Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









jan 31

Åtta ronder har spelats i den 10-rondiga öppna turneringen i Gibraltar så det börjar dra ihop sig till sitt slut. Det är fem stormästare som delar ledningen på 6.5 poäng. Dessa är Anton Guijarro, Vachier-Lagrave, Nakamura, Yu Yangui och Topalov. Därefter följer 14 stormästare på 6 poäng. Bästa svensk är GM Pia Cramling som med sina 5 poäng är obesegrad. Idag spelade hon remi mot franske stormästaren Istratescu. Cramling har spelat mycket solitt mot starka spelare och höll även remi mot den kvinnliga världsmästaren Hou Yifan i den sjätte ronden. Det berättar hon om i följande videoklipp:

Det finns otroligt många sevärda klipp att ta del av. Här följer Hou Yifans ”för att göra en lång historia kort”.

Det finns även intervjuer med Caruana, Gelfand och Nakamura. Ett annat mycket sevärt inslag är ”Masterclass” Här nedan presenteras Hou Yifan Masterclass med GM Stuart Conquest som conferencier. Man kan också ta del av Topalov eller Short. Samtliga dessa videoklipp rekommenderas.

Överraskande var att Hou Yifan fick möta ytterligare en kvinnlig spelare efter att ha mött så många som på ett löpande band, än mer överraskande att hon förlorade mot den främste kvinnlige rivalen Ju Wenjun. Detta innebär att Kina nu har två kvinnor över 2600 på live-ratingen. Dessa två kinesiskor är för närvarande i en klass för sig på damsidan men i den här turneringen är det Englands bäste spelare Adams som tillfälligt satt stopp för dem. Det går att ta del av intervjun med Ju Wenjun i följande videoklipp. Det är för övrigt Ju Wenjuns födelsedag idag.



jan 30
Lag-JDM har spelats i helgen på Salongerna. Wasa SK 2 vann Superettan. Elitserien har tre ronder kvar att spela från och med 18 februari. Här kommer lite bilder av Lars OA Hedlund från speltillfället. Slutresultat 
Wasas segrande lag i Superettan. (Foto: Lars OA Hedlund)

Wasas segrande lag i Superettan. (Foto: Lars OA Hedlund)

Rockaden kom tvåa i Superettan. (Foto: Lars OA Hedlund)

Rockaden kom tvåa i Superettan. (Foto: Lars OA Hedlund)

"Coaching" (Foto: Lars OA Hedlund)

”Coaching” (Foto: Lars OA Hedlund)

"Eftertänksamt" (Foto: Lars OA Hedlund)

”Eftertänksamt” (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs mer »



jan 30

Den årliga schackfestivalen i Gibraltar – Tradewise – pågår 23 jan – 2 feb och är den starkaste öppna turneringen i Europa. Från världseliten deltar bland andra Caruana, Vachier-Lagrave, Nakamura och den kvinnliga världsmästaren Hou Yifan. Från Sverige är de starkaste deltagarna GM Erik Blomqvist och GM Pia Cramling. Cramling mötte Hou Yifan som svart i den sjätte ronden och spelade en hedrande remi. Cramling är fortfarande obesegrad med 4.5 poäng efter sju ronder. Blomqvist har förlorat två partier på raken och har 3.5 poäng. Det var nog fel att gå med på snabbremi mot Svidler som vit. Det var Kasparov som sade att mot de starkaste spelarna i världen ska man spela ut och inte bry sig om resultatet. Här har Blomqvist en del att lära av Grandelius och Berg. Mer information finns på turneringens hemsida.

 



jan 29

Frågan man ställde sig på åskådarbänk var vem som eventuellt skulle kunna komma ifatt So om han spelade remi mot Nepomniachtchi. Var det Aronian, Carlsen eller Wei Yi?

Nu var det ingen av de tre sistnämnda som vann då den förstnämnde förlorade som svart mot Andrejkin.

Carlsen spelade remi i ett spektakulärt parti mot före detta utmanaren Karjakin sedan den senare spelat 8…g5 vilket gav Carlsen stor fördel efter rutinoffret 9.Nxg5. En spekulation är att försvarsspelaren Karjakin var mer riskvillig i det här partiet än under VM-matchen. Partiet kan ses här. I drag 16 var det ett intressant läge då Carlsen skulle dra den hotade löparen på b7. En av gästerna i studion var den tolfte världsmästaren Anatolij Karpov som föreslog det profylaktiska 16.Bc6 för att hindra Karjakins planerade …Nbd7. Här märker man eventuellt en skillnad i spelstil mellan de två stora spelarna Karpov och Carlsen då den senare drog det naturliga och enklare 16.Bd5. Karpov menade också i generella ordalag att Carlsen spelade enklare schack och kanske detta var ett konkret exempel på detta. Det skulle vara intressant att höra Carlsens åsikt om Karpovs förslag.

Den tredje spelaren som hade realistiska chanser att komma ikapp So var Wei Yi som också spelade ett spektakulärt parti mot Wojtaszek. Han fick dock bita i det sura äpplet men så är det ibland när man vill vinna ett viktigt parti. Hur som helst lär detta ge honom ökad hårdhet inför framtidens superturneringar.

Nu visade det sig att dessa tre partier för Sos del var helt betydelselösa då han tämligen enkelt besegrade Nepomniachtchi med de svarta pjäserna. Spelöppningen blev Trompovskij – 1.d4 Nf6 2.Bg5!? – och den kan leda till skarpa och ovanliga typställningar. Det blev också ett mycket skarpt parti och jag hänvisar till IM Lawrence Trents och GM Daniel Kings kommentarer i nedanstående videoklipp.

So vann därmed sin tredje raka superturnering med fenomenala 9 poäng av 13 möjliga. Detta motsvarar en ratingprestation på 2888. Carlsen gjorde en normal insats och kom tvåa med 8 poäng vilket ungefär motsvarar hans aktuella elotal på 2838 då ratingprestationen var 2831.

Trea till femma blev storsensationen Adhiban som med vinst med de svarta pjäserna i sista ronden mot Rapport knep 7.5 poäng. Man undrar hur Adhiban hade placerat sig med en lite bättre start. Han började med 2/5 för att avsluta med 5.5/8. Hans ratingprestation var 2816 med ett aktuellt elotal på 2653. Därefter placerade sig förlorarna i den sista ronden Aronian och Wei Yi. Det ska dock nämnas att den sistnämnde gjorde en ratingprestation på 2812 med ett aktuellt elotal på 2712. Ingen spelare i världshistorien har haft en sådan ratingutveckling som Wei Yi och rent matematiskt ska han vara den nya världsmästaren i framtiden. För närvarande ser det dock ut som att So är världens bästa spelare. Man får alltid känslan att Carlsen har mött fel spelare, åtminstone i de två senaste VM-matcherna för nog är det många som hade velat se Aronian, Caruana, Kramnik eller So som utmanare. Men som Gelfand har uttryck i sin senaste bok Dynamic Decision Making in Chess är schack först och främst en sport och det är alltså inte publiken som bestämmer vilka som ska spela i en VM-match. Ett troligt scenario baserat på spelstyrka skulle kunna vara att de framtida världsmästarna efter Carlsen är följande i ordningsföljd: So, Wei Yi och N.N. Schack är dock en kamp och vi får se vem som visar sig starkast när det verkligen gäller i nyckelpartierna.

Här följer hela livesändningen från den dramatiska slutronden med GM Jan Gustafsson och IM Lawrence Trent.

Vem var det som kvalificerade sig till Tata Steel Masters 2018 då? Jones och Ragger fick lika många poäng som So, det vill säga nio poäng och på särskiljning blev det Jones.

Grandelius spelade i sista ronden mot van Foreest och var pressad men han klarade remi efter 77 drag och hamnade på 7 poäng. Detta resulterade i en niondeplacering i resultatlistan.

Det går att läsa mycket mer på den officiella hemsidan.

 



jan 28

Den näst sista ronden är avslutad och två vinstpartier serverades av Aronian mot van Wely och Carlsen med de svarta pjäserna mot Eljanov. Det sistnämnda partiet valdes ut som dagens parti av redaktionen på Chess24 och det kan ses här nedan med kommentarer av IM Lawrence Trent. Först några personliga reflektioner; man får intrycket när man spelar igenom partiet att Carlsen initialt visar sitt stridshumör genom att spela Holländskt även om Bronstein inte skulle hålla med om ett sådant påstående. Eljanov spelar supersolitt och lyckas få det bekvämare spelet men sedan spelar han inexakt och ställningen blir ganska jämn. Successivt blir dock Eljanov utspelad. Vad berodde detta på? Ja, förenklat uttryckt handlar det om att i slutronderna ser man oftast vem som är den starkaste schackspelaren, Det är den spelare som har mest energi kvar, för nu är alla mer eller mindre trötta. Man orkar inte ge allt längre och då kan det gå fel…

Inför den sista ronden leder So alltjämt med 8 poäng tätt följd av tre spelare: Aronian, Carlsen och Wei Yi som alla har 7.5 poäng. Det är alltså bäddat för en riktigt spännande slutrond kl. 12.00 imorgon.

I följande klipp gör GM Daniel King nedslag i partiet Eljanov och Carlsen och går igenom hela partiet mellan Aronian-van Wely. Aronian är en kreativ spelare och det märks med drag som 11.Rf2 och 20.h3. Hans spel påminner mycket om Petrosians långsamma uppbyggande spel. Partiet avslutas också med ett kvalitetsoffer för att ta bort svarts sista försvar. Missa inte detta parti med utmärkta kommentarer.

Livesändningen med kommentarer av GM Jan Gustafsson och IM Lawrence Trent ser man enklast genom att trycka på nedanstående videoklippslänk. Observera att den tidigare kommentatorn GM Peter Svidler var upptagen med att spela remi mot GM Erik Blomqvist i den superöppna turneringen i Gibraltar.

Grandelius fick ge slaget förlorat mot Lu Shanglei när den sistnämnde fick äran att spela med två damer mot en. Detta innebär att Grandelius står kvar på 6.5 poäng. I toppstriden var det en skräll att Tari besegrade Xiong. Ryskt parti är normalt en bra öppning om man är nöjd med remi men Xiong hade vare sig vinst- eller ens remichanser som partiet utvecklade sig efter 22…Bxf3?. Kasparov brukade säga att det bästa sättet att spela på remi är att spela på vinst. Det kändes inte som att Xiong applicerade detta tankesätt i ett för honom så viktigt parti. Det blir intressant att se hur han hanterar slutronden. Ragger och Jones vann sina partier mot van Foreest respektive Dobrov och leder med 8.5 poäng vardera tätt följda av Xiong och Smirin en halva efter. Vilken dramatik att avnjuta i morgon!

 



jan 27

Två ronder återstår av Tata Steel Masters och slutstriden i helgen ser ut att bli riktigt spännande. So är i topp med 7.5 poäng men en halva bakom honom smyger en annan potientiell utmanare till Magnus Carlsen, Wei Yi som med sin vinst mot Karjakin nu bara ligger en halv poäng efter. Detta var för övrigt den enda vinsten och partiet gås igenom i nedanstående klipp av IM Lawrence Trent.

Tre spelare har 6.5 poäng och dessa är Aronian, Carlsen och Eljanov. Carlsen spelade remi med de vita pjäserna mot sensationen Adhiban som för närvarande delar sjätte till sjunde platsen med Karjakin på 5.5 poäng. Det partiet kan ses här nedan med kommentarer av GM Daniel King.

Livesändningen med kommentarer av GM Jan Gustafsson och IM Lawrence Trent från rond 11 kan ses i följande klipp.

I Tata Steel Challengers har Xiong övertagit ledningen efter att ha vunnit sitt tredje raka parti. Denna gång var det Smirin som inte kunde hålla emot hans vita pjäsföring. Xiong har därmed 8 poäng men skuggas av Ragger och Jones en halva efter. Grandelius störde rejält i toppen då Ragger trots pjäs över fick släppa en halva. Det är ju bekant att torn och springare mot torn – utan bönder – inte går att vinna teoretiskt och i praktiskt spel är chanserna försvinnande små. Grandelius hade inga problem att hålla remi och den som är intresserad av att se hur det går till kan spela igenom slutspelet på Chessbomb. Grandelius ligger på en delad femte till sjätteplats med 6.5 poäng.



jan 26

Den tionde ronden hade tre vinstpartier. Aronian formligen krossade Rapport i bara 28 drag och det är intressant att Aronian i drag 15 valde en angreppsfortsättning med 15.Ng5 istället för det positionellt starkare 15.Nxc5 som hade säkrat vit löparparet och gett svart en bondesvaghet på c5 för vit att spela på. Resonemanget kan mycket väl ha varit psykologiskt och byggt på att Rapport, som själv är angreppspelare, inte är lika förtjust att försvara sig. Uppgörelsen kommenteras här nedan av GM Daniel King.

Karjakin besegrade Andrejkin i ett längre parti som varade i 61 drag. Det viktigaste vinstpartiet stod So för som konsoliderade sin ledning med seger mot Wojtaszek. Partiet hade en viss originalitet om man tittar på ställningen efter drag 26. Det är inte vanligt med så många pjäser och bönder placerade på damflygeln i aviga positioner. Det går att se hela partiet på Chessbomb.  Övriga partier slutade remi och det innebär att poängställningen är till Sos fördel som leder med en poäng före ett koppel på fem spelare. Dessa är Aronian, Karjakin, Carlsen, Eljanov och Wei Yi. Tre ronder återstår och spelet fortsätter i morgon fredag efter en spelfri dag idag.

Livesändningen från rond 10 med kommentarer av GM Jan Gustafsson och IM Lawrence Trent kan man se i nästa klipp.

I Tata Steel Challenger lyckades svenskhoppet Grandelius vinna mot Dobrov och ligger på en sjätteplacering med 6 poäng. Han är en poäng efter ledartrion Ragger, Smirin och Xiong och en halv poäng efter duon Hansen och Jones.



jan 25

Den enda som segrade i den nionde ronden var världsmästaren Carlsen mot van Wely. Alla de övriga partierna slutade remi. Det mest underhållande partiet var Andrejkin – Eljanov som hade ovanliga strukturer med pjäser och bönder. Bland annat var det fyra bönder på c-linjen samtidigt och det hör inte till vanligheterna i vårt ädla spel. Det bjöds också på en rejäl materiell obalans då vit var under med två kvaliteter. Inte nog med detta; vi fick se tvättäkta Karl XII-schack då kungen tog flyktvägen från kungsflygeln till damflygeln via centrum beskjuten av tre tunga pjäser! Det här partiet kommer säkerligen att räknas till ett av schackhistoriens mest hårresande remipartier. Missa därför inte GM Daniel Kings kommentarer i följande klipp. En kommentator till klippet på Youtube replikerade: like this game make the immortality of chess , bravoooooooo for both players

Livesändningen med GM Jan Gustafsson och IM Lawrence Trent kan ses i sin helhet här nedan. Om någon undrar varför GM Peter Svidler inte är i kommentatorsbåset så är det för att han är upptagen av spel i den starka öppna turneringen i Gibraltar.

I den nionde ronden av Tata Steel Challengers hade Grandelius svart mot Bok och fick spela Marshallvarianten i Spanskt. Partiet var hela tiden jämnt med remi som det enda logiska resultatet. Grandelius har därmed 5 poäng när fyra ronder återstår.

 

 



jan 24

Ett av de viktigaste praktiska slutspelen att lära sig är hur man spelar med fyra mot tre eller tre mot fyra på samma flygel i tornslutspel. Om man behärskar detta slutspel kan man vinna om man är på den angripande sidan och hålla remi om man är på den försvarande sidan. I regel är det enklare att hålla remi i tornslutspel än i damslutspel när man är bonde under men man måste känna till tekniken i detalj. En av de första i historien som visade hur man ska spela på vinst var det kubanska schackgeniet Capablanca. I följande video som ingick i en Capablanca-kurs som hölls under höstterminen 2012 gick jag igenom hur Capablanca besegrade Duras i New York 1913. Duras försvarade sig inte korrekt och förlorade följaktligen partiet. Det är lärorikt att se hur Capablanca lurade Duras och det kan du också göra med dina motståndare om du känner till detta modellslutspel. Du kan också undvika att förlora detta relativt vanliga slutspel om du känner till försvarsmetoden. Förutom att lära dig detta kommer du också att få en viss inblick i vissa teoretiska slutspel allt eftersom bönderna byts bort.

Det går att beställa tidigare genomförda kurser. De tidigare kurserna har varit följande:

Kurs 1: Blandade teman.

Kurs 2: Mod i schack

Kurs 3: Capablanca

Kurs 4: Fischer

Kurs 5: Carlsen

Kurs 6: Schackpsykologi

Kurs 7: Anand

Kurs 8: Ställningsvärdering och planläggning 

Kurs 1 – 7 består av 10 klipp vardera på ca 25 min. Det kostar endast 400 kr för en valfri kurs, dock inte kurs 8 som innehåller 12 klipp och kostar 500 kr. Det enda som krävs är ett konto på Youtube. Om du är intresserad kan du kontakta thomasengqvist@hotmail.com

Det finns mer information om det generella upplägget och om den senaste kursen här.



jan 23

Adhiban fortsätter att imponera i den högsta gruppen i Wijk aan Zee. Denna gång var det Hasselbacken-bekante Andrejkin som inte kunde stå emot när vits springare på b1 stormade svarts kungsflygel via manövern d2-e4-g5 för att sedan dö en naturlig död med Nxe6. Mysteriet var varför Andrejkin hjälpte springaren att gå denna hjälteväg till mötes? Adhiban spelade ett slags förberedd kungsgambit och valde öppningsdragen till Wienerparti följt av ett senare g3 och Bg2 för att förbereda den viktiga f4-framstöten. Adhiban börjar efter denna vinst komma ifatt det övriga fältet och ligger delad 4-7 med 4.5 poäng efter 8 ronder. Han kan mycket väl vara en av dem som tar hem hela tävlingen för precis som landsmannen Anand har uttryckt på ett socialt medium är det en tidsfråga hur länge Sos skyddsänglar ska sväva över honom.

Carlsen stod inte att känna igen igår efter en solklar vinstställning mot Giri och han stod heller inte att känna igen i mötet mot Rapport. Rapport spelade den mycket solida Réti-varianten och ställde upp sig med det berömda batteriet längs den långa svarta diagonalen med damen på a1 och svartfältslöparen framför enligt Réti’s patent. Så som partiet utvecklade sig var det svårt för en kampvillig Carlsen att skapa komplikationer och i ett senare skede gick också allt över styr. I slutställningen kunde svart inte hindra det avgörande Rxe8+ och gav upp inför matt eller damförlust. Det är intressant att göra en jämförelse med Réti som också brukade avgöra partierna på ljusa fält med ett torndrag. Båda partierna mot giganterna Capablanca och Alekhine i superturneringen i New York 1924 avslutades med det odödliga draget 31.Rd5 som följdes av uppgivet. Det var dock i det första fallet med det vänstra tornet och i det andra fallet med det högra tornet som partierna avgjordes.

Ledaren So spelade en säker remi med de svarta pjäserna mot Karjakin och leder alltjämt tävlingen med 5.5 poäng. Därefter följer Eljanov och Wei Yi med 5 poäng och en halva efter dessa Aronian, Carlsen, Adhiban och Karjakin. 5 ronder återstår av den 13-rondiga turneringen och allt kan hända.

Här nedan följer kommentarer från gårdagens livesändning av GM Jan Gustafsson och IM Lawrence Trent.

I följande klipp går GM Daniel King igenom Rapports vinstparti mot Carlsen.

I Tata Steel Challengers spelade Grandelius remi mot Hansen från Canada. Det var ett förhållandevis jämnt parti ända till Hansen skapade en obalans i ställningen genom att upphäva den naturliga spänningen i centrum med 17…c4!? för att få en bondemajoritet på damflygeln. Detta innebar som en allvarlig bieffekt att vit fick ett ännu starkare centrum som bas för ett kungsangrepp. Grandelius angrep med allt vad han hade och det stolta löparparet försvann i stridens hetta. Trots att han hade damen på g6 och springarna på g5 respektive h5 fanns det bara remischackar i sikte. Dam och två springare är en av de allra farligaste pjäskombinationerna när man angriper kungen och detta har visats inte minst av Capablanca i det berömda partiet mot Bernstein i San Sebastian 1911 men även av Schacksnacks kommentator IM Johan Furhoff i flera modellpartier.





Tidigare artiklar