• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









maj 25

Vit vid draget vinner.

Lösningen finns i nedanstående parti från och med drag 17.

Janowski,D – Chajes,O [D66]
Rice-turneringen New York, 02.1916
[Deutsche Schachzeitung]

1.d4 Nf6 2.Nf3 d5 3.c4 e6 4.Bg5 Be7 5.e3 Nbd7 6.Nc3 c6 7.Bd3 dxc4 8.Bxc4 b5 9.Bd3 a6 10.0-0 c5 Dr Tarrasch anbefaller i sådana ställningar a4 vilket säkerligen är starkare, då härigenom svarts hela drottningflygel blir upprullad. 11.Rc1 Bb7 12.Qe2 0-0 13.Rfd1 Qb6? Här skulle ske 13…c4 eller; 13…cxd4 14.Ne5! Ett mycket starkt drag vilket sätter svart i förlägenhet. Det hotar pjäsvinst genom 14.Nxd7 Nxd7 15.Bxe7 14…Rfe8 14…Nxe5 15.dxe5 Nd5 16.Nxd5 och vit vinner. 14…Rfd8 15.Nxd7 Rxd7 16.Bxf6 Bxf6 17.Bxh7+ och svart är förlorad. Det bästa vore 14…Rae8 varpå någon avgörande nackdel för svart ej kan upptäckas. 15.dxc5 Nxc5 15…Bxc5 16.Nxd7 Nxd7 17.Bxh7+ Kxh7 18.Rxd7 Qc6? 19.Qh5+ jämte matt i två drag. 16.Bxf6 Bxf6 Eller 16…Nxd3 17.Bxg7! Nxc1 18.Qg4 Se ovanstående diagramställning. 17.Bxh7+ Kxh7 18.Qh5+ Kg8 19.Qxf7+ Kh7 20.Nd7! Nxd7 21.Rxd7 Bc6 22.Ne4! Bxb2 22…Bxe4 23.Qxf6 Rg8 24.Qh4+ Kg6 25.Qxe4+22…Bxd7 23.Nxf6+ Kh6 24.Qh5# 23.Ng5+ Kh6 24.g4 g6 24…Kxg5 25.Qh5+ Kf6 26.Rf7# 25.h4 Rh8 26.Qh7+! 1-0 Detta parti erhöll första skönhetspriset.

Harry Nelson Pillsbury (1872-1906) spelade för mycket blindschack?

Tidskrift för Schack, årgång 1916, nummer 1-2 börjar med den mycket intressanta artikelserien Ur studierna och slutspelens rike författad av E. Holm. Artikelserien är uppdelad i sex delar och de tre första finns i denna årgång, närmare bestämt i nummer 1-2, 5-6, 10-11. I nummer 1-2 bjuds vi också på svenska och internationella partier. De internationella partierna representeras av Trebitschturneringen i Wien 1915 med deltagande av bland andra Carl Schlechter och Richard Réti. Nummer 3-4 presenterar samtliga partier från matcherna Köpenhamns schackförening-Stockholms Schacksällskap och Stockholms Schacksällskap-Skånes schackförbund. Båda matcherna spelades på åtta bord och alla 16 partierna är kommenterade av Bertil Rask. Ytterligare några partier från Trebitschturneringen presenteras även i detta nummer. I nummer 5-6 bjuds vi på svenska partier, blanda annat några vinstpartier av Gustav Nyholm med kommentarer av honom själv.  Vi kan även beskåda tre vinstpartier av Tarrasch som spelades i Munchen och som även dem är kommenterade av vinnaren. I nummer 7 kan vi spela igenom några partier från Rice-turneringen i New York där bland andra J.R. Capablanca deltog. Även artikeln Om blindschack och blindspelare kan vara värd att läsa igenom. Här tror man att en bidragande orsak till att H.N. Pillsbury drabbades av sinnesjukdom var på grund av omåttligt blindschack. Nummer 8-9 är som en enda bulletin då den består av Nordiska schackförbundets sjunde kongress med turneringar som spelades i Köpenhamn 2-16 juli. Mästarklassen hade åtta deltagare som spelade sju ronder och första klassen hade 14 deltagare, således med 13 ronder. Alla partierna finns kommenterade. I första klassen är partierna kommenterade av Bertil Rask som själv spelade i första klassen. Nummer 10-11 är en riktig godbit för den som är intresserad av Tarrasch. Vi bjuds på en mängd partier, dessutom kommenterade av honom själv. Vi bjuds också på en mycket intressant artikel skriven av Tarrasch som tar upp löparslutspelet med två förbundna fribönders övervikt och med olikfärgade löpare. Slutligen nummer 12 bjuder på en del inhemska saker och en slutspelsartikel som handlar om två fribönder i tornslutspel skriven av H. von Zeipel. Bland annat slutspelet kantbonde plus löparbonde tas upp och detta har vi tidigare diskuterat om i Veckans slutspel 3. Som avslutning serveras partier från Stockholms Schacksällskaps jubileumsturnering. I den högsta klassen, mästarklassen, deltog Gust. Nyholm, E. Jacobsson, B.Rask, A.Olson, F.Englund, H.W.Langborg, Ludv.Collijn och O.Löwenborg.

Klicka här: för att få tillgång till allt detta.



maj 24

Vit vid draget.

Vad är vits bästa fortsättning?

Se kommentarerna av Tarrasch till drag 33 i nedanstående parti.

Tarrasch,Dr Siegbert – Lasker,Dr Emanuel [C90]
Kerkan-palatset i Berlin (1), 25.11.1916
[Anm. av dr Tarrasch.]

1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5 a6 4.Ba4 Nf6 5.0-0 Be7 Det slutna försvaret i det spanska partiet, som har den olägenheten att kungslöparen blir instängd och därför icke är så bra som 5…Nxe4, vilket drag ger efterhandsspelaren ett ganska gott spel. 6.Re1 Vit har icke något bättre drag. De följande dragen i såväl angrepp som försvar gälla likaledes för de bästa. 6…b5 7.Bb3 d6 8.c3 Na5 9.Bc2 c5 10.d4 Qc7 11.a4 På detta ställe nytt och mycket starkt. 11…b4 12.cxb4 cxb4 Vit strävar nu efter att med tornet besätta c-linjen. Först måste dock det besvärliga fängslingsdraget …Bg4 förhindras. 13.h3 0-0 14.Bg5 Re8 Bättre liksom även i följande drag, är utveckling av drottninglöparen jämte …Rc8. 15.Nbd2 Nd7 Detta leder till deplacering av tornet. 16.Bxe7 Rxe7 17.Rc1 Tornet kommer nu vidare att på denna linje göra sig starkt gällande. 17…Qb6 18.Nf1 Bb7 19.Ne3 g6 20.dxe5 dxe5 21.Nd5! Bxd5 Efter detta till följd av tornets ställning framtvungna byte blir den svarta drottningflygeln svag och hvit får det bättre spelet. 22.Qxd5 Rd8 23.Bb1 23.Red1 vore icke bra till följd av svaret 23…Ree8 med hotet …Nc5. 23…Re6 hotar …Rd6. 24.Red1 Nb7 Nu hotar svart att med …25…Ndc5 slå tillbaka angreppet. Om istället 24…Ree8 så följer 25.Qd6 25.Qc4! Nf8 Detta möjliggör för vit att på avgörande sätt intränga i det svarta spelet. Bättre vore ännu 25…Nbc5 varpå det hade varit dåligt att gardera a-bonden med b2-b3. Men mycket starkt skulle därpå 26.Rd5 ha varit med fortsättningen 26…Nxa4 27.Ba2 och srpingaren på a4 är i fara; även 26.a4-a5 jämte Rd5 kom i betraktande. 25…Ndc5 kan icke ske på grund av 26.Rxd8+ Qxd8 27.Qxb4 26.Rxd8 Nxd8 27.Qc7 Qxc7 28.Rxc7 Vit är nu herre över partiet. 28…Rd6 29.Ba2 Nfe6 30.Rc8! På 30.Bxe6 Nxe6 31.Rc8+ Kg7 32.Nxe5 skulle svart med 32…Rd1+ 33.Kh2 Rd2 vinna tillbaka en bonde. 30…Rd1+ 31.Kh2 Kg7 32.Bc4! Vit måste nu vinna a- eller e-bonden. Mindre gott vore 32.Bd5 till följd av 32…f5 32…Kf6 Garderar svart a-bonden, så följer Nxe5 jämte Nd3. Se ovanstående diagramställning. 33.b3? Med detta svårförklarliga drag låter vit segern gå ur händerna. Enklast vore att slå a-bonden 33.Bxa6 och efter 33…Rb1 fortsätta med 34.Bc4 Rxb2 35.a5 Rb1 36.a6 Ra1 37.Rb8 Ra4 38.Rb6 Svart kan sedan icke röra sig utan att förlora b- eller e-bonden. Denna variant angavs av Lasker själv. I stället var också 33.Bd5 mycket starkt, ty båda springarna hade därigenom blivit pattställda. Efter det gjorda draget blir springaren d8 mobil och kommer till motangrepp. 33…Nb7 34.Bxa6 Nd6 35.Rb8 Nxe4 36.Be2 Ra1 37.Rxb4 Nxf2 Svart har nu en stark fribonde och hotar kungen, så att varje utsikt till vinst för vit är försvunnen. 38.Kg3 Nh1+ 39.Kh2 Nf2 40.Kg3 1/2-1/2 Remis genom dragupprepning.

Tarrasch förlorade VM-matchen 1908 och mini-matchen 1916 mot Lasker. (Foto: ca 1900, Källa: Hartston W. The kings of chess. London 1985.)

Tidskrift för schack årgång 1917 har osedvanligt många intressanta partier att bjuda på. I nummer 1 bjuds det bland annat på partier från minimatchen mellan Lasker och Tarrasch som bestod av totalt sex partier spelade i Berlin i slutet av 1916. T.F.S. bjuder på de tre första partierna med kommentarer av Tarrasch. Vi kan också ta del av fortsättningen av Ur studiernas och slutspelens rike, del 4, skriven av E.Holm. Nummer 2-3 presesenterar partier från tremästareturneringen i Wien, dec. 1916 med deltagande av C. Schlechter, Dr. A. Kaufmann och Dr M. Vidmar, matchpartier från matchen Janowski-Schowalter, Lexington, U.S.A., dec. 1916 och turneringen i Triberg med deltagande av Bogoljubov, Rabinovich och Selesniev. Nummer 4-5 har fuktskador men ingenting som stör läsningen. En intressant artikel är Ur studiernas och slutspelens rike, del 5. Många löparslutspel gås igenom med tematiken löpare och fel kantbonde. När är det remi och när är det inte remi? Vi kommer nog att återkomma till denna artikel i framtiden i samband med Veckans slutspel. Överhuvudtaget finns det många slutspel och studier utav de riktigt stora studiekompositörerna som A. Troitsky, K.A.L. Kubbel och H.Rinck. Nummer 6 lägger tyndgpunkten på svenska partier och problemschack. Nummer 7-8 som är det partitätaste numret startar igång med den 8de Nordiska schackkongressen med turnering. Alla partierna från de tio ronderna finns med från mästarklassen och med kommentarer. Parti 3097 mellan Gust. Nyholm-K.Berndtsson som var ett Skandinaviskt parti slutade med vinst för vit efter endast 17 drag. Även alla partierna i de 13 ronderna från Första Klassen presenteras med kommentarer av B. Rask. Det uppsatta hederspriset för det vackraste partier som spelades i andra klassen mellan J.Nyqvist-G.S.Nyberg presenteras med kommentarer av Gust. Nyholm. Nummer 9-10 lägger, precis som nummer 6, tyngdpunkten på svenska partier och problemschack. Det som är intressant är att man på s. 303 kan läsa vad lösarna tyckte om de olika problemen från juni-numret. Nummer 11 har som höjdpunkt del 6 av artikeln ur studiernas och slutspelens rike. Denna gång är det avledning som är temat. Nummer 11 avslutas med en samling studier och en av dem är komponerad av den svenske författaren Hjalmar Söderberg. Nummer 12 presenterar ett vackert ode till schackspelet ”Ängelns gåva” skriven av K.Portius, född 1797, avliden 1862 som var lärare i Leipzig och en hängiven schackvän. Han är mest känd för sin schackbok Katechismus der Schachspielkunst som utkom 1854. Om du är intresserad av att fördjupa dig i något av ovanstående klickar du enklast här:

 

 



maj 10

Akiba Rubinstein-Carl Schlechter, Berlin (04) 1917.

Vad är vits starkaste fortsättning?

Se partikommentarerna till vits 13:e drag för lösningen.

Rubinstein,Akiba – Schlechter,Carl [D25]
Berlin (4), 26-27.01.1917
[J.Mieses]

1.d4 d5 2.Nf3 Nf6 3.c4 c6 I nyare tid har man alldeles gått från detta försvar då det anses dåligt och det är därför underligt att Schlechter använder det vid ett sådant tillfälle. 4.Nc3 dxc4 4…Ne4 är väl bättre. 5.e3 Bg4 6.Bxc4 e6 7.0-0 Nbd7 8.h3 Bxf3 9.Qxf3 Be7 10.Rd1! 0-0 11.e4 Re8 12.Bf4 Nf8 Som motspelet visar är detta ett feldrag. Svart hade väl knappast något bättre än 12…b5 jämte …Qb6, men därmed hade han måst frångå det sunda positionsspelet. Se ovanstående diagramställning. 13.d5! Ett genombrott i centrum. 13…exd5 14.exd5 Qb6 15.d6 Bd8 16.g4! Snillrikt spelat. Även det närliggande 16.Na4 hade fört till vinstställning för vit. 16…Ne6 17.d7 Re7 18.Bd6 Rxd7 19.Bxe6 fxe6 20.g5 Detta var poängen. Springaren kan nu ej flyttas på grund av matten på f8. 20…Rxd6 21.Rxd6 Qc5 Om 21…Bc7 så 22.Rxe6 Ne8 23.Nd5 med hotet 24.Ne7+ och 25.Qf8 matt. F.E. 22.Rxd8+ Rxd8 23.gxf6 Qg5+ 24.Qg4 Det enklaste vore 24.Kh1 Qxf6 25.Qxf6 gxf6 26.Rd1 varpå slutspelet är hopplöst för svart. 24…Qxf6 25.Re1 e5 26.Qg3 Re8 27.Ne4 Qe7 28.Rd1 28.Ng5 hade avgjort partiet snabbare. 28…Rf8 29.Rd6 Kh8 30.Qg4 Rd8 31.Re6 Även 31.Ng5 Rxd6 32.Qc8+ Rd8 33.Qxd8+ Qxd8 34.Nf7+ kan spelas. 31…Qb4 32.Qh5 Qe1+ 33.Kh2 Rf8 34.Re8 1-0

I årgång 1918 bjuds vi bland annat på matchen mellan Carl Schlechter-Akiba Rubinstein som spelades i Berlin 1917 med kommentarer av Jacques Mieses. Trebitsch-turneringen i Wien 1917 med partier av spelarna Lajos Asztalos, Carl Schlechter, Saviely Tartakower och Milan Vidmar går inte av för hackor heller.  1918 var årtalet då man firade 100-års-dagen av Adolf Anderssens födelse 1818. Med ledning av detta bjuds vi på ett knippe partier av den store kombinationsmästaren. Vi serveras också partier från mästarturneringen i Berlin 1918 där spelare som Emanuel Lasker, Jacques Mieses, Akiba Rubinstein, Carl Schlechter och Milan Vidmar deltog. Partierna är kommenterade av Jacques Mieses och Gustaf Nyholm. En mycket stor mängd svenska partier finns förstås med men att det är så många med moderna spelöppningar som Caro-Kann, Franskt och Sicilianskt hör inte till vanligheterna då det normalt är de öppna spelen som dominerar. Kanske en av höjdpunkterna, om man är korrespondesschackspelare, är de djuplodande kommentarerna av Siegbert Tarrasch när han går igenom korrespondenspartier från matchen ”Berlingske Tidendes” pokal 1915-1917.  Är ni nyfiken på allt detta och mer därtill kan ni gå in på Sveriges Schackförbunds hemsida.

Akiba Rubinstein besegrade Carl Schlechter i matchen i Berlin 1917 med siffrorna 3,5 - 2,5 (Fotots källa: Deutsche Schachzeitung, jan. 1908)



maj 06

Anton Olsson-A Håkansson, Nordiska Schackförbundets 9:e kongress i Göteborg

Vit vid draget.

Olsson,Anton – Håkansson,A [C25]
Nordiska Schackförbundets 9:e kongress (1), 1919
[Anm. av Spielmann]

1.e4 e5 2.Nc3 Bc5 3.Bc4 d6 4.d3 Nc6 5.Qh5 Detta kan omöjligt vara sunt. Om vit ville undvika det montona spelet 5.Nf3 så fanns här en möjlighet att med 5.f4 Nf6 6.Nf3 övergå till en variant av avböjd kungsgambit. 5…g6 6.Qf3 Be6 7.Bb5 Följderna av drottningens för tidiga utfall visar sig redan; vit måste förhindra …Nd4. Om 7.Nge2 så 7…Nb4 och vit är nödsakad spela 8.Kd1 7…a6 8.Bxc6+ bxc6 9.Nge2 Qd7 10.Be3 Bb4 11.0-0 f5! 12.exf5 Annars kan f5-f4 bliva oangenämnt. Textdraget stärker visserligen svarts centrum men ger i stället, genom öppnandet av flera linjer, vit många motchanser. 12…gxf5 Se ovanstående diagramställning 13.Nd4 Ett överraskande drag. Det kan ifrågasättas om vit ej bättre bekämpat svarts centrumbönder medels 13.d4. Spelar svart därpå 13…f4 14.Bd2 Bg4 så har en vita drottningen fältet d3. På 13…e4 14.Qg3 åter står för vit fältet f4 öppet för en figur. 13…Ne7 På 13…exd4 vinner vit naturligtvis pjäsen tillbaka genom 14.Bxd4. 14.Nxe6 Qxe6 15.Qh3 d5 16.Rae1 0-0-0? Partiet har nu inträtt i ett kritiskt stadium. Så god den svarta bondeformationen än förefaller har den dock en svaghet – e5 -, som sorgfälligt måste garderas för att svart skall kunna tillgodogöra sig sin fördel. Drottningen måste därför ovillkorligen bort från e6 där en står utsatt för tornets hot och dessutom även omöjliggör f-bondens framryckning. Efter 16…Qg6! hotar såväl 17…d4 som 17…f4. Vit svarar förmodligen bäst med 17.d4 varpå dock svarts övervikt, efter 17…e4 18.f3 0-0 19.fxe4 fxe4 jämte eventuellt …Nf5, är klarlagd. Märkvärdigt är att efter detta enda feldrag svarts ställning visar så liten motståndskraft. 17.Bd4 Bd6 18.f4 Rhg8 Försvaret av e5-bonden är ogenomförbart. Svart försöker åstadkomma detta genom ett motangrepp på g-linjen men utan att länge lyckas uppskjuta den hotande kraschen på e-linjen. 19.Bxe5 Rg4 20.d4 Rdg8 21.Rf2 c5 22.Qe3 Qg6 23.Ree2 Nc6 24.Nxd5 Bxe5 25.dxe5 Qh5 26.Nf6 1-0

Sveriges Schackförbund ger ut gamla upplagor av Tidskrift för Schack i blixttempo på sin hemsida. För närvarande finns alla tidskrifter från år 1919-2012 publicerade på nätet helt kostnadsfritt.Vad är det som är intressant med årgång 1919 då? Efter att ha bläddrat igenom hela tidskriften har jag kommit fram till att följande eventuellt kan vara intressant för den schackhistoriskt orienterade läsaren att känna till: Turneringen i New York 1918 med deltagande av sådana spelare som Capablanca, Marshall och Janowskij. En minnesruna över Carl Schlechter som tragiskt dog endast 44 år gammal, skriven av Ludvig Collijn. Collijn berättar bland annat att Schlechter (”remis-Kalle” som han kallades lite vanvördigt) inte trodde på en viss ung rysk spelares utvecklingsmöjligheter därför att han  ”uppfattar aldrig i tid att han står sämre och det måste man kunna.” I samband med denna minnesartikel visas en mängd Schlechter-partier varav det mest kända torde vara Schlechter-John, Barmen 1905. Den läsare som mot förmodan är obekant med detta strategiska mästerverk ska definitivt spela igenom det för det kommer aldrig att glömmas om man en gång sett det. Spielmann går igenom två partier från Berlin där han som vit mötte Réti och Bogoljubov. Alla partierna från Nordiska Schackförbundets 9:e kongress finns kommenterade och detta får nog betraktas som höjdpunkten i tidskriften. Mästarklassen (dåtidens SM-grupp) vanns av Spielmann och alla 66 partierna är kommenterade av honom och Gustaf Nyholm. Ovanstående parti är en fläkt från denna tid för att spegla den tidens typiska anda. I det sista numret får vi ta del av Schultz minnesturnering med deltagande av bland andra Bogoljubov, Nyholm, Réti och Spielmann. Det mest uppseendeväckande partiet är att Nyholm besegrade Réti, som spelade Sicilianskt parti, i endast 20 drag!

Klicka här så får ni tillgång till allt detta plus mycket annat.



maj 02

Analys av partiet Rubinstein-Réti, mästareturneringen i Stockholms schacksällskap 1-17 dec. 1919 av E.D. Bogoljubov

Vad är svarts bästa fortsättning?

Se nedanstående ”schackbio” för den korrekta lösningen.

Rubinstein,Akiba – Réti,Richard [E90]
mästareturn. Stockholms schacksällskap (1), 01.12.1919
[Bogoljubov/Engqvist]

1.Nf3 Nf6 2.d4 d6 3.c4 g6 4.Nc3 Bg7 5.e4 Bg4 6.h3 I våra dagar föredrar man att utveckla de båda löparna till e2 respektive e3 eventuellt följt av att flytta tillbaka springaren till g1 för att inte försvaga d4. 6…Bxf3 7.Qxf3 0-0 8.Be2 8.Bd3 Nc6 9.Be3 Nd7 Vit måste spela på utjämning med 10.d5 (10.Ne2? Se ovanstående diagramställning! 10…Nb4 (Lite överraskande missade Bogoljubov här de taktiska möjligheterna 10…Nce5! eller; 10…Nde5!) 11.Rd1 (11.Bb1 c5! 12.0-0 Nc6 13.Rd1 Qb6 och svart vinner.) 8…Nfd7 9.Qd3 Nc6 10.Be3 e5 11.d5 Nd4 På 11…Ne7 kunde vit fortsätta med 12.g4 12.0-0 f5 13.exf5 gxf5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta borde ha föregåtts av 13…Nxe2+ och svart hade haft ett gott spel skriver Bogoljubov men faktum är att vit behåller en liten fördel efter 14.Qxe2 gxf5 15.f3 14.Bxd4 exd4 15.Nb5 Nc5 16.Qd2 Ne4 17.Qd1 c5 18.dxc6 bxc6 19.Nxd4 Qb6 20.Ne6 Bxb2 Bogoljubov har inte analyserat följande alternativa fortsättning: 20…Qxb2 21.Rb1 Qe5 22.Nxf8 Nc3 23.Nd7 Qe6 24.Qd3 Nxb1 25.Nc5 dxc5 26.Rxb1 med fördel för vit. 21.Rb1 Rf6?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Riktigt var 21…Rfe8! varpå vit endast haft till sitt förfogande följande fortsättning: 22.Qc2 Rxe6 23.Rxb2 Qc5 med god ställning för svart. Faktum är dock att Bogoljubov missat det starka 22.c5! med klar fördel för vit så denna fortsättning är inte bättre än den som spelades. 22.c5!! Qb4 22…dxc5 23.Qc2 eller 22…Nxc5 23.Nxc5 dxc5 24.Bc4+ Kh8 25.Qc2 Rb8 26.Rfe1 och svart kan inte förhindra 27.Re2 med vinst av svarts löpare. Red anm. 23.Nf4! Nc3 Eller 23…Rb8 24.Nd3 Qc3 25.Bf3 Nd2 26.Qe2 Nxf1 27.Kxf1 och vit får två lätta pjäser mot torn. Red anm. 24.Qd2 Qxf4 25.Rxb2? I tidsnöd gör man lätt svåra förbiseenden. Med 25.Qxb2! hade vit haft stora vinstchanser. Bäst spelar svart 25…Nxe2+! (25…Qe5 26.Bc4+ d5 27.Rbc1 (Ännu bättre är 27.Rfe1 Qd4 28.Bxd5+ cxd5 29.Rbc1 med vinstställning. Red anm.) 27…dxc4 28.Rxc3 Rg6! 29.Qb4 och så vidare.) 26.Qxe2 dxc5 25…Qxd2 26.Rxd2 Ne4 27.Rb2 Bogoljubov har förbisett att detta är ett feldrag. Nödvändigt var 27.Rd4! Nxc5 28.Bf3 med trolig remi efter 28…Ne4 29.Bxe4 fxe4 30.Rxe4 27…Nxc5 Bogoljubov kommenterar: Man skulle nu tro att slutspelet vore ganska lätt vunnet för svart, men så är inte förhållandet! 28.Rc1 Kf8 29.Rc4 Ke7 30.Rh4 Bättre var direkt 30.Bf3 med bara en liten fördel för svart. Svart har en merbonde men vits pjäser utom kungen är mer aktiva än svarts. Red. anm. 30…h6 31.Rc4 Kd7 32.Bf3! Re8 33.Kh2 Kc7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

34.Kg3! Rubinstein som var en stor mästare i slutspel vet hur slipstenen ska dras. Kungen är på väg till h5. Red. anm. 34…a5 35.Kh4 Ne4 36.Rbc2 d5 37.Ra4 Ra8 38.g4 Kd6? Bogoljubov skriver: Ett feldrag; fältet d6 måste reserveras för springaren, som därifrån kan gardera f5-bonden. Bogoljubov rekommenderar 38…Kd7 som det bättre draget och det är korrekt men svart har ändå klar fördel efter textdraget. 39.gxf5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

39…Nc5?Svart borde nöjt sig med att medels 39…Rxf5 40.Bxe4 Rf4+ 41.Kg3 Rxe4 spela på remis. Här är Bogoljubov ute och cyklar; det spelade draget av Réti är det bästa draget. Intressant är att konstatera att även 39…Ke5 är felaktigt. Därpå följer 40.Bg4 och svart är nödsakad åter draga kungen tillbaka. Detta stämmer inte; som Gustaf Nyholm har påpekat: Svart spelar väl starkare 40…h5! (40…Rd6 41.f3 Nf6 42.f4# En nätt matt!; 40…Ra6 41.f3; 40…Kd6) efter 41.Kxh5 blir matt med (41.Bxh5 är också dåligt till följd av 41…Rh8) 41…Rh8# 40.Rg4! Nd7 Bonden på f5 kunde ej slås, som av följande variant framgår: 40…Rxf5 41.Rg6+ Ne6 (eller 41…Ke5 42.Bg4) 42.Bg4 Re5 43.f4 Re4 44.f5 och så vidare. Här har dock Bogoljubov förbisett det räddande draget 44…h5! och svart vinner tillbaka pjäsen med remichanser. Bogoljubov har förbisett att 40…Raf8 var den allra starkaste fortsättningen som också bibehåller möjligheten att flytta springaren till den aktiva rutan d3. 41.Rg7 Raf8 42.Bg4 d4 Det var starkare att avancera fribönderna med 42…c5 och 43…c4. Red. anm. 43.f4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

43…R8f7? Detta och följande drag, gjorda under ytterst knapp betänketid, äro skulden till partiets förlust. Efter 43…c5! hade svart räddat partiet, till exempel 44.Rg6 (44.Kh5? är ej fördelaktigt för vit.) 44…Kd5 (44…Nb6 följt av 45…c4 eller 45…Nd5 vinner för svart. Red. anm.) 45.Bf3+ Kd6 46.Bg4 och så vidare. 44.Rg6 Nf8? Det är oklart varför Bogoljubov har satt frågetecken på detta trots att det är ett av de bästa dragen. Troligen menar han att svart spelar för passivt med springaren och inte uppnår något med att ta kvalitén på g6. 45.Kh5 c5 Detta är ett feldrag som Bogoljubov inte har tänkt på i sina kommentarer. Här kunde Réti uppnått ypperliga remichanser genom att direkt byta springaren mot tornet med 45…Nxg6 46.fxg6 och spela passivt med 46…Rf8 47.f5 Rh8 46.Kxh6 Nxg6 Svart kunde ha försökt 46…Kd5 skriver Bogoljubov helt riktigt. 47.fxg6 Rc7 48.Kg5 Rf8 49.Be2 Re8 50.Bc4 Re3 51.h4 Rg3+ På 51…Rc3 52.Rxc3 dxc3 53.Bd3 Rd7 avgör 54.Kf6! Kc7 55.g7 och så vidare. 52.Kf6 Rg4 53.f5 Rxh4 54.g7 Rxg7 55.Kxg7 Ke5 56.Rf2 Rg4+ 57.Kf7 Ke4 58.Ke6 d3 59.f6 Rh4 60.f7 Rh6+ 61.Ke7 1-0

Tanken med att relativt noggrannt gå igenom ovanstående intressanta parti är tvåfaldig. Dels är det för att locka en och annan läsare att ta del av äldre årgångar av Tidskrift för Schack som innehåller enormt mycket visdom i schack och som skulle vara förlorad om det inte vore för Sveriges Schackförbunds önskan och vilja att tillgängliggöra vårt svenska men även internationella kulturarv inom schack, dels är det för att inse att  just årgång 1920 är exceptionell om man tänker på vilken hög kvalite det är på partierna och för att inte tala om de kommentatorerna som gör ett utmärkt arbete. I våra dagar är det betydligt enklare att bevaka och kommentera schackpartier, men även att utveckla sitt eget spel. Vi har inte bara tillgång till minst 5.000.000 partier i våra databaser men även klassiker som Nimzowitschs My system, Rétis Modern ideas in Chess, Lipnitskijs Questions of Modern Chess Theory och sist men inte minst alla skrifter av världens bäste schackcoach Dvoretskij finns tillgängliga för oss att studera när andan faller på. Till råga på allt har vi dessutom fler schackprogram som besegrar världsmästaren i schack. Jag hoppas läsaren tar hänsyn till allt detta när han eller hon går igenom partier och partikommentarer för nästan 100 år sedan nu när kunskapen och tekniken är så mycket högre utvecklad.

Vad har Tidskrift för schack, årgång 1920 att bjuda på då? Ja, det är bara att klicka på denna länk så kan ni omgående ta del av samtliga partier från mästarturneringen i Stockholm dec. 1919 med spelarna Bogoljubov, Réti, Rubinstein och Spielmann och med kommentarer av herrarna Bogoljubov och Spielmann. Matchen mellan Bogoljubov och Rubinstein som spelades i jan. och feb. 1920 finns med kommentarer av Bogoljubov och vi bjuds på alla tolv partier! Det här är ju som att ha turneringsböcker i sin ägo! Det finns givetvis också partier med svenska spelares partier representerade av bland annat påskmatcherna i Malmö, mestadels med kommentarer av Gustaf Nyholm, och kongressen i Eskilstuna, och här är ett mycket stort antal partier kommenterade av Nimzowitsch. Göteborgs schacksällskaps internationella jubileumsturnering gick av stapeln 1-23 aug. och hade celebra deltagare som Bogoljubov, Breyer, Kostich, Marco, Maroczy, Mieses, Möller, Nimzowitsch, Réti, Rubinstein, Selesnieff, Spielmann, Tarrasch, och Tartakower. Bogoljubov, Nimzowitsch och Spielmann kommenterar ett urval av partierna. Partier från matchen Bogoljubov-Nimzowitsch, 1-7 sept. presenteras med kommentarer av Bogoljubov och Nimzowitsch. Det är nog ingen tvekan om att just denna årgång får betraktas som en av höjdpunkterna i Tidskrift för schacks historia men även för svenskt schackliv.

Efim Bogoljubov, Ukraina, var den som kommenterade flitigast i T.F.S. 1920 (Foto från det ryska mästerskapet 1925)




sep 24

GM Veselin Topalov spelade sin tredje remi i följd i FIDE Grand Prix i London och det var mot GM Rustam Kasimdzhanov. Delad pott var de två inte ensamma om för det var endast partiet mellan GM Shakhriyar Mamedyarov och GM Anish Giri som gick till avgörande och detta efter att Anish blivit totalt utskåpad och tvingats kasta in handduken redan efter 21 drag. Giri har det tufft, han har ännu inte skrapat ihop mer än en två halvor, men med detta är han i gott sällskap med bland annat dagens motståndare GM Vassily Ivanchuk.

Spelschemat för rond 4: Leko-Adams (½-½), Giri-Ivanchuk (½-½), Grischuk-Mamedyarov (1-0), Gelfand-Wang (1-0), Kasimdzhanov-Dominiuqez (½-½) och Nakamura-Topalov (½-½).

Det blir direktsändning och den startar dagligen klockan 15.00 undantaget den 26 och 30 september då det är spelledigt. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.




sep 08

Tyvärr så fick GM Peter Heine Nielsen lämna FIDE World Chess Cup 2011 efter dagens särspel mot GM Vugar Gashimov. Nu återstår det åtta spelare och det är idel ädel adel. Utöver Peters baneman Gashimov är det – GM Judit Polgar (2699), GM Ruslan Ponomariov (2764), GM Vassily Ivanchuk (2768), GM David Navara (2722), GM Alexander Grischuk (2746), GM Teimour Radjabov (2744), GM Peter Svidler (2739) som kommer att fortsätta för att kvalificera sig för semifinalerna.

Läs mer om Peter Heine i den norska Nettavisen. Partierna från rond 1, rond 2 och rond 3 för genomspelning.

Tabell och partier från tiebreaket 4:3-4:8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.



Rond 4:2.


Rond 4:1.



aug 18

Den 20-årige GM Romain Edouard bjöd upp till kamp mot GM Laurent Fressinet, men som i de flesta fall när superstormästarna är i farten vinner de till slut, så även i går. Ytterligare ett parti gick till avgörande och vilket det är framgår av bifogad tabell. Det har tätnat till rejält i toppen på tabellen, fem spelare inom en halv poäng.

live

Direktsändning klockan 15.30.

Tabell och partier från rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.