jan 31

Åtta ronder har spelats i den 10-rondiga öppna turneringen i Gibraltar så det börjar dra ihop sig till sitt slut. Det är fem stormästare som delar ledningen på 6.5 poäng. Dessa är Anton Guijarro, Vachier-Lagrave, Nakamura, Yu Yangui och Topalov. Därefter följer 14 stormästare på 6 poäng. Bästa svensk är GM Pia Cramling som med sina 5 poäng är obesegrad. Idag spelade hon remi mot franske stormästaren Istratescu. Cramling har spelat mycket solitt mot starka spelare och höll även remi mot den kvinnliga världsmästaren Hou Yifan i den sjätte ronden. Det berättar hon om i följande videoklipp:

Det finns otroligt många sevärda klipp att ta del av. Här följer Hou Yifans ”för att göra en lång historia kort”.

Det finns även intervjuer med Caruana, Gelfand och Nakamura. Ett annat mycket sevärt inslag är ”Masterclass” Här nedan presenteras Hou Yifan Masterclass med GM Stuart Conquest som conferencier. Man kan också ta del av Topalov eller Short. Samtliga dessa videoklipp rekommenderas.

Överraskande var att Hou Yifan fick möta ytterligare en kvinnlig spelare efter att ha mött så många som på ett löpande band, än mer överraskande att hon förlorade mot den främste kvinnlige rivalen Ju Wenjun. Detta innebär att Kina nu har två kvinnor över 2600 på live-ratingen. Dessa två kinesiskor är för närvarande i en klass för sig på damsidan men i den här turneringen är det Englands bäste spelare Adams som tillfälligt satt stopp för dem. Det går att ta del av intervjun med Ju Wenjun i följande videoklipp. Det är för övrigt Ju Wenjuns födelsedag idag.

Läs de 6 kommentarerna till “Tradewise Gibraltar Chess Festival 2017 – rond 8”

  1. Sune Larsson säger:

    Väldigt trevliga klipp från Gibraltar! En fantastiskt spännande turnering. Man blir imponerad av den kraft och energi som spelarna visar, under många timmars kamp. Det är förståss en stor utmaning att lyckas hålla hög spelnivå under många timmars spel. Helt klart spelar det stor roll hur ens liv utanför schackbrädet ser ut. Menar, det är ju väldigt svårt att visa consistent spel om det psykiska måendet inte är hundra. Ibland undrar man dessutom om schack på verklig toppnivå är en slags ’singelsport’ – dvs svårt att förena med vanligt familjeliv. Med all schackdata som nuförtiden formligen sprutas ut via olika mediekanaler, fordras det ju mycket tid och arbete av en schackmästare, för att hålla sig a jour. Dessutom är det ju svårt för spelare, utanför det absoluta toppskiktet, att försörja sig helt på schacket.

    Mycket trevligt att också se ’gamle’ Nigel Short in action! Nigel har en klart avspänd attityd till turneringar och trivs väldigt bra umgås med vänner och dricka vin. Målsättningen i Gibraltar dock att kunna visa det fortfarande går att spela ’some decent chess’ vid mogen ålder, Visades inte minst i vinsten mot Caruana!

  2. Solvej och Jörgen säger:

    Vi tänker på detta ”att kunna försörja sig på schack” och har kommit till slutsatsen att det bästa är att slippa försörja sig genom att arbeta åt andra. Visst skulle det för vissa säkert vara bra om fler denna möjlighet fanns i lite högre utsträckning. Men vill ingen betala så är det väl inte mer med det för även om möjligheterna skulle finnas så finns det bättre alternativ om man nu måste degradera sig till ”att kunna försörja sig”. Framför allt blir man inte fri om man väljer detta alternativ. Ser på nyheterna idag att man skulle valt att bli jurist för 8 milj för 3 mån arb (och då bara nån timme här å där) på en timmlön på 5.000kr/h inser man lätt att man valt fel bana här i livet. Eller som Fischer sa ”Jag spelar inte schack för att tjäna pengar. Skulle jag vilja tjäna pengar skulle jag blivit börsmäklare”

  3. Solvej och Jörgen säger:

    8 mille för lite pappersarbete för SAAB konkursen och nått rättsligt efterspel. Furhoff å Sigeman kan säkert rätta mig om jag har fel för alla jurister kanske inte har samma villkor eller helt enkelt inte hittat rätt klient.

  4. En undran säger:

    Schack kan ju testa vad poker gör och ha skyhöga startavgifter, men därmed skyhöga prispengar!
    Folk betalar gladeligen $10,000 för att spela Main Event i poker i Las Vegas. Vad är de beredda att gladeligen betala för att spela Main Event i schack?

    Då kan det bli gött att leva på schack för den som får en del av prispengarna!

  5. Susanna Berg Laachiri säger:

    Tack för trevligt inlägg Sune! Håller helt med dig och många trevliga klipp och speciellt roligt att se intervjun med Pia. Intressant kommentar om schack och familjeliv men det framgår att många av de främsta spelarna är gifta. Schack är intressant men ibland kan jag känna att jag vill veta mer om livet utanför schackbrädet vid intervjuer. Kan ju vara en styrka också att ha ett familjeliv vid sidan av schackbrädet. Verkar hur som helst att vara ett fantastiskt arrangemang och roligt att vi kan få följa denna spänning!

  6. Sune Larsson säger:

    ¤4-5

    Nakamura skulle förmodligen inte tveka med ett sådant upplägg..

    Att vara gift innebär ju inte med nödvändighet att spendera mycket tid med familjen. Menar – t.ex inom en del kulturer är det mycket vanligt med ’babushka’ och ’nanny’ för att ta hand om barnen. Är bekant med några ryska läkare, som arbetar väldigt mycket (även jour, helger etc), och där båda föräldrarna alltså är läkare. Där är det babushkor som gäller för barnen..

    Schack är ju väldigt tidskrävande – dvs går man seriöst in för tävlingsspel – vare sig närschack eller korr – är det ju närmast gränslöst så mycket tid det fordras för studier och förberedelser. Läste nånstans att Ulf A t.ex ägnat många timmar och nätter åt att söka lösa ’det sicilianska problemet’, dvs om det var bäst tidigt spela Sc6 eller Dc7, i nån variant. På ett sätt därför befriande med ex Nigel Short som vid brädet söker lite omoderna bivarianter för att komma ur modesvängarna. Nigel svarade ju för en strålande turnering med undantag för det konstiga (i mina ögon) g5 som tillät tidig bindning med Sxg5 hxg5 och Lxg5.

    Mycket trevligt att se Pia närmast spela som i fornstora dagar större delen av tävlingen! Med god kontroll och även blick för taktiska möjligheter. Enda riktiga missen kom i slutet med missbedömning av ställningen som svart och taktisk katastrof på g5. Tävlingen som helhet bör dock ha känts väldigt bra för Pia!

Lämna en kommentar