Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









feb 28

In this lecture, given October 6, 2016, at Center64 (www.center64.com), Lucas Anderson and Warren Harper co-present Paul Keres. Lucas focuses on the troubled history of Keres’ native Estonia, and how occupying powers dictated Keres’ chess prospects. Warren presents four games showing Keres’ style and resourcefulness versus the strongest players of his era.



feb 27

-9781781943847-fc_mm_re_ti

IM Thomas Engqvist kommer att hålla en föreläsning om sin senaste bok Réti – move by move som blev utgiven i januari i år på det engelska förlaget Everyman Chess. Det är Pyramidens SK som står för arrangemanget i sin klubblokal nu på onsdag kl. 19.00 – 21.00. Det är fritt inträde för samtliga inbjudna. Medlemmar i Pyramidens SK eller personligen inbjudna av Pyramidens SK är hjärtligt välkomna. För er som inte har fått en personlig inbjudan kostar föredraget 200 kronor, men det förutsätter att det finns plats då det kan vara max cirka 30 personer i klubblokalen. Det finns mer information på Pyramidens sida på Facebook och där kan man bland annat se hur många som kommer. 

Richard Réti var en av de mest fascinerande karaktärerna i schackets historia. Han utvecklade revolutionära idéer som gick emot de klassiska teorierna och som innebar att centrum inte omedelbart behövde besättas av bönder, utan först kunde kontrolleras av pjäser. Batteriet med en dam på a1 och en löpare på b2 är förmodligen hans mest berömda vapen. Engqvist presenterar även nya rön när det gäller Réti’s bidrag till schackhistoriens strategiska idéer, särskilt den medvetna fördröjningen av löparutvecklingen. Alla dessa nya tillvägagångssätt i kampen att överlista sin motståndare kallas nuförtiden för hypermodernt schack, medan Réti på sin tid kallade det modernt.

IM Thomas Engqvist går igenom de konstnärliga höjdpunkterna i Rétis karriär. (Foto: Lars OA Hedlund, Lund 2016)

IM Thomas Engqvist går igenom de mest estetiska höjdpunkterna i Rétis karriär. (Foto: Lars OA Hedlund, Lund 2016)

 



feb 26

jubileum-295x300

I samband med att Sveriges Schackförbund firade 100-års-jubileum fick Lasse Linusson och Peter Holmgren det hedervärda uppdraget att skriva Schack i Sverige – Sveriges Schackförbund 100 år 1917-2017. Det är en tung tegelsten på nästan 500 sidor indelade i 30 väl genomtänkta kapitelrubriker. Vissa kapitel är självklara som exempelvis – i fallande ordning: ”Sveriges Schackförbund 100 år”, ”Sverigemästerskapet genom tiderna”, ”De tre musketörerna”, ”Sveriges landslag”, ”Allsvenskan – kroppspulsådern”, ”Ulf Andersson”, ”Pia Cramling”, ”Svenskt damschack”, ”Barn och ungdomsschack” och ”Stormästarna”. Andra kapitel är mindre självklara men desto mer välkomna eftersom det nog inte förväntades av gemene man som ögnade igenom innehållsförteckningen för en snabb överblick. Man kan därvidlag nämna ”Historiska schackspel”, ”Flyktingar och immigranter”, ”Svensk spelöppningsteori”, ”Schackböcker i Sverige”, ”Schackdatorn – en hatkärlek” och ”Schack i skönlitteratur och film”. Det finns alltså ingen rubrik med titeln ”Schack på nätet” men det hade nog ingen väntat sig. Intrycket är alltså att det är mycket mer än en vältäckande bok och spridningen är påfallande. Ingen eller ingenting tycks ha glömts bort, trots att 100 år av svensk schackhistoria har täckts på ca 500 sidor. Detta gör 20 år på 100 sidor och 1 år på fem sidor, ja ni förstår själva. De erfarna skribenterna Lasse Linusson och Peter Holmgren har verkligen lyckats plocka ut väsentligheterna och milstolparna i svenskt schackliv under ledning av Sveriges Schackförbund i 100 år.

Perioden före Sveriges Schackförbunds bildande nämns redan i det allra första stycket: ”Sveriges Schackförbund är kronan på det verk Ludvig Collijn skapade.  1896 valdes han och brodern Gustaf in som medlemmar i Stockholms schacksällskap. De organiserade huvudstadens schackliv under Stockholms schackförbund, de arrangerade internationella turneringar och var delaktiga när det Nordiska schackförbundet bildades. 1917, trots brinnande världskrig, var det dags att sammanföra de svenska distriktsförbunden och klubbarna i en gemensam rikstäckande organisation.”

Man skulle kunna se Linussons och Holmgrens projekt som en produktion av en diger uppslagsbok för att underlätta för den yngre generationen att ta del av vad den äldre generationen glömt bort. Detta innebär att det är en bok för alla; unga som medelålders och gamla. Det bästa sättet att hantera en sådan här bok är förmodligen inte att läsa den från pärm till pärm utan istället att göra lämpliga nedslag utifrån sina egna intressen och referensramar. Vill man fördjupa sig i kapitlet om Ulf Andersson slår man upp sidan 260 och läser de 13 sidorna signerade Peter Holmgren som ägnas just honom. De 13 sidorna har följande informativa underrubriker: ”Schack och ishockey”, ”Klubbmästare 1965”, ”Träffade Ståhlberg”, ”Nordisk juniormästare”, ”Till Landslagsklassen”, ”Sverigemästare, Stark insats i Raach”, ”Internationell mästare 1970”, ”En vanlig grabb”, ”1972 – stormästare!”, ”1975 – Kuba och konstnärslön”, ”Åtta i interzonturneringen”, ”Åter till Arboga”, ”Nya framgångar”, ”Hattrick i Hastings”, ”Delad etta med Karpov”, ”Rankad fyra i världen”, ”Korrespondensschack”, ”50 år”, ”Sagt om Ulf” och ”Skrivet om Ulf”. I samband med dessa texter presenteras en handfull foton av den unge Andersson och några glanspartier som spelades mellan åren 1967 och 1973. Man kan tro när man läser underrubriken ”50 år” att man glömt att Andersson har fyllt 60 år men så är inte fallet vilket understryks av följande rader: ”Nu har Ulf uppnått pensionsåldern och kan blicka tillbaka på en yrkeskarriär som få idrottsmän kan matcha. Officiellt fyra på världsrankingen, trea [efter Karpov och Kasparov] om man räknar flytande ratingtal, ett otal tävlingsframgångar, parat med en rad utnämningar och hedersbetygelser. Vi som fått uppleva denna resa vid ”ringside” skattar oss lyckliga”. Utöver detta kan man I kapitlet ”Tidskrifter” läsa att TFS-redaktören Axel Smiths femtonsidiga  ”Grattis Uffe” hör till en av de mer minnesvärda artiklarna.

13 sidor av 496 kan tyckas sparsamt när det gäller Sveriges genom tiderna bäste schackspelare men kapitlet avslutas mycket lämpligt: ”Skrivet om Ulf”: ”Utöver en mängd tidningsartiklar och intervjuer finns ett par böcker utgivna om Ulf Andersson. De djupaste analyserna av Ulfs spelstil återfinns i Grandmaster Chess Strategy  av den tyska duon Jürgen Kaufeld/Guido Kern. 1979 gav Lars Grahn/Jostein Westberg ut Stormästare Ståhlberg, Stoltz, Andersson med kortfattade levnadsteckningar och några utvalda partier av Sveriges tre stormästare. Den indiske internationelle mästaren Vaidyanathan Ravikumars Ulf Andersson’s decisive Games innehåller 82 partier från åren 1973 till 1984 varav 32 fullständigt kommenterade.”

Ulf-Andersson-beundrarna lär knappast bli besvikna på Ulf Andersson-kapitlet då man hänvisas till den fördjupningslitteratur som för närvarande finns om den svenska stjärnan. Sedan fortsätter det i samma stil med ”Pia Cramling” signerad Lasse Linusson. Hela boken genomsyras av att huvudskribenterna exakt vet vad de håller på med. Detta avser dels det prioriterade innehållet, dels den trygga professionaliteten med det svenska språket som de båda proffsskribenterna omger sig med.

Det finns fler medarbetare som i mindre skala har bidragit. Om man gör ett nedslag och stannar vid ”Svenskt damschack” kan man läsa att det är författarna Henrik Malm Lindberg, Angelina Fransson, Viktoria Johansson och Ellinor Frisk som bidragit med text och partikommentarer. Det ger en bra dynamik att ett så stort antal skribenter velat medverka i boken och alla med sina personliga infallsvinklar, anekdoter och kommentarer.

De grafiska formgivarna Daniel Bjugård och Frans Carlqvist har gjort ett fantastiskt arbete när det gäller placeringen av texter och bilder på lämpliga ställen för att underlätta läsningen. En och annan hade säkert föredragit lite större text och diagramställningar men då ska man betänka att boken inte bara blivit tyngre utan också dyrare. Proportionaliteten av de många fotografierna känns riktig. Den ledande principen tycks ha varit att de största bilderna ramar in en gigant eller något som förtjänar utnyttjandet av hela ramen, horisontellt och vertikalt. Man lägger märke till det dubbelsidiga fotografiet med Lars-Gunnar Björklund i en intervju med schackgeniet Bobby Fischer efter sin överlägsna seger i Stockholm 1962. Lars OA Hedlunds oförglömliga bild, när Jonas Sandbom har prisutdelning med Schackfyran i ett folkhav av ungdomar, kommer man inte att glömma i första taget när man en gång sett den. Bilden spränger sig så att säga utanför kanterna och allt annat än största möjliga bild hade varit ett kardinalfel.

Schack i Sverige är köp- och läsvärd – inte bara för de otaliga texterna och de välkommenterade partierna – utan också för de genomtänkta bilderna. Man får mycket för pengarna och för lästiden. Det är den mest välfyllda schackbok på svenska som någonsin getts ut. Jerzy Gizyckis tegelsten Stora Schackboken – under medverkan av Gideon Ståhlberg – kan visserligen mäta sig med denna i omfång men inte till sidantal.

Thomas Engqvist

 

 



feb 25

Sveriges hetaste affischnamn GM Erik Blomqvist deltar för närvarande i den starka och exklusiva öppna turneringen Aeroflot Open som pågår från 21 februari till 1 mars på hotell Cosmos i Moskva. Han är med i ett ytterst celebert sällskap då regerande Sverigemästaren endast är rankad 52:a! Fem spelare har över 2700 och högst rankad av dessa, och tillika favorit, är GM Yu Yangi, Kina. Blomqvist mötte just honom i den andra ronden och fick då sin första nolla i turneringen. Partiet kan spelas igenom på Chessbomb och det är mycket instruktivt då det visar hur man kan spela med löparparet. Yu Yangi utnyttjade en av de stora fördelarna med löparparet, nämligen att man lättare kan bestämma när man ska byta bort en av löparna. I detta parti var syftet att gå in i ett fördelaktigt slutspel med torn och olikfärgade löpare. I skrivande stund har Blomqvist 2 poäng av 5. GM Evgeniy Najer, Ryssland, leder med 4.5 poäng.

Poängställning och resultat

Officiell hemsida

Erik Blomqvist mäter just nu sina krafter med starka stormästare i Ryssland. (Foto av Lars OA Hedlund i ett annat sammanhang.

Erik Blomqvist mäter just nu sina krafter med starka stormästare i Ryssland. (Foto av Lars OA Hedlund i ett annat sammanhang.)



feb 24
Dear Chess friends.

Our member Valerio Luciani’s auction is now in progress and will end on March 2.

It contains 139 lots, mostly magazines, but also it offers a huge list of chess cancels.

You ought to take a look.

Best regards Lund Chess Academy



feb 23

In our lectures on Capablanca, Botvinnik, and Alekhine, one name stood out as a curiosity on crosstables: Vera Menchik. Easily the strongest female player in the world at the time, Menchik was begrudgingly admitted into the closed world of men’s chess. Though she did not reach the pinnacle of chess, she did take games from some of the strongest players of the time, like Euwe and Reshevsky. In this lecture, given on February 16, 2017, at Center64 (www.center64.com), Lucas Anderson recounts the story of her life, from being a young immigrant fleeing the Communist Revolution in Russia to a child growing up in Hastings, England, where she studied chess under Geza Maroczy. FM Warren Harper will present six of her notable games.



feb 22

We have the following tournaments for the GM-IM-norm seekers of your country:

1. 4-14 March First Saturday GM-IM Budapest,
2. 18-26 March Budapest Spring Festival Open, prize found 13500 € BR,
3. 1-11 April First Saturday GM-IM,
4. 6-16 May FS
5. 18-26 May Zalakaros Open, also lucrative prizes,
6. 3-13 June FS,
7. 11-18 June Balatonlelle Open, GM-IM closed,
8. 1-11 July FS,
9. 15-23 July Open Budapest,
10.5-15 August FS
11. 19-27 August Open Budapest.

If you like more info, pls let me know.

Chessfriendly:

С уважением,
Nagy, Laszlo
FIDE International chess organizer
www.firstsaturday.hu
nagy-laszlo@mail.ru
+36-30-230-1914



feb 21
Här kommer bilder av Lars OA Hedlund från Lag-JDM som
vanns av SK Rockaden före Kristallens SK. Mer information finns på Stockholms Schackförbunds hemsida.
Det vinnande laget SK Rockaden (Foto: Lars OA Hedlund)

Det vinnande laget SK Rockaden (Foto: Lars OA Hedlund)

Kristallen blev tvåa. (Foto: Lars OA Hedlund)

KristallenS SK blev tvåa. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs mer »



feb 19

Pia Cramling blev oförtjänt knockad i det femte särspelspartiet men successiva snabbschackpartier genererar en ofattbar press när det gäller ständiga omställningar. Jämför med att spela ett klassiskt parti om dagen som innebär en helt annan rytm i dygnsprogrammet. Det har enligt vissa källor heller inte varit optimalt med support. Allt detta är mycket tråkigt för de som önskade henne en VM-titel och det finns inte någon som matchar hennes erfarenheter. I de fyra första partierna och den största delen av det femte partiet hade Cramling full kontroll på sin motståndare. I det fjärde snabbschackpartiet spelade hon Stein-inspirerat med den sicilianska muren av bönder på d6, e6, f6 och f7 ackompanjerad av löparparet. Det blev ingen vinst i det partiet men en dynamisk remi med mersmak. Cramling kommer att få fler chanser att bli världsmästare och vi ser fram emot detta.



feb 19
Igår under Damernas spännande VM i Iran spelades seniorernas GP-finaler i klasserna A-E på Stockholms Schacksalonger. Resultatlistorna för de olika grupperna kan man se i den föregående länken. Bilder av Lars OA Hedlund från tävlingen ses nedan och fortsättningsvis genom att klicka på ”läs mer”.
Christopher Lissäng besegrade storfavoriten GM Lars Karlsson och det banade väg för segern med 5.5/7. Karlsson fick lika många poäng men på grund av förlust i det inbördes mötet kom Lissäng före i sluttabellen. (Foto: Lars OA Hedlund)

Skicklige snabbschackspelaren Christopher Lissäng besegrade storfavoriten GM Lars Karlsson och det banade också vägen för segern i A-gruppen med 5.5/7. Lissäng blev obesegrad och Karlsson fick lika många poäng men på grund av förlust i det inbördes mötet kom Lissäng före i sluttabellen. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs mer »





Tidigare artiklar