jan 28

Den näst sista ronden är avslutad och två vinstpartier serverades av Aronian mot van Wely och Carlsen med de svarta pjäserna mot Eljanov. Det sistnämnda partiet valdes ut som dagens parti av redaktionen på Chess24 och det kan ses här nedan med kommentarer av IM Lawrence Trent. Först några personliga reflektioner; man får intrycket när man spelar igenom partiet att Carlsen initialt visar sitt stridshumör genom att spela Holländskt även om Bronstein inte skulle hålla med om ett sådant påstående. Eljanov spelar supersolitt och lyckas få det bekvämare spelet men sedan spelar han inexakt och ställningen blir ganska jämn. Successivt blir dock Eljanov utspelad. Vad berodde detta på? Ja, förenklat uttryckt handlar det om att i slutronderna ser man oftast vem som är den starkaste schackspelaren, Det är den spelare som har mest energi kvar, för nu är alla mer eller mindre trötta. Man orkar inte ge allt längre och då kan det gå fel…

Inför den sista ronden leder So alltjämt med 8 poäng tätt följd av tre spelare: Aronian, Carlsen och Wei Yi som alla har 7.5 poäng. Det är alltså bäddat för en riktigt spännande slutrond kl. 12.00 imorgon.

I följande klipp gör GM Daniel King nedslag i partiet Eljanov och Carlsen och går igenom hela partiet mellan Aronian-van Wely. Aronian är en kreativ spelare och det märks med drag som 11.Rf2 och 20.h3. Hans spel påminner mycket om Petrosians långsamma uppbyggande spel. Partiet avslutas också med ett kvalitetsoffer för att ta bort svarts sista försvar. Missa inte detta parti med utmärkta kommentarer.

Livesändningen med kommentarer av GM Jan Gustafsson och IM Lawrence Trent ser man enklast genom att trycka på nedanstående videoklippslänk. Observera att den tidigare kommentatorn GM Peter Svidler var upptagen med att spela remi mot GM Erik Blomqvist i den superöppna turneringen i Gibraltar.

Grandelius fick ge slaget förlorat mot Lu Shanglei när den sistnämnde fick äran att spela med två damer mot en. Detta innebär att Grandelius står kvar på 6.5 poäng. I toppstriden var det en skräll att Tari besegrade Xiong. Ryskt parti är normalt en bra öppning om man är nöjd med remi men Xiong hade vare sig vinst- eller ens remichanser som partiet utvecklade sig efter 22…Bxf3?. Kasparov brukade säga att det bästa sättet att spela på remi är att spela på vinst. Det kändes inte som att Xiong applicerade detta tankesätt i ett för honom så viktigt parti. Det blir intressant att se hur han hanterar slutronden. Ragger och Jones vann sina partier mot van Foreest respektive Dobrov och leder med 8.5 poäng vardera tätt följda av Xiong och Smirin en halva efter. Vilken dramatik att avnjuta i morgon!

 

Lämna en kommentar