Tidigare artiklar

  • Paris GCT 2017
  • Ny omröstning i högerspalten
  • Altibox Norway Chess 2017
  • EM i Minsk 2017
  • Tidigare...
KommenteraSnabbschack- och blixtturneringen Paris Grand Chess Tour är den första av fem deltävlingar i Grand Chess Tour 2017 och äger rum 21 - 25 juni. De tre första dagarna spelas snabbschack och de två återstående blixt. Det är tack vare det generösa sponsorstödet av Colliers International, Vivendi och DailyMotion som Paris har bidragit med en turnering sedan 2016. Tävlingen spelas i CANAL FACTORY - Les Studios de Boulogne. De engelska kommentarerna kommer att vara GM Yasser Seirawan, IM Jovanka Houska, GM Maurice Ashley GM Romain Edouard och GM Cristian Chirila. Deltagarna är stormästarna Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura, Wesley So, Maxime Vachier Lagrave, Sergej Karjakin, Fabiano Caruana, Alexander Grischuk, Shakhrijar Mamedjarov, Fabiano Caruana, Veselin Topalov och Etienne Bacrot. Livesändning kl. 14.00

Läs de 4 kommentarernaEnligt Schacksnacks läsare är det en tredjedel av drygt 100 röstande som anser att Sveriges enda schacktidskrift Tidskrift för Schack är överflödig i dagens Internetsamhälle. Detta innebär att cirka 67 % tycker att tidskriften har en funktion även om cirka en tredjedel anser att tidskriften ska vara gratis som den för närvarande är. Det är dock intressant att mer än en tredjedel (37 %) kan tänka sig att betala för tidskriften så Sveriges Schackförbund borde kanske överväga denna möjlighet som ett godtagbart alternativ och höja statusen på sin egen tidskrift. Den nya omröstningen handlar om att ta ställning till vem eller vilka som är världens just nu bästa kommentator eller kommentatorer. Varsågod och tryck på ett av dem fem första alternativen.

Läs de 14 kommentarernaIdag kl. 16.00 börjar superturneringen Altibox Norway Chess 2017 på allvar. Igår var det en blixtturnering för att utröna de olika startnumren för spelarna. Magnus Carlsen vann med de sagolika siffrorna 7.5/9 (= kross) och valde startnummer 3 för att försäkra sig om fem vita och fyra svarta. De övriga deltagarna platsar nästan alla på 10-bästa-listan då det i ratingordning handlar om Wesley So, Fabiano Caruana, Vladimir Kramnik, Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian, Viswanathan Anand, Hikaru Nakamura, Sergej Karjakin och Anish Giri. Vi får alltså stå ut med att spelare som Shakhrijar Mamedjarov, Ding Liren och Veselin Topalov inte finns med i startlistan men man kan ju inte få med alla i en och samma turnering! Missa inte livesändningen med det populära radarparet GM Nigel Short och Dirk Jan Ten Geuzendam.

KommenteraDet har i skrivande stund avverkats fem ronder i Europamästerskapet i tvåmiljonersstaden Minsk, Vitryssland. Nio superstormästare över 2700 deltar bland de 397 deltagarna. Högst rankad är GM David Navara med 2739. Lite överraskande är det ingen av dessa nio som leder turneringen utan det är fyra GM i ratingspannet 2605-2688 som leder med 4.5 poäng. Sveriges högst rankade spelare 27. GM Nils Grandelius och Sverigemästaren/Nordenmästaren 133. GM Erik Blomqvist 3 poäng har gjort godkända insatser med sina 3.5 respektive 3 poäng. Idag, söndag, är det en välbehövlig vilodag för spelarna och den sjätte ronden tar vid i morgon, måndag, kl. 14.30, svensk tid. Grandelius har blivit lottad att möta GM Nijat Abasov från Azerbajdzjan och Blomqvist WFM Bibisara Assaubayeva från Ryssland. Hemsida

Kommentera
Dear Chess friend Victoriano's auction is now in progress and will end TOMORROW on 28th June. 29 object wil go under the hammer. You should take a look. Best regards Lund Chess Academy


KommenteraDen andra deltävlingen av FIDE Grand Prix börjar idag 12 maj och pågår till den 21 maj. Arton av världens bästa spelare är deltagare i Moskva, dock ingen medlem från 2800-klubben. I skrivande stund leder Hou Yifan genom sin svarta vinst mot Ian Nepomniachtchi i och med att de övriga partierna slutade med remi. Hennes vinstföring i Semi-Tarrasch kan spelas upp på Chessbomb liksom de övriga partierna. Det längsta partiet var det mellan Pentala Harikrishna - Jon Ludvig Hammer som gick att följa till kl. 20.00. Harikrishna lyckades med bedriften att försvara ett tufft slutspel. Favorit är världsfemman Maxime Vachier-Lagrave följd av världssexan Shakriyar Mamedjarov och världsnian Hikaru Nakamura. Dagliga livesändningar kl. 13.00 utom på onsdag följer man på worldchess.com med engagerade och kvalificerade kommentarer av GM Evgenij Miroshnichenko.

Läs de 5 kommentarernaDet är snart dags för den traditionella stormästarturneringen Sigemanturneringen som börjar på onsdag den 10 maj. Deltagarna är i ratingordning Pavel Eljanov, Ryssland (2755) Jobava Baadur, Georgien (2713) Nigel Short (2688) Nils Grandelius, Sverige (2655) Erik Blomqvist, Sverige (2546) och Harika Dronavalli, Indien (2531). Den mest meriterade i sällskapet är Short men favoritskapet bär Eljanov som ju regelbundet tampas med de absolut bästa spelarna i världen. På hemsidan publiceras det intervjuer av alla deltagarna och speciellt intervjun med Short bör lyftas fram. Exempelvis nämner Short att en sådan här typ av tävling skulle kunna kallas för sprint då den består av sex deltagare och är enkelrondig.

KommenteraFörstahandsfavoriten Anish Giri säkrade turneringssegern med en vinst i den sista ronden av den 10-rondiga Reykjavik Open. Därmed hamnade Giri på 8.5 poäng, en halv poäng före stormästarna Jorden van Foreest, Sergei Movsesian, Abhijeet Gubta och Rilton-bekante Gata Kamskij. En mycket bra turnering gjorde Sveriges högst rankade spelare GM Nils Grandelius som tog 7.5 poäng. Han besegrade andrahandsfavoriten Dmitrij Andrejkin och spelade remi mot Giri och Jobava Baadur. Han tog alltså mer än 50% mot de tre högst rankade som alla hade en bit över 2700. Detta säger något om den potential Grandelius har i bataljerna mot världstoppen. Han gjorde en ratingprestation på 2757! GM Erik Blomqvist tog lika många poäng som Grandelius men hans ratingprestation var blygsamma 2443. Mer information finns på turneringens hemsida.

Jul 24

 Jul 23

Det har nu spelats sju ronder i Sverigemästarklassen och GM Erik Blomqvist har börjat dra ifrån sina konkurrenter genom att igår besegra GM Tiger Hillarp-Persson. Vinstreceptet var att använda tidigare preparationer i varianten 6…Na6 istället för de vanligare varianterna 6…Nbd7 eller 6…e6 i 6.Ne5-varianten i Slaviskt försvar som uppkommer efter dragföljden 1.d4 d5 2.c4 c6 3.Nf3 Nf6 4.Nc3 dxc4 5.a4 Bf5. Trots att Hillarp-Persson spelat denna variant ett par gånger tidigare hade han glömt sina tidigare spel och analyser. Blomqvist var mer informerad om Hillarp-Perssons partier än han själv var. Detta är ett tecken på att Hillarp-Persson inte är förberedd inför denna tävling. För det första måste man ha koll på sina egna partier och för det andra på motståndarens inför en SM-turnering där man vet om motståndarna långt i förväg.

Bakom Blomqvist har det tydligt utkristalliserat sig en klunga med 4.5 poäng som alla har teoretiska chanser att vinna SM. Dessa är GM Nils Grandelius, IM Jonathan Westerberg och GM Jonny Hector. De två förstnämnda mötte varandra igår och Westerberg spelade inte helt oväntat på säkerhet och bataljen såg länge ut att sluta remi. Plötsligt, förmodligen i sin iver att komma ikapp Blomqvist, tappade Grandelius koncepterna och satte bort en bonde. Vid rätt spel hade Westerberg till och med kunna vinna partiet men i efteranalysen sade han överraskande att han inte riktigt orkade ställa om sig till att spela på vinst efter att först ha spelat på remi. Westerberg var märkbart tagen av partiet medan Grandelius sprudlade av energi och av djupa insikter i slutspelet. Detta bådar mycket gott för framtiden. Även om spelet inte riktigt fungerat för Grandelius, som vi är vana att se honom i internationella turneringar, visade han sin höga klass av spelförståelse i efteranalyserna.

Hector fick inte spela Slaviskt mot Cramling som han har varit så framgångsrik med utan Cramling gick smart nog in i en Réti-uppställning och fick bra spel. Dock verkade det som att energin tröt då Hector fick in det spelet som han är så bra på, nämligen kungsangrepp. Detta innebär nu att även Hector har teoretiska chanser att blanda sig in i slutstriden.

Tips: Blomqvist-Semcesen remi

Blomqvist har mött Semcesen sju gånger med resultatet 4-3, Två vinster, fyra remier och en förlust. Det senaste partiet spelades i SM i Sunne 2015 och vanns av Blomqvist med de svarta pjäserna i 28 drag efter ett fräckt och fantasirikt spel. 2014 spelade dessa herrar remi och det var ett ödesdigert resultat för Blomqvist som förde de vita pjäserna och vid vinst hade blivit svensk mästare. Även idag kan man säga att partiet Blomqvist-Semcesen är helt avgörande för vem som blir årets svenske mästare även om det är ytterligare ett parti kvar. Eftersom partiet mot Semcesen är ett så pass viktigt parti, som i praktiken skulle säkra Blomqvist SM-segern, eftersom det då skulle räcka med remi i sista ronden mot Rydström, tror jag att Blomqvist tar det säkra före det osäkra och inte har något emot remi mot Semcesen. Dels för att det är ett så viktigt parti och det inte är befogat att ta några risker (det är bättre att ta eventuella risker i morgon) dels för att Semcesen normalt är en svårslagen spelare och i denna turnering inte heller har förlorat något parti. Remi är med andra ord det mest logiska resultatet eftersom Blomqvist kan fatta det viktiga beslutet huruvuida han ska spela på vinst eller remi i sista ronden mot turneringens förmodade jumbo.

Tips: Hillarp-Persson-Rydström 1-0

Även om Hillarp-Persson för närvarande inte rosar marknaden har jag svårt att tänka mig att han sumpar detta. Han har mött Rydström en gång i Påskturneringen Open 2014 och då vann han enkelt genom att ta terräng på kungsflygeln, placera två springare på utposterna c5 och e5 i en halvslavisk struktur samt öppna a-linjen och avgöra på den. En ganska säker etta under förutsättning att Hillarp-Persson gör sina grundliga förberedelser, tar sin motståndare på stort allvar och inte sätter sig i omotiverad tidsnöd. Det krävs med andra ord att Hillarp-Persson spelar ett normalt parti.

Tips: Hector-Smith remi

Hector och Smith har mötts två gånger tidigare, dock med omvända färger, och båda partierna har slutat i remi. Nu har Hector vit för första gången och det gör partiet intressant och ganska öppet. I princip tror jag det här partiet kan sluta hur som helst eftersom Hector brukar köra ganska hårt med de vita pjäserna men eftersom man inte kan välja helgardering får det bli ett kryss.

Tips: Tikkanen-Westerberg remi

Det här känns också som en ganska öppen historia. De har mött varandra tre gånger tidigare, 2011, 2014 och 2016 och det står 2-1 till Tikkanen. Westerberg vann dock det senaste partiet med de vita pjäserna. Nu är det helt andra premisser men observera att Westerberg förmodligen gett upp SM-titeln i detta läge och nog är helt inriktad på att ta en och en halv poäng som krävs för en GM-norm. Frågan är då om han vill satsa på remi eller på att vinna? Eftersom han har svart mot en spelare som har börjat rada upp ettor verkar det mest logiskt att vara nöjd med remi. Tikkanen som inte har någon chans på ett SM-tecken i det här läget är nog lite besviken på sin insats och kanske inte har den nödvändiga energin och motivationen som krävs för att vinna som vit. Normalresultatet är nog remi men saker kan hända eftersom svartspelaren säkert är öppen för vinstförsök om det ges chanser. Det här blir ett spännande parti att följa.

Tips: Grandelius-Cramling 1-0

Dessa spelare har mötts åtta gånger med den förkrossande statistiken 5.5-2.5 till den förstnämnde. En sådan statistik skvallrar antingen om klasskillnad eller komplex. Nu hör det också till saken att Cramling genom åren haft otur eftersom hon haft svart i hela sju partier. Observera att svartfärgen generellt kan översättas till 50 elopoäng. Det här påminner om hennes färgstatistik mot Tikkanen som faktiskt är ännu grymmare men det är en annan historia. Färgstatistiken är viktig för det är som att ödet går emot en när man ständigt genom åren får svart. Vi har alla sådana motståndare som alltid får vit mot oss och detta ingår i atomernas lek. Det värsta är dock att det påverkar hela den psykologiska utgångspunkten precis som det påverkade, fast med omvända förhållanden, när Cramling hade vit mot Hector. Cramling sitter i en svår sits då hon ska hantera den svarta färgen mot Sveriges normalt starkaste spelare. Hur ska hon klara detta? Har hon den nödvändiga energin och motivationen? Kanske, kanske inte. Hon har i alla fall rutinen och detta är hennes chans. Trots allt är Cramling förmodligen den mest rutinerade av de alla med tanke på att hon har spelat i världssammanhang på damnivå. Hon har ju också varit världsetta en gång i tiden. Cramling måste omvandla all sin rutin när det gäller mentala förberedelser för att i alla fall inte förlora det här partiet. Grandelius gör givetvis sitt yttersta med den vita färgen och det här blir ett mycket intressant parti att följa där kampen kommer att vara i förarsätet. Det känns dock fel att tippa remi med tanke på att Cramling tappade en mycket solid ställning i gårdagens parti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Jul 22

Tipsen gick ganska bra igår så vi fortsätter lite till på den inslagna linjen. Notera dock att det alltid är svårare att få in tipsen när man tar ställning eftersom remi för det mesta är det normala resultatet.

Tips: Hillarp-Persson-Blomqvist 0-1

GM Erik Blomqvist vann säkert mot GM Axel Smith och är nu i ensam ledning inför den sjunde ronden. Han ställs med de svarta pjäserna mot GM Tiger Hillarp-Persson. De har mötts i tio seriösa drabbningar och det står 6-4 till Hillarp-Persson. Blomqvist förlorade de tre första mötena som skedde 2008-2009 men sedan 2011 är det alltså Blomqvist som har plusstatistik med 4-3. Eftersom Blomqvist visar en betydligt bättre form än Hillarp Persson som enligt egen utsago är ur form är Blomqvist favorit trots de svarta pjäserna. Det ska nämnas att Blomqvist slog Hillarp-Persson 2011 med de svarta pjäserna i ett Engelskt parti.

Tips: Smith-Semcesen 0-1

Semcesen är en riktig mardrömsmotståndare för Smith. De har mötts elva gånger med facit 7-4 till Semcesen. Den sistnämnde har bara förlorat en gång och det var 2008. Sedan dess har det alltså blivit idel vinster varvat med remier. Färgerna tycks heller inte spela någon roll och eftersom Smith förlorade igår och möter en solid spelare vill säkert Smith spela på vinst med den vita färgen och då kan det bli en förlust. Nu kan det också vara så att Smith är nöjd med remi men innerst inne tror jag inte han är det av den enkla anledningen att han vill försöka reducera den dåliga statistiken med tanke på alla framtida möten som kommer att ske mellan dem. Smith är med andra ord tvungen att spela på vinst. Ett mycket spännande parti att se fram emot!

Tips: Rydström-Tikkanen 0-1

Tikkanen överraskade mig igår genom att besegra Hillarp-Persson som hade vinst i ryggen mot Grandelius. Jag hade dock inte räknat med ett Franskt försvar eftersom psykologin att spela mot sig själv (Tikkanen spelar alltså själv Franskt med de svarta pjäserna) inte är en strategi att leka med. Det är ytterst farligt att gå in i en variant som motståndaren behärskar med båda färgerna och här tycker jag att Hillarp-Persson visade dåliga taktisk/psykologiksa förberedelser mot just denna motståndare. Nu hör det dock till saken att detta är en mardrömsmotståndare för Hillarp-Persson och då kan det bli fel i bland när man så att säga försöker lura sin motståndare i preparationerna. Varför inte spela det Moderna försvaret eller Sicilianskt?

Tikkanen fick välförtjänt en vinst och han kommer att vinna igen då han möter Rydström som han har vunnit mot två gånger tidigare med båda färgerna. Inget snack om saken.

Tips: Cramling-Hector remi

Cramling har mött Hector 21 gånger och ställningen är 12.5-8.5. Under normala omständigheter hade jag tippat vinst för Cramling som har en ytterst solid spelstil som jag inte tror Hector kan rå på, särskilt inte med de svarta pjäserna men med tanke på omständigheterna tror jag att partiet slutar remi. Detta kan också passa Hector som måste vara besviken på den enkla missade vinsten från gårdagens spel. Cramling får dock inte underskatta Slaviskt försvar då Hector vunnit hela tre partier med de svarta pjäserna så Cramling kommer säkert att premiera en hög soliditet i dagens parti.

Tips: Westerberg-Grandelius 0-1

Grandelius vann mot Westerberg med de vita pjäserna i SM 2011 och det säger nog inte så mycket. Det här partiet kan ändå enligt min mening bara sluta på ett sätt såvida inte Grandelius trampar rakt in i en preparerad remivariant eftersom han har de svarta pjäserna. Argumenten är att Grandelius håller på att spela sig i form på den här nivån samtidigt som Westerberg i högsta grad har tappat sitt spel, särskilt i de två senaste partierna. Jag vet ej vad detta beror på men det är något något som inte stämmer med hans varianträkning och koncentration. Westerberg är säkert nöjd med remi och detta försöker Grandelius, som möjligen närmar sig toppformen, att undvika för annars rinner formtoppade Blomqvist undan till en säker SM-seger.

 

 

 

 

 

 

 

 Jul 21

Det börjar hetta till i Sverigemästarklassen då mer än häften av turneringen har spelats. Tydliga tendenser har utkristalliserats och vi kan efter fem ronder se att GM Erik Blomqvist tillsammans med överraskningen IM Jonathan Westerberg leder SM.

Det har blivit populärt att tippa till SM-tävlingarna och här nedan följer mina tips om slutresultaten av dagens rond samt det viktigaste, argumenten för dessa. Det är dock inte lätt att tippa då man måste ha en genomgående god koll på spelarna, deras partier och inbördes statistik. De två sista tipsen känns dock mycket säkra medan de tre övriga får ses som chanstips eftersom det är ganska öppna historier.

Tips: Blomqvist-Smith 1-0

Blomqvist har tidigare visat att han är med och kämpar om SM-titeln. Redan 2014 spelade han med de vita pjäserna mot GM Daniel Semcesen och var tvungen att besegra honom för att bli svensk mästare men då partiet slutade med remi fick han nöja sig med andraplatsen. Nu har Blomqvists spel mognat och jag tror att han kan vara den logiske slutsegraren. Jag räknar honom som den största talangen i svenskt schack bakom GM Nils Grandelius. Idag ställs Blomqvist med de vita pjäserna mot den nyblivne stormästaren Axel Smith. De har enligt min databas spelat mot varandra 13 gånger sedan 2006 och det står 6-7 till Smith. Blomqvist har förlorat tre gånger men dessa förluster ska man inte ta så hårt på. De två första förlusterna skedde 2006 och i den senaste förlusten 2014, under Sigemanturneringen, gjorde han en obegriplig pjäsbortsättning och förlorade i ett miniatyrparti. Det säger sig självt att han inte var sig själv i detta parti. Han vann två långa partier mot Smith 2013 medan de övriga partierna fram till 2015 har slutat i remi. Jag tror att det logiska resultat är att Blomqvist vinner idag då han för de vita pjäserna och dessutom har visat mycket god form, kreativitet och vinnargnista.

Tips: Hector-Westerberg 1-0

IM Jonathan Westerberg möter idag den oerhört rutinerade GM Jonny Hector med de svarta pjäserna. Den inbördes statistiken är 0-1 till Hector som vann med de vita pjäserna i SM i Västerås 2011. Detta säger inte så mycket eftersom Westerbergs spel har utvecklats mycket de senaste åren. Han tillhör dessutom en av de aktivaste spelarna i Sverige just nu. Båda dessa spelarna har uppnått sina poäng med darr på ribban, exempelvis blev Westerberg överambitiös i partiet mot Semcesen och förlorade en viktig centrumbonde men lyckades turligt nog ändå klara remi. Även Hector borde ha förlorat mot GM Hans Tikkanen men han lyckades ändå vända hela partiet och vinna. Jag tippar att Hector vinner sitt parti eftersom han är en erkänt farlig vitspelare som spelar hårt på vinst och dessutom farlig när han känner att han har marginalerna på sin sida. Det som också kan tala emot Westerberg är att han spelar för GM-normen istället för SM-titeln och det kan vara en farlig strategi då det kan bli för många remier alternativt desperata vinstförsök när man har fel fokus. Fokuset ska alltid vara att vinna turneringen och går inte det kan man ha b-planer, c-planer och så vidare. Det är psykologiskt bättre att spänna bågen högre och försöka vinna SM eftersom många av SM-gruppens spelare bevisligen inte är formtoppade. Mot just Hector tror jag att Westerbergs bästa chans att vinna partiet är att vara nöjd med remi och låta Hector stå för vinstförsöken. Det här blir ett mycket underhållande parti att följa.

Tips: Tikkanen-Hillarp-Persson 0-1

GM Hans Tikkanen som är trefaldig Sverigemästare är inte formtoppad inför denna tävling då han studerar till psykolog. Det är stor skillnad på att vara proffs jämfört med att vara amatör eftersom proffset hela tiden är varm i kläderna medan amatören ständigt måste spela sig i form. Det brukar alltså gå dåligt i början av en tävling om man inte spelat på ett tag i kombination med förmodade missade grundliga förberedelser på alla plan före tävligen. Eftersom hans motståndare GM Tiger Hillarp-Persson lyckades besegra storfavoriten Grandelius igår tror jag att Hillarp Persson blir ytterst farlig även med de svarta pjäserna och kan vinna mot Tikkanen. Det som dock komplicerar det hela är att Hillarp-Perssons statistik är extremt dålig mot just Tikkanen. Mellan 2003-2016 har de mötts 16 gånger och det står 7.5-6.5 till Tikkanen. Detta låter ju ganska normalt men det hör till saken att Hillarp-Persson endast har besegrat Tikkanen perioden 2003-2008. Från och med 2010 har Hillarp-Persson aldrig vunnit utan bara lyckats få några remier. Om han ska vända denna statistik talar allting för att han gör det denna gång då Tikkanen inte visat sin tidigare skärpa i kombination med att Hillarp-Persson just nu spelar med självförtroende.

Tips: Semcesen-Cramling remi

GM Daniel Semcesen möter GM Pia Cramling som har ett omänskligt hårt program just nu. Det logiska resultatet vore att tippa 1-0 men eftersom Semcesen visar tendenser till försiktighet i sitt spel och förmodligen inte är tillräckligt ambitiös tror jag att partiet slutar med remi. Detta stöds också av statistiken då Semcesen och Cramling perioden 2007-2013 mötts 6 gånger med resultatet två vinster för Cramling och fyra remier. Semcesen förlorade de två första partierna 2007 och 2009 men då var han lägre rankad och inte stormästare. De fyra senaste partierna har slutat remi varav två av dessa var vita partier för Semcesen. Remi är det logiska resultatet utifrån detta resonemang.

Tips: Grandelius-Rydström 1-0

I det sista partiet på dagordningen, GM Nils Grandelius och FM Tom Rydström tippar jag en ganska säker etta. Även om Grandelius inte är formtoppad tror jag han vinner tämligen enkelt eftersom det är klasskillnad och Grandelius för de vita pjäserna. Han måste dessutom vinna detta parti om han ska ha någon chans på SM-titeln. Dessa  spelare har aldrig mött varandra tidigare och även om Rydström kommer att göra sitt yttersta för att knipa en halva kommer det att bli för svårt då Grandelius måste visa för sig själv och omvärlden var skåpet ska stå. Det allra viktigaste för honom är dock inte poängen utan att spelet fungerar som det ska som uppladdning och förberedelse inför framtida turneringar.

 Jul 20

 Jul 19


Jul 18


Jul 18

 Jun 15

Idag är det sista dagen att anmäla sig till SM i Uppsala som går av stapeln 15 – 24 juli. Det går att se alla anmälningar här. En nyhet för året är att finansmannen och mecenaten Erik Penser är med och sponsrar SM-arrangemanget och Sverigemästargruppen kommer därför att tituleras med hans namn. SM-gruppen kommer att bestå av följande tio spelare i favoritordning:

1. GM Nils Grandelius, Eksjö SK
2. GM Hans Tikkanen, LASK
3. GM Tiger Hillarp Persson, Malmö AS
4. GM Erik Blomqvist, SK Rockaden
5. GM Jonny Hector, Limhamns SK
6. GM Axel Smith, LASK
7. IM Jonathan Westerberg, SK Team Viking
8. GM Pia Cramling, SK Team Viking
9. GM Daniel Semcesen, LASK
10. FM Tom Rydström, Växjö SK

Mer information finns på Sveriges schackförbunds hemsida: schack.se

GM Nils Grandelius får ses som megafavorit i årets SM, dock med reservation för att i en nio-ronders måste alla klaffa. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Nils Grandelius får ses som megafavorit i årets SM, dock med reservation för att på den korta distansen (nio ronder) finns det ingen tid för galopper när springarna tar sats. (Foto: Lars OA Hedlund)Jul 20

Resultat från Sverigemästerskapets sista rond med poängställningen inom parentes.

Hans Tikkanen, LASK (2529) (4) – Pontus Carlsson, Eksjö SK (2451) (2) 1-0

Emanuel Berg, SK Team Viking (2533) (6.5) – Nils Grandelius, Eksjö SK (2623) (6.5) 1-0

Axel Smith, Limhamns SK (2447) (4.5) – Jonny Hector, Limhamns SK (2485) (4.5) remi

Pia Cramling, SK Team Viking (2512) (4.5)Daniel Semcesen, LASK (2437) (5) remi

Tiger Hillarp Persson, LASK (2563) (3) – Erik Blomkvist, SK Rockaden (2487) (5.5) remi

Det mest spännande partiet var förstås Berg-Grandelius och det blev också den kamp vi hade sett fram emot då Berg brände alla broar och spelade Kungsgambit. Kungsgambit har för övrigt fått en renässans tack vare datorernas starka utveckling de senaste åren och detta parti är väldigt symptomatiskt för det. Det stämmer som Shirov har sagt att datorerna gör bara schack ännu intressantare och att många öppningar kan komma (och har kommit) att omvärderas i grunden. Så se upp alla 1…e5-spelare, ni måste vara förberedda mot Kungsgambit också! Det är inte som förr när alla spelade Spanskt…

Berg,Emanuel – Grandelius,Nils [C39]
SM-Gruppen Sunne (9.3), 19.07.2015

1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Nf3 Herrarna Fischer, Furhoff och Westerinen föredrar 3.Bc4

Vad är svarts starkaste fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är också detta drag (och det skämtsamma 3.Kf2 Qh4+ 4.g3 fxg3+ 5.Kg2 Qxe4+ 6.Nf3 gxh2 7.Rxh2 som han spelat i ett snabbschackparti och vunnit. Williams tillägger att det är på egen risk om man spelar detta så skyll inte på honom om det går dåligt!) som Simon Williams rekommenderar på sin DVD som är det senaste skriket inom Kungsgambit. John Shaw som har skrivit en mycket uppskattad bok om Kungsgambit menar dock att 3…Nc6 är en vederläggning. Detta håller alltså inte Williams med om. Ett av hans argument är att man inte kan säga att Kungsgambit är vederlagt (det vill säga = lika spel) eftersom ju även Berlinmuren (2.Nf3 Nc6 3.Bb5 Nf6 4.0-0 Nxe4 5.d4 Nd6 6.dxe5 Nf5 7.Qxd8+ Kxd8 ) nuförtiden också anses leda till lika spel. Detta är onekligen ett tungt argument och kanske en av de objektiva orsakerna till att Berg valde Kungsgambit i detta viktiga och avgörande parti för SM-titeln. 3…g5 Den kända ”vederläggningen” av Kungsgambit och det bästa draget enligt bland andra GM Thomas Ernst. 4.h4 4.Bc4 direkt är en inexakthet då svart kan hålla ihop sin bondekedja på kungsflygeln med 4…Bg7 5.h4 h6 och därmed immobilisera c1-löparen. 4…g4 5.Ne5 Nf6 6.Bc4 d5 7.exd5 Bd6 8.d4 Nh5 9.Nc3 9.Nxg4? fallerade i ett miniatyrparti efter 9… Ng3 10.Rh2 Qe7+ 11.Kf2 h5 0-1 Kristiansen-Kolarov, Havanna-Olympiaden 1966 – 2/206 12.Ne5 bemöts ju med 12…Bxe5 13.dxe5 Qc5+ 14.Ke1 Qg1+ 15.Bf1 (15.Kd2 Qe3#) 15…Qxf1+ 16.Kd2 Ne4# 9…Qe7 10.0-0 Bxe5 11.Nb5!

Vad är svarts bästa fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta drag har upptäckts med hjälp av datorerna. Glazkov analyserade 11.Bb5+ c6 12.dxc6 bxc6 13.Nd5 Qxh4 14.dxe5 cxb5 (Sedermera upptäcktes det i ett korrparti att 14…0-0! är vinstställning.) 15.Nc7+ Kf8 16.Qd6+ Kg8 17.Rxf4 Nxf4 18.Bxf4 g3 men missade här 19.Bxg3! Qxg3 20.Qd8+ Kg7 21.Qf6+ med remischackar. 11…Nd7?! Shaw rekommenderar 11…0-0 som det bästa. 12.dxe5 Qc5+ 13.Qd4 Qxd4+ 14.Nxd4 Nxe5 Alla de här dragen spelades fort av Berg som var välförberedd på detta till skillnad från sin motståndare som improviserade. 15.Bb5+ Bd7 15…Ke7 16.Bxf4 Nxf4 17.Rxf4 a6 18.Ba4 leder också till ett bekvämare spel för vit. 15…Kf8 16.Bxf4 Nxf4 17.Rxf4 Kg7 18.Re1 f6 19.Bd3! likaså. 16.Bxd7+ Nxd7 17.Bxf4

Gör en ställningsbedömning!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vit har fått sitt drömslutspel när man spelar Kungsgambit. När Anderssen, Kolisch och Steinitz spelade Kungsgambit var det i en romantisk anda, med offer, med spel mot kungen och med djärva drag. Moderna spelare som Spasskij och Bronstein spelade Kungsgambit på ett positionellt manér för att få ett fördelaktigare slutspel. Defekten med svarts tredje drag är försvagningarna längs f-linjen. I den här ställningen är det framför allt f5-fältet som är en källa till bekymmer för svart Det i kombination med den halvöppna f-linjen ger vit en mycket stabil fördel. 17…0-0-0 18.c4 Rde8

Vad är vits starkaste fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19.Bd2? Berg är svag för sin löpare och vill behålla den men avbytet skulle ha tillåtits. Nu får Grandelius chansen att skapa aktivitet. Korrekt var 19.Nb5 Nxf4 20.Rxf4 a6 21.Nd4 Ne5 22.b3 och vit har de tidigare nämnda grundelementen att laborera med. 19…Ne5? Detta blockerar svarts aktivitet längs e-linjen. 19…Re4! 20.Bc3 f6 var riktigt. 20.b3 Ng3 21.Rf4 Nh5 22.Re4 Ng6 23.Rae1 Rxe4 24.Rxe4 Nf6 25.Re1 h5

Ett viktigt läge, hur aktiverar vit sina pjäser på effektivaste sätt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26.Rf1! Ne4 27.Bb4! Vit spelar maximalt aktivt med alla sina pjäser. 27…f6 Försvagar e6 men sämre var 27…Ne5? 28.Re1 Nd3 29.Rxe4 Nxb4 30.Re7 med stor fördel för vit. 28.Re1 Re8 29.Ne6

Hur fortsätter svart? Det är dock svårt läge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29…Ng3 29…f5 30.Ng7 Re5 31.Nxf5 Rxf5 32.Rxe4 Nxh4 33.Re6 Rf7 34.Rh6 leder till att vit vinner h5-bonden med bibehållen fördel. 30.Ng7 30.Kf2 Nf5 31.Bc3! var en mycket intressant fortsättning. 30…Rg8

Hur spelar vit på det mest aktiva sättet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31.Kh2? 31.Ne8! f5 32.Nf6 Rh8 33.d6 med obönhörlig aktivitet var vassare. 31…Rxg7? Här ser det ut som att båda spelarna missade kandidatdraget 31…f5! 32.Kxg3 f4+ 33.Kf2 Rxg7 32.Kxg3 f5 33.Bd2 Vit följer Nimzowitschs berömda råd och hämmar svarts bondemajoritet. 33…Rf7 34.Bg5! Här avvek Berg helt riktigt från Nimzowitschs rekommendation om att när bonden hämmats så ska den blockeras med 34.Bf4? innan den förintas. Anledningen att det schemat inte fungerar här stavas 34…Re7! 35.Rxe7 Nxe7 och vit kan inte bryta igenom med svarts springare på g6. Bra konkret analys! 34…Kd7 35.Re6 f4+ 36.Kf2 Ne7 37.Rh6 Nf5 38.Rxh5 Vits torn är för tillfället deplacerat som det ofta blir när det nyper en kantbonde. Här är det dock inte möjligt att utnyttja detta faktum. Tornet står bara en sekund på h5 som kommentatorn Brynell uttryckte det. 38…Ng3 39.Rh8 Det hotar matt! Det är viktigt att inte glömma bort taktiken i slutspel. Det är faktiskt lätt eftersom man tänker annorlunda här. 39…Ne4+ 40.Kf1 c6 Försöket att aktivera kungen och ignorera vits vackra bondekedja med den fina spetsen på d5 besvaras efter 40…Kd6 med 41.Rg8! Kc5 42.Rg6! och vit har goda vinstchanser. 41.Rd8+!? 41.dxc6 direkt var helt i sin ordning. 41…Kc7 42.Re8? 42.dxc6 Kxc6 (42…Nxg5? 43.cxb7 Kxb7 44.hxg5 med ett lättvunnet tornslutspel.) 43.Rd4 Nxg5 44.hxg5 Rg7 45.Rd5 är minst sagt övertygande. 42…Nxg5 43.hxg5 cxd5 44.cxd5 Kd6 45.Rd8+

Svart drar och gör remi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

45…Kc7? 45…Ke5 var riktigt. Precis som Pia Cramling påpekade är defekten med vits ställning den passiva kungen på f1. Ja, just därför måste svart aktivera sin egen kung för att kompensera vits framskjutna fribönder. 46.g6 Rg7 47.d6 Ke6 och svart har goda remichanser, till exempel: 48.Rh8 Rxg6 49.Rh7 Kxd6 50.Rxb7 Ke5! 51.Rxa7 Rc6! och svarts motspel räcker till remi. 46.Rg8 Kd6 47.g6 Rd7 48.Rf8 Rg7 49.Rxf4 Rxg6 50.Rf7 Kxd5 51.Rxb7 Rf6+ 52.Kg1 Ra6 53.a4 Rc6 54.Kh2 Rc3 55.b4 a6 56.Rb6 Rb3?! 56…Rc4 förlorar också, till exempel: 57.Kg3 Re4 58.a5 Rc4 59.Rxa6 Rxb4 60.Rg6 Ra4 61.Rxg4! 57.b5 a5 58.Ra6 1-0 Ett typiskt parti för Berg där han fick visa sin styrka i förberedelser och tornslutspel. Detta innebar att han fick utmana Grandelius om den åtråvärda SM-titeln i ett särspel.

För egen del måste jag säga att det är tråkigt att SM-titeln, när det gäller klassiska partier ska behöva avgöras, med snabba snabbschackpartier där spelarna har 10 minuter och 5 sekunders increment. Jag saknar den gamla goda tiden, till exempel SM i Sundsvall 1989, som var en turnering på 15 ronder med avbrott och där Jan Johansson, Ralf Åkesson, Lars-Åke Schneider och Richard Wessman kvalificerade sig för ett särspel. Särspelet som Johansson vann vid ett senare tillfälle avgjordes med samma betänketid som huvudturneringen. Enligt min mening är Emanuel Berg den värdige vinnaren som vann det inbördes mötet och dessutom hade bättre kvalitetspoäng. Särspelet avgjordes inte i klassiska partier och partierna visar bara att Grandelius måhända är en bättre blixtsspelare. Ingen skugga ska dock falla över vår nye svenska mästare Grandelius (Grattis Nils!) men däremot borde framtida SM-arrangörer överväga att inte bara tänka på att SM blir överstökat så fort som möjligt utan premiera partiernas kvalité. En annan liten detalj är också vad det är för poäng att ha en filmkamera för oss som inte är på plats när det inte finns funktionärer som motar bort alla ryggtavlor? Till och med ett akut SMS från Sveriges Schackförbunds ordförande Carl-Fredrik Johansson om detta problem var till ringa hjälp.

Information om övriga resultat finns på Sveriges Schackförbunds hemsida schack.se.

Här följer nu en intervju av Sverigemästaren Nils Grandelius utförd av Caitlin Mooney.

 


Tidigare artiklar