• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









dec 06

Igår presenterades lösningen till ett taktiskt mittspel. Idag är det slutspelets tur att få göra sin röst hörd. Slutspelen kryllar av taktik och det är speciellt i tornslutspel man måste vara taktiskt alert. Även Capablanca kunde, trots ett studium av över 1000 tornslutspel,  göra fel och det talar ju för att tornslustpel kan vara intrikata. Nedanstående tornslutspel är från 20 januari 1909 och  Capablanca var då 20 år gammal. Det uppstod under en simultanturné i Detroit.

Capablanca,J – Schiffman
Detroit sim, 1909

Vit vid draget vinner

36.Rd8? Efter det här naturliga draget blir det svårare att vinna och det är inte säkert att det går vid bästa spel. Capablanca spelade simultan och är förlåten att han missade finessen 36.Re1+!! Kd7 37.Re8!!. Skillnaden är att svarts kung på d7 nu är utanför h6-bondens kvadrat vilket är viktigt i varianten 37…Rc1+ (37…Kxe8 38.h7 och vit får dam med schack på h8 så alla trix med tornet undviks härmed.) 38.Kg2 Rc2+ 39.Kg3 Rc3+ 40.Kh4 Rc2

Hur vinner vit? (Analys)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vit vinner med 41.Re3! Rh2+ (Passivt försvar med 41…Rc8 42.Kh5 Rh8 hjälper inte efter 43.g5 fxg5 44.fxg5 eftersom framstöten g5-g6 avgör.) 42.Rh3 Rxh3+ och svarts kung kan inte förhindra att h6-bonden promoveras på h8. Det var naturligtvis inte lätt för en snabbspelande Capablanca att se en sådan variant på några sekunder.

Capablanca hade dock tur för Schiffman blev uppenbarligen så imponerad av textdraget, som har till uppgift att stänga den åttonde raden, att han omgående gav upp.

Han hade kunnat kämpa emot med 36…Rc1+ 37.Kg2 Rc2+ 38.Kg3 Rc3+ 39.Kh4 Rc1. Här kan man se den avgörande skillnaden mellan att ställa tornet på d8 eller e8. Med tornet på d8 har svart sin kung placerad på e7 och då fungerar inte varianten 40.Rd3 Rh1+ 41.Rh3 Rxh3+ 42.Kxh3 Kf8 eftersom svarts kung är innanför kvadraten.

Kan vit vinna i alla fall? (Analys)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vit bästa försök är 43.g5 men efter enda draget 43…f5! är ställningen ändå remi.

Istället för 40.Td3 är nog 40.Rh8 Kd7 41.a4 den praktiskt bästa chansen för vit att spela på vinst. En vinstplan är att försöka få kungen till f5 och sedan spela på framstöten g5-g6.

Tyvärr gick vi miste om detta slutspel då Schiffman gjorde det klassiska felet att bli för imponerad av sin motståndares spel och ge upp för tidigt. Detta har hänt mer än en gång i schackvärlden.



maj 18

Igår presenterades en mycket sevärd dokumentär om Rashid Nezhmetdinov och om det är någon som är intresserad av att fördjupa sig mer i denna originelle spelare finns det två böcker om honom på engelska. Dessa är Nezhmetdinov’s Best Games of Chess (Caissa Editions, 2000) skriven av honom själv och Super Nezh – Rashid Nezhmetdinov (Thinkers’ Press 2000) författad av Alex Pishkin. När jag hade en kurs på youtube om Schackpsykologi visade jag partiet Nezhmetdinov-Damjanovic, Sochi 1964 som belyser ett misslyckat försök att ta en GM-norm på grund av för aggressivt spel. Om du enbart är intresserad av partiet lyssnar du fr.o.m. 10.40.



sep 25

Höstterminen 2011 genomfördes en kurs på Youtube med blandade schackteman. I nedanstående videoklipp presenteras med hjälp av två kombinationer en metod hur man kan upptäcka och lösa kombinationer. Inspirationskällan är den ryske stormästaren Alexander Kotovs bok Vägen till mästerskap i schack som tar upp begrepp som motiv och tema.

 



feb 27

Här nedan presenteras ett av de mest uppskattade videoklippen som ingick i den första kursen på Youtube under höstterminen 2011 och hade blandade teman som huvudämne. IM Thomas Engqvist intervjuade då Björn Knöppel och ställde några ledande frågor om hur man bäst förkovrar sig i schack. På klippet delar Björn med sig av sin livslånga erfarenhet som schackspelare och går bland annat igenom vilka  schackböcker man bör tillägna sig och vilken av de tre faserna i ett schackparti som är den viktigaste att studera.



feb 26
Hejsan Schackvänner! 

Vårsäsongen har startat och vi är inne på den åttonde säsongen med en schackkurs på Youtube. Nyheterna för i år är tvåfaldiga. Den första nyheten är att kursen kommer att bestå av 12 klipp istället för 10 och därmed pågå under tre månader istället för två och en halv månad. Den andra nyheten är att programmet Camtasia Studio 8 kommer att användas istället för den traditionella demonstrationsbrädan. Detta kommer att underlätta produktionen och göra det lättare för åhöraren med både ljus- och ljudkvalité.

Kursen kommer att handla om hur man kan vinna partier med hjälp av en korrekt ställningsvärdering följt av dess drabant planläggning. Det är välkänt, för att hänvisa till Kotovs verk, att man måste behärska de tre fiskarna i schack för att nå framgångar inom schack. Dessa är ställningsvärdering, kombinationsförmåga och varianträkning. Denna kurs kommer alltså enbart att rikta in sig på den förstnämnda fisken och planeras att starta i mitten av mars och avslutas i mitten av juni. Grundböckerna kommer att vara följande sex: Assess Your Chess Fast av Alberic O’Kelly de Galway, Best Play – A New Method For Discovering The Strongest Move av Alexander Shashin, Chess Strategy for Club Players av Herman Grooten, Find The Right Plan av Anatolij Karpov/Anatolij Matsukevich, Judgment and Planning in Chess av Max Euwe och Spela som en stormästare av Alexander Kotov.

12 klipp på i snitt 25 minuter vardera kommer att skickas ut ca en gång i veckan, vanligtvis under en helg. Det som krävs är att deltagaren har ett konto registrerat på Youtube för att få tillgång till de privata klippen som kontinuerligt skickas ut till den registrerade mejladressen under våren.

Det kostar endast 500 kr att vara med och då ingår dessutom möjligheten att komma med återkoppling till mig via mejl och på det sättet få inflytande på kursen. Är det några oklarheter med något modellparti som förevisas alternativt något tekniskt problem med Youtube kan ni också höra av er.

Målsättningen med kursen är att ni ska bli bättre schackspelare och därför kommer jag regelbundet be er att trycka på pausknappen under klippets genomgång. När jag går igenom ett modellparti ställer jag alltid frågor för att enligt beprövad pedagogik aktivera er. Det anses inte vara bra att passivt sitta och lyssna på en föredragshållare, utan det är viktigt att man själv får tillfälle att tänka, räkna, bedöma och planlägga de olika nyckelställningarna som uppstår under partiets genomgång.

Metoden att höja er spelstyrka bygger alltså på att ni själva är aktiva. Min rekommendation är att ni lägger ner åtminstone en timme per klipp. Ni kan repetera klippet några veckor senare för att se hur mycket ni kommer ihåg av det ni lärt er. Det ni kommer ihåg är det som ni sedan kan tillämpa när ni spelar i turneringar och på det sättet höja er ranking sakta men säkert. Det kan gälla vissa strategiska knep eller förhållningssätt inom ställningsbedömningen och planläggningens område, allt beroende på hur mycket förkunskaper ni redan har. Knepet är alltså att titta flera gånger så att man får in idéerna i kroppen. Det är det som är det viktiga snarare än att försöka lära sig partier utantill utan någon förståelse.

Kursen vänder sig till alla seriöst intresserade schackspelare från rankingtal 1000-3000 då enkla frågor varvas med svåra frågor. Ni som har lust att ägna schacket en timme i veckan med denna undervisningsmetod som främst bygger på aktivering är välkomna att betala in kursavgiften senast 1 mars. Begränsat deltagarantal är dock max 50. Schackklubbar med minst fyra deltagare får kursavgiften betald enligt ett särskilt rabattsystem. Principen är att fyra deltagare från samma klubb betalar 1500 kr istället för 2000 kr  Om det är sex deltagare kostar det 2.250 kr istället för 3000 kr och så vidare.

Ni måste anmäla er till thomasengqvist@hotmail.com om ni vill vara med så meddelar jag samtidigt kontonumret.

Välkomna!

Schackhälsningar IM Thomas Engqvist

 

 



feb 07
IM Thomas Engqvist
(Foto: Erik Geijer)
Hejsan Schackvänner!
 

Vårsäsongen har startat och vi är inne på den åttonde säsongen med en schackkurs på Youtube. Nyheterna för i år är tvåfaldiga. Den första nyheten är att kursen kommer att bestå av 12 klipp istället för 10 och därmed vara under tre månader istället för två och en halv månad. Den andra nyheten är att programmet Camtasia Studio 8 kommer att användas istället för den traditionella demonstrationsbrädan. Detta kommer att underlätta produktionen betydligt och göra det lättare för åhöraren med både ljus- och ljudkvalité.

Kursen kommer att handla om hur man kan vinna partier med hjälp av en korrekt ställningsvärdering följt av dess drabant planläggning. Det är välkänt, för att hänvisa till Kotovs verk, att man måste behärska de tre fiskarna i schack för att nå framgångar inom schack. Dessa är ställningsvärdering, kombinationsförmåga och varianträkning. Denna kurs kommer alltså enbart att rikta in sig på den förstnämnda fisken och planeras att starta i mitten av mars och avslutas i mitten av juni. Grundböckerna kommer främst att vara följande tre: Assess Your Chess Fast av Alberic O’Kelly de Galway, Spela som en stormästare av Alexander Kotov och Judgment and Planning in Chess av Max Euwe.12 klipp på i snitt 25 minuter vardera kommer att skickas ut ca en gång i veckan, vanligtvis under en helg. Det som krävs är att deltagaren har ett konto registrerat på Youtube för att få tillgång till de privata klippen som kontinuerligt skickas till den registrerade mejladressen under våren.

Det kostar endast 500 kr att vara med och då ingår dessutom möjligheten att komma med återkoppling till mig via mejl och på det sättet få inflytande på kursen. Är det några oklarheter med något modellparti som förevisas alternativt något tekniskt problem med Youtube kan ni också höra av er.

Målsättningen med kursen är ni ska bli bättre schackspelare och därför kommer jag regelbundet be er att trycka på pausknappen under klippets genomgång. När jag går igenom ett modellparti ställer jag alltid frågor för att enligt beprövad pedagogik aktivera er. Det anses inte vara bra att passivt sitta och lyssna på en föredragshållare, utan det är viktigt att man själv får tillfälle att tänka, räkna, bedöma och planlägga de olika nyckelställningarna som uppstår under partiets genomgång.

Metoden att höja er spelstyrka bygger alltså på att ni själva är aktiva. Min rekommendation är att ni lägger ner åtminstone en timme per klipp. Ni kan repetera klippet några veckor senare för att se hur mycket ni kommer ihåg av det ni lärt er. Det ni kommer ihåg är det som ni sedan kan tillämpa när ni spelar i turneringar och på det sättet höja er ranking sakta men säkert. Det kan gälla vissa strategiska knep eller förhållningssätt inom ställningsbedömningens och planläggningens område, allt beroende på hur mycket förkunskaper ni redan har. Knepet är alltså att titta flera gånger så att man får in idéerna i kroppen. Det är det som är det viktiga snarare än att försöka lära sig partier utantill utan någon förståelse.

Kursen vänder sig till alla seriöst intresserade schackspelare från rankingtal 1000-3000 då enkla frågor varvas med svåra frågor. Ni som har lust att ägna schacket en timme i veckan med denna undervisningsmetod som främst bygger på aktivering är välkomna att betala in kursavgiften senast 1 mars. Begränsat deltagarantal är dock max 50. Schackklubbar med minst fyra deltagare får kursavgiften betald enligt ett särskilt rabattsystem. Principen är att fyra deltagare från samma klubb betalar 1500 kr istället för 2000 kr  Om det är sex deltagare kostar det 2.250 kr istället för 3000 kr och så vidare.

Ni måste anmäla er till thomasengqvist@hotmail.com om ni vill vara med så meddelar jag samtidigt kontonumret.

Välkomna!

Schackhälsningar IM Thomas Engqvist

P.S. Det går att beställa tidigare genomförda kurser enligt samma premisser som ovan med den skillnaden att alla klippen skickas ut på en gång. De tidigare kurserna har varit följande:

Kurs 1: Blandade teman.

Kurs 2: Mod i schack

Kurs 3: Capablanca

Kurs 4: Fischer

Kurs 5: Carlsen

Kurs 6: Schackpsykologi

Kurs 7: Anand

 



mar 31

Marshall-Capablanca, sjunde matchpartiet i New York 1909

Capablanca försöker som en sista utväg att bluffa (swindle) Marshall med sitt senaste drag 24…Rb6!

Hur fortsatte Marshall i denna ställning? Lösningen kan ni se i fältet för kommentarer.

Vårsäsongen har börjat och vi är inne på sjätte säsongen med en schackkurs på Youtube. Kursen kommer denna gång att handla om hur man kan vinna partier med hjälp av schackpsykologi samt hur man bluffar sin motståndare i hopplösa ställningar. Den planeras att starta den första helgen i april och avslutas i mitten av juni. Schackpsykologin kommer att gås igenom pedagogiskt och strukturerat i ett historiskt perspektiv och belysas med de viktigaste bidragen av Lasker, Botvinnik, Capablanca och Aljechin. Grundböckerna kommer att vara Winning with Chess Psychology av Pal Benkö, Psychology in Chess av Nikolai Krogius och The Fine Art of Swindling av Ali Mortazavi. De två förstnämnda schackpsykologiska böckerna är  förmodligen de bästa som finns på marknaden av två välrenommerade stormästare. De har djupa kunskaper i schackets praktiska psykologi och betonar därmed det nödvändiga perspektivet att schack är en kamp mellan två människor av kött och blod snarare än en kamp mellan principer.

10 klipp på i snitt 25 minuter vardera kommer att skickas ut ca en gång i veckan, vanligtvis under en helg. Det som krävs är att deltagaren har ett konto registrerat på Youtube för att få tillgång till de privata klippen som kontinuerligt skickas till den registrerade mejladressen under våren.

Det kostar endast 400 kr att vara med och då ingår dessutom möjligheten att komma med återkoppling till mig via mejl och på det sättet få inflytande på kursen. Är det några oklarheter med något modellparti alternativt något tekniskt problem med Youtube kan ni också höra av er.

Målsättningen med kursen är ni ska bli bättre schackspelare och därför kommer jag ibland att be er trycka på pausknappen när ni tittar på klippet. När jag går igenom ett modellparti ställer jag alltid frågor för att enligt beprövad pedagogik aktivera er. Det anses inte vara bra att passivt sitta och lyssna på en föredragshållare utan det är viktigt att man själv får tillfälle att tänka, räkna och bedöma olika ställningar som uppstår under partiets genomgång.

Metoden att höja er spelstyrka bygger alltså på att ni själva är aktiva. Min rekommendation är att ni lägger ner åtminstone en timme per klipp. Ni kan repetera klippet några veckor senare för att se hur mycket ni kommer ihåg av det ni har lärt er. Det ni kommer ihåg är det som ni kan tillämpa när ni spelar i turneringar och på det sättet kan ni höja er rating sakta men säkert. Det kan gälla vissa strategiska knep eller förhållningssätt till typiska ställningar, allt beroende på hur mycket förkunskaper ni redan har. Knepet är alltså att titta flera gånger så att man får in idéerna i kroppen. Det är det som är det viktiga snarare än att försöka lära sig partier utantill utan någon förståelse.

Kursen vänder sig till alla seriöst intresserade schackspelare. Ni som har lust att ägna schacket en timme i veckan med denna undervisningsmetod som bygger på aktivering är välkomna att betala in kursavgiften senast före 4 april. Begränsat deltagarantal är max 50. Det är mycket viktigt att ni märker betalningen med ert namn alternativt klubbens namn. Schackklubbar med minst fyra deltagare får kursavgiften betald enligt ett särskilt rabattsystem. Principen är att fyra deltagare från samma klubb betalar 1200 kr istället för 1600 kr  Om det är sex deltagare kostar det 1700 kr istället för 2400 kr. Ju fler deltagare från samma klubb ju mer rabatt.

Ni måste anmäla er till thomasengqvist@hotmail.com om ni vill vara med så meddelar jag kontonumret.

Välkomna!

Schacksnackshälsningar IM Thomas Engqvist