Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









jan 09

Joel Benjamin har säkert goda minnen av Rilton Cup. Den amerikanske stormästaren vann turneringen 1996/1997.

– Att tänka tillbaka på de klassiska julturneringarna gör mig nostalgisk, och jag blir sugen på att återvända någon gång, säger Joel Benjamin i videon som presenteras av ICC.

Joel Benjamin pratar också om varför många amerikaner väljer att åka till Stockholm och spela schack, och så analyserar han två partier från denna upplaga av Rilton Cup: IM Ippolito–GM Sasikiran och GM Grandelius–GM Antipov.



jan 01

Rilton Cup satte i dag ett nytt deltagarrekord i turneringens 47-åriga historia.

86 spelare kom till start i Rilton 1800 på nyårsdagen på Scandic Continental.

De tre grupperna Rilton Cup, Rilton ELO och Rilton 1800 har samlat 362 deltagare – en förbättring av det förra rekordet med hela 48 spelare!

Rilton Cup har samlat

25 stormästare.

3 kvinnliga stormästare.

30 Internationella mästare

3 kvinnliga internationella mästare.



dec 21

Det kanske kan vara bra info för svenskar som bestämmer sig för att spela i Rilton Cup på ett sent stadium och behöver bo på hotellet. Scandic Continental är knökfullt, men Scandic Clara, några hundra meter därifrån, ställer upp med 30 singelrum till samma pris.

Mer info på www.rilton.se



dec 16

Nils Grandelius är rankad femma i årets Rilton Cup som redan skapat mediaintresse i Sverige. Några timmar före första ronden den 27 december har TV 4 planerat att bjuda in Nils Grandelius till TV-soffan där han ska prata om turneringen samt visa några schacktrix för TV-publiken.

– Jättekul att Rilton Cup skapar stort intresse hos både allmänheten och i schackvärlden, säger Riltonkommittén ordförande Ingemar Falk som samtidigt berättar att Stockholms Schackförbund bjuder in till blixtturneringar den 30 december och 3 januari på Scandic Continental.

– Vi har fått förfrågningar både bland svenska och utländska spelare att skapa fler event kring Rilton Cup. Så jag är jätteglad att kunna berätta att vi skapar två blixtturneringar på Scandic Continental under Rilton Cup, där alla är välkomna. Anmälningsavgiften för blixttuneringarna blir blygsamma 50 kronor, och mer info kommer snart på www.rilton.se och www.stockholmsschack.se

Nils Grandelius är den femte högst rankade spelaren i årets Rilton Cup. En rejäl utmaning för Sveriges bäste schackspelare just nu. Kan Grandelius bli den förste svenske spelaren att komma högst upp på prispallen sedan Ralf Åkesson vann 2003/2004?

Foto för bilden: Lars OA Hedlund och Fiona Steil-Antoni

Foto för bilden: Lars OA Hedlund och Fiona Steil-Antoni



dec 14

Junior World Champion GM Aryan Tari joins Rilton Cup

The newly crowned world junior champion, GM Aryan Tari, Norway, joins Rilton Cup.

So the first question to Aryan Tari is of course:

How have your weeks been since you won world junior chess championships?

”Very hectic and many interviews! But that don’t bother me at all. I am course vet happy at the moment.”

What are your best memories of Rilton Cup?

”This will be my 4th Rilton Cup, and I remember most from my first appearance 2012/2013. I had my best performance 2014/2015, and my best memory from that tournament is my victory against FM Martin Lokander, Sweden, in the last round.”

What is your goal in this year’s Rilton Cup?

”I don’t think that much about goals. I hope to play interesting games and I hope to have the same shape as in world junior championships.”

What do want to achieve in your future chess career?

”I hope to reach a high rating as possible. First 2700 then we’ll see.”

Rilton.se

GM Aryan Tari (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Aryan Tari (Foto: Lars OA Hedlund)



dec 13

Intresset är rekordstort för årets Rilton Cup som för första gången spelas på Scandic Continental mitt i Stockholm 27 december–5 januari. Lördag, 16 december,  är sista chansen att säkra en plats i turneringen.

Hittills har 340 spelare anmält sig via hemsidan www.rilton.se Då ska man komma ihåg att Rilton Cup i fjol satte nytt deltagarrekord i turneringens snart 50-åriga historia. Då ställde 314 spelare upp.

–Vi väntar med rekordfirande – vi får se hur många som till slut dyker upp. Under tiden jobbar vi inom organisationen oförtrutet vidare för att skapa en proffsig och trivsam turnering. Men vi vill verkligen be spelare, som anmält sig men som ännu inte gjort sin inbetalning, att betala senast den 16 december för att vara helt säkra på en plats i turneringen, säger Riltonkommitténs ordförande Ingemar Falk.

Deadline för att betala in startavgiften och säkra en plats i turneringen är alltså nu på lördag den 16 december. Efteranmälan kan göras i spellokalen före klockan 11 den 27 december, men bara i mån av plats.

För Rilton 1800 som startar efter nyår kan efteranmälan göras i spellokalen före klockan 11 den 1 januari, men då bara i mån av plats.



nov 27

Titelturneringen Stockholm Chess Challenge med Data Respons som huvudsponsor är tillbaka 30 april–5 maj 2018. Nu på en annan spelplats i centrala Stockholm, och med samma ambitioner som tidigare – att skapa en stark internationell titelturnering för unga schackspelare. Redan nu är första stormästaren klar: Erik Blomqvist.

Efter två år i Kista flyttar titelturneringen för unga spelare till Schacksalongerna på Södermalm i Stockholm. Speldatum blir 30 april–5 maj 2018, och den totala prispotten är 30 000 kronor, varav 10 000 kronor till segraren. Mer info finns på www.stockholmchess.se

– Vi är övertygade om att vi kan skapa en stark turnering med bra atmosfär i centrala Stockholm, och så hoppas vi på en större publiktillströmning än tidigare år tack vare det bättre läget, säger Ted Gemzell, ordförande för Stockholms Schacksällskap som arrangerar Stockholm Chess Challenge tillsammans med Stockholms Schackförbund.

– Vi på Stockholms Schackförbund är såklart glada att få en stark internationell turnering i Salongerna som lämpar sig utmärkt för såna här event, säger Dan Haglund, ordförande i Stockholms Schackförbunds tävlingsutskott.

Schackakademien som är initiativtagare till turneringen tillsammans med huvudsponsorn Data Respons ser också fram emot 2018 års upplaga av Stockholm Chess Challenge.

– Från Schackakademiens sida är vi oerhört glada att vi nu genomför tävlingen i Stockholm. Det innebär att vi dels får möjlighet att marknadsföra tävlingen bättre, dels att vi kan locka mer besökare, säger Tony Apéria, sponsoransvarig för Schackakademien.

Liksom tidigare år planeras en TV-sändning med livepublik.

Nytt för i år är att deltagarna utom WGM och GM betalar en anmälningsavgift – 500 kronor för de som registrerar sig före 15 april. Turneringen är öppen för spelare födda 1993 och senare med ett ratingtal över 2200. De som uppfyller kraven och vill spela kan numera göra det direkt på Chess-Results. Tidigare har man fått vänta på en officiell inbjudan från tävlingsledningen.

– Vi vill på alla sätt underlätta för spelare att registrera sig direkt för turneringen. Tidigare har det varit en ren inbjudningstävling, men nu bjuder vi in alla spelare födda 1993 och senare med ELO-rating över 2200. Tävlingsledningen kommer också att besluta om att eventuellt ge dispens till spelare under 2200 i ELO-rating, säger Stockholm Schacksällskaps ordförande Ted Gemzell.

För att garantera Internationella mästare att kämpa om stormästarnormer bjuds det in stormästare som är äldre än 25 år.

Pristagarna i vårens Stockholm Chess Challenge tillsammans med Åsa Grübb-Weinberg från huvudsponsorn Data. Turneringen är tillbaka 30 april–5 maj 2018 med en del nyheter. (Foto: Lars OA Hedlund)

Pristagarna i vårens Stockholm Chess Challenge tillsammans med Åsa Grübb-Weinberg från huvudsponsorn Data. Turneringen är tillbaka 30 april–5 maj 2018 med en del nyheter. (Foto: Lars OA Hedlund)



nov 15

WIM Fiona Steil-Antoni, Luxembourg, will be one of the chess stars in Rilton Cup TV. She will be in the TV studio together with the host FM Martin Lokander during the last two rounds of the tournament.

”We are really proud to have one of chess world’s leading TV personalities coming to Rilton Cup”, says Ingemar Falk, President of Rilton Committee.

Fiona Steil Antoni is eager to visit Stockholm and Rilton Cup:

”I am very much looking forward to what is going to be my first ever visit to the Rilton Cup, especially now that it is held in such a central location in the beautiful city of Stockholm. Commentating on the last two rounds of this strong traditional tournament will be the perfect way to usher in the new year!”

The Rilton Committee will soon reveal the whole TV team during Rilton Cup.

It’s a big interest for this year’s Rilton Cup which is held 27th of December–5th of January.

170 players have already signed up and the top rated are Krishnan Sasikiran (2677) from India, Gata Kamsky (2677) from USA, Michal Krasenkow (2659) from Poland and Nils Grandelius (2656) from Sweden.

More info at www.rilton.se

Fiona Steil-Antoni (Foto: Lennart Ootes)

Fiona Steil-Antoni (Foto: Lennart Ootes)



okt 15

Den legendariske stormästaren Ivan Sokolov bjuder in till simultan på Rilton Cups första dag, den 27 december på Scandic Continental. Du kan redan nu boka en plats.

image001



sep 12

Arrangören av Rilton Cup, Stockholms Schackförbund, satsar på två kommenteringsrum under Rilton Cup.
Ett rum med TV-sändning på engelska och ett rum med svensk kommentering.
– TV-satsningen har varit väldigt lyckad för Rilton Cup. Samtidigt har jag också märkt av att kontakten med publiken på plats gått lite förlorad. TV-publiken hör inte publikens frågor i sändningen, och många har säkert inte vågat ställa frågor för att inte störa sändningen, säger Ingemar Falk, Riltonkommitténs ordförande.
Nu vill arrangörerna ändra på det. TV-studion blir i första hand för TV-tittare över hela världen på nätet, och i kommenteringsrummet hoppas man på ett engagerat möte mellan kommentatorn och publiken.
– Jag inspirerades av VIP-rummet som jag besökte under London Chess Classic där man även hade schackbräden uppställda så att man till och med kunde spela lite medan kommentatorerna (Nunn och Speelman) höll hov, säger Ingemar Falk.
Den som kommer att hålla hov i kommenteringsrummet blir IM Jonathan Westerberg, och Ingemar Falk hoppas att svenska stormästare vill hoppa in och delta i analyserna.
Även TV-studion kommer att ta in begränsat med åskådare. TV-sändningarna leds av Martin Lokander med ett brett galleri av bisittare.
En som redan blivit klar är Inna Agrest.
– Det är jättekul att Inna ansluter, en grym taktiker som säkert kommer att tillföra sändningen mycket. Jag ser redan fram emot att se och lyssna på Martin Lokander och Inna Agrest när de bollar analyser mellan sig, säger Ingemar Falk.
Fler kommentatorer är på gång till TV-sändningarna.





Tidigare artiklar