• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









jan 07

En bra träningsmetod att utvecklas i schack är att låta en erfaren schackpedagog analysera dina partier (utan datorer) för att verbalt hjälpa dig till en djupare förståelse av det som konkret behöver åtgärdas och hur det ska åtgärdas. Du lär dig också spelprinciperna eftersom datorerna som är opedagogiska inte kommer att användas. Du bestämmer partiet eller partierna och varje parti analyseras med hjälp av verbala kommentarer i en timme och förmedlas sedan via worddokument, Chessbase eller direkt på mejlen. Det brukar bli ungefär två a4-sidor per parti späckade med pedagogiska kommentarer. Om du är intresserad av att pröva ett sådant upplägg kan du sända ett eller flera partier via e-post till thomasengqvist@protonmail.com för att få återkoppling. Det kostar 500 kr för en timmes nedskrivna analyser. För att visa hur det fungerar i praktiken kan man titta på nedanstående parti mellan två icke namngivna amatörer.

Amatör – Amatör [A57]
Stockholm, 2012
[Engqvist]

1.d4 Nf6 2.c4 c5 3.d5 b5 Du spelar en aktiv och bra spelöppning! Om du spelar denna öppning regelbundet måste du kunna teorivarianterna bra eftersom det finns många skarpa varianter som du kan råka ut för i mötet med de spelöppningsförberedda motståndarna. Jag tänker på varianter som 4.cxb5 a6 5.Nc3, 5.f3, 5.e3 eller 5.b6. Har du klart för dig vilka varianter du ska spela? En annan nackdel med öppningen är att den är lätt att undvika med dragföljden 2.Nf3. Hur hanterar du denna dragföljd? Du måste också ha en repertoar mot 1.c4 och 1.Nf3. Hur hanterar du de dragen? Den magiska boken med denna variant är Benkös bok utgiven på Batsford 1974. Visserligen är varianterna föråldrade men knappast den djupa förståelsen Benkö visar kring varianten och den fantastiska historiska utvikningen som han gör. Visste du förresten att denna öppning har ett svenskt ursprung med framför allt Erik Lundin? Detta kan ge en annan känsla när man spelar Volga så man inte bara tänker på att det faktiskt är rysk propaganda som ligger bakom det svenska namnet till spelöppningen. 4.Nf3 Hur hanterar du följande variant som idag är populär: 4.cxb5 a6 5.bxa6 Bxa6 6.Nc3 d6 7.g3 g6 8.Bg2 Bg7 9.Nf3? Kan du teorin eller har du ett öppningsschema som du följer, i så fall vilket eller vilka? 4…d6 Rent principiellt borde 4…bxc4 vara det logiska draget eftersom du nu har uppnått ett av de strategiska målen att byta en b-bonde som är mindre värd mot en c-bonde. Det ger ju en bondeövervikt i stora centrum (från f-c) med fyra bönder mot tre. Är du medveten om detta tänkesätt? Detta är grundidén med Polskt parti som spelades av Spasskij mot Petrosian i en VM-match, alltså 1.d4 b5 2.e4 Bb7 3.f3 a6. Så fort som vit spelar c2-c4 är målet för svart att byta. I denna ställning är det annorlunda på grund av vits terrängfördel så du skulle helt enkelt bara hjälpa vit att etablera en stark springare på c4. Jag tror att anledningen till 4…d6 är att du helt enkelt hoppas att vit ska slå på b5 och därmed länka in i de typiska ställningarna i Volga. 4…Bb7 hade varit ett aktivare drag som sätter tryck mot spetsen av vits centrum. Du kan då kombinera planer som …b5-b4 om vit spelar Nc3, med att slå på c4 följt av …e7-e6. 5.cxb5 a6 6.b6 Nu har det blivit en övergång till systemet med 5.b6 fast med ett tidigt Nf3 istället för Nc3. 6…Qxb6 Damen kommer ut för tidigt i spel utan något angreppsmål, vare sig strategiskt eller taktiskt. Dessutom kan damen råka ut för att vit vinner ett tempo på c4 för en av sina springare. 6…Nbd7 är mer logiskt för att accelerera pjäsutvecklingen. 7.Nc3 g6 8.Nd2 Här kommer springaren till utposten c4 helt gratis! 8…Bg7 9.e4 Nbd7 10.a4 En annan typisk idé för att utnyttja den prekära damens placering på b6. Vit vill spela bonden till a5 och förhindra ett framtida …Nb6 som skulle opponera mot en springare på c4 och tvinga den att flytta till a5 eller e3 beroende på ställningen. 10.Be2 0-0 11.Nc4 Qc7 12.Bf4 ger vit det lite bekvämare spelet på grund av terrängfördelen och den starka flexibla springaren på c4. Om svart spelar sin springare till b6 för att utmana c4-springaren är tanken att gå till e3 där den står centralt och inte stänger in löparen på c1. 10…0-0 10…a5 prisger fältet b5 men undviker vits grundläggande plan a4-a5. 11.Be2 11.a5 är det logiska draget. Nu spelar vit ett slags hybrid av tidigare nämnda spelplaner. 11…Qb4!? för att provocera fram 12.Ra4 är intressant. 12…Qb8 13.Nc4 med en liten fördel för vit. Det är dock inte klart om tornets placering på a4 är en höjdare. 11…Qc7 Här bryter du mot en känd princip som säger att du inte ska flytta damen när den inte är hotad. Det är heller inte klart om den ska till c7 när du har fält på b4 och b8 på den halvöppna b-linjen. Det här är passivt spel och du gör det enklare för vit att formulera en spelplan. Just damen är en exceptionellt viktig pjäs att spela så aktivt och flexibelt som möjligt med. Detta har Bronstein skrivit om i sin berömda turneringsbok om kandidatturneringen i Zurich 1953. Även Znosko-Borovskijs mittspelsbok tar upp hur man korrekt ska spela med damen. I nuläget känns det som om du inte har ett korrekt handlag med damen. 12.0-0

Hur utvecklar svart sitt torn?

Hur utvecklar svart sitt torn?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12…Rd8 Det är svårt att spela korrekt med tornen för nästan alla schackspelare. Som jag ser det är detta torndrag korrekt om vit slår bonden på e6 som du planerar. Men om vit inte slår bonden på e6 står ditt torn för passivt på d8. Just nu tror jag att du spelar för passivt med de tunga pjäserna och detta är mycket farligt eftersom det är dina starkaste pjäser sett till rörlighet. Om du nödvändigtvis ska flytta ett torn är 12…Rb8 aktivare då du får tryck mot b2-bonden och kontrollerar den svaga b4-rutan. Detta kan inte vara fel. Det gör också att ditt damdrag får en poäng som ju annars stod i vägen för tornet på den halvöppna b-linjen. 13.h3 13.a5 eller 13.Nc4 ingår i vits uppbyggnad. Jag är inte säker på textdraget som ger dig praktiskt taget ett fridrag. Detta måste du ta vara på. 13…e6 14.Nc4 Ne5!? 14…Nb6 ser mer logiskt ut. Fischer skulle aldrig stänga in sin löpare på g7, ej heller Gufeld som var mån om sin fianchettolöpare. (Kolla Gufelds bok The search for Mona Lisa!) En spontan fråga: Hur mycket gillar du din löpare på g7? 15.Ne3 15.Nxe5 dxe5 har poängen att ditt torn aktiveras medan din löpare blir passiv. Intressant idé! Hade du förresten sett 16.Bc4 Nxe4! 17.Nxe4 exd5 18.Bxd5 (18.Bg5 ser irriterande ut) 18…Bb7? 15…g5 Förhindrar f2-f4 men tänkte du på att du nu har två springare som blockerar din löpare? Jag tycker du misshandlar din fianchettolöpare, eller har jag fel? 16.Kh2 Vit planerar g3 och f4 för att försvaga sin kung? Jag förstår inte detta drag. Du har fått ett fridrag igen för att förbättra din position. 16…Ng6 Bra drag med fokus på f4 och löparen på g7 börjar vakna till liv. (Den viktigaste lätta pjäsen i detta system för att få tryck i centrum och på damflygeln). 17.Nc4 h6 18.g3 Ett fridrag igen för dig! 18.a5 och Nb6 var logiskt., a6-bonden är lite svag. 18…Bb7 18…Nxe4 19.Nxe4 exd5 20.Qxd5 Bb7 eller (20…Be6 följt av …d5 ger svart mycket aktivitet. Med utvecklingsförsprånget bör svart stå mycket bra.) ] 19.Rg1 Ett mycket mystiskt torndrag! 19…Nxe4! Bra! Nu är detta skenoffer ännu starkare. 20.dxe6 Vit ger upp centrum. 20…Nxc3 20…d5 var det första jag tänkte på enligt metoden vad som var nackdelen med vits senaste drag. Jo bonden på d5 som hamnade på e6 gav din egen d-bonde spelrum till d5 med tempovinst. Detta kanske kan vara något. 21.bxc3 d5 Bra, det kom nu! 22.exf7+ Qxf7 23.Ne3 Qxf2+ 24.Rg2

Vart flyttar svart sin dam lämpligast?

Vart flyttar svart sin dam lämpligast?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24…Qf8?! Spelbart men onödigt passivt som du själv har insett. 24…Qf6 är bättre som du anger. Det är det här med att spela aktivt med damen!! 25.Rb1 Rab8 25…Bc6 känns naturligare. Här står löparen säkrare och trycker också på a4-bonden. 26.Bf3 Ne5 Du spelar bra med springaren och bönderna. Dock tror jag du har problem med de övriga pjäserna. Kungen kan jag inte bedöma utifrån det här partiet. 27.Bxd5+ Bxd5 27…Kh8 håller kvar bindningen. TIdsnöd? 28.Rxb8 Ditt torn stod nyss på a8 så kanske du glömde att man kunde byta på b8? 28…Rxb8 29.Qxd5+

Hur parerar svart schacken på bästa sätt?

Hur parerar svart schacken på bästa sätt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29…Qf7 29…Kh8 ser bättre ut. Du har idéer som …Rd8 eller …Rb1 och sedan kanske en springarschack på f3 eller kanske in på d3 i kombination med …Rd8. 30.Rb2 Rxb2+ 31.Bxb2 Qxd5 32.Nxd5 Nc4 Bra avbyten banade väg för detta starka drag. 33.Bc1 Kf7 34.Kg2 Be5 34…a5! hade fört bonden ett steg närmare dam och blockerat a4-bonden. Tidsnöd? 35.Ne3 Nxe3+ 35…Nb6 36.a5 Nd7 37.c4 ser remibetonat ut. 36.Bxe3 1/2-1/2

Slutkommentar: Du behöver spela aktivare. Nu mötte du en spelare som faktiskt gav dig flera chanser. Jag misstänker att det var tidsnöd som fällde dig. I annat fall är det varianträkningsförmågan som är problemet. Rent principiellt måste du tänka på hur du spelar med de tunga pjäserna och förmodligen också löparna. Detta är vad jag har kunnat avläsa utifrån detta enstaka parti. Du får väl undersöka om detta har någon relevans för dina andra partier men om du upptäcker samma tendenser så är det här något du måste börja jobba med. Du kan exempelvis titta på mästar- eller stormästarpartier och se hur de spelar med de tunga pjäserna. Just tornen har många spelare problem med. Det är förmodligen de allra svåraste pjäserna att spela optimalt med.