Tidigare notiser

Tidigare notiser

Mar 22Det rapporteras för lite om damschack i Tidskrift för Schack menar Susanna Berg på sin blogg Schackelina.blogg.se. Bakgrunden till detta är ett beslut om att ta bort damspalten i TfS. Vad säger läsarna? Borde det finnas en damspalt i Sveriges enda schacktidskrift? Lägg din ja- eller nej-röst genom att klicka en gång i omröstningsspalten på höger sida.

Mar 20Världsmästaren Tan Zhongyi har i Shandong-provinsen i norra Kina blivit hedrad med en belöning på 100.000 yuan och en värdefull safir från det berömda företaget Jingzhi. Tan Zhongyi erkänner att det var en överraskning att vinna VM för damer men har lovat att jobba ännu hårdare framöver för mer framgångsrika resultat. Det är redan två kinesiskor på 10-bästa-listan och en till är alltså på ingång. Många spår att Kina är det nya framtidslandet i europeiskt schack om några år, både på damsidan och herrsidan. Det går att läsa mer på Chessdom.    

Mar 02Lund Chess Academy's auction is now in progress and will end on March 10. 229 lots will go under the hammer. Many interesting bibliographies, tournament books, magazines and other issues are present at this auction. Valerio Luciani's auction is now in progress and will end TODAY on March 2. Take a look and make your move! Best regards Lund Chess Academy

Feb 24Dear Chess friends.
Our member Valerio Luciani's auction is now in progress and will end on March 2. It contains 139 lots, mostly magazines, but also it offers a huge list of chess cancels. You ought to take a look. Best regards Lund Chess Academy


Feb 19Pia Cramling blev oförtjänt knockad i det femte särspelspartiet men successiva snabbschackpartier genererar en ofattbar press när det gäller ständiga omställningar. Jämför med att spela ett klassiskt parti om dagen som innebär en helt annan rytm i dygnsprogrammet. Det har enligt vissa källor heller inte varit optimalt med support. Allt detta är mycket tråkigt för de som önskade henne en VM-titel och det finns inte någon som matchar hennes erfarenheter. I de fyra första partierna och den största delen av det femte partiet hade Cramling full kontroll på sin motståndare. I det fjärde snabbschackpartiet spelade hon Stein-inspirerat med den sicilianska muren av bönder på d6, e6, f6 och f7 ackompanjerad av löparparet. Det blev ingen vinst i det partiet men en dynamisk remi med mersmak. Cramling kommer att få fler chanser att bli världsmästare och vi ser fram emot detta.

Feb 19Idag, söndag, den mest populära dagen för den intresserade publiken, kan man följa VM-spelet mellan bland andra Pia Cramling och Alexandra Kosteniuk. Det första särspelspartiet (de två första klassiska partierna slutade med två remier) inleds kl. 12.30 och kan följas här med stormästarkommentarer av rutinerade GM Evgenij Mirosnichenko.

Feb 15Karel Mokry's auction is now in progress and will end tomorrow on February 16. You should take a look! Many interesting items. Best regards Lund Chess Academy


Feb 13Missa inte WFM Susanna Bergs inlägg på sin blogg Schackelina.blogg.se i högerspalten där hon tar upp tre andra schacksidor, nämligen Schacksnack, Schack.se och larsgrahn.blogspot.com. Hon gör positiva jämförelser och diskuterar den fantasilösa latmaskfrasen "Hou Yifan har valt att inte försvara sin titel." Av en tillfällighet använde sig alla tre sidor av denna fras samtidigt. Huvudfrågan är om det kan anses vara ett plagiat att kopiera denna fras? Vad säger läsarna?

Feb 11Det verkar inte råda någon tvekan vem som är Sveriges bästa schackkommentator. Enligt Schacksnacks 99 deltagare i omröstningen var GM Harry Schüssler den populäraste kommentatorn under Rilton Cup 2016/17 då nästan hälften röstade på honom. Det var en hård strid om andraplatsen mellan GM Nils Grandelius och GM Ulf Andersson men den vann Grandelius med två rösters försprång. Klart sist kom GM Ferdinand Hellers vilket säger något om vilken hård konkurrens han befann sig i. Det som fällde avgörandet var säkert hans långa bortavaro från schackarenan vilket framför allt märktes i ringrostighet på de nuförtiden aktuella varianterna. Den nya omröstningen gäller vem som är världens bästa schackspelare. Är det So som vunnit alla starka turneringar på sistone eller är det Carlsen som med stor möda besegrade Karjakin i VM-matchen?

Jan 30Den årliga schackfestivalen i Gibraltar - Tradewise - pågår 23 jan - 2 feb och är den starkaste öppna turneringen i Europa. Från världseliten deltar bland andra Caruana, Vachier-Lagrave, Nakamura och den kvinnliga världsmästaren Hou Yifan. Från Sverige är de starkaste deltagarna GM Erik Blomqvist och GM Pia Cramling. Cramling mötte Hou Yifan som svart i den sjätte ronden och spelade en hedrande remi. Cramling är fortfarande obesegrad med 4.5 poäng efter sju ronder. Blomqvist har förlorat två partier på raken och har 3.5 poäng. Det var nog fel att gå med på snabbremi mot Svidler som vit. Det var Kasparov som sade att mot de starkaste spelarna i världen ska man spela ut och inte bry sig om resultatet. Här har Blomqvist en del att lära av Grandelius och Berg. Mer information finns på turneringens hemsida.  


Tidigare notiser