Tidigare artiklar

  • Livesändning Elitserien rond 5 & 6
  • Svenskt Grand Prix 2017/18 – 5
  • Livesändning Lag-DM
  • Tidigare...
KommenteraMatcherna Malmö AS - Limhamns SK (Lördag 17 feb kl 13.00) och Malmö AS - Eksjö SK (Söndag 18 feb kl 10.00) kommer att livesändas på denna länk.

KommenteraIkväll, fredag startar den traditionella GP-tävlingen Elite Hotels Open i Växjö. Livesidor för Elite Hotels Open respektive Lilla Elite Hotels Open finns på de klickbara länkarna.

KommenteraIkväll är det sista ronden för division 1 i Stockholmsmästerskapet för lag på Stockholms Schacksalonger.
Livesändning från Lag-DM elit klockan 18.30 ikväll:


KommenteraIdag spelades tre matcher i den femte ronden av Elitserien. Först ut kl. 11.00 var matcherna SK Rockaden-UASS som slutade 6.5-1.5 och Kungstornet-Stockholm SS som slutade 2-6. En timme senare satte matchen SK Team Viking-Farsta SK igång vilket gav matchseger till de förstnämnda med 5-3. En liten skräll på första bordet var att IM Lars Degerman besegrade GM Evgenij Agrest. De två återstående matcherna Malmö AS-Limhamns SK och LASK-Eksjö SK spelas 17 februari. I skrivande stund leder SK Team Viking med två partipoäng före SK Rockaden. Mer information om de individuella mötena finns på Schack.se.

KommenteraIkväll är det sista ronden i Stockholmsmästerskapet för lag på Stockholms Schacksalonger.
Livesändning från Lag-DM Elit klockan 18.30 ikväll.


KommenteraIdag 13.30 startar Tata Steel Chess Masters (Wijk aan Zee). Deltagarna och dagens inledande möten är: Anish Giri – Hou Yifan, Vladimir Kramnik – Wei Yi, Peter Svidler – Baskaran Adhiban,  Magnus Carlsen – Fabiano Caruana, Gawain Jones – Sergej Karjakin, Viswanathan Anand – Maxim Matlakov och Wesley So - Sjachrijar Mamedjarov. Förutom världsmästaren Carlsen kan det vara intressant att följa förra årets vinnare So och sensationen Adhiban som lyckades med bedriften att komma trea i denna superstarka turnering. Livesändning.

Läs kommentarenDet blev en skräll i Rilton Cup 2017/18 då den ryske stormästaren Kirill Alekseenko (2590) lyckades ta 7.5 poäng på de nio ronderna. Även plats 2-4 saknade spelare över 2600 och bland andra det svenska hemmahoppet GM Nils Grandelius (2647) fick nöja sig med en tolfte plats med 6 poäng. Förra årets vinnare Krishnan Sasikiran (2680) kom nia med 6.5 poäng. Mer information finns på hemsidan. Schacksnack hade ingen omröstning om vem som skulle vinna Rilton men däremot kan det vara nyttigt att utröna vilken kommentator som var just din favorit. Navigera till högerspalten och lägg din röst max en gång för att få största möjliga objektivitet av denna ovetenskapliga undersökning.

KommenteraDu missar väl inte att populära Schackelina.blogg.se med WFM Susanna Berg som skribent har daglig bevakning av den pågående internationella turneringen Rilton Cup 2017/18? Det går att ta del av de regelbundna personliga referaten genom att klicka på den aktuella länken som finns i högerspalten. På denna blogg finns det också möjligheter att lägga in personliga kommentarer efter varje artikel.

Mar 03

Det fjärde partiet mellan WGM Tan Zhongyi och Anna Muzychuk slutade med en snabbremi efter endast 24 drag och 2.5 timmes spel. Detta var nog att förvänta eftersom det finns en känd rekommendation som säger att man ska försöka spela remi om man har förlorat ett föregående matchparti. Tan Zhongyi hade alltså ingen lust att göra något större vinstförsök med allt vad risktaganden och nervös energi det hade inneburit att spela på vinst med de vita pjäserna direkt efter en förlust. Å andra sidan hade ju en vinst säkrat VM-titeln till Tan Zhongyi. Anna Muzychuk lär knappast ha varit missnöjd med remi i det sista klassiska partiet med de svarta pjäserna då förutsättningarna nu bör gynna henne ännu bättre. Jag har ingen koll på Tan Zhongyis snabbschackliga förmågor men en sak är säker och det är att Anna Muzyuchuk är den ledande världsmästaren i denna form av schack och får anses vara klar favorit till VM-titeln. Vi hade ett liknande scenario i herrarnas VM mellan GM Magnus Carlsen och GM Sergej Karjakin där spelet var helt jämnt i de klassiska partierna, men när det kom till särspel var Karjakin i det närmaste chanslös då det snabbare tempot skapade fler förutsättningar för misstag.

Särspelet börjar kl. 12.30 idag med en ny minimatch bestående av två partier och där tidskontrollen är 25/10. Muzychuk har fördelen av att ha vit i det första partiet. Noterbart är att Muzychuk inte har spelat något snabbschackparti hittills under VM då alla matcher har avgjorts med klassiskt schack. Detta bör vara en psykologisk nackdel eftersom Tan Zhongyi har gått igenom hela tre tie-break och dessutom två sudden-death-partier – mot Anna Ushenina respektive Harika Dronavalli.

Det går att läsa mer på turneringens hemsida om hur hela särspelsfasen är uppbyggd med de olika tidskontrollerna. Grundprincipen är att ju jämnare matchen är desto mer premieras snabbheten.Mar 02

Publiken har med det tredje partiet som spelades igår mellan GM Anna Muzychuk, Ukraina, och WGM Tan Zhongyi, Kina, verkligen fått sitt lystmäte då Muzychuk i förkrossande stil besegrade Tan Zhongyi. Den sistnämnda blev regelrätt utspelad då den förstnämnda fick in det klassiska löparoffret, den så kallade grekiska gåvan (the Greek gift), vilket är en fascinerande felskrivning på det engelska språket med tanke på att det egentligen borde heta Grecos gåva (Greco’s gift). Det var det taktiska schackgeniet Giaocchino Greco (1600-1634) som introducerade detta spektakulära offer i schackvärlden.

Muzychuk,Anna – Tan,Zhongyi [C11]
Dam-VM, 01.03.2017
[Engqvist]

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Nc3 Nf6 Tan Zhongyi undviker alltså, till skillnad från det första partiet, Fort Knox efter 3…dxe4 4.Nxe4 Bd7 4.e5 Nfd7 5.f4 c5 6.Nf3 Nc6 7.Be3 Be7 8.Qd2 0-0 9.dxc5 Bxc5 10.0-0-0 Qa5 11.a3 Be7 12.Bd3 a6 13.h4!? Muzychuk är känd som en mycket aggressiv spelare och framför allt farlig i de snabbare formerna i schack, oavsett färg. Det positionella draget var centralisering med 13.Nd4 och en behagligare ställning för vit hade kunnat åtnjutas. 13…b5?

 

Hur fortsätter vit?

Hur fortsätter vit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.Bxh7+! Det klassiska löparoffret får man oftast inte in på hög nivå och om man tillåts spela det brukar det innebära mycket komplicerade variantberäkningar. För den som vill specialstudera denna 400 år gamla idé kan man läsa boken Sacking the Citadel av John Edward som går igenom hela historien och teorin samt praktiken bakom löparoffret. 14…Kxh7 15.Qd3+!? 15.Ng5 är den normala sekvensen och också det bästa. Vit följer upp med Qe2 och Qh5. 15…Kg8 16.Ng5 f5 16…g6 17.h5 aktiverar förstås kungsflygeltornet i angreppet. 17.Nxd5!? Explosivt, men enklare var 17.Qe2 17…b4 18.Nxe7+ Nxe7 19.Bd2 Bättre var aktiveringen med 19.Qd6! 19…Rb8? Lite mystiskt att svart undviker 19…Nd5. Man kommer att tänka på att Muzychuk missade en motsvarande möjlighet vid två tillfällen i det andra partiet. Vit håller endast en liten fördel med 20.Qe2 eller 20.Qf3 följt av Qh5 då svart har försvarsresursen …N7f6. 20.Nxe6?? går inte efter 20…Nxe5! och svart vinner.  20.Qd6 Partiet är avgjort. 20…Qc5 21.Bxb4 Ännu enklare var att behålla damen efter 21.Qxe6+ Kh8 22.Bxb4 21…Qxd6 22.Bxd6 Ng6 23.Nxe6 Re8 24.Bxb8 Rxe6 25.g3 Svart har två springare för torn men vit har fyra merbönder… 25…Bb7 26.Rh2 Nc5 27.Rd8+ Kh7 28.Bd6 Ne4 29.h5 Nh8 30.h6 Nf7 31.Rd7 Rxd6 32.Rxf7 1-0

Detta innebär att vi har en helt jämn ställning – 1.5 – 1.5 – mellan kombattanterna. I dagens fjärde och sista klassiska parti för Tan Zhangyi de vita pjäserna mot Muzychuk. Publiken har alltså en spännande livesändning att se fram emot idag kl. 12.30.Mar 01

Det börjar dra ihop sig i finalen i pågående Dam-VM i Teheran. De flesta trodde nog att världstvåan GM Ju Wenjun, Kina, skulle ta sig till VM-finalen men hon blev sensationellt utslagen av WGM Tan Zhongyi, Kina. I det avgörande partiet spelade Ju Wenjun för aggressivt med 14.Ne5 istället för att säkra en liten fördel med 14.d6. Partiet kan spelas igenom på Chessbomb med kommentarer av Stockfish. Det här partiet kan ha avgjort VM då Tan Zhongyi utan bekymmer tagit sig fram till finalen och endast behöver betvinga sin motståndare GM Anna Muzychuk, Ukraina i en mini-match på fyra partier.

Det första partiet startade med ett Franskt parti där svart spelade en utvidgad fianchetto genom att manövrera den problematiska damlöparen till c6 via d7. Detta system anses vara lika säkert som Berlinmuren och kallas också i initierade kretsar för Fort Knox. Huvudpoängen är att befria c8-löparen utan att göra det försvagande …b6. Partiet slutade småningom med remi då vit efter 25 drag inte hade möjlighet att genomföra ett dambyte för att gå in i det klassiska slutspelet Reshevsky – Woliston, New York 1940 med springare mot löpare.

Det andra partiet slutade med seger för Tan Zhongyi. I det partiet var det ett damdrag som banade vägen, nämligen det ovanliga 5.Qd3!? efter dragföljden 1.d4 d5 2.c4 c6 3.Nf3 Nf6 4.Nc3 e6. Även den nuvarande världsmästaren Hou Yifan är förtjust i ovanliga damdrag och man ska alltid vara förberedd på olika damutfall när man möter starka damer från Kina. Efter 5…dxc4 6.Qxc4 gick det ändå över till en mer bekant uppställning som brukar uppstå efter 5.Qb3. Efter 10 drag var båda damerna lite överraskande borta men detta hindrade inte Tan Zhongyi att kontrollera spelet från början till slut efter misshandel med damflygel- och kungsflygelspringaren från Muzychuks sida. Springarnas uppdrag och tajming måste hon ha bättre koll på om det ska finnas någon möjlighet att hindra Tan Zhongyi från att erövra ytterligare en VM-titel till Kina. Partiet kan spelas igenom i sin helhet men glöm då inte att notera g8-springaren som av outgrundlig anledning konsekvent undviker det givna fältet d5. När väl springaren landar på drömfältet är det försent och det finns ingenting där att göra.

Om man ska döma enbart utifrån dessa två partier tycks Tan Zhongyi vara svårstoppad. Det behövs bara 50% i de två sista partierna, eller en seger i det tredje partiet med de svarta pjäserna för att säkra VM-titeln. Det kan mycket väl bli det sistnämnda då Muzychuk är piskad att spela på vinst i det sista vita partiet.

Det går att läsa mer om VM-finalen och vägen dit för kombattanterna på FIDE:s hemsida.Feb 16

Det går bra för Sverigehoppet GM Pia Cramling i pågående VM för damer. I första omgången betvingade hon sin mindre meriterade motståndare WGM Katerina Nemcova med siffrorna 1.5-0.5. I den andra ronden mötte hon IM Elisabeth Paethz. Båda verkade vilja satsa allt på att gå in i ett särspel eftersom båda var nöjda med snabbremi i bägge partierna. Den stora fördelen för segraren med en sådan strategi är förstås att man sparar mängder av energi eftersom snabbschackpartier är mindre krävande än klassiska. Å andra sidan ökar skrällchansen statistiskt för den lägre rankade. Det verkar som att Cramling visste vad hon gjorde eftersom hon vann med siffrorna 2-0. Detta gör man inte i en handvändning och indikerar att Cramling var klassen bättre än sin motståndare. Cramling har ju oerhört mycket rutin och erfarenhet och unga spelare blir normalt mer nervösa i sådana här sammanhang.

I rond 3 i morgon blir det dock mycket tuffare motstånd då hon möter ingen mindre än Alexandra Kosteniuk. Den ryska världstjärnan är oerhört skicklig på att marknadsföra sig själv och är bland annat känd för sina böcker How I became grandmaster at age 14 (2001) och Diary of a Chess Queen (2009). Hon blev världsmästare 2008-2010 men fick sedan överlämna kronan till schackgeniet Hou Yifan. Vi ska inte berätta om alla hennes övriga otaliga meriter utan hänvisar istället till ovanstående litteratur för de som är intresserade av att fördjupa sig mer i hennes enastående karriär.

GM Alexandra Kosteniuk, Europamästerskapet för lag i Warszawa 2013 (Källa: Wikimedia)

GM Alexandra Kosteniuk syns här spela i Europamästerskapet för lag i Warszawa år 2013 (Källa: Wikimedia)Feb 12

Just nu pågår damernas VM i Teheran, Iran. 64 av världens bästa damer deltar och storfavorit är förstås världstvåan GM Ju Wenjun, Kina. Det är dock en utslagsturnering med matchspel i två partier vilket proportionellt ökar skrällchanserna betänkligt. Detta passade inte oväntat den sittande världsmästaren för damer, GM Hou Yifan, som valt att inte försvara sin titel. Det är inte första gången hon markerar sin protest mot att FIDE arrangerar dam-VM på detta ovärdiga sätt. Å andra sidan har i princip vem som helst chansen att bli världsmästare och det finns faktiskt dem som uppskattar ett sådant upplägg även om det inte riktigt gynnar de allra bästa spelarna.

Ju Wenjun vann en promenadseger genom att spela London-systemet och motståndaren WIM Nancy L Lane verkade inte ha något motvapen mot detta, nuförtiden, mycket populära system. Idag är det absolut nödvändigt att ha ett starkt motvapen mot London då öppningen har utvecklats kolossalt med utgångspunkt från världselitens senaste partier. Exempelvis är spelöppningsteoretikern Avrukhs kända bok hur man ska spela mot London helt verkningslös idag. Så snabbt utvecklas teorin i våra dagar att en spelöppningsbok i princip är inaktuell bara några månader efter. Partiet kan spelas igenom i sin helhet här och är ett modellparti för vitspelare att ta efter.

GM Ju Wenjun betvingade sin motståndare från Australien med det populära 1 d4 d5 2 Bf4. (Foto: Wikimedia, Clément Bucco-Lechat)

GM Ju Wenjun betvingade sin motståndare från Australien med det populära 1 d4 d5 2 Bf4. (Foto: Wikimedia, Clément Bucco-Lechat)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En promenadseger, modell större, blev det för Sveriges representant GM Pia Cramling i mötet med amerikanskan WGM Katerina Nemcova som fick in den tematiska d5-framstöten i en antagen Damgambit redan efter 14 drag. Ett positionellt feldrag i drag 21 spolierade dock den klara fördelen och innebar att Cramling fick börja om från början, men en välförtjänt seger blev det till slut efter 52 drag. Partiet kan spelas igenom direkt på Chessbomb.

GM Pia Cramling har tagit det första spadtaget mot en VM-titel. (Fotot är taget av Lars OA Hedlund i ett annat sammanhang)

GM Pia Cramling har tagit det första spadtaget mot en VM-titel. (Fotot är taget av Lars OA Hedlund i ett annat sammanhang)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det finns mer information om evenemanget på FIDE:s hemsida.

Det är livesändning idag kl. 12.30.

GM Hou Yifan överlämnar VM-kronan mest sannolikt till Ju Wenjun. (Källa: Wikimedia – By Clément Bucco-Lechat)

GM Hou Yifan överlämnar VM-kronan mest sannolikt till Ju Wenjun. (Källa: Wikimedia – Clément Bucco-Lechat)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Apr 01

Pia Cramling höll inte mot Natalija Pogonina och förlorade med 0.5-1.5. I det första partiet fanns det flera chanser till att ta initiativet men dessa möjligheter utnyttjades inte och partiet mynnade ut i remi efter dragupprepning. I det andra partiet spelade Cramling en treradersställning. Det som till slut avgjorde partiet efter alla manövreringar var den långa svaga svarta diagonalen a1-h8 där vit fick upp sitt batteri av löpare och dam i kombination med en svag bonde på h4.

Det går nya tåg. Cramling verkade ändå nöjd över sin insats vilket kan avläsas i nedanstående färska intervjuer.

Intervju på svenska med Pia Cramling.

Intervju på engelska med Pia Cramling.

Den andra matchen mellan Harika Dronavalli -Mariya  Muzychuk var betydligt mer nervpirrande då det efter den första snabbschack matchen stod 1-1. I den andra matchen var betänketiden endast 10/10 för båda spelarna och Dronavalli hade ett solklart vunnet damslutspel med två bönder över. Det slutade dock överraskande med remi efter att Dronavalli missbedömt ett bondeslutspel. Ett häpnadväckande misstag på denna nivå. I det andra partiet spelade hon därför långt under sin normala kapacitet och var dömd att förlora på förhand efter en uddlös spelöppning.

Harika,Dronavalli – Myzuchuk,Mariya
(2), 31.03.2015

Hur vinner vit damslutspelet effektivast?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

83.Qe3?? Det är inte superenkelt att vinna utifrån denna ställning men detta drag innebär att ställningen direkt är forcerad remi. För att vinna ställningen måste vit förr eller senare blotta sin kung för ett par damschackar men sedan vinner vit. Detta är ett typiskt vinstförfarande i de flesta damslutspelen. Se på följande två vinstvarianter: 83.Qg7+ Ke6 84.h7 Qxf2+ 85.Kh3 Qf3 86.Kh4! alternativt 83.Kg1 Qd1+ 84.Kg2 Qd5+ 85.f3 Qa2+ 86.Kh3 Qb1 87.Qg7+ Ke6 88.Kh4. 83…Qxe3 84.fxe3 Kg6 Bondeslutspelet är stenremi trots att vit för tillfället har tre merbönder. 85.Kg2 85.g4 fxg4 86.Kg3 Kxh6 87.Kxg4 Kg6 88.Kf4 Kf6 89.Ke4 Ke6 leder till att svart håller oppositionen. Kanske var det detta Harika förbisåg i tidsnöden? 85…Kxh6 86.Kf2 Kh5 87.Kf3 Kg5 88.Kf2 Kh5 89.Kg2 Kg4 90.Kf2 Kh5 91.Kg1 Kg5 92.Kh2 Kh5 93.Kh3 Kg5 94.Kg2 Kg4 95.Kf2 Kh5 96.Kf3 Kg5 1/2-1/2 En mycket tursam remi för ukrainskan som också innebar att hon vann nästa parti tämligen enkelt. Det måste ha varit en psykologiskt omöjligt uppgift för Harika att komma över ett sådant fatalt misstag och hinna ställa om sig med endast 10 minuter innan nästa parti började.

På fredag 2 april börjar således VM-finalen mellan Natalija Pogonina, Ryssland och Mariya Myzuchuk, Ukraina. Matchen kommer att spelas i fyra klassiska partier och pågå till 5 april. Båda spelarna har en ganska lika spelstil med en utpräglad taktisk disposition men Pogonina känns som den starkare av dem när det gäller angreppsspel. Båda spelarna har svagheter i det tekniska och positionella manövreringsspelet. Detta kunde man se i matcherna mot Cramling respektive Harika.

Livesändning 14.00

GM Harika Dronavalli, Indien, slog praktiskt taget ut sig själv i semifinalen 2015. (Foto: Stefan64, 2012 - Wikimedia)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Mar 31

Efter den första minimatchen av klassiska (det vill säga långa) partier står det 1-1. I det första partiet fick Cramling som vit in sitt spel och var omutlig i sina försöka att förstora upp den lilla fördel hon fick i början av partiet i en Laskervariant i Damgambit. Hon lyckades till slut utnyttja sin terrängövervikt för att vinna ett tornslutspel och hennes spel påminde om ingen mindre än slutspelsgiganten Ulf Andersson.

I det andra partiet gjorde Cramling en mycket smart förberedelse genom att spela den sällsynta men fullt spelbara O´Kellyvarianten i Sicilianskt – 1.e4 c5 2.Nf3 a6. Pogonina tog sig en rejäl lutare och spelade det anspråklösa 3.Be2. Det är välkänt att de bästa dragen är 3.c3 eller 3.c4, dock inte 3.d4 på grund av 3…cxd4 4.Nxd4 Nf6 5.Nc3 e5 och svart har efter endast fem drag fullgott spel. Nåväl, till slut uppkom efter diverse subtila manövreranden denna ställning:

Pogonina,Natalija – Cramling,Pia
VM för damer i Sotji (2), 30.03.2015

Vad är svarts starkaste försvar?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pogonina har lyckats få upp en ställning som får betraktas som besvärande för svart. 21…Qd8? Det verkar ologiskt att decentralisera damen och därmed tappa trycket mot e5-bonden. Detta hjälper bara vit med det följande viktiga avbytet som medför kroniska svagheter på de svarta fälten. 21…b5 med tanken 22.Bg5 Bxg5 23.Qxg5 Qxe5 24.Qxe5 Nxe5 25.Nd6 Rcc7 26.Nxb7 Rxb7 var ett starkare försvar. Efter 27.Rd6 Ra7 28.axb5 axb5 har svart praktiska remichanser genom att ställa springaren på c4 följt av …d7-d5. 22.Bg5 Ett klassiskt ”priyome” (= positionell idé) för att använda Andrew Soltis begrepp. 22…Bxg5 23.Nxg5 Na5 En ytterligare decentralisering. Svart sätter allt sitt hopp till livlinan, det vill säga c-linjen, med rutan c4 som manövreringsruta. Att sträva efter den rätta placeringen av pjäserna med 23…Qc7 och följa upp med …Nc6-e7-f5, för att utnyttja svagheterna på de vita fälten resulterade av e5-bondens aggressiva position, fungerar inte på grund av ett koordinerat angrepp med samtliga pjäser efter 24.Qh4 h5 25.Nxf7 Kxf7 26.Qf6+ Ke8 27.Qxg6+ Ke7 28.Qg5+ Kf8 29.Rd3 Nxe5 30.Qf6+ Nf7 31.Rf3 d6 32.Rb4 följt av Rh4 och partiet är över. 32…Qd8 bemöts med 33.Qh8+ Ke7 34.Rxf7+ Kxf7 35.Qh7+ och det olyckliga tornet på b7 faller. 24.Ne4 24.Qh4 h5 25.Qf4 är en ännu starkare fortsättning för att ta bort draget …h7-h6 för all framtid. 24…Nc4 25.Rd4 Kg7 26.Re1 Giftigare fortsättningar är 26.h4 eller 26.Rb4 med tryck mot springaren på fjärde raden. Detta kan efter 26…Rbc7 följas upp med 27.Ng5 med hotet Nxf7 eller 27.Qf4. 26…h6 27.h4

Hur fortsätter svart?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27…Qc7? Det är bättre att konsolidera springaren på c4 med 27…b5 även som svart står klart sämre. 28.f4 Det finns en omedelbar vinst med 28.Rxc4! Qxc4 29.Nd6 Qc6 30.Qf4 Rf8 31.Qf6+ Kg8 32.Re4 följt av Rf4 och Nxf7. 28…b5 Äntligen konsolideras springaren på c4. 29.h5 Qd8 30.axb5 axb5 31.Qg4! Vit förbereder den avgörande slutattacken med Td3-g3 och svart kan i princip bara titta på. 31…Qe7 32.Rd3 Rg8 33.Nf6 Rh8 34.Rg3 d5 35.hxg6 fxg6 36.Qxg6+ Kf8 37.Ra1 Ra7 38.Nd7+! 1-0 Inget att gräma sig över. Sådant här händer ibland när man spelare Sicilianskt. GM Jonathan Tisdall har en gång uttryck att om man spelar Sicilianskt så kan man  bli matt och det var det som hände här.

Även den andra semifinalmatchen mellan Harika Dronavalli, Indien, och Mariya Muzyuchuk, Ukraina, slutade 1-1, efter två kampremier.

Nästa två minimatcher spelas 31 mars kl. 14.00 svensk tid (15.00 lokal tid) och kommer att genomföras under snabbare former då betänketiden 25/10 används. Detta bör inte missgynna Cramling. Hennes trumf är åldern (= rutin) då man brukar få starkare nerver  och även en djupare schackpsykologisk förståelse med årens lopp. I en snabbschackmatch har också konditionen en relativt liten inverkan. Andra faktorer som talar emot ryskan är hemmaplanen och detta har vi redan sett exempel på tidigare i VM-turneringen.

GM Pia Cramling får nu visa sina snabbschacktakter. (Foto: Lars OA Hedlund)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Livesändning med högkvalitativa GM-kommentarer av Evgenij MiroshnichenkoMar 26

I kvartsfinalen spelade Pia Cramling, Sverige (2495) remi i det första partiet där hon förde de vita pjäserna mot Anna Muzychuk, Ukraina (2552) De övriga resultaten gick så här:

Mariya Muzychuk, Ukraina (2526) – Humpy Koneru, Indien (2581) 1-0

Natalia Pogonina, Ryssland (2456) – Zhao Xue, Kina (2527) remi

Meri Arabidze, Georgien (2374) – Dronavalli Harika Indien, (2492) remi

Cramling,Pia (2495) – Muzychuk,Anna (2552)
Dam-VM i Sotji (4), 26.03.2015

Vad är svarts aggressivaste fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muzychuk spelade det aktiva och modiga 21…d4! och överger därmed det relativt solida isolerade bondeparet på c6 och d5 för att hädanefter förlita sig enbart på pjäsaktivitet. Detta är schackpsykologiskt den rätta metoden för att undvika att bli successivt nerpressad av Cramlings goda tekniska spel i denna typ av ställning med en superlöpare på blockadrutan c5. 22.exd4 Det kritiska 22.f4! hade lett till ett betydligt skarpare och mer komplicerat parti. 22…Qd5 (22…Qf5 förlorar bonde efter 23.exd4 Nxd4 24.Bxd4 Rxd4 25.Rxc6! på grund av den svaga sista raden i svarts kungsställning.; 22…d3 23.fxg5 dxe2 24.Rfe1 Rd2 leder också till problem efter 25.a4 Nc7 26.Bb4 med svaga bönder på c6 och e2, dessutom är löparen starkare än springaren med bönder på båda flyglar.) 23.Rfd1 sätter tryck mot svarts centrumbonde. Svart kan pröva 23…d3 men bonden riskerar att bli svag här. 22…Nxd4 23.Qe4 Ne6 24.Be3 Qa5 Svarts positionella svaghet på c6 balanseras nu av vits taktiska svaghet på a2. Ett remislut är nära förestående. 25.Rc2 h6 26.Rfc1 Rd5 27.b4 Qa3 28.h3 Rcd8 29.Rxc6 Qxa2 1/2-1/2

I morgon 27 mars är det alltså samma möten fast med omvända färger. En remi även i det partiet säkrar en snabbschackmatch i två nya partier och detta är nog rent taktiskt Pias bästa chans att avgöra matchen till sin egen fördel. Myzuchuk är erkänt en bra blixtspelare men snabbschack är en annan typ av spel. Det blir intressant att se hur hårt Muzychuk väljer att spela på vinst när hon för de vita pjäserna.

Livesändning kl. 13.00

 

 Mar 24

Sveriges bästa kvinnliga spelare, GM Pia Cramling, besegrade i åttondelsfinalen Valentina Gunina, Ryssland, med matchsiffrorna 1.5-0.5. I det första partiet spelade hon vit mot, det nuförtiden populära, Slaviska försvaret och det var bondedraget 16.e4! som banade väg för vinsten. I det andra partiet, där Cramling hade svart, var det ännu en gång…e4! som spelade huvudrollen men denna gång för att skapa maximala förutsättningar för ett remispel.

Gunina,Valentina – Cramling,Pia
FIDE World Women’s Chess Championship (3), 24.03.2015

Vad är svarts starkaste fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32…e4! 33.fxe4

Titta noga och använd din kreativitet och fantasi för att hitta det bästa draget!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33…dxe4? Den rätta uppföljningen är det originella 33…f5!! för att omedelbart slå upp f-porten mot vits kung. 34.exf5 (34.exd5 f4 liksom 34.e5 f4 leder till ett farligt angrepp för svart.) 34…Qxf5 och svart har säkrat remin genom att tränga in med damen antingen på f3 eller f2. En talande variant är 35.Qb2 Rxb5! 36.Qxb5 Qf3+ 37.Kh3 Qh5+ (Däremot inte 37…Rf5?? 38.Rxh6!! och vit vinner efter 38…gxh6 39.Qe8+) 38.Kg2 Qf3+ med remischackar. 34.Rxe4 Rd8 34…Rxb5? stupar på finessen 35.Qxf8+! Kxf8?? (Bäst är 35…Kh7! 36.Rc2 Qd5 37.Rce2 f5 38.Qe7 fxe4 39.Qxe4+ Qxe4+ 40.Rxe4 och vit har bonde över i ett tornslutspel.) 36.Rc8# 35.Rc5 Qd1

Vad är vits optimala drag?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

36.d5? Vit tänkte förmodligen enligt tumregeln ”tung pjäs bakom fribonden” men den regeln gäller knappast här med tanke på vits öppna kungsställning. Det vackra gradvisa manövreringsdraget 36.Qc4! med planen Rc8 säkrar en liten fördel tack vare extrabonden. Det intressanta är att först hade svart chansen att bryta igenom på f-linjen och sedan fick vit en spegelvänd möjlighet på c-linjen. Ibland är schack oerhört geometriskt och logiskt. 36…Rbd7 37.Qd4 37.Rd4 går inte på grund av 37…Qe2+ 38.Kg1 Qe3+ och svart har möjlighet att ta ut remischackar. 37…Qb3! Kanske var det detta drag som förbisågs av vit. Den vita damen är mycket stark som påtagligt stör harmonin i vits ställning. Dessutom är det ett typiskt dubbelhot mot d5 och a3. Det är just detta damen är bra på. 38.Re5 Qxa3 Spelarna kämpade på i detta viktiga parti och först i drag 117 slutade partiet remi.  1/2-1/2 Grattis Pia!

Åtta spelare är nu kvar i kampen om att få spela en VM-match mot världens starkaste kvinna, Hou Yifan, Kina, och en av dessa är Pia Cramling. Presskonferensen med Pia Cramling kan ses här.

Rond 4 spelas på torsdag. Vi hänvisar till turneringshemsidan för mer information. Där finns också en intervju med Cramling där hon betygar sin kärlek till schacket.


 Mar 17

17th of March to the 7th of April the FIDE World Women’s Chess Championship 2015 will take place in ”the intellectual capital of the world”,  Sochi, Russia. The reigning world champion Hou Yifan, China, was unable to come due to personal reasons. However, Hou Yifan will be able to challenge the new champion in a match this autumn, as she is the winner of the FIDE Grand Prix. Altogether 64 women fight for a world championship match against Hou Yifan. The highest rated participants are GM Humpy Koneru, India (2681) GM Ju Wenjun, China (2557) GM Anna Muzychuk, Ukraina (2552) and GM Viktorija Cmilyte, Lithuania (2530).

The first game starts 3:00 p.m. local time and can be seen live by clicking on this link. There will be excellent comments by GM Evgeny Miroshnichenko.

There is more complete information at the homepage.

One of the participants is GM Pia Cramling, Sweden (2495) will play WIM Mitra Hejazipour, Iran (2302) in the first round. (Photo: Lars OA Hedlund)

Tidigare artiklar