Tidigare artiklar

  • Schackets mästare – I huvudet på Ulf Andersson
  • Vladimir Kramnik lägger pjäserna på hyllan
  • Alingsås SS 100 år
  • Tidigare...
Läs de 4 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

KommenteraIdag, annandag jul, onsdag, startar VM i snabbschack och blixt i Sankt Petersburg. Tävlingen benämns King Salman World Rapid Championship. Klädkoden innebär att man inte får ha jeans, t-shirt eller sneakers. Det blir ingen julledighet för de svenska deltagarna GM Pia Cramling, som deltar i damklassen, och GM Pontus Karlsson, deltagare i öppna klassen. Den sistnämnde har tränat med GM David Howell i London och är relativt förberedd mot bland andra storfavoriten GM Magnus Carlsen. Det går att följa spelet live beledsagad av det energiska tandemparet GM Evgenij Miroshnichenko och GM Peter Leko. Den sistnämnde är mest känd för att med en hårsmån missat VM-titeln i matchen mot Vladimir Kramnik 2004. Det går att följa partierna live på Chessbomb med Stockfish som tyst kommentator för den som föredrar det.

KommenteraGrand Chess Tour 2018 har nått semifinal och avgörandet sker i London. De som har gått vidare och kämpar om segern är i ratingordning Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian och Hikaru Nakamura. Det spelas två klassiska partier på tisdag respektive onsdag och snabbschack och blixt på torsdag. Det är fridag på fredag och finaler lördag till måndag. Detaljerat spelschema, poängsystem och annan information finns på hemsidan.

KommenteraSkicklige skribenten Axel Smith har många järn i elden och ett av de var att han under 2017 träffade åtta elitidrottare som alla hade det gemensamma olyckliga ödet att de blev utbrända. En av dessa idrottsmän, det svenska schackgeniet Ulf Andersson, spelade schack på den allra högsta olympen under flera decennier, och inte nog med det, han gav sig även in i korrespondensschacket utan att använda sig av datorer. Det säger sig självt att kroppen till slut säger nej efter en sådan enorm påfrestning mot hårdast tänkbara motstånd och under en så lång tid med nervpress och en koncentration i världsklass. Utbrändhet är ett fenomen som det talas flitigt om inom arbetslivet men inom tävlingsaktiviteternas område har det varit tyst. Ända tills nu då Axel inte bara har upptäckt denna lucka utan även täppt till den med På andra sidan väggen - en reportagebok om utbrändhet inom elitidrott.  Det går att läsa mer på Schack.se.

Läs de 9 kommentarernaVi har en ny omröstning då VM-matchen är avgjord till Magnus Carlsens förmån. Det gäller att utröna huruvida det aktuella matchformatet - 12 klassiska partier följt av snabbschack, blixt och armageddon - är det lämpligaste, eller om det finns ett bättre upplägg för att den bästa spelaren i klassiskt schack garanterat ska vinna. I tre VM-matcher har VM avgjorts i snabbschack av inga mindre än Viswanathan Anand mot Boris Gelfand (2012) och Magnus Carlsen i de två senaste VM-matcherna mot Sergej Karjakin (2016)  och så då nu mot Fabiano Caruana 2018. Den bästa utmanaren av dessa tre var nog Karjakin men med tanke på hans defensiva spelstil blev det en klar nackdel när han tvingades öka speltempot. Vad tycker du är det mest lämpliga formatet utifrån att kvalitetssäkra VM-partierna i så hög utsträckning som möjligt för att gynna den bästa spelaren och inte minst publiken med kvalitetspartier som är i proportion med spelare på VM-nivå?

maj 31

Garry Kasparov var speciellt förtjust i att lösa studier när han var fokuserad på att lösa schackproblem. Anledningarna var att den tid som lades ner på studier talade om för honom var han låg formmässigt och att många liknande idéer från studievärlden faktiskt dök upp i praktiskt spel. Man kan tillägga att det också utvecklar fantasin och kreativiteten till högre höjder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det finns några riktigt läsvärda böcker på andrahandsmarknaden som Test Tube Chess (1972) av John Roycroft och Endgame Magic (1996) av John Beasely och Timothy Whitworth. De båda sistnämnda är välkända experter i studievärlden. Alla seriösa schackspelare borde äga åtminstone en av dessa böcker eftersom det, förutom Kasparovs reflexioner, också finns en estetisk och underhållande effekt att ge sig i kast med att lösa studier.

Nedanstående studie är i huvudsak komponerad av Richard Réti då Arthur Mandler och Henri Rinck varit med på ett hörn och finjusterat ställningen. Den visar en ställning som förmodligen inte skulle kunna uppstå i ett riktigt parti. Denna studie handlar inte bara om att hitta en serie av vits bästa drag utan också svarts och först därefter den otroligt tilltalande vinstfortsättningen. Det kan alltså ta lite tid att lösa denna men om du lyckas med det kan jag garantera att du kommer att känna dig fullt tillfredsställd, eftersom det inte bara kommer att öka på ditt självförtroende, när det gäller att lösa schackproblem, utan också ge dig en fördjupad känsla för schack som konstform, vilket troligtvis får dig att vilja fortsätta lösa studier av Réti och andra stora studiekompositörer.

Réti,Richard (Mandler, Arthur, Rinck, Henri (1935))
Koelnische Volkszeitung, 1928

Vit drar och vinner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När du har hittat huvudvarianten kan du gärna publicera den i kommentarfältet ovan för även om man misslyckas med att lösa den har man behållning av att se upplösningen.

 maj 03

 

Sergej Tkachenko är medlem i det ukrainska laget som vann VM i schackkomposition 1997. Han har sammanställt sju miniatyrböcker (15×10 cm) som alla innehåller 100 studier vardera med ett tema som anknyter till en specifik pjäs. Det är mycket trevliga och användarvänliga små böcker och man behöver inte ha någon schackbräda. De flesta lösningar är nämligen inte längre än sex drag långa. Det handlar snarare om kreativitet och fantasi än varianträkning för att lösa studierna. Fördelen med att fokusera på den här typen av studier, de korta stunderna man kan unna sig i vardagslivet, är att man utvecklar sin fantasi på slutspelets område men med fokus på en pjäs i taget. Detta är mig veterligen de enda böckerna som betonar pjäsen i sig själv som ett tema. Det är inte bara klassiska studier utan ett flertal har sitt ursprung i Ryssland. Några studier är av Tkachenko själv. Missa inte att skaffa dig dessa fina böcker innan de tar slut. Man betalar ungefär en krona per studie och det är väl investerade pengar i utbyte mot att få ta del av kreativ fantasi på VM-nivå.

Dagens studie kommer från Tkachenkos sjätte bok The King Saves the Day och innehåller endast ställningar där kungen är hjälten.

Finns det någon räddning för vit med två bönders undervikt? Fundera över huvudvarianten och publicera gärna ditt lösningsförslag i kommentarfältet ovan.

 

Studie av J. Pospisil 1996

Är vit förlorad eller finns det ett mirakel?

 

 Dec 23

Daniel King ägnar sig då och då åt studier i sin populära kanal PowerPlayChess med över 50000 prenumeranter. Denna gång är det Tjecken Ladislav Prokes (1884-1966) som får Kings odelade uppmärksamhet. Ni som vill lösa studien utan att höra King avslöja lösningen kan lyssna i två minuter efter fyra minuter. Temat är tornslutspel.Dec 16

De flesta av oss inbitna schackspelare har hundratals, ja kanske tusentals schackböcker och man kommer inte att kunna läsa ut de alla enligt sida-efter-sida-metoden. Vi läser ju schackböcker utifrån våra behov och jag brukar tänka på GM Lars Karlsson som vid ett tillfälle sade att han bara brukar läsa tre sidor i en bok och tre sidor i en annan. Karlsson-metoden fungerar bra om man redan har mycket kunskaper och därmed kan rikta in sig på kunskapsluckor. Man kan alltid lära sig någonting från alla schackböcker om man vet vad man kan och vad man inte kan. Enligt Karlssons metod blir schackbiblioteket som en enda stor bok men då måste man veta på ett ungefär vad som står skrivet i de alla. Det finns en tredje metod som jag tror är den vanligaste i praktiken och det är nedslagsmetoden. Den bygger på att man bläddrar i boken tills någonting intressant dyker upp.

Häromdagen bläddrade jag i The Quiet Game av John Montgomerie och fastnade för den jätteintressanta artikeln ”Is Chess Necessary?”. Jag kan avslöja att Montgomeries slutsats var att schack är nödvändigt men att alla hans otaliga och vettiga argument får bli till en senare artikel när andan faller på.

Det andra jag fastnade för var nedanstående vackra (!!) studie av den berömde studiekompositören Kubbel. Försök att lösa den så fort som möjligt och publicera åtminstone huvudvarianten i kommentarfältet. Lycka till!

Kubbel, K.A.L.
150 Endpielstudien, 1925

Vit drar och vinner

 Nov 10

Super GM Wesley So solves three studies without a chess board!jun 09

Veckans studie är komponerad av den brittiske studiekompositören Henry Anthony Adamson (1871 -1941).  Han var en skicklig matematiker och på schackets område gjorde han några riktigt stilfulla och intrikata bondeslutspel. Det följande bondeslutspelet är inte så enkelt som det ser ut så tänk dig noga för innan du skriver in den korrekta lösningen i kommentarfältet ovan.

Adamson, Henry Anthony
The Chess Amateur 1915

Vit drar och vinner

 

 

 maj 27

Det finns en mycket läsvärd bok som heter Secrets of Spectacular Chess av Jonathan Levitt och David Friedgood med ett kapitel som handlar om geometri. Värdet av att förstå geometriska mönster har inte fått genomslagskraft när det gäller att förstå ställningar och det är synd med tanke på att man kommer i kontakt med matematik och schack blir som en vetenskap disciplin. Filosofen och pedagogen Immanuel Kant (1724-1804) sade de bevingade orden: ”In any particular theory there is only as much real science as there is mathematics”.

Den tjeckiske stormästarkompositören Jindrich Fritz (1912-1984) var inspirerad av en ny metod inom studiekomposition som baserades på retrograd analys och han var kritisk till den klassiska stilen representerad av Rinck och Prokes och menade att den var uttömd och hade ringa framtidsutsikter. Det typiska för Fritz kreativa arbete blev till allmän kännedom före det andra världskrigets utbrott. Hans största framgångar nåddes under 1950 och 1960-talet.

Nedanstående diagram är en geometrisk studie som vann första pris och publicerades i Svobodné Slovo 1961. Den är inte så svår men otroligt vacker. Skriv in ditt lösningsförslag i kommentarrutan ovan när du har hittat den fyndiga lösningen.

J. Fritz
Svobodné Slovo, 1961

Vit drar och vinnermaj 24

Det är viktigt att lösa studier på regelbunden basis för att utveckla sin kreativitet och fantasi. Det är med hjälp av studier man kan upptäcka undantagen i schack och utveckla sitt spel till skillnad från dem som nöjer sig med generella regler. I den här ställningen av den finländske slutspelskompositören Julius Gunst (1896-1958) skulle nog många ta remi eftersom vit forcerat förlorar en pjäs men det finns en vinst förborgad. Hur går det till? Posta gärna ditt förslag till lösning i kommentarfältet ovan.

Julius Robert Gunst
1922

Vit drar och vinner

 apr 18

Veckans studie är komponerad av Horowitz 1965 och är samtidigt ett elementärt slutspel men som det ska vara med genuina studier finns det bara en lösning, i alla fall när det gäller det första draget. Kan du hitta den? Publicera gärna ditt lösningsförslag i kommentarfältet ovan.

Studie av I Horowitz 1965

Vit drar och vinnerfeb 25

Följande studie är en något mer avancerad studie jämfört med Richard Rétis klassiska mästerverk från 1921. Den läsare som för övrigt inte känner till Rétis världsberömda studie hänvisas till Veckans studie 9 för att lättare kunna förstå dagens studie där svart har hela tre bönder istället för en.

Svarts ställning ser ut att vara enkel vinst eftersom vits enda bonde är innanför den svarta kungens kvadrat som går från a6-c6-c8-a8, så hur i all världen kan denna ställning ändå bli remi? Välkommen till illusionernas värld, du som ännu inte har upptäckt vad den magiska schackvärlden kan bjuda på, med en av världens främsta trollkarlar.

När du har hittat remin får du gärna publicera remivarianten i kommentarfältet ovan.

Studie av Richard Réti, 1928
[Engqvist/Réti]

Vit drar och gör remi.

Vit drar och gör remi.

 

 

Tidigare artiklar