Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









maj 13

Grandmaster Daniel King looks at a study from Sergei Zhigis (1930, White to play and draw).



apr 11

I nedanstående ”Veckans studie” ser det ut som att svart klarar en tämligen enkel remi, då d7-bonden ser ut att falla. Vit kan dock vinna genom att utnyttja taktiska finesser. Om du klarar att lösa studien gör du det bra. Publicera i så fall lösningen i kommentarfältet.

Afek,Yochanan
9ch WCCT 2011-2012
[Engqvist]

Vit drar och vinner

 



apr 02

Häromdagen lyckades jag komma över den, för mig, ovanliga boken Nya idéer i schackspel av Richard Réti, alltså en av schackhistoriens mest lästa klassiker – Modern Ideas in Chess – översatt till svensk språkdräkt på Stockholms Schackförbunds Förlag 1923. När jag bläddrade i den upptäckte jag ett urklipp av en studie komponerad av Réti. Den publiceras här nedan:

Réti,Richard
Narodni Listy, 1928
[Engqvist]

Vit drar och gör remi.

Är inte vits situation hopplös? Två dagars betänketid! Lösningen publiceras 5 april. Lämna ert bidrag i kommentarfältet ovan.

 

 



aug 10

Grandmaster Daniel King examines a Lewitt study from 1931.



maj 31

Garry Kasparov var speciellt förtjust i att lösa studier när han var fokuserad på att lösa schackproblem. Anledningarna var att den tid som lades ner på studier talade om för honom var han låg formmässigt och att många liknande idéer från studievärlden faktiskt dök upp i praktiskt spel. Man kan tillägga att det också utvecklar fantasin och kreativiteten till högre höjder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det finns några riktigt läsvärda böcker på andrahandsmarknaden som Test Tube Chess (1972) av John Roycroft och Endgame Magic (1996) av John Beasely och Timothy Whitworth. De båda sistnämnda är välkända experter i studievärlden. Alla seriösa schackspelare borde äga åtminstone en av dessa böcker eftersom det, förutom Kasparovs reflexioner, också finns en estetisk och underhållande effekt att ge sig i kast med att lösa studier.

Nedanstående studie är i huvudsak komponerad av Richard Réti då Arthur Mandler och Henri Rinck varit med på ett hörn och finjusterat ställningen. Den visar en ställning som förmodligen inte skulle kunna uppstå i ett riktigt parti. Denna studie handlar inte bara om att hitta en serie av vits bästa drag utan också svarts och först därefter den otroligt tilltalande vinstfortsättningen. Det kan alltså ta lite tid att lösa denna men om du lyckas med det kan jag garantera att du kommer att känna dig fullt tillfredsställd, eftersom det inte bara kommer att öka på ditt självförtroende, när det gäller att lösa schackproblem, utan också ge dig en fördjupad känsla för schack som konstform, vilket troligtvis får dig att vilja fortsätta lösa studier av Réti och andra stora studiekompositörer.

Réti,Richard (Mandler, Arthur, Rinck, Henri (1935))
Koelnische Volkszeitung, 1928

Vit drar och vinner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När du har hittat huvudvarianten kan du gärna publicera den i kommentarfältet ovan för även om man misslyckas med att lösa den har man behållning av att se upplösningen.

 



maj 03

 

Sergej Tkachenko är medlem i det ukrainska laget som vann VM i schackkomposition 1997. Han har sammanställt sju miniatyrböcker (15×10 cm) som alla innehåller 100 studier vardera med ett tema som anknyter till en specifik pjäs. Det är mycket trevliga och användarvänliga små böcker och man behöver inte ha någon schackbräda. De flesta lösningar är nämligen inte längre än sex drag långa. Det handlar snarare om kreativitet och fantasi än varianträkning för att lösa studierna. Fördelen med att fokusera på den här typen av studier, de korta stunderna man kan unna sig i vardagslivet, är att man utvecklar sin fantasi på slutspelets område men med fokus på en pjäs i taget. Detta är mig veterligen de enda böckerna som betonar pjäsen i sig själv som ett tema. Det är inte bara klassiska studier utan ett flertal har sitt ursprung i Ryssland. Några studier är av Tkachenko själv. Missa inte att skaffa dig dessa fina böcker innan de tar slut. Man betalar ungefär en krona per studie och det är väl investerade pengar i utbyte mot att få ta del av kreativ fantasi på VM-nivå.

Dagens studie kommer från Tkachenkos sjätte bok The King Saves the Day och innehåller endast ställningar där kungen är hjälten.

Finns det någon räddning för vit med två bönders undervikt? Fundera över huvudvarianten och publicera gärna ditt lösningsförslag i kommentarfältet ovan.

 

Studie av J. Pospisil 1996

Är vit förlorad eller finns det ett mirakel?

 

 



dec 23

Daniel King ägnar sig då och då åt studier i sin populära kanal PowerPlayChess med över 50000 prenumeranter. Denna gång är det Tjecken Ladislav Prokes (1884-1966) som får Kings odelade uppmärksamhet. Ni som vill lösa studien utan att höra King avslöja lösningen kan lyssna i två minuter efter fyra minuter. Temat är tornslutspel.



dec 16

De flesta av oss inbitna schackspelare har hundratals, ja kanske tusentals schackböcker och man kommer inte att kunna läsa ut de alla enligt sida-efter-sida-metoden. Vi läser ju schackböcker utifrån våra behov och jag brukar tänka på GM Lars Karlsson som vid ett tillfälle sade att han bara brukar läsa tre sidor i en bok och tre sidor i en annan. Karlsson-metoden fungerar bra om man redan har mycket kunskaper och därmed kan rikta in sig på kunskapsluckor. Man kan alltid lära sig någonting från alla schackböcker om man vet vad man kan och vad man inte kan. Enligt Karlssons metod blir schackbiblioteket som en enda stor bok men då måste man veta på ett ungefär vad som står skrivet i de alla. Det finns en tredje metod som jag tror är den vanligaste i praktiken och det är nedslagsmetoden. Den bygger på att man bläddrar i boken tills någonting intressant dyker upp.

Häromdagen bläddrade jag i The Quiet Game av John Montgomerie och fastnade för den jätteintressanta artikeln ”Is Chess Necessary?”. Jag kan avslöja att Montgomeries slutsats var att schack är nödvändigt men att alla hans otaliga och vettiga argument får bli till en senare artikel när andan faller på.

Det andra jag fastnade för var nedanstående vackra (!!) studie av den berömde studiekompositören Kubbel. Försök att lösa den så fort som möjligt och publicera åtminstone huvudvarianten i kommentarfältet. Lycka till!

Kubbel, K.A.L.
150 Endpielstudien, 1925

Vit drar och vinner

 



nov 10

Super GM Wesley So solves three studies without a chess board!



jun 09

Veckans studie är komponerad av den brittiske studiekompositören Henry Anthony Adamson (1871 -1941).  Han var en skicklig matematiker och på schackets område gjorde han några riktigt stilfulla och intrikata bondeslutspel. Det följande bondeslutspelet är inte så enkelt som det ser ut så tänk dig noga för innan du skriver in den korrekta lösningen i kommentarfältet ovan.

Adamson, Henry Anthony
The Chess Amateur 1915

Vit drar och vinner

 

 

 





Tidigare artiklar