Tidigare artiklar

  • Rilton Cup 2018/2019
  • Snabbschack- och Blixt-VM 2018
  • London Chess Classic 2018 – finalspel
  • Tidigare...
KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

KommenteraIdag, annandag jul, onsdag, startar VM i snabbschack och blixt i Sankt Petersburg. Tävlingen benämns King Salman World Rapid Championship. Klädkoden innebär att man inte får ha jeans, t-shirt eller sneakers. Det blir ingen julledighet för de svenska deltagarna GM Pia Cramling, som deltar i damklassen, och GM Pontus Karlsson, deltagare i öppna klassen. Den sistnämnde har tränat med GM David Howell i London och är relativt förberedd mot bland andra storfavoriten GM Magnus Carlsen. Det går att följa spelet live beledsagad av det energiska tandemparet GM Evgenij Miroshnichenko och GM Peter Leko. Den sistnämnde är mest känd för att med en hårsmån missat VM-titeln i matchen mot Vladimir Kramnik 2004. Det går att följa partierna live på Chessbomb med Stockfish som tyst kommentator för den som föredrar det.

KommenteraGrand Chess Tour 2018 har nått semifinal och avgörandet sker i London. De som har gått vidare och kämpar om segern är i ratingordning Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian och Hikaru Nakamura. Det spelas två klassiska partier på tisdag respektive onsdag och snabbschack och blixt på torsdag. Det är fridag på fredag och finaler lördag till måndag. Detaljerat spelschema, poängsystem och annan information finns på hemsidan.

KommenteraSkicklige skribenten Axel Smith har många järn i elden och ett av de var att han under 2017 träffade åtta elitidrottare som alla hade det gemensamma olyckliga ödet att de blev utbrända. En av dessa idrottsmän, det svenska schackgeniet Ulf Andersson, spelade schack på den allra högsta olympen under flera decennier, och inte nog med det, han gav sig även in i korrespondensschacket utan att använda sig av datorer. Det säger sig självt att kroppen till slut säger nej efter en sådan enorm påfrestning mot hårdast tänkbara motstånd och under en så lång tid med nervpress och en koncentration i världsklass. Utbrändhet är ett fenomen som det talas flitigt om inom arbetslivet men inom tävlingsaktiviteternas område har det varit tyst. Ända tills nu då Axel inte bara har upptäckt denna lucka utan även täppt till den med På andra sidan väggen - en reportagebok om utbrändhet inom elitidrott.  Det går att läsa mer på Schack.se.

Läs de 9 kommentarernaVi har en ny omröstning då VM-matchen är avgjord till Magnus Carlsens förmån. Det gäller att utröna huruvida det aktuella matchformatet - 12 klassiska partier följt av snabbschack, blixt och armageddon - är det lämpligaste, eller om det finns ett bättre upplägg för att den bästa spelaren i klassiskt schack garanterat ska vinna. I tre VM-matcher har VM avgjorts i snabbschack av inga mindre än Viswanathan Anand mot Boris Gelfand (2012) och Magnus Carlsen i de två senaste VM-matcherna mot Sergej Karjakin (2016)  och så då nu mot Fabiano Caruana 2018. Den bästa utmanaren av dessa tre var nog Karjakin men med tanke på hans defensiva spelstil blev det en klar nackdel när han tvingades öka speltempot. Vad tycker du är det mest lämpliga formatet utifrån att kvalitetssäkra VM-partierna i så hög utsträckning som möjligt för att gynna den bästa spelaren och inte minst publiken med kvalitetspartier som är i proportion med spelare på VM-nivå?

KommenteraI morse fick WFM Susanna Berg Laachiri äran att i Nyhetsmorgon på TV4 berätta om sina tankar inför det dramatiska avgörandet i VM-matchen som börjar senare idag kl. 15.00 i London. Det går att se klippet i 30 dagar genom att klicka på länken https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/11938660  

Läs kommentarenI morgon börjar det länge emotsedda VM-arrangemanget i London mellan regerande världsmästaren Magnus Carlsen kontra utmanaren Fabiano Caruana. Oddsen på Unibet står just nu i favör till Carlsen med 1.43 mot 2.90 för Caruana, vilket innebär att Carlsen beräknas ha ungefär två chanser på tre att besegra Caruana som då har en chans på tre. Detta stämmer också ganska väl överens med omröstningen i högerspalten. Enligt Daniel Kings prognos bedöms matchen som "wide open" vilket innebär att chanserna bedöms femtio-femtio. Personligen vill jag korrigera denna beräkning till 55/45 till Caruanas fördel då farliga utmanare har en statistisk fördel genom historien. Jämför med t.ex. Lasker, Capablanca Aljechin, Tal, Petrosian, Fischer, Kasparov och Carlsen (!) som alla vann som utmanare i sina första VM-matcher. Vem som har rätt får matchen utvisa. VMsida

KommenteraDet har rapporterats på flera håll om missnöje med domarkåren under Hasselbacken Chess Open som spelades i helgen. På Lars Grahns populära hemsida kunde man den 6 november 2018 läsa att man ignorerar mobilanvändning trots att det är förbjudet och man delar inte ut nya protokoll efter fullbordade dragserier. Det påstås också att man har för mycket fokus på livesändningarna så spelarna får inte sin rättmätiga del av att känna sig servade och uppmärksammade av arrangörerna med domarna i spetsen. Debatten går het på Facebook, som för övrigt är ett forum som inte ska underskattas i schackvärlden. Ansvariga och många andra har gett en av deltagarna i Hasselbacken och en av initiativtagarna till debatten, Lennarth Eriksson, mycket positiv återkoppling för hans konstruktiva kritik, så det bådar gott för framtiden om Erikssons synpunkter omsätts i handling inför kommande tävlingar. Detta är mandatoriskt för att undvika manfall i framtiden.

jan 08

IM Thomas Engqvist (Foto: Lars OA Hedlund)

IM Thomas Engqvist är tillgänglig för privata schacklektioner under vårterminen 2019. Engqvist är aktiv tävlingsspelare och spelar för en av Sveriges starkaste klubbar – SK Rockaden. Han är också utbildad folkhögskolelärare och en erfaren schackpedagog vilka sammantaget gör honom särskilt lämpad att undervisa. Hans mest meriterande meriter har varit att ingå i Stefan Winges stab som hjälpte Winge att komma tvåa i VM i korrespondensschack 2012. I Kina har han tränat den unge Zhu Yi som kom tvåa i VM under 12 år 2012.

Engqvists schackfilosofi är inspirerad av den kände pedagogen Eugene Znosko-Borovskij som var av åsikten att förståelse är viktigare än att lära sig utantill. Även den kinesiska schackskolans idéer, som bygger på att man går igenom spelade partier med en erfaren spelare, är en grundpelare i det pedagogiska upplägget. Det är mycket lättare att utvecklas i schack, om man samtidigt som man tränar, spelar aktivt och sedan tillsammans med läraren kritiskt går igenom ens partier för att upptäcka de svaga respektive starkare sidorna i spelet. Den bästa metoden att bli bättre i schack är utan tvekan genom att successivt eliminera sina tillkortakommanden. Den kontinuerliga verbala kommunikationen med läraren får effekten att eleven förstår hur han eller hon kan vidareutvecklas mot sina mål.

Förutom att luta sig mot detta är Engqvists undervisningsmetoder helt unika då tanken med varje lektion är att vara ett komplement till schacklitteraturen snarare än att lägga tyngdpunkten på hänvisning till litteraturen. Det är viktigt för honom att uttrycka vad han har lärt sig genom att spela schack och umgås med starka spelare under flera decennier och det är inget man kan lära sig enbart genom det tryckta ordet. Fortfarande har den boken inte skrivits där schackspelaren verkligen uttrycker sina innersta tankar och relevanta erfarenheter om schack. Den stora fördelen med schacklektioner är att en pedagogisk schacklärare inte bara kan göra detta utan även skräddarsy lektionen för att nivåanpassa och möta elevens behov. Detta kan aldrig en schackbok göra som vanligen skrivs för en bred publik med syftet att sälja till så många målgrupper som möjligt. Dessutom har eleven alltid möjligheten att genom eget engagemang ställa väsentliga frågor för att därigenom påskynda sin egen utvecklingsprocess.

För spelare bosatta i Stockholm går det bra att komma överens om att träffas medan det för övriga går bra att kommunicera via skype, gärna med hjälp av Internet Chess Club (ICC) där det är enkelt och behändigt att flytta pjäserna.

Det finns fyra andra möjligheter att ta schacklektioner:

Den första möjligheten är att vara med på en mejllista i ett rullande schema (Du kan alltså starta när du vill.) där de 300 viktigaste taktiska ställningarna presenteras under ett år. Genom att assimilera och upprepa dessa ställningar kommer du att öka din spelstyrka avsevärt i proportion till din rating. Om du kan alla dessa nyckelställningar kommer du att ha stora chanser i praktiskt schack att känna igen tematiken inom öppningsspel, mittspel och slutspel. Fem ställningar i veckan kommer att skickas ut med lösningen veckan därpå. Om du kan en specifik kombination, spelöppningsfälla eller angreppsplan kan du applicera det taktiska temat i många andra ställningar, men du måste veta vilken nyckelställning det är. Du kommer också att lära dig hur du kan få upp dessa ställningar där det finns ett taktiskt sätt att avgöra partiet. Givetvis kommer du att kunna ha denna metod som målsättning i alla dina partier. Detta är den enda genvägen som finns om man vill förkovra sig snabbt och effektivt. Om du vill se konkreta exempel på denna träningsmetod kan du läsa följande artiklar: del 1, del 2, del 3, del 4, och del 5.

Den andra möjligheten är att vara med på en mejllista i ett rullande schema där de 300 viktigaste ställningarna (positionella idéer) presenteras under ett år. Genom att assimilera och upprepa dessa ställningar kommer du att öka din spelstyrka avsevärt i proportion till din rating. Om du kan alla dessa nyckelställningar kommer du att ha stora chanser i praktiskt schack att känna igen tematiken inom öppningsspel, mittspel och slutspel. Fem ställningar i veckan kommer att skickas ut med lösningen veckan därpå. Om du kan ett specifikt bondeslutspel kan det motsvara samma sak som att kunna 50 bondeslutspel, men du måste veta vilken nyckelställning det är. Detta är den enda genvägen som finns om man vill förkovra sig snabbt och effektivt. Om du vill se konkreta exempel på denna träningsmetod kan du läsa mer här och här och här och här.

Den tredje möjligheten är att sända ett eller flera partier via e-post till thomasengqvist@protonmail.com för att få återkoppling, i första hand med hjälp av skriftliga kommentarer. Det blir ungefär två a4-sidor per parti späckade med pedagogiska kommentarer. Du kan se exempel på denna träningsmetod här och här.

Den fjärde möjligheten är att vara med på en videokurs på Youtube. Det finns mer information om detta träningskoncept om du klickar här. Just nu pågår en kurs om Magnus Carlsen kostnadsfritt för alla läsare av Schacksnack.

Alla är välkomna att ta schacklektioner eller få hjälp med sina förberedelser oavsett nivå, från 1000 i rating till 3000. Om du är intresserad av att utveckla ditt spel med ett träningsprogram genom att ta schacklektioner live, på nätet eller via mejl, alternativt har frågor är du välkommen att skriva till thomasengqvist@protonmail.com.

 jan 07

Regerande världsmästaren i klassiskt schack Magnus Carlsen lyckades inte erövra världsmästartiteln i snabbschack utan den gick istället till GM Daniil Dubov, Ryssland. Carlsen fick med sig en femteplats.

Bättre gick det i Blixt-VM då Carlsen vann i förkrossande stil. Endast en halva efter följde dock GM Jan-Krysztof Duda som var honom hack i häl under hela turneringen men inte lyckades ta sig förbi. Blixtspecialisten GM Hikaru Nakamura slutade trea.

Nuförtiden verkar det som att Carlsen blir bättre ju snabbare spelet blir medan det var tvärtom när han var ung.

När Carlsen var 16 år gammal spelade han mot Levon Aronian i en match där de möttes i alla spelformer. Carlsen lyckades nå oavgjort i de klassiska partierna och i snabbschackpartierna men däremot förlorade han blixtpartierna. Här presenteras det femte partiet i den klassiska matchen som slutade 3-3.Dec 28

Storfavoriten Magnus Carlsen fortsätter att leverera i VM och ligger nu bara en halva efter täten med sju spelare. Carlsen delar just nu plats 8-17. I intervjun kände sig Carlsen, till skillnad från den första dagen, optimistisk efter vinsten i det första partiet den andra dagen, det vill säga rond 6. Han spelade ett mycket fint parti och lyckades utifrån en symmetrisk ställning skapa vinstchanser med två torn och olikfärgade löpare. Det är denna Magnus vi vill se.

Här nedan får vi se en yngre Magnus ta sig an Morozevich genom att förstärka en idé av Kortjnoj i Kungsindiskt och sedan på gott och ont premiera aktivitet framför tornutveckling.

 

 Dec 27

Igår fick alla Carlsen-fans bevittna en besviken Carlsen på grund av att han hade förlorat på tid i en klart fördelaktig ställning i första ronden. Andra ronden spelade han nämligen det hårresande 1 e4 e5 2 Qh5?! och jag ska erkänna att jag själv har spelat så här i ett inofficiellt parti på Enköpings stadsbibliotek en gång på sjuttiotalet. Min motståndare spelade det tacksamma 2…Ke7??? och jag kunde med glädje utföra det dräpande 3 Qxe5 matt. När jag efter partiet frågade varför han flyttat kungen sade han att han ville undvika den kända fällan 2…g6?? 3 Dxe5+ som leder till tornvinst. Att Carlsen spelar så här på VM-nivå som regerande världsmästare är omdömeslöst. Inte nog med att han vill straffa sig själv men han har förmodligen inte tänkt ett steg till, nämligen på alla de barn som kommer att härma Carlsens spel och därmed fördröja sin utveckling som schackspelare på en högre nivå än den rena nybörjarens. Det här är ju det första knepet man får lära sig när man har lärt sig pjäsernas gång. Nästa steg i utvecklingen är att lära sig att detta inte är bra när man vet hur man ska försvara sig, det vill säga 2…Nc6 3 Bc4 g6 4 Qf3?! (4 Qd1) 4…Nf6 och vit måste redan börja tänka på försvaret av punkten c2 och det faktum att svart ligger före i utveckling.

Det är därför nu mycket lämpligt att visa hur Carlsen spelade på sin väg till världsmästare. Då tillämpade han utvecklingsprincipen och följde till punkt och pricka Morphys framgångsformula om hur man vinner när man ligger före i utveckling. Det är just detta spel vi Carlsen-fans hoppas han kommer att komma tillbaka till i pågående VM i snabbschack och blixt. Han har hittills vunnit rond 3-5 så det bådar gott för världsmästarens fortsatta spel.Dec 25

I samband med VM-matchen mellan Viswanathan Anand och Magnus Carlsen i Chennai 2013 startade denna höst den femte schackkursen om schackgeniet Carlsen på Youtube med IM Thomas Engqvist. Sedan Carlsen spelade sin första VM-match har han inte bara erövrat VM-kronan utan också försvarat den som regerande världsmästare mot utmanare som Sergej Karjakin och nu senast Fabiano Caruana. Schacksnack vill presentera hela kursen kostnadsfritt för att hedra inte bara världsmästaren utan också alla de som besöker hemsidan i syfte att förkovra sig och informera sig om vad som händer i schackvärlden.

För nytillkomna läsare kan det nämnas att det hittills har producerats åtta kurser som publicerats på Youtube en gång varje termin från hösten 2011 fram till sommaren 2015. Dessa åtta kurser har lika många teman och är i princip en fyra-årig utbildning för att förkovra sig som schackspelare. Konceptet bygger på att lära sig viktiga modellpartier inom respektive tema. Du aktiveras med jämna mellanrum för att själv kunna begrunda de relevanta ställningarna och får även bokrekommendationer för att fördjupa sina studier. Kurserna har följande tidlösa teman:

Kurs 1: Blandade teman (bondespel á la Philidor, vådan av att spela passivt, bondemajoritet, kombinationen, Larsens öppning, centrum, garderade fält, pjäsövervikt och tornslutspel)

Kurs 2: Mod i schack (Schackpsykologi)

Kurs 3: Capablanca (spelstil och strategiska koncept)

Kurs 4: Fischer (spelstil och strategiska koncept)

Kurs 5: Carlsen (spelstil och strategiska koncept)

Kurs 6: Schackpsykologi

Kurs 7: Anand (spelstil och strategiska koncept)

Kurs 8: Ställningsvärdering och planläggning

Kurserna kan ses i valfri ordning då de är fristående från varandra.  Fokuset ligger på att hjälpa tävlingsspelaren bli en bättre spelare både teoretiskt och praktiskt. Kurs 1 och 8 lägger tyngdpunkten på det teoretiska och kurs 2 och 6 på det praktiska. Kurs 3, 4, 5 och 7 koncentrerar sig på vad man kan lära sig av ett schackgeni. Om man genomgår alla åtta kurserna innebär det ca 80 lektioner av modellpartier kombinerat med rekommendationer av böcker hur man kan fördjupa sig inom respektive tema. Om deltagaren intensivstuderar videorna tar det fyra dygn istället för fyra år att genomföra alla kurserna. En halvtimme för att lyssna på själva klippet och en halvtimme för att svara på frågorna under klippets gång. Detta rekommenderas inte och är ingen genväg utan bara en teoretisk möjlighet. Syftet med kurserna är att bilda den ambitiöse tävlingsspelaren som tar kursen seriöst.

De tre första kurserna ”Blandade teman”, ”Mod i schack” och ”Capablanca” har tidigare presenterats för Schacksnacks läsare. Nu kommer alltså även den femte kursen att presenteras och den kommer uteslutande att handla om Carlsens spelstil och strategier.

Det enda som behövs för att ta del av dessa klipp är att man går in på Youtube och sätter upp sig som prenumerant på Thomas Engqvists kanal eftersom klippen då automatiskt sänds till ditt Youtube-konto.  Vill man fortsätta sin utbildning med den fjärde eller den sjätte, sjunde eller åttonde kursen kan man kontakta thomasengqvist@protonmail.com och läsa om tidigare kurser och kursupplägg.maj 14

Det sista modellpartiet i kursen om Capablanca är från 1928 och representativt för brytpunkten mellan klassicism och hypermodernism. Det hypermoderna tänkesättet började slå igenom i samband med den världsberömda turneringen i New York 1924.maj 04

I den nionde delen i kursen om Capablanca går vi igenom Jonas Sandboms favoritparti. Det är ett fartfyllt parti med stort underhållningsvärde och spelöppningen är Wienerparti. Schackunderbarnet var endast 12 år när partiet spelades och var ett av de partier som banade vägen för att Capablanca blev Cubamästare.apr 17

Den åttonde delen tar upp Capablancas gudomliga teknik kontra Vidmars som också höll världsklass dock inte på den allra översta olympen. Vidmar kom oftast trea i de stora turneringarna. Hur Capablanca med djupare ställningsförståelse besegrade honom kan man ta del av i det följande klippet.apr 14

I det sjunde klippet om Capablanca behandlas det nya i hans schackteknik som förebådade de hypermoderna teorierna och som gick emot de klassiska teorierna, när det gällde hur man skulle förhålla sig till utvecklingen av pjäserna, enligt mönster av Morphy och Tarrasch.mar 07

Här kommer ytterligare ett lärorikt simultanparti med Capablanca. Spelöppningen är den mycket romantiska Antagen Nordisk gambit och temat angrepp vid olika rockadställningar.

Tidigare artiklar