Tidigare artiklar

  • SM i Eskilstuna 2019
  • Schackets mästare – I huvudet på Ulf Andersson
  • Vladimir Kramnik lägger pjäserna på hyllan
  • Tidigare...
Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

KommenteraIdag, annandag jul, onsdag, startar VM i snabbschack och blixt i Sankt Petersburg. Tävlingen benämns King Salman World Rapid Championship. Klädkoden innebär att man inte får ha jeans, t-shirt eller sneakers. Det blir ingen julledighet för de svenska deltagarna GM Pia Cramling, som deltar i damklassen, och GM Pontus Karlsson, deltagare i öppna klassen. Den sistnämnde har tränat med GM David Howell i London och är relativt förberedd mot bland andra storfavoriten GM Magnus Carlsen. Det går att följa spelet live beledsagad av det energiska tandemparet GM Evgenij Miroshnichenko och GM Peter Leko. Den sistnämnde är mest känd för att med en hårsmån missat VM-titeln i matchen mot Vladimir Kramnik 2004. Det går att följa partierna live på Chessbomb med Stockfish som tyst kommentator för den som föredrar det.

KommenteraGrand Chess Tour 2018 har nått semifinal och avgörandet sker i London. De som har gått vidare och kämpar om segern är i ratingordning Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian och Hikaru Nakamura. Det spelas två klassiska partier på tisdag respektive onsdag och snabbschack och blixt på torsdag. Det är fridag på fredag och finaler lördag till måndag. Detaljerat spelschema, poängsystem och annan information finns på hemsidan.

KommenteraSkicklige skribenten Axel Smith har många järn i elden och ett av de var att han under 2017 träffade åtta elitidrottare som alla hade det gemensamma olyckliga ödet att de blev utbrända. En av dessa idrottsmän, det svenska schackgeniet Ulf Andersson, spelade schack på den allra högsta olympen under flera decennier, och inte nog med det, han gav sig även in i korrespondensschacket utan att använda sig av datorer. Det säger sig självt att kroppen till slut säger nej efter en sådan enorm påfrestning mot hårdast tänkbara motstånd och under en så lång tid med nervpress och en koncentration i världsklass. Utbrändhet är ett fenomen som det talas flitigt om inom arbetslivet men inom tävlingsaktiviteternas område har det varit tyst. Ända tills nu då Axel inte bara har upptäckt denna lucka utan även täppt till den med På andra sidan väggen - en reportagebok om utbrändhet inom elitidrott.  Det går att läsa mer på Schack.se.

maj 01

En solid metod att förkovra sig i schack är att att lära sig fem taktiska ställningar i veckan. Detta ”less-is-more-koncept” utarbetades i slutet av 70-talet i samråd med Robert Danielsson som var min tränare vid några tillfällen när jag var tonåring. Då handlade det om att jag skulle lära mig fem ställningar i veckan från GM Ludek Pachmans Mittelspielpraxis im Schach och Endspielpraxis im Schach. Nackdelen var att det kunde vara svårt att hålla disciplinen under 12 månader, men med hjälp av e-posten kan man råda bot på detta och samtidigt skapa en pedagogisk struktur.

”Less is more”-kursen följer ingen latmansmetod utan bygger på principen att det är bättre att göra för litet än för mycket, eftersom risken är större, om man försöker göra för mycket, att inget alls blir gjort. Det är därför bättre att få kursen serverad i små portioner.

Vi har tidigare presenterat den populära e-postkursen De 300 viktigaste ställningarna som startat vid tre tillfällen enligt ett rullande schema i över två år. Denna kurs blev sedan en inspiration till boken 300 Most Important Chess Positions – Study five a week to be a better chess player.

Eftersom kursen blev så populär och några dessutom visade intresse för en kurs som täcker de taktiska domänerna i schack har det startat en ny e-postkurs rubricerad De 300 viktigaste taktiska ställningarna. Denna kurs är precis som kursen om de positionella idéerna inriktad mot spelare med en spelstyrka i ratingintervallet 1000-2900. Det är inte en kurs med fokus på kombinationer, utan även taktiska områden som angrepp, försvar, varianträkning och hur man får upp ställningar innehållande ett dolt taktiskt avgörande kommer att få sin beskärda del.

Är du intresserad av att förbättra din taktiska förmåga är du med i ett rullande schema. Det vill säga att om du startar i maj så kommer kursen att ta dig ett år att genomföra. Det kostar endast blygsamma 500 kr att vara med, vilket alltså inbegriper ett komplett träningsprogram. Sänd ett e-post-meddelande till thomasengqvist@protonmail.com om du vill vara med så sätts du omedelbart upp på en mejllista åtföljt av ett utskick en gång i veckan under ett års tid. Dessa taktiska ställningar har du sedan nytta av för resten av ditt schackliga liv.

Genom att assimilera och upprepa de 300 viktigaste taktiska ställningarna under ett år kommer du att öka din spelstyrka avsevärt proportionellt till ditt ratingtal. Om du känner till alla dessa taktiska nyckelställningar kommer du att ha stora chanser i praktiskt schack att känna igen tematiken inom öppning och mittspel (200) och slutspel (100). Fem ställningar i veckan kommer att skickas ut med lösningen veckan därpå. Genom att du lär dig ett viktigt taktiskt grepp i en ställning kommer du att kunna applicera denna idé i många andra ställningar. Detta är i princip den enda genvägen som finns om man vill förkovra sig snabbt.

Träningsmetodiken är att inför varje ställning försöka hitta det bästa draget, eller den bästa fortsättningen. Det kan ta 1-30 min. beroende på spelstyrka och förtrogenhet med schacktaktik. Om du tycker någon ställning är för svår väntar du tills lösningen kommer och spelar igenom och memorerar den taktiska idén. En vecka senare, repeterar du ställningen för att motverka de annars obönhörliga glömskekurvorna.

Ett litet smakprov presenteras här nedan.

Sätt dig till rätta i din sköna soffa och sätt dig sedan in i ställningen och försök att förstå vad som händer på ett taktiskt plan. Titta sedan på lösningen längs ner i artikeln för att se om och sedan hur mycket den avviker från dina egna tankar.

Eliskases,Erich Gottlieb – Gruenfeld,Ernst
Maehrisch-Ostrau, Moravska Ostrava, 02.07.1933

Vit vid draget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det stora diagrammet innehåller den viktigaste taktiska idén att lägga på minnet då det är en typisk idé som kan utföras i många olika former.

Därefter följer flera mindre diagram och tanken är att det ska vara lättare att följa underliggande positionella och taktiska idéer utan att behöva ta fram en schackbräda.

Eliskases,Erich Gottlieb – Gruenfeld,Ernst
Maehrisch-Ostrau Moravska Ostrava, 02.07.1933
[Engqvist/Kmoch]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du har väl funderat på ställningen för nu kommer lösningsförslaget!

 

 

Idén att lägga på minnet är att en bonde garderar springaren och bakom bonden står två dubblerade torn redo att utnyttja g-linjen om den skulle öppnas. 27.Nf5! Första gången jag blev bekant med detta typiska offer i Benoni-strukturer var när jag studerade den fascinerande boken Pawn Power in Chess av Hans Kmoch. Tyvärr fick inte hans originella terminologi det erkännande som den förtjänade. Det här springarhoppet kallade han för ”Benoni-hoppet” (The Benoni Jump). Det är en typisk taktisk twist man kan få in när man har dubblerat (eller ibland tripplerat) på g-linjen. Det mest kända exemplet för den svenska läsekretsen är tidningspartiet Bobby Fischer – Ulf Andersson som spelades i samband med Siegen-olympiaden 1970. Fischer fick in ett Benoni-hopp efter 22 drag som gjorde att Uffes ställning kollapsade.

I denna ställning är springarhoppet också helt avgörande. 27…gxf5 I princip tvunget eftersom svart annars skulle förlora kvalitet. 28.gxf5 Qe8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29.Qg2 Datorn föredrar den kyliga bondelavinen 29.c4 följt av c5. Möjligheten att spela damen till g2 försvinner inte så det är inte fel att förstärka spelet på damflygeln även om en människa förmodligen inte skulle spela så. Textdraget är det principiella draget för att profitera på trippleringen. Det är just inbrytningen på g-linjen som är huvudpoängen med Benoni-hoppet. 29…Qd7 30.Rxg7+ Rxg7 31.Bxg7 Qxg7 32.Qc2 Ng6 33.fxg6 h6 Svart har gjort de bästa försvarsdragen men det hjälper inte i långa loppet mot vits superstarka ställning. Bonden på g6 är naturligtvis en obehaglig inkräktare djupt inne på svarts privata territorium.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

34.Qf5 En mycket vacker och avgörande damcentralisering som utnyttjar det tidigare springarhoppet till f5 eftersom det gjorde rutan f5 till en permanent kritisk ruta.34…Qf8 35.c4 Bondelavinen sätts i rörelse enligt principen om de två svagheterna.35…Kg7 Varianten 35…Rxc4? 36.Qe6+ Kg7 37.Qd7+ Kg8 38.Qh7# visar värdet av bonden på g6 med dess utposter på f7 och h7 vilka gör att de mest intima delarna av kungsställningen faller i vits ägo. 36.Rc1! Vit måste framkalla en svaghet till eftersom det inte går att bryta igenom på kungsflygeln. 36…b6 37.e4 Qe7 38.Qf2 Rb7 39.h4 a5Självmord är 39…Kxg6? 40.Rg1+ Kf7 (40…Kh7 41.Qf5+ Kh8 42.Qc8+ Kh7 43.Qg8#) 41.Qf5 och svart blir matt i tolv drag. 40.h5 axb4 41.Rb1 b3 42.Rxb3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vit har nu två konkreta svagheter att spela mot, bonden på b6 och den utsatta kungen på g7. Svart kan inte stoppa en inbrytning på damflygeln eller på kungsflygeln eftersom vit har mer terräng att lavera på och svart har svagheter som står för långt borta från varandra.42…Qd7 43.Qf5! Inledningen till en mycket vacker dammanöver som leder till ett dambyte och ett vunnet tornslutspel. 43…Qe743…Qxf5 44.exf5 leder till ett vunnet tornslutspel, eftersom a4-a5 inte kan pareras med något annat drag än 44…Ra7 men då avgör 45.Rxb6 Rxa4 46.Rb7+ Kf8 (Annars avgör c4-c5! på grund av den absoluta sjunde raden i förening med två fribönder.) 47.Rf7+ och f6-bonden faller. 44.Qe6! Qc7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

45.Qf7+! Vit profiterar maximalt på utposterna f5, e6 och f7! Det är fortfarande vattenringarna av Benoni-hoppet som utspelar sig.45…Qxf7 46.gxf7 Ra7 46…Kxf7 47.a5 47.Rxb6 Rxa4 48.Rxd6 Rxc4 49.Rxf6! Kf8 50.d6 Rxe4 51.d7 Rd4 52.Rxh6 Kxf753.Rh8 Svart gav upp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vit vinner efter 53…Rxd7 54.Rh7+ Ke6 55.Rxd7 Kxd7 56.h6 och svarts kung är utanför kvadraten. Ett vackert parti som kröntes inte bara av Benoni-hoppet utan även av alla de efterföljande manövreringarna med damen, tornet och bönderna medan kungen på den vita rutan h1 bara satt lugnt och passivt tittade på.

Varför lära sig tiotusentals taktiska ställningar när det räcker med 300 för att förstå alla de viktigaste taktiska idéerna? Redan grekerna insåg 480 f.Kr i slaget vid Thermophyle att det viktigaste inte var att ha en numeriskt stor armé utan kvalitéten på krigarna och taktiken var de avgörande faktorerna. Det är samma sak med slagkraftig schackträning. Det är inte antalet ställningar som är avgörande utan vilka ställningar och hur ofta du repeterar.

Anmälan: thomasengqvist@protonmail.com

 mar 24

Det tionde och sista klippet i videoserien om Magnus Carlsen handlar om Colin Crouchs (1956-2015) bok Magnus Force vars titel anspelar på filmen med Clint Eastwood, Magnum Force. Klippet kan ses som en recension av boken men belyser också Carlsens kvaliteter i ett parti mot den holländske stormästaren Loek Van Wely som spelades i Wijk aan Zee 2013.mar 18

I det näst sista klippet i serien om Magnus Carlsen får vi se det mest dramatiska partiet i matchen mot Anand i Chennai 2013. Carlsen spelade ett revolutionerande drag i Sämisch-varianten i Nimzoindiskt och lät Anand anfalla honom med sina kungsflygelbönder och pjäser. I ett läge visade Carlsen prov på både iskyla och djup beräknings- och bedömningsförmåga medan Anand bara stormade på och spelade på matt. Det här är ett av partierna som beskriver varför Carlsen är den ledande schackvärldsmästaren idag och varför Tigern från Madras till slut fick underkasta sig honom för att därefter kanske aldrig bli världsmästare i klassiskt schack igen.feb 27

Magnus Carlsen är på tapeten efter att ha krossat Peter Svidler med 5.5-0.5 i en blixtmatch för att fira att Chess24 har 5-års-jubileum. Det är underhållande för publiken att se dessa stora spelare under mer avslappnade former där de testar suspekta varianter och kommenterar under partiernas gång. Det som var fascinerande med upplägget var att man kunde ta del av båda spelarnas kommentarer. Det finns nog inget bättre sätt att lära sig av de stora mästarna och på det sättet få en mer objektiv bild av hur spelarna tänker under partierna. Detta upplägg är tyvärr inte så vanligt i schacklitteraturen men det finns några godbitar som First Piatigorsky Cup och Second Piatigorsky Cup utgivna på Dover och så den svenska boken Schack på högsta nivå eller Learn from the Grandmasters som den heter på engelska av Raymond Keene.

Nedanstående klipp visar Carlsens enastående skicklighet i tornslutspel, en förmåga som vi även fick bevittna i ett av blixtpartierna. Carlsen har i det nedan nämnda slutspelet visserligen en extra bonde men problemet är hans passiva torn. Det är mycket instruktivt att se hur Carlsen tar sig an den problematiken.feb 19

Den sjunde delen i serien om Magnus Carlsen visar det femte VM-partiet mot Viswanathan Anand som spelades i Chennai 2013. Det spelades en halvslavisk spelöppning som mynnade ut i ett dramatiskt slutspel med två torn och löpare.

För dig som är seriös bör du vara redo på att det kommer att ställas frågor under klippets gång och Carlsens drag är minsann inte lätta att lista ut som du kommer att bli varse. Om du ändå, mot förmodan, skulle göra det borde du kanske börja fundera på en karriär som schackspelare. Kasparov sa apropå den här VM-matchen de bevingade orden att Carlsen spelade utan spelöppningar och Anand utan slutspel. Detta parti visar verkligen deras svagheter och styrkor med eftertryck.feb 04

Igår publicerades för första gången videoklippen som producerades i samband med Carlsens första VM-match mot Viswanathan Anand i Chennai 2013 offentligt på Youtube. Det var den matchen som Carlsen vann och sedan dess har han behållit världsmästartiteln i ytterligare tre VM-matcher. I följande videoklipp som är en fristående fortsättning från gårdagens presenteras det andra matchpartiet där Carlsen valde det solida Caro-Kann-försvaret.feb 03

Under Wijk aan Zee som Carlsen vann i glänsande stil började den starka öppna turneringen i Gibraltar och den resulterade i en stor framgång för Nils Grandelius som tog tog två och en halv poäng mot världsstjärnorna Wesley So, Hikaru Nakamura och den kvinnliga världsmästaren Ju Wenjun. Det starka resultatet beror säkert till stor del på det tidigare samarbetet han haft med Carlsen under VM. I senaste New in Chess kan man läsa att världsmästaren i snabbschack, Daniil Dubov, spelat flera hundra träningspartier med Carlsen.

I det sjätte klippet i kursen om Carlsen följer det första matchpartiet när han som utmanare fick spela mot det indiska schackgeniet Viswanathan Anand.jan 28

Det har nog inte undgått någon att Magnus Carlsen i glänsande stil vann Wijk aan Zee och jag vill särskilt framhålla det fina partiet Carlsen vann mot Viswanathan Anand i den tionde ronden. De flesta Carlsen-beundrarna drog nog en lättnadens suck eftersom han äntligen också visade klass i klassiskt schack. Vi vill ju inte bara se en världsmästare glänsa i blixt utan det är ju trots allt det klassiska schacket som är det riktiga schacket även om en och annan i publiken inte orkar med denna tids- och tankekrävande spelform. Fördelen för den som händelsevis vill utvecklas i schack är att man får längre betänketid att sätta sig in i Carlsens situation hur man själv skulle hantera hans ställningsproblem. I ett blixtparti är det svårt att hänga med eftersom man aldrig hinner fördjupa sig. Det enda man kan göra är att man studerar blixtpartiet när det är färdigspelat på Chessbomb, alltså inte i realtid. Att följa blixtpartiet i realtid är ren och skär underhållning och inte schacklig förkovran. Men man kan ju göra båda om man har tid, det vill säga kolla hela livesändningen och sedan kolla de partierna man inte såg på livesändningen på Chessbomb. Frågan är bara hur många som har tid att förkovra sig i schack på detta sätt?

Nedanstående parti är passande nog från en turneringsseger i Wijk aan Zee 2008, dock delad med Levon Aronian. Här visar Carlsen, precis som mot Anand, exceptionellt hög tekniska förmåga i så kallade enkla ställningar och på slutet får vi se prov på hans sagolika slutspelsteknik.jan 08

IM Thomas Engqvist (Foto: Lars OA Hedlund)

IM Thomas Engqvist är tillgänglig för privata schacklektioner under vårterminen 2019. Engqvist är aktiv tävlingsspelare och spelar för en av Sveriges starkaste klubbar – SK Rockaden. Han är också utbildad folkhögskolelärare och en erfaren schackpedagog vilka sammantaget gör honom särskilt lämpad att undervisa. Hans mest meriterande meriter har varit att ingå i Stefan Winges stab som hjälpte Winge att komma tvåa i VM i korrespondensschack 2012. I Kina har han tränat den unge Zhu Yi som kom tvåa i VM under 12 år 2012.

Engqvists schackfilosofi är inspirerad av den kände pedagogen Eugene Znosko-Borovskij som var av åsikten att förståelse är viktigare än att lära sig utantill. Även den kinesiska schackskolans idéer, som bygger på att man går igenom spelade partier med en erfaren spelare, är en grundpelare i det pedagogiska upplägget. Det är mycket lättare att utvecklas i schack, om man samtidigt som man tränar, spelar aktivt och sedan tillsammans med läraren kritiskt går igenom ens partier för att upptäcka de svaga respektive starkare sidorna i spelet. Den bästa metoden att bli bättre i schack är utan tvekan genom att successivt eliminera sina tillkortakommanden. Den kontinuerliga verbala kommunikationen med läraren får effekten att eleven förstår hur han eller hon kan vidareutvecklas mot sina mål.

Förutom att luta sig mot detta är Engqvists undervisningsmetoder helt unika då tanken med varje lektion är att vara ett komplement till schacklitteraturen snarare än att lägga tyngdpunkten på hänvisning till litteraturen. Det är viktigt för honom att uttrycka vad han har lärt sig genom att spela schack och umgås med starka spelare under flera decennier och det är inget man kan lära sig enbart genom det tryckta ordet. Fortfarande har den boken inte skrivits där schackspelaren verkligen uttrycker sina innersta tankar och relevanta erfarenheter om schack. Den stora fördelen med schacklektioner är att en pedagogisk schacklärare inte bara kan göra detta utan även skräddarsy lektionen för att nivåanpassa och möta elevens behov. Detta kan aldrig en schackbok göra som vanligen skrivs för en bred publik med syftet att sälja till så många målgrupper som möjligt. Dessutom har eleven alltid möjligheten att genom eget engagemang ställa väsentliga frågor för att därigenom påskynda sin egen utvecklingsprocess.

För spelare bosatta i Stockholm går det bra att komma överens om att träffas medan det för övriga går bra att kommunicera via skype, gärna med hjälp av Internet Chess Club (ICC) där det är enkelt och behändigt att flytta pjäserna.

Det finns fyra andra möjligheter att ta schacklektioner:

Den första möjligheten är att vara med på en mejllista i ett rullande schema (Du kan alltså starta när du vill.) där de 300 viktigaste taktiska ställningarna presenteras under ett år. Genom att assimilera och upprepa dessa ställningar kommer du att öka din spelstyrka avsevärt i proportion till din rating. Om du kan alla dessa nyckelställningar kommer du att ha stora chanser i praktiskt schack att känna igen tematiken inom öppningsspel, mittspel och slutspel. Fem ställningar i veckan kommer att skickas ut med lösningen veckan därpå. Om du kan en specifik kombination, spelöppningsfälla eller angreppsplan kan du applicera det taktiska temat i många andra ställningar, men du måste veta vilken nyckelställning det är. Du kommer också att lära dig hur du kan få upp dessa ställningar där det finns ett taktiskt sätt att avgöra partiet. Givetvis kommer du att kunna ha denna metod som målsättning i alla dina partier. Detta är den enda genvägen som finns om man vill förkovra sig snabbt och effektivt. Om du vill se konkreta exempel på denna träningsmetod kan du läsa följande artiklar: del 1, del 2, del 3, del 4, och del 5.

Den andra möjligheten är att vara med på en mejllista i ett rullande schema där de 300 viktigaste ställningarna (positionella idéer) presenteras under ett år. Genom att assimilera och upprepa dessa ställningar kommer du att öka din spelstyrka avsevärt i proportion till din rating. Om du kan alla dessa nyckelställningar kommer du att ha stora chanser i praktiskt schack att känna igen tematiken inom öppningsspel, mittspel och slutspel. Fem ställningar i veckan kommer att skickas ut med lösningen veckan därpå. Om du kan ett specifikt bondeslutspel kan det motsvara samma sak som att kunna 50 bondeslutspel, men du måste veta vilken nyckelställning det är. Detta är den enda genvägen som finns om man vill förkovra sig snabbt och effektivt. Om du vill se konkreta exempel på denna träningsmetod kan du läsa mer här och här och här och här.

Den tredje möjligheten är att sända ett eller flera partier via e-post till thomasengqvist@protonmail.com för att få återkoppling, i första hand med hjälp av skriftliga kommentarer. Det blir ungefär två a4-sidor per parti späckade med pedagogiska kommentarer. Du kan se exempel på denna träningsmetod här och här.

Den fjärde möjligheten är att vara med på en videokurs på Youtube. Det finns mer information om detta träningskoncept om du klickar här. Just nu pågår en kurs om Magnus Carlsen kostnadsfritt för alla läsare av Schacksnack.

Alla är välkomna att ta schacklektioner eller få hjälp med sina förberedelser oavsett nivå, från 1000 i rating till 3000. Om du är intresserad av att utveckla ditt spel med ett träningsprogram genom att ta schacklektioner live, på nätet eller via mejl, alternativt har frågor är du välkommen att skriva till thomasengqvist@protonmail.com.

 jan 07

Regerande världsmästaren i klassiskt schack Magnus Carlsen lyckades inte erövra världsmästartiteln i snabbschack utan den gick istället till GM Daniil Dubov, Ryssland. Carlsen fick med sig en femteplats.

Bättre gick det i Blixt-VM då Carlsen vann i förkrossande stil. Endast en halva efter följde dock GM Jan-Krysztof Duda som var honom hack i häl under hela turneringen men inte lyckades ta sig förbi. Blixtspecialisten GM Hikaru Nakamura slutade trea.

Nuförtiden verkar det som att Carlsen blir bättre ju snabbare spelet blir medan det var tvärtom när han var ung.

När Carlsen var 16 år gammal spelade han mot Levon Aronian i en match där de möttes i alla spelformer. Carlsen lyckades nå oavgjort i de klassiska partierna och i snabbschackpartierna men däremot förlorade han blixtpartierna. Här presenteras det femte partiet i den klassiska matchen som slutade 3-3.

Tidigare artiklar