dec 21

Inspirationen till följande ställning kommer från Fred Reinfelds klassiker How to Play Chess like a Champion. Men när jag läste den saknades bönderna på d3 och e4 i den nya upplagan utgiven på Russel Enterprises, 2013. Kombinationen fungerar dock i alla fall. Hussong, som förde de svarta pjäserna, vann på ett estetiskt mycket tilltalande sätt men han missade en forcerad matt i åtta drag, på två olika sätt. Klarar du att hitta båda lösningarna är du mer genialisk än Hussong som hittade något ännu vackrare och som gjorde pinan längre för Hermann.

Uppgiften är alltså att hitta en eller två matter, alternativt något ännu vackrare, och därefter publicera dina varianter med hjälp av kommentarfältet ovan. (Observera att registrering på Schacksnack.se krävs för att du ska kunna skriva kommentarer.)

Hermann – Hussong
Frankfurt, 1930
[Engqvist]

Svart drar och sätter matt i åtta drag.

 

Läs de 2 kommentarerna till “Veckans kluring 62”

  1. Jonny Jansson säger:

    Mitt förslag är
    1.- Dxh2 2.Kxh2 Th6+ 3.Kg3 Se2+ 4.Kg4 Tf4+ 5.Kg5
    Här tittade jag länge på 5.- Th2, 5.- Th4 och 5.-Tg6+, massor av kul varianter, men ingen snabb matt. Till slut hittade jag två matter:
    a) 5.- Tfh4 6. g4 Sxg1 7.Dxf8+ Kxf8 med matt i nästa drag. Spelar vit 7.Dxe5 för att ge kungen ett flyktfält på f4 följer direkt 7.- Sh3 matt.
    b) 5.-Tff6 6.Dxf8 Kxf8 med matt i nästa drag med 7.-Tfg6.

    Jag tittade också på 1.-Th6 2.h3 Dxh3+ 3.gxh3 Txh3#, men vit kan bättre. Vit kan spela 1.Sf1 och jag hittade ingenting konkret (1.Sf3 verkar förlora damen efter 2.- Sxd3 eftersom svart hotar 3.- Sxf2 matt).
    Ett annat försök är 1.- Se2 med matthotet 2.- Dxh2+ 3.Kxh2 Th6#, men även här hittade jag inget konkret efter t.ex. 2.Sf3. även om svart får bra tryck efter 2.- Txf3.

    Ett svårt, men kul problem. Ska bli intressant att se vilken den andra matten är.

    Slutligen får jag önska en riktigt god jul, Thomas!

  2. Thomas Engqvist säger:

    Tack Jonny för ditt lösningsförslag! (Och God Jul!) Du verkar vara både en av de flitigaste och skickligaste när det gäller att lösa olika typer av problem. Du är rätt ute även denna gång. I partiet följde just de fem första dragen du föreslog men svartspelaren missade matten i åtta drag som du föreslog som variant a. Även variant b leder till matt i åtta drag om vit fortsätter med 7.Kg4 Rfg6+ 8.Kf3 Nxg1#.
    Partiet fortsatte 5…Rh2, som du också var inne på, och det slutade så här: 6.Qxf8+ (Vit måste parera 6…h6#.) 6…Kxf8 7.Nf3 Kg8!! 8.Nxh2 Rf5!! 9.exf5 Nf4#. I partiet var det alltså den aktiva springaren som var hjälten, liksom i variant b. Variant a visar dock att springaren inte är nödvändig för att komponera ett mattnät eftersom svart också har valet att spela 7…Th3 eller 7…Rh2 följt av 8…Rg6#. Förutom springarens krumsprång fascineras jag av de båda tornens förmåga att väva ihop två olika mattnät vertikalt och horisontellt. Man kan tro att h7-bonden är nödvändig för att det ska bli matt men så är inte fallet eftersom springaren på f8 då skulle sätta matt efter drag 5. Bonden på h7 står alltså i vägen för hjältedåd av f8-springaren som istället får offras i utbyte mot vits dam.

Lämna en kommentar