Tidigare artiklar

  • Ny omröstning
  • Leuven 2017
  • NM 2017
  • Kina vann Lag-VM 2017
  • Paris GCT 2017
  • Ny omröstning i högerspalten
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaDet blev radarparet Jan Gustafsson och Peter Svidler som med 30 röster av 81 ansågs vara världens bästa kommentatorer. Schacksnacks redaktion var tämligen övertygad om att Trion Yasser Seirawan/Jennifer Shahade/Maurice Ashley skulle ta hem omröstningsspelet om man ser till helheten av deras koncept men de fick nöja sig med beskedliga 17 röster. Radarparet Dirk Jan Tan Geuzendam/Nigel Short fick så lågt som 5 röster och det var en stor överraskning. Ännu mer överraskande var att Evgenij Miroschnichenko bara fick en röst. Dessa superprofessionella kommentatorer förtjänar väl procentuellt fler röster? Som tidigare nämnts är inte denna omröstning vetenskaplig och ska tas med en nypa salt. Nu går vi över till nästa omröstning som handlar om att göra en lika ovetenskaplig utvärdering av SM-arrangemangen. Lägg din röst i högerspalten för att se vart vinden blåser.  

KommenteraSnabbschack- och blixtturneringen Your Next Move, Leuven, Belgien, är den andra av fem deltävlingar i Grand Chess Tour 2017 och äger rum 28 juni - 2 juli. De tre första dagarna spelas snabbschack och de två återstående blixt. De engelska kommentarerna kommer att vara GM Yasser Seirawan, IM Jovanka Houska, GM Maurice Ashley, GM Cristian Chirila och GM Nigel Short. Deltagarna är stormästarna Magnus Carlsen, Maxime Vachier-Lagrave, Viswanathan Anand, Wesley So, Ian Nepomniachtchi, Levon Aronian, Vladimir Kramnik, Anish Giri, Vassilij Ivanchuk och Baadur Jobava. Anledningen till att det är ett annat deltagarfält jämfört med den första deltävlingen i Paris är att deltagarna får välja 4 deltävlingar av 5. Livesändning kl. 14.00

KommenteraKina vann inte utan dramatik herrarnas Lag-VM i oljestaden Khantij-Mansjisk, Ryssland, som pågick 16-27 juni. Förhandsfavoriten vann knappt med 16 matchpoäng före Ryssland 15. Däremot var Ryssland före med 25 partipoäng mot Kinas 24.5. Därefter följde Polen 12/20.5, Indien 11/20.5, Turkiet 10/18.5, Ukraina 8/18.5, Belarus 8/17.5, U.S.A. 8/16, Norge 2/11, Egypten 0/9. Det mest iögonfallande är U.S.A.s låga placering vilket naturligtvis berodde på att de tre bästa amerikanska spelarna Wesley So, Fabiano Caruana och Hikaru Nakamura var upptagna med spel i Paris. Damernas Lag-VM vanns av Ryssland med 16 m.p. före Kina 13. Samtliga partier kan spelas igenom på Chessbomb. Det går också att se alla livesändningar med kommentarer av det populära radarparet GM Evgenij Mirosnichenko och IM Anna Rudolf på hemsidan.

KommenteraSnabbschack- och blixtturneringen Paris Grand Chess Tour är den första av fem deltävlingar i Grand Chess Tour 2017 och äger rum 21 - 25 juni. De tre första dagarna spelas snabbschack och de två återstående blixt. Det är tack vare det generösa sponsorstödet av Colliers International, Vivendi och DailyMotion som Paris har bidragit med en turnering sedan 2016. Tävlingen spelas i CANAL FACTORY - Les Studios de Boulogne. De engelska kommentarerna kommer att vara GM Yasser Seirawan, IM Jovanka Houska, GM Maurice Ashley GM Romain Edouard och GM Cristian Chirila. Deltagarna är stormästarna Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura, Wesley So, Maxime Vachier Lagrave, Sergej Karjakin, Fabiano Caruana, Alexander Grischuk, Shakhrijar Mamedjarov, Fabiano Caruana, Veselin Topalov och Etienne Bacrot. Livesändning kl. 14.00

Läs de 5 kommentarernaEnligt Schacksnacks läsare är det en tredjedel av drygt 100 röstande som anser att Sveriges enda schacktidskrift Tidskrift för Schack är överflödig i dagens Internetsamhälle. Detta innebär att cirka 67 % tycker att tidskriften har en funktion även om cirka en tredjedel anser att tidskriften ska vara gratis som den för närvarande är. Det är dock intressant att mer än en tredjedel (37 %) kan tänka sig att betala för tidskriften så Sveriges Schackförbund borde kanske överväga denna möjlighet som ett godtagbart alternativ och höja statusen på sin egen tidskrift. Den nya omröstningen handlar om att ta ställning till vem eller vilka som är världens just nu bästa kommentator eller kommentatorer. Varsågod och tryck på ett av dem fem första alternativen.

Läs de 14 kommentarernaIdag kl. 16.00 börjar superturneringen Altibox Norway Chess 2017 på allvar. Igår var det en blixtturnering för att utröna de olika startnumren för spelarna. Magnus Carlsen vann med de sagolika siffrorna 7.5/9 (= kross) och valde startnummer 3 för att försäkra sig om fem vita och fyra svarta. De övriga deltagarna platsar nästan alla på 10-bästa-listan då det i ratingordning handlar om Wesley So, Fabiano Caruana, Vladimir Kramnik, Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian, Viswanathan Anand, Hikaru Nakamura, Sergej Karjakin och Anish Giri. Vi får alltså stå ut med att spelare som Shakhrijar Mamedjarov, Ding Liren och Veselin Topalov inte finns med i startlistan men man kan ju inte få med alla i en och samma turnering! Missa inte livesändningen med det populära radarparet GM Nigel Short och Dirk Jan Ten Geuzendam.

KommenteraDet har i skrivande stund avverkats fem ronder i Europamästerskapet i tvåmiljonersstaden Minsk, Vitryssland. Nio superstormästare över 2700 deltar bland de 397 deltagarna. Högst rankad är GM David Navara med 2739. Lite överraskande är det ingen av dessa nio som leder turneringen utan det är fyra GM i ratingspannet 2605-2688 som leder med 4.5 poäng. Sveriges högst rankade spelare 27. GM Nils Grandelius och Sverigemästaren/Nordenmästaren 133. GM Erik Blomqvist 3 poäng har gjort godkända insatser med sina 3.5 respektive 3 poäng. Idag, söndag, är det en välbehövlig vilodag för spelarna och den sjätte ronden tar vid i morgon, måndag, kl. 14.30, svensk tid. Grandelius har blivit lottad att möta GM Nijat Abasov från Azerbajdzjan och Blomqvist WFM Bibisara Assaubayeva från Ryssland. Hemsida

Jul 04

Veckans studie är en ställning av Emanuel Lasker som komponerades 1894 eller möjligen 1895. Fördelen med att känna till studier av de stora världsmästarna är att de oftast besitter en naturlig anknytning till det praktiska schacket och inte är några fantasiställningar. De brukar heller inte vara så svåra att lösa utan huvudpoängen är att komma ihåg den snillrika idén som presenteras i studiens lösning/slutställning.

Studie av Emanuel Lasker, 1894 (1895?)

Vit drar och vinner

Vit drar och vinner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lösningen publiceras i kommentarfältet av den som först lyckas lösa studien.

 Maj 04

Det är säkert många som är nyfikna på vilken ställning ur verklighetens praktik som var inspirationskällan till studien som publicerades som Veckans kluring 46 igår morse och som så framgångsrikt löstes av två hugade problemlösare.

Nedanstående ställning uppstod i ett skojparti för många år sedan och motståndaren till Gaerths är inte nämnd i boken The Pleasures of Chess by Assiac varifrån detta exempel är hämtat. Svart har just utfört det ödesdigra draget 1…Rg2-g6?? och trots torn under kan vit på ett överraskande sätt hålla remi. Det var enkel vinst med 1…Rg2-d2. Om ni vill veta lösningen till hur vit på ett mirakulöst sätt höll remi scrollar ni längst ner i artikeln där ni kan se vad som utspelade sig i partiet.

Gaerths,B – N.N.
”Skittle” 1938

Vit drar och gör remi

Vit drar och gör remi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lösningen till ovanstående problem:

Vit räddade partiet med 2.Qb4!  vilket för övrigt var samma drag som i den komponerade studien. Vit hotar matt på f8, b7 och b8 och svart är tvungen att ta ut remischackar med damen eftersom tornet är maktlöst att göra någonting konstruktivt på rutan g6.Maj 03

Det finns många sätt att ta del av schackets njutningar. En är att bläddra i de välkända böckerna av Kurt Richter eller Assiac (Heinrich Fraenkel). Båda har skrivit schacklitteratur med tyngdpunkt på att lyfta fram såväl skönheten i schack som dess perfekta harmoni och outtömliga källa av idéer. Richter har skrivit Schackkavalkad som finns i två delar i svensk översättning och Assiac har skrivit  The Pleasures of Chess by Assiac (1960) och The Delights of Chess (1961) som båda är utgivna på det engelska bokförlaget Dover. Om någon läsare av dessa rader inte har tillgång till en enda av dessa mycket populära böcker är det ett måste att införskaffa åtminstone ett exemplar av valfri bok.

Nedanstående kluring är faktiskt en inspiration från ett verkligt parti där B. Gaerths själv hade huvudrollen. Den idén som utfördes i partiet har använts i studiekompositionen. Verkligheten är alltså underbarare än dikten för utan impulsen från det verkliga livet hade studien aldrig komponerats.

Den läsare som först hittar den forcerade och vackra vägen till remi får gärna meddela det i kommentarfältet ovan. Tänk på att vara försiktig och försök om möjligt att undvika blindskären som finns i den skickligt komponerade studien.

Studie av B. Gaerths, 1938

Vit drar och gör remi

Vit drar och gör remiApr 12

Det finns en trevlig liten bok av GM James Plaskett som heter can you be a tactical chess genius utgiven av det engelska förlaget Everyman Chess 2002. Det är en bok som innehåller olika tester av olika svårighetsgrader. De diskuterar också frågan om schack är 99% taktik eller 99% positionsspel.  GM John Nunn hävdar det sistnämnda påståendet. Naturligtvis är det en olöslig fråga eftersom taktik och positionsspel är sammanvävda. I ett engelskt korsord för The Daily Mail var frågan att komma på ett ord på åtta bokstäver med ”Tactics” som ledtråd. Läsaren förstår säkert vilket ord som åsyftas med tanke på den inledande diskussionen.

Här nedan följer en av kluringarna från denna bok. Ställningen uppkom i partiet Rusakov-Verlinskij, Moskva 1947. När du har hittat lösningen kan du gärna lägga in en kommentar i fältet ovan.

Rusakov – Verlinskij
Moskva, 1947

 

Vit är en pjäs över och planerar att ta b2-bonden i nästa drag. Är detta hela sanningen?

Vit är en pjäs över och planerar att ta b2-bonden i nästa drag. Är detta hela sanningen?

 Mar 11

Veckans kluring tycker nog många inte är svår men den är vacker och nyttig att känna till, både för estetikern och den praktiske spelare. Det är en trevlig liten studie komponerad år 1962 av den sovjetisk-armeniske stormästaren i studiekomposition Ernest Levonovich Pogosyants (1935 – 1990). Han har komponerat ca 6000 problem och slutspelsstudier och är en gigant på området.

Vit drar och vinner

Vit drar och vinner

 

 

 

 

 

 

 Jan 21

Följande Veckans kluring har temat ”hängande pjäser”. Ställningen uppkom mellan de dynamiska spelarna Veselin Topalov och Alexander Morozevich i Cannes 2002 och det är vit som drar och vinner. Ni kan lägga in ert lösningsförslag i kommentarfältet ovan. Denna gång medföljer dock en kuggfråga. Vilken spelöppning har vit spelat?

Topalov,Veselin – Morozevich,Alexander
Cannes, 2002

Vit drar och vinner

Vit drar och vinner

 Dec 06

Klarar du följande Veckans kluring? Lägg gärna in ditt lösningsförslag i kommentarfältet ovan senast påföljande dag.

Popov – Novopashin
Ch URS (qual) Beltsy (Moldova) , 1979

Vit drar och vinner

Vit drar och vinnerNov 09

Veckans klurings syfte är tvåfaldig; dels för att hedra minnet av världens skickligaste coach för elitspelare – Mark Dvoretskij – som med sin Maneuvering the Art of Piece Play gav ut sitt sista litterära alster i juni 2016, dels för att visa ett litet urval av ställningar som SK Rockaden tjuvtränade på i sina förberedelser under den långa flygresan till Europa-cupen i Novi Sad. Det var alltså två saker det tränades på, manövrering och varianträkning. Sådana här böcker växer inte på träd så köp den medan den ännu finns tillgänglig!

Studie av O. Frink 1923

Vit drar och vinner

Vit drar och vinner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lösningen publiceras som vanligt i kommentarfältet av den lösare som är kvickast att hitta lösningen.Aug 05

Veckans kluring hade kunnat rubriceras Veckans slutspel men eftersom detta slutspel kan lösas genom att finna den taktiska idén, och inte med hjälp av Nalimovs tablebase, fick det bli en kluring istället. Ställningen kommer från Max Euwes underskattade slutspelsbok Das Endspiel. Enligt mina ögon är det en av de bättre slutspelsböckerna att studera för den som vill lära sig slutspel på ett pedagogiskt och grundligt sätt. Tyvärr finns den inte i engelsk språkdräkt. Euwe hade en ytterst god blick för belysande exempel och här följer ett av dem som jag inte sett publicerat någon annanstans. Det kommer självklart fler kluriga slutspel framöver från nedanstående högklassiga bok.

Dr Max Euwe skrev en högklassik slutspelsbok.

Neumann,A – N.N.
Wien, 1887
[Euwe]

Vit drar och vinner genom taktiska vändningar.

Vit drar och vinner genom taktiska vändningar. Lösningen publiceras av den snabbaste lösaren i kommentarfältet.

 Jun 26

Tal,Mikhail – Kortjnoj,Viktor
Analys av Furman/Smyslov och Averbakh, 1968
[Engqvist]

 

Vilken variant var det stormästarna missade?

Vilken variant var det stormästarna missade?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det svåra med det här bondeslutspelet är att det finns många blindskär när det gäller att hitta rätt kandidatdrag. Enda chansen är förmodligen att hålla sig till uteslutningsmetoden men då måste man först ha sett följande förlustvarianter som tycks hänga på en skör tråd. Det naturligaste är att kolla sig vad svart kan göra med sin extrabonde eller bondemajoritet på kungsflygeln. Varianten kan då gå så här: 1…e4 2.a4 bxa4 3.bxa4 c4 4.a5 e5 5.a6 c3 6.a7 f4+ 7.Ke2 f3+ När man ser den här ställningen framför sig är det lätt att tro att man har löst problemet men faktum är att vit vinner efter 8.Kd1! (Både 8.Ke3? c2 9.Kd2 e3+! och 8.Ke1? c2 9.Kd2 e3+! 10.fxe3 f2 håller remi då båda får dam samtidigt.)

Nästa variant att kolla på är när kungen går in i kvadratområdet av den vita a-bonden och sedan försöker göra något med sin bondemajoritet. Denna variant är ganska lång och går så här: 1…Kf6 2.a4 bxa4 3.bxa4 Ke7 4.Kd3 Kd6 5.Kc4 Kc6 6.a5 e4 7.a6 e5 8.a7 Kb7 9.Kxc5 f4 10.gxf4 exf4 11.Kd4 e3 12.fxe3 fxe3 13.Kxe3 Kxa7 14.Kf4 Kb7 15.Kg5 Kc7 16.Kxh5 Kd7 17.Kg6 Ke7 18.Kg7 och vit vinner. Svarts kung måste ju stå på f8 för att det ska bli remi mot en kantbonde. Det krävdes alltså att man räknade hela 18 drag för att se denna variant!

När man har kommit så här långt är det lätt att man ger upp. Lösningen är dock det till synes omöjliga draget  1…f4+!! Anledningen är att man måste se en djupgående finess i varianten 2.gxf4 exf4+ 3.Kxf4 Kf6 4.Ke4 Observera att 4.a4?? till och med vinner för svart efter 4…c4! 4…Ke7 5.a4 c4! Detta är den avgörande finessen och ett drag som man skulle kunna kalla för ett mellandrag. Det kan mycket väl ha varit just detta drag som missats av alla de inbegripna stormästarna. Det är väldigt lätt ibland när man räknar varianter att man gör reflexdraget…bxa4?? men det förlorar efter 6.bxa4 Kd6 då vit får den avlägsna fribonden, t.ex: 7.f4 Kc6 8.Kd3 Kd5 9.a5 Kc6 10.Kc4 och så vidare. 6.a5 6.axb5 cxb3 7.Kd3 Kd6 8.Kc3 Kc5 9.Kxb3 Kxb5 är enkel remi. 6…cxb3 7.Kd3 Kd6 8.Kc3 Kd5! 8…Kc6! håller också remi men inte 8…Kc5? 9.Kxb3 9.Kb2 Kd6! ( eller 9…Kc6!)  9…Kc5

Ställningen är remi med vit vid draget.

Ställningen är remi med vit vid draget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är viktigt att vit är vit draget i denna ställning för att ställningen ska vara remi. Är svart vid draget vinner vit. Läsaren kan själv undersöka saken.

Det här bondeslutspelet visade, inte bara hur svåra bondeslutspel kan vara, utan även vilken nytta man kan ha av dem för att utveckla och träna sin varianträkning så glöm inte bondeslutspelen du ambitiösa spelare!

 

Tidigare artiklar