Tidigare artiklar

  • FIDE Grand Prix 2017 – Deltävling 2
  • Sigemanturneringen 2017
  • Anish Giri vann Reykjavik Open 2017
  • Tidigare...
KommenteraDen andra deltävlingen av FIDE Grand Prix börjar idag 12 maj och pågår till den 21 maj. Arton av världens bästa spelare är deltagare i Moskva, dock ingen medlem från 2800-klubben. I skrivande stund leder Hou Yifan genom sin svarta vinst mot Ian Nepomniachtchi i och med att de övriga partierna slutade med remi. Hennes vinstföring i Semi-Tarrasch kan spelas upp på Chessbomb liksom de övriga partierna. Det längsta partiet var det mellan Pentala Harikrishna - Jon Ludvig Hammer som gick att följa till kl. 20.00. Harikrishna lyckades med bedriften att försvara ett tufft slutspel. Favorit är världsfemman Maxime Vachier-Lagrave följd av världssexan Shakriyar Mamedjarov och världsnian Hikaru Nakamura. Dagliga livesändningar kl. 13.00 utom på onsdag följer man på worldchess.com med engagerade och kvalificerade kommentarer av GM Evgenij Miroshnichenko.

Läs de 5 kommentarernaDet är snart dags för den traditionella stormästarturneringen Sigemanturneringen som börjar på onsdag den 10 maj. Deltagarna är i ratingordning Pavel Eljanov, Ryssland (2755) Jobava Baadur, Georgien (2713) Nigel Short (2688) Nils Grandelius, Sverige (2655) Erik Blomqvist, Sverige (2546) och Harika Dronavalli, Indien (2531). Den mest meriterade i sällskapet är Short men favoritskapet bär Eljanov som ju regelbundet tampas med de absolut bästa spelarna i världen. På hemsidan publiceras det intervjuer av alla deltagarna och speciellt intervjun med Short bör lyftas fram. Exempelvis nämner Short att en sådan här typ av tävling skulle kunna kallas för sprint då den består av sex deltagare och är enkelrondig.

KommenteraFörstahandsfavoriten Anish Giri säkrade turneringssegern med en vinst i den sista ronden av den 10-rondiga Reykjavik Open. Därmed hamnade Giri på 8.5 poäng, en halv poäng före stormästarna Jorden van Foreest, Sergei Movsesian, Abhijeet Gubta och Rilton-bekante Gata Kamskij. En mycket bra turnering gjorde Sveriges högst rankade spelare GM Nils Grandelius som tog 7.5 poäng. Han besegrade andrahandsfavoriten Dmitrij Andrejkin och spelade remi mot Giri och Jobava Baadur. Han tog alltså mer än 50% mot de tre högst rankade som alla hade en bit över 2700. Detta säger något om den potential Grandelius har i bataljerna mot världstoppen. Han gjorde en ratingprestation på 2757! GM Erik Blomqvist tog lika många poäng som Grandelius men hans ratingprestation var blygsamma 2443. Mer information finns på turneringens hemsida.

KommenteraStockholms Schackförbund inbjuder till den åttonde upplagan av långpartiturneringen Stockholm ELO Challenge 2017. Det är en helgturnering som kommer att gå på Stockholms Schacksalonger onsdag 24 maj - söndag 28 maj. Det blir nio ronder Schweizer med betänketiden 40 drag på 90 min. och 30 sek. per drag och därefter 30 min. plus 30 sek. per drag för resten av partiet. Det finns möjligheter till Elotal eller en inteckning i ett Elotal, då turneringen kommer att bli anmäld till FIDE. Garanterat förstapris är  7.000 kr. Mer information om anmälning etc. finns på efterföljande länk. http://www.stockholmsschack.se/wp-content/uploads/Inbjudningar/Inbjudan_Stockholm_ELO_Challenge_2017.pdf.  

Kommentera19-27 april pågår en stark öppen tävling i Reykjavik. Tre spelare från 2700-klubben deltar och dessa är Anish Giri, Holland (2771), Sverige-bekantingarna Dmitrij Andrejkin (2741) och Jobava Baadur, Georgien (2712). Hela deltagarlistan kan man se på Chess-Results.  Från Sverige deltar bland andra högst rankade Nils Grandelius (2641) och Sverigemästaren Erik Blomqvist (2548). Den förstnämnde har spelat klart bäst och ligger i delad ledning med åtta spelare. Fyra vinster och en remi har bärgats. Imorgon möter han turneringsfavoriten Giri med svart på bord 1. Detaljerad information om hela evenemanget finns på turneringsarrangörens engelskspråkliga hemsida.

KommenteraPia Cramling blev obesegrad i Dam-EM i Riga genom åtta remier och tre vinster. Detta räckte till en 21:a placering. Det krävdes dock att hon blev en av dem 14 bästa för att kvalificera sig till VM. I den sista ronden hade hon vit mot IM Sabrina Vega Gutierrez. Spelet gick så här i början av partiet: 1. d4 d5 2. Nf3 c6 3. c4 e6 4. Qc2 Nf6 5. Bg5 dxc4 6. Qxc4 (eftersom det krävdes en vinst i sista ronden var komplikationerna 6.e4 b5 beaktansvärda)  6...Nbd7 7. g3 e5! (det blir allt svårare för vit att spela på vinst) 8. dxe5 Nxe5 9. Nxe5 Qa5+ 10. Nc3 Qxe5. Svart kunde vara nöjd med sin spelöppning och spelet slutade remi med hjälp av pjäsavbyten efter 32 drag. Det går att spela igenom partiet i sin helhet på denna länk. GM Nana Dzagnidze, Georgien, vann med 8.5 poäng. Det finns mer information på turneringens hemsida.  

Läs de 12 kommentarernaDet går bra för Sveriges representant GM Pia Cramling (2452) i det pågående Dam-EM i Riga. Hon är obesegrad efter fem ronder med tre inledande remier och två avslutande vinster. Leder gör WGM Aleksandra Goryachkina, Ryssland (2452) med 4.5 poäng. Hon har gjort en rankingprestation på 2684 och kan bli svårstoppad. I den sjätte ronden har Cramling svart mot IM Anita Gara, Ungern (2354). Spelet börjar klockan 14.00 idag under påskdagen. Det finns mer information, bilder och livesändning på turneringens hemsida.

KommenteraDen populära omröstningen för att utröna behovet av en damspalt i Sveriges enda schacktidskrift, Tidskrift för Schack är nu stängd. 51 röster (43%) var för en damspalt medan hela 67 (57%) var emot. Alltså mer än hälften är emot en spalt med fokus på damschack och det skulle vara synnerligen intressant att höra argumenten från respektive sida. Förhoppningsvis kan omröstningen övergå till en givande debatt. En ny omröstning har tagit vid i högerspalten och tanken är att utröna hur läsarna uppfattar TfS.

Maj 04

Det är säkert många som är nyfikna på vilken ställning ur verklighetens praktik som var inspirationskällan till studien som publicerades som Veckans kluring 46 igår morse och som så framgångsrikt löstes av två hugade problemlösare.

Nedanstående ställning uppstod i ett skojparti för många år sedan och motståndaren till Gaerths är inte nämnd i boken The Pleasures of Chess by Assiac varifrån detta exempel är hämtat. Svart har just utfört det ödesdigra draget 1…Rg2-g6?? och trots torn under kan vit på ett överraskande sätt hålla remi. Det var enkel vinst med 1…Rg2-d2. Om ni vill veta lösningen till hur vit på ett mirakulöst sätt höll remi scrollar ni längst ner i artikeln där ni kan se vad som utspelade sig i partiet.

Gaerths,B – N.N.
”Skittle” 1938

Vit drar och gör remi

Vit drar och gör remi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lösningen till ovanstående problem:

Vit räddade partiet med 2.Qb4!  vilket för övrigt var samma drag som i den komponerade studien. Vit hotar matt på f8, b7 och b8 och svart är tvungen att ta ut remischackar med damen eftersom tornet är maktlöst att göra någonting konstruktivt på rutan g6.Maj 03

Det finns många sätt att ta del av schackets njutningar. En är att bläddra i de välkända böckerna av Kurt Richter eller Assiac (Heinrich Fraenkel). Båda har skrivit schacklitteratur med tyngdpunkt på att lyfta fram såväl skönheten i schack som dess perfekta harmoni och outtömliga källa av idéer. Richter har skrivit Schackkavalkad som finns i två delar i svensk översättning och Assiac har skrivit  The Pleasures of Chess by Assiac (1960) och The Delights of Chess (1961) som båda är utgivna på det engelska bokförlaget Dover. Om någon läsare av dessa rader inte har tillgång till en enda av dessa mycket populära böcker är det ett måste att införskaffa åtminstone ett exemplar av valfri bok.

Nedanstående kluring är faktiskt en inspiration från ett verkligt parti där B. Gaerths själv hade huvudrollen. Den idén som utfördes i partiet har använts i studiekompositionen. Verkligheten är alltså underbarare än dikten för utan impulsen från det verkliga livet hade studien aldrig komponerats.

Den läsare som först hittar den forcerade och vackra vägen till remi får gärna meddela det i kommentarfältet ovan. Tänk på att vara försiktig och försök om möjligt att undvika blindskären som finns i den skickligt komponerade studien.

Studie av B. Gaerths, 1938

Vit drar och gör remi

Vit drar och gör remiApr 12

Det finns en trevlig liten bok av GM James Plaskett som heter can you be a tactical chess genius utgiven av det engelska förlaget Everyman Chess 2002. Det är en bok som innehåller olika tester av olika svårighetsgrader. De diskuterar också frågan om schack är 99% taktik eller 99% positionsspel.  GM John Nunn hävdar det sistnämnda påståendet. Naturligtvis är det en olöslig fråga eftersom taktik och positionsspel är sammanvävda. I ett engelskt korsord för The Daily Mail var frågan att komma på ett ord på åtta bokstäver med ”Tactics” som ledtråd. Läsaren förstår säkert vilket ord som åsyftas med tanke på den inledande diskussionen.

Här nedan följer en av kluringarna från denna bok. Ställningen uppkom i partiet Rusakov-Verlinskij, Moskva 1947. När du har hittat lösningen kan du gärna lägga in en kommentar i fältet ovan.

Rusakov – Verlinskij
Moskva, 1947

 

Vit är en pjäs över och planerar att ta b2-bonden i nästa drag. Är detta hela sanningen?

Vit är en pjäs över och planerar att ta b2-bonden i nästa drag. Är detta hela sanningen?

 Mar 11

Veckans kluring tycker nog många inte är svår men den är vacker och nyttig att känna till, både för estetikern och den praktiske spelare. Det är en trevlig liten studie komponerad år 1962 av den sovjetisk-armeniske stormästaren i studiekomposition Ernest Levonovich Pogosyants (1935 – 1990). Han har komponerat ca 6000 problem och slutspelsstudier och är en gigant på området.

Vit drar och vinner

Vit drar och vinner

 

 

 

 

 

 

 Jan 21

Följande Veckans kluring har temat ”hängande pjäser”. Ställningen uppkom mellan de dynamiska spelarna Veselin Topalov och Alexander Morozevich i Cannes 2002 och det är vit som drar och vinner. Ni kan lägga in ert lösningsförslag i kommentarfältet ovan. Denna gång medföljer dock en kuggfråga. Vilken spelöppning har vit spelat?

Topalov,Veselin – Morozevich,Alexander
Cannes, 2002

Vit drar och vinner

Vit drar och vinner

 Dec 06

Klarar du följande Veckans kluring? Lägg gärna in ditt lösningsförslag i kommentarfältet ovan senast påföljande dag.

Popov – Novopashin
Ch URS (qual) Beltsy (Moldova) , 1979

Vit drar och vinner

Vit drar och vinnerNov 09

Veckans klurings syfte är tvåfaldig; dels för att hedra minnet av världens skickligaste coach för elitspelare – Mark Dvoretskij – som med sin Maneuvering the Art of Piece Play gav ut sitt sista litterära alster i juni 2016, dels för att visa ett litet urval av ställningar som SK Rockaden tjuvtränade på i sina förberedelser under den långa flygresan till Europa-cupen i Novi Sad. Det var alltså två saker det tränades på, manövrering och varianträkning. Sådana här böcker växer inte på träd så köp den medan den ännu finns tillgänglig!

Studie av O. Frink 1923

Vit drar och vinner

Vit drar och vinner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lösningen publiceras som vanligt i kommentarfältet av den lösare som är kvickast att hitta lösningen.Aug 05

Veckans kluring hade kunnat rubriceras Veckans slutspel men eftersom detta slutspel kan lösas genom att finna den taktiska idén, och inte med hjälp av Nalimovs tablebase, fick det bli en kluring istället. Ställningen kommer från Max Euwes underskattade slutspelsbok Das Endspiel. Enligt mina ögon är det en av de bättre slutspelsböckerna att studera för den som vill lära sig slutspel på ett pedagogiskt och grundligt sätt. Tyvärr finns den inte i engelsk språkdräkt. Euwe hade en ytterst god blick för belysande exempel och här följer ett av dem som jag inte sett publicerat någon annanstans. Det kommer självklart fler kluriga slutspel framöver från nedanstående högklassiga bok.

Dr Max Euwe skrev en högklassik slutspelsbok.

Neumann,A – N.N.
Wien, 1887
[Euwe]

Vit drar och vinner genom taktiska vändningar.

Vit drar och vinner genom taktiska vändningar. Lösningen publiceras av den snabbaste lösaren i kommentarfältet.

 Jun 26

Tal,Mikhail – Kortjnoj,Viktor
Analys av Furman/Smyslov och Averbakh, 1968
[Engqvist]

 

Vilken variant var det stormästarna missade?

Vilken variant var det stormästarna missade?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det svåra med det här bondeslutspelet är att det finns många blindskär när det gäller att hitta rätt kandidatdrag. Enda chansen är förmodligen att hålla sig till uteslutningsmetoden men då måste man först ha sett följande förlustvarianter som tycks hänga på en skör tråd. Det naturligaste är att kolla sig vad svart kan göra med sin extrabonde eller bondemajoritet på kungsflygeln. Varianten kan då gå så här: 1…e4 2.a4 bxa4 3.bxa4 c4 4.a5 e5 5.a6 c3 6.a7 f4+ 7.Ke2 f3+ När man ser den här ställningen framför sig är det lätt att tro att man har löst problemet men faktum är att vit vinner efter 8.Kd1! (Både 8.Ke3? c2 9.Kd2 e3+! och 8.Ke1? c2 9.Kd2 e3+! 10.fxe3 f2 håller remi då båda får dam samtidigt.)

Nästa variant att kolla på är när kungen går in i kvadratområdet av den vita a-bonden och sedan försöker göra något med sin bondemajoritet. Denna variant är ganska lång och går så här: 1…Kf6 2.a4 bxa4 3.bxa4 Ke7 4.Kd3 Kd6 5.Kc4 Kc6 6.a5 e4 7.a6 e5 8.a7 Kb7 9.Kxc5 f4 10.gxf4 exf4 11.Kd4 e3 12.fxe3 fxe3 13.Kxe3 Kxa7 14.Kf4 Kb7 15.Kg5 Kc7 16.Kxh5 Kd7 17.Kg6 Ke7 18.Kg7 och vit vinner. Svarts kung måste ju stå på f8 för att det ska bli remi mot en kantbonde. Det krävdes alltså att man räknade hela 18 drag för att se denna variant!

När man har kommit så här långt är det lätt att man ger upp. Lösningen är dock det till synes omöjliga draget  1…f4+!! Anledningen är att man måste se en djupgående finess i varianten 2.gxf4 exf4+ 3.Kxf4 Kf6 4.Ke4 Observera att 4.a4?? till och med vinner för svart efter 4…c4! 4…Ke7 5.a4 c4! Detta är den avgörande finessen och ett drag som man skulle kunna kalla för ett mellandrag. Det kan mycket väl ha varit just detta drag som missats av alla de inbegripna stormästarna. Det är väldigt lätt ibland när man räknar varianter att man gör reflexdraget…bxa4?? men det förlorar efter 6.bxa4 Kd6 då vit får den avlägsna fribonden, t.ex: 7.f4 Kc6 8.Kd3 Kd5 9.a5 Kc6 10.Kc4 och så vidare. 6.a5 6.axb5 cxb3 7.Kd3 Kd6 8.Kc3 Kc5 9.Kxb3 Kxb5 är enkel remi. 6…cxb3 7.Kd3 Kd6 8.Kc3 Kd5! 8…Kc6! håller också remi men inte 8…Kc5? 9.Kxb3 9.Kb2 Kd6! ( eller 9…Kc6!)  9…Kc5

Ställningen är remi med vit vid draget.

Ställningen är remi med vit vid draget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är viktigt att vit är vit draget i denna ställning för att ställningen ska vara remi. Är svart vid draget vinner vit. Läsaren kan själv undersöka saken.

Det här bondeslutspelet visade, inte bara hur svåra bondeslutspel kan vara, utan även vilken nytta man kan ha av dem för att utveckla och träna sin varianträkning så glöm inte bondeslutspelen du ambitiösa spelare!

 Jun 23

Veckans kluring kommer från en ställning som hade kunnat uppstå mellan Tal – Kortjnoj i Kandidatturneringen i Moskva 1968. Bondeslutspelet analyserades grundligt av de sovjetiska stormästarna Furman, Smyslov och Averbakh och de kom till slutsatsen att vit står på vinst. Så är dock inte fallet utan svart har en studieartad remi. Lösningen är inte lätt att se och den kräver mycket tankearbete. Om du inte har löst ställningen efter en timme föreslår jag att du tar del av lösningen som publiceras i helgen, antingen av mig eller någon genialisk lösare.

 

Svart drar och gör remi

Svart drar och gör remi

Tidigare artiklar