Tidigare artiklar

  • Ny omröstning
  • Tan Zhongyi hedrad
  • Ongoing auctions
  • Ongoing auction
  • Pia Cramling förlorade
  • Dam-VM 2017 – Live
  • Tidigare...
Läs de 11 kommentarernaDet rapporteras för lite om damschack i Tidskrift för Schack menar Susanna Berg på sin blogg Schackelina.blogg.se. Bakgrunden till detta är ett beslut om att ta bort damspalten i TfS. Vad säger läsarna? Borde det finnas en damspalt i Sveriges enda schacktidskrift? Lägg din ja- eller nej-röst genom att klicka en gång i omröstningsspalten på höger sida.

Läs de 5 kommentarernaVärldsmästaren Tan Zhongyi har i Shandong-provinsen i norra Kina blivit hedrad med en belöning på 100.000 yuan och en värdefull safir från det berömda företaget Jingzhi. Tan Zhongyi erkänner att det var en överraskning att vinna VM för damer men har lovat att jobba ännu hårdare framöver för mer framgångsrika resultat. Det är redan två kinesiskor på 10-bästa-listan och en till är alltså på ingång. Många spår att Kina är det nya framtidslandet i europeiskt schack om några år, både på damsidan och herrsidan. Det går att läsa mer på Chessdom.    

KommenteraLund Chess Academy's auction is now in progress and will end on March 10. 229 lots will go under the hammer. Many interesting bibliographies, tournament books, magazines and other issues are present at this auction. Valerio Luciani's auction is now in progress and will end TODAY on March 2. Take a look and make your move! Best regards Lund Chess Academy

Kommentera
Dear Chess friends.
Our member Valerio Luciani's auction is now in progress and will end on March 2. It contains 139 lots, mostly magazines, but also it offers a huge list of chess cancels. You ought to take a look. Best regards Lund Chess Academy


KommenteraPia Cramling blev oförtjänt knockad i det femte särspelspartiet men successiva snabbschackpartier genererar en ofattbar press när det gäller ständiga omställningar. Jämför med att spela ett klassiskt parti om dagen som innebär en helt annan rytm i dygnsprogrammet. Det har enligt vissa källor heller inte varit optimalt med support. Allt detta är mycket tråkigt för de som önskade henne en VM-titel och det finns inte någon som matchar hennes erfarenheter. I de fyra första partierna och den största delen av det femte partiet hade Cramling full kontroll på sin motståndare. I det fjärde snabbschackpartiet spelade hon Stein-inspirerat med den sicilianska muren av bönder på d6, e6, f6 och f7 ackompanjerad av löparparet. Det blev ingen vinst i det partiet men en dynamisk remi med mersmak. Cramling kommer att få fler chanser att bli världsmästare och vi ser fram emot detta.

KommenteraIdag, söndag, den mest populära dagen för den intresserade publiken, kan man följa VM-spelet mellan bland andra Pia Cramling och Alexandra Kosteniuk. Det första särspelspartiet (de två första klassiska partierna slutade med två remier) inleds kl. 12.30 och kan följas här med stormästarkommentarer av rutinerade GM Evgenij Mirosnichenko.

Kommentera
Karel Mokry's auction is now in progress and will end tomorrow on February 16. You should take a look! Many interesting items. Best regards Lund Chess Academy


Läs de 5 kommentarernaMissa inte WFM Susanna Bergs inlägg på sin blogg Schackelina.blogg.se i högerspalten där hon tar upp tre andra schacksidor, nämligen Schacksnack, Schack.se och larsgrahn.blogspot.com. Hon gör positiva jämförelser och diskuterar den fantasilösa latmaskfrasen "Hou Yifan har valt att inte försvara sin titel." Av en tillfällighet använde sig alla tre sidor av denna fras samtidigt. Huvudfrågan är om det kan anses vara ett plagiat att kopiera denna fras? Vad säger läsarna?

Mar 11

Veckans kluring tycker nog många inte är svår men den är vacker och nyttig att känna till, både för estetikern och den praktiske spelare. Det är en trevlig liten studie komponerad år 1962 av den sovjetisk-armeniske stormästaren i studiekomposition Ernest Levonovich Pogosyants (1935 – 1990). Han har komponerat ca 6000 problem och slutspelsstudier och är en gigant på området.

Vit drar och vinner

Vit drar och vinner

 

 

 

 

 

 

 Jan 21

Följande Veckans kluring har temat ”hängande pjäser”. Ställningen uppkom mellan de dynamiska spelarna Veselin Topalov och Alexander Morozevich i Cannes 2002 och det är vit som drar och vinner. Ni kan lägga in ert lösningsförslag i kommentarfältet ovan. Denna gång medföljer dock en kuggfråga. Vilken spelöppning har vit spelat?

Topalov,Veselin – Morozevich,Alexander
Cannes, 2002

Vit drar och vinner

Vit drar och vinner

 Dec 06

Klarar du följande Veckans kluring? Lägg gärna in ditt lösningsförslag i kommentarfältet ovan senast påföljande dag.

Popov – Novopashin
Ch URS (qual) Beltsy (Moldova) , 1979

Vit drar och vinner

Vit drar och vinnerNov 09

Veckans klurings syfte är tvåfaldig; dels för att hedra minnet av världens skickligaste coach för elitspelare – Mark Dvoretskij – som med sin Maneuvering the Art of Piece Play gav ut sitt sista litterära alster i juni 2016, dels för att visa ett litet urval av ställningar som SK Rockaden tjuvtränade på i sina förberedelser under den långa flygresan till Europa-cupen i Novi Sad. Det var alltså två saker det tränades på, manövrering och varianträkning. Sådana här böcker växer inte på träd så köp den medan den ännu finns tillgänglig!

Studie av O. Frink 1923

Vit drar och vinner

Vit drar och vinner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lösningen publiceras som vanligt i kommentarfältet av den lösare som är kvickast att hitta lösningen.Aug 05

Veckans kluring hade kunnat rubriceras Veckans slutspel men eftersom detta slutspel kan lösas genom att finna den taktiska idén, och inte med hjälp av Nalimovs tablebase, fick det bli en kluring istället. Ställningen kommer från Max Euwes underskattade slutspelsbok Das Endspiel. Enligt mina ögon är det en av de bättre slutspelsböckerna att studera för den som vill lära sig slutspel på ett pedagogiskt och grundligt sätt. Tyvärr finns den inte i engelsk språkdräkt. Euwe hade en ytterst god blick för belysande exempel och här följer ett av dem som jag inte sett publicerat någon annanstans. Det kommer självklart fler kluriga slutspel framöver från nedanstående högklassiga bok.

Dr Max Euwe skrev en högklassik slutspelsbok.

Neumann,A – N.N.
Wien, 1887
[Euwe]

Vit drar och vinner genom taktiska vändningar.

Vit drar och vinner genom taktiska vändningar. Lösningen publiceras av den snabbaste lösaren i kommentarfältet.

 Jun 26

Tal,Mikhail – Kortjnoj,Viktor
Analys av Furman/Smyslov och Averbakh, 1968
[Engqvist]

 

Vilken variant var det stormästarna missade?

Vilken variant var det stormästarna missade?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det svåra med det här bondeslutspelet är att det finns många blindskär när det gäller att hitta rätt kandidatdrag. Enda chansen är förmodligen att hålla sig till uteslutningsmetoden men då måste man först ha sett följande förlustvarianter som tycks hänga på en skör tråd. Det naturligaste är att kolla sig vad svart kan göra med sin extrabonde eller bondemajoritet på kungsflygeln. Varianten kan då gå så här: 1…e4 2.a4 bxa4 3.bxa4 c4 4.a5 e5 5.a6 c3 6.a7 f4+ 7.Ke2 f3+ När man ser den här ställningen framför sig är det lätt att tro att man har löst problemet men faktum är att vit vinner efter 8.Kd1! (Både 8.Ke3? c2 9.Kd2 e3+! och 8.Ke1? c2 9.Kd2 e3+! 10.fxe3 f2 håller remi då båda får dam samtidigt.)

Nästa variant att kolla på är när kungen går in i kvadratområdet av den vita a-bonden och sedan försöker göra något med sin bondemajoritet. Denna variant är ganska lång och går så här: 1…Kf6 2.a4 bxa4 3.bxa4 Ke7 4.Kd3 Kd6 5.Kc4 Kc6 6.a5 e4 7.a6 e5 8.a7 Kb7 9.Kxc5 f4 10.gxf4 exf4 11.Kd4 e3 12.fxe3 fxe3 13.Kxe3 Kxa7 14.Kf4 Kb7 15.Kg5 Kc7 16.Kxh5 Kd7 17.Kg6 Ke7 18.Kg7 och vit vinner. Svarts kung måste ju stå på f8 för att det ska bli remi mot en kantbonde. Det krävdes alltså att man räknade hela 18 drag för att se denna variant!

När man har kommit så här långt är det lätt att man ger upp. Lösningen är dock det till synes omöjliga draget  1…f4+!! Anledningen är att man måste se en djupgående finess i varianten 2.gxf4 exf4+ 3.Kxf4 Kf6 4.Ke4 Observera att 4.a4?? till och med vinner för svart efter 4…c4! 4…Ke7 5.a4 c4! Detta är den avgörande finessen och ett drag som man skulle kunna kalla för ett mellandrag. Det kan mycket väl ha varit just detta drag som missats av alla de inbegripna stormästarna. Det är väldigt lätt ibland när man räknar varianter att man gör reflexdraget…bxa4?? men det förlorar efter 6.bxa4 Kd6 då vit får den avlägsna fribonden, t.ex: 7.f4 Kc6 8.Kd3 Kd5 9.a5 Kc6 10.Kc4 och så vidare. 6.a5 6.axb5 cxb3 7.Kd3 Kd6 8.Kc3 Kc5 9.Kxb3 Kxb5 är enkel remi. 6…cxb3 7.Kd3 Kd6 8.Kc3 Kd5! 8…Kc6! håller också remi men inte 8…Kc5? 9.Kxb3 9.Kb2 Kd6! ( eller 9…Kc6!)  9…Kc5

Ställningen är remi med vit vid draget.

Ställningen är remi med vit vid draget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är viktigt att vit är vit draget i denna ställning för att ställningen ska vara remi. Är svart vid draget vinner vit. Läsaren kan själv undersöka saken.

Det här bondeslutspelet visade, inte bara hur svåra bondeslutspel kan vara, utan även vilken nytta man kan ha av dem för att utveckla och träna sin varianträkning så glöm inte bondeslutspelen du ambitiösa spelare!

 Jun 23

Veckans kluring kommer från en ställning som hade kunnat uppstå mellan Tal – Kortjnoj i Kandidatturneringen i Moskva 1968. Bondeslutspelet analyserades grundligt av de sovjetiska stormästarna Furman, Smyslov och Averbakh och de kom till slutsatsen att vit står på vinst. Så är dock inte fallet utan svart har en studieartad remi. Lösningen är inte lätt att se och den kräver mycket tankearbete. Om du inte har löst ställningen efter en timme föreslår jag att du tar del av lösningen som publiceras i helgen, antingen av mig eller någon genialisk lösare.

 

Svart drar och gör remi

Svart drar och gör remiMaj 26

Lagom till helgen kommer en ny veckans kluring. Denna studie är liksom tre tidigare – Veckans kluring 34, 35 och 37 – hämtade från en av världens bästa och mest underhållande schackböcker Chessboard Magic! – 160 Brilliant Chess Endings av Irving Chernev. Som tidigare nämnts har Chernev valt de allra vackraste studierna ur den ryska floran och visat de absolut bästa för Emanuel Lasker, som var världsmästare i hela 27 år, Lasker löste förstås samtliga utan några större problem.

Nedanstående studie är komponerad av ett riktigt tungt namn inom studiekompositionen: Genrikh Moiseyevich Kasparian (1910-1995) från Armenien. Han anses vara en av de främsta inom denna genre. Han hade också en ansenlig spelstyrka inom tävlingsspelet då han var internationell mästare. Han uppnådde finalen i Sovjetmästerskapet fyra gånger och vann det nationella mästerskapet i Armenien tio gånger. I den sistnämnda tävlingen inkluderade det att han två gånger delade segern med GM Tigran Petrosian, världsmästaren från 1963.

Mina egna erfarenheter av Kasparian som studiekompositör är tegelstenen Domination in 2.545 endgame studies där Kasparian går igenom dominationsstudierna progressivt. Genom att lösa studierna i denna bok systematiskt kan man alltså lära sig i grunden och på djupet hur man dominerar över andra pjäser. En mycket bra metod att utvecklas till en stark schackspelare är genom att lösa studier eftersom man inte bara lär sig varianträkning, slutspel och hur pjäserna fungerar på djuphavsnivån utan även hur man tar kontrollen över motståndarens pjäser. Detta har man givetvis nytta av i alla situationer som uppkommer på schackbrädan och i alla faser. Nedanstående studie är dock inte ett dominationstema. Det kan vi återkomma till vid ett annat tillfälle då det ändå knappast går att förbigå Kasparians verk när man ger sig in schackstudiernas och kluringarnas värld. Den som är intresserad av ett verk som går igenom alla studierna av Kasparyan skaffar sig The Complete Studies of Genrikh Kasparyan redigerad av A. John Roycroft.

Lösaren får helgen på sig att fundera ut hur kluringen ska benas ut. Den är inte supersvår. Lösningen kommer att publiceras i meddelanderutan senast måndag av den som löser den först utan datorhjälp.

Kasparjan,G.M. – Fourth Prize
”Chess in U.S.S.R.”  1935

Vit drar och vinner

Vit drar och vinner

 

 Maj 13

Lagom till helgen kommer nu en ny veckans riktiga kluring. Denna studie är liksom två tidigare (Veckans kluring 34 och 35) hämtade från en av världens bästa och mest underhållande schackböcker Chessboard Magic! – 160 Brilliant Chess Endings av Irving Chernev. Som tidigare nämnts har Chernev valt de allra vackraste studierna ur den ryska floran och visat de absolut bästa för Emanuel Lasker, som var världsmästare i hela 27 år, Lasker löste förstås samtliga utan några större problem. Vilka dessa ställningar var kommer vi således att visa i Veckans kluring några veckor framöver så att läsaren kan mäta sina krafter med den store Laskers.

Jag kan nämna att när jag personligen graderar studier, eller partier med för den delen, brukar jag antingen skriva ett utropstecken eller två beroende på vilket intryck jag tycker den gör. Denna studie hade jag dock satt tre utropstecken på så läsaren förstår säkert att det är något extraordinärt som visas. Studien är så exceptionell att till och med den ”amerikanske Capablanca”, Isaac Kashdan, inte kunde tro sina ögon ens när han såg lösningen. Läsaren kommer säkert att hålla med om detta, det vill säga om han eller hon lyckas hitta den helt otroliga lösningen.

Den klurige lösaren har för ovanlighetens skulle två heldagar, lördag och söndag, att fundera ut hur kluringen ska benas ut. Lösningen kommer att publiceras i meddelanderutan senast måndag.

F.M.Simkovitsch

First Prize ”Pravdi” 1927

Vit drar och gör remi

Vit drar och gör remiMaj 07

I den pågående Hasselbacken Chess Open leder fem spelare med 6 poäng av 7 möjliga. Dessa är GM Sebastien Maze, Frankrike, GM Ilia Smirin, Israel, storfavoriten GM Dmitrij Andrejkin, Ryssland, överraskningen GM Jordan van Foreest, Holland och GM Gujrathi Vidit Santosh, Indien. Bäste placerade svensk är i nuläget angreppspelaren IM Dan Cramling med 5.5 poäng. Han slog med dunder och brak i den sjunde ronden GM Erik Blomqvist, som betraktas som den störste talangen i Sverige efter GM Nils Grandelius. I nedanstående pedagogiska ställning, som visar att två förenade fribönder på sjätte raden kan vara mer värt än ett torn, har vit en forcerad vinst. Kan läsaren se den? Lösningen kommer att publiceras i kommentarfältet i morgon men för den som vill tjuvtitta kan man se hela partiet på Chessbomb med kommmentarer av det kostnadsfria dataprogrammet Stockfish. Försök dock att lösa problemet innan du tar del av lösningen. Det är det enda sättet att bli en bättre schackspelare. Även om du misslyckas med uppgiften har du ändå gjort rätt.

(286) Cramling,Dan (2354) – Blomqvist,Erik (2515)
Hasselbacken Chess Open (7), 06.05.2016

Vit drar och vinner

Vit drar och vinner

Tidigare artiklar