Forum

Guest  

Welcome Guest, posting in this forum requires registration.


Forum
Allmänt
Här diskuterar vi sådant som inte passar in på andra ställen.
Moderators: Erik Geijer
Topics: 7
Posts: 7
Last post by Tabysk
in
on August 15, 2016, 15:49
Demoforum
Bara demo...
Moderators: Erik Geijer
Topics: 2
Posts: 4
Last post by admin
in Re: Test
on October 29, 2013, 20:44
Schackpolitik
Här kan man diskutera "politiken inom schacket", till exempel Sveriges Schackförbund.
Moderators: Erik Geijer
Topics: 0
Posts: 0
No topics yet
Turneringar
Här diskuterar vi turneringar, både kommande och de som är färdigspelade.
Moderators: Erik Geijer
Topics: 5
Posts: 12
Last post by aasara
in
on October 13, 2016, 20:24

New posts No new posts

Info Center
23 Posts in 14 Topics Made by 2343 Members. Latest Member: vicky16298271
Latest Post by aasara
on October 13, 2016, 20:24

Läs de 33 kommentarerna till “Forum”

 1. Testius Testlund säger:

  Testar att lägga in en kommentar (från en annan webbläsare, ej inloggad).

  /Erik

  Tillägg: denna kommentar gick vidare först efter att ha godkänts av moderatorn. Den som vill få in sina kommentarer direkt behöver vara inloggad.

 2. Knazig säger:

  Södermanland Open verkar som en intressant tävling.
  http://www.studera.com/schack/inbjudningar/sormlands_oppna_dm.html
  ( ingen grafiker som gjort hemsidan/inbjudan precis.. men den funkar)

  Är det en ny tävling?
  Tycker spelformen med bara en övernattning och ändå 4 ELO partier verkar tilltalande.

 3. admin säger:

  Saknar forumregler. Vilka är de och vad gäller egentligen?

 4. Harald Lögdahl säger:

  Hej, ja det är en helt ny tävling. Men vi har arrangerat en tävling med exakt samma koncept en gång tidigare undantaget ELO-beräkningen på långpartierna, och det var Eskilstuna SK:s jubilemsturnering, se http://www.studera.com/schack/jubileum09.htm .

  Mvh Harald Lögdahl.

 5. Oupplyst säger:

  Är det inte dags att vi en gång för alla får klarhet i vad det geometriska språket är, samt hur det bäst används till schackets bästa?

  Det nya forumet verkar nice! Kudos!

 6. Knazig säger:

  Tips!

  Södermanland Open 14-15/12, Eskilstuna
  Nu kan man boka Enkelrum på Elit stadshotell för 480:- /natten.
  (Helgerbjudande på Hotels.com)

 7. Mikael Therén säger:

  Om en schacksite! & en del andra…
  Siten ”Spela schack” har jag skällt på förr. Men måttet börjar rågas & ens tålamod att ”spela” där alls (vilket naturligtvis är högst frivilligt, men kul om denna site fungerat ”som den var tänkt”) högst tveksamt. Ännu tveksammare att rekommendera den till någon – & absolut inte till någon yngre schackspelande förmåga – då man när som kan få ett meddelande i chatrutan som talar om vilken idiot man är (& detta är en av de lindrigaste typerna av meddelanden man kan få tro mig). & redan innan ”spelet” börjat har kanske både en & två pjäser hamnat på en omöjlig ruta (felplacerad alltså)! & när man spelat en stund & krossat motståndaren & således står på lätt vinst – ja då slår någon särartad bugg i systemet till & förklara ställningen som remi… & sedan kan man dessutom förlora på tid – trots att det omöjligen kan ha gått 5 minuter när partiet inte varat mer än högst två… & sedan få höra att det beror på lagg i systemet – men vem som med sunt (?!) förnuft & med egen klocka kan kolla & snabbt konstatera att … nej detta var helt omöjligt..

  Så: alla Ni som undervisar i schack & har någon ”telning” som möjligen kan behöva ha någon site att öva på när man inte själv kan ställa upp – håll ungarna borta ifrån denna site & rekommendera någon bättre!

  Men man må komlpementera ”Speal schack” för sak: den ÄR helt gratis! Men man kunde ändå åstadkomma mer.

  Exempelvis plocka bort chatfältet (där man ändå bara får en massa trams sig tillskickat), införa ratinggolv & maxtak (idag kan man ha hur mycket som helst i rating, exempelvis 4500, eller hur lie som helst, exempelvis 700…; med ”golv & tak” undviker man de som bara ”spelar” för att sabba, vilket görs på följande sätt: man spelar ner ratinget till kanske 800 & sedan kopplar man upp sig mot någon maskin & spelar efter denna maskins förslag. Följden kan bli att om 100-tals ”spelare” agerar så, vilket dessvärre är fallet på denna site, faller de spelare som försöker spela efter egen förmåga & huvud som käglor. Så man behöver verkligen ha någon form av maskindetektor som klara av att upptäcka dessa ”maskindrag”. & sådana anordningar finns! Vidare kan man, åtminstone, korrigera alla buggarna…

  Visserligen är det ont om seriösa, gratis siter! & även de som man betalar för är allt som oftast tummelplats för mindre nogräknade siteägare (i mitt tycke banditer, men det är min uppfattning), system som gynnar ett fåtal redan ifrån början ”initierade” ”spelare/deltagare” & där hela konstruktionen med ”schackspel” går ut på ett slags raffinerat pyramidspel – där någon förr eller senare mister allt… Siter som utger sig för att vara ”modererade” med moderatorer men som egentligen bara går ut på att få den intresserade att betala, spela ett tag & sedan (trots att man betalt för en månad) kickas ut – givetvis ”anklagad” för att fuska. Trots att man kanske spelar bättre än de som ”modererar” kan tänka sig…

  Så fram för system helt kontrollerade av exempelvis FIDE & där man har, av siteägare & andra intressenter, oberoende dommare & kontrollanter. Varför inte ha en ”FIDE-site” med fritt men kontrollerat spel? För som det är nu är schackspelande över internet något som snarare bidrar till att man får sitt schackintresse antingen grundligt destruerat eller ens själsförmågor att svikta! Blir man mer ”utsatt” än får något tillbaka (& jag har fått ta del av åtskilliga fasaväckande historier dessvärre) eller att schacket ”självt” får något positivt utbyte av detta ”spelande” – ja då kan man verkligen ifrågasätta huruvida det är något man bör syssla med.

  MEN: det är frivilligt MEN, observera, högst vanebildande & avtrubbande! Dessutom kan det i värsta fall sätta människor ekonomiskt på pottan – precis som i andra spel.. Men omdöme & återhållsamhet rekommenderas – vilket är mycket lätt att häva ur sig. Håll barnen borta iallafall så länge som möjligt – iallafall tills det finns någon verkligt barnvänlig site som då faktiskt också är GRATIS!!

 8. Vladimir Poley säger:

  Öppet brev med några frågor från en invandrare till schack-Sverige.

  Anledningen till detta öppna brev är Sollentuna SK:s årsmöte som ägde rum 18 december 2014 i Sofielundsskolan. Jag är medlem i Sollentuna SK från 1993 och har varit i klubben såväl i bra som i dåliga tider och inte lämnat klubben ens när Sollentuna SK låg i ruiner och har fortsatt att med några andra aktiva medlemmar att behålla liv i klubben. Jag brinner för min första schackklubb i Sverige som jag har spelat för i många år. Schackvänner, läs mina frågor och ge svar om ni har dem.
  1.Val av ordförande i klubben slutade med 5-5. Det var en öppen omröstning så jag kan skriva namn:
  För Sam Kassani sade följande personer Ja: Jussi Jakenberg (lagledare), IM Vladimir Poley(spelare),IM Stanislav Tsyhanchuk(spelare),Göran Klar (ungdomsledare) och Sam Kassani (spelare).
  För Andris Kraulis sade följande personer Ja: Familie Paltser (Bo Rydberg-avgående ordförande , styrelseledamot,pappa till Brandy och Trino, Dorit Paltser-styrelseledamot -mamma till Brandy och Trino, 15 åriga dotter Brandy och 11 åriga dotter Trino + Lennart Brorsson.
  Jag fattar inte, om minderåriga Brandy och Trino kan rösta varför är 18-åriga Sam för ung till ordförandeposten?
  2. Jag ringde SOS-numret till vettiga sekreterare i Stockholms schackförbund Jonas Sandbom med frågor om 5-5 i valet och fick svaret: Barn som är medlemmar ska ha rösträtt. Det är en viktig princip för en ungdomsorganisation.

  När det gäller personval är det normala att det lottas vid lika röster när det gäller personval.

  Svaret var presenterat till mötet och beslutet var att förklara Herr Andris Kraulis ny ordförande i klubben pga vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst.
  Jag fattar inte – om styrelsen med ordföranden fått ansvarsfrihet i punkt 5,5 i dagordningen – hur den avgående ordföranden kan ha utslagsröst om han redan avgått från posten. Val av ny Styrelse i punkt 7 i dagordningen?

  Sam har ju precis som du Lennart, starka ideologiska och emotionella band till Sollentuna SK och haft förmåga och vilja att gå i dina fotspår.
  Herr Kraulis annonserade och lovade 100.000 kr i satsning av hans privata pengar till Sollentuna SK. Om han håller sitt ord då är det lycka till Sollentuna. Vi fyra gjorde vårt val, vi har bytt klubb till 4Springare som spelar i Allsvenska Allians med Sollentuna i Div 1,Norra och ser fram emot att Sollentuna ska leva vidare med Herr Kraulis pengar.
  3.Jag fattar inte varför Herr Kraulis ska bestämma vilka som ska spela Allsvenska matcher i en allians (Han har redan annonserat i massmailutskick att jag och några spelare till inte ska spela de tre sista matcherna mot Uppsala,Gnarp och Wasa). Det är naturligvis lagledaren som bestämmer och frågan ska diskuteras mellan två klubbar.
  4.Jag fattar inte – hur en person som är inte medlem i klubben kan kandidera till ordförandeposten. I alla fall har det hänt.

  MVH
  IM&FT Vladimir Poley

 9. Staffan Olsen säger:

  Vladimir,

  Det låter ju helt sjukt alltihopa, ni borde kanske skaffa bättre stadgar som reglerar detta.

  Vidare tycker jag att det är konstigt att Kraulis är så djupt involverad i två klubbar, vad är hans avsikt?

 10. Erik Näckholm säger:

  Hej!
  Jag kan tipsa om följande länk:
  http://www.sodertalje.se/mainupload/dokument/Se%20o%20g%C3%B6ra/F%C3%B6reningsservice/Starta%20f%C3%B6rening/Att%20bilda%20f%C3%B6rening.pdf

  Intressant läsning på följande länk:
  http://www.immi.se/foreningskunskap/index.htm

  Att ordföranden har utslagsröst vid lika och att juniormedlemmar har rösträtt verkar helt okej?
  Jag kan ej hitta om några åldersgränser för att vara ordförande? Det är väl stadgarna som bestämmer det i en förening?
  Jag håller med att det låter konstigt att en 18 åring ej ska kunna vara lämplig som ordförande?
  Då är man ju myndig.
  Angående att välja en icke medlem som ordförande känns väldigt konstigt!
  Min uppfattning är att man bör följa klubbens stadgar. Viktigt att ha tydliga stadgar.
  Min egna personliga uppfattning är att man alltid bör vara betalande medlem för att bli ordförande.

  På årsmötet brukar man ha en rösträknare som kontrollerar vilka som är betalande medlemmar innan.
  Är det tex en mötesordförande som ej är medlem är den ej röstberättigad. Är det en avgående ordförande som är medlem så kan den vid lika röster i ett val ha utslagsröst.
  Varje medlem har en röst. Viktigt att årsmötet har en rösträknare som kontrollerar innan mötet vilka som är medlemmar. Däremot så skulle jag kunna tänka mig att man tillämpar att majoriteten i en styrelse ska vara myndiga?

  Målsättningen i en förening bör vara följande:
  Den som sitter i en föreningsstyrelse eller är medlem i en förening bör ta ansvar
  för att föreningens målsättning och syfte överensstämmer med de egna
  idéerna och följa de regler som föreningen har.
  Deltagandet i medlemsmöten och årsmöten bidrar till demokratiprocessen,
  håller föreningen levande och ger medlemmen möjligheter att bevaka sina
  egna intressen.
  Då de flesta föreningar byter medlemmar kontinuerligt kan det bli nödvändigt
  att diskutera, justera och ändra föreningens målsättning med jämna mellanrum.
  Orsaken kan vara att målsättningen inte längre överensstämmer med
  medlemmarnas åsikter.idéerna och följa de regler som föreningen har.
  Deltagandet i medlemsmöten och årsmöten bidrar till demokratiprocessen,
  håller föreningen levande och ger medlemmen möjligheter att bevaka sina
  egna intressen.
  Då de flesta föreningar byter medlemmar kontinuerligt kan det bli nödvändigt
  att diskutera, justera och ändra föreningens målsättning med jämna mellanrum.
  Orsaken kan vara att målsättningen inte längre överensstämmer med
  medlemmarnas åsikter.

 11. Vladimir Poley säger:

  Tusen tack , Erik Näckholm!
  Linkar är jätte hjälpsamma, ganska mycket info till hands.
  Här några kommentar från FB också.

  Tråkig läsning.
  December 24 at 12:01am · Like
  En formellt avsatt ordförande i en styrelse som inte beviljats ansvarsfrihet, har väl knappast en utslagsrätt i valet av sin efterträdare! Lämna lekstugan Vladimir Poley!
  December 24 at 12:41am · Like
  Vladimir Poley Jag lämnade omedelbart J.. Känner samma känslor. Speciellt 4 medlemmar från samma familjen röstade och gav 4 röster. Välkommen till Sverige och en familjen klubb.
  December 24 at 1:33am · Like
  Strange. Politics shouldn’t be involved in chess but somehow always is. If I am in Sweden during the div. I would be happy to play for either 4Springare or Taby if T. is playing there. (if i would make it in the team that is)
  December 24 at 1:40am · Like

  I hope for more comments coming in after nice winter hollidays, in my opinion the theme of discussion is very actual in times with ”Club death” all over Sweden.

 12. Thorleif Herrström säger:

  I personval har aldrig ordföranden utslagsröst, det har jag aldrig hört talas om. Blir det lika får man lotta, så är det. Däremot har ordförande utslagsröst i sakfrågor, men observera det är mötesordföranden som har utslagsröst, inte styrelseordföranden, men det kan ju vara samma.

 13. Erik Näckholm säger:

  Tack Thorleif.
  Lite tillägg.
  Om det är en öppen votering så har mötesordförande utslagsröst i sakfrågor.I en sluten votering så är det lotten som avgör vid lika för sakfrågor. Sluten omröstning sker om någon begär det.
  Sluten omröstning förekommer regelmässigt vid personval.
  Läs följande länk:
  http://forening.se/fortroendevalda/styrelsen/planera-och-genomfora-arsmote/
  Eftersom årsmötet ska diskutera och ta ställning till huruvida styrelsen har utfört sitt arbete på ett bra sätt, bör ingen i föreningens styrelse vara mötesordförande på årsmötet.
  Jag hittade en förening tex som hade i sina stadgar att familjemedlemskap innehåller högst 2 röster:
  http://www.osk.org/H%C3%B6rnan/Stadgar

 14. Dock säger:

  Nedan Nigel Shorts inlägg om varför kvinnor inte når toppen i schack. Det är bara Hou som har över 2600. En kvinna bland topp hundra. 200 poäng bakom Magnus. Nigel blir rätt brutalt påhoppad. Som skäl anförs att Judith slagit honom och därför har han fel. Det är ett lika ologiskt resonemang som att en match mellan Hou och Carlsen skulle bevisa att kvinnor inte kan spela schack för att Magnus borde vinna med 8-2 … typ.

  Vad är skälet?

  http://en.chessbase.com/post/vive-la-diffrence-the-full-story

 15. P.Drugge säger:

  Är det inte lite märkligt att nästa års storsatsning Hasselbacken Open, krockar med finalen i GP.n på Hotell Tylösand…?

 16. Bo Adler säger:

  Turkiet (typ Erdogan) visar åter ”klorna”. Nu har dom lyckats få hustrun till vår IM Johan Furhoff anhållen i GEORGIEN!! Hur göra för att hjälpa vet jag inte…

 17. Thomas Engqvist säger:

  Varför är hon anhållen?

 18. Kalle säger:

  #15
  Vad är det för märkligt med det?

  Varje arrangör väljer väl tid och plats? Jag förstår inte problemet.

 19. Bo Adler säger:

  Varför!? Därför att Turkiet (Erdogan) hatar allt och alla som bär sanning och sans. En gång förbannad (12 år sedan) alltid förbannad… Den som tror att Turkiet hör till EU eller typ.. europa glöm
  det. Försvara åsiktsfriheten, yttrandefriheten och alla andra friheter som finns. Leve det fria Kurdistan!!

 20. Bo Adler säger:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21030670.ab

 21. Bo Berg säger:

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/svensk-kvinna-fangslad-i-georgien/

 22. Jan Bengtsson säger:

  Beramad simultan i ÅSTORP blir äntligen av!

  I samband med årets 6-klubbsmatch i ÅSTORP,
  håller GM Carsten Höi KOSTNADSFRITT föredrag OCH SIMULTAN.

  ÅSTORPS SS bjuder tom på fika!

  Lördag 26/9 kl 14.00 börjar vi.

  Välkomna!

  Frågor? Ring 073-778 18 20 oavsett tid!

  Jan Bengtsson

 23. Jan Bengtsson säger:

  Varför har man ändrat förutsättningarna för spel i ALLSVENSKAN?

  Har FIDE krävt detta?

  Nästan en anledning att gå ur, i så fall…

  IDAG blev jag fullt medveten om ändringen av reglerna för här bosatta schackspelare,
  YRKESMÄSSIGT VERKSAMMA AV ANNAN ANLEDNING ÄN SCHACK.

  Förvisso står det under viktiga ändringar…

  Med liten stil…

  Snuddar nog vid ren diskriminering,
  knappast juridiskt hållbart vid en rättslig prövning?

  Typ LEX BOSMAN…

  Förstår inte varför SSF inte kunnat använda sig av STORA FETA BOKSTÄVER,
  inför en så grundläggande ändring…

  Hade INTE KOSTAT NÅGONTING, eller hur…

  Man har nästan lust att sluta spela, i en sådan lekstuga!!!

 24. En undran säger:

  4 miljoner satsade på schack i Sverige. Det hade varit någonting! I Norge blev det sant!
  http://www.sjakknytt.no/prosjektet-skolesjakken-lansert-i-dag/

 25. JAN BENGTSSON säger:

  Motsvarar tre ensamkommande…

 26. Tetrapack säger:

  Så synd annars hade de ju kunnat delta i schackfyran… (Om detta får man inte skämta? Och än mindre tala sanning om?)

 27. Lasse Thomasson säger:

  Föreslår Follow Chess istället för den arrangören använder för livesändningen från sammandraget i Lund.

 28. Lasse Thomasson säger:

  Sveriges nummer 1 GM Nils Grandelius är med i en turnering på Island med 24 GM i startfältet. Det dröjde ända till 8:e ronden innan han fick en motståndare (GM) som var i närheten av hans eget ratingtal. Innan dess, 7 ronder, hade den högst rankade motståndaren 2472 i rating (nästan 200 poäng lägre än Nils). Är det fel på lottningssystemet arrangören använder?

 29. Sven säger:

  Nej, men förlorar man i första ronden mot en klart lägre rankad spelare och tappar några remier på vägen, så hamnar man hela tiden på övre halvan i poänggruppen.

 30. Magital säger:

  Jeg har mange gange forsøgt at anvende linket til partier for Magnus Carlsen. Men det virker ikke, og der kommer ingen fejlmeddelelse. Hvad har jeg overset. Mangler jeg et plug in. Samme problem med problemerne.

 31. Lasse S säger:

  Aj då…
  Både Malmö AS och Team Viking försvinner från Elitserien pga ekonomiska skäl…
  Det var som …

 32. Olé Dam säger:

  Äntligen!

 33. André Nilsson säger:

  Att Team Vikings pengar var på upphällningen var ingen hemlighet, men vad hände i Malmö?

Lämna en kommentar