Tidigare artiklar

  • London Chess Classic 2018 – finalspel
  • Ny bok av Axel Smith: På andra sidan väggen
  • Ny omröstning
  • Tidigare...
KommenteraGrand Chess Tour 2018 har nått semifinal och avgörandet sker i London. De som har gått vidare och kämpar om segern är i ratingordning Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian och Hikaru Nakamura. Det spelas två klassiska partier på tisdag respektive onsdag och snabbschack och blixt på torsdag. Det är fridag på fredag och finaler lördag till måndag. Detaljerat spelschema, poängsystem och annan information finns på hemsidan.

KommenteraSkicklige skribenten Axel Smith har många järn i elden och ett av de var att han under 2017 träffade åtta elitidrottare som alla hade det gemensamma olyckliga ödet att de blev utbrända. En av dessa idrottsmän, det svenska schackgeniet Ulf Andersson, spelade schack på den allra högsta olympen under flera decennier, och inte nog med det, han gav sig även in i korrespondensschacket utan att använda sig av datorer. Det säger sig självt att kroppen till slut säger nej efter en sådan enorm påfrestning mot hårdast tänkbara motstånd och under en så lång tid med nervpress och en koncentration i världsklass. Utbrändhet är ett fenomen som det talas flitigt om inom arbetslivet men inom tävlingsaktiviteternas område har det varit tyst. Ända tills nu då Axel inte bara har upptäckt denna lucka utan även täppt till den med På andra sidan väggen - en reportagebok om utbrändhet inom elitidrott.  Det går att läsa mer på Schack.se.

Läs de 9 kommentarernaVi har en ny omröstning då VM-matchen är avgjord till Magnus Carlsens förmån. Det gäller att utröna huruvida det aktuella matchformatet - 12 klassiska partier följt av snabbschack, blixt och armageddon - är det lämpligaste, eller om det finns ett bättre upplägg för att den bästa spelaren i klassiskt schack garanterat ska vinna. I tre VM-matcher har VM avgjorts i snabbschack av inga mindre än Viswanathan Anand mot Boris Gelfand (2012) och Magnus Carlsen i de två senaste VM-matcherna mot Sergej Karjakin (2016)  och så då nu mot Fabiano Caruana 2018. Den bästa utmanaren av dessa tre var nog Karjakin men med tanke på hans defensiva spelstil blev det en klar nackdel när han tvingades öka speltempot. Vad tycker du är det mest lämpliga formatet utifrån att kvalitetssäkra VM-partierna i så hög utsträckning som möjligt för att gynna den bästa spelaren och inte minst publiken med kvalitetspartier som är i proportion med spelare på VM-nivå?

KommenteraI morse fick WFM Susanna Berg Laachiri äran att i Nyhetsmorgon på TV4 berätta om sina tankar inför det dramatiska avgörandet i VM-matchen som börjar senare idag kl. 15.00 i London. Det går att se klippet i 30 dagar genom att klicka på länken https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/11938660  

Läs kommentarenI morgon börjar det länge emotsedda VM-arrangemanget i London mellan regerande världsmästaren Magnus Carlsen kontra utmanaren Fabiano Caruana. Oddsen på Unibet står just nu i favör till Carlsen med 1.43 mot 2.90 för Caruana, vilket innebär att Carlsen beräknas ha ungefär två chanser på tre att besegra Caruana som då har en chans på tre. Detta stämmer också ganska väl överens med omröstningen i högerspalten. Enligt Daniel Kings prognos bedöms matchen som "wide open" vilket innebär att chanserna bedöms femtio-femtio. Personligen vill jag korrigera denna beräkning till 55/45 till Caruanas fördel då farliga utmanare har en statistisk fördel genom historien. Jämför med t.ex. Lasker, Capablanca Aljechin, Tal, Petrosian, Fischer, Kasparov och Carlsen (!) som alla vann som utmanare i sina första VM-matcher. Vem som har rätt får matchen utvisa. VMsida

KommenteraDet har rapporterats på flera håll om missnöje med domarkåren under Hasselbacken Chess Open som spelades i helgen. På Lars Grahns populära hemsida kunde man den 6 november 2018 läsa att man ignorerar mobilanvändning trots att det är förbjudet och man delar inte ut nya protokoll efter fullbordade dragserier. Det påstås också att man har för mycket fokus på livesändningarna så spelarna får inte sin rättmätiga del av att känna sig servade och uppmärksammade av arrangörerna med domarna i spetsen. Debatten går het på Facebook, som för övrigt är ett forum som inte ska underskattas i schackvärlden. Ansvariga och många andra har gett en av deltagarna i Hasselbacken och en av initiativtagarna till debatten, Lennarth Eriksson, mycket positiv återkoppling för hans konstruktiva kritik, så det bådar gott för framtiden om Erikssons synpunkter omsätts i handling inför kommande tävlingar. Detta är mandatoriskt för att undvika manfall i framtiden.

KommenteraDet är dags för en ny omröstning. OS har upphört och förbundskaptenen har avgått. Om svenska folket får rösta är de uppenbarligen för HRV-metoden. Det blir intressant att se hur nästa förbundskapten kommer att förhålla sig till denna kontroversiella metod och framför allt vad spelarna själva tycker om andningsteknikens vara eller icke vara. Den nya omröstningen riktar in sig mot den föreståndande VM-matchen mellan Magnus Carlsen och utmanaren Fabiano Caruana. Skillnaden jämfört med matcher där Carlsen tidigare varit inblandad är att det aldrig varit så liten ratingskillnad som nu. Endast tre futtiga poäng skiljer dessa giganter åt men dessa tre poäng är värda mer än man kan tro på när det är beräknat på denna högsta nivå. Dock är det ingen tvekan om att Caruana nog är den absolut farligaste motståndaren för Carlsen att möta. Vem tror du vinner? Om du tror på Carlsen klickar du på det alternativet och om du tror på Caruana klickar du där.

KommenteraDen nyheten som slagit ner som en bomb idag i Schack-Sverige är att Anders Wengholm meddelat till elitkommittén att han slutar som förbundskapten. Huvudargumentet är att han inte anser sig hinna med uppdraget med inslag av träningsläger och mental träning och här var det ovana som ställde till det. Wengholm är dock stolt över att tillsammans med Evgenij Agrest lotsat herrlaget till en elfteplats i öppna klassen i OS i Batumi men poängterar också att det var oavsiktligt och beklagligt att fixstjärnan Pia Cramling inte bereddes plats i damlaget. Wengholm vill att hans efterträdare ska vara beredd på att det bland annat ingår reseledaruppgifter och andra saker i uppdraget som man kanske inte föreställer sig. Det går att läsa mer om Wengholms avhopp på schack.se.

jun 05

Ted Gemzel har efter förfrågan av Sveriges Schackförbunds valberedning blivit en villig och het kandidat till ordförandeposten i Sveriges Schackförbund 2018.

Han har många idéer om hur svenskt schack i grunden kan förändras. Han vill bland annat vara lok och hjälpa Sveriges Schackförbund att växla in på samma spår som det snabbt utvecklande samhället av idag. Konkret kan det bland annat innebära att tidigt vara en del i barns utveckling och alltså inte enbart fokusera på att introducera schack för barn genom Schackfyran.

Gemzel har den intressanta rikstäckande idén att det borde finnas en Schackets dag och varför inte? När det finns en Kanelbullens dag borde det ges utrymme för en Schackets dag. Det är få aktiviteter som är så genomgående demokratiska som schack och en dag vikt för enbart schack skulle höja statusen ytterligare samtidigt som det skulle vara en välkommen demokratisk markör representativ för vårt pluralistiska samhälle.

Det går att läsa mer om Gemzels bakgrund och innovativa idéer om hur man kan ta vara på schackets potential och spetsa till den nuvarande relativt uddlösa visionen ”Utveckla barn, vuxna och schack i Sverige genom lek, träning och tävling” på Stockholms Schacksällskaps hemsida.

Ted Gemzell ny ordförande i SSF 2018? (Foto: Lars OA Hedlund)jan 14
Idag, 14 januari, fyller Wasa SK 100 år. Den första klubblokalen låg på Norrtullsgatan 37, mitt emot gamla Brygghuset där nu Norrtullskyrkan ligger. Lars OA Hedlund bifogar  en bild  med en special-looga.
WASA 100(1)


jan 03

Sverigemästaren GM Erik Blomqvist och Sveriges bästa dam under 21 år, Anna Cramling, deltog i morse i Nyhetsmorgon på TV4. Blomqvist fick berätta om att han tycker det är tuffast att möta bättre motstånd med samma spelstil som han själv har. Som avslutning fick han spela ett parti mot Peter Jihde och Blomqvist prövade det välbekanta receptet att spela på skolmatt, dock med damutfallet till f3 istället för det mer brukliga h5 á la Nakamura. Cramling berättade att hennes dröm var att besegra sin mamma och pappa i schack.

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/jihde-mot-schackm%C3%A4starna-jag-m%C3%A5ste-duscha-3719372okt 27

Erik Blomqvist går från klarhet till klarhet. Han klättrar successivt upp på världsrankingen och börjar med storkliv närma sig Nils Grandelius i kampen om vem som är Sveriges bästa schackspelare. I somras blev han svensk mästare och vann före bland andra Grandelius i övertygande stil. För närvarande leder Blomqvist Nordiska mästerskapet med 5 poäng av 6 och ser ut att gå mot ytterligare en titel.

I det följande partiet kan vi se hur Blomqvist försöker utveckla sitt spel i en annan riktning; nämligen mot strategiskt manövrerande banor i motsats till taktiskt/kombinatoriska. Om man ska hävda sig på fullt allvar i schack på hög nivå bör man vara så komplett och universell som möjligt för att försvåra för skickliga motståndare att utnyttja blottor i spelet.

Blomqvist,E (2531) – Semcesen,D (2450) [B07]
ch-SWE 2016 Uppsala SWE (8.5), 23.07.2016
[Engqvist]

1.e4 d6 2.d4 Nf6 3.Nc3 e5

Hur spelar du?

Hur spelar vit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.dxe5 En liten överraskning är det att Blomqvist spelar så här. Det indikerar eventuellt att han har för avsikt att vidga sitt spel med spel a lá Ulf Andersson. Normaldraget 4.Nf3 hade fört över spelet till Philidors spelöppning med goda chanser till ett långvarigt initiativ. 4…dxe5 5.Qxd8+ Kxd8  Ett mittspel utan damer har uppstått. 6.Nf3 Andra viktiga varianter är 6.Bc4 eller; 6.Bg5 6…Bd6 7.Be3!? Vanligare är 7.Bc4 eller 7.Bg5 7…a6 7Blomqvists spelade troligen på den intrikata fällan 7…Ng4 8.Bd2 Bc5 9.h3! Nxf2 10.Rh2! och springaren är instängd på f2. Det är sådana här varianter som gör Blomqvist till en farlig spelare för alla som ställs mot honom. 8.0-0-0 Ke8 9.Nd2 Vit riktar in sig mot löparen på d6. 9…Be6 9…Ng4 10.Nc4 Nxe3 11.Nxd6+ cxd6 12.fxe3 leder faktiskt till att d6-bonden går förlorad! Skickligt spelat av Bl0mqvist som bör ha sett detta i sina kalkyler. Det är fascinerande hur han förhindrar …Ng4 med aktiva drag och därmed undviker f3 eller h3.

Hur fortsätter vit på bästa sätt?

Hur fortsätter vit på bästa sätt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.Bc4?! Här gör Blomqvist principiellt fel då han ger sig på löparen på e6 istället för löparen på d6. Eventuellt märker vi här en ovana med att hantera denna typ av ställning. 10.f3 ser mer logiskt ut som förberedelse till att flytta springaren till c4. 10.Nc4 direkt kan dock besvaras med 10…Bxc4 11.Bxc4 Ng4 även om vit står lite bättre efter 12.Rhe1 Nxe3 13.Rxe3 10…Nbd7 10…Ng4! försvagar d5 men är ett aktivare spelsätt. 11.Bxe6 fxe6 12.f3 Vit har en bekväm men liten fördel. 12…Ke7 13.a3

Vad är svarts starkaste fortsättning?

Vad är svarts starkaste fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13…Bc5 Svart vill göra sig av med sin passiva löpare men detta var nog inte det bästa. Svarts löpare är inte så dålig som den ser ut då den är en viktig försvarspjäs. 13…Nb8 följt av …Nc6 var ett viktigt alternativ för att rikta in sig på utposten d4. 14.Bxc5+ Nxc5 15.Nc4 Ncd7 16.Na5 Rab8 17.Rd2 Rhc8

Kan du se svarts plan och hur vit stoppar den från att genomföras?

Kan du se svarts plan och hur vit stoppar den från att genomföras?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.b3!! Ett mycket starkt profylaxdrag som motverkar svarts planerade …c5-c4. Blomqvists drag imponerar mycket och visar att han förstår profylaxspelet. 18…Rg8 19.Nd1 Vit har klar fördel då svart är tvingad att spela passivt och dansa efter vits pipa. 19.h4 är dock ännu enklare för att förhindra svarts expansion på kungsflygeln. 19…g5 20.h3 h5 21.Nf2 Vit har nu även förhindrat …g4. 21…Nf8 22.Nd3 N6d7 23.Rhd1 Rg7 Efter 23…g4 24.hxg4 hxg4 tjänar vit mer på linjeöppningen än svart efter exempelvis 25.Rh1 24.Nc4 Kf6 25.Nf2 Det är mer exakt att aktivera kungen direkt men Blomqvist har ingen brådska. 25…Ke7 26.a4 Ke8 27.Nd3 Ng6 28.Kb2 Nu börjar vits pjäser stå rätt. 28…Rf7 28…b5 är aktivare. 29.Rh1!? Ke7 30.Rhd1 Ke8 31.b4 Rg7 32.Nc5 Vit inbjuder till en övergång från mittspel till slutspel. 32…Ngf8 33.Nd3 Ng6 34.Nc5 Ngf8 35.Kc3 Blomqvist förstärker successivt sin ställning. 35…Nxc5 36.bxc5 Ett bra läge för vit att gå in i slutspelet eftersom samtliga pjäser står aktivare. 36…Nd7 37.Kb4 Rh7 38.Rd3 Rg7 39.R1d2 Rh7 40.Rd1 Rg7 41.Rb3 Rh7 42.Rc3 Rg7 43.Na5 Nf8 44.Ka3 b5? 44…Ng6 skulle givetvis ha spelats med ”bara” klar fördel för vit.

Vad är problemet med svarts senaste drag?

Vad är problemet med svarts senaste drag?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

45.Nc6 Ra8 46.Nxe5 Ke7 47.axb5 axb5+ 48.Kb4 Kf6 49.Nc6 Ng6 50.Kxb5 Nf4 51.g3!? Ett typiskt Blomqvist-drag. 51. Rd2 var enklare och hade säkert spelats av Ulf Andersson. Blomqvists drag hör till den dynamiska kategorin och bygger på att deplacera svarts springare på h3. 51…Nxh3 52.Rh1 g4 53.fxg4 hxg4 54.Rf1+ Kg6 55.Ne5+ Kh7 56.c6 Rg5 57.Rc5 Kg8 58.Rf6 Rg7 59.Nd7 En fin utpost för springaren. Jämför med springaren på h3! 59…Ng5 60.Rf4 Nf7 60…Nh3 61.Rxg4! 61.e5  61.Rxg4? leder till remichanser för svart efter 61… Nd6+ 62.Kb4 Rxg4 63.Nf6+ Kf7 64.Nxg4 Rb8+ följt av 65…Nxe4. 61…Ra3 62.c3 Ra2 63.Rcc4 Rg2 64.Rxg4 Rxg3 65.Rxg3 Rxg3 66.Ka6 Nd8 67.Ka7 Kf7 68.Kb8 Ke7 69.Kxc7 Rd3 70.Kc8 Nf7 71.Kb8 Rxd7 72.cxd7 Nxe5 73.Kc8 Nxd7 74.Rc7 1-0 Ett mycket välspelat parti av Blomqvist och det bådar gott för framtiden!

 

 

 jul 08

Med undantag för Island går det dåligt för Nordens fotbollsnationer nuförtiden. Medan Sverige fick respass redan i EM-gruppspelet, är norrmän och danskar hänvisade till TV och PC för att följa EM, då deras landslag aldrig behövde köpa biljetter till Frankrike. Trots att fotbollen i Norden får miljoner via tipsmedel och offentligt stöd, som kanaliseras via idrottsförbunden, misslyckas de alltså idag på toppnivå. Sett till den stora mängden pengar till sporten kan misslyckandet knappast bero på ekonomin i sig. Kanhända att förklaringen snarare bör sökas i attityd, konkurrensmentalitet och brist på tränarkapacitet till ungdomar. En person, insatt i den svenska fotbollsmiljön, berättade nyligen för undertecknad i en konversation om olika barn- och ungdomsidrotters situation i Sverige: ”Det talas ofta på kongresser om satsning på barn och ungdom, men i realiteten kommer det sällan eller aldrig särskilt mycket pengar till barn- och ungdomstränare, medan mycket medel går till centrala projekt och anställningar.”

Hur är det då ställt med vårt älskade schackspel i Sverige? Undersökningar tycks påvisa att ständigt fler lär sig att spela schack. Detta är troligen mestadels tack vara modern teknik, internet, schackprogram på pc/mobilappar etc om det inte är så att man har turen att ha någon i familjen som redan är förtrolig med spelet, och gärna vill lära ut det till någon yngre! De traditionella schackklubbarna har varit på tillbakagång sedan sjuttiotalet. Medlemsbrist och nedläggningar har varit tonen över hela landet. Enstaka stjärnor på den svenska schackhimlen, världstoppspelarna Ulf Andersson – en gång trea på världsschackförbundets rankinglista, och Pia Cramling – dubbel Europamästare för damer och bland de tio bästa kvinnorna i världen i flera decennier – har inte mer än temporärt mäktat med att vända den tråkiga trenden. Men schackförbundet har satt igång en kärkommen och medveten satsning på barn och ungdomsschack. Schack i skolan, SchackFyran och Yes2Chess är schackaktiviteter för skolelever i hela Sverige numera. Utöver detta finns det regionala, populära serietävlingar för barn som t ex Junior Grand Prix tävlingarna i Stockholm, där de allra bästa spelarna i respektive åldersgrupper från alla deltävlingarna under året får spela final i december. Detta är ett fenomenalt system som verkar både som rekryteringsverktyg för att stimulera flera barn att tävla, samtidigt som de bästa under hela året får kämpa om att ligga i topp i sin JGP-grupp.

Med den unge supertalangen Nils Grandelius inträde på världens hundrabästalista över alla spelare i år även tog steget in i schackets tävlingsgräddfil när han tävlade tillsammans med nio av världens bästa schackspelare i Norway Chess under våren borde nu allt ligga till rätta för en Björn Borg-effekt och därmed en markant framgång för svenskt schack. Superstarka och professionellt genomförda internationella tävlingar, som vårens Hasselbacken Open, samt en förstärkt nationell Grand Prix-serie med nya deltävlingar, parad med spännande jubileumsarrangemang kommande år, ger verkliga möjligheter för schacket att stiga upp ur Pandoras Ask och växa både i bredd och topp, från att länge ha varit bortglömt i dunkla källarlokaler.

En mörk skugga har dock lagt sig över framtidsmöjligheterna för schacket i Midsommarlandet eller har kanske den varma majvåren gjort att en aning solsting har drabbat ledningen för schackförbundet? Nu skall barnen nämligen inte längre få tävla som de vill och förmår.

I ett förslag till den stundande kongressen i Sveriges Schackförbund, föreslås nämligen att alla schackspelande barn under tolv år inte längre får delta i tävlingar där det finns vinnar- och topp-priser! Ej heller skall det skickas deltagare till Junior-VM i åldersklasserna under tolv år. Om läsaren får hicka är förståeligt, men tyvärr är förslaget en realitet. I kongresshandlingarna finns förklaringen och motiveringen att läsa både i och mellan raderna (illa dolda). Där framgår att förbundet önskar ansöka om medlemsskap i Riksidrottsförbundet, dvs att man icke önskar bli medlem just nu, men för att tillfredsställa vissa krav, anpassa sig till Riksidrottsförbundet för att på så sätt kunna ansöka om medlemskap kanske nästa år, föreslås dessa fatala regeländringar för svenskt barn-, ungdoms- och skolschack. I stället för att ta tjuren vid hornen och stå upp för sina ideal och sin tävlingsmiljö, lägger man sig platt för en ytterst tvivelaktig policy. Bakgrunden är att ett medlemskap i Riksidrottsförbundet skulle kunna ge klirr i kassan. Någon miljon till på förbundets konto hägrar alltså.

Schackspelandet har en fantastisk effekt på barn i skolorna. Bland annat stimuleras konkurrensgenen, vilket gör att barnen ständigt vill höja sin nivå, och inlärningsfaktorn rusar i väg med toppmotivation – en sanning som många skolledare nu har upptäckt och därför flitigt använder schack i undervisningen. Den sedan länge rådande, och ack så förödande skepticismen mot konkurrens i skolan, tycks alltså få vika en smula till förmån för en sund miljö där alla stimuleras att höja sig oavsett nivå, inklusive de bästa! Om schackförbundet ville, kunde man vidareutveckla schacket i skolan, och börja med att åtgärda den kanske enda men dock så viktiga bristen som finns för närvarande, nämligen att de befintliga, klassiska schackklubbarna inte är inkorporerade i satsningen. Detta hotar på sikt att antingen helt stjälpa utvecklingen, eller orsaka en djup konflikt mellan skolschack och klubbschack i stället för motsatsen, dvs att de självklart bör gå hand i hand. Glädjande nog ges kongressdeltagarna möjlighet att diskutera förbundets Schack i skolan-projekt som del av ett seminarium. Det återstår att se frukterna av detta.

Men varför i stället denna energi på att konformera förbundet till att kunna bli medlem i Riksidrottsförbundet, när det medför allvarliga konsekvenser för barn och ungdomars tävlingsmöjligheter?

Även tidigare har schackförbundet tagit steg i denna riktning utan att kunna eller vilja fullfölja. Kanske är det broderlandet Norges försök som har påverkat förbundsledningen? 2014 beslöt dock norrmännen att lägga ned försöket. Då hade först förbundet varit ute på en turné med inte mindre än åtta möten med olika distrikt runt om i landet för att kartlägga och kolla av stämningen för en eventuell ansökan om medlemskap i Idrottsförbundet. Förslaget mötte hård motstånd på dessa möten och huvudargumenten emot var just barnidrottsbestämmelserna som omöjliggör tävlingar utanför Norden innan man fyllt 13 år. Därpå deklarerade världmästaren Magnus Carlsen tydligt i en intervju i tidningen Verdens Gang att han själv inte skulle kunna ha utvecklats på samma sätt som han gjort om han hade varit underställd Idrottsförbundets regler, även om det fanns fördelar med ett medlemskap. Då det var klart att en överväldigande majoritet var för att slopa en sådan ansökan blev idén snabbt skrinlagd. Månntro om det svenska Schackförbundet har blickat över mot landet i väst och fått kalla fötter avseende en likadan informations- och kartläggningsinsats i föreningsdemokratins anda? För någon sådan provballong har helt uteblivit, både ute i schackdistrikten och i svenska schackmedia.

Nyligen deltog ett sjuttiotal unga schackälskande pojkar och flickor på sommarschackläger på Stockholms Schacksalonger som jag har varit med att arrangera i flera år, ett schackläger som ständigt lockar flera deltagare. Årets huvudinstruktör för gruppen med supertalanger var Martin Lokander.  Han är fortfarande junior, tillhör huvudstadens och landets allra största talanger och är redan en etablerad schackförfattare. Martin skall om några veckor delta i Junior-VM. Som både en populär och duktig schackspelare och pedagog, är Martin en förebild för eleverna. Unga framåtskridande schacktalanger behöver sina hjältar. Världsmästaren Magnus Carlsen och Sverigeettan Nils Grandelius är tillsammans med Martin vad Ronaldo, Zlatan och Bayle är för fotbollsälskarna.

Martin skulle inte ha drabbats av ett eventuellt medlemskap i Riksidrottsförbundet då han har passerat den kritiska åldern, men de allra flesta av deltagarna i toppgruppen på vårt sommarläger har flera år kvar tills de fyller 13. Vinnaren av vår avslutande tävling blev unge Felix Ytterberg från Kristallens Schackklubb. Han kommer säkert med spänning att följa Martins bravader i kommande Junior-VM. Sannolikt drömmer både han och de övriga talangerna om att även de skall få chansen att vara med i Junior-VM nästa gång. Om Schackförbundet får som man vill är drömmen döm att förbli bara en dröm. Felix och alla andra får i så fall vackert vänta tills de är tillräckligt gamla och de svenska stjärnskott som lyckas bli uttagna till ett framtida Junior-VM får möta sylvassa norrmän och andra unga stjärnor från hela världen som redan har haft möjlighet att tävla i Junior-VM i flera år.  Varför skall unga svenska schackstjärnor tvingas starta med detta tävlingshandikapp?

 

Länkar i artikeln:

grandelius.blogspot.no Nils Grandelius

magnuscarlsen.com Magnus Carlsen

norwaychess.no Norway Chess

hasselbackenchessopen.se Hasselbacken Open

http://www.schack.se/svenskt-grand-prix/Svensk Grand Prix

wasa.schack.se Jubileumsarrangemang 2017

http://www.stockholmsschack.se/

http://www.schack.se/wp/wp-content/uploads/2016/06/kongresshandlingar2016.pdf

Kongressen 2016

http://www.vg.no/sport/sjakk/sjakk-vil-ikke-bli-en-del-av-idretten-paa-grunn-av-barneidrettsbestemmelsene/a/23320073/

Verdens Gang artikkel

 

schackskolan.se Sommarschackläger

https://ratings.fide.com/card.phtml?event=1709569         Martin Lokander

Om artikelförfattaren:

Ingvar Gundersen är manager i Nordiska Schackskolan – Nordic Chess School – som undervisar barn i schack i och efter skolan. Ingvar och hans schackskola är också ansvariga för juniorträningen i Wasa SK, där han även är medlem och flitigt deltar i klubbens seriespel. Sin schackliga uppväxt hade Ingvar i Arendal Sjakkselskab i Norge, en av landets äldsta klubbar.

Artikeln står helt och hållet för artikelförfattarens räkning.apr 07

På Sveriges Schackförbunds hemsida Schack.se meddelas att GP-tävlingen Björkstadsschacket i Umeå kommer att utgå som GP-arrangemang då arrangörerna inte är nöjda med deltagarantalet som inte visar – för GP – önskvärda stigande siffror. Turneringen kommer dock inte att läggas ner. Denna GP-tävling kommer äntligen att ersättas av två nya deltävlingar i Sveriges två största städer Stockholm och Göteborg. Det blir alltså sammanlagt åtta GP-tävlingar efter att man lagt till Lund, Västerås, Malmö, Växjö, Norrköping och Tylösand.okt 17

Frilansjournalisten och schackspelaren Robert Okpu, med anor från schackklubben SK 33 i Enköping, har fått in två sidor om schack -”Han gjorde schack till en världsangelägenhet” – publicerade onsdagen 17 oktober i Expressen. Han skriver att detta är kanske inget sprängstoff för de redan invigda, men att syftet har varit att försöka ge en bra allmän schackupplysning. Artikeln tar avstamp från matchen Fischer-Spasskij 1972 och den nya filmen Pawn Sacrifice som hade premiär nyligen. Den som vill ta del av denna artikel och dess bilder i sin helhet kan klicka här.

Fischer-Spassky, såsom spelarna gestaltas i filmen Pawn Sacrifice

 
 

 

 

 

 jun 12

Det tidigare schackunderbarnet Jeff Sarwer är tillbaka i hetluften i schackvärlden. (Foto: Przemek, Jahr, 2009- Wikimedia)

Jag noterade en fantastisk historia i den pågående turneringen i Finland. Jeff Sarwer gör comeback efter ett stort antal år utan tävlingsschack. Han har i stort sett inte spelat sedan han vann VM under 10 år 1986, 8 år gammal. Han verkar på flera sätt ha en tragisk familjebakgrund, då han inte fick fortsätta spela. Istället flyttade familjen runt och Jeff har nu dubbelt medborgarskap i Kanada och Finland. Vid en intervju i samband med en pokertävling i år förklarade Jeff att han har en ’unfinished business’ med schack och vill pröva att nå en GM-titel som vuxen (född 1978). Vi ser nu hans första återkomst till schacket i Helsingforstävlingen, där han startar med en provisorisk rating på 2250. Redan i de första partierna visar han stor talang och väldigt gott handlag med pjäserna. Han vill gärna snabbt komma ur teorin med pjäserna kvar på brädet. I rond 1 spelade han vit mot Kungsindiskt med tidigt h4-h5 – rond två som svart blev 1.e4 Sc6. I rond 4 blev det Caro-Kann som svart med god struktur, pjäserna kvar och med mycket spel. Han har nu 3.5 av 4 efter vinster mot en GM och två IM.  Partierna går att följa på ChessBomb. Prestationsranking just nu 2763.Det är som en saga och med en djup kärlek till schack, då han började spela som liten knatte genom att rada upp leksaks-dinosaurier.
 apr 20

Den mycket populäre och skicklige schackboksförfattaren IM Colin Crouch, England, avled i lördags 18 april. Under flera års tid hade Crouch hälsoproblem sedan ett slaganfall 2004 men han har ändå varit flitig med att skriva högklassig och engagerande schacklitteratur. Den senaste boken som skrevs var en hyllning till Magnus Carlsen –Magnus Force – How Carlsen beat Kasparov’s Record (Everyman Chess 2013) En remarkabel bok var Why we lose at chess (Everyman Chess 2010) där Crouch beskriver sina hälsoproblem och hur han hade en spelstyrka på 2000 efter att hjärnan skadats och hur han mot alla odds ändå försökte uppnå forna tiders spelstyrka. En mycket rekommendabel bok är Chess Secrets – Great Attackers – Learn from Kasparov, Tal and Stein (Everyman Chess 2009). Garry Kasparov hänvisade flitigt till Crouchs kommentarer från denna bok i sina My Great Predecessors så han var bevisligen uppskattad på alla nivåer. Det går att läsa mer på English Chess Forum om hur uppskattad och omtyckt han var i engelska och skotska kretsar. Crouch hade för övrigt en egen sida – crouchnotes – där han gjorde noteringar varje dag. Den allra sista noteringen gjordes 11 april apropå Sos uppseendeväckande förlust mot Akobian. För den som inte var bekant med Crouch kan man se ett kort klipp på Youtube från 2013.Nov 24

Den svenske stormästaren Harry Schüssler har i SVD, med anledning av Magnus Carlsens seger i VM, meddelat att det går att se segern som en del av ett nordiskt projekt. Följande rader är direkt saxade ur artikeln:

Norrmannens framgångar går att se som en del av ett större nordiskt framsteg på schackfronten, menar Schüssler. En indikation på det är att Carlsen i unga år tränades av den svenska schackspelaren Jesper Hall. Inom några år kan det mycket väl komma fram starka svenska spelare som på sikt till och med skulle kunna konkurrera om VM-titeln, tror Schüssler.

– Vi har en väldigt avancerad schackträning för unga spelare, kanske ledande i världen. Väldigt många fjärdeklassare spelar i tävlingar exempelvis. Så det i kombination med Magnus framgång gör att finns gott hopp, säger Harry Schüssler.

Klicka här för att ta del av den kompletta artikeln.

 

 

 

 

Tidigare artiklar