• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

nov 30

Med ledning av Carl Schlechters (1874-1918) 100-årsminne förra året kommer ytterligare en tvådragare, denna komponerades dock 1911. Erfarna problemlösare, och för den delen spelare, kommer nog snart att upptäcka en gemensam faktor i flera av Schlechters tvådragare. Vi kommer att återkomma till Schlechter som spelare, men denna gång får den vetgirige nöja sig med fotot nedan och hans smakfulla problem.

Fyrmästarturnering i Berlin 1918 (28 sep. – 11 okt.). Från vänster till höger: dåvarande världsmästaren Emanuel Lasker, Akiba Rubinstein, turneringsarrangören Bernhard Kagan, Carl Schlechter och Siegbert Tarrasch (Foto: Wikimedia)

Schlechter, Carl – Matt i två drag
1911
[Engqvist]

Matt i två dragnov 29

Den bästa boken om Carl Schlechter (1874-1918) är skriven av Warren Goldman och utgavs på förlaget Caissa Editions 1994. Bokens titel är Carl Schlechter! – Life and Times of the Austrian Chess Wizard. Boken är inte så lätt att få tag i men följer man med i schackauktionernas värld kan man ibland hitta den för 1000-1500 kr. Det är en röd tegelsten på 537 sidor och innehåller allt väsentligt som kan skrivas om Schlechter. För den oinvigde kan det nämnas att Schlechter är mest känd för VM-matchen mot Emanuel Lasker 1910 som han var nära att vinna efter att ha fått ge sig på målsnöret. Han är också känd för sitt positionella mästerverk mot Walter John, Barmen 1905, och det partiet kan man hitta i klassikern Modern Ideas in Chess av Richard Réti.

 

Eventuellt känner den initierade till att han också var problemkomponist. Följande problem ser enkelt ut men det finns en och annan fälla att trilla i om man är för snabb. Om du tror dig att ha hittat lösningen är du välkommen att publicera ett inlägg i kommentarfältet.

Schlechter, Carl – Matt i två drag
1890

Matt i två dragokt 07

Veckans problem har hämtats från Jonathan Levitts och David Friedgoods fascinerande Secrets of Spectacular Chess som utgavs på Batsford 1995. Problemet är placerat i ett avsnitt som handlar om schackets paradoxer och anknyter till Boris Pasternaks (1890-1960) berömda citat: ”Surprise is the greatest gift which life can grant us.” Med detta citat vill författarna understryka att paradoxen påverkar schackspelaren som allra mest i ett emotionellt perspektiv.

Den inititerade kommer snart att märka att problemet har ett par beröringspunkter med Marshalls berömda kombination som publicerats i ”Veckans kluring 60” på Schacksnack.  Beröringspunkterna är flerfaldiga då de gemensamma nämnarna är att angriparen har dam, torn och springare som dessutom berör samma kritiska fält, fast i ett spegelvänt perspektiv. Det är inte fel att spekulera i att Alexandrov kan ha haft Marshalls odödliga drag som ett modellexempel när han komponerade följande ekonomiska och rena tvådragare. Du som redan sett draget har ännu en möjlighet att påminna dig själv om schackets inneboende skönhet. För dig som aldrig har sett det är det en sällsynt pärla som kommer att bevaras i ditt minne i alla tider.

Alexandrov,V – Tvådragsroblem
Kubbel Memorial, 1991
[Engqvist]

Vit drar och sätter matt i två drag. Publicera gärna ditt lösningsförslag i kommentarfältet för återkoppling.

 apr 30

En njutbar sysselsättning under Valborgsmässoafton är att sätta sig ner i soffan och lösa problemgeniet Samuel Loyds två- eller tredragare. Här kommer en vacker tvådragare med en naken kung omringad av fem pjäser. Om du klarar lösningen inom en minut tyder det på hög problemlösningsförmåga. Glöm inte att publicera lösningen i kommentarfältet ovan.

Samuel Loyd, Musical World 1859

Matt i två dragdec 24

Schacksnack önskar God Jul med följande julgransproblem som är en trevlig liten tvådragare komponerad av Nikos Pergialis och publicerad som original 2009. Den visar en julgran och en stjärna symboliserad av den vita damen. Om du hittar den stilfulla lösningen får du gärna publicera varianten i kommentarfältet ovan.

Vit drar och sätter matt i två drag.

 mar 08

Den svarta bonden är inte blockerad av en springare vilket normalt krävs för att man ska kunna göra matt med två springare mot bonde. Istället är vits kung framför och blockerar bonden och därmed kan vit inte flytta den. Därför förefaller det enligt normala måttstockar vara omöjligt att göra en matt med två springare. Ändå är det möjligt att forcerat göra matt i tre drag med hjälp av dragtvång så hur går detta till? Skriv gärna in ditt lösningsförslag i kommentarfältet ovan.

Samuel Loyd, Chess Monthly, April 1858

Matt i 3 dragfeb 11

När jag bläddrade igenom äldre Tidskrift för Schack i TFS-arkivet i högerspalten hittade jag följande makalösa problem. Det är inte bara en fråga om att sätta matt i ett drag utan också om att hitta alla matter med alla damer. En delfråga är också vad som var svarts senaste drag och därefter vad som var vits senaste drag respektive svarts. Det gäller alltså att tänka tre halvdrag baklänges. Ange gärna lösningen på den sista delfrågan i kommentarfältet.

Proband,Wolfgang – Schach-Echo
1969

Vit drar och sätter matt på 51 olika sätt!

Vit drar och sätter matt i ett drag på 51 olika sätt! Lista sedan ut de tre senaste halvdragen.apr 27

I nedanstående videoklipp presenteras en mycket svår och elegant endragsmatt. Inte ens den store Samuel Loyd har mig veterligen komponerat en endragare som kan konkurrera med denna. Både stormästare och mästare har gått bet på uppgiften så varför inte göra ett försök att slå dem i problemlösning?