dec 26

Om en dag börjar Rilton Cup som hittills har samlat ihop 130 deltagare. De andra sidotävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har i nuläget 135 respektive 98 deltagare. Dragplåstret till huvudturneringen är legenden GM Oleg Romanishin från Ukraina som hade sin topp på 90-talet med över 2600 i Elo. Han är mest känd bland svenska schackspelare för att ha varit en av deltagarna i Ulf Anderssons genombrottsturnering i Göteborg 1971 där han lyckades ta en IM-norm. För gemene man är han mest känd för sitt segerparti mot Petrosian i Sovjetmästerskapet 1975 där han spelade nyheten 5.Bd3 efter 1.c4 Nf6 2.Nc3 e6 3. Nf3 b6 4. e4 Bb7 och senare fick in det avgörande springaroffret 16. Nd5!. Detta bör vara hans odödliga miniatyrparti om han inte har överträffat den bedriften. Året efter blev Romanishin för övrigt tvåa i Sovjetmästerskapet efter Petrosian och det säger något om hans spelstyrka vid unga år. Det kan också nämnas att Romanishin är känd för draget 6…Qd5-f5! i Nimzoindiskt efter 1. d4 Nf6 2. c4 e6 3. Nc3 Bb4 4. Qc2 d5 5. cxd5 Qxd5 6. Nf3 som han utförde mot Beljavskij i ett parti som Romanishin vann. Draget spelas fortfarande flitigt och anses vara ett av de mest solida försvarssystemen mot det klassiska systemet med 4. Qc2. En teaser inför Rilton Cup är nedanstående videoklipp med Oleg Romanishin.

Läs de 2 kommentarerna till “Oleg Romanishin – deltagare i Rilton Cup 2019/20”

 1. StockholmFM säger:

  Väldigt roligt att se Anna Cramling som kommenterar Rilton. Hon är en fantastisk schackambassadör för svenskt schack, som verkligen behöver ett uppsving, i princip när det gäller allt! Att se herrar/killar sitta och rabbla varianter i timmmar är inget som gynnar svenskt schack i längden.

  Dom få sponsorer som kan tänka sig sponsra schack tror jag blir mycket mer intresserad av att se en utåtriktad, ung svensk tjej, istället för dom vanliga killarna/herrarna.

  Fortsätt därför att låta personer som Anna få chansen!

  Fundering nummer 2. Vart är alla svenska spelare?!
  Jag vet att många tycker 10 dagar är för lång tid. Kanske plus någon resdag.
  Kan det vara ett alternativ att, försöka korta ner till kanske 7 dagar?

 2. Lasse S säger:

  Tycker att Anna Cramling gjorde ett mycket bra jobb som programledare i Rilton Cup’s 1:a rond.
  Nu såg jag inte hela sändningen men det jag såg imponerade mycket.
  Bra jobbat, Anna!

Lämna en kommentar