Tidigare artiklar

  • London Chess Classic 2018 – finalspel
  • Ny bok av Axel Smith: På andra sidan väggen
  • Ny omröstning
  • Tidigare...
KommenteraGrand Chess Tour 2018 har nått semifinal och avgörandet sker i London. De som har gått vidare och kämpar om segern är i ratingordning Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian och Hikaru Nakamura. Det spelas två klassiska partier på tisdag respektive onsdag och snabbschack och blixt på torsdag. Det är fridag på fredag och finaler lördag till måndag. Detaljerat spelschema, poängsystem och annan information finns på hemsidan.

KommenteraSkicklige skribenten Axel Smith har många järn i elden och ett av de var att han under 2017 träffade åtta elitidrottare som alla hade det gemensamma olyckliga ödet att de blev utbrända. En av dessa idrottsmän, det svenska schackgeniet Ulf Andersson, spelade schack på den allra högsta olympen under flera decennier, och inte nog med det, han gav sig även in i korrespondensschacket utan att använda sig av datorer. Det säger sig självt att kroppen till slut säger nej efter en sådan enorm påfrestning mot hårdast tänkbara motstånd och under en så lång tid med nervpress och en koncentration i världsklass. Utbrändhet är ett fenomen som det talas flitigt om inom arbetslivet men inom tävlingsaktiviteternas område har det varit tyst. Ända tills nu då Axel inte bara har upptäckt denna lucka utan även täppt till den med På andra sidan väggen - en reportagebok om utbrändhet inom elitidrott.  Det går att läsa mer på Schack.se.

Läs de 9 kommentarernaVi har en ny omröstning då VM-matchen är avgjord till Magnus Carlsens förmån. Det gäller att utröna huruvida det aktuella matchformatet - 12 klassiska partier följt av snabbschack, blixt och armageddon - är det lämpligaste, eller om det finns ett bättre upplägg för att den bästa spelaren i klassiskt schack garanterat ska vinna. I tre VM-matcher har VM avgjorts i snabbschack av inga mindre än Viswanathan Anand mot Boris Gelfand (2012) och Magnus Carlsen i de två senaste VM-matcherna mot Sergej Karjakin (2016)  och så då nu mot Fabiano Caruana 2018. Den bästa utmanaren av dessa tre var nog Karjakin men med tanke på hans defensiva spelstil blev det en klar nackdel när han tvingades öka speltempot. Vad tycker du är det mest lämpliga formatet utifrån att kvalitetssäkra VM-partierna i så hög utsträckning som möjligt för att gynna den bästa spelaren och inte minst publiken med kvalitetspartier som är i proportion med spelare på VM-nivå?

KommenteraI morse fick WFM Susanna Berg Laachiri äran att i Nyhetsmorgon på TV4 berätta om sina tankar inför det dramatiska avgörandet i VM-matchen som börjar senare idag kl. 15.00 i London. Det går att se klippet i 30 dagar genom att klicka på länken https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/11938660  

Läs kommentarenI morgon börjar det länge emotsedda VM-arrangemanget i London mellan regerande världsmästaren Magnus Carlsen kontra utmanaren Fabiano Caruana. Oddsen på Unibet står just nu i favör till Carlsen med 1.43 mot 2.90 för Caruana, vilket innebär att Carlsen beräknas ha ungefär två chanser på tre att besegra Caruana som då har en chans på tre. Detta stämmer också ganska väl överens med omröstningen i högerspalten. Enligt Daniel Kings prognos bedöms matchen som "wide open" vilket innebär att chanserna bedöms femtio-femtio. Personligen vill jag korrigera denna beräkning till 55/45 till Caruanas fördel då farliga utmanare har en statistisk fördel genom historien. Jämför med t.ex. Lasker, Capablanca Aljechin, Tal, Petrosian, Fischer, Kasparov och Carlsen (!) som alla vann som utmanare i sina första VM-matcher. Vem som har rätt får matchen utvisa. VMsida

KommenteraDet har rapporterats på flera håll om missnöje med domarkåren under Hasselbacken Chess Open som spelades i helgen. På Lars Grahns populära hemsida kunde man den 6 november 2018 läsa att man ignorerar mobilanvändning trots att det är förbjudet och man delar inte ut nya protokoll efter fullbordade dragserier. Det påstås också att man har för mycket fokus på livesändningarna så spelarna får inte sin rättmätiga del av att känna sig servade och uppmärksammade av arrangörerna med domarna i spetsen. Debatten går het på Facebook, som för övrigt är ett forum som inte ska underskattas i schackvärlden. Ansvariga och många andra har gett en av deltagarna i Hasselbacken och en av initiativtagarna till debatten, Lennarth Eriksson, mycket positiv återkoppling för hans konstruktiva kritik, så det bådar gott för framtiden om Erikssons synpunkter omsätts i handling inför kommande tävlingar. Detta är mandatoriskt för att undvika manfall i framtiden.

KommenteraDet är dags för en ny omröstning. OS har upphört och förbundskaptenen har avgått. Om svenska folket får rösta är de uppenbarligen för HRV-metoden. Det blir intressant att se hur nästa förbundskapten kommer att förhålla sig till denna kontroversiella metod och framför allt vad spelarna själva tycker om andningsteknikens vara eller icke vara. Den nya omröstningen riktar in sig mot den föreståndande VM-matchen mellan Magnus Carlsen och utmanaren Fabiano Caruana. Skillnaden jämfört med matcher där Carlsen tidigare varit inblandad är att det aldrig varit så liten ratingskillnad som nu. Endast tre futtiga poäng skiljer dessa giganter åt men dessa tre poäng är värda mer än man kan tro på när det är beräknat på denna högsta nivå. Dock är det ingen tvekan om att Caruana nog är den absolut farligaste motståndaren för Carlsen att möta. Vem tror du vinner? Om du tror på Carlsen klickar du på det alternativet och om du tror på Caruana klickar du där.

KommenteraDen nyheten som slagit ner som en bomb idag i Schack-Sverige är att Anders Wengholm meddelat till elitkommittén att han slutar som förbundskapten. Huvudargumentet är att han inte anser sig hinna med uppdraget med inslag av träningsläger och mental träning och här var det ovana som ställde till det. Wengholm är dock stolt över att tillsammans med Evgenij Agrest lotsat herrlaget till en elfteplats i öppna klassen i OS i Batumi men poängterar också att det var oavsiktligt och beklagligt att fixstjärnan Pia Cramling inte bereddes plats i damlaget. Wengholm vill att hans efterträdare ska vara beredd på att det bland annat ingår reseledaruppgifter och andra saker i uppdraget som man kanske inte föreställer sig. Det går att läsa mer om Wengholms avhopp på schack.se.

jan 08

Rilton är över och vilken spännande underhållning det har varit! Fantastiskt arrangemang som har låtit tala om sig världen över. Inte dåligt! Naturligvis hade jag gärna sett en svensk i toppen men en mycket sympatisk indisk spelare vann turneringen. Det är bara att gratulera och han övertygade stort i sina partier!

För övrigt är jag lika imponerad som jag var i Hasselbacken av lilla Nihal Sarin endast 12 år gammal.Han blev intervjuad i sändningen efter en av sina vinster mot en tysk stormästare och vilken förståelse och ödmjukhet han visar upp. Fortsätter han på samma sätt kommer han att gå riktigt långt! Hans svaghet kan vara som i så många andra sammanhang även hans styrka. Blixtrande angreppsschack men i partiet mot Hans Tikkanen valde han ett inkorrekt offer i en lika ställning men där han hade det bekvämare spelet. Bra kämpat trots det och nära remi även om han fick se slaget förlorat. Nihal är klar publikfavorit som vi vill se mer av!

Schack är Showbiz som en av huvudarrangörerna Ingemar Falk uttryckte sig. Visst stämmer det och idag ökar kraven på både sändningar och kommentatorer. Det räcker inte med ren kunskap utan vi vill ha underhållning också. Det är bra då det ökar schackets marknadsvärde och det finns potential för sådant. Som jag har skrivit i ett annat inlägg kräver det oerhört mycket att vara kommentator för schack. Bara känslan att alltid säga något och helst ska det ju vara rätt också när man förutser de kommande dragen. Jag tycker dock inte att man behöver gå in i alltför långa analyser. Publiken har varierande spelstyrka och behöver inte sådant, utan bättre berätta om ställningen i stora drag och vad den rymmer så får de kommande dragen tala för sig själv. Ungefär som när man ser en film. Man vill inte veta för mycket helt enkelt.

Som i alla andra sammanhang får man som schackkommentator vara beredd på feedback och jag ska delge mina personliga åsikter och vem jag tyckte var bäst av de fyra stormästare som var på plats under Rilton. Jag vill dock betona att alla gjorde väldigt bra ifrån sig men två av dem var helt enkelt väldigt bra. Ulf Andersson och Nils Grandelius.

Ulf Andersson är helt enkelt lysande i sammanhanget! Hans utstrålning och passion för schacket är fantastiskt att få ta del av. Hans djupa förståelse passar i sändningen samt han är snabb med att ge utlåtanden om ställningen.

Nils Grandelius gjorde också en oerhört bra insats. Oerhört snabb i variantberäkningen men ändå utan att ” tynga” med långa varianter. Med tanke på hur aktiv han är tävlingsmässigt och att han spelar på så hög nivå kunde han delge med många intressanta modeöppningar och förklara varför man valde olika drag. Mycket intressant för mig som vanlig klubbspelare. Väldigt stark och uppskattad insats och hoppas vi får se mer av både Nils och Ulf i dessa sammanhang!

Harry Schussler var enligt min åsikt bra i början men lite avslagen på nyårsdagen och utstrålade inte så mycket energi och engagemang. Det blev lite för många analyser där för min smak istället för snabba uppdateringar av ställningarna samt att tidsnödsdramat mellan Gata Kamsky och Ivan Sokolov inte riktigt fick den spänning och uppmärksamhet den förtjänade.

Martin Lokander var påpasslig där och följde kameran samt att han även utan att veta om det ganska precist siade om partiets framtid när det gällde Kamskys möjligheter som stod på förlust. ” He has to create something of nothing”. Exakt vad som hände också med Kamskys inkorrekta offer på f7 och som gjorde att Sokolov såg spöken och förlorade.

Ferdinand Hellers har varit passiv och i flertalet år och längesedan han spelade en turnering. En imponerande spelare som visade sin talang tidigt! Som kommentator kunde jag känna att han inte riktigt till och här blev analyserna på tok för långa och jag saknade snabba uppdateringar. Han sade många intressanta saker och mycket att berätta men jag tror den långa frånvaron från schacket helt enkelt tog ut sin rätt utan att på den sakens skull vara alltför negativ.

Martin Lokander är helt perfekt i sin roll och hela sändningen bådar gott för att schacket underhållningsvärde är på väg och kommer att öka. Med fantasi, kreativitet och energi kommer man långt!

Schackelina.blogg.sejan 06

Rilton pågår och vilken fest för oss schackspelare! Samtidigt har VM i snabbschack och blixt avgjorts och det har varit lysande underhållning. Kommentatorena GM Evgenij Miroshnichenko och IM Anna Rudolf har ett fantastiskt bra samarbete i studion. Jag tror mycket på konceptet en man och en kvinna i dessa sammanhang. Det ger en bra dynamik som tilltalar publiken. Faktiskt något man alltid borde satsa på. Jag funderar ibland på om vi förstår hur mycket som krävs att kommentera schack och tror inte vi gör det. Måste man vara en bra schackspelare? Svaret är utan tvekan ja. Måste man vara aktiv? Där vill jag säga både ja och nej. Min absoluta idol i sammanhanget GM Daniel King är inte aktiv men förutom hans karisma och utstrålning är han väl förtrogen med de modevarianter som spelas. Det får inte bli – som faktiskt har hänt – att en kommentar börjar försöka hitta egna drag i den senaste modevarianten utan att kunna förklara vad som händer. Där måste man vara påläst och om så inte är fallet vara direkt ärlig. Måste man ha utstrålning och karisma? Där är också svaret ja. Det hör liksom till när man uppträder. På samma sätt att man kan ha en stor kunskap utan att kunna förmedla den till andra. En annan egenskap är att inte ta sig själv på för stort allvar. Skräckscenario med en kommentator som inte vågar föreslå ett drag av rädsla för att det ska vara fel. Några enstaka konstiga drag charmar bara publiken om man märker att det finns en kunskap i botten. Det man kan tänka på, och ta till sig är vad svårt det är kommentera i schack och att bedöma ställningar. Såg det nu bara i senaste blixtWM när kommentarerna haglade fram och tillbaka. ”Nu vinner han! Nej nu förlorar han! Oj, jag hade fel han vinner..” Och så vidare.. För att ågergå till Rilton har man lyckats väldigt bra med sitt koncept och en mycket lyckad sändning! Martin Lokander är utmärkt som övergripande programledare och håller bra i alla trådar. Harry Schüssler var mycket bra under SM sändningarna och lika bra nu. Han är inte en aktiv spelare men det kompenseras av hans kunnighet och djupa förståelse samt att Martin Lokander blir ett komplement här. Speciellt med tanke på att Martin har skrivit en mycket bra bok om e4 e5 komplexet.. Ett annat mycket lyckat drag är att ta med GM Sokolov. Vilken underhållare och dessutom pedagog! Jag måste erkänna att jag tyckte han var lite långrandig när han berättade en ganska lång episod ur sin bok. Säkert väldigt roligt att läsa om men passade inte in i sändningen. Däremot när han visar sina partier.. Oj och det är bara att tacka och ta emot att en sådan stark spelare bjuder så mycket på sig själv. Så lärorikt! Det intressanta är att han spelar upp ganska enkla ställningar där det för en oinvigd kan vara svårt att se den absoluta fördelen. Harry Schussler hade därför ett ganska frågande ansikte när han undrade om han inte ville ha mer komplicerade ställning. Sokolov hade ett lika frågande ansikte själv när svaret kom blixtsnabbt ” Why, when I am better.. ” Han spelar det schack han tror på helt enkelt och lyckas dessutom bra. När detta skrivs leder han på fyra poäng av fyra.

Schackelina.blogg.seapr 03

Pyramidens stora myntslag 2016

Glädjande nog bjöd schackklubben Pyramiden på en repris på förra årets turnering med sitt annorlunda koncept där 2099 är ratinggräns för att få vara med. Det ledde till en mycket jämn och spännande turnering vilket man kan  se av resultatlistan. Vinnare blev Tomas Arvidsson från Schack 08 med 6,5 som visade prov på stabilt och säkert spel. På samma poäng slutade min klubbkamrat Rune Evertsson från Stockholms SS men blev tvåa efter särskiljning. Grattis till dessa båda spelare!

Grattis också till klubbens hemmahopp  Nicklas Johansson som gjorde en stark insats som ensam trea på 6 poäng!

En annan spelare som imponerande var 15-årige Teodor Baldur Petersson från Täby SK. Han bollade ut många bra spelare med imponerande säker hand. Han hade haft chans till samma poäng som segraren men förlorade på tid i vunnen ställning i sista ronden. Ett namn väl värt att lägga på minnet!

Tre kvinnliga spelare deltog och som en trevlig gest av arrangörerna fick alla varsin blomsterbukett vilket var uppskattat. Namnkunniga WIM Borisova Borislava hade hårda partier och höll sig i toppen hela turneringen igenom. Undertecknad gick det sämre för och jag kan bara konstatera att tiominuters är svårt att spela och att hitta rytmen. Jag tog många gånger en ordentlig fundering i öppningen vilket ledde till knappt ingen tid kvar till ett komplicerat mittspel.

En mycket trevlig turnering och för mig med barndomsklubben Kristallen är det lite nostalgi att spela på Söder och precis som Kristallen en gång i tiden döptes efter namnet på kvarteret är schackklubben Pyramiden döpt efter sitt kvarter, dvs kvarteret Pyramiden.  Vi diskuterade detta under en paus och det faktum att det finns ett kvarter i närheten med namnet Gamen lockade till en del skratt. Kanske inte så roligt att representera en schackklubb med det namnet direkt.

Klubbens servering var utmärkt med ett dignande fikabord och för det facila priset av 40 kr fick man äta så mycket man ville. Allt från färska dadlar till hembakta bullar. Utmärkt för oss schackspelare som behöver energi. Som vanligt var det för kort paus att hinna äta och detta är något att tänka på till en eventuell fortsättning nästa år. Nio ronder är rätt mycket och man behöver pauser mellan ronderna.

Stort tack till arrangörerna och det var en mycket trevlig turnering i god anda och positiv stämning!

Länk till fullständig resultatlista:

http://www.chess-results.com/tnr214757.aspx?lan=6&art=1&rd=9&wi=821

Susanna Bergfeb 15

Då var det återigen dags att som schackspelare och entusiast styra stegen mot Schacksalongerna en tidig lördagsmorgon. För min egen del väntade ett mediokert, ja rentav dåligt, resultat vilket jag var lyckligt ovetande om. Två poäng av sju är inget att jubla över men snabbschack är snabbschack och många faktorer spelar in.

Jag tycker om konceptet att spela i jämna grupper och att möta jämna spelare. Tävlingen sköttes föredömligt av domaren Stephan Lindbergh men stark negativ kritik vill jag rikta mot att lunchrasten var alldeles för kort. Varför är det så?  Det är inte rimligt att spela från kl. 10-18 utan att hinna äta en ordentlig lunch. Smörgåsarna var slut på serveringen i lokalen och det enda som återstod för mig efter ett långt parti var att slänga i mig en bulle. Man ska inte behöva spela schack som om det handlar om att stå på ett löpande band. Här får Stockholms tävlingsutskott ta sig en allvarlig funderare.
För övrigt var det inget att anmärka på och en god och trevlig stämning rådde under hela turneringen. Kampviljan var som vanligt god när det gällde schack. Som en av deltagarna påpekade – Ibland vet man inte vad som är roligast, att spela själv eller att vara publik. Jag hann med det sistnämnda under en av ronderna och fick se ett spännande parti mellan Mikael Backman och Johan Svärd. Mikael Backman som hade byggt staket med fem raka ettor stod på klar vinst i detta parti, med både bättre tid och som man brukar säga stenvinst på slutet. Bara att gå ned och ta dam och vi i publiken fick se handen som höjdes i riktning mot detta drag då detta spöke som kallas schackblindhet slog till. En rädsla för en matt som inte alls var matt gjorde att han flyttade löparen för att binda denna bonde som han trodde skulle göra matt. Problemet var bara att när löparen flyttades blev rutan g4 ogarderad och motståndaren kunde istället blixtsnabbt göra en riktig matt istället. Dramatik, men Mikael Backman vann ändå gruppen och det hade varit minst sagt snöpligt när man är så nära målet men schackblindhet är en stark komponent ibland när det gäller utgången av partierna.
För min egen del hade jag ett spännande parti som svart mot Ingvar Gundersen. Efter att ha varit hårt  pressad fick jag in ett räddande kontringsdrag.

Gundersen,Ingvar – Berg,Susanna
GP-Finaler, 14.02.2016
[Susanna Berg]

Svart drar och vinner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30…Nd4! Det följde 31.Kh2 Nf3+ 32.Rxf3 Qxf3 med lätt vinst för svart.

Vinnare av min egen grupp blev Alexis Duenas som imponerade med sitt snabba och vinstgivande spel.
Grattis till alla segrare och tack för en trevlig och spännande turnering. Jag återvänder gärna nästa år men som sagt med en ordentlig lunchpaus.
Susanna Berg
 

Artikelförfattaren WFM Susanna Berg anser att det bör vara kutym med minst en timmes lunchrast när det är heldagsturneringar. (Foto: Lars OA Hedlund)jan 11
Kvinnliga framgångar i Rilton.
Schack är som vi alla vet en mansdominerad värld och desto roligare att se att av de få kvinnliga spelare var det några som stack ut ordentligt.
GM Pia Cramling spelade solitt i högsta gruppen och landade på 5.5 poäng. Hon förlorade inte något parti och fick hårt motstånd i slutronderna samt försvarade sig väl. I första ronden blev det  ett blixtrande kungsangepp efter följande inledningsdrag:

Cramling,Pia (SWE) – Zeier,Klaus (GER) [A14]
Rilton Cup 2015-16 Stockholm (1.11), 27.12.2015

1.Nf3 Nf6 2.c4 e6 3.g3 d5 4.Bg2 Be7 5.0-0 0-0 6.b3 b6 7.Bb2 Bb7 8.d3 c5 9.e3 Nc6 10.Nc3 dxc4 11.bxc4 Rc8 12.Qe2 Qc7 13.Ne1 Ne8 14.f4 f5 15.h3 Bf6 16.g4 g6 17.Nf3 Nd6 18.g5 Bg7 19.h4 Ne7 20.Rf2 a6 21.h5 gxh5 22.Nh4 Ng6 23.Qxh5 Nxh4 24.Qxh4 Bxg2 25.Rxg2 Qf7 26.g6 hxg6 27.Kf2 Ne8 28.Rag1 Qd7 29.Rxg6 Rf7 30.Ne2 Qxd3 31.Rh6 Rd7

I diagramställningen är det forcerad matt i tre drag mot Klaus Zeier, ELO 2262 från Tyskland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här avgör Pia vackert  med 32. Rh8+ Kf7 33. Txg7+ Nxg7 34. Qf6# 1-0

GM Pia Cramling blev 24:a i Rilton Cup (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En annan spelare som imponerade var GM Monika Socko från Polen som slutade på fina 6.5 poäng vilket är en stark bedrift i detta sammanhang. Hon avslutade stilrent med att föra hem ett vinnande slutspel mot GM Sergey Ivanov som svart och ta hela poängen i sista ronden.

Socko,Monika (POL) – Sarwer,Jeffrey (FIN) [B00]

Rilton Cup 2015-16 Stockholm (6.23), 02.01.2016

1.e4 Nc6 2.Nf3 d6 3.d4 Nf6 4.Nc3 Bg4 5.Be3 e5 6.d5 Ne7 7.h3 Bd7 8.Qd2 Ng6 9.Be2 Be7 10.0-0-0 0-0 11.g4 b5 12.Bd3 b4 13.Ne2 c5 14.Ng3 Qa5 15.Kb1 Rfc8 16.g5 Ne8 17.Bc4 Nc7 18.Nf5 Bf8 19.h4 Bb5 20.Qe2 Rab8 21.h5 Nf4 22.Bxf4 exf4 23.g6 Bxc4 24.Qxc4 Nb5 25.gxf7+ Kxf7 26.Nd2 Rb6 27.e5 Rcb8 28.Nb3 Qa6 29.Qxf4 Kg8 30.Nh6+ Kh8 31.Qf7 Be7

I fjärde ronden fick Monika nöjet att med de vita pjäserna visa ett välkänt tema mot Jeffrey Sarwer som är en mycket intressant spelare som gör comeback efter en tids uppehåll.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32 Dg8+!! 1-0 Kvävmatten dyker obevekligt upp och partiet är slut efter 32…Rxg8 33.Nf7 matt.
Monika Socko tillhör en schackfamilj och även hennes man, som också är stormästare, deltog i turneringen och slutade på 5.5 poäng. Som Monika nämnde för mig var han den enda i familjen som blev utan pris i turneringen då hennes dotter Weronika Socko vann första pris i Rilton 1600 samt andra dottern Julia tog ett ratingpris i samma grupp. Även om denna artikel främst ska handla om kvinnor vill jag ändå nämna sonen Szymon Socko som kom sexa i samma grupp. Vilken schackfamilj! Monika  berättade att  hon och hela familjen var mycket nöjda både med turneringen och vistelsen i Stockholm.
GM Monica Socko blev bästa dam i Rilton Cup med en sjätteplacering. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rilton 1800 såg också glädjande nog en kvinnlig segrare i Jelena Barkö följd av Margarita Zaritovskaja på delad andraplats med 5 poäng. Lite längre ned hittar vi Brandy Paltzer med 4.5 poäng. Alla dessa spelar för Sverige och känns som klart kommande tillskott inom det svenska damschacket.
I Rilton ElO tog WIM Ilena Krasenkowa en delad tolfte placering med sex poäng. Våra svenska hopp Anna Cramling och Nina Blazekovic slutade  på godkända 4.5 poäng. Båda dessa är helt klart att räkna med i det svenska damschacket och helt klart kandidater till vår kvinnliga OS-lag så småningom.
Sammanfattningvis har det varit mer män än kvinnor som spelat schack under Rilton. Ganska så många mer vill jag påstå men av detta lilla urval få fram så pass markant fina placeringar är både starkt och bådar gott inför framtiden.
Susanna Berg 

 
Nov 16

Om du inte såg sändningen i lördags från Lag-EM i Reykjavik, andra ronden, ska det nämnas att det var stor dramatik i  matchen mellan Armenien och Frankrike. Aronian gjorde en riktig miss i tidsnöden och vilket kroppspråk han hade när han insåg att han stod på förlust. Han satt länge kvar vid brädet, helt ihopsjunken, och man fick se lagkaptenen i sändningen komma fram och göra en tröstande gest.

Scenariot var följande när jag kom in i slutfasen av matchen mellan Armenien och Frankrike:

Aronian,Aronian (2781) – Vachier-Lagrave,Maxime (2765)
(2), 15.11.2015

Ett parti var ännu inte färdigspelat och fransmannen Maxime Vachier-Lagrave hade länge pressat sin motståndare från Armenien, Levon Aronian. Remi såg ut som en naturlig utgång och i tidsnöden såg det också ut att bli fallet då Aronian gjorde något som såg ut som en avvecklande kombination som skulle leda till den efterlängtade remin.

Vit drar och gör remi?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

81.Nxh4 Kxh4 82.Kc3 Bb5 0-1 Han hade räknat på 83.a4 men glömt att svart hade mellandraget 83…Kg3 och därför gav han upp utan att invänta svarts drag.

Allt gick fort som det gör i tidsnöd. Vi i publiken, det vill säga schackspelare runt hela världen bakom sina datorer, kunde höra och se hur den kvinnliga kommentatorn bestört utbrast.” – Titta,han har gjort bort sig! ” Den manlige kommentatorn var mer tveksam och litade mer på de schackvarianterna. ” – Nej, håller verkligen inte detta efter a4? ” Motrepliken kom direkt: ”-Här behövs inga varianter utan titta på kroppspråket!” Förvisso helt rätt och vi kunde bara instämma som åskådare. Inget skådespel från den armeniske spelaren. Kroppen var ihopsjunken och han skakade ideligen på huvudet. Partiet var förlorat! Han gav upp ganska direkt och det visade sig, som så ofta händer i schack, att med lite tid kvar på klockan missade han ett vinnande mellandrag från motståndarens sida.

Vit gav upp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett mycket spännande partislut och all heder till båda spelarna. Jag är övertygad om att denna slutställning kommer att cirkulera världen runt i alla schackspalter som jag har nöjt mig att beskriva med ord.

Susanna Berg

P.S. Frankrike vann med 2.5-1-5. D.S.apr 21

Det stora Myntslaget – en trevlig turnering med fantasi

Tänk dig att du kommer ut efter att ha spelat en turnering. Du står på en liten gård på Södermalm och plötsligt känner du att ljuset och himlen öppnar sig omgiven av vårluften och husen med sin personliga stadsprägel.  Så kände jag efter att deltagit i tävlingen Det stora myntslaget en lördag i mars. En  hemtrevlig och trivsam turnering i  nystartade klubbens Pyramidens  lokal  där stenhård kamp och spänning utspelade sig under några timmar. Konceptet var snabbschack , 10 minuter med  5 sekunders tillägg.  Ett annorlunda koncept var också att inga elitspelare fick vara med. Rankinggränsen var 2099.  För min egen del har jag inget emot detta då jag tycker om att spela jämna turneringar samt är det en rolig morot för oss vanliga klubbspelare att ha chans att komma i toppen och vinna prispengar.

Resultatmässigt  kom jag sexa på fyra poäng. Ömsom vin och ömsom vatten som det kan vara i schack. Jag vann ett parti där jag borde ha förlorat pjäs i en enkel spelöppningsfälla men motståndaren såg inte det. Jag satt och funderade på hur jag skulle kunna ruffla med pjäs under då, till min stora lättnad, motståndaren gjorde ett annat drag. I ett annat skede av turneringen blev jag våldsamt störd av två spelare som högt analyserade sitt parti när de slutat spela. Så störande och jag tänkte att jag ska bara göra ett drag snabbt och säga till dem att sluta prata. Det så kallade snabba draget visade sig vara att flytta en springare så att min dam kunde tas av motståndarens dam och så var det partiet över. Koncentration är viktigt i schack.

Turneringen hade fantasifulla priser i form av små penningsäckar.  Joakim von Anka hade blivit mycket nöjd om han varit schackspelare… Det är inte ofta man får se en schackspelare digna av bördan när de hämtar sitt förstapris men nu fick vi göra det.  Förstapriset på 3000 kr delades nämligen ut i femkronor! Det blev många mynt men tilläggas ska att allt var uppdelat i rör färdiga att växlas in på banken. Ett roligt och uppskattat inslag! Simon Marder blev den som fick kallas fram för att ta emot denna penningpåse och en välförtjänt seger. Grattis Simon!

Vinnare av 600 femkronor blev Simon Marder. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avslutningsvis en stor eloge till arrangörerna. En trevlig schackdag med både kampfyllda parter samt avslappnad atmosfär mellan ronderna. Goda smörgåsar ordnades och när man inte spelade kunde vi följa och diskutera Pias parti i pågående VM.  Ser fram emot mer turneringar i Pyramidens regi!

Länk till resultat:

http://de.chess-results.com/tnr164670.aspx?lan=1&art=1&rd=7&wi=821

Susanna Bergmar 13

Med jämna mellanrum brukar Pia Cramling initiera och hålla i en träff och föreläsning för oss kvinnliga spelare. Ett alltid uppskattat arrangemang och igår var det dags igen. Tanken är att, förutom att bättra på den schackliga kunskapen, både social samverkan ingår samt möjligheten att skapa ett nätverk för oss kvinnliga spelare som förhoppningsvis kan göra att vi blir fler.

Det var som vanligt en trevlig kväll som avslutades med parschack. Detta var en ny aktivitet  för mig och det var både roligt och spännande.  På föreläsningen bjöd Pia på temat ”attack på h-linjen” och varvade lättare med svårare ställningar. Nedanstående ställning får väl anses tillhöra den svårare då det inte var helt lätt.

Stefanova,Antoaneta – Dragnidze,Nana
Women Grand Prix, 2011
[Susanna Berg]

Svart är vid draget, vad händer? Vad är bästa draget?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Innan diagramställningen uppstod hade svart spelat  16….Nf4 vilket är ett krävande drag eftersom hon var tvungen att kalkylera på vad som händer efter det spelade 17. Nd5. Vad händer kan man fråga sig och det var det uppdraget Pia gav oss att fundera över. Vad är bästa draget? Man inser naturligtvis att något drastiskt måste ske för flyttar damen till d3 förlorar svart en pjäs genom att vit tar springaren på f4. Inte helt lätt som sagt, men när lösningen kom fram var det både glasklart och logiskt som så mycket annat.

17…Rxd5! Ett stiligt damoffer. 18.Bxd4 Rxg5 Så överraskande att tornet tar g-linjen i besittningen.  Här gav vit upp då allt är hopplöst. 19. Re1 möts av 19…Rxg2+ 20. Kf1 Txh3 och det går inte att gardera matten. En fin avslutning och extra roligt att Pia såg partiet live när det hände.

Tack till alla som var med och extra stort tack till Pia! Dessa schackträffar betyder mycket. Ett perfekt koncept och upplägg!

 

Susanna Bergjan 15

Det var väldigt längesedan jag spelade Rilton då jag alltid känner att jag dras mellan valen att koppla av efter en intensiv arbetsperiod mellan att spela spännande, men ack så energikrävande schack. Detta år fick schacket segra och det är inget jag ångrar. Rilton har varit en mycket behaglig givande och spännande upplevelse.

Det är lätt att man som spelare glömmer allt arbete som ligger bakom en turnering från arrangörshåll. Dessa nio ronder sköttes exemplariskt. Domare var alltid tillgängliga, tydlig information, gott om plats för alla spelare samt en vidunderlig utsikt över vårt vackra Stockholm. Det sistnämnda är alltid något speciellt och en extra bonus att bjuda våra utländska gäster på. Om man betänker att nästan 300 spelare var på plats när alla fyra turneringar spelades förstår man vad som krävs för att hålla i ett arrangemang som detta. Spellokalen var Clarion Hotel på Södermalm och bra beläget både för spelare och publik.

En annan bra sak från arrangörshåll är det uppskattade och välbesökta kommentatorsrummet där stormästarna Ulf Andersson och Lars Karlsson kommenterade de pågående partierna.

När det gäller min egen insats tog jag femtio procent och hade siktat på mer men man får inte alltid som man vill i schack. Jag är ändå nöjd med spännande och lärorika partier.

Som en lustig detalj vann jag tre gånger med hjälp av en bonde på a5! Allt enligt den gamle schackmästarens François-André Danican  Philidors anda som på sjuttonhundratalet myntade uttrycket att ”bönderna är schackspelets själ”.

I ett parti vann jag en löpare som stängdes in av en bonde som marscherade fram till a5 efter endast 12 drag. I de andra två partierna fick bonden vara stommen i mattbilden.

Berg,Susanna – Halleröd,Ralph
Rilton Elo, 2014/15
[Susanna Berg]

Vit vid draget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi kommer in i denna ställning efter 5…gxf6 varianten i Caro-Kann och ställningen har länge varit balanserad men dynamisk fast nu börjar det hetta till ordentligt. Jag hade bara någon minut kvar i denna ställning och hittade det trixiga 34.Qb6+! Qxb6? Svart hade kunnat bjuda hårdare motstånd med 34…Ka8 men då vinner 35.Rgd1! med matthot på d8. Nu bemöts 35…Qxb6 (Inte heller 35…Nd5 räddar svart: 36.Rd8+ Rxd8 37.Qxd8+ Ka7 38.Nd7 med matt.) 36.axb6 Nd5 med 37.Rxb7 och fortsättningen Ra7+, Nd7+, b7+ och b8Q+. 35.axb6+ Ka8 35…Kxb6 36.Rxb7# 36.Rxg7 Rxg7 37.Rd8# 1-0

I nästa diagram dyker bonden på a5 upp i mattangreppet efter att ha offrat sig själv genom a5-a4 för att luckra upp motståndarens kungställning.

Lindvall,Per – Berg,Susanna
Rilton Elo, 2014/15
[Susanna Berg]

Svart vid draget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vit har precis spelat 30 Tf7 och jag fann det starka 30…Re4! Det följde 31.Rxf6 Rxc4 32.Rd7 Rb4! 0-1Det hotar ogarderbar matt på a4. Ordet mattnät får en tydlig innebörd.

Rilton Elo, där jag deltog, hade 107 deltagare. Grattis till Magnus Eriksen från Norge som segrade på 7,5 poäng. En annan norsk spelare som bör nämnas är unga Benjamin Halvorsen som gjorde en stark insats  på  4 poäng med ett ordentligt kliv upp i ratingen.  Tre kvinnliga spelare slutade på fina 6 poäng: polskan Ilena Krasenkova, svenska damlandslagets Jessica Bengtsson och Emilia Horn.

Se nedanstående länk för fullständig resultat:

http://www.chess-results.com/tnr144654.aspx?lan=6&art=1&rd=9&flag=30&wi=821

Susanna Berg


jan 07

På Trettondagen spelades Dam-SM i snabbschack 2015 med 14 deltagare på Spånga Gymnasium. Tävlingen hölls i den delen som kallas Djurhuset och det finns 1200 djur på Spånga Gymnasium vilket var helt nytt för undertecknad. För att ta sig till spellokalen fick man gå via en sluss där djuren huserade. Alla var dock i burar och vi kunde vara lugna då vi fick höra att den som var farligast var en lugn och fredlig sköldpadda som höll sig stillsam och verkade nöjd med att få vara i sin bur och äta sin mat

Pia vann i överlägsen i stil med att vinna alla partier och var aldrig hotad, vare sig av oss spelare eller djuren. Den som närmast skulle kunna hota var tvåan Ellinor Frisk men där visade Pia sin klass med att snyggt manövrera hem ett slutspel med terrängfördel. Stort Grattis till titeln för tredje året i rad!

På en odelad andra plats kom som sagt Ellinor. Hon spelade snabbt, bra och beslutsamt men mot undertecknad var hon illa ute efter att ha hamnat sämre till i öppningen som svart i Sicilianskt. Se nedanstående ställning:

WFM Berg,Susanna (1896) – Frisk,Ellinor (2266)
Dam-SM i snabbschack (4), 06.01.2015

Hur spelar vit?

Det är svårt att hantera tiden och få den tid man behöver för att skörda frukterna av en bättre ställning. Jag lockades till att spela på matt med 22.Nd5+ vilket inte var övertygande och Ellinor lyckades trixa bort mig och försvarade sig väl. Här kunde jag istället vinna en en ren merbonde med 22.Nxf5 Kxf5 23.g4+ Kg6 24.Bxc5 följt av Re6+ och en stark ställning.

En trevlig överraskning var Siv Bengtsson som dök upp på den schackliga arenan igen och gjorde det med fina 4,5 poäng och en delad tredjeplacering.  Mycket starkt gjort!
Överhuvudtaget en mycket lyckad och trevlig schackdag. En stor eloge till Kungstornet som tog på sig att ordna detta arrangemang tillsammans med Sveriges Schackförbund!  Ett extra beröm för att alla deltagare bjöds på gratis fika, bröd och lunch! Känns bra att fler och fler arrangörer inser att vi schackspelare behöver både få den sociala samvaron av lunchpaus samt även extra energitillskott i form av mat.
Ett stort tack till både arrangörer, spelare och publik för en inspirerande dag med spännande schack!
Resultattabell:

NAMN KLUBB LASK ELO SP + = POÄNG KV.P
1 Pia Cramling SK Team Viking 2518 7 7 0 0 7.0 26.00
2 Ellinor Frisk Lunds ASK 2266 7 5 1 1 5.5 28.00
3 Inna Agrest SK Team Viking 2179 7 4 1 2 4.5 26.50
4 Siv Bengtsson SS Manhem 2125 7 4 1 2 4.5 23.50
5 Susanna Berg Kristallens SK 1823 1896 7 4 1 2 4.5 18.00
6 Anna Cramling Sollentuna SK 1585 7 4 1 2 4.5 15.50
7 Viktoria Johansson Kungstornet 2157 2126 7 3 2 2 4.0 29.00
8 Maria Berg Schack 78, Uppsala 1763 7 4 0 3 4.0 19.50
9 Jessica Bengtsson SS Manhem 1971 7 2 3 2 3.5 26.50
10 Louise Segerfelt SS Manhem 1753 7 3 0 4 3.0 24.00
11 Lina Cao-Zhang Stockholms SS 1699 7 1 2 4 2.0 25.00
12 Vida Radon Storstockholms SA 7 1 0 6 1.0 24.00
13 Helena Hellmér Solna SS 7 1 0 6 1.0 24.00
14 Trino Paltzer Sollentuna SK 7 0 0 7 0.0 20.50

Susanna Berg

Tidigare artiklar