jan 27

Två ronder återstår av Tata Steel Masters och slutstriden i helgen ser ut att bli riktigt spännande. So är i topp med 7.5 poäng men en halva bakom honom smyger en annan potientiell utmanare till Magnus Carlsen, Wei Yi som med sin vinst mot Karjakin nu bara ligger en halv poäng efter. Detta var för övrigt den enda vinsten och partiet gås igenom i nedanstående klipp av IM Lawrence Trent.

Tre spelare har 6.5 poäng och dessa är Aronian, Carlsen och Eljanov. Carlsen spelade remi med de vita pjäserna mot sensationen Adhiban som för närvarande delar sjätte till sjunde platsen med Karjakin på 5.5 poäng. Det partiet kan ses här nedan med kommentarer av GM Daniel King.

Livesändningen med kommentarer av GM Jan Gustafsson och IM Lawrence Trent från rond 11 kan ses i följande klipp.

I Tata Steel Challengers har Xiong övertagit ledningen efter att ha vunnit sitt tredje raka parti. Denna gång var det Smirin som inte kunde hålla emot hans vita pjäsföring. Xiong har därmed 8 poäng men skuggas av Ragger och Jones en halva efter. Grandelius störde rejält i toppen då Ragger trots pjäs över fick släppa en halva. Det är ju bekant att torn och springare mot torn – utan bönder – inte går att vinna teoretiskt och i praktiskt spel är chanserna försvinnande små. Grandelius hade inga problem att hålla remi och den som är intresserad av att se hur det går till kan spela igenom slutspelet på Chessbomb. Grandelius ligger på en delad femte till sjätteplats med 6.5 poäng.

Läs de 10 kommentarerna till “Tata Steel Masters 2017 – rond 11”

  1. En undran säger:

    Magnus Carlsen kommer inte att gå till historien som den store spelöppningsteoretikern. Jag tycker att han är lite för lat när det kommer till spelöppningsteori. Är man världsmästare tycker jag att man ska jobba hårdare med den biten. De som närmar sig honom i jakten på VM-kronan jobbar betydligt hårdare.

    Jag har svårt att se Carlsen som världsmästare efter nästa VM-final om inte arbetsinsatsen ökas på spelöppningsfronten. Motståndarna börjar också spela bättre i slutspelet, så det blir inte lätt att rädda sig till segrar där efter fler och fler mindre lyckade öppningsexperiment.

    Det var i alla fall roligt att ha en nordisk världsmästare i schack – så länge det varade!

  2. Mannen från Orkney säger:

    ”Det var i alla fall roligt att ha en nordisk världsmästare i schack – så länge det varade!”
    Ja, vi får hoppas det inte varar så länge till. Ska bli skönt när denne streber är borta!

  3. En undran säger:

    Vilken bjudning från Eljanov mot Carlsen idag. Efter en väldigt snäll öppning igen av Carlsen misshandlar Eljanov sin ställning totalt. Hade han ett migränanfall? Kunde han inte somna i natt? Så dåligt ska man inte normalt kunna spela på hans nivå.

  4. Susanna Berg Laachiri säger:

    Alltid lika fascinerad av dessa kommentarer om åsikter om världseliten då jag är ganska övertygad om att de som skriver de inte har den blekaste aning om vad det innebär. Verkar som man tror att Magnus Carlsen spelar en mindre lyckad öppning och har lite tur i slutspelet… Det handlar om mer än så när man är världsmästare och spelar på denna höga nivå. . Magnus Carlsen har min djupaste beundran! Han är 23 år och varit världsmästare i tre år. Alltid lika fascinerande att följa hans partier och hans stora förståelse. Jag tror nog för egen del att vi kommer att ha en nordisk världsmästare ganska länge till !

  5. Thomas Engqvist säger:

    Jag instämmer helt och fullt med den senaste talaren! Vi är alla människor av kött och blod även Carlsen…
    Jag tycker inte Carlsen är för lat när det gäller spelöppningar. Observera att sådana schackgenier som Capablanca och Fischer hade begränsade repertoarer men de kunde dem till fulländning. Detta är inte att vara lat utan snarare pragmatisk i sitt upplägg. Idag har dessutom spelöppningsteorin förändrats och varje parti är en psykologiskt strid som börjar redan i spelöppningen. Spelöppningen är dock bara en del av ett schackparti. Det primära är att man får ett psykologiskt övertag och om man misslyckas med det är det näst viktigaste att inte motståndaren får ett psykologiskt övertag. Naturligtvis jobbar de som strävar efter att bli världsmästare hårdare än en världsmästare eftersom de har en bit kvar till att bestiga K2. Carlsen kommer nog att vara världsmästare i många år framöver för vem kan hota honom? För det första krävs det att någon som So eller Wei Yi ska kvalificera sig för att bli utmanare och för det andra krävs det att vinna en VM-match mot Carlsen. Det är många om för den potentiella utmanaren. Det finns också en uppenbar risk att Carlsen aldrig får möta den riktiga världstvåan.

  6. Mannen från Orkney säger:

    Carlsen lider av spelberoende. Det är därför han agerar som han gör.

  7. Thomas Engqvist säger:

    Ja, schack är en drog för alla involverade, dock en positiv sådan eftersom hjärnan hålls i trim istället för motsatsen.

  8. En undran säger:

    Carlsen själv är inte nöjd med sitt spel.

    Ju mer man jobbar med spelöppningen – desto färre misstag gör man i fortsättningen av partiet, desto mer energi sparar man till resten av partiet, till resten av turneringen. Du blir helt enkelt mer dränerad på ork och kraft av att slarva med öppningsförberedelser och därmed mer benägen att missa t om en matt i 3 drag som mot Giri. Skulle du dessutom slarva med sömnen och hellre spela blixt, poker eller något annat innan läggdags blir inte heller det till din fördel.

    Eftersom betänketiden har skurits ner har spelarna mindre tid att gå på djupet i en ställning under partiet. Och inga avbrott får man heller för att öka chansen att spela som en gud i slutspelet. Har man gått på djupet i öppningsförberedelserna utnyttjar man smartare betänketiden och spelar därmed mer säkert och tryggt i både mittspel och kommande slutspel.

    Magnus Carlsen vill helt enkelt inte offra lika mycket av sitt liv som t ex Fischer var beredd på att göra. Fischer hade ju bara schack som det stora brinnande intresset. Carlsen är lite mer intresserad av annat – och det går ut över schacket. Nu har det ändå räckt för att bli världsmästare, men återigen vinner han inte en turnering.

    Kanske har också Carlsen för många ja-sägare omkring sig, för många som slätar över skönhetsmissarna i sina partier, som gör att han inte jobbar hårdare. Ja-sägare är vår största fiende för att bli ännu bättre. Eller så har han kritiker i sin närhet som inte inspirerar honom tillräckligt för att korrigera sin tendens till missar.

    Wesley So är på gång nu och har tagit över stafettpinnen efter Caruana som den största utmanaren till Carlsen. Och där bakom finns även andra intressanta kort. Den som offrar mest av sitt liv på schack är snart ny världsmästare – tills även denne inte längre är beredd att offra lika mycket. Då tar någon annan över stafettpinnen.

    Jag brukar ha rätt i mina prognoser, men har jag fel så tar jag det.

  9. Thomas Engqvist säger:

    Det är förståeligt att Carlsen inte är nöjd eftersom en världsmästare förväntas vinna de flesta turneringar han ställer upp i. Carlsen kan dock vara världsmästare länge till och som jag har nämnt tidigare så vet man inte vem som står på tur nästa gång. Även om han skulle möta So i en framtida VM-match så har den senare mycket mindre matcherfarenhet och denna faktor kan vara helt avgörande. Jag tror att en tuff motståndare i detta perspektiv skulle vara Kramnik som jag tycker är lite bortglömd i sammanhanget. Det finns många tänkbara bud till en framtida utmanare och det är verligen inte lätt att sia om, ungefär som vädret!

  10. Mannen från Orkney säger:

    Jag håller inte med i Thomas analys att det är svårt att ta sig till en VM-match. Idag är det bara för Topp 100 eller +2650 jag minns inte riktigt var FIDE drog gränsen för att någon skulle ha rätten att köpa en VM-match. FIDE har sagt ja, genom att precisera dessa krav. Penningkravet har jag för mig var 1 miljon dollar. Och det är väll där schackets status står idag ty en miljon dollar för en VM-match är lika feltänkt som det var på 60-talet att vinnaren skulle få motsvarande 6.000 kr. Då var det visserligen en sovjetisk affär där vinnare och utmanare fick en stöttning som är lite svår att mäta i pengar. Under senaste VM hörde jag att det var 20x mer prispengar mellan KvsK och andra matcher på 80-90-talet om man justerar för inflationen. Skulle det idag annordnas VM i Pokemon Go skulle förstapriset vara betydligt högre. Schacket är på dekis och det spelar ingen som helst roll i mitt tycke att schackspelarna tycker det är all time high med schacksändningar på TV och nätet och masshysterin med ungdomsschacket som verkar finnas i hela världen men där ungdomarna senare slutar i nästan kirurgisk precision.

Lämna en kommentar