• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jun 24

Den nyutkomna svenska schackboken Schackets mästare – I huvudet på Ulf Andersson finns att köpa på SchackSnackShopen. Den har fått positiva recensioner i Expressen, Enköpingsposten och Uppsala Nya Tidning. Boken har samma pris som Sportförlaget i Europa AB där den kostar 298 kr exklusive porto.

Om du vill beställa boken kontaktar du thomasengqvist@protonmail.com och lämnar adressuppgifter så kommer boken att postas senast dagen efter. Du kan se SchackSnackShopens hela utbud genom att klicka på ”Kategorier” i högerspalten och därefter på ”SchackSnackShopen”. Du kan också klicka på länken ”SchackSnackShopen” för att bli direkt dirigerad till de aktuella sidorna.aug 08

Den nyutkomna svenska schackboken Schackets mästare – I huvudet på Ulf Andersson finns nu att köpa på SchackSnackShopen. Den har fått positiva recensioner i Expressen, Enköpingsposten och Uppsala Nya Tidning. Boken har samma pris som Sportförlaget i Europa AB där den kostar 298 kr exklusive porto.

Om du vill beställa boken kontaktar du thomasengqvist@protonmail.com och lämnar adressuppgifter så kommer boken att postas senast dagen efter. Du kan se SchackSnackShopens hela utbud genom att klicka på ”Kategorier” i högerspalten och därefter på ”SchackSnackShopen”. Du kan också klicka på länken ”SchackSnackShopen” för att bli direkt dirigerad till de aktuella sidorna.

SchackSnackShopen är under uppbyggnad och kommer att vara en egen hemsida 2020.maj 05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bobby Fischer är ett schackgeni som aldrig upphör att fascinera, både som spelare och människa. För några år sedan (2015) gav schackbokförlaget New In Chess ut ett nytryck av den klassiska intervjuboken som först gavs ut 1994, alltså två år efter att Fischer för andra gången besegrat Boris Spasskij i en prestigefull match. Fischer är dragplåstret med sitt berömda uttalande: ”I’m not going to give you an interview.”

Den välkände kommentatorn Dirk Jan Ten Geuzendam, chefredaktör för New in Chess – schacktidskriften – har genomfört och sammanställt intervjuerna. Han har en förmåga att attrahera både schackspecialister och lekmän med sin förmåga att förmedla nyheter objektivt. De som intervjuas av detta intervjuproffs är inga mindre än Dr, Meidert Niemeijer, Tim Krabbe, Garry Kasparov, Lev Polugajevskij, Mikhail Botvinnik, Anatolij Karpov, Jan Timman, Victor Kortjnoj, Vlastimil Hort, Boris Spasskij, Svetozar Gligoric, Lajos Portisch, Miguel Najdorf,  Bent Larsen, Vassilij Smyslov, Vladimir Kramnik, Viswanathan Anand, Xie Jun och Judit Polgar. Det säger sig självt att boken är full av anekdoter. Det är ytterst ovanligt med intervjuböcker i schackvärlden eftersom dessa vanligtvis publiceras i schacktidskrifter och enbart denna faktor gör förstås boken attraktiv. Just nu går den att köpa på SchackSnackShopen för 270 kr inkl. porto. Kontakta thomasengqvist@protonmail.com så läggs boken omgående i brevlådan. I annat fall är risken stor att även den andra upplagan tar slut och man hänvisas till den dyra second-hand-marknaden med priser från 500 kr och uppåt.okt 21
De bästa böckerna på Quality Chess är de tidlösa böckerna, som aldrig blir för gamla. IM Tibor Karolyi har specialiserat sig på tidlösa böcker, det vill säga främst skriva om stora spelare. Han avslutade sin hyllade trilogi om Mikhail Tal med Mikail Tal´s Best Games 3 förra året och den finns nu att köpa på SchackSnackShopen för 240 kr. Det är lite pengar, men mycket tid att spendera, som dock lär ge återbäring i form av en djupare förståelse för Trollkarlen från Riga och en återspegling av detta i sitt eget spel. Kontakta thomasengqvist@protonmail.com om du är intresserad. På baksidan kan man läsa:
In this, the third and final volume of his landmark series, award-winning author Tibor Karolyi concludes his investigation into the life and career of Mikhail Tal, the most entertaining and popular world chess champion of all time. This book covers the final two decades of Tal’s life and games, from 1972 until his death in 1992. Despite being more than a decade removed from his world title reign, the early 1970s saw Tal rewrite chess history with two record-breaking unbeaten streaks. Other highlights include victory in the Montreal 1979 Tournament of Champions, and winning the World Blitz Championship in 1988. Despite Tal’s unbeaten streaks and more mature playing style, his attacking flair did not desert him, and the reader will find many more delightful sacrifices and creative gems from one of the most remarkable careers in chess history. As in the previous volumes, insightful chess analysis and biographical research is complemented by anecdotes from famous players who share their memories of Tal ”The Invincible.”

Är du intresserad av boken kontaktar du SchackSnackShopen. Den kostar 240 kr.sep 23

Garry Kasparov anser att boken i vänster bildkant är en världens tre bästa böcker så om du inte har den bör du införskaffa den innan den andra upplagan tar slut. Första upplagan sålde slut redan efter tre månader. Schackentusiasten Jan Verendel har gjort ett fantastiskt gediget och noggrant arbete med översättningen från originalspråket estniska under fyra års tid och han har dessutom fått hjälp av den skotske stormästaren John Shaw med korrekturläsning så översättningen håller hög klass. Boken är en tegelsten på 544 sidor varav de två sista sidorna lämpar sig för egna anteckningar. Det går att läsa mer i recensionen som tidigare publicerats på Schacksnack. Är du intresserad av boken kan du beställa den på SchackSnackShopen för 300 kr. Sänd ett mejl till thomasengqvist@protonmail.com så läggs boken undan åt dig.