Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

apr 30

Den sista omgången i Lag-DM ville Wasa SK tangera ett rekord sedan 1911 då en klubb ställde upp med hälften kvinnor i sitt lag. FIDE satsar nämligen i år extra på att lyfta fram damschacket och därför ville Wasa SK ta ut sju kvinnor inför mötet med Kungstornet om bronsmedaljen i en match som avgjordes på 14 bord. De sju anmälda damerna var GM Pia Cramling, IM Elisabeth Päthz, WGM Laura Rogule, WGM Dana Reizniece-Ozola (FIDE:s VD), WIM Irina Tetenkina, WIM Borislava Borisova och WFM Jelna Ancric.

Tyvärr blev Pia Cramling sjuk i Covid-19. Detta var ett sedan länge planerat samprojekt med Wasa SK:s lagledare Birger Wenzel och den välkände schackmecenaten Peter Hlawatsch för att uppfylla ett önskemål av henne att få ett av de 14 borden till ett permanent dambord. Anledningen är att Pia Cramling på denna punkt inte har fått gehör av Stockholms schackförbund. Denna damuppställning på sju bord är alltså samtidigt tänkt att vara en kraftig markering mot att Stockholms schackförbund envisas med att säga nej till ett dambord.

Högtidskvällen fick mycket medial uppmärksamhet då Wasa SK anlitade tv-producenten Daniel Ivarsson som filmade och intervjuade under lag-DM-kvällen. Även Lars OA Hedlund var på plats för att ta bilder.

Här följer ett litet urval av Lars OA Hedlund:

Slutresultat

GM Tom Wedberg Wasa SK (Foto: Lars OA Hedlund)
GM Juan Bellon Lopez Wasa SK (Foto: Lars OA Hedlund)
GM Lars Karlsson SK Rockaden (Foto: Lars OA Hedlund)
FM och författare Bengt Hammar Stockholms SS (Foto: Lars OA Hedlund)
IM Martin Lokander och GM Jonathan Westerberg Stockholms SS (Foto: Lars OA Hedlund)
Kezli Ong och FM Magnus Carlhammar Farsta SK (Foto: Lars OA Hedlund)
WGM_Dana_Reizniece-Ozola (Foto: Lars OA Hedlund)
WGM Laura Rogule (Foto: Lars OA Hedlund)

Från vänster: WFM Jelena Andric, WIM Irina Tetenkina, IM Elisabeth Pähtz och WGM Dana Reizniece-Ozola, FIDE:s VD och Anastasija Sorokina, FIDE:s vicepresident (Foto: Lars OA Hedlund)

”Konsultation” (Foto: Lars OA Hedlund)
”Jourhavande barnvakt” (Foto: Lars OA Hedlund)feb 28

Från och med nu är jag tillgänglig igen för privata schacklektioner under 2022 efter ett långt uppehåll, i huvudsak på grund av pandemin. Jag är aktiv tävlingsspelare och spelar för en av Sveriges starkaste klubbar – Wasa SK . Jag är utbildad pedagog (folkhögskolelärare) och en mycket erfaren schackpedagog. Jag har bland annat skrivit åtta schackböcker och ett flertal böcker är dessutom på gång. Mina mest meriterande meriter som coach på VM-nivå är att jag har ingått i Stefan Winges stab som hjälpte Winge att komma tvåa i VM i korrespondensschack 2012. I Kina har jag tränat den unge Zhu Yi som kom tvåa i VM under 12 år 2012.

Min grundläggande schackfilosofi är inspirerad av den kände rysk/franske pedagogen Eugene Znosko-Borovskij (1884-1854) som var av åsikten att förståelse är viktigare än att lära sig utantill. Även den kinesiska schackskolans idéer, som bygger på att man går igenom spelade partier med en erfaren spelare, är en grundpelare i det pedagogiska upplägget. Det är mycket lättare att utvecklas i schack, om man samtidigt som man tränar, spelar aktivt och sedan tillsammans med läraren kritiskt går igenom ens partier för att upptäcka de svaga respektive starkare sidorna i spelet. Den bästa metoden att bli bättre i schack är utan tvekan genom att successivt eliminera sina tillkortakommanden men även att vidareutveckla sina starkaste sidor är ytterst viktigt. Den kontinuerliga verbala kommunikationen mellan lärare och elev kommer idealiskt att leda till att eleven förstår hur han eller hon kan vidareutvecklas mot sina personliga mål.

Förutom att luta sig mot detta är mina undervisningsmetoder unika då tanken med varje lektion är att vara ett komplement till schacklitteraturen snarare än att lägga tyngdpunkten på hänvisningar till litteraturen. Det är viktigt för mig och studenten att jag kan uttrycka vad jag har lärt mig genom att ha spelat schack och umgåtts med starka spelare och inte minst alla mina privata och offentliga undervisningstimmar som har pågått i decennier. Allt detta är givetvis inget man kan lära sig enbart genom det tryckta ordet. Fortfarande har den schackboken inte skrivits där schackspelaren verkligen uttrycker sina innersta tankar och relevanta erfarenheter om schack. Den stora fördelen med att ta privata schacklektioner är möjligheten att skräddarsy lektionen för att nivåanpassa och möta elevens behov. Detta kan aldrig en schackbok göra som vanligen skrivs för en bred publik med syftet att sälja till så många målgrupper som möjligt. Dessutom har eleven alltid möjligheten att genom eget engagemang ställa väsentliga frågor för att därigenom påverka och påskynda sin egen utvecklingsprocess.

För spelare bosatta i Stockholm går det bra att komma överens om att träffas medan det för övriga går bra att kommunicera via skype, gärna med hjälp av Internet Chess Club (ICC) eller motsvarande plattform där det är enkelt och behändigt att flytta pjäserna.

Det finns fyra andra möjligheter att ta schacklektioner:

Den första möjligheten är att vara ställningsorienterad (position orientated) och införskaffa 300 most important chess positions där de 300 viktigaste ställningarna presenteras, det vill säga de viktigaste positionella idéerna spelare på alla nivåer behöver känna till. Genom att assimilera och upprepa dessa ställningar kommer du att öka din spelstyrka avsevärt i proportion till din rating. Om du kan alla dessa nyckelställningar kommer du att ha stora chanser i praktiskt schack att känna igen tematiken inom öppningsspel, mittspel och slutspel. T.ex. om du kan ett specifikt bondeslutspel kan det motsvara kunskapen om 50 bondeslutspel, men du måste veta vilken nyckelställning det är. Detta är den enda genvägen som finns om man vill förkovra sig snabbt och effektivt. Om du vill se konkreta exempel på denna träningsmetod kan du läsa mer i dessa artiklar publicerade på Schacksnack: här och här och här och här.

Den andra möjligheten är att införskaffa boken 300 most important tactical chess positions där de 300 viktigaste taktiska ställningarna presenteras. Genom att assimilera och upprepa dessa ställningar kommer du att öka din spelstyrka avsevärt i proportion till din rating. Om du kan alla dessa taktiska nyckelställningar kommer du att ha stora chanser i praktiskt schack att känna igen tematiken inom öppningsspel, mittspel och slutspel. Om du kan en specifik kombination, spelöppningsfälla eller angreppsplan kan du applicera det taktiska temat i många andra ställningar, men du måste veta vilken nyckelställning det är. Du kommer också att lära dig hur du kan få upp dessa ställningar där det finns ett taktiskt sätt att avgöra partiet. Givetvis kommer du att kunna ha denna metod som målsättning i alla dina partier. Detta är den enda genvägen som finns om man vill förkovra sig snabbt och effektivt. Om du vill se konkreta exempel på denna träningsmetod kan du läsa följande artiklar publicerade på Schacksnack: del 1, del 2, del 3, del 4, och del 5.

Den tredje möjligheten är att sända ett eller flera partier via e-post till thomasengqvist@protonmail.com för att få återkoppling, med hjälp av skriftliga kommentarer. Det kan bli ungefär två a4-sidor per parti späckade med pedagogiska kommentarer. Du kan se exempel på denna träningsmetod här och här.

Den fjärde möjligheten, som är kostnadsfri är att registrera sig på Thomas Engqvists kanal och ta del av mina videor och videokurser på Youtube. Det finns mer information om detta träningskoncept om du klickar här.

Alla är välkomna att ta schacklektioner eller få hjälp med sina förberedelser oavsett nivå, från ratingtalet 1000 upp till 3000. Om du är intresserad av att utveckla ditt spel med ett träningsprogram genom att ta schacklektioner live, på nätet eller via mejl, alternativt har frågor, är du alltid välkommen att skriva till thomasengqvist@protonmail.com för att få mer detaljerad information.

IM Thomas Engqvistjan 28

Den kroatiske stormästaren Davorin Kuljasevic har skrivit How to Study Chess on your Own (New in Chess 2021) vilket är en aptitretande titel för spelare som saknar en coach eller blir förvirrade av marknadens utbud av schacklitteratur och utbud på Internet. Denna typ av bok bör det finnas ett stort behov av eftersom det inte finns så många böcker som har den egna schackträningen som fokus. Han går bland annat igenom femton studiemetoder med följande rubriceringar:

1 Spela igenom partier

2 Titta på DVD:er eller andra media

3 Läsa schacklitteratur och tidskrifter

4 Lätta analyser av partier

5 Djupa analyser av partier

6 Datorassisterade analyser av partier

7 Analysera partier med andra

8 Hitta det bästa draget i olika ställningar

9 Simulera/gissa drag i partier

10 Lära sig varianter, ställningar eller partier utantill

11 Lösa schackproblem

12 Spela partier

13 Spela blixt eller snabbschack

14 Blindschack

15 Spela mot en dator

Innan ni läser vidare kan ni gärna fundera över vilken eller vilka metoder ni tror ar de effektivaste för att förkovra sig i schack. Inte helt överraskande är de tre mest effektivaste metoderna enligt Kuljasevic 5, 9 och 12. Dessa tre metoder får alla siffran 5 på en skala 1-5 under de tre kolumnerna ”Praktisk relevans”, ”Studieintensitet” och ”Långsiktig utvecklingspotential”. 14 borde enligt min åsikt också ha fått den högsta siffran i alla kolumner men här har Kuljasevic nöjt sig med en 4:a under kolumnen ”Praktiskt relevans”.

Jag kan bekräfta att på den tiden jag tränade som allra effektivast så använde jag mig just av dessa metoder i den seriösa träningen. Djupa analyser gjorde jag med Dvoretskijs böcker Secrets of Chess Training och Secrets of Chess Tactics och simulationer gjorde jag gärna med giganter som exempelvis Alekhine, Tal och Stein. Riktiga partier mot hårt motstånd fick man på den här tiden (i slutet av 80-talet och början av 90-talet) på högfjällshotellet i Gausdal som var starka öppna turneringar arrangerade av Arnold Eikrem.

Schackträning behöver inte vara mer komplicerad än så och ur det perspektivet känns Kuljasevics arbete överambitiöst. I våra dagar är det många som gör misstaget att lägga för stor tyngdpunkt på de andra, sämre, metoderna i kombination med att sitta för länge med datorerna och då kan denna bok vara en ögonöppnare.

Han försöker lotsa den schackintresserade med vilka schacksidor man kan använda på nätet och vilka böcker som är rekommendabla. Här var jag dock inte nöjd med vare sig bokurvalet och de nivåbedömningar han har gjort av varje bok. Till exempel har Bronsteins bok om den internationella turneringen i Zúrich 1953 i princip nedgraderats till en nybörjarbok som spelare i ratingkategorin 2100 och uppåt inte behöver befatta sig med. Denna bok anses vara en av de allra bästa turneringsböckerna och är en klassiker även professionella spelare bör vara väl förtrogen med. Det är flera sådana märkliga misstag och han borde ha undvikit att göra sådana bedömningar överhuvudtaget. Han har dessutom förbigått de allra bästa böckerna genom schackhistorien av giganter som Lasker, Capablanca, Réti, Nimzowitsch, Tarrasch och Euwe och det gör det svårt att ta hans bokrekommendationer på fullt allvar. Det är de klassiska böcker som inte nämns som är de viktiga.

En av bokens stora behållningar är de djupa analyserna av slutspelet torn, springare och två bönder mot torn och tre bönder på samma flygel eftersom det här slutspelet inte har analyserats så mycket i annan slutspelslitteratur. Dvoretskij var ju mest fokuserad på löparen med den här pjäskonstellationen.

Boken rekommenderas främst till den kategori av spelare som vill få en detaljerad överblick över hur man kan förhålla sig till sin egen schackträning och inspirerar i sina delar till att lägga upp en handlingsplan för effektivare schackträning.

IM Thomas Engqvistjan 01

The 2021 World Rapid & Blitz Championship and Women’s Rapid & Blitz Championship are elite events organized by FIDE to determine the best players in fast time controls in the world. The championship features Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura, Alireza Firouzja, Fabiano Caruana, Ian Nepomniachtchi, Anish Giri and more! The players will compete in two Swiss tournaments for their piece of the $1,000,000.00 prize funddec 29

The 2021 World Rapid & Blitz Championship and Women’s Rapid & Blitz Championship are elite events organized by FIDE to determine the best players in fast time controls in the world. The championship features Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura, Alireza Firouzja, Fabiano Caruana, Ian Nepomniachtchi, Anish Giri and more! The players will compete in two Swiss tournaments for their piece of the $1,000,000.00 prize fund.dec 11

Now 5-time World Chess Champion Magnus Carlsen reveals the team that helped him defeat Ian Nepomniachtchi in Dubai in a video filmed at his Spanish training camp.nov 03

Hosts are GM Anna Muzychuk and GM Stuart Conquest.okt 30

Hosts GM Anna Muzychuk and GM Stuart Conquestokt 27

Hosts GM Anna Muzychuk and GM Stuart Conquestokt 01

Commentators are GM Stuart Conquest and WGM Keti Tsatsalashvili

Tidigare artiklar