• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









jan 16

I den andra ronden av superturneringen Tata Steel Masters mötte världsmästaren Magnus Carlsen GM Radoslaw Wojtaszek med de vita pjäserna. Det nämndes redan igår att han spelade det uppseendeväckande draget 6. a3 men noterbart är också att ställningen efter 18 drag påminde om en av ställningarna som ingår i min e-post-kurs och som uppstod mellan Bogoljubow och Alekhine i det 14:e matchpartiet i VM 1934. Tematiken är precis densamma då det är olikfärgade löpare där vit har tryck mot punkten f7 med hjälp av ett torn på f3. En annan slående likhet är att löparna endast har sällskap av de tunga pjäserna. Bondeställningen är underordnad eftersom det är den grundläggande tematiken med vits aktivare pjäser som styr. Det intressanta är att datorn bedömer båda ställningarna som ganska lika men för en mänsklig spelare är det ganska uppenbart vem som har initiativet och den bekvämare ställningen.

Bogoljubow – Alekhine 14:e matchpartiet VM-matchen 1929
[Engqvist]

300diagramstallningar_utskick24_599

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Rad1! Den här ställningen ser vid en första anblick jämn ut men skenet bedrar. Orsaken är att det är olikfärgade löpare. Detta innebär att den spelare som tar initiativet i princip har en extra pjäs eftersom svarts löpare inte kan försvara de vita fälten. 1.Bxb7? bemöts med 1…Rab8 Det naturliga 1.Rac1 leder bara till att tornen byts av efter 1…Rac8 1…Rac8 2.Rd3! Rc7 3.b3 b5 4.Rf3 Vit är först med att sätta tryck mot f7 då svart inte har motsvarande tryck med sitt torn mot f2. 4…Qb6 5.a4 bxa4 6.bxa4 Qb4 7.Qa2 Qb2 8.Qxb2 Bxb2 9.Rb1 Bd4 10.Rb5 Ra7 11.h4 h5?! 12.Rb7! Rxb7 13.Bxb7 Rd8 14.Bd5 Rd7 Svarts torn har lyckats byta den passiva f8-rutan till en aktivare ruta men tornet är fortfarande passivt jämfört med det vita tornet som har betydligt mer rörlighet. 15.Rb3 Kf8 16.Rb5 Ra7 17.Bb7 Svarts torn är temporärt instängt. 17…Ke7 18.g3 Kd6 19.Kg2 Kc7 20.Bd5 Kd6 21.f4 f6?! 22.Bb3! Vit förbereder Bd1 för att sätta tryck på h5-bonden. Svarts …g6 kan besvaras med f5. 22…Ra6 23.Bf7 Rc6 24.Rd5+ Ke7 25.Bxh5 Rc5 26.fxe5 fxe5 27.Bf3! Kf6 27…Rxd5 28.exd5 och vit är i praktiken två bönder över eftersom e5-bonden inte har någon praktisk betydelse. 28.Rd6+ Ke7 29.Rg6 Kf8 30.Bh5! Be3 31.Kf3 Rc3 32.Ke2 Bc5 33.Re6! g6 34.Bxg6 Re3+ 35.Kd1 Rxg3 36.h5 Kg7 37.Rxe5 Bb4 38.Ke2 Ra3 39.Be8 Rh3 40.Bd7 Rc3 41.Re6 Bf8 42.Ra6 Bb4 43.h6+ Kf7 44.Be6+ Kf6 45.Bf5+ Kf7 46.Ra7+ Be7 47.Rxa5 Rc2+ 48.Kd3 Rb2 49.h7 Bf6 50.e5 Bg7 51.Ra7+ Kf8 52.e6 Be5 53.e7+ 1-0 Ett mycket instruktivt exempel som belyser fördelen med olikfärgade löpare när man har initiativet. Hela den kompletta artikeln finns här.

Jämför nu denna ställning med den som uppkom mellan Carlsen och Wojtaszek:

Carlsen,Magnus – Wojtaszek,Radoslaw
Tata Steel Masters (2), 15.01.2017

Svart vid draget spelade 18...Ra7 och vit vann partiet efter perfekt teknik. Bland annat spelade Rg3 för att framtvinga försvagningen ...g6 och sedan placerades tornet på f3. följt av h5 och h-linjen öppnades.

Svart vid draget spelade 18…Ra7 och vit vann partiet efter perfekt teknik. Bland annat spelades Rg3 för att framtvinga försvagningen …g6 och sedan placerades tornet på f3, följt av h5  och öppning av h-linjen. Svart var i det närmaste chanslös.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hela partiet kan spelas igenom på Chessbomb.

GM Daniel King kommenterar partiet i följande klipp:

Trots denna seger leder inte Carlsen för det gör Pavel Eljanov som vann sitt andra parti, denna gång mot Loek van Wely. Ytterligare en vinst presterades i turneringen;  Harikrishnas mot Adhiban.

I den andra turneringen, Tata Steel Challengers, spelade GM Nils Grandelius säkert med de vita pjäserna och erhöll remi mot Erwin L’Ami. GM Markus Ragger leder ensam med full pott.

Här följer livekommentarer från rond 2 av GM Peter Svidler och GM Jan Gustafsson.