okt 26
Lag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.


Läs de 2 kommentarerna till “Lag-EM 2019”

 1. Alska säger:

  Hej,

  Om jag inte misstar mig så lät det väldigt annorlunda angående det här med laganda och elotal vid senaste mästerskapet OS 2018 när lag Bellon inte var med.

  Kan någon dessutom förklara hur Herr Bellon blivit officiell förbundskapten för både damlaget samt herrlaget? Efter beteendet inför och under senaste mästerskapet med sina populära facebook uttalanden mot våra tjejer och andra verksamma verkar han ytterst olämplig för sådana representationsroller. Man undrar även om alla unga tjejer som var med senast blev bortskrämda efter stormen med uttagningen som var så omdebatterad eftersom att INGEN av dem är med denna gång? Är detta lag Bellon eller lag Sverige? Tråkigt också att killarna inte är lika bra som i OS.

  Mycket svagt detta, fler röster önskas.
  Vänlig Hälsning

 2. Ola Winfridsson säger:

  Det låter som om Alska låter den omständigheten att båda lagen förlorade i sista ronden färga sin syn på resultatet. Lag-EM är rätt mycket jämnare och hårdare överlag än OS. Med undantag för 1-3 mot Frankrike i första slutade alla damlagets matcher 2-2 eller 2½-1½ och vad beträffar laget i öppen klass så ska vi nog inte förvänta oss överprestationer varje gång. Sannolikhetsläran tar trots allt ut sin rätt för det mesta. Vad gäller uttagningen har jag svårt att se att det skulle vara något större fel på dem den här gången (uttagningen av damlaget till OS ifrågasattes på rätt goda grunder om du frågar mig), även om båda lagen kunde ha mönstrat lag som var något snäpp starkare. Inte heller det så lätt alla gånger.

Lämna en kommentar