Tidigare artiklar

  • FIDE Grand Prix 2017 – Deltävling 2
  • Sigemanturneringen 2017
  • Anish Giri vann Reykjavik Open 2017
  • Tidigare...
KommenteraDen andra deltävlingen av FIDE Grand Prix börjar idag 12 maj och pågår till den 21 maj. Arton av världens bästa spelare är deltagare i Moskva, dock ingen medlem från 2800-klubben. I skrivande stund leder Hou Yifan genom sin svarta vinst mot Ian Nepomniachtchi i och med att de övriga partierna slutade med remi. Hennes vinstföring i Semi-Tarrasch kan spelas upp på Chessbomb liksom de övriga partierna. Det längsta partiet var det mellan Pentala Harikrishna - Jon Ludvig Hammer som gick att följa till kl. 20.00. Harikrishna lyckades med bedriften att försvara ett tufft slutspel. Favorit är världsfemman Maxime Vachier-Lagrave följd av världssexan Shakriyar Mamedjarov och världsnian Hikaru Nakamura. Dagliga livesändningar kl. 13.00 utom på onsdag följer man på worldchess.com med engagerade och kvalificerade kommentarer av GM Evgenij Miroshnichenko.

Läs de 5 kommentarernaDet är snart dags för den traditionella stormästarturneringen Sigemanturneringen som börjar på onsdag den 10 maj. Deltagarna är i ratingordning Pavel Eljanov, Ryssland (2755) Jobava Baadur, Georgien (2713) Nigel Short (2688) Nils Grandelius, Sverige (2655) Erik Blomqvist, Sverige (2546) och Harika Dronavalli, Indien (2531). Den mest meriterade i sällskapet är Short men favoritskapet bär Eljanov som ju regelbundet tampas med de absolut bästa spelarna i världen. På hemsidan publiceras det intervjuer av alla deltagarna och speciellt intervjun med Short bör lyftas fram. Exempelvis nämner Short att en sådan här typ av tävling skulle kunna kallas för sprint då den består av sex deltagare och är enkelrondig.

KommenteraFörstahandsfavoriten Anish Giri säkrade turneringssegern med en vinst i den sista ronden av den 10-rondiga Reykjavik Open. Därmed hamnade Giri på 8.5 poäng, en halv poäng före stormästarna Jorden van Foreest, Sergei Movsesian, Abhijeet Gubta och Rilton-bekante Gata Kamskij. En mycket bra turnering gjorde Sveriges högst rankade spelare GM Nils Grandelius som tog 7.5 poäng. Han besegrade andrahandsfavoriten Dmitrij Andrejkin och spelade remi mot Giri och Jobava Baadur. Han tog alltså mer än 50% mot de tre högst rankade som alla hade en bit över 2700. Detta säger något om den potential Grandelius har i bataljerna mot världstoppen. Han gjorde en ratingprestation på 2757! GM Erik Blomqvist tog lika många poäng som Grandelius men hans ratingprestation var blygsamma 2443. Mer information finns på turneringens hemsida.

KommenteraStockholms Schackförbund inbjuder till den åttonde upplagan av långpartiturneringen Stockholm ELO Challenge 2017. Det är en helgturnering som kommer att gå på Stockholms Schacksalonger onsdag 24 maj - söndag 28 maj. Det blir nio ronder Schweizer med betänketiden 40 drag på 90 min. och 30 sek. per drag och därefter 30 min. plus 30 sek. per drag för resten av partiet. Det finns möjligheter till Elotal eller en inteckning i ett Elotal, då turneringen kommer att bli anmäld till FIDE. Garanterat förstapris är  7.000 kr. Mer information om anmälning etc. finns på efterföljande länk. http://www.stockholmsschack.se/wp-content/uploads/Inbjudningar/Inbjudan_Stockholm_ELO_Challenge_2017.pdf.  

Kommentera19-27 april pågår en stark öppen tävling i Reykjavik. Tre spelare från 2700-klubben deltar och dessa är Anish Giri, Holland (2771), Sverige-bekantingarna Dmitrij Andrejkin (2741) och Jobava Baadur, Georgien (2712). Hela deltagarlistan kan man se på Chess-Results.  Från Sverige deltar bland andra högst rankade Nils Grandelius (2641) och Sverigemästaren Erik Blomqvist (2548). Den förstnämnde har spelat klart bäst och ligger i delad ledning med åtta spelare. Fyra vinster och en remi har bärgats. Imorgon möter han turneringsfavoriten Giri med svart på bord 1. Detaljerad information om hela evenemanget finns på turneringsarrangörens engelskspråkliga hemsida.

KommenteraPia Cramling blev obesegrad i Dam-EM i Riga genom åtta remier och tre vinster. Detta räckte till en 21:a placering. Det krävdes dock att hon blev en av dem 14 bästa för att kvalificera sig till VM. I den sista ronden hade hon vit mot IM Sabrina Vega Gutierrez. Spelet gick så här i början av partiet: 1. d4 d5 2. Nf3 c6 3. c4 e6 4. Qc2 Nf6 5. Bg5 dxc4 6. Qxc4 (eftersom det krävdes en vinst i sista ronden var komplikationerna 6.e4 b5 beaktansvärda)  6...Nbd7 7. g3 e5! (det blir allt svårare för vit att spela på vinst) 8. dxe5 Nxe5 9. Nxe5 Qa5+ 10. Nc3 Qxe5. Svart kunde vara nöjd med sin spelöppning och spelet slutade remi med hjälp av pjäsavbyten efter 32 drag. Det går att spela igenom partiet i sin helhet på denna länk. GM Nana Dzagnidze, Georgien, vann med 8.5 poäng. Det finns mer information på turneringens hemsida.  

Läs de 12 kommentarernaDet går bra för Sveriges representant GM Pia Cramling (2452) i det pågående Dam-EM i Riga. Hon är obesegrad efter fem ronder med tre inledande remier och två avslutande vinster. Leder gör WGM Aleksandra Goryachkina, Ryssland (2452) med 4.5 poäng. Hon har gjort en rankingprestation på 2684 och kan bli svårstoppad. I den sjätte ronden har Cramling svart mot IM Anita Gara, Ungern (2354). Spelet börjar klockan 14.00 idag under påskdagen. Det finns mer information, bilder och livesändning på turneringens hemsida.

KommenteraDen populära omröstningen för att utröna behovet av en damspalt i Sveriges enda schacktidskrift, Tidskrift för Schack är nu stängd. 51 röster (43%) var för en damspalt medan hela 67 (57%) var emot. Alltså mer än hälften är emot en spalt med fokus på damschack och det skulle vara synnerligen intressant att höra argumenten från respektive sida. Förhoppningsvis kan omröstningen övergå till en givande debatt. En ny omröstning har tagit vid i högerspalten och tanken är att utröna hur läsarna uppfattar TfS.

Mar 31

Det har tidigare nämnts att Eksjö SK hamnat i blåsväder efter en olämplig matchkallelse.

För allmän kännedom har GM Pontus Carlsson även uttalat sig i Smålands-Tidningen om detta. http://www.smt.se/article/elitspelare-lamnar-det-ar-rasistiskt-och-oacceptabelt/

 

 

 Mar 28
GM Pontus Carlsson valde att inte spela de sista matcherna för Eksjö SK och nu har han också lämnat besked om att han lämnar klubben för alltid. Huvudanledningen är följande rasistiska matchkallelse:
Hej!

Agatha Christies bok Ten Little Niggers är världens mest sålda deckare. Det finns ett antal travesterande sånger – både på svenska och danska, kanske också på polska – som på ett humoristiskt sätt beskriver de tio pojkarnas skiftande öden.

Jag kom att tänka på den boken, när jag fick det ena återbudet efter det andra till matchen mot hårt satsande Malmö AS i rond 1 i Elitserien 2016-2017.

Att arrangörerna valde den lilla orten Kosta i stället för Växjö blev en överraskning, men spelhotellet Kosta Boda Art Hotel är lyxigt.

Nåväl, efter totalt sju återbud i olika skeenden är truppen nu klar. Berörda spelare får omgående information om resor, boende och laguppställning.

Positivt med det utdragna uttagningsförfarandet är att stormästaren Jakob Vang Glud blivit ett fint nytillskott i Eksjö SK, även om han inte har tillfälle att spela i Kosta. En fin framtida förstärkning.  Tack för tipset Nikolaj!

Carlsson har anmält klubbledningens matchkallelse till Sveriges schackförbund. Han berättar vidare att han är mycket besviken över att bara en person i laget, vilket även inbegriper de sponsorer som fick kallelsen, sa ifrån och reagerade på en sådan öppet rasistisk matchkallelse som förolämpar svarta människor. Förutom n-ordet menar Carlsson att det är otroligt hur man kan tycka att såna rasistiska nidvisor om svarta människor, tagna från en tid där vi officiellt inte var värda ett dugg i vita människors ögon, är roliga. Det finns naturligtvis ingen som helst anledning att ta upp den boken i en matchkallelse i Elitserien.

Det ska nämnas att 1940 döptes Christies bok i U.S.A. om till And then there were none. I Sverige dröjde det så lång tid som till år 2007 innan den svenska utgivaren Bonniers gav ut den som ljudbok med den korrektare titeln Och så var de bara en. Sydsvenskan skrev en artikel i samband med nyutgåvan. (red. anm,) 
Det är inte första gången Carlsson får uppleva rasistiska påhopp även om det är mindre vanligt i schackvärlden än i den vanliga världen. Så här berättar han:
Det här är inte en unik händelse utan tyvärr händer sånt här konstant svarta människor i dagens Sverige. Jag har personligen haft över 3000 rasistiska incidenter/förolämpningar (internet exkluderat!) på 25 år i Sverige.

Det har varit allt från n-ord, klättra upp i träd, folk som ger mig bananer, åk hem, till att bli tagen för inbrott i min egen bil, falsk anklagad för våldtäkt då polisen förväxlat mig med en annan svart kille som också var helt oskyldig, tagen för att springa över gatan, och de sorgliga förolämpningarna när folk tror att de ger en komplimang som att kalla en för Sveriges smartaste n..er, o.s.v., läkare som skickar hem en med diagnosen  ”jag vet inte vad du har då jag inte kan din hudtyp” o.s.v.

Schackvärlden har varit klart bättre än det övriga samhället men givetvis har det varit incidenter med allt från hån från motståndare över storleken på mina läppar, 100% svensk-tröjor och de vanliga fegiskommentarerna som ”en n..er vann tusenmanna” och ”Ingvar Carlssons n..erunge vann tusenmanna”, ”lustig kille det där Pontus Carlsson han är ju stormästare i schack fastän han är n..er”.

Såna kommentarer säger ingen direkt till mig givetvis utan man får alltid höra det bakvägen. Problemet är att rasismen sitter i väggarna i Sverige, folk har en grundsyn om att vita människor är mer värda och att svarta är fattiga, outbildade och dummare. Många har fått den av sina föräldrar som är uppvuxna under en rasistisk tid och har helt enkelt fått det inpräntat i sig och det är svårt att ändra på det man en gång lärt sig. Det blir som med bilkörning att folk gör det per automatik, många gånger utan att tänka på det.

Andra har fått det från skolan, böcker eller filmer om rasistiska tider som använder rasistiska ord. Det går till exempel inte för en svart människa i Sverige att läsa Tintin, Pippi eller andra typiska svenska saker när de är fyllda med n-ord och rasism utan att bli förbannad och uppgiven. Ska man läsa det för sina barn när de frågar sin Pappa varför de förolämpar oss i boken?

Det är helt otroligt att folk dessutom helhjärtat kan kämpa emot att man ändrar otidsenliga n-ord till svart eller liknande som inte förolämpar en hel ras. Böckernas handling ändras ju inte överhuvudtaget så vad är egentligen problemet? Varför är det så viktigt att förolämpa svarta människor?

GM Pontus Carlsson (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Pontus Carlsson (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 


Mar 26

Publiken får sitt lystmäte i dag då matchen SK Team Viking – SK Rockaden kommer att avgöra vilket lag som vinner segerbucklan i Elitserien för säsongen 2016/17. SK Team Viking har lika många matchpoäng (15) som SK Rockaden men det förstnämnda laget ligger före med fyra partipoäng (43.5) vilket innebär att det räcker med ett oavgjort resultat för att SK Team Viking ska vinna serien. De fem senaste mötena mellan dessa klubbar har slutat med tre segrar och två oavgjorda för SK Rockaden så detta tungviktsmöte känns ändå ovisst även om SK Team Viking ligger lite före i tabellen. Det kommer förmodligen att vara de små marginalerna och nerverna som blir avgörande för matchutgången. Spelet börjar kl. 10.00 i dag.Mar 24
Elitseriens och Superettans sammandrag ska livesändas. 40 partier är planerade att sändas per rond. Länk till livesidan: https://live.schack.se/elitsammandrag/
mvh,
Anders Hansen


Feb 03

Elitseriens femte rond börjar på lördag med följande möten: LASK – SS Manhem (Livesändning kl 13.00 på http://live.schack.se/lask/) Malmö AS – Limhamns SK, Kungstornet – Farsta SK. På söndag möts Limhamn SK – SS Manhem i en senarelagd match från den fjärde ronden. De övriga två matcherna Eksjö SK – SK Team Viking samt SK Rockaden (Stockholm) – SK Rockaden (Umeå) spelas den femte mars. Det går att informera sig mer och spela igenom partier på Sveriges Schackförbunds länk Allsvenskan.Okt 15

Elitseriesammandraget i Kosta, Småland, gav följande resultat efter den första ronden: Limhamns SK – SK Rockaden (Umeå) 6.5-1.5 och därmed leder Limhamns SK Elitserien på partipoäng. Farsta SK – LASK och Kungstornet – SK Team Viking slutade båda med 2.5-5.5. Malmö AS besegrade Eksjö SK med 5.5-2.5 och här noterar vi att prestigeladdade förstabordsuppgörelsen GM Nils Grandelius – GM Baadur Jobava gav vinst för svart i ett Sicilianskt parti.

Förra årets vinnare av Elitserien – SK Rockaden (Stockholm) mötte i Elitseriens första rond Göteborgslaget SS Manhem på bortaplan och vann komfortabelt med 2.5-5-5. Ett parti som lockade många åskådare var förstabordsuppgörelsen GM Jon Ludvig Hammer, SK Rockaden – IM Karl Johan Moberg, SS Manhem. Ställningen efter drag 43 var särdeles intressant.

Hammer,Jon Ludvig – Moberg,Karl Johan

Elitserien i Kosta, 14.10.2016

[Engqvist]

Vad skulle du spela med de vita pjäserna?

Vad skulle du spela med de vita pjäserna?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.f5!? De flesta åskådare hade nog väntat sig  1.Qxb3 medan Komodo 10 , efter att ha fördjupat sig i elva drag framåt, är inne på den lite mer komplicerade manövern; 1.Rc6 följt av Qg1. Hammers mer energiska och förmodligen psykologiska drag duger dock för vinstspel. 1…Ra4? Det bästa försvaret är damcentralisering med 1…Qe4 men det blir tungt för svart efter 2.e6 Efter textdraget går det snabbt utför.

 

jkjkjkj

Vad gör vit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.Rxg6+! hxg6 3.f6+ Kh7 4.fxe7 Qxg4+ 5.Kh2 Qxg5 6.Rh3+ Rh4 7.e8Q Rxh3+ 8.Kxh3 Qe3+ 9.Kg4 Qe4+ 10.Kg3 Qe3+ 11.Qf3 Qg5+ 12.Kh2 Qd2+ 13.Qg2 Qf4+ 14.Qg3 Qd2+ 15.Kh3 1-0 Svart gav upp då det är forcerad matt i sju drag. 

Femtebordsuppgörelsen IM Michael Wiedenkeller, SK Rockaden – David Fendrich, SS Manhem innehöll något så ovanligt som en dubbel triangulering av kungen.

Wiedenkeller,Michael – Fendrich,David
Elitserien i Kosta (1), 14.10.2016
[Engqvist]

Hur vinner vit bondeslutspelet?

Hur vinner vit bondeslutspelet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om vit ska vinna denna ställning måste man originellt nog göra två triangelmanövrar med kungen. Det är originellt eftersom det inte räcker att göra det en gång. Vit måste alltså få upp samma ställning med svart vid draget och med hjälp av triangelmanövern förlora ett drag. Så här går det till: 36.Ke5 Kd8 37.Kd4 Kd7 38.Kd5 Den första triangelmanövern är fullbordad och gick över fälten e5-d4-d5. 38…a5 38…b5 39.axb5 axb5 40.Kc5 och svart förlorar båda bönderna på damflygeln. 39.Ke5 Första steget har gjorts som en förberedelse till en andra triangelmanöver. 39…b5 Tyvärr fick vi inte se en fullbordad andra triangelmanöver som hade uppstått efter de naturliga dragen 39…Kd8 40.Kd4 Kd7 41.Kd5 40.axb5 c3 41.bxc3 a4 42.b6 Kc6 43.Ke6 a3 44.d7 a2 45.d8Q a1Q 46.Qc7+ 1-0

Precedensfallet för den dubbla trianguleringen är en ställning mellan Henneberger – Nimzowitsch från Schweiz 1931. Denna tematik gjorde ett djupt intryck på GM Joel Benjamin som använde detta som ett exempel i sin hyllade bok Liquidation on the Chess Board: Mastering the Transition Into the Pawn Ending.

Henneberger,Walter – Nimzowitsch,Aaron
SUI ch 35rd Winterthur, 16.04.1931
[Engqvist]

Hur kan svart få upp denna ställning med vit vid draget?

Hur kan svart få upp denna ställning med vit vid draget?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För att vinna denna ställning måste svart göra en triangelmanöver två gånger med kungen. 48…Kd6 49.Ke2 Kc6 50.Ke3 Kd5 Nu har samma ställning uppkommit med vit vid draget. 51.Ke2 Nd6 52.Ke3 vit måste förhindra intrånget av svarts kung till e4. 52…Nb5 53.Bd2 Na3 54.Bc1 Nb1 55.Bb2 55.Bd2 förlorar efter 55…Nxd2 56.Kxd2 Ke4 57.Ke2 a3 då vit är i dragtvång. 55…a3 56.Ba1

Svart vill göra ytterligaren en triangelmanöver, hur?

Svart vill göra ytterligaren en triangelmanöver, hur?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svart vill givetvis få upp den här ställningen med vit vid draget då kungen kommer in till e4. 56…Kd6 57.Ke2 Kc6 58.Kd1 58.Ke3 Kd5 leder till en andra fullbordad triangelmanöver. Svart vinner efter 59.Ke2 (59.Kf2 Nd2 följt av …Nb3!) 59…Ke4 58…Kd5 59.Kc2 Ke4 60.Kxb1 Kf3 med löparen på a1 är det enkel vinst att promovera g-bonden. 61.Bb2 axb2 62.a4 Kxg3 63.a5 Kh2 64.a6 g3 65.a7 g2 66.a8Q g1Q+ 67.Kxb2 Qg2+ Svart säkrar en övergång till ett vunnet bondeslutspel 68.Qxg2+ Kxg2 69.Ka3 Kf3 70.Kb4 Kxf4 71.Kxc4 Ke3 72.d5 exd5+ 73.Kxd5 f4 74.c4 f3 75.c5 f2 76.c6 f1Q 0-1

Resultattabell

 Okt 14

Idag fredagen den 14 oktober startar Elitserien och Superettan i schacksäsongen 2016/17 med ett sammandrag som spelas på Kosta Boda Art Hotel ( http://www.kostabodaarthotel.se/ ) i Kosta. De tre första ronderna i dom bägge serierna kommer att avverkas, en rond dagligen, fredag till Söndag. Spelschema: Fredag 14 oktober: 18.00Lördag 15 oktober: 14.00 Söndag 16 oktober: 10.00. För första gången kommer vi att försöka livesända samtliga partier i både Elitserien och Superettan, det vill säga 80 stycken partier per rond. Håll tummarna för att vi ska få tekniken att fungera! Livesändningen är intressant även för våra nordiska grannländer då de alltid brukar vara representerade med spelare. Livesändningen kommer att delas upp på fyra webbsidor. Se länkar nedan:

Live 1 – Elitserien 3 matcher: http://live.schack.se/sammandraget1/
Live 2 – Elitserien 2 matcher + Superettan 1 match: http://live.schack.se/sammandraget2/
Live 3 – Superettan 3 matcher: http://live.schack.se/sammandraget3/
Live 4 – Superettan 1 match: http://live.schack.se/sammandraget4/Anders Hansen


Mar 20

SK Rockaden, Stockholm, höll undan med ett nödrop och vann Elitserien för säsongen 2015/16. På förhand såg det ut som att det krävdes vinst mot Eksjö SK för att vinna SM-segern men matchen slutade överraskande med ett oavgjort resultat och detta innebar att SK Team Viking hade chansen att ta hem SM vid seger mot LASK. Även denna match slutade överraskande med 4-4 och därmed övertog SK Rockaden SM-kronan som de tillfälligt fick lämna ifrån sig förra säsongen. Dagens matchhjälte blev IM Thomas Engqvist som var den enda som vann sitt parti. IM Robert Bator förlorade sitt parti och alla de andra blev remi. I matchen mot SK Team Viking tog LASK tidigt hand om ledningen och när två partier återstod såg det också ut som att segern skulle gå till LASK då de båda sista partierna såg ut att gå mot remier. Så blev det dock inte då IM Sagit Rauan vann sitt parti i ett lika springarslutspel mot Fredrik Hansson och GM Axel Smith höll remi med de svarta pjäserna mot GM Georg Meier som hade två bönder mot en på kungsflygeln, varav en var en fri f-bonde. Alla bordsresultat finns på Allsvenskans hemsida.

Svenska mästare för lag 2015/16, SK Rockaden, Stockholm (från vänster: Tony Hanoman, lagledare, FM Erik Hedman, FM Theodor Kenneskog, GM Erik Blomqvist, IM Thomas Engqvist, GM Jon Ludvig Hammer, IM Jonas Barkhagen, IM Robert Bator, GM Peter Heine Nielsen, Lennart Örnmarker, ordförande och GM Lars Karlsson) (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IM Thomas Engqvist, SK Rockaden, till vänster i bild blev indirekt matchhjälte genom att vara den ende som lyckades vinna sitt parti i den sista och avgörande ronden mot Fredrik Gustafsson Eksjö SK. Intresserade åskådare från vänster är Lennart Örnmarker och GM Juan Bellon Lopez. I förgrunden syns Per Vernersson, Eksjö SK. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som vanligt har det varit jättemånga intressanta partier under Elitserieslutspelet och här följer två lite kortare partier. Först ut är IM Patrik Lyrbergs (Kungstornet) fallseger med de svarta pjäserna mot Anders Livner (Farsta SK):

Livner,Anders (2347) – Lyrberg,Patrik (2477) [A40]
Elitseriesammandraget 2015/16 i Västerås (9), 20.03.2016
[Engqvist]

1.d4 Nf6 2.c4 e6 3.Nc3 Bb4 4.Qc2 Det är väldigt lätt att komma efter i utvecklingen i detta spelsystem så det gäller att veta vad man gör. Patrik Lyrberg är en mycket kreativ och farlig spelare om han ges tidsförsprång. 4…d5 5.cxd5 exd5 6.Bg5 h6 7.Bxf6 Qxf6 8.e3 0-0 9.a3?! Bf5 10.Bd3 Bxc3+ 11.Qxc3 Bxd3 12.Qxd3

Hur kan svart profitera på sitt utvecklingsförsprång?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12…c5! Vit har spelat oprecist i spelöppningen och halkat efter lite i utvecklingen. Lyrberg vill profitera på det genom att öppna spelet så fort som möjligt. 13.dxc5 13.Ne2 c4 ger svart en bondemajoritet på damflygeln att laborera med. 13…Qxb2 14.Rb1 Qa2! Bättre än 14…Qf6 . Damen ska irritera så mycket som det går enligt Znosko-Borovskijs kända koncept. 15.Rxb7

Vad är svarts starkaste fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15…Nd7!! Med det här superdraget accelereras svarts utveckling markant. 16.Qb5? 16.Qb1 Qc4 17.Rxd7 Qg4 18.Ne2 Qxd7 19.0-0 hade till priset av en halv bonde lugnat ner spelet en smula. 16…d4! Lyrberg spelar som Morphy! 17.Rxd7?! 17.Ne2 d3 18.Nc3 Qxa3 19.0-0 Nxc5 20.Nb1 Qa6 21.Qxa6 Nxa6 är inte kul i det långa löpet även om det var det bästa försvaret. 17…Rab8 18.Rb7 Qa1+ 19.Kd2 19.Ke2 d3+! 20.Kxd3 Qf1+förlorar med.

Svart drar och vinner! Det är inte helt enkelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19…Qa2+?? Enklast var 19…Rxb7 20.Qxb7 Rd8 21.e4 Qc3+ 22.Kd1 Qd3+ 23.Ke1 (23.Kc1 Qf1+) 23…Qc2! Det kan ha varit detta stilla drag som Lyrberg missade i sina kalkyler. 20.Ke1?? Efter 20.Kd3!! Qxa3+ 21.Ke4!! går det faktiskt inte att påvisa någon vinst. En helt makalös ställning! 20…Rxb7 21.Qxb7 d3 22.Qb4 Rc8 22…Qa1+ 23.Kd2 Rd8 vinner också. 23.g3 Qc2 24.Qd2 Rxc5 25.Ne2 25.Qxc2? dxc2 26.Ne2 c1Q+ 27.Nxc1 Rxc1+ förlorar alla pjäserna. 25…Qb3 26.Qb4 Qa2 27.Nc3 Rxc3 0-1 Det blir matt på e2 nästa drag.

Nästa parti ut är mellan Sverigemästarna anno 1969 GM Ulf Andersson (Malmö AS) och IM Jan Johansson anno 1989 (Uppsala ASS):

Andersson,Ulf (2512) – Johansson,Jan (2368) [E02]
Elitseriesammandraget 2015/16 Västerås (9), 20.03.2016
[Engqvist]

1.Nf3 Nf6 2.c4 e6 3.g3 d5 4.d4 Vi har ett Katalanskt parti. 4…dxc4 5.Qa4+ Bd7 6.Qxc4 Bc6 Den utvidgade fianchetton har både för- och nackdelar om man jämför med vanlig fianchetto. 7.Bg2 Bd5 Fianchetton sträcks ut ytterligare längs den vita diagonalen. Idén är att på sikt genomföra befrielseframstöten …c5 eftersomd d4-bonden är en stötesten för svart. 8.Qd3 Be4 och ytterligare!! Mer pedagogiskt exempel på ”extended fianchetto” får man leta efter.

Svarts vitfältslöpare patrullerar längs den långa vita diagonalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.Qd1 Damen är hemma igen. 9…c5 10.0-0?! Mer exakt var att tvinga tillbaka löparen till den otympliga rutan c6 med 10.Nc3 Bc6 11.0-0 Här märker vi en nackdel med denna typ av fianchetto och det är att man tar bort ett naturligt fält för damflygelspringaren. 10…Nbd7?! 10…cxd4 eller 10…Nc6 var det principiellt riktiga. 11.Nc3 Bc6 12.Qd3 Qb6 13.Rd1 Rd8 14.Be3 Svart har fått den något obekvämare ställningen.

Hur fortsätter svart?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14…Nd5? 14…Qxb2? hade bemötts med 15.Rab1 Qa3 16.d5! exd5 17.Nxd5 Qxd3 18.Nc7+ Ke7 19.exd3 och svarts pjäser har tappat harmonin. 14…Be7 15.dxc5 Qxb2 16.Rab1 Qa3 var förmodligen den bästa fortsättningen med en liten fördel för vit efter. 17.Nd4 15.Nxd5 Bxd5 16.b3 Det som utmärker Anderssons spelstil är de enkla men ack så kraftfulla dragen. 16.Rac1 direkt hade kunnat bemötas med 16…c4 16…Be7 17.Rac1 0-0 18.dxc5

Hur slår svart tillbaka på c5?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18…Nxc5?? 18…Bxc5 19.Ng5 g6 var den enda tänkbara fortsättningen. 19.Qc3! Janne måste ha missat att damen också kunde gå till c3. Det hotar förutom direkt slag på c5 även b4. 19…Bxf3 20.Rxd8 Vann gjorde även 20.Bxf3 Rxd1+ 21.Rxd1 Qb5 22.Bd4 f6 23.b4 Na4 24.Qb3 med positionell vinstställning. 20…Qxd8 21.Bxf3 b6 22.b4 Na6 23.a3

Vart flyttar svart förslagsvis sin löpare?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23…Bd6? 23…Bf6 24.Qc6 Qe7 är inte kul när man möter en spelare av Anderssons positionella kaliber. (24…Nb8 25.Qb7!) Det var dock det segaste försvaret. 24.Rd1 Nc7 25.Qc6 1-0 25…Ne8 26.Bf4 förlorar pjäs.

Jan Johanssons "utsträckta fianchetto" höll inte mot Ulf Anderssons "enkla" drag. (Foto: Lars OA Hedlund)

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Mar 19

SK Rockaden, Stockholm, besegrade serieledarna SK Team Viking med minsta möjliga marginal och vann med 4.5-3.5. De spelarna som banade vägen för lagvinsten var GM Lars Karlsson och IM Robert Bator som båda vann sina partier mot GM Pia Cramling respektive IM Victor Nithander. Inför slutronden som spelas i morgon kl. 10.00 leder SK Rockaden med 15 matchpoäng mot SK Team Vikings 14. SK Rockaden möter Eksjö SK som ligger fyra (8) i tabellen och SK Team Viking tredjeplacerade Lund ASK (11). Allsvenskans hemsida

Det spelas många sevärda partier i Växhuset i Västerås. GM Eduardo Rozentalis, SS Manhem har en spelstil som påminner mycket om Capablanca och han är enormt farlig med löparparet. I det följande partiet mot IM Lars Degerman, Farsta SK som utspelade sig på det tredje bordet visade han även dynamiska kvaliteter och kalkylerade risktaganden.

Degerman,Lars (2462) – Rozentalis,Eduardas (2572) [A07]
Elitseriesammandraget 2015/16 i Västerås, 19.03.2016, rond 8
[Engqvist]

1.Nf3 Nf6 2.g3 d5 3.Bg2 c6 4.0-0 Bf5 5.d3 e6 6.Nh4 Bg4 7.h3 Bh5 8.Qe1 Be7 9.e4 dxe4 10.dxe4 Nfd7 Svart vill gärna dra nytta av kantspringaren som står i ingenmansland. 11.Nf3 11.Bf3 var den exaktaste fortsättningen.

Hur kan svart röra om i grytan?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11…Bxf3 12.Bxf3 h5! En mycket radikal och logisk fortsättning. 13.h4 Ne5 Svart har provocerat fram h3-h4 och därmed säkrat sig en utpost på g4 men även offermöjligheter på h4 och en eventuell brejk med g7-g5. 14.Be2 Nbd7 15.Kg2 Vit har fullt sjå med att försöka säkra sin kungsflygel men det är ingen lätt uppgift med tanke på att svart planerar att rockera långt. 15…Qb6 16.f4?! Detta accelererar bara svarts angrepp. 16.a4 a5 17.Qc3 0-0-0 18.Nd2 var den följdriktiga fortsättningen även om svart genomför brejken med 18…g5 Vit kan fortsätta 19.hxg5 h4 20.g4 med en liten fördel. 16…Ng4 17.Bxg4 hxg4 18.Qe2 0-0-0 19.Qxg4 f5 Det är logiskt att sträva efter initiativet och en öppning av spelet eftersom svart har fler pjäser ute. 20.Qe2 Poängen var 20.exf5 Qc5! med dubbelhot på f5 och c2. En belysande variant är följande: 21.fxe6 Qxc2+ 22.Rf2 Qxc1 23.exd7+ Rxd7 24.Qxg7 Rhd8 25.Qc3 Rd1 26.Qxc1 Rxc1 27.Re2 Bc5 och svarts ställning är att föredra.

Hur fortsätter svart bäst?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20…Nf6? Här fanns 20…Bxh4! 21.gxh4 Rxh4 med mer än tillräcklig kompensation. 21.Nd2 Degerman missade det kritiska 21.exf5 exf5 22.Qxe7 som hade kunnat besvaras med 22…Rhe8 23.Qf7 Re2+ 24.Kh3 Qb5! 25.Nc3 Rh2+ 26.Kxh2 Qxf1 27.Qe6+ Rd7 28.Qxf5 Qf2+ med remischackar. 21…Ng4 22.Nc4 Qa6 23.c3 c5 Svart vill frigöra sjätte raden och rutan c6 för sin dam. 24.Re1

Är det korrekt att offra på h4?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24…Bxh4! Nu ser det ut som att pjäsoffret kommer med ännu större kraft än tidigare eftersom springaren står i en aktiv position. 25.gxh4 Rxh4 26.Rh1 Rxh1 27.Kxh1

Vad är svarts starkaste drag?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27…e5? När jag spelade igenom partiet var jag väldigt imponerad av harmonin i svarts spel men datorn tycker inte om det här draget. Den tycker att man ska spela 27…Rd3! 28.b3 Rh3+ 29.Kg1 Rg3+ 30.Kf1 Qc6 och vits ställning är något att föredra. 28.Kg1 Qh6 Damens långa arm gör alltid ett mäktigt intryck. 29.Ne3? Degerman följer en primitiv försvarsmodell som bygger på att man byter bort motståndarens aktiva pjäser men priset är en försummad utveckling. 29.Bd2 exf4 30.Rf1 g5 31.exf5 hade gett vit goda vinstchanser. Springaren är hotad och så hotar det dambyte på e6. 31…Qh3 32.Qg2! Qxg2+ 33.Kxg2 b5 34.Bxf4! Kanske var det denna möjlighet som Degerman förbisåg? 34…gxf4 35.Rxf4 Nf6 36.Ne3 och vit bör vinna i det långa loppet. 29…Nxe3 30.Bxe3 exf4 31.Bxc5 fxe4? 31…Rh8 32.Qg2 fxe4 var rätt dragordning. Nu får vit chansen att bättre organisera sitt försvar. 32.Qg4+ Kb8 32…Kc7! var mer precist. 33.Rf1 g5 34.Rd1? Centraliseringsdraget 34.Bd4 hade gett vit det lite bättre spelet. 34…Rh8 35.Kf1?? Återtåget 35.Qg2 var nödvändigt.

Svart drar och vinner!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

35…Qh1+?? 35…e3 hade skurit av löparen från försvaret. T.ex. 36.Qf3 g4 37.Qxg4 Qa6+ 38.Kg1 Qc6 39.Qxf4+ Ka8 40.Kf1 Qb5+ 41.c4 Qxc5 och svart vinner. 36.Bg1 e3? 36…Qh6 37.Ke2?? 37.Qxg5 hade avgjort partiet. Svarts schackar är helt ofarliga och bönderna kan inte avancera. 37…Qe4 37…Re8! var mer exakt. 38.Ke1 Qe5

Hur försvarar sig vit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

39.Ke2?? 39.Rd7 med jämnt spel var riktigt. 39…Rf8 Nu går det inte att förhindra f-bondens avancemang till f3. 40.Kf3 40.Qf3 g4 hjälper inte. 40…Re8 Det är viktigt att ge e-bonden understöd. Naturligtvis inte direkt 40…e2 41.Re1 41.Ke2 Qb5+ 42.Ke1 Qxb2 Vit blir angripen från alla håll och kanter. 43.Qxg5 Qxc3+ 44.Ke2 f3+ 0-1 Det är forcerad matt i åtta drag.
Nov 08

Efter tre ronder leder SK Rockaden med en halv partipoäng (17.5) före SK Team Viking (17) och tre poäng före Eksjö SK (14.5). Det ser ut som att SM-striden främst kommer att stå mellan dess tre lag. LASK ligger 2 matchpoäng efter men har starka 16 partipoäng. Det krävs att vinna mot något av topplagen för att hota att komma ikapp. Mer information om Elitserien och Superettan finns på Allsvenskans hemsida.

SK Rockaden besegrade Västerås SK med 6-2. Här syns förstabordsspelarna GM Peter Heine Nielsen till vänster och GM Ralf Åkesson som spelade remi. Intresserad åskådare är IM Robert Bator. (Foto: Lennart Örnmarker)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den bästa individuella spelarprestationen svarade förmodligen Farsta-spelaren Anders Livner för. Han tog 2 poäng av 3 mot tre av Sveriges starkaste spelare. Han besegrade inte bara GM Tiger Hillarp Persson idag utan tvålade även dit GM Nils Grandelius spelande för Eksjö SK i inledningsronden. Han fick dock ge sig mot GM Emanuel Berg, SK Team Viking, i mellanronden. I partiet Hillarp-Persson-Livner var den förstnämnde länge pressad men lyckades på ett mirakulöst sätt få upp en forcerad remiställning. Tyvärr, för hans del, missade han den studieartade vändningen. Kan läsaren se den?

Hillarp Persson,Tiger (2539) – Livner,Anders (2322)
Elitserien 15/16 Lund (3), 08.11.2015

Vit drar och gör remi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

79.Kh2?? Vit håller remi med det sensationella 79.Kf2! Rh1 80.h6+ Kh7 81.Rb7+ Kg6 82.Rb6+ Kxg5 83.h7! Det är den här finessen som kan vara lätt att missa. 83…Rxh7 84.Kxf3 och slutspelet är lätt remi då b2-bonden faller. 79…f2 80.h6+ Kh7 81.Rb7+ Kg6 82.Rg7+ Kf5 83.Rf7+ Kxg5 84.Rxf2 Rh1+ 85.Kxh1 b1Q+ 86.Kg2 Kg4 86…Kxh6 var enklare. 87.Rd2 Qb6 88.h7 Qb7+ 89.Kf2 Qxh7 Den sista bonden har slagits och man kan börja räkna drag eftersom det är 50-drags-regeln som gäller. 90.Rd4+ Kf5 91.Ke3 Ke5 92.Rc4 Qh3+ 93.Kd2 Kd5 94.Rb4 Qf3 95.Rb7 Qf2+ 96.Kd3 Qg3+ 97.Kc2 Kc4 98.Rb2 Qg7 99.Kc1 Qg6 100.Kd2 Qd3+ 101.Kc1 Qe3+ 102.Kd1 Qg1+ 103.Kd2 Qg5+ 104.Kc2 Qe5 105.Kb1 Kc3 106.Ka1 Qa5+ 107.Kb1 Qa4

Hur avslutar svart vinstföringen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den välkända dragtvångsställningen har uppnåtts som upptäcktes redan av Philidor i slutet av 1700-talet. Vit förlorar forcerat tornet eller blir matt. 108.Rb8 Qd1+ 109.Ka2 Qa4+ Snabbare är 109…Qd5+  110.Kb1 Qe4+ 111.Ka1 Qh1+ 112.Rb1 112.Ka2 Qh2+ och svart erövrar tornet i nästa drag. 112…Qa8# 0-1

Anders Livner är i storform med sina två stormästarskalper. (Fotot av Lars OA Hedlund är taget från ett annat sammanhang)
 

 

Tidigare artiklar