Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









mar 16

I kväll kl. 18.00 börjar Allsvenskans tävlingar på Hotell Foresta på Lidingö.

Malmö AS befäste sin ledning i Elitseriens sjunde rond genom att besegra Kungstornet som bara fick med sig två remier och alltså förlorade med 1 – 7. SK Team Viking vann mot Limhamns SK med 6.5 – 1.5 och befäste därmed sin andraplats. SK Rockaden besegrade LASK med 4.5 – 3.5 och en viss spänning finns i toppen då Elitserieledaren Malmö AS har 14 matchpoäng, SK Team Viking 12 och SK Rockaden 10 inför de två slutronderna. Det kan dock vara så enkelt att Malmö AS vinner mot Stockholms SS och då har det förstnämnda laget säkrat SM-segern för denna säsong. Det är däremot mer oklart till vilket lag andraplatsen kommer att gå då SK Team Viking har ett på papperet hårdare motstånd än SK Rockaden och dessutom möts dessa lag i den sista ronden i en förmodad kamp om andraplatsen.

För dig som vill följa med Livesändningen börjar rond 8 kl. 14.00 i morgon och rond 9 kl. 10.00.

Mer resultatinformation finns på Allsvenskans hemsida.

 



feb 24

I Elitseriens sjätte rond möttes Farsta SK och SK Rockaden i Stockholms Schacksalonger. Trots att Farsta saknade Tapani Sammalvuo och Niclas Hjelm fick Rockaden se sig besegrade med 5-3. Hur gick nu det till? I början av matchen såg det mycket lovande ut för Rockaden då GM Lars Karlsson spelade upp en mycket hoppfull och aktiv ställning mot GM Thomas Ernst som dock resulterade i remi. På det andra bordet blev det remi mellan norrmannen GM Frode Urkedal och GM Erik Blomqvist. På det tredje bordet förlorade IM Jonas Barkhagen med de vita pjäserna mot IM Lars Degerman i ett mycket spännande Grünfeldparti. På bord 4 vann Anders Livner mot IM Robert Bator sedan den senare omotiverat satt bort en pjäs. På bord 6 och bord 7 blev det remi mellan Rickard Backelin och FM Teodor Kenneskog respektive Armin Namini och FM Erik Hedman. Det var Hedman som förde partiet men lyckades inte vinna. På det sista bordet mellan Björn Jäderberg och Felix Tuomainen lyckades den sistnämnde få en stark centrumbonde på e4 och den lade senare grunden till en vinst i ett tornslutspel.

På det femte bordet utspelade sig följande sammandrabbning:

Engqvist,Thomas (2344) – Ong,Kezli (2303) [C85]
Elitserien Farsta SK-Rockaden SK (6), 24.02.2018
[Engqvist/Komodo11]

1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5 a6 4.Ba4 Nf6 5.0-0 Be7 6.Bxc6 dxc6 7.Qe1 Nd7 8.b3 0-0 9.Bb2 Bd6 Vi har spelat så här i ett tidigare parti säsongen 2013/14 i Västerås men då valde Ong det passiva 9…f6.

Hur fortsätter vit?

Hur fortsätter vit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.Nc3 En ingivelse vid brädan. Normaldraget är 10.d3 för att utveckla springaren till d2 och c4. 10…Re8 11.Ne2 11.Nd1!? var en annan idé för att dra nytta av att damen inte står på d1. 11…c5 11…Nf8 hade jag själv spelat med de svarta pjäserna. Det känns som att svarts spelplan är för långsam. 12.d3 Nb8 13.Ng3 13.Nd2 är nog mer exakt för bibehålla olika möjligheter som Nc4 och f4 öppna. Det kändes dock frestande att ha två springare på kungsflygeln med svarts springare så långt borta. 13…Nc6 14.c3 a5 15.a4 Vit kan inte gärna tillåta svart att aktivera sig med …a4. 15…Be6 16.Qd1! I denna ställning hör damen hemma på d1. 16…Bf8 17.Qc2 Qd7 18.Bc1 Jag var övertygad om att detta var den bästa fortsättningen men Komodo11 håller inte med. Under partiet gillade jag inte 18.Ng5 Bg4 19.h3 Be7 och Komodo11 rekommenderar 20.f3 Bxg5 21.fxg4 med en lika ställning men den är för statisk för min smak. 18…Red8 19.Ne1 Ra6 20.Rb1 20.f4? Nd4! är en cheapo att se upp för. 20…Rb6 21.f4 exf4 21…f6 hade hållit i e5-bonden men till priset av att vit efter 22.f5 Bf7 23.Be3 hade kunnat glädjas åt terräng på kungsflygeln. 22.Bxf4

Hur fortsätter svart?

Hur fortsätter svart?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här trodde jag att jag stod lite bättre på grund av mina centrala bönder men Komodo11 tycker jag står lite sämre! Vad beror sådana här felbedömningar på? Förmodligen bedömer datorn ställningen som något fördelaktigare därför att svarts pjäser står aktivare men det är mer oklart om datorn förstår det långsiktiga värdet i en stabil centrumstruktur. Jag skulle tro att sanningen om denna ställning är att den är ungefär jämn. Det är tveksamt om datorn inser potentialen, det vill säga möjligheterna som vit har på sikt att förstärka sin ställning och dra nytta av sitt trumf. 22…Bd6 Varianten 22…f6 23.Ne2 Qf7 24.Nc1 är ett fint exempel på evakuering. När löparen flyttade från c1 till f4 evakuerades rutan c1 för vits springaren på g3. I spelöppningen var även 7.De1 en evakuering för ett eventuellt 11.Nd1!?. 23.Ne2 Bxf4 24.Nxf4 Ne5 25.Qf2 Rxb3 25…Qe7 tyckte jag var normaldraget. 26.Rxb3 Forcerade varianter som 26.Nxe6 Rxb1 (26…Qxe6 27.Rxb3 Qxb3 28.Qxc5 Qb6 (28…Nxd3?? förlorar efter 29.Qxc7) 29.Qxb6 cxb6 30.Rf2 med ett jämnt slutspel.) 27.Nxd8 Qxd8 28.d4 måste man räkna på men då upptäcker man att svart har 28…Rxe1! 29.Qxe1 cxd4 30.cxd4 Qxd4+ och inga problem. Jag tror dock inte många vitspelare vill spela en sådan ställning där svart garanterat inte kan förlora. 26…Bxb3 27.Qxc5 Ng6 27…Nc6?! är inexakt på grund av 28.Qb5 med det lite bättre spelet. 28.Qxa5 b6 28…Nxf4 29.Rxf4 Bxa4 hade jag väntat mig och i den ställningen är normaldraget 30.d4. Lägg märke till att den forcerade varianten 30.e5 Bc6 31.Rd4 Qc8 inte ger något för vit. 29.Qb4 Bxa4 29…Qxa4 trodde jag min motståndare skulle spela och då hade jag planerat 30.Qxa4 Bxa4 31.Nd5 med ett visst om än svagt initiativ. 30.Nd5 30.Nxg6 hxg6 31.Nf3 bemöts med 31…c5! (31…f6 32.Qc4+ Kh8 33.e5 ger vit chanser till fördel.) 32.Qxb6 Qxd3 och svart har motspel. Detta är en variant av Komodo som jag inte såg under partiet då jag ansåg det principiellt fel att slå på g6 eftersom det ger svart kontroll på fältet f5. Människor och datorer tänker olika och det handlar nödvändigtvis inte om rätt eller fel.  30…Bc6 31.Ne3 31.c4!? förtjänade uppmärksamhet och det tänkte jag på som ett spelbart alternativ men det är svårt att som människa att avhålla sig från möjligheten att få en Capablanca/Kasparov-springare på f5! 31…Ra8 32.Nf5 h6 33.c4 Kh7 34.Qc3 f6 35.Nc2 Rd8 36.Nb4 Bb7

Hur kan vit utnyttja sitt initiativ?

Hur kan vit utnyttja sitt initiativ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

37.Rf3? Nu är jag för het på gröten. Tornet stod bra där det stod och det är orealistiskt att att få med tornet med en ”rook lift”. Riktigt och logiskt var 37.Nd5 c6 38.Nxf6+ gxf6 39.Qd2 Kh8 40.Qxh6+ Qh7 41.Qe3 med full kompensation för pjäsen. 37…Ne5 38.Re3 38.Rg3 g6 39.Nh4 bemöts med 39…Bxe4! och svart vinner. 38…Ra8? 38…g6 hade gett svart chanser till fördel. 39.h3 Qa4 40.Qd2? Säkringsdraget 40.Kh2 borde ha gjorts även mot en motståndare i tidsnöd. 40…Bc8? 40…g6 var den bästa fortsättningen för att undvika vad som nu kunde ha hänt.

Har vit något effektfullt?

Har vit något effektfullt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

41.Nd5? 41.Nxg7! Kxg7 42.Rg3+ Ng6 43.Nd5 hade lett till en ställning där svart hade haft full sjå med att hålla svagheterna på f6, g6 och h6. Måhända en omänsklig uppgift med en halvtimme för resten av partiet. 41…Bxf5 42.exf5 Qb3?! Ett sådant här drag, tillsammans med en del andra drag i det här partiet, indikerar att Ong är en utpräglad varianträkningsspelare. Jag hade väntat mig normaldraget 42…Qd7 istället.

Hur fortsätter vit?

Hur fortsätter vit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

43.d4!? Bator och Barkhagen som var färdiga med sina partier och tillhörde åskådarskaran tyckte jag skulle ha spelat 43.Kh2!?. I efteranalyserna tittade vi på 43…Ra2 44.Qe1 Qb2 45.Qg3 Ra1 46.Nf4 Qc1 och här hittade Barkhagen det fyndiga 47.Qg6+!. Tyvärr leder det bara till remischackar efter 47…Kh8 48.Qe8+ Kh7 49.Qg6+ men en rolig variant som visar att jämviktsställningar kan vara dramatiska. 43…Nxc4 44.Nxf6+! Kh8 Naturligtvis inte 44…gxf6?? 45.Re7+ Kg8 46.Qxh6 och vit vinner. Svart har ingen damschack på e3 och 46…Qg3 bemöts med tvångsdragen 47.Qh7+ Kf8 48.Qf7#. Alla andra drag hade förlorat för vit eftersom vit står på matt. 45.Rxb3 Nxd2 46.Rd3 Ra1+ 47.Kf2 I det här läget var matchläget att jag var tvungen att spela på vinst med de vita pjäserna och att det alltså räckte med remi för Ong för att säkra matchsegern.

Hur håller svart enklast remi?

Hur håller svart enklast remi?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

47…Ra2? Det fanns en enkel remi med 47…Rf1+ 48.Ke2 gxf6 49.Rxd2 Rxf5 50.Rc2 c5 51.Rb2 vilket hade säkrat matchsegern för Farsta. Nu är det vit som får chanser att skapa problem för sin motståndare. 48.Nd5 Ra5 49.Ne7 49.Nxc7 var också intressant för att generera en fribonde på d-linjen Efter 49…Rxf5+ 50.Ke2 Ne4 är det svart som måste hålla tungan rätt i mun. Av naturliga skäl vill vit hellre spela på matt genom att ställa en springaren på g6 och ett torn på h8. 49…Ne4+ 50.Kf3 Nd6 51.Kf4 Kh7 52.g4 Ra1 53.Re3?! 53.Nd5 eller 53.Ng6 skulle ha spelats eftersom d-bonden nu tappar sin gardering. 53…Rd1 54.d5 b5 55.h4? Vit förstör sin fina bondekedja med h3-bonden som bas. Det var mer logiskt att spela 55.Ng6 Rxd5 56.Ra3 och försöka få svart på defensiven.  55…Rd4+ 56.Kf3 56.Kg3 var exaktare. 56…Nc4? 56…h5! hade stört vit rejält och är en anledning till att det 55:e draget inte skulle ha spelats på det sättet som det gjordes.  57.Re6 b4

Hur hanterar vit svarts b-bonde?

Hur skapar vit hot mot svarts kung?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

58.Ra6?? Ett obegripligt drag i tidsnödens tecken. Normalfortsättningen 58.g5 hxg5 59.hxg5 b3 60.Re1 hade tvingat svart att hitta remin med 60…Rd3+. 58…Nb6? Svart hade en vacker vinst med 58…b3 59.Ra8 Ne5+ 60.Ke3 Rd1 Idén är att 61.Rb8 Re1+ och springaren på e7 faller oavsett var vit ställer sin kung. 59.Ra1?? När jag åt lunch med lagkamraterna efter matchen och tänkte blint på partiet förstod jag inte varför jag inte spelade 59.Ra5 59…b3 Även det enkla 59…Nxd5 bör vinna efter 60.Nxd5 (60.Ng6 Nb6 61.Re1 Rd8 och svart vinner.) 60…Rxd5 61.Ke4 Rb5 62.g5 hxg5 63.hxg5 b3 64.Rh1+ Kg8 65.Rb1 b2 och så vidare. 60.Rb1 60.g5 är normaldraget men i grov tidsnöd görs inte alltid den typen av drag. 60…Nc4 Svart står på vinst så det spelade ingen roll att jag hade två sekunder kvar när jag blixtrade iväg 61.Re1 Därefter följde: 61…b2 62.Ng6 Nd2+ 63.Ke3 Re4+ Detta hade jag förbisett. 64.Kxd2 Rxe1 65.Kxe1 b1Q+ Här borde jag ha gett upp men ibland tar det tid att inse vad som just utspelat sig och då görs ytterligare några meningslösa drag innan den oundvikliga förlusten slutligen accepteras. Slutet tarvar inga kommentarer. 66.Kf2 Qa2+ 67.Kg3 Qxd5 68.Kf4 Qd4+ 69.Kf3 c5 70.g5 hxg5 71.hxg5 c4 72.Nf4 c3 73.Kg4 c2 0-1

Övriga resultat från rond 6 i Elitserien kan man ta del av på Stockholms schackförbunds hemsida under menyerna Tävling respektive Allsvenskan.

Läget inför slutspelet 16-18 mars på hotell Foresta på Lidingö är att Malmö AS är i topp med maximala 12 poäng följt av SK Team Viking 10, SK Rockaden 8 och Limhamns SK 8.



jan 18

SK Rockaden fick en riktig smakstart på det nya året genom att besegra det, på papperet, inte så mycket sämre Kungstornet. Båda lagen var försvagade och SK Rockaden saknade bland andra stormästaren Lars Karlsson medan Kungstornet i sin tur inte hade ankaret IM Patrik Lyrberg på sitt första bord. Spellokalen var det pittoreska Djurhuset i Spånga gymnasiums lokaler. För oinitierade kan det nämnas att i denna högklassiga djurinstitution finns det omkring 1200 djur fördelade på 100 arter. Denna inspirerande spellokal med exotiska fåglar, ormar, undervattensfiskar, och ödlor som en del av interiören gjorde att man kunde ha överseende med de extremt hårda stolarna som erbjöds under spelets gång. Det fanns dock ett mycket trevligt och skönt vilorum där man kunde ta igen sig mellan dragen.

Slutresultatet blev överlägsna 2-6 och SK Rockaden är definitivt med om att spela om SM-guldet. I skrivande stund leder SK Team Viking med 21.5 partipoäng före SK Rockadens 18. Därefter följer på lika många matchpoäng Malmö AS och LASK. Observera dock att de två sistnämnda klubbarna har en mindre match spelad så förhållandena kommer att ändras. Resultaten kan man ta del av på Sveriges Schackförbunds hemsida schack.se.

Här följer ett parti som bland andra FM Anders Larsson tyckte var spännande att ta del av. Det är bara att hålla med då det är ömsesidig jakt på kungarna.

IM Engqvist, Thomas (2344) – FM Bäcklund, Anders (2304) [B39]
Elitserien, Spånga (4), 13.01.2018
[Engqvist/Komodo 11]

1.Nf3 c5 2.c4 Nc6 Redan här misstänkte jag att han skulle spela systemet 7…Ng4 eftersom han brukar spela 2…g6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 g6 5.e4 Bg7 6.Be3 Nf6 7.Nc3 Ng4 Han har tidigare gått in i systemet 7…d6 8.Be2 0-0 9.0-0 Bd7 10.Qd2 Nxd4 11.Bxd4 Bc6 12.f3 Nd7 och då hade jag planerat 13.Bf2 a5 14.b3 Nc5 15.Rab1 Qb6 16.a3 och nu går inte 16…Nxb3?? på grund av 17.Qd1 eftersom vits löpare inte står på e3 som i huvudvarianten. 8.Qxg4 Nxd4 8…Bxd4 9.Bxd4 Nxd4 är en sämre fortsättning på grund av 10.0-0-0 e5 11.f4 d6 12.Qg3 f6 13.f5 med klar fördel för vit.  9.Qd1 Ne6

Hur parerar vit det positionella hotet ...Bxc3+?

Hur parerar vit det positionella hotet 10…Bxc3+?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.Rc1 Tidigare har jag alltid spelat 10.Qd2 men textdraget är intressantare då det eventuellt planerar att ställa kungstornet på d2 istället. Det är även lättare att spela springaren till d5 utan att tillåta dambyte. Det är dessutom bättre att ha damen på en vit ruta i det här systemet eftersom svart har sin kontroll på de svarta fälten. Det finns alltså flera argument till att inte spela damen till d2. 10…Qa5 11.Be2 b6 11…Bxc3+? 12.Rxc3 Qxa2 är ett positionellt misstag efter 13.Qc1 med mer än tillräcklig kompensation för damflygelkantbonden. 12.0-0 12.Qd5!? Qxd5 (12…Rb8 13.Qxa5 bxa5 14.b3 med en liten fördel) 13.cxd5 och vit har det lite bättre spelet. 12…Bb7 13.f3 g5 13…Bxc3? 14.Rxc3 Qxa2 är nu ännu sämre då vit vinner med 15.Bd4. 14.Rf2 Qe5 Jag hade väntat mig 14…Be5!? En idé efter 15.Bf1 är att 15…Bf4? besvaras med 16.Bxf4 gxf4 (16…Nxf4 17.Nb5 leder till vinstspel) 17.Nd5 med klar fördel. 14…h5 15.Bf1 Qe5 16.Rd2 d6 17.Nd5 Kf8 18.b4 med en liten fördel för vit spelades i Short-Larsen, Hastings 1987/88 – 45/196 15.Bf1 Just när jag utfört det här draget blev jag orolig att svart kunde dra bonden till f5 så med facit i hand så var det nog exaktare att spela 15.g3 15…Rc8 15…f5 besvaras med 16.Nd5! med fortsatt initiativ. 16.Rd2 Nu har vit uppnått den normala uppställningen med sina pjäser. 16…Bc6 17.Nd5 17.b4 var spelbart men jag undvek det på grund av möjligheten 17…Qxc3? 18.Rxc3 Bxc3 som Kent Ängskog en gång spelade i en liknande ställning och jag lyckades vinna efter en lång och hård kamp. Just i den här ställningen står vit dock klart bättre efter 19.b5! Bxd2 20.Qxd2 Bb7 21.Bxg5. 17…Qb8 Ett slags grundställning för det här systemet har uppstått.

Hur expanderar vit?

Hur expanderar vit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.g3! Det kan tyckas paradoxalt att vit spelar det draget svart sitter och väntar på men försvagningen av kungsflygeln är det priset vit måste betala för expansionen i centrum. Komodo 11 fick tänka hela 16.5 drag framåt och den håller med om att detta är det bästa draget. Som andraalternativ föreslår den det omänskliga 18.b4 Be5 19.h3 med rejäla svarta försvagningar på kungsflygeln. Jag kan inte tänka mig att någon människa vill ta på sig sådana försvagningar på kungsflygeln men datorer är från en annan värld, det vill säga den djupa varianträkningens, det som i folkmun kallas brute force. 18…h5 19.Rf2?! Detta drag var inte alls nödvändigt. Bättre direkt 19.f4! med fortsatt initiativ. 19…h4 Svart får nu lite motspel. 20.f4 hxg3 21.hxg3 Nc5?! 21…gxf4 22.gxf4 Nf8! var en ganska svårfunnen manöver för oss. Spelet tycks vara relativt jämnt efter 23.Qg4 Ng6. 22.Bg2?! Jag tänkte länge på 22.Qf3! men försmådde det på grund av 22…a5? 23.fxg5 Rf8 men vit står på positionell vinst efter 24.Re1. 22…gxf4 23.gxf4 e6?! 23…Rg8 är bättre. 24.b4?! 24.Bd4 hade jag förmodligen utfört om min motståndare inte varit i tidsnöd för det kändes väldigt rätt. 24…Rg8 (24…e5? besvaras med 25.Qg4! med vinstspel) 25.Bxg7 Rxg7 26.Qd4 Kf8 27.Nf6 med aktivare spel.

Vad är svarts bästa drag?

Vad är svarts bästa drag?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trots tidsnöden hade min motståndare inga problem att hitta 24…Nxe4! 25.Bxe4 exd5 26.Bxd5 26.cxd5 Bb7 leder till en jämn ställning medan 26…Bb5 27.Rfc2 ger det lite bättre spelet.

Vad är svarts bästa drag?

Vad är svarts bästa drag?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26…Qb7?! 26…Qd6! trodde jag var ospelbart på grund av 27.Bxf7+?? men svart spelar bara 27…Kxf7 Detta enkla trix missade jag, alltså 28.Qxd6 Rh1#. 27.Rd2 Bxd5 28.Rxd5 Rc6 29.Qf3 Rg6+?! Det var dags att tänka på kungens säkerhet med 29…Kf8! 30.Kf1 Qc6? Och här var 30…Kd8! med tanken 31.Rcd1 Rd6! det rätta försvaret. 31.b5 Nu är det färdigt för svart. Även 31.f5 var bra för vinstspel. 31…Qc7 31…Qf6? förlorar damen eller leder till matt efter 32.Re5+ 31…Qe6 trodde jag min motståndare skulle spela eftersom 32.f5 kan besvaras med 32…Rf6 (eller 32…Qf6 33.Bd4 Qh4 34.fxg6 Qh1+ 35.Qxh1 Rxh1+ 36.Bg1+-) och det hade inte varit helt enkelt att finna 33.Bf4! 32.c5

Svart är förlorad men hur kan han avsluta partiet?

Svart är förlorad men hur kan han avsluta partiet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32…bxc5 Ett överraskande drag eftersom det är vit som får jaga svarts kung istället för tvärtom med 32…Rgh6 33.cxb6 Rh1+ 34.Ke2 R8h2+ 35.Kd3 Rxc1 36.bxc7 Rc3+ 37.Ke4+- En kul variant som jag såg under partiet och som hade varit ett trevligt slut på partiet. Fortsättningsvis varnas känsliga tittare. 33.Rdxc5 Qa5 34.Rc8+ Ke7 35.Bc5+ d6 36.Qb7+ 36.Qe4+ Re6 37.Qb7+ Kf6 38.Bd4+ Kg6 39.Qg2+ var ett annat sätt att vinna. 36…Ke6 37.Qe4+ Kd7 38.Qc6+ Ke6 39.Re1+ Kf5 40.Qe4+ Kg4 41.f5+ Kh5 42.Qh1+ Kg5 43.Qg2+ Kh5 43…Kxf5 44.Qf3+ Kg5 45.Be3+ Kh4 hade gett vit möjligheten att spela på matt med damflygeltornet med 46.Rc4+ 44.Qh3+ Kg5 45.Be3+ Kf6 46.Rxh8 Qxb5+ 47.Kf2 47.Re2 Qb1+ 48.Kf2 Qg1+ 49.Kf3 var jag nära att spela. 47…Bxh8 47…Qxf5+ 48.Qxf5+ Kxf5 49.Rh5+ hade bara förlängt massakern för svart. 48.Bd4+ 1-0 Svart blir matt i två drag eller förlorar damen.

 



okt 19

Fredag – söndag spelas det för fullt på Elite Hotel Ideon i Lund. Då pågår nämligen de tre första ronderna i Elitserien och Superettan. Spelet börjar i morgon kl. 19.00. Redan i första ronden äger en mycket spännande sammandrabbning rum mellan förhandsfavoriterna SK Rockaden och Malmö AS. Det är väl knappast någon som vågar sia om utgången av denna match. En annan förhandsfavorit är regerande lagmästarna SK Team Viking och de möter Kungstornet. I helgen börjar spelet kl. 14.00 respektive kl. 10.00. Det går att läsa mer om alla sammandrabbningar på schack.se. Det är även några nya regler att ta del av på schack.se som bland annat gäller hur man ska förhålla sig till mobiltelefonen.



mar 31

Det har tidigare nämnts att Eksjö SK hamnat i blåsväder efter en olämplig matchkallelse.

För allmän kännedom har GM Pontus Carlsson även uttalat sig i Smålands-Tidningen om detta. http://www.smt.se/article/elitspelare-lamnar-det-ar-rasistiskt-och-oacceptabelt/

 

 

 



mar 28
GM Pontus Carlsson valde att inte spela de sista matcherna för Eksjö SK och nu har han också lämnat besked om att han lämnar klubben för alltid. Huvudanledningen är följande rasistiska matchkallelse:
Hej!

Agatha Christies bok Ten Little Niggers är världens mest sålda deckare. Det finns ett antal travesterande sånger – både på svenska och danska, kanske också på polska – som på ett humoristiskt sätt beskriver de tio pojkarnas skiftande öden.

Jag kom att tänka på den boken, när jag fick det ena återbudet efter det andra till matchen mot hårt satsande Malmö AS i rond 1 i Elitserien 2016-2017.

Att arrangörerna valde den lilla orten Kosta i stället för Växjö blev en överraskning, men spelhotellet Kosta Boda Art Hotel är lyxigt.

Nåväl, efter totalt sju återbud i olika skeenden är truppen nu klar. Berörda spelare får omgående information om resor, boende och laguppställning.

Positivt med det utdragna uttagningsförfarandet är att stormästaren Jakob Vang Glud blivit ett fint nytillskott i Eksjö SK, även om han inte har tillfälle att spela i Kosta. En fin framtida förstärkning.  Tack för tipset Nikolaj!

Carlsson har anmält klubbledningens matchkallelse till Sveriges schackförbund. Han berättar vidare att han är mycket besviken över att bara en person i laget, vilket även inbegriper de sponsorer som fick kallelsen, sa ifrån och reagerade på en sådan öppet rasistisk matchkallelse som förolämpar svarta människor. Förutom n-ordet menar Carlsson att det är otroligt hur man kan tycka att såna rasistiska nidvisor om svarta människor, tagna från en tid där vi officiellt inte var värda ett dugg i vita människors ögon, är roliga. Det finns naturligtvis ingen som helst anledning att ta upp den boken i en matchkallelse i Elitserien.

Det ska nämnas att 1940 döptes Christies bok i U.S.A. om till And then there were none. I Sverige dröjde det så lång tid som till år 2007 innan den svenska utgivaren Bonniers gav ut den som ljudbok med den korrektare titeln Och så var de bara en. Sydsvenskan skrev en artikel i samband med nyutgåvan. (red. anm,) 
Det är inte första gången Carlsson får uppleva rasistiska påhopp även om det är mindre vanligt i schackvärlden än i den vanliga världen. Så här berättar han:
Det här är inte en unik händelse utan tyvärr händer sånt här konstant svarta människor i dagens Sverige. Jag har personligen haft över 3000 rasistiska incidenter/förolämpningar (internet exkluderat!) på 25 år i Sverige.

Det har varit allt från n-ord, klättra upp i träd, folk som ger mig bananer, åk hem, till att bli tagen för inbrott i min egen bil, falsk anklagad för våldtäkt då polisen förväxlat mig med en annan svart kille som också var helt oskyldig, tagen för att springa över gatan, och de sorgliga förolämpningarna när folk tror att de ger en komplimang som att kalla en för Sveriges smartaste n..er, o.s.v., läkare som skickar hem en med diagnosen  ”jag vet inte vad du har då jag inte kan din hudtyp” o.s.v.

Schackvärlden har varit klart bättre än det övriga samhället men givetvis har det varit incidenter med allt från hån från motståndare över storleken på mina läppar, 100% svensk-tröjor och de vanliga fegiskommentarerna som ”en n..er vann tusenmanna” och ”Ingvar Carlssons n..erunge vann tusenmanna”, ”lustig kille det där Pontus Carlsson han är ju stormästare i schack fastän han är n..er”.

Såna kommentarer säger ingen direkt till mig givetvis utan man får alltid höra det bakvägen. Problemet är att rasismen sitter i väggarna i Sverige, folk har en grundsyn om att vita människor är mer värda och att svarta är fattiga, outbildade och dummare. Många har fått den av sina föräldrar som är uppvuxna under en rasistisk tid och har helt enkelt fått det inpräntat i sig och det är svårt att ändra på det man en gång lärt sig. Det blir som med bilkörning att folk gör det per automatik, många gånger utan att tänka på det.

Andra har fått det från skolan, böcker eller filmer om rasistiska tider som använder rasistiska ord. Det går till exempel inte för en svart människa i Sverige att läsa Tintin, Pippi eller andra typiska svenska saker när de är fyllda med n-ord och rasism utan att bli förbannad och uppgiven. Ska man läsa det för sina barn när de frågar sin Pappa varför de förolämpar oss i boken?

Det är helt otroligt att folk dessutom helhjärtat kan kämpa emot att man ändrar otidsenliga n-ord till svart eller liknande som inte förolämpar en hel ras. Böckernas handling ändras ju inte överhuvudtaget så vad är egentligen problemet? Varför är det så viktigt att förolämpa svarta människor?

GM Pontus Carlsson (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Pontus Carlsson (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 


mar 26

Publiken får sitt lystmäte i dag då matchen SK Team Viking – SK Rockaden kommer att avgöra vilket lag som vinner segerbucklan i Elitserien för säsongen 2016/17. SK Team Viking har lika många matchpoäng (15) som SK Rockaden men det förstnämnda laget ligger före med fyra partipoäng (43.5) vilket innebär att det räcker med ett oavgjort resultat för att SK Team Viking ska vinna serien. De fem senaste mötena mellan dessa klubbar har slutat med tre segrar och två oavgjorda för SK Rockaden så detta tungviktsmöte känns ändå ovisst även om SK Team Viking ligger lite före i tabellen. Det kommer förmodligen att vara de små marginalerna och nerverna som blir avgörande för matchutgången. Spelet börjar kl. 10.00 i dag.



mar 24
Elitseriens och Superettans sammandrag ska livesändas. 40 partier är planerade att sändas per rond. Länk till livesidan: https://live.schack.se/elitsammandrag/
mvh,
Anders Hansen


feb 03

Elitseriens femte rond börjar på lördag med följande möten: LASK – SS Manhem (Livesändning kl 13.00 på http://live.schack.se/lask/) Malmö AS – Limhamns SK, Kungstornet – Farsta SK. På söndag möts Limhamn SK – SS Manhem i en senarelagd match från den fjärde ronden. De övriga två matcherna Eksjö SK – SK Team Viking samt SK Rockaden (Stockholm) – SK Rockaden (Umeå) spelas den femte mars. Det går att informera sig mer och spela igenom partier på Sveriges Schackförbunds länk Allsvenskan.



okt 15

Elitseriesammandraget i Kosta, Småland, gav följande resultat efter den första ronden: Limhamns SK – SK Rockaden (Umeå) 6.5-1.5 och därmed leder Limhamns SK Elitserien på partipoäng. Farsta SK – LASK och Kungstornet – SK Team Viking slutade båda med 2.5-5.5. Malmö AS besegrade Eksjö SK med 5.5-2.5 och här noterar vi att prestigeladdade förstabordsuppgörelsen GM Nils Grandelius – GM Baadur Jobava gav vinst för svart i ett Sicilianskt parti.

Förra årets vinnare av Elitserien – SK Rockaden (Stockholm) mötte i Elitseriens första rond Göteborgslaget SS Manhem på bortaplan och vann komfortabelt med 2.5-5-5. Ett parti som lockade många åskådare var förstabordsuppgörelsen GM Jon Ludvig Hammer, SK Rockaden – IM Karl Johan Moberg, SS Manhem. Ställningen efter drag 43 var särdeles intressant.

Hammer,Jon Ludvig – Moberg,Karl Johan

Elitserien i Kosta, 14.10.2016

[Engqvist]

Vad skulle du spela med de vita pjäserna?

Vad skulle du spela med de vita pjäserna?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.f5!? De flesta åskådare hade nog väntat sig  1.Qxb3 medan Komodo 10 , efter att ha fördjupat sig i elva drag framåt, är inne på den lite mer komplicerade manövern; 1.Rc6 följt av Qg1. Hammers mer energiska och förmodligen psykologiska drag duger dock för vinstspel. 1…Ra4? Det bästa försvaret är damcentralisering med 1…Qe4 men det blir tungt för svart efter 2.e6 Efter textdraget går det snabbt utför.

 

jkjkjkj

Vad gör vit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.Rxg6+! hxg6 3.f6+ Kh7 4.fxe7 Qxg4+ 5.Kh2 Qxg5 6.Rh3+ Rh4 7.e8Q Rxh3+ 8.Kxh3 Qe3+ 9.Kg4 Qe4+ 10.Kg3 Qe3+ 11.Qf3 Qg5+ 12.Kh2 Qd2+ 13.Qg2 Qf4+ 14.Qg3 Qd2+ 15.Kh3 1-0 Svart gav upp då det är forcerad matt i sju drag. 

Femtebordsuppgörelsen IM Michael Wiedenkeller, SK Rockaden – David Fendrich, SS Manhem innehöll något så ovanligt som en dubbel triangulering av kungen.

Wiedenkeller,Michael – Fendrich,David
Elitserien i Kosta (1), 14.10.2016
[Engqvist]

Hur vinner vit bondeslutspelet?

Hur vinner vit bondeslutspelet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om vit ska vinna denna ställning måste man originellt nog göra två triangelmanövrar med kungen. Det är originellt eftersom det inte räcker att göra det en gång. Vit måste alltså få upp samma ställning med svart vid draget och med hjälp av triangelmanövern förlora ett drag. Så här går det till: 36.Ke5 Kd8 37.Kd4 Kd7 38.Kd5 Den första triangelmanövern är fullbordad och gick över fälten e5-d4-d5. 38…a5 38…b5 39.axb5 axb5 40.Kc5 och svart förlorar båda bönderna på damflygeln. 39.Ke5 Första steget har gjorts som en förberedelse till en andra triangelmanöver. 39…b5 Tyvärr fick vi inte se en fullbordad andra triangelmanöver som hade uppstått efter de naturliga dragen 39…Kd8 40.Kd4 Kd7 41.Kd5 40.axb5 c3 41.bxc3 a4 42.b6 Kc6 43.Ke6 a3 44.d7 a2 45.d8Q a1Q 46.Qc7+ 1-0

Precedensfallet för den dubbla trianguleringen är en ställning mellan Henneberger – Nimzowitsch från Schweiz 1931. Denna tematik gjorde ett djupt intryck på GM Joel Benjamin som använde detta som ett exempel i sin hyllade bok Liquidation on the Chess Board: Mastering the Transition Into the Pawn Ending.

Henneberger,Walter – Nimzowitsch,Aaron
SUI ch 35rd Winterthur, 16.04.1931
[Engqvist]

Hur kan svart få upp denna ställning med vit vid draget?

Hur kan svart få upp denna ställning med vit vid draget?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För att vinna denna ställning måste svart göra en triangelmanöver två gånger med kungen. 48…Kd6 49.Ke2 Kc6 50.Ke3 Kd5 Nu har samma ställning uppkommit med vit vid draget. 51.Ke2 Nd6 52.Ke3 vit måste förhindra intrånget av svarts kung till e4. 52…Nb5 53.Bd2 Na3 54.Bc1 Nb1 55.Bb2 55.Bd2 förlorar efter 55…Nxd2 56.Kxd2 Ke4 57.Ke2 a3 då vit är i dragtvång. 55…a3 56.Ba1

Svart vill göra ytterligaren en triangelmanöver, hur?

Svart vill göra ytterligaren en triangelmanöver, hur?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svart vill givetvis få upp den här ställningen med vit vid draget då kungen kommer in till e4. 56…Kd6 57.Ke2 Kc6 58.Kd1 58.Ke3 Kd5 leder till en andra fullbordad triangelmanöver. Svart vinner efter 59.Ke2 (59.Kf2 Nd2 följt av …Nb3!) 59…Ke4 58…Kd5 59.Kc2 Ke4 60.Kxb1 Kf3 med löparen på a1 är det enkel vinst att promovera g-bonden. 61.Bb2 axb2 62.a4 Kxg3 63.a5 Kh2 64.a6 g3 65.a7 g2 66.a8Q g1Q+ 67.Kxb2 Qg2+ Svart säkrar en övergång till ett vunnet bondeslutspel 68.Qxg2+ Kxg2 69.Ka3 Kf3 70.Kb4 Kxf4 71.Kxc4 Ke3 72.d5 exd5+ 73.Kxd5 f4 74.c4 f3 75.c5 f2 76.c6 f1Q 0-1

Resultattabell

 





Tidigare artiklar