Schacksnack | Foto
Tidigare artiklar

  • GCT 2018 – Saint Louis
  • Lidköping Open 2018
  • Cellavision Chess Cup 2018
  • Xtracon Chess Open 2018
  • Tidigare...
Kommentera
Efter de två deltävlingarna i Grand Chess Tour 2018, Your Next Move och Paris GCT, är det dags för snabbschack- och blixtturneringen i Saint Louis 11-15 augusti. Det deltar inga riktigt stora dragplåster i stil med Garry Kasparov eller Magnus Carlsen så vi får nöja oss med några andra av världens starkaste spelare. Dessa är, i ordningen de möter varandra i första ronden, Sergej Karjakin, och förra årets vinnare Levon Aronian. Därefter har vi mötena Leinier Dominguez - Maxime Vacher-Lagrave, Viswanathan Anand - Hikaru Nakamura, Wesley So - Shakhrijar Mamedjarov och sista paret ut Alexander Grischuk - Fabiano Caruana. På lördag - måndag spelas snabbschack och de två avslutande dagarna blixt.
Livesändning kl. 20.00


Läs kommentarenFyra stormästare har hittills registrerat sig till den sjätte upplagan av Lidköping Open, 25 - 26 augusti. Dessa är Lars Karlsson (vinnare 2016), SK Rockaden, Juan Bellon (vinnare 2014), Wasa SK, Pia Cramling, Wasa SK och Thomas Ernst, Farsta SK. Mer information om den populära snabbschacktävlingen finns på http://lidkopingopen.schack.se/


Kommentera

Svenskt Grand Prix 2018/19 inleds ikväll 18.30 med den åttarondiga Cellavision Chess Cup på Elite Hotel Ideon i Lund. Det spelas fyra snabbschackpartier och fyra klassiska. Parallellt med turneringen går Lilla Cellavision Chess Cup för spelare under 1600 i rating. 185 spelare deltar i huvudturneringen och 56 i den lilla. GM Nils Grandelius och GM Alexei Shirov är megastora favoriter och bakom dessa svårstoppade herrar lurar bland andra GM Tiger Hillarp-Persson i vassen.

Lars OA Hedlund kommer traditionsenligt att välja ut de mest konstnärliga och relevanta bilderna. Livesändning


Läs kommentarenXtracon Chess Open som pågår 21 - 29 juli är igång i Helsingör. 397 spelare deltar och 42 kommer från Sverige. Det finns många tunga och välkända namn till slutsegern: Nikita Vitiugov, Dmitrij Andrejkin, Ivan Saric, Baadur Jobava, Alexej Shirov och Jan Timman. Svenskhoppet Nils Grandelius är rankad fyra vilket innebär att han är en av förhandsfavoriterna. Övriga stormästare från Sverige är Jonny Hector, som för övrigt tidigare har vunnit denna tävling, och Ralf Åkesson. De tre internationella mästarna Linus Johansson, Christian Jepson och Philip Lindgren spelar för GM-normer och framskjutna placeringar. Hemsida

Läs de 6 kommentarerna
USA-mästerskapet för juniorer inklusive flickor spelas nu Saint Louis och de har avverkat tre ronder. Det är fina sändningar med WGM Tatev Abrahamyan and GM Robert Hess och de är väl värda att följa! Det är ett starkt startfält med fem unga stormästare. Här är länken till första ronden: https://www.youtube.com/watch?time_continue=16092&v=JBbPLfgKpb0


KommenteraSverigemästarklassen är i år sammansatt av följande tio spelare: GM Nils Grandelius, MAS (2668) Sverigemästaren GM Hans Tikkanen, LASK (2495) Tiger Hillarp Persson, LASK (2546) IM Jonathan Westerberg, Stockholms SS (2517) GM Erik Blomqvist, SK Rockaden (2505) GM Jonny Hector, Limhamns SK (2499) GM Axel Smith, LASK (2491) GM Pia Cramling, Wasa SK (2452) IM Oskar Von Bahr, Kungstornet (2432) FM Jung Min Seo, Stockholms SS (2347). Matematisk storfavorit är Grandelius medan Tikkanen får anses vara andrahandsfavorit eftersom han är den spelare som har tagit hem SM flest antal gånger det senaste decenniet och vet hur just den slipstenen ska dras. Livesändning kl. 15.00 (sista ronden kl. 11.00)

Läs de 2 kommentarerna

29 juni - 8 juli pågår SM-tävlingarna i Ronneby. I morgon börjar SM med Weekend 1 och på lördag är det dags för Sverigemästarklassen, Junior-SM, Veteran-SM, Mästar-Elit, Mästarklassen, Knatteweekend och Schackfyranmästaren, som är den största tävlingsklassen med 169 anmälda. Spellokal är Blekinge Convention Center, Ronneby Brunn, på Fridhemsvägen 6.

Anmälningar

Läs de 4 kommentarernaVi har i en tidigare artikel berört den kontroversiella HRV-metoden och eftersom det inte har varit så mycket debatt om den metodens vara eller icke vara tycker vi det är lämpligt att ha en omröstning. Om du är obekant med denna metod hänvisas du till Schacksnack 17 juni.

Aug 14

Här kommer bilder av Lars OA Hedlund från Kadettallsvenskans final som
spelades i Norrköping i helgen. Klicka ”läs mer” för att se alla bilderna.

Resultat

Västerås SK vann för andra året i följd Kadettallsvenskans final. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Aug 06

Det blev två dramatiska slutronder i Cellavision Cup då GM Alexei Shirov tämligen enkelt förlorade morgonronden mot GM Nils Grandelius. Detta innebar att Grandelius var ensam i ledningen inför eftermiddagsronden med 6.5 poäng. Hans uppåtgående trend gick dock neråt när han i slutronden mötte alltid farlige GM Jonny Hector. Han tog nämligen hem spelet med en farlig vit fribonde på c-linjen och lyckades därmed komma upp jämsides med Shirov, som i sin tur besegrade GM Sune Berg Hansen med ett farligt kungsangrepp. Detta innebar att Shirov och Hector hade sju poäng inför särskiljningen men den förstnämnde hade en halv kvalitetspoäng mer, vilket var belöningen för att han startade med fem raka ettor. En halv poäng efter placerade sig GM Nils Grandelius med den högsta kvalitetspoängen och därefter GM Tiger Hillarp-Persson, GM Vitalij Sivuk och GM Pia Cramling.

Lilla Cellavision Cup vanns av Gabriel Nord med starka 7.5 poäng.

Resultat

Sista speldagen tog Lars OA Hedlund följande talande bilder.

GM Nils Grandelius besegrade med tämligen enkla medel Alexei Shirov med de vita pjäserna men att spela de svarta pjäserna mot Jonny Hector visade sig betydligt svårare. (Foto: Lars OA Hedlund)

Gabriel Nord vann överlägset Lilla Cellavision Cup 2018. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Aug 05

GM Alexei Shirov vann dubbelronden 5 och 6 och fick med sig två GM-skalper. De besegrade var inga mindre än Tiger Hillarp-Persson respektive Jonny Hector. Detta innebär att Shirov står på 6 poäng inför de två avslutande. De svenska spelarna får försöka ta upp jakten bakifrån men naturligtvis är det inte lätt att rå på ångvälten Shirov när det endast återstår två ronder. I rond 7 möter han med de svarta pjäserna det främsta svenskhotet, svenskhoppet GM Nils Grandelius, som tillsammans med GM Nikita Maiorov skuggar honom på 5.5 poäng. För fullständiga resultat hänvisas till resultatlänken.

Idag fortsätter livesändningen 09.00 respektive 14.00.

Här kommer de mest relevanta och estetiskt bästa bilderna tagna och i urval av Lars OA Hedlund.

 

 

Shirov fick in en Anderssen-schack på h7 med damen mot Hector och sedan bar det uppför för den förstnämnde. (Foto: Lars OA Hedlund)

”GM Thomas Ernsts favoritdrag är gjort” (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Aug 04

Efter de fyra snabbschackronderna är det sju spelare som delar ledningen i Cellavision Chess Cup. Dessa är de inhemska GM Tiger Hillarp Persson, GM Nils Grandelius, GM Jonny Hector och IM Pontus Sjödahl och de utländska GM Alexei Shirov, GM Andrei Sumets och GM Nikita Maiorov. Hur det har gått för de övriga deltagarna hänvisas till

Resultatlistan.

Idag fortsätter de klassiska partierna med rond 5 kl. 10.00 och rond 6 kl. 16.00.

Livesändning

Nedan följer tio foton tagna av och i urval av Lars OA Hedlund. Klicka på ”läs mer” så ser du alla bilderna.

Promotor Calle Erlandsson (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Tiger Hillarp-Persson och Anders Wengholm (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Aug 03

Det kanske är några läsare som undrar varför det inte blev så många publikationer under juli månad och det berodde på att jag var på semester med min fru Jun i Kina. Det blev lite schack i och med att jag spelade några seriösa vänskapspartier på Peng Cheng Chess Club i Shenzhen men det blev desto mer av andra avkopplande aktiviteter som bergsklättring, bordtennis, promenader, njuta av god mat och sist men inte minst hälsa på Juns släktingar och goda vänner i tre olika städer.

En bild av mig och min fru i Shanghai. Bakom oss kan man beskåda de mest kända monumenten tv-tornet ”Pearl Tower” och ”Shanghai Tower”. Skyskrapan är 632 meter hög och har 128 våningar. Det är inte bara Kinas högsta byggnad utan en av världens högsta (Foto av två trevliga turister.)

Den första staden vi besökte var Shenzhen och här syns jag äta den första middagen. Ankan och kycklingen höll mycket hög klass som vanligt när man är i Kina. (Foto: Jun Yang Engqvist)

Här njuter jag av den ypperligt goda frukosten på hotellet i Shenzhen. Det bjöds på en sagolikt god jujubeyoughurt och många andra godsaker. (Foto: Jun Yang Engqvist)

Här är jag på hotellet i min frus hemstad Liyang. (Foto: Jun Yang Engqvist)Jul 10

Här kommer bilder av Lars OA Hedlund från den sista dagen av SM-tävlingarna i Ronneby. Segrarbilder varvas med konstnärliga kompositioner.

GM Hans Tikkanen blev välförtjänt vinnare av SM för andra året i följd! Kanske han kommer att lyckas med ytterligare ett hat trick och vinna även nästa år? (Foto: Lars OA Hedlund)

FM Kaan Kücüksari vann Junior-SM. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Jul 07

Det har dragit ihop sig till en mycket dramatisk slutrond i SM. I Sverigemästarklassen står det mellan GM Hans Tikkanen och GM Tiger Hillarp-Persson som båda har 6 poäng. Tikkanen har, kan man tycka, en avsevärt bättre lottning då han med de svarta pjäserna möter jumbon IM Oscar Von Bahr ( 2 p.) medan Hillarp-Persson får ta sig an den stora förhandsfavoriten GM Nils Grandelius (5 p.)

Det som talar för att Hillarp-Perssons vinstchans ändå är större kan sammanfattas i tre punkter:

1) Grandelius har inte rosat marknaden sedan han förlorade en solklar vinstställning mot Tikkanen. Han verkar helt enkelt ha tappat inspirationen och motivationen som krävs för att vinna ett SM.

2) Hillarp-Persson är erkänt mycket farlig med vinster i ryggen och kommer att dra nytta av Grandelius nedåtform eftersom han själv kommer att vara inspirerad och motiverad.

3) Grandelius har urusel statistik med de svarta pjäserna mot Hillarp-Persson. Den sistnämnde har besegrat honom i SM tre gånger, 2010, 2013 och 2016 medan de övriga tre vita partierna sedan 2010 har slutat remi. Grandelius förlorade faktiskt även 2014 trots att han hade de vita pjäserna.

GM Tiger Hillarp-Persson vinner SM utan särspel? (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Hans Tikkanen är titelförsvarare men får lämna över titeln i år? (Foto: Lars OA Hedlund)

1) Det ska nämnas att Tikkanens motståndare inte heller har rosat marknaden och

2) att Tikkanen liksom Hillarp-Persson är farlig i medgång.

3) Det som dock talar emot är att han har svart och har sämre chanser rent statistiskt då han har mött Von Bahr tre gånger med resultatet en vinst som svart och två remier i ett vitt och ett svart parti. Senaste gången de möttes var 2016 men då hade Tikkanen vit och det blev remi. De två övriga partierna är från 2010 och 2011 och förmodligen att betraktas som irrelevanta eftersom Von Bahr har utvecklat sitt spel påtagligt genom att satsa hårdare de senaste åren. Han kommer säkert att vara taggad och försöka dra nytta av Tikkanens belägenhet huruvida han ska spela på remi eller vinst och samtidigt i ögonvrån ha koll på händelseutvecklingen hos huvudkonkurrenterna.

Det är ett betydligt svårare läge för Tikkanen än för Hillarp-Persson.

Grandelius lillchans att vinna SM är att besegra Hillarp-Persson med de svarta pjäserna men det har han hittills aldrig lyckats med i ett seriöst parti och samtidigt krävs det att Von Bahr storskräller mot Tikkanen. Ett sådant scenario känns långsökt men skulle kunna inträffa i och med att Tikkanen måste spela på vinst med de svarta pjäserna för att inte förlora SM-titeln, eftersom det är givet att Hillarp-Persson med sina ultimata förutsättningar kommer att spela på vinst med de vita pjäserna och utnyttja sitt psykologiska övertag.

Även om SM-dramat nu är så snillrikt konstruerat att ingen av spelarna tjänar på remi kan SM-lösningen ändå vara så enkel att färgerna avgör, vilket innebär att Tikkanen kommer att spela remi och att Hillarp-Persson kommer att vinna.

Läs mer »Jul 06

SM i schack har blivit en spännande historia då GM Tiger Hillar-Persson lyckades vinna mot ledaren GM Hans Tikkanen som överraskande förlorade pjäs i trettionde draget. Partiet kan spelas igenom på chessbomb.

Hillarp-Persson har därmed kommit ikapp Tikkanen och de har båda 5 poäng efter sju ronder. Därefter följer storfavoriten GM Nils Grandelius på 4.5 poäng. Det har nu blivit helt öppet vem av dessa tre som kommer att vinna SM.

I morgon spelar Tikkanen mot GM Erik Blomqvist (3 p.) medan Hillarp-Persson får spela de svarta pjäserna mot IM Jonathan Westerberg (3.5 p.). Grandelius spelar mot GM Pia Cramling (2.5 p.).

Lars OA Hedlund har valt ut följande bilder från den sjunde ronden. Klicka på ”läs mer” för att se alla bilderna.

GM Juan Bellon (Foto: Lars OA Hedlund)

Josep Vrabec blev svensk mästare i problemlösning. Det går att lösa samma problem som deltagarna på följande länk. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Jul 05

Här kommer bilder av Lars OA Hedlund från den sjätte ronden av SM-tävlingarna i Ronneby. Hedlund bevakade även SM-blixten som gick på kvällen.

GM Nils Grandelius (4 p.) får det riktigt svettigt om han ska lyckas komma ikapp ledande GM Hans Tikkanen (5 p.) som ligger före med en hel poäng när endast tre ronder återstår. (Foto: Lars OA Hedlund)

Topp tre i Blixt-SM 2018. 1. GM Erik Blomqvist, 2. IM Michael Wiedenkeller 3. IM Patrik Lyrberg (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Jul 04

Här kommer dagens skörd av bilder tagna av Lars OA Hedlund från den femte ronden.

GM Tiger Hillarp-Persson-GM Erik Blomqvist blev dubbelfianchetto vilket också småningom resulterade i samtliga löparavbyten. Ett trixigt drag på slutet av vit ledde till remischackar. (Foto: Lars OA Hedlund)

Lars Grahn har all anledning att vara glad då han, med viss mersmak, spelade remi med de svarta pjäserna mot storfavoriten GM Juan Manuel Bellon Lopez i Veteranklassen 65+. Det går att läsa mer på http://larsgrahn.blogspot.com/2018/07/sm-i-ronneby-rond-4.html (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »

Tidigare artiklar