Tidigare artiklar

  • World Cup 2017 i Tbilisi
  • IM Nils-Gustaf Renman Europamästare!
  • St Louis Rapid & Blitz 2017
  • Sinquefield Cup 2017
  • Tidigare...
KommenteraWorld Cup som är en kvalificeringsturnering för vidare avancemang i VM-cykeln startar idag 2 september kl. 13.00 och pågår i tre veckor fram till avslutningsdagen 28 september. 128 spelare deltar men tyvärr deltar inte den svenske stormästaren Nils Grandelius, rankad 98:a på Elo-listan, och detta beror på att GM Johann Hjartarson, Island, stod som slutsegrare i Nordiska Mästerskapen, som också var en kvalificeringsturnering inom VM. I övrigt är det här en turnering för finsmakarna i publiken då hela världseliten är med förutom GM Veselin Topalov, Bulgarien. Vi hänvisar till turneringshemsidan för livepartierna.

Läs kommentarenIM Nils-Gustaf Renman (1950-) har både IM-titel och SM-titlar (1978 och 1980) i bagaget och nu ståtar han alltså med en nyligen bärgad individuell Europamästerskapstitel för veteranklassen 65+. Schacksnack gratulerar å det varmaste och den följdriktiga frågan är om inte också en VM-titel och indirekt en stormästartitel  står på tur? Vi kommer att återkomma till Renmans bravader i en senare artikel.  

Kommentera14-19 augusti äger den traditionella snabbschack- och blixtturneringen rum i Saint Louis. Det stora dragplåstret är Garry Kasparov som tar sig an några  av världens starkaste spelare. Dessa är - i den ordningen de möter varandra i den första ronden - Sergej Karjakin, Viswanathan Anand, Hikaru Nakamura, Le, Quang Liem, Fabiano Caruana, Levon Aronian, David Navara, Ian Nepomniachtchi och Leinier, Perez Dominguez. Livesändning kl. 20.00

KommenteraDen femte upplagan av superturneringen Sinquefield Cup 2-12 augusti ingår som en av deltävlingarna i Grand Chess Tour. I den första ronden har vi följande möten: Levon Aronian-Ian Nepomniachtchi, Fabiano Caruana-Magnus Carlsen, Sergej Karjakin-Peter Svidler, Viswanathan Anand-Hikaru Nakamura och Maxime Vachier-Lagrave-Wesley So. Det går att följa Grand Chess Tour live kl. 20.00 alternativt titta dagen efter eller vid ett annat lämpligt tillfälle då Schacksnack kommer att lägga ut och bevara de högkvalitativa livesändningarna som bokstavligen är i världsklass när det gäller spelet, kommentarerna och intervjuerna. Missa inte dessa!  

Läs de 7 kommentarernaVi stänger nu omröstningen vad SM-deltagarna generellt tyckte om SM-arrangemangen i Stockholm 2017. Det var sammanlagt 59 röstande varav 22 röstande eller 37% svarade ja och tyckte det motsvarade deras förväntningar. 30 röstande eller 51% svarade nej och tyckte inte det motsvarande deras förväntningar. 7 röstande eller 12% svarade nja vilket motsvarar att de delvis var nöjda. Den nya omröstningen i högerspalten kommer att ta upp frågan om det finns ett behov och efterfrågan av en svensk översättning av Richard Réti's båda klassiker Modern Ideas in Chess och Masters of the Chess Board. Om du själv bedömer att du skulle köpa en sådan bok klickar du ja, om inte klickar du nej, och om du inte vet klickar du vet ej.

Kommentera22-30 juli spelas Xtracon Chess Open (Politiken Cup) i Helsingör. Det är flera färgstarka och spelstarka spelare med eller vad sägs om GM Nigel Short (2688) och Baadur Jobava (2714)? Ratingfavorit är dock Nikita Vitiugov med 2724. Några av Sveriges bästa seniorer och juniorer deltar som exempelvis GM Tiger Hillarp-Persson (2509) , GM Jonny Hector (2497), Milton Pantzar (2313) Jung Min Seo (2270) och Kaan Küsüksari (2301). Det blir intressant att se vad de tre sistnämnda juniorerna kan uträtta som alla är under stark utveckling. Utförliga rondrapporter, partier och livesändningar finns på hemsidan.  

Läs de 2 kommentarernaDet blev radarparet Jan Gustafsson och Peter Svidler som med 30 röster av 81 ansågs vara världens bästa kommentatorer. Schacksnacks redaktion var tämligen övertygad om att Trion Yasser Seirawan/Jennifer Shahade/Maurice Ashley skulle ta hem omröstningsspelet om man ser till helheten av deras koncept men de fick nöja sig med beskedliga 17 röster. Radarparet Dirk Jan Tan Geuzendam/Nigel Short fick så lågt som 5 röster och det var en stor överraskning. Ännu mer överraskande var att Evgenij Miroschnichenko bara fick en röst. Dessa superprofessionella kommentatorer förtjänar väl procentuellt fler röster? Som tidigare nämnts är inte denna omröstning vetenskaplig och ska tas med en nypa salt. Nu går vi över till nästa omröstning som handlar om att göra en lika ovetenskaplig utvärdering av SM-arrangemangen. Lägg din röst i högerspalten för att se vart vinden blåser.  

KommenteraSnabbschack- och blixtturneringen Your Next Move, Leuven, Belgien, är den andra av fem deltävlingar i Grand Chess Tour 2017 och äger rum 28 juni - 2 juli. De tre första dagarna spelas snabbschack och de två återstående blixt. De engelska kommentarerna kommer att vara GM Yasser Seirawan, IM Jovanka Houska, GM Maurice Ashley, GM Cristian Chirila och GM Nigel Short. Deltagarna är stormästarna Magnus Carlsen, Maxime Vachier-Lagrave, Viswanathan Anand, Wesley So, Ian Nepomniachtchi, Levon Aronian, Vladimir Kramnik, Anish Giri, Vassilij Ivanchuk och Baadur Jobava. Anledningen till att det är ett annat deltagarfält jämfört med den första deltävlingen i Paris är att deltagarna får välja 4 deltävlingar av 5. Livesändning kl. 14.00

Sep 18

Lars OA Hedlund förärar oss sina bästa bilder även från den andra och sista speldagen av helgens SM-turnering i snabbschack på anrika Hasselbacken.

Slutställning

Livesändning

GM Jon Ludvig Hammer - GM Nils Grandelius i den sjunde rondens toppmöte. Det var också dessa spelare som placerade sig tvåa respektive etta. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Jon Ludvig Hammer – GM Nils Grandelius i den sjunde rondens toppmöte. Det var också dessa spelare som placerade sig tvåa respektive etta. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Pia Cramling gjorde också en fin turnering med 8 poäng på de 10 ronderna. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Pia Cramling gjorde en fin turnering med 8 poäng på de elva ronderna. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Sep 17

Efter första dagens spel av SM i snabbschack som spelas på Hasselbacken, Djurgården, Stockholm, leder GM Nils Grandelius och GM Jon Ludvig Hammer med 5.5 poäng av 6 möjliga. Här följer ett gäng bilder av Lars OA Hedlund som är på plats.

Poängställning

Livesändning

Favoriten GM Nils Grandelius har hittills släppt en halva mot GM Pia Cramling. (Foto: Lars OA Hedlund)

Favoriten GM Nils Grandelius har hittills släppt en halva mot GM Pia Cramling. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Sep 15

Här kommer ett urval bilder tagna av Lars OA Hedlund från Svenska Cupen 2017 som spelades i Linköping 8-10 september. Klicka på ”läs mer” för att se alla bilderna.

"Analys" (Foto: Lars OA Hedlund)

”Analys” (Foto: Lars OA Hedlund)

"Publikparti" (Foto: Lars OA Hedlund)

”Publikparti” (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Sep 04

Fredrik Lindh, Kristallen SK, vann helgens weekendturnering Lidköping Open med 6.5 poäng av 7 före bland andra de tre renommerade stormästarna Pia Cramling, Juan Bellon och Thomas Ernst.

Resultat

Från den andra dagens spel har Lars OA Hedlund plockat ut följande estetiska bilder från sin proffskamera. Tryck på ”läs mer” för att se alla bilderna.

Robert Wiklund (Foto: Lars OA Hedlund)

Robert Wiklund (Foto: Lars OA Hedlund)

Josef Ask (Foto: Lars OA Hedlund)

Josef Ask (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Sep 03

Lars OA Hedlund har producerat följande porträttbilder från den pågående tävlingen Lidköping Open. Tryck på ”läs mer” för att se alla bilderna.

Resultat

IM Bengt Svensson är en av deltagarna i Lidköping Open 2017. (Foto: Lars OA Hedlund)

IM Bengt Svensson är en av deltagarna i Lidköping Open 2017. (Foto: Lars OA Hedlund)

Leif Svensson (Foto: Lars OA Hedlund)

Leif Svensson (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Aug 20

Lars OA Hedlund bevakar som vanligt de viktigaste turneringarna i Svea rike med sin magiska kamera och denna gång är det alltså huvudstadens tur med den passande titeln Stockholm Open. Storfavorit är GM Lars Karlsson som är den enda stormästaren i fältet. De värsta hoten till honom om förstaplatsen får nog anses vara FM Deniz Arman och FM Bengt Hammar. Det finns mer information på Stockholms schackförbunds hemsida.

GM Lars Karlsson i samspråk med Gunnar Johansson som besegrades av den förstnämnde. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Lars Karlsson i samspråk med Gunnar Johansson som besegrades av den förstnämnde. (Foto: Lars OA Hedlund)

FM Deniz Arman förlorade mot Gunnar Johansson men vann överraskande mot GM Lars Karlsson. (Foto: Lars OA Hedlund)

FM Deniz Arman förlorade mot Gunnar Johansson men vann överraskande mot GM Lars Karlsson. (Foto: Lars OA Hedlund)

FM Bengt Hammar (Foto: Lars OA Hedlund)

FM Bengt Hammar (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Aug 13
I skymundan av Kadettallsvenskan spelas även Rockaden Open. Alexander Hall leder med en poäng när två ronder återstår. Här nedan publiceras Lars OA Hedlunds bilder från den tävlingen!
Alva Ling Tran (Foto: Lars OA Hedlund)

Alva Ling Tran (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs mer »Aug 12
Igår satte Kadettallsvenskans final igång i SK Rockadens regi. Det går att läsa mer om evenemanget, ta del av resultat och följa livesändningen från kl. 10.00 genom att klicka på SK Rockadens hemsida. Här nedan följer bilder av och i urval av Lars OA Hedlund.
Alexander Nord (Foto: Lars OA Hedlund)

Alexander Nord (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs mer »Aug 07

Lars OA Hedlund har från den sista speldagen i Lund valt ut följande alster. Klicka på länken ”Läs mer” för att se alla bilderna.

Partiet mellan GM V. Vishnu Prasanna-GM Nils Grandelius (Foto: Lars OA Hedlund)

Partiet mellan GM V. Vishnu Prasanna-GM Nils Grandelius i rond 7 slutade remi. I åttonde och sista ronden vann Grandelius mot GM Daniil Yuffa och uppnådde den bästa svenska placeringen med 6.5 poäng vilket resulterade i en sjätteplats bakom bland andra GM Alexei Shirov och Zeng Chongsheng som båda tog 7 poäng och kom etta respektive tvåa.  (Foto: Lars OA Hedlund)

Adrian Söderström vann Lilla Cellavision (Foto: Lars OA Hedlund)

Adrian Söderström, Fagerviks SK vann Lilla Cellavision Chess Cup med åtta raka vinster! (Foto: Lars OA Hedlund)

Julia Almer (Foto: Lars OA Hedlund)

Julia Almer från Danmark tog 3 poäng i huvudturneringen. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Aug 06

Lars OA Hedlund har gårdagen till ära valt ut följande bilder från femte och sjätte ronden då det spelades klassiska partier.

GM Marcin Dziuba och GM Alexei Shirov spelade snabbremi i sjätte ronden för att bevaka sina positioner inför de två sista ronderna. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Marcin Dziuba och GM Alexei Shirov spelade snabbremi i sjätte ronden för att bevaka sina positioner inför de två sista ronderna. (Foto: Lars OA Hedlund)

Linn Olsson och Pia Fransson (Foto: Lars OA Hedlund)

Linn Olsson och Pia Fransson (Foto: Lars OA Hedlund)

Kimiya Sajjadi (Foto: Lars OA Hedlund)

Kimiya Sajjadi (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »

Tidigare artiklar