Tidigare artiklar

  • Schackets mästare – I huvudet på Ulf Andersson
  • Vladimir Kramnik lägger pjäserna på hyllan
  • Alingsås SS 100 år
  • Tidigare...
Läs de 4 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

KommenteraIdag, annandag jul, onsdag, startar VM i snabbschack och blixt i Sankt Petersburg. Tävlingen benämns King Salman World Rapid Championship. Klädkoden innebär att man inte får ha jeans, t-shirt eller sneakers. Det blir ingen julledighet för de svenska deltagarna GM Pia Cramling, som deltar i damklassen, och GM Pontus Karlsson, deltagare i öppna klassen. Den sistnämnde har tränat med GM David Howell i London och är relativt förberedd mot bland andra storfavoriten GM Magnus Carlsen. Det går att följa spelet live beledsagad av det energiska tandemparet GM Evgenij Miroshnichenko och GM Peter Leko. Den sistnämnde är mest känd för att med en hårsmån missat VM-titeln i matchen mot Vladimir Kramnik 2004. Det går att följa partierna live på Chessbomb med Stockfish som tyst kommentator för den som föredrar det.

KommenteraGrand Chess Tour 2018 har nått semifinal och avgörandet sker i London. De som har gått vidare och kämpar om segern är i ratingordning Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian och Hikaru Nakamura. Det spelas två klassiska partier på tisdag respektive onsdag och snabbschack och blixt på torsdag. Det är fridag på fredag och finaler lördag till måndag. Detaljerat spelschema, poängsystem och annan information finns på hemsidan.

KommenteraSkicklige skribenten Axel Smith har många järn i elden och ett av de var att han under 2017 träffade åtta elitidrottare som alla hade det gemensamma olyckliga ödet att de blev utbrända. En av dessa idrottsmän, det svenska schackgeniet Ulf Andersson, spelade schack på den allra högsta olympen under flera decennier, och inte nog med det, han gav sig även in i korrespondensschacket utan att använda sig av datorer. Det säger sig självt att kroppen till slut säger nej efter en sådan enorm påfrestning mot hårdast tänkbara motstånd och under en så lång tid med nervpress och en koncentration i världsklass. Utbrändhet är ett fenomen som det talas flitigt om inom arbetslivet men inom tävlingsaktiviteternas område har det varit tyst. Ända tills nu då Axel inte bara har upptäckt denna lucka utan även täppt till den med På andra sidan väggen - en reportagebok om utbrändhet inom elitidrott.  Det går att läsa mer på Schack.se.

Läs de 9 kommentarernaVi har en ny omröstning då VM-matchen är avgjord till Magnus Carlsens förmån. Det gäller att utröna huruvida det aktuella matchformatet - 12 klassiska partier följt av snabbschack, blixt och armageddon - är det lämpligaste, eller om det finns ett bättre upplägg för att den bästa spelaren i klassiskt schack garanterat ska vinna. I tre VM-matcher har VM avgjorts i snabbschack av inga mindre än Viswanathan Anand mot Boris Gelfand (2012) och Magnus Carlsen i de två senaste VM-matcherna mot Sergej Karjakin (2016)  och så då nu mot Fabiano Caruana 2018. Den bästa utmanaren av dessa tre var nog Karjakin men med tanke på hans defensiva spelstil blev det en klar nackdel när han tvingades öka speltempot. Vad tycker du är det mest lämpliga formatet utifrån att kvalitetssäkra VM-partierna i så hög utsträckning som möjligt för att gynna den bästa spelaren och inte minst publiken med kvalitetspartier som är i proportion med spelare på VM-nivå?

jun 22

Här kommer lite bilder av Lars OA Hedlund från SS 4 Springares jubileumsturnering.

IM Stanislav Tsyhanch segrade i IM-turneringen med 7.5 poäng av 9 (Foto: Lars OA Hedlund)

 

IM Sergej Grishchenko tog också 7.5 poäng, men hade ett mindre antal vinstpartier. (Foto: Lars OA Hedlund)’

Läs mer »jun 02

GM Pia Cramling vann med god marginal, 7.5 poäng av 8, den sista deltävlingen i Svenskt Grand Prix – Delta Lift Open – och lyckades även med bedriften att vinna Svenskt Grand Prix 2018/19 med minsta möjliga marginal före IM Pontus Sjödahl som också landade på 33 poäng.

Här publiceras bilder av Lars OA Hedlund som var på plats i Tylösand.

GM Pia Cramling (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »maj 26

Här kommer ett urval bilder av Lars OA Hedlund från Schack4ans Riksfinal 2019, som spelades i Västerås igår.

(Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »maj 19

Igår lördag var det JDM i snabbschack för Klass D och E på Stockholms Schacksalonger. Lars OA Hedlund var där och tog följande bilder från tävlingen.

(Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »maj 07

Här kommer bilder  i  urval av Lars OA Hedlund från ”Alingsås 100 år” som spelades i helgen med bland andra det stora dragplåstret GM Ulf Andersson.

Ofelia Eriksson (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »apr 28

28 april startade Stockholm Chess Challenge på Stockholms Schacksalonger med 18 deltagare. Lars OA Hedlund tog då följande bilder:

Shri B Savitha (1895) skrällvann mot nyligen blindtarmsopererade Kaan Kücüksari (2301). (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »apr 26

Igår ägde den traditionella händelsen ”Näringslivet för Integration” rum hela dagen på Centralen i Stockholm. Fotografen Lars OA Hedlund bevakade tillställningen och har för Schacksnack valt ut följande bilder. Klicka på ”läs mer” för att se hela urvalet.

GM Pia Cramling spelade simultan mot elever från Kvarnbyskolan. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »apr 23

Här kommer bilder i personligt urval av Lars OA Hedlund från Påsk-turneringen som spelades i Norrköping under påskhelgen.

GM Johan-Sebastian Christiansen blev turneringsvinnare på fenomenala 7.5 poäng av 8 möjliga. (Foto: Lars OA Hedlund)

Albert Nygren delade segern i Lilla Påskturneringen. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »apr 14

Igår, lördag, spelades Super Fun Girlz Cup spelats på Salongerna. Här kommer bilder i urval av Lars OA Hedlund från tävlingen.

Resultat

Teodora Holst, SK Rockaden, segrade med 9.5/11. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »apr 09

I söndags spelades Wasa JGP 2019 på DN i Marieberg. Här kommer bilder av Lars OA Hedlund från tävlingen. Klicka ”läs mer” för att se hela urvalet.

Solomia Truskavetska (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »

Tidigare artiklar