Tidigare artiklar

  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Schackets mästare – I huvudet på Ulf Andersson
  • Tidigare...
KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

KommenteraIdag, annandag jul, onsdag, startar VM i snabbschack och blixt i Sankt Petersburg. Tävlingen benämns King Salman World Rapid Championship. Klädkoden innebär att man inte får ha jeans, t-shirt eller sneakers. Det blir ingen julledighet för de svenska deltagarna GM Pia Cramling, som deltar i damklassen, och GM Pontus Karlsson, deltagare i öppna klassen. Den sistnämnde har tränat med GM David Howell i London och är relativt förberedd mot bland andra storfavoriten GM Magnus Carlsen. Det går att följa spelet live beledsagad av det energiska tandemparet GM Evgenij Miroshnichenko och GM Peter Leko. Den sistnämnde är mest känd för att med en hårsmån missat VM-titeln i matchen mot Vladimir Kramnik 2004. Det går att följa partierna live på Chessbomb med Stockfish som tyst kommentator för den som föredrar det.

KommenteraGrand Chess Tour 2018 har nått semifinal och avgörandet sker i London. De som har gått vidare och kämpar om segern är i ratingordning Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian och Hikaru Nakamura. Det spelas två klassiska partier på tisdag respektive onsdag och snabbschack och blixt på torsdag. Det är fridag på fredag och finaler lördag till måndag. Detaljerat spelschema, poängsystem och annan information finns på hemsidan.

aug 14

Stockholms Schacksalonger har fått en ny entré vilket medfört en del ommöbleringar. Dessa justeringar har gjort turneringslokalen mer inbjudande vilket man kan se i ett av de fotografier som Lars OA Hedlund tagit i samband med Stockholm Open 2019. Om du klickar på ”läs mer” kan du ta del av detta foto och en del andra och åtnjuta den rådande atmosfären.

Hemsida

GM Lars Karlsson är favorit till att vinna årets Stockholm Open. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »aug 05

Lars OA Hedlund har valt ut följande bilder från Cellavision Cup som spelades i Lund i helgen. Klicka på ”läs mer” för att se samtliga bilder.

Turneringsvinnaren GM Alexei Shirov, 2658… (Foto: Lars OA Hedlund)

…säkrade segern i sista ronden genom en taktisk snabbremi mot näst högst rankade GM Dmitry Kryakin, 2601 (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »jul 22

Här kommer resterande bilder av Lars OA Hedlund från de avslutande SM-tävlingarna i Eskilstuna.

Två lyckliga köpare av den nya boken Schackets mästare, utgiven av Sportförlaget i Europa AB 2019 och skriven av Robert Okpu och Thomas Engqvist, får personlig signering av Ulf Andersson som var på plats under SM-tävlingarna i Eskilstuna. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »jul 08

Lars OA Hedlund förärar oss denna gång dessa bilder från tredje dagens SM-tävlingar.

GM Thomas Ernst leder tillsammans med IM Dan Cramling årets Mästarklass-Elit med 2.5 poäng efter 3 ronder. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Luke McShane och GM Nils Grandelius spelade remi i första matchpartiet. Grandelius valde den klassiska varianten i Sicilianskt. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »jul 07

Välkände Lars OA Hedlund är i Eskilstuna under SM-dagarna och här kommer hans personliga urval från den första ronden. Klicka på ”läs mer” för att se hela urvalet.

GM Axel Smith mötte med de svarta pjäserna talangen FM Kaan Kücüksan och partiet slutade remi efter uppfinningsrikt spel av den sistnämnde. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »jun 22

Här kommer lite bilder av Lars OA Hedlund från SS 4 Springares jubileumsturnering.

IM Stanislav Tsyhanch segrade i IM-turneringen med 7.5 poäng av 9 (Foto: Lars OA Hedlund)

 

IM Sergej Grishchenko tog också 7.5 poäng, men hade ett mindre antal vinstpartier. (Foto: Lars OA Hedlund)’

Läs mer »jun 02

GM Pia Cramling vann med god marginal, 7.5 poäng av 8, den sista deltävlingen i Svenskt Grand Prix – Delta Lift Open – och lyckades även med bedriften att vinna Svenskt Grand Prix 2018/19 med minsta möjliga marginal före IM Pontus Sjödahl som också landade på 33 poäng.

Här publiceras bilder av Lars OA Hedlund som var på plats i Tylösand.

GM Pia Cramling (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »maj 26

Här kommer ett urval bilder av Lars OA Hedlund från Schack4ans Riksfinal 2019, som spelades i Västerås igår.

(Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »maj 19

Igår lördag var det JDM i snabbschack för Klass D och E på Stockholms Schacksalonger. Lars OA Hedlund var där och tog följande bilder från tävlingen.

(Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »maj 07

Här kommer bilder  i  urval av Lars OA Hedlund från ”Alingsås 100 år” som spelades i helgen med bland andra det stora dragplåstret GM Ulf Andersson.

Ofelia Eriksson (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »

Tidigare artiklar