Tidigare artiklar

  • Ny omröstning
  • Tan Zhongyi hedrad
  • Ongoing auctions
  • Ongoing auction
  • Pia Cramling förlorade
  • Dam-VM 2017 – Live
  • Tidigare...
Läs de 11 kommentarernaDet rapporteras för lite om damschack i Tidskrift för Schack menar Susanna Berg på sin blogg Schackelina.blogg.se. Bakgrunden till detta är ett beslut om att ta bort damspalten i TfS. Vad säger läsarna? Borde det finnas en damspalt i Sveriges enda schacktidskrift? Lägg din ja- eller nej-röst genom att klicka en gång i omröstningsspalten på höger sida.

Läs de 5 kommentarernaVärldsmästaren Tan Zhongyi har i Shandong-provinsen i norra Kina blivit hedrad med en belöning på 100.000 yuan och en värdefull safir från det berömda företaget Jingzhi. Tan Zhongyi erkänner att det var en överraskning att vinna VM för damer men har lovat att jobba ännu hårdare framöver för mer framgångsrika resultat. Det är redan två kinesiskor på 10-bästa-listan och en till är alltså på ingång. Många spår att Kina är det nya framtidslandet i europeiskt schack om några år, både på damsidan och herrsidan. Det går att läsa mer på Chessdom.    

KommenteraLund Chess Academy's auction is now in progress and will end on March 10. 229 lots will go under the hammer. Many interesting bibliographies, tournament books, magazines and other issues are present at this auction. Valerio Luciani's auction is now in progress and will end TODAY on March 2. Take a look and make your move! Best regards Lund Chess Academy

Kommentera
Dear Chess friends.
Our member Valerio Luciani's auction is now in progress and will end on March 2. It contains 139 lots, mostly magazines, but also it offers a huge list of chess cancels. You ought to take a look. Best regards Lund Chess Academy


KommenteraPia Cramling blev oförtjänt knockad i det femte särspelspartiet men successiva snabbschackpartier genererar en ofattbar press när det gäller ständiga omställningar. Jämför med att spela ett klassiskt parti om dagen som innebär en helt annan rytm i dygnsprogrammet. Det har enligt vissa källor heller inte varit optimalt med support. Allt detta är mycket tråkigt för de som önskade henne en VM-titel och det finns inte någon som matchar hennes erfarenheter. I de fyra första partierna och den största delen av det femte partiet hade Cramling full kontroll på sin motståndare. I det fjärde snabbschackpartiet spelade hon Stein-inspirerat med den sicilianska muren av bönder på d6, e6, f6 och f7 ackompanjerad av löparparet. Det blev ingen vinst i det partiet men en dynamisk remi med mersmak. Cramling kommer att få fler chanser att bli världsmästare och vi ser fram emot detta.

KommenteraIdag, söndag, den mest populära dagen för den intresserade publiken, kan man följa VM-spelet mellan bland andra Pia Cramling och Alexandra Kosteniuk. Det första särspelspartiet (de två första klassiska partierna slutade med två remier) inleds kl. 12.30 och kan följas här med stormästarkommentarer av rutinerade GM Evgenij Mirosnichenko.

Kommentera
Karel Mokry's auction is now in progress and will end tomorrow on February 16. You should take a look! Many interesting items. Best regards Lund Chess Academy


Läs de 5 kommentarernaMissa inte WFM Susanna Bergs inlägg på sin blogg Schackelina.blogg.se i högerspalten där hon tar upp tre andra schacksidor, nämligen Schacksnack, Schack.se och larsgrahn.blogspot.com. Hon gör positiva jämförelser och diskuterar den fantasilösa latmaskfrasen "Hou Yifan har valt att inte försvara sin titel." Av en tillfällighet använde sig alla tre sidor av denna fras samtidigt. Huvudfrågan är om det kan anses vara ett plagiat att kopiera denna fras? Vad säger läsarna?

Mar 27

SK Team Viking vann överraskande med de förkrossande siffrorna 6-2 mot titelförsvararen SK Rockaden. Det sistnämnda Stockholmslaget fick inte med sig en endaste vinst även om IM Thomas Engqvist hade en solklar vinstställning mot IM Rauan Sagit. Ett felaktigt löparavbyte i drag 35 ledde dock till ett tornslutspel som var teoretisk remi. IM Michael Wiedenkeller såg också ut att ha vissa chanser mot GM Sergej Ivanov men partiet mynnade ut i remi. Segern säkrades med hela fyra vinster på bord 1, 2, 7 och 8. På det första bordet spelade GM Evgenij Agrest en timid London-öppning (London är ju faktiskt en Slavisk spelöppning i förhand) men ett senare inlagt g4 gav skärpa till systemet med fina angreppschanser på kungsflygeln. Ett parti att skärskåda närmare när det är publicerbart på schack.se. På det andra bordet vann GM Emanuel Berg mot Norgetvåan GM Jon Ludvig Hammer. Kanske Hammer inte hade hämtat sig från kallduschen igår när han mötte det taktiska schackgeniet Baadur Jobava. Allting klaffade för SK Team Viking idag. Det är inte ofta SK Rockaden förlorar med så stora siffror och de lär vara extra revanschsugna till nästa säsong.

Komplett resultattabell finns på Schack.se.

Lars OA Hedlund besökte Västerås under den nionde och sista ronden och här är de i hans tycke bästa bilderna.

De två toppborden i den avgörande guldstriden mellan SK Rockaden - SK Team Viking. (Foto: Lars OA Hedlund)

De två toppborden i den avgörande guldstriden mellan SK Rockaden – SK Team Viking. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Ulf Andersson (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Ulf Andersson, Malmö AS, (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Baadur Jobava (Lars OA Hedlund)

GM Baadur Jobava, Malmö AS (Lars OA Hedlund)

WIM Inna Agrest, Malmö AS och påverkade toppstriden genom att ta hela 2.5 poäng mot SK Rockaden i den åttonde ronden. Den matchen slutade 4-4 och innebar att SK Team Viking började koppla ett litet grepp om Elitserien. (Foto: Lars OA Hedlund)

och WIM Inna Agrest, Malmö AS påverkade toppstriden genom att ta hela 2.5 poäng mot SK Rockaden i den åttonde ronden. Den matchen slutade 4-4 och innebar att SK Team Viking började koppla ett litet grepp om Elitserien. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Mar 12

Den sista ronden i SCC blev så dramatisk som man kunde vänta sig med det jämna startfältet i toppen. Jämnt blev det och efter den sista ronden visade det sig att fyra spelare kom på 6.5 poäng av 9. Dessa var i kvalitetspoängsräkningsordning GM Adam Tukhaev (44kvp)  GM Erik Blomqvist (44kvp) GM Nikita Maiorov (43 kvp) och GM Ulvi Bajarani (41.5 kvp).

Den som tagit fasta på kvalitetspoängen inom parenteserna noterar att Tukhaev och Blomqvist hade lika många kvalitetspoäng så varför vann den förstnämnde ändå? Nästa steg i särskiljningstrappan var flest antal partier med svart men där hade båda spelat fyra partier med de svarta pjäserna och särskiljning kunde ännu en gång inte tillgripas enbart med denna faktor. Man fick alltså gå ner ännu ett steg i trappan och då skulle domarna ta ställning till vem som vunnit flest partier. Ja, det är faktiskt så att det anses vara en större bedrift att vinna ett parti och förlora ett parti än att vara obesegrad i två partier. Tukhaev vann hela fem partier medan Blomqvist bara vann fyra och därmed stod det klart att GM Adam Tukhaev, Ukraina, blev vinnare av den andra upplagan av SCC 2017. Lite snöpligt för Blomqvist men så här är det när särskiljning tillgrips. Det är i princip slumpfaktorer som avgör vem som ska stå överst på prispallen. Det är i alla fall bättre än att spela ett armageddonparti.

Resultatlistan

Här nedan följer de elva bästa fotografierna och som vanligt i urval och av Lars OA Hedlund. Denna gång bjuds det på bilder från ronderna 2-6.

GM Adam Tukhaev vann bokstavligt talat med minsta möjliga marginal. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Adam Tukhaev vann bokstavligt talat med minsta möjliga marginal. (Foto: Lars OA Hedlund)

"Vommarlvartettem" (Foto: Lars OA Hedlund)

”Vinnarkvartettem” (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Mar 09

Sex ronder har spelats i Stockholm Chess Challenge och GM Ulvi Bajarani leder med 5 poäng skuggad av GM Erik Blomqvist och Philip Lindgren som båda har 4.5 poäng. I morgon får Lindgren ta sig an Bajarani och Blomqvist GM Adam Tukhaev så det bäddar för en spännande slutstrid. Resultat

Bilder här nedan av Lars OA Hedlund är från den första dagen och i urval av densamme.

GM Erik Blomqvist (Foto: Lars OA Hedlund)

Förhandsfavoriten GM Erik Blomqvist ligger på en delad andra till tredje plats. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Mar 06
Sveriges bästa lag, SK Rockaden, vann båda sina matcher i helgen och har nu kopplat grepp i Elitserien 2016/17 genom vinster i samtliga sex matcher. Tvåa ligger SK Team Viking med en matchpoäng bakom och trea LASK med totalt 10 matchpoäng. Det blir som vanligt en spännande slutuppgörelse där det gäller att ha marginalerna på sin sida i slutspelet i Västerås 24-26 mars. Här kommer ett flertal fina bilder av Lars OA Hedlund bland annat från Rockadens match som spelades i lördags på Medborgarhuset i Hägerstensåsen.
GM Jon Ludvig Hammer, SK Rockaden bidrog med sin vinst mot GM Pontus Carlsson att Rockaden besegrade Eksjö SK. (Foto: Lars OA Hedlund(

GM Jon Ludvig Hammer, SK Rockaden, bidrog till lagvinsten genom sin vinst mot GM Pontus Carlsson, Eksjö SK. (Foto: Lars OA Hedlund)

IM Robert Bator spelade en smart taktisk snabbremi mot landsmannen GM Jacek Gdanski, Eksjö SK. (Foto: Lars OA Hedlund)

IM Robert Bator spelade en smart taktisk snabbremi mot landsmannen GM Jacek Gdanski, Eksjö SK. (Foto: Lars OA Hedlund)

I Superettan försökte IM Jan Johansson, UASS, förgäves vinna det klassiska slutspelet sedan Philidors dagar, torn, löpare mot torn. Stefan Bryntze, Rockaden II. (Foto: Lars OA Hedlund)

I Superettan försökte IM Jan Johansson, UASS, förgäves vinna det klassiska slutspelet sedan Philidors dagar, torn, löpare mot torn i sitt parti mot Stefan Bryntze, Rockaden II. (Foto: Lars OA Hedlund)

Wasa SK med bland andra GM Pia Cramling och GM Juan Bellon vann mot Upsala i Div 1 och har därmed säkrat seriesegern. (Foto: Lars OA Hedlund)

Wasa SK med bland andra GM Pia Cramling och GM Juan Bellon i publikhavet vann mot Upsala i Div 1 och har därmed säkrat seriesegern med en rond till godo. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

Läs mer »Feb 21
Här kommer bilder av Lars OA Hedlund från Lag-JDM som
vanns av SK Rockaden före Kristallens SK. Mer information finns på Stockholms Schackförbunds hemsida.
Det vinnande laget SK Rockaden (Foto: Lars OA Hedlund)

Det vinnande laget SK Rockaden (Foto: Lars OA Hedlund)

Kristallen blev tvåa. (Foto: Lars OA Hedlund)

KristallenS SK blev tvåa. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs mer »Feb 19
Igår under Damernas spännande VM i Iran spelades seniorernas GP-finaler i klasserna A-E på Stockholms Schacksalonger. Resultatlistorna för de olika grupperna kan man se i den föregående länken. Bilder av Lars OA Hedlund från tävlingen ses nedan och fortsättningsvis genom att klicka på ”läs mer”.
Christopher Lissäng besegrade storfavoriten GM Lars Karlsson och det banade väg för segern med 5.5/7. Karlsson fick lika många poäng men på grund av förlust i det inbördes mötet kom Lissäng före i sluttabellen. (Foto: Lars OA Hedlund)

Skicklige snabbschackspelaren Christopher Lissäng besegrade storfavoriten GM Lars Karlsson och det banade också vägen för segern i A-gruppen med 5.5/7. Lissäng blev obesegrad och Karlsson fick lika många poäng men på grund av förlust i det inbördes mötet kom Lissäng före i sluttabellen. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs mer »Feb 13

Weekendturneringar är en möjlighet för lägre rankade att skrälla eftersom de många dubbelronderna innebär att de bästa spelarna gör fler misstag än vanligt. De som spelade bäst denna gång var inte någon stormästare och inte heller någon mästare utan två fide-mästare lyckades helt fräckt smita förbi de betydligt mer meriterade spelarna med 7 poäng av 8 möjliga. Efter särskiljning mellan FM Tom Rydström och FM Deniz Arman visade det sig att den förstnämnde vunnit tävlingen med en kvalitetspoängs försprång. Hela slutställningen kan ses här.  Alla ronderna kan spelas igenom på Chessbomb genom att klicka på tävlingens officiella namn Elite Hotels Open 2017.

Fotografen Lars OA Hedlund samlade efter den sista speldagen ihop följande urval att presentera för Schacksnacks läsare. Glöm inte att klicka på ”läs mer”.

FM Tom Rydström vann sensationellt den femte deltävlingen av Svenskt Grand Prix. (Foto: Lars OA Hedlund)

Hårt satsande FM Tom Rydström fick äntligen utdelning för sitt hårda arbete med bland annat starka tävlingar i Ungern och vann sensationellt men rättvist den femte deltävlingen av Svenskt Grand Prix. I de två sista ronderna togs två välförtjänta stormästarskalper. (Foto: Lars OA Hedlund)

FM Deniz Arman (Foto: Lars OA Hedlund)

FM Deniz Arman recept för att komma tvåa på särskiljning var att besegra en IM i rond 7 och en GM i rond 8. (Foto: Lars OA Hedlund)

Toppmötena i den åttonde och sista ronden. (Foto: Lars OA Hedlund)

Toppmötena i den åttonde och sista ronden. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Feb 12

Efter den andra dagens spel i den pågående GP-tävlingen i Växjö levereras följande 15 bilder, tagna och utvalda av Lars OA Hedlund .

"Bokförsäljning" (Foto: Lars OA Hedlund)

”Bokförsäljning” (Foto: Lars OA Hedlund)

Vy över toppbordens sjätte rond (Foto: Lars OA Hedlund)

Vy över toppbordens sjätte rond (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Feb 11

Schacksnacks fotograf Lars OA Hedlund befinner sig denna gång i residensstaden Växjö i Kronoborgs län, för där pågår den femte GP-turneringen inom Svenskt Grand Prix sedan igår fredag. Tävlingen pågår hela helgen och det går att följa den aktuella poängställningen på Schack.se. I skrivande stund leder tre spelare med 5.5 poäng efter sex ronder. Dessa är i kvalitetspoängsordning GM Ralf Åkesson, Västerås SK, IM Petro Golubka Ukraina, och IM Bengt Lindberg Solna SS.

Här publiceras Hedlunds personliga urval av gårdagens bilder. Tryck på länken ”läs mer” för att undvika att missa sevärda foton.

Lasse Linusson är en av författarna till Schack i Sverige (Foto: Lars OA Hedlund)

Lasse Linusson är en av författarna till Schack i Sverige (Foto: Lars OA Hedlund)

Victoria Johansson (Foto: Lars OA Hedlund)

Victoria Johansson (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Feb 06
Här kommer bilder av Lars OA Hedlund från gårdagens allsvenska spel som ägde rum i Stockholms Schacksalonger på Ringvägen 9 C.
Wasa SK med nyförvärven GM Pia Cramling och GM Juan Bellon. (Foto: Lars OA Hedlund)

Wasa SK med nyförvärven GM Pia Cramling (bord 2) och GM Juan Bellon Lopez som åskådare. På bord 1 syns GM Tom Wedberg. Wasa SK vann med 7.5 – 0.5 mot Östersund SS.  (Foto: Lars OA Hedlund)

En av världens bästa korrespondensspelare Stefan Winge syns här som närschackspelare för SASS. (Foto: Lars OA Hedlund)

En av världens bästa korrespondensschackspelare Stefan Winge syns här som närschackspelare representerande Södra SASS. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs mer »

Tidigare artiklar