Tidigare artiklar

  • Kraftmätning i Saint Louis 2017
  • William Lombardy 1937-2017
  • Livesändning – Lag-DM
  • Skol-SM 2017 i Katrineholm
  • Tidigare...
KommenteraDet har nog inte undgått någon att det för närvarande pågår en kraftmätning av stora mått i världsschackhuvudstaden Saint Louis 9-14 november. Det är en kombinerad blixt- och snabbschackturnering med deltagarna Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura, Wesley So, Alexander Grischuk, Veselin Topalov och Leinier Dominguez. Världsmästaren Magnus Carlsen och Kinas högst rankade Ding Liren möter varandra i en match bestående av blixt- och snabbschackpartier. Kommentatorer är Maurice Ashley, Yasser Seirawan och Jennifer Shahade.

KommenteraDen amerikanske stormästaren William James Joseph Lombardy finns inte längre med oss. Förutom att vara den ende som vunnit alla partier i Junior-VM i Toronto 1957 är han nog mer känd för att ha varit Bobby Fischers vän och coach under flera decennier. Lombardy lät prästviga sig inom den katolska kyrkan 1967 men fortsatte ändå med schack. Min egen "relation" till Lombardy har bestått och består av hans mycket läsvärda bok Understanding Chess My System, My Games, My Life där han bland mycket annat presenterar koncept som "strukturerad fantasi" och djupa insikter genom att "vitalisera" profylaxspelet. Han anser vidare att analysen är överskattad och bör uppfattas som ett hjälpmedel för tanken snarare än en katalysator för kreativitet. Det har publicerats minnesartiklar på Chessbase respektive New York Times. William Lombardys hemsida finns här.

Läs de 3 kommentarernaIkväll är det rond 2 i Stockholmsmästerskapet för lag på Stockholms Schacksalonger.
Livesändning från Lag-DM elit klockan 18:30 ikväll:


KommenteraSkol-SM spelas i Duveholmshallen i Katrineholm fredag - söndag med start kl 18.00 ikväll. Det går att följa Skol-SM-tävlingarna på Skol-SM-sidan via Sveriges schackförbunds hemsida. Inbjudan  

KommenteraWorld Cup som är en kvalificeringsturnering för vidare avancemang i VM-cykeln startar idag 2 september kl. 13.00 och pågår i tre veckor fram till avslutningsdagen 28 september. 128 spelare deltar men tyvärr deltar inte den svenske stormästaren Nils Grandelius, rankad 98:a på Elo-listan, och detta beror på att GM Johann Hjartarson, Island, stod som slutsegrare i Nordiska Mästerskapen, som också var en kvalificeringsturnering inom VM. I övrigt är det här en turnering för finsmakarna i publiken då hela världseliten är med förutom GM Veselin Topalov, Bulgarien. Vi hänvisar till turneringshemsidan för livepartierna.

Läs kommentarenIM Nils-Gustaf Renman (1950-) har både IM-titel och SM-titlar (1978 och 1980) i bagaget och nu ståtar han alltså med en nyligen bärgad individuell Europamästerskapstitel för veteranklassen 65+. Schacksnack gratulerar å det varmaste och den följdriktiga frågan är om inte också en VM-titel och indirekt en stormästartitel  står på tur? Vi kommer att återkomma till Renmans bravader i en senare artikel.  

Kommentera14-19 augusti äger den traditionella snabbschack- och blixtturneringen rum i Saint Louis. Det stora dragplåstret är Garry Kasparov som tar sig an några  av världens starkaste spelare. Dessa är - i den ordningen de möter varandra i den första ronden - Sergej Karjakin, Viswanathan Anand, Hikaru Nakamura, Le, Quang Liem, Fabiano Caruana, Levon Aronian, David Navara, Ian Nepomniachtchi och Leinier, Perez Dominguez. Livesändning kl. 20.00

KommenteraDen femte upplagan av superturneringen Sinquefield Cup 2-12 augusti ingår som en av deltävlingarna i Grand Chess Tour. I den första ronden har vi följande möten: Levon Aronian-Ian Nepomniachtchi, Fabiano Caruana-Magnus Carlsen, Sergej Karjakin-Peter Svidler, Viswanathan Anand-Hikaru Nakamura och Maxime Vachier-Lagrave-Wesley So. Det går att följa Grand Chess Tour live kl. 20.00 alternativt titta dagen efter eller vid ett annat lämpligt tillfälle då Schacksnack kommer att lägga ut och bevara de högkvalitativa livesändningarna som bokstavligen är i världsklass när det gäller spelet, kommentarerna och intervjuerna. Missa inte dessa!  

Nov 06

Här kommer äntligen Lars OA Hedlunds urval av sina bilder från den tredje och sista speldagen i Hasselbacken. Tryck på ”läs mer” för att se hela hans urval.

FM Martin Lokander rivstartade med 6.5 poäng av 7 men då ska man betänka att han slog tre stormästare efter varandra och dessa var inga mindre än proffsspelarna Stellan Brynell, Erik Blomqvist och Pia Cramling!!! Det var således snöpligt att förlora i sista ronden mot IM Philip Lindgren som därmed blev välförtjänt slutsegrare med 7.5 poäng.

FM Martin Lokander rivstartade med 6.5 poäng av 7 men då ska man betänka att han slog tre stormästare efter varandra och dessa var inga mindre än proffsspelarna Stellan Brynell, Erik Blomqvist och Pia Cramling! Det var således snöpligt att förlora i sista och avgörande ronden mot IM Philip Lindgren som därmed blev välförtjänt slutsegrare med 7.5 poäng av 8. (Foto. Lars OA Hedlund)

 

Läs mer »Nov 05

Lars OA Hedlund har valt ut följande bilder från den andra speldagen från Hasselbacken Chess Open.

GM Juan Bellon - IM Oscar von Bahr i en spännade och lång sammandrabbning. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Juan Bellon hade svart mot IM Oscar von Bahr i en spännande och lång sammandrabbning som varade i 104 drag. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Nov 04

Hasselbacken Chess Open är den tredje omgången i årets Grand Prix-serie. Denna gång är det inga utlänningar med bland de högst rankade. Regerande svenske mästaren GM Hans Tikkanen och GM Erik Blomqvist är de enda spelarna med en rating på över 2500.

Tre spelare har full poäng efter första dagens fyra snabbschackronder och dessa är GM Erik Blomqvist, IM Pontus Sjödahl och IM Rauan Sagit.

Lilla Hasselbacken Chess Open har också tre spelare i topp med idel vinster. Dessa är Mohammed Ali Jeferli, Benedikt Briem och Albin Östling.

Här nedan följer Lars OA Hedlunds personliga urval av sina bilder från fredagens spel. Klicka på ”läs mer” för att ta del av hela urvalet.

Resultat

Partier i pgn-format

Livesändning med chat

Turneringshemsidan

"Dragkamp" (Foto: Lars OA Hedlund)

”Dragkamp” (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Okt 29
Igår spelades Trojanska Hästens höst-JGP. Lars OA Hedlund var på plats och ett urval med de finaste bilderna från arrangemanget kan beskådas genom att klicka på ”läs mer”.
Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

 

Läs mer »Okt 27

Här kommer ett urval bilder av Lars OA Hedlund från Uppsala Young Champions 2017.

Resultat

Livesändning

WIM Dinara Dordzhieva-Simon Thorallson (Foto: Lars OA Hedlund)

WIM Dinara Dordzhieva-Simon Thorallson (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Okt 23
Lars OA Hedlund valde att bevaka ”Näringslivet möter förorten” och därför blir det inga bilder med hans magiska kamera från Elitseriesammandraget i Lund. Den följande bildsviten har som främsta avsikt att spegla hela evenemanget och det blev därmed lite fler utvalda bilder än vanligt.
Marcus Örndahl och Abdimalik Mahmuud vann parschacktävlingen. Foto: Lars OA Hedlund

Marcus Örndahl och Abdimalik Mahmuud vann parschacktävlingen. Foto: Lars OA Hedlund

IM Richard Wessman (Foto: Lars OA Hedlund)

IM Richard Wessman (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs mer »Okt 17
Snabbschack-DM spelades igår söndag på Stockholms Schacksalonger. IM Jonathan Westerberg vann med 6.5 poäng av 7 och är Stockholmsmästare i snabbschack. Här följer Lars OA Hedlunds bilder av de tio främst placerade deltagarna.
1. IM Jonathan Westerberg (Foto: Lars OA Hedlund)

1. IM Jonathan Westerberg (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs mer »Okt 16
Igår, söndag, var det Mellanstadiet som tog vid i lagtävlingen Rockaden – Junioren. Fotografen Lars OA Hedlund var på plats även denna dag och här kommer hans finaste bilder från tävlingen.
Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

 

Läs mer »Okt 14
Här kommer lite bilder av Lars OA Hedlund från lagtävlingen Rockaden – Junioren för ungdomar födda 2002 eller senare som spelades idag och som spelas i morgon i SK Rockadens klubblokaler på Hägerstensåsens medborgarhus.
Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

 

Läs mer »Okt 09

Skol-SM är över för denna gång och Lars OA Hedlund tog följande bilder från den sista speldagen igår söndag. Det presenteras både bilder av gruppvinnare och estetiska bilder. Tryck ”läs mer” för att se hela urvalet.

Resultat

Hampus Sörensen segrade i C-gruppen med 7.5 poäng av 8 möjliga. (Foto: Lars OA Hedlund)

Hampus Sörensen segrade i C-gruppen med 7.5 poäng av 8 möjliga. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »

Tidigare artiklar