Tidigare artiklar

  • FIDE Grand Prix 2017 – Deltävling 2
  • Sigemanturneringen 2017
  • Anish Giri vann Reykjavik Open 2017
  • Tidigare...
KommenteraDen andra deltävlingen av FIDE Grand Prix börjar idag 12 maj och pågår till den 21 maj. Arton av världens bästa spelare är deltagare i Moskva, dock ingen medlem från 2800-klubben. I skrivande stund leder Hou Yifan genom sin svarta vinst mot Ian Nepomniachtchi i och med att de övriga partierna slutade med remi. Hennes vinstföring i Semi-Tarrasch kan spelas upp på Chessbomb liksom de övriga partierna. Det längsta partiet var det mellan Pentala Harikrishna - Jon Ludvig Hammer som gick att följa till kl. 20.00. Harikrishna lyckades med bedriften att försvara ett tufft slutspel. Favorit är världsfemman Maxime Vachier-Lagrave följd av världssexan Shakriyar Mamedjarov och världsnian Hikaru Nakamura. Dagliga livesändningar kl. 13.00 utom på onsdag följer man på worldchess.com med engagerade och kvalificerade kommentarer av GM Evgenij Miroshnichenko.

Läs de 5 kommentarernaDet är snart dags för den traditionella stormästarturneringen Sigemanturneringen som börjar på onsdag den 10 maj. Deltagarna är i ratingordning Pavel Eljanov, Ryssland (2755) Jobava Baadur, Georgien (2713) Nigel Short (2688) Nils Grandelius, Sverige (2655) Erik Blomqvist, Sverige (2546) och Harika Dronavalli, Indien (2531). Den mest meriterade i sällskapet är Short men favoritskapet bär Eljanov som ju regelbundet tampas med de absolut bästa spelarna i världen. På hemsidan publiceras det intervjuer av alla deltagarna och speciellt intervjun med Short bör lyftas fram. Exempelvis nämner Short att en sådan här typ av tävling skulle kunna kallas för sprint då den består av sex deltagare och är enkelrondig.

KommenteraFörstahandsfavoriten Anish Giri säkrade turneringssegern med en vinst i den sista ronden av den 10-rondiga Reykjavik Open. Därmed hamnade Giri på 8.5 poäng, en halv poäng före stormästarna Jorden van Foreest, Sergei Movsesian, Abhijeet Gubta och Rilton-bekante Gata Kamskij. En mycket bra turnering gjorde Sveriges högst rankade spelare GM Nils Grandelius som tog 7.5 poäng. Han besegrade andrahandsfavoriten Dmitrij Andrejkin och spelade remi mot Giri och Jobava Baadur. Han tog alltså mer än 50% mot de tre högst rankade som alla hade en bit över 2700. Detta säger något om den potential Grandelius har i bataljerna mot världstoppen. Han gjorde en ratingprestation på 2757! GM Erik Blomqvist tog lika många poäng som Grandelius men hans ratingprestation var blygsamma 2443. Mer information finns på turneringens hemsida.

KommenteraStockholms Schackförbund inbjuder till den åttonde upplagan av långpartiturneringen Stockholm ELO Challenge 2017. Det är en helgturnering som kommer att gå på Stockholms Schacksalonger onsdag 24 maj - söndag 28 maj. Det blir nio ronder Schweizer med betänketiden 40 drag på 90 min. och 30 sek. per drag och därefter 30 min. plus 30 sek. per drag för resten av partiet. Det finns möjligheter till Elotal eller en inteckning i ett Elotal, då turneringen kommer att bli anmäld till FIDE. Garanterat förstapris är  7.000 kr. Mer information om anmälning etc. finns på efterföljande länk. http://www.stockholmsschack.se/wp-content/uploads/Inbjudningar/Inbjudan_Stockholm_ELO_Challenge_2017.pdf.  

Kommentera19-27 april pågår en stark öppen tävling i Reykjavik. Tre spelare från 2700-klubben deltar och dessa är Anish Giri, Holland (2771), Sverige-bekantingarna Dmitrij Andrejkin (2741) och Jobava Baadur, Georgien (2712). Hela deltagarlistan kan man se på Chess-Results.  Från Sverige deltar bland andra högst rankade Nils Grandelius (2641) och Sverigemästaren Erik Blomqvist (2548). Den förstnämnde har spelat klart bäst och ligger i delad ledning med åtta spelare. Fyra vinster och en remi har bärgats. Imorgon möter han turneringsfavoriten Giri med svart på bord 1. Detaljerad information om hela evenemanget finns på turneringsarrangörens engelskspråkliga hemsida.

KommenteraPia Cramling blev obesegrad i Dam-EM i Riga genom åtta remier och tre vinster. Detta räckte till en 21:a placering. Det krävdes dock att hon blev en av dem 14 bästa för att kvalificera sig till VM. I den sista ronden hade hon vit mot IM Sabrina Vega Gutierrez. Spelet gick så här i början av partiet: 1. d4 d5 2. Nf3 c6 3. c4 e6 4. Qc2 Nf6 5. Bg5 dxc4 6. Qxc4 (eftersom det krävdes en vinst i sista ronden var komplikationerna 6.e4 b5 beaktansvärda)  6...Nbd7 7. g3 e5! (det blir allt svårare för vit att spela på vinst) 8. dxe5 Nxe5 9. Nxe5 Qa5+ 10. Nc3 Qxe5. Svart kunde vara nöjd med sin spelöppning och spelet slutade remi med hjälp av pjäsavbyten efter 32 drag. Det går att spela igenom partiet i sin helhet på denna länk. GM Nana Dzagnidze, Georgien, vann med 8.5 poäng. Det finns mer information på turneringens hemsida.  

Läs de 12 kommentarernaDet går bra för Sveriges representant GM Pia Cramling (2452) i det pågående Dam-EM i Riga. Hon är obesegrad efter fem ronder med tre inledande remier och två avslutande vinster. Leder gör WGM Aleksandra Goryachkina, Ryssland (2452) med 4.5 poäng. Hon har gjort en rankingprestation på 2684 och kan bli svårstoppad. I den sjätte ronden har Cramling svart mot IM Anita Gara, Ungern (2354). Spelet börjar klockan 14.00 idag under påskdagen. Det finns mer information, bilder och livesändning på turneringens hemsida.

KommenteraDen populära omröstningen för att utröna behovet av en damspalt i Sveriges enda schacktidskrift, Tidskrift för Schack är nu stängd. 51 röster (43%) var för en damspalt medan hela 67 (57%) var emot. Alltså mer än hälften är emot en spalt med fokus på damschack och det skulle vara synnerligen intressant att höra argumenten från respektive sida. Förhoppningsvis kan omröstningen övergå till en givande debatt. En ny omröstning har tagit vid i högerspalten och tanken är att utröna hur läsarna uppfattar TfS.

Maj 25

Svenskt Grand Prix säsongen 2016/17 avslutas i helgen med Deltalift Open i Tylösand. 198 deltagare har anmält sig och tung favorit är GM Maxim Turov, Ryssland (2600). De tre högst rankade svenskarna är GM Hans Tikkanen (2504), GM Jonny Hector (2498) och GM Tiger Hillarp-Persson (2490) och några av dessa kanske kan utmana Turov om turneringssegern. I skrivande stund är läget att Turov, Tikkanen och Hillarp-Persson har fått sällskap, inte med Hector, utan med den fjärde högst rankade stormästaren Ralf Åkesson (2460). Dessa har full pott med 4/4.

Favorit till att vinna Harplinge Mini Open är Lennart Nylander, Falkenbergs SS (1586).

Spelschema, resultat, lottning och partier i realtid och off-line ses enklast på följande länk.

Lars OA Hedlund är på plats och bevakar den sista deltävlingen och hans bästa bilder från den första dagens spel kan ses här nedan. Klicka på ”läs mer” för att se alla bilderna.

Hemsida

Jörgen Karlsson gjorde en stark bedrift som besegrade GM Jonny Hector. Det var inte första gången Karlsson besegrade en stormästare och tror att orsaken ligger i att han undviker de vanliga öppningarna och att han skärper till sig lite extra. (Foto: Lars OA Hedlund)

Jörgen Karlsson gjorde en stark bedrift som besegrade GM Jonny Hector. Det var inte första gången Karlsson besegrade en stormästare och han tror att orsaken ligger i att han undviker de vanliga öppningarna i kombination med att skärpan håller sig på en högre nivå i möten med stormästare. Han blir alltså att se upp med även för de övriga titelhållarna i turneringen. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Maj 19
Den traditionsenliga 50-mannamatchen mellan Kristallen SK och Wasa SK spelades igår och Wasa SK vann med de stora siffrorna 37-13.  Det var framför allt juniorerna som med resultatet 9.5-0.5 bidrog till den överlägsna segern. Här kommer ett urval av Lars OA Hedlund av de bästa bilderna han tog från matchen.
(Foto: Lars OA Hedlund)

En förväntansfull och hjärtlig stämning rådde innan matchstart i Kristallen SK:s lokaler. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Juan Bellon Lopez var en av dem som bidrog till att Wasa SK vann. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Juan Bellon Lopez var en av dem som bidrog till att Wasa SK vann den årliga matchen. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs mer »Maj 12

Lars OA Hedlund var och besökte Malmö under Sigemanturneringens första dag och fick några riktigt bra bilder på de förväntansfulla deltagarna. Klicka på ”läs mer” så ser du alla bilderna som Hedlund tagit och valt ut.

GM Dronavalli Harika är rankad tia i världen bland de kvinnliga schackspelarna. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Harika Dronavalli är 26 år och från Indien. Hon är rankad tia i världen bland de kvinnliga schackspelarna. I Indien är hon rankad tvåa efter Koneru. Efter tre ronder har hon spelat två remier mot Pavel Eljanov och Nils Grandelius. Idag förlorade hon i den tredje ronden mot Erik Blomqvist efter en blunder i drag 28. (Foto: Lars OA Hedlund)

Pavel Eljanov förlorade sensationellt mot Erik Blomqvist i den andra ronden. Eljanov är rankad 25:a i världen och detta kan jämföras med Blomqvist som är 525:a i världen. (Lars OA Hedlund)

Pavel Eljanov förlorade sensationellt mot Erik Blomqvist i den andra ronden. Eljanov är rankad 25:a i världen och detta kan jämföras med Blomqvist som är rankad 525:a i världen. (Lars OA Hedlund)

Läs mer »Maj 08

Lars OA Hedlund var på plats under Kvibergspelen och här kommer ett urval av de i hans tycke bästa bilderna från turneringen. Klicka på länken ”läs mer” för att se alla bilderna.

"Fascination" (Foto: Lars OA Hedlund)

”Fascination” (Foto: Lars OA Hedlund)

"Perspektiv på spelet" (Foto: Lars OA Hedlund)

”Perspektiv på spelet” (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Maj 02
Här kommer bilder av Lars OA Hedlund från Trojanska Hästens JGP som spelades  på Vallatorpsskolan i Täby. Fler bilder finns under länken ”läs mer”.
Fullständig information om tävlingen finns på Stockholms Schackförbunds hemsida.
Rondstart Klass C (Foto: Lars OA Hedlund)

Rondstart Klass C (Foto: Lars OA Hedlund)

Sam Westerholm med sina adepter (Foto: Lars OA Hedlund)

Sam Westerholm med sina adepter (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs mer »Apr 30
Här kommer bilder av Lars OA Hedlund från Flick-NM 2017 som spelades i Schacksalongerna 28-30 april. Mer information om arrangemanget finns på Stockholms Schackförbunds hemsida.
 frän vänster : Louise Westin, WCM Ellen Kakulidis och Ingrid Greibrokk (Foto: Lars OA Hedlund)

Grupp A: Louise Westin, WCM Ellen Kakulidis och Ingrid Greibrokk (Foto: Lars OA Hedlund)

Grupp B : från vänster : Thyra Kvendseth, Ingrid Skaslien och Nansy Davidsdottir (Foto: Lars OA Hedlund)

Grupp B: Thyra Kvendseth, Ingrid Skaslien och Nansy Davidsdottir (Foto: Lars OA Hedlund)

Grupp C: från vänster: Sara-Olivia Sippola, Live J Skigelstrand och Nienke van den Brink (Foto: Lars OA Hedlund)

Grupp C: Sara-Olivia Sippola, Live J Skigelstrand och Nienke van den Brink (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs mer »Apr 24
Lars OA Hedlund var och besökte Super Fun Girlz Cup 2017, som spelades igår på Stockholms Schacksalonger, och här kommer hans urval av bilder. Klicka på ”läs mer” för att ta del av alla fotografierna.
Det går att läsa mer om själva evenemanget på Stockholms Schackförbunds hemsida.
Brandy Paltzer vann tävlingen. (Foto: Lars OA Hedlund)

Brandy Paltzer vann tävlingen. (Foto: Lars OA Hedlund)

Ebba Geisler Kågström (Foto: Lars OA Hedlund)

Ebba Geisler Kågström (Foto: Lars OA Hedlund)

"Tankfull" (Foto: Lars OA Hedlund)

”Tankfull” (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

Läs mer »Apr 24
Bilder av Lars OA Hedlund från Skol-lag-SM som spelades i Rockadens lokaler i Hägerstensåsen i helgen presenteras härmed. Inledningsvis presenteras fyra lagbilder av vinnarna i klasserna gymnasiet, högstadiet, mellanstadiet samt lågstadiet. Sedan följer ett axplock av bilder (klicka på ”läs mer”) av några individuella deltagare.
1. Rosendalsgymnasiet (Foto: Lars OA Hedlund)

1. Rosendalsgymnasiet (Foto: Lars OA Hedlund)

Jensen Grundskola i Västerås - Högstadiet (Foto: Lars OA Hedlund)

1. Jensen Grundskola i Västerås – Högstadiet (Foto: Lars OA Hedlund)

1. Maria Elementarskola - Mellanstadiet (Foto: Lars OA Hedlund)

1. Maria Elementarskola – Mellanstadiet (Foto: Lars OA Hedlund)

1. Vallatorpsskolan - Lågstadiet (Foto: Lars OA Hedlund)

1. Vallatorpsskolan – Lågstadiet (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs mer »Apr 23

20 bilder tagna av Lars OA Hedlund som var närvarande i Stockholms Schacksalonger igår presenteras härmed av de främst placerade i årets Stockholmsmästerskap i blixt. Tryck på länken ”läs mer” för att se samtliga bilder. Mer information finns på Stockholms Schackförbunds hemsida.

Slutresultat

1.  Christopher Lissäng (Foto: Lars OA Hedlund)

Christopher Lissäng är Stockholmsmästare i blixt för detta år efter att ha vunnit med 13.5 av 18 möjliga. Han vann med en poängs försprång före tre spelare. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »Apr 17

Lars OA Hedlund serverar sina sista, väl utvalda, fotografier från Norrköpings påskturnering som avslutades idag. Tryck på länken ”läs mer” för att se alla bilderna.

GM Hans Tikkanen, en av förhandsfavoriterna, vann hela turneringen efter att ha hållit remi mot GM Tiger Hillarp Persson. Det räckte med remi eftersom andrabordsmötet GM Stellan Brynell – FM Deniz Arman också slutade remi.

Bordsresultat och slutställning

Turneringshemsidan

Ofelia Eriksson, LASS (1723) var en av turneringens damer. (Foto: Lars OA Hedlund)

Ofelia Eriksson, LASS (1723) var en av turneringens damer. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »

Tidigare artiklar