Tidigare artiklar

  • Vladimir Kramnik lägger pjäserna på hyllan
  • Alingsås SS 100 år
  • Rilton Cup 2018/2019
  • Snabbschack- och Blixt-VM 2018
  • Tidigare...
Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

KommenteraIdag, annandag jul, onsdag, startar VM i snabbschack och blixt i Sankt Petersburg. Tävlingen benämns King Salman World Rapid Championship. Klädkoden innebär att man inte får ha jeans, t-shirt eller sneakers. Det blir ingen julledighet för de svenska deltagarna GM Pia Cramling, som deltar i damklassen, och GM Pontus Karlsson, deltagare i öppna klassen. Den sistnämnde har tränat med GM David Howell i London och är relativt förberedd mot bland andra storfavoriten GM Magnus Carlsen. Det går att följa spelet live beledsagad av det energiska tandemparet GM Evgenij Miroshnichenko och GM Peter Leko. Den sistnämnde är mest känd för att med en hårsmån missat VM-titeln i matchen mot Vladimir Kramnik 2004. Det går att följa partierna live på Chessbomb med Stockfish som tyst kommentator för den som föredrar det.

KommenteraGrand Chess Tour 2018 har nått semifinal och avgörandet sker i London. De som har gått vidare och kämpar om segern är i ratingordning Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian och Hikaru Nakamura. Det spelas två klassiska partier på tisdag respektive onsdag och snabbschack och blixt på torsdag. Det är fridag på fredag och finaler lördag till måndag. Detaljerat spelschema, poängsystem och annan information finns på hemsidan.

KommenteraSkicklige skribenten Axel Smith har många järn i elden och ett av de var att han under 2017 träffade åtta elitidrottare som alla hade det gemensamma olyckliga ödet att de blev utbrända. En av dessa idrottsmän, det svenska schackgeniet Ulf Andersson, spelade schack på den allra högsta olympen under flera decennier, och inte nog med det, han gav sig även in i korrespondensschacket utan att använda sig av datorer. Det säger sig självt att kroppen till slut säger nej efter en sådan enorm påfrestning mot hårdast tänkbara motstånd och under en så lång tid med nervpress och en koncentration i världsklass. Utbrändhet är ett fenomen som det talas flitigt om inom arbetslivet men inom tävlingsaktiviteternas område har det varit tyst. Ända tills nu då Axel inte bara har upptäckt denna lucka utan även täppt till den med På andra sidan väggen - en reportagebok om utbrändhet inom elitidrott.  Det går att läsa mer på Schack.se.

Läs de 9 kommentarernaVi har en ny omröstning då VM-matchen är avgjord till Magnus Carlsens förmån. Det gäller att utröna huruvida det aktuella matchformatet - 12 klassiska partier följt av snabbschack, blixt och armageddon - är det lämpligaste, eller om det finns ett bättre upplägg för att den bästa spelaren i klassiskt schack garanterat ska vinna. I tre VM-matcher har VM avgjorts i snabbschack av inga mindre än Viswanathan Anand mot Boris Gelfand (2012) och Magnus Carlsen i de två senaste VM-matcherna mot Sergej Karjakin (2016)  och så då nu mot Fabiano Caruana 2018. Den bästa utmanaren av dessa tre var nog Karjakin men med tanke på hans defensiva spelstil blev det en klar nackdel när han tvingades öka speltempot. Vad tycker du är det mest lämpliga formatet utifrån att kvalitetssäkra VM-partierna i så hög utsträckning som möjligt för att gynna den bästa spelaren och inte minst publiken med kvalitetspartier som är i proportion med spelare på VM-nivå?

KommenteraI morse fick WFM Susanna Berg Laachiri äran att i Nyhetsmorgon på TV4 berätta om sina tankar inför det dramatiska avgörandet i VM-matchen som börjar senare idag kl. 15.00 i London. Det går att se klippet i 30 dagar genom att klicka på länken https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/11938660  

feb 18

De tre favoriterna motsvarande förväntningarna i Västgöta Open som pågick under helgen genom att besätta tre av de fem främsta platserna. Segrade gjorde GM Pia Cramling med 6.5 poäng. Tvåa blev hennes man GM Juan Bellon Lopez och femma GM Thomas Ernst med 5.5 poäng. Mellan de två sistnämnda placerade sig Torbjörn Glimbrant och Daniel Ronneland som nummer tre och fyra på bättre särskiljning. Fullständig resultatlista finns på nyss nämnda länk.

Nedan presenteras Lars OA Hedlunds personliga urval av sina bästa bilder från turneringen.

Topp-två i Västgöta Open 2019 (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

Torbjörn Glimbrant placerade sig som trea i Västgöta Open 2019. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »feb 12

Denna gång kommer fotokollektionen av Lars OA Hedlund på samma gång istället för utspritt, under lika många dagar som turneringen pågått, så glöm inte att klicka ”läs mer” för att ta del av det stora antalet bilder från helgens avslutade första svenska Grand Prix evenemang för året. Fördelen med att undvika ett traditionellt ”realtidsupplägg”, i utportioneringen av bilderna, är att urvalet blir mer genomtänkt. För mer information om livepartier och rond-för-rond-referat hänvisas till Schack.se. perioden 8-10 februari. Om läsaren främst är intresserad av slutresultatet hänvisas dock till nyss nämnda länk.

GM Orest Gritsak (f.d. tränare till stormästarna Vassilij Ivanchuk och Anna Muzyitjuk) vann med minsta möjliga marginal Elite Hotels Open före GM Tiger Hillarp Persson, IM Christian Jepson och FM Jung Min Seo som alla tog 6.5 poäng. Han hade full kontroll efter sin rivstart med 5/5 (däribland en vinst mot GM Juan Bellon Lopez) och kunde kosta på sig att avsluta med tre taktiska snabbremier. Den sista snabbremin mot FM Jung Min Seo var dock ingalunda riskfri eftersom Hillarp Persson hade teoretisk chans att ta sig förbi Gritsak vid vinst mot GM Erik Blomqvist med de svarta pjäserna. Detta visade sig dock denna gång vara en omöjlig uppgift eftersom Blomqvist på ett relativt tidigt stadium i praktiken säkrat minst remi genom att eliminera allt svarts motspel i Sicilianskt. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Pia Cramling blev turneringens bästa dam och var en halv poäng bakom vinnarkvartetten. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »jan 21

I går söndag avslutades Flick-SM i Helsingborg. Nedan finns bilder av Lars OA Hedlund utav vinnarna i respektive klass samt några övriga bilder såsom gruppbilder etc. Välkommen att botanisera bland bilderna genom att klicka på ”Läs mer”. Vill du ha detaljerad information om tävlingen hänvisas till Schack.se som har en omfattande bevakning.

Kajsa Nilsson vann Klass A. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »jan 20

Här kommer den andra dagens skörd av Lars OA Hedlunds populära bilder från pågående Flick-SM i Helsingborg. Mer information finns på Schack.se. Klicka först på ”läs mer” för att se alla bilderna.

Alma Persson (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »jan 19

Flick-SM i Helsingborg med över 100 deltagare har kommit igång. Det går att läsa mer på Schack.se.

Här kommer bilder av Lars OA Hedlund från den första dagens spel. Mer information om fredagens spel finns på Schack.se.

Ingrid Holst (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »jan 13

Igår spelades Tjejträffen i Garbosalen på Katarina Södra Skola. Kristallens SK var arrangörer. Tävlingen firade 10-årsjubileum. Här kommer bilder av Lars OA Hedlund.

Ingrid Holst (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »jan 06

Förhandsfavoriten GM Tamir Nabaty motsvarade de flestas förväntningar genom att i övertygande stil vinna årets Rilton Cup. Det var nog inte många som anade att finalmötet mot tvåan GM Tiger Hillarp-Persson ägde rum redan i den tredje ronden. Det partiet var förhållandevis jämnt och välspelat ända tills drag 24 då det gick utför för den sistnämnde, troligtvis på grund av tidsnöd i en ställning som krävde komplicerade exakta beräkningar och inte minst bedömningar av slagväxlingar.

Det var hur som helst ur spelteknisk och psykologiskt synpunkt en i högsta grad värdig turneringsvinnare. Lyssna gärna på segerintervjun som gjordes med honom av Fiona där han öppenhjärtigt förklarade sin avslappnade inställning till tävlingsschack och skärskådande av datorvarianter. En av hans favoriter efter den indiska uppställningen 1 d4 Nf6 är det mystiska passiva springardraget 2 Nd2 som har till syfte att skapa ställningar där kreativiteten premieras. Löparen på c1 begravs för att avgöra i partiets senare skede.

Mer information finns på turneringens hemsida rilton.se.

Här följer Lars OA Hedlunds favoritbilder från den sista speldagen:

Den mycket sympatiske stormästaren Tamir Nabaty, Israel, segrade i Rilton Cup 2018/19 med starka 8 poäng av 9. Här är han flankerad av Jan Wikander. (Foto: Lars OA Hedlund)

”Domarna i Rilton” (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »jan 05

På toppbordet hade den israeliske stormästaren Tamir Nabaty full kontroll på sin ställning från början till slut mot en tapper men dödsdömd GM Mikhail Kobalia. Det var Nabatys vita bonde på c6, med de vackra vita utposterna på d7 och b7, som banade vägen för segern. Det måste ha varit ren och skär tortyr för svart att spela ett så långt parti under sådana grymma premisser. Många trodde att partiet skulle sluta remi men faktum är att det är välkänt att det är fördelaktigt att ha en olikfärgad löpare när det är: 1) spel på hela brädan, 2) tillräckligt många pjäser på brädan och 3) en av spelarna har initiativet, eftersom det får till konsekvens att motståndaren tvingas till ett otacksamt och ytterst krävande defensivspel.

Ännu en gång hänvisas till det klassiska VM-partiet Bogoljubov-Aljechin, 1929. Glöm inte bort denna ställning! Och framför allt, repetera den med jämna mellanrum. Det är en av de viktiga 300 ställningar som alla seriösa schackspelare måste ha i bakhuvudet inför en tävling. Noterbart är att Nabaty inte spelade som Bogoljubov i drag 28, det vill säga manövrerade damflygeltornet från c4 till f4 till kungsflygeln, för att trycka på den svaga punkten f7. Till och med datorn (Stockfish) hade förstånd (och råstyrka) att föreslå det utan att känna till den klassiska förlagan.

På bord 2 spelade GM Tiger Hillarp-Persson med de svarta pjäserna mot en groggy Maxime Lagarde. (Förväxla honom för allt i världen inte med världsstjärnan GM Maxime Vachier-Lagrave!) Lagarde gjorde flera fundamentala misstag i mötet mot en av Sveriges absolut farligaste schackspelare, vilket inbegripet betyder att jag inte förstår varför Tiger inte vann SM i Ronneby förra året.

Jag har räknat ut att Lagarde, trots sin höga spelstyrka gjorde fyra enkla fel: 1) Han lät Hillarp-Persson spela en av sina favoritvarianter, treradersystemet med en aggressiv kungsflygelbonde. 2) Han hade inget vapen mot det. Tydliga symptom var planlösa drag med kungen och ett överhuvudtaget energilöst och långsamt spel. Jämför med Hillarp-Perssons spel som var beslutsamt från början, och då menar jag inte bara h-bondens frammarsch, utan det handlar snarare om att han spelat denna ställning minst 15 gånger tidigare i sin karriär, därför att han tror på den och vet vad som gäller i stridens hetta. 3) Det var Lagarde som kom i tidsnöd inte Hillarp-Persson. Detta är de svenska åskådarna inte vana vid. Det var alltså dålig tidshantering av klockan av vitspelaren. Boven i dramat var 4) blixtturneringen dagen före som Lagarde uppenbarligen tyckte var viktigare än att genom skickliga förberedelser försöka knäcka Hillarp-Perssons öppning eller åtminstone gå in i något som hade fått honom att ödsla tid istället för tvärtom.

Det var skönt som åskådare att rättvisan denna gång segrade och Lagarde fick lära sig den klassiska läxan som Nimzowitsch för längesedan lärde ut i en av sina klassiska böcker: ”A serious approach to the matter is indispensable.”

Nu över till Lars OA Hedlunds omsorgsfullt utvalda bilder.

En nöjd och fokuserad GM Tiger Hillarp-Persson har fått upp en av sina favoritställningar. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »jan 04

Toppmötet mellan stormästarna Grzegorz Gajewski och Tamir Nabaty  resulterade i seger för den sistnämnde och det innebär att Nabaty har ett litet turneringsgrepp inför de två sista ronderna. Han jagas dock av hela sju spelare som ligger efter med en remi så allt kan fortfarande hända då det oftast är färger och nerver, och sist men inte minst, psykologiska förberedelser som avgör mellan speltekniskt likvärdiga spelare. Nabaty har i nästföljande rond vit mot GM Mikhail Kobalia och ska Nabaty vara någorlunda säker på att segra ensam i turneringen bör han nog vinna detta parti. Det ska nämnas att Nabaty är turneringens högst rankade spelare med 2670 och att det också innebär att han på gott och ont är turneringens förstahandsfavorit. Här vill jag bland annat varna för GM Tiger Hillarp-Persson som tidigare delat segern i Rilton Cup nu har ett utmärkt slagläge att komma underifrån. Han har nog en eller två käppar att sätta i hjulet om vart slutsegern ska gå. Hillarp-Persson har idag de svarta pjäserna mot GM Maxime Lagarde, som lite ansvarslöst spelade blixt igår, istället för att fokusera på att hushålla med sina krafter och lägga krutet på seriösa förberedelser.

Här kommer Lars OA Hedlunds personliga urval av sina bilder.

En tankfull GM Nabaty Tamir leder Rilton Cup med en halv poäng inför den näst sista ronden. Sju spelare jagar honom så det lär bli dramatik! (Foto: Lars OA Hedlund)

Ramona Golsta (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »jan 03

GM Juan Bellon ledde som bekant svenskligan efter segern mot Erik Blomqvist och fick i den sjätte ronden möta GM Debashis Das. Bellon är känd för sina ovanliga spelöppningar med udd och spelade som svart 1 d4 Nf6 2 c4 a6!? 3 Nc3 c5 4 Nf3 cxd4 5 Nxd4 e5 6 Nc2 b5!? med skarpt spel och det ledde till aktivering av damflygeltornet vilket Bellon inte var sen att utnyttja, dock utan framgång. I drag 9 fick Bellon in ett överraskande mellandrag och partiet kan studeras i sin helhet på Chessbomb.

Här nedan följer de fotografierna som Lars OA Hedlund tagit och valt ut från aktuella rond.

GM Juan Bellon (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »

Tidigare artiklar