Tidigare artiklar

  • Paris GCT 2017
  • Ny omröstning i högerspalten
  • Altibox Norway Chess 2017
  • EM i Minsk 2017
  • Tidigare...
KommenteraSnabbschack- och blixtturneringen Paris Grand Chess Tour är den första av fem deltävlingar i Grand Chess Tour 2017 och äger rum 21 - 25 juni. De tre första dagarna spelas snabbschack och de två återstående blixt. Det är tack vare det generösa sponsorstödet av Colliers International, Vivendi och DailyMotion som Paris har bidragit med en turnering sedan 2016. Tävlingen spelas i CANAL FACTORY - Les Studios de Boulogne. De engelska kommentarerna kommer att vara GM Yasser Seirawan, IM Jovanka Houska, GM Maurice Ashley GM Romain Edouard och GM Cristian Chirila. Deltagarna är stormästarna Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura, Wesley So, Maxime Vachier Lagrave, Sergej Karjakin, Fabiano Caruana, Alexander Grischuk, Shakhrijar Mamedjarov, Fabiano Caruana, Veselin Topalov och Etienne Bacrot. Livesändning kl. 14.00

Läs de 4 kommentarernaEnligt Schacksnacks läsare är det en tredjedel av drygt 100 röstande som anser att Sveriges enda schacktidskrift Tidskrift för Schack är överflödig i dagens Internetsamhälle. Detta innebär att cirka 67 % tycker att tidskriften har en funktion även om cirka en tredjedel anser att tidskriften ska vara gratis som den för närvarande är. Det är dock intressant att mer än en tredjedel (37 %) kan tänka sig att betala för tidskriften så Sveriges Schackförbund borde kanske överväga denna möjlighet som ett godtagbart alternativ och höja statusen på sin egen tidskrift. Den nya omröstningen handlar om att ta ställning till vem eller vilka som är världens just nu bästa kommentator eller kommentatorer. Varsågod och tryck på ett av dem fem första alternativen.

Läs de 14 kommentarernaIdag kl. 16.00 börjar superturneringen Altibox Norway Chess 2017 på allvar. Igår var det en blixtturnering för att utröna de olika startnumren för spelarna. Magnus Carlsen vann med de sagolika siffrorna 7.5/9 (= kross) och valde startnummer 3 för att försäkra sig om fem vita och fyra svarta. De övriga deltagarna platsar nästan alla på 10-bästa-listan då det i ratingordning handlar om Wesley So, Fabiano Caruana, Vladimir Kramnik, Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian, Viswanathan Anand, Hikaru Nakamura, Sergej Karjakin och Anish Giri. Vi får alltså stå ut med att spelare som Shakhrijar Mamedjarov, Ding Liren och Veselin Topalov inte finns med i startlistan men man kan ju inte få med alla i en och samma turnering! Missa inte livesändningen med det populära radarparet GM Nigel Short och Dirk Jan Ten Geuzendam.

KommenteraDet har i skrivande stund avverkats fem ronder i Europamästerskapet i tvåmiljonersstaden Minsk, Vitryssland. Nio superstormästare över 2700 deltar bland de 397 deltagarna. Högst rankad är GM David Navara med 2739. Lite överraskande är det ingen av dessa nio som leder turneringen utan det är fyra GM i ratingspannet 2605-2688 som leder med 4.5 poäng. Sveriges högst rankade spelare 27. GM Nils Grandelius och Sverigemästaren/Nordenmästaren 133. GM Erik Blomqvist 3 poäng har gjort godkända insatser med sina 3.5 respektive 3 poäng. Idag, söndag, är det en välbehövlig vilodag för spelarna och den sjätte ronden tar vid i morgon, måndag, kl. 14.30, svensk tid. Grandelius har blivit lottad att möta GM Nijat Abasov från Azerbajdzjan och Blomqvist WFM Bibisara Assaubayeva från Ryssland. Hemsida

Kommentera
Dear Chess friend Victoriano's auction is now in progress and will end TOMORROW on 28th June. 29 object wil go under the hammer. You should take a look. Best regards Lund Chess Academy


KommenteraDen andra deltävlingen av FIDE Grand Prix börjar idag 12 maj och pågår till den 21 maj. Arton av världens bästa spelare är deltagare i Moskva, dock ingen medlem från 2800-klubben. I skrivande stund leder Hou Yifan genom sin svarta vinst mot Ian Nepomniachtchi i och med att de övriga partierna slutade med remi. Hennes vinstföring i Semi-Tarrasch kan spelas upp på Chessbomb liksom de övriga partierna. Det längsta partiet var det mellan Pentala Harikrishna - Jon Ludvig Hammer som gick att följa till kl. 20.00. Harikrishna lyckades med bedriften att försvara ett tufft slutspel. Favorit är världsfemman Maxime Vachier-Lagrave följd av världssexan Shakriyar Mamedjarov och världsnian Hikaru Nakamura. Dagliga livesändningar kl. 13.00 utom på onsdag följer man på worldchess.com med engagerade och kvalificerade kommentarer av GM Evgenij Miroshnichenko.

Läs de 5 kommentarernaDet är snart dags för den traditionella stormästarturneringen Sigemanturneringen som börjar på onsdag den 10 maj. Deltagarna är i ratingordning Pavel Eljanov, Ryssland (2755) Jobava Baadur, Georgien (2713) Nigel Short (2688) Nils Grandelius, Sverige (2655) Erik Blomqvist, Sverige (2546) och Harika Dronavalli, Indien (2531). Den mest meriterade i sällskapet är Short men favoritskapet bär Eljanov som ju regelbundet tampas med de absolut bästa spelarna i världen. På hemsidan publiceras det intervjuer av alla deltagarna och speciellt intervjun med Short bör lyftas fram. Exempelvis nämner Short att en sådan här typ av tävling skulle kunna kallas för sprint då den består av sex deltagare och är enkelrondig.

KommenteraFörstahandsfavoriten Anish Giri säkrade turneringssegern med en vinst i den sista ronden av den 10-rondiga Reykjavik Open. Därmed hamnade Giri på 8.5 poäng, en halv poäng före stormästarna Jorden van Foreest, Sergei Movsesian, Abhijeet Gubta och Rilton-bekante Gata Kamskij. En mycket bra turnering gjorde Sveriges högst rankade spelare GM Nils Grandelius som tog 7.5 poäng. Han besegrade andrahandsfavoriten Dmitrij Andrejkin och spelade remi mot Giri och Jobava Baadur. Han tog alltså mer än 50% mot de tre högst rankade som alla hade en bit över 2700. Detta säger något om den potential Grandelius har i bataljerna mot världstoppen. Han gjorde en ratingprestation på 2757! GM Erik Blomqvist tog lika många poäng som Grandelius men hans ratingprestation var blygsamma 2443. Mer information finns på turneringens hemsida.

Dec 01

Världsmästaren Magnus Carlsen försvarade VM-titeln genom att vinna det tredje och fjärde partiet i den efterföljande snabbschackmatchen. Första partiet ledde till en odramatisk remi medan det nästa partiet ledde till en dramatisk sådan. Carlsen fick upp det ovanliga slutspelet två löpare mot torn med tre hälsosamma bönder var på kungsflygeln. Detta slutspel är inte väl täckt av slutspelslitteraturen som mer fokuserar på springare och löpare mot torn. Vit har praktiska vinstchanser men det är inte helt enkelt med så lite tid på klockan och Carlsen misslyckades med att vinna slutspelet. Detta berodde inte bara på Carlsen utan framför allt på ett skickligt försvarsspel av Karjakin. Detta verkade dock inte bekomma Carlsen som spelade på en mycket hög nivå i de två sista partierna. I det tredje partiet spelade han det kluriga 29…Bxf6! istället för 29…gxf6 som de flesta hade förväntat sig. Detta banade sedan vägen för ett positionellt bondeoffer med 30…e4!. Svart fick full kontroll på de svarta fälten och avgjorde sedan på de vita. I det fjärde partiet var försvarsspelaren Karjakin tvungen att vinna och valde därför Sicilianskt försvar. Carlsen svarade med 5.f3 istället för standarddraget 5.Nc3 och Karjakin hade aldrig någon chans att bryta igenom. Carlsen fick till och med avsluta med det originella damoffret 50.Qh6+!!. Man måste gå tillbaka till det tionde VM-partiet Petrosian-Spasskij, Moskva 1966, för att hitta ett liknande spektakulärt damoffer i VM-sammanhang, nämligen 30.Qh8+!!.

Carlsen får alltså behålla sin VM-titel som han har abonnerat på sedan 2014. Detta måste ha varit den finaste födelsedagspresent Carlsen någonsin har gett sig själv! Han är nu 26 år och får säkert möta Karjakin igen i framtiden då han redan har anmält sig till nästa kandidatturnering. Kanske är det dessa två spelare, med Caruana som en skugga bakom, som kommer att dominera VM-matcherna i framtiden.

Här nedan kan man lyssna på GM Daniel Kings sammanfattande kommentarer respektive GM Jan Gustavssons och GM Peter Svidlers livesändning från igår.

Alla fyra partierna kan spelas igenom på en vändbar bräda på Chessbomb med kommentarer av Stockfish eller Chessbase med utmärkta kommentarer av GM David Navara.Nov 29

Det kom säkert som en överraskning för de initierade att Carlsen var så angelägen om att få remi med de vita pjäserna. Detta kan man tolka på flera sätt då Carlsen var lite hemlighetsfull under presskonferensen och till och med bad om ursäkt för det korta partiet till sina fans. Carlsen förklarade det med att det hade varit en stor framgång för honom att uppnå 6-6 med tanke på underläget efter nio partier. Han erkände att Karjakin var en tuffare motståndare jämfört med Anand i de två tidigare VM-matcherna. Argumentet skulle alltså vara att Carlsen fortfarande letar efter sin formtopp som möjligen kan sammanfalla med hans födelsedag på onsdag. Andra argument är att det är lättare för den bättre spelaren att avgöra efter fyra snabbschackpartier än efter ett klassiskt parti. GM Fabiano Caruana fick till det när han dryftade att snabbremin berodde på att Magnus var rädd för sig själv. Man kan ju förstå att Carlsen inte vill gå samma öde till mötes som GM Veselin Topalov gjorde i VM-matchen 2010 mot Viswanathan Anand när han förlorade det avgörande 12:e partiet med de vita pjäserna därför att han så gärna ville vinna.

Den stora nackdelen med den aktuella ställningen 6-6 är att schackvärlden aldrig fick veta vem som egentligen är världsmästare i klassiskt schack. Elotalet är ingen riktig fingervisning eftersom det bygger på spel i turneringar och mot olika motståndare. Det hade givetvis vara lättare att utröna med en match på 24 partier vem som är den rättmätige världsmästaren. Kan snabbremin vara Carlsens protest att matchen inte spelades i 24 klassiska partier? Förmodligen inte då Carlsen överraskande meddelat att han inte verkar ha någonting emot att VM avgörs i en extremare form, det vill säga genom en utslagningsmodell som inom damernas VM. Carlsen kanske resonerar att han har större vinstchanser i en snabbschackmatch än i en match med långa partier. I snabbschack är Carlsen den regerande världsmästaren medan Karjakin var världsmästare för fyra år sedan. Tidigare har Carlsen vunnit sex snabbschackpartier mot Karjakins fyra men detta skvallrar snarare om att vi har en relativt öppen historia om vem som ror hem VM-titeln. Även om Carlsens vinstchanser skulle tillskrivas 60-40 är det långt ifrån säkert att slutresultatet kommer att motsvara de siffrorna då det här till stora delar kommer att bli en fråga om vem som har starkast psyke när det verkligen gäller. Man kan därför också hävda att Carlsen ville styra till remi fortast möjligt för att få ett psykologiskt övertag gentemot Karjakin som säkert hoppades att Carlsen skulle förivra sig som han gjorde i sitt förlustparti.

Frågetecknen hopar sig och motiven bakom den lite mystiska remin klarnar säkert efter matchen på onsdag.

Här nedan kan man lyssna på GM Daniel Kings kommentarer respektive GM Jan Gustavssons och GM Peter Svidlers.

Det tolfte partiet kan spelas igenom i sin helhet på en vändbar bräda med fylliga kommentarer på Chessbase av en av världens bästa kommentatorer GM Yasser Seirawan. Det är mycket intressant att ta del av hans inlägg innan själva partikommentarerna. För att göra en lång historia är kort är den viktiga men samtidigt bortglömda frågan Seirawan ställer sig är om det inte är nattsömnen som kommer avgöra VM-matchen på onsdag. På denna sida kan man också ta del av presskonferensen i fråga-svar-format.

Det finns även en vändbar bräda (klicka på knappen längst till höger på ”flip”) på Chessbomb där man kan spela igenom partiet med  livekommentarer av GM Alexander Delchev och variantanalyser av Stockfish.

Poängställningen efter det tolfte och sista matchpartiet är 6-6. Snabbschackmatchen är på fyra partier med betänketiden 25 minuter och tio sekunder per drag och spelas på onsdag kl. 20.00. Om matchen fortfarande är oavgjord efter de fyra partierna kommer ett antal blixtpartier att spelas, dock högst tio. I värsta fall kan matchen komma att avslutas med ett armageddon-parti. Vi får hoppas att VM-matchen inte avgörs på detta förödmjukande vis.

Livesändning med GM Jan Gustafsson och GM Peter Svidler

 Nov 27

Det elfte matchpartiet var Karjakins sista vita parti i matchen och han valde inte helt överraskande den solida spanska spelöppningen som han har spelat sedan barnsben. Carlsen kontrade med 3…a6 – Morphys försvar – och efter 4.Ba4 Nf6 5.0-0 Be7 uppstod ett slutet Spanskt parti. Karjakin valde det nuförtiden populära 6.d3 och undvek därmed det stora teorikomplexet efter 6.Re1. Det kan naturligtvis vara skönt att undvika svårforcerade och genomanalyserade system som Marshall- och Breyervarianten. Partiet var hela tiden jämnt och alla lätta pjäserna byttes bort utom svarts lite sämre svartfältslöpare. En skarpare variant hade dock varit att spela 12.Nxe7+ istället för 12.Nxf6+ för att skapa en mer obalanserad ställning och ge mer utrymme för att spela på vinst eller förlust. I drag 19 spelade schackets Mozart det vackra mellandraget 19…d5! som gav Carlsen ett svagt initiativ och ett litet psykologiskt övertag. Det var dock inga problem för utmanaren att utjämna spelet med ytterligare ett pjäsavbyte efter 20.Bg5. Med bara tunga pjäser kvar och många öppna linjer som resulterade efter alla bondeavbyten i centrum var det bara en tidsfråga med damerna kvar när vit skulle ta ut remischackar som den sista livlinan för att hålla remi. I annat fall hade Carlsens fribonde avgjort partiet.

Det här partiet var Carlsen säkert nöjd med då han har ett utmärkt utgångsläge genom att föra de vita pjäserna i matchens sista parti på måndag. Carlsen kan försöka spela på vinst utan alltför stora risktaganden och skulle även det partiet sluta remi så finns det alltid snabbschackmatchen att tillgå som i det långa loppet bör gynna Carlsen. Det bör dock nämnas att Karjakin har varit världsmästare i snabbschack men att han inte har ägnat sig så mycket åt den spelformen på sista tiden som Carlsen.

I följande klipp kan man ta del av GM Daniel Kings nedslag från det elfte partiet. En intressant kommentar är att han apropå 16…Rae8 (istället för datorns mystiska förslag 16…e5?! som bör gynna vit i förlängningen) nämner att denna VM-match i mångt och mycket är en kamp mellan harmoni och disharmoni. Sådant här förstår dock inte datorerna som har fokus på varianträkning.

Det andra klippet presenterar gårdagens livesändning från Chess24 med GM Jan Gustafsson och GM Peter Svidler. Svidler är för övrigt den ledande experten inom just detta system som spelades i det näst sista VM-partiet.

Det elfte partiet kan i vanlig ordning spelas igenom i sin helhet med sparsamma kommentarer på en roterbar bräda på The Week in Chess och med fylliga kommentarer på Chessbase. Världsfemman GM Wesley So kommenterar bland annat den vackra bondediamanten till drag 14 och gör pedagogiska kommentarer i samband med 18.h3. Inte minst den gedigna sammanfattningen av hela partiet är läsvärd.

Det finns även en vändbar bräda (klicka på knappen längst till höger på ”flip”) på Chessbomb där man kan spela igenom partiet från det första draget till det sista med variantanalyser av Stockfish.

Poängställningen efter det elfte matchpartiet är 5.5-5.5. Det tolfte och sista avgörande VM-partiet Carlsen-Karjakin spelas på måndag kl. 20.00.

Livesändning med GM Jan Gustafsson och GM Peter SvidlerNov 25

Regerande världsmästaren Magnus Carlsen, Norge, låg inför det tionde matchpartiet under med en poäng och det här var hans första vita parti sedan förlusten. Rent psykologiskt var det lämpligast att vinna i det första vitpartiet och detta lyckades han med. Detta påminner lite om VM-matchen 2012 mellan Viswanathan Anand och Boris Gelfand där den dåtida indiske världsmästaren låg under med en poäng men omedelbart vann det nästföljande vitpartiet. Efter 12 partier stod det 6-6 och sedan vann Anand ett av fyra snabbschackpartier och behöll sin titel. Det är ingen tvekan om att Gelfand missgynnades av detta eftersom Anand är en erkänt skicklig snabbschackspelare. I det här fallet kan nog samma sak sägas om Carlsen som är en erkänt bättre snabbschackspelare än Karjakin. I VM-matchen 2010 mellan dåtida världsmästaren Viswanathan Anand och Veselin Topalov stod det 5.5-5.5 inför det sista partiet där Topalov hade vit. Topalov ville helst undvika en snabbschackmatch mot Anand som han säkerligen hade förlorat och satsade allt på ett kort i det sista VM-partiet. Som alla vet begick han harakiri genom att springa ut på fjärde raden med kungen på kungsflygeln i sina desperata försök att vinna i det för honom avgörande VM-partiet.

Det är tragiskt att VM-matcherna på senare tid har degraderats och kvinnornas VM-matcher har ju ännu sämre förhållanden. En seriös VM-match bör bestå av 24 partier som på den gamla goda tiden. Nu finns alltid risken att den bästa spelaren inte vinner efter 12 partier eller att någon spelare, i stil med Topalov, blir desperat i det sista vitpartiet. När det sedan blir snabbschack är det mindre seriösa kvaliteter hos spelaren som tar överhanden då den 33:e pjäsen – schackklockan – får för stort inflytande och försvarsspelet lönar sig mindre. Schackvärlden går också miste om dramatiska högkvalitativa långa partier med världens bästa spelare i huvudrollen, partier som för alltid kommer att finnas kvar i schackspelarnas medvetande och diskuteras i alla tider.

Vad hände då i det tionde matchpartiet? Carlsen spelade det lugna och solida 4.d3 mot Berlinförsvaret i Spanskt parti. Det här var alltså en avvikelse jämfört med det tredje partiet där Carlsen fortsatte med 4.0-0 Nxe4 5.Re1 och fick positionell press på sin motståndare. I ett senare läge, där de flesta hade förväntat sig standarddraget 19.Bc2 för att behålla Fischer-löparen, valde Carlsen att spela det överraskande 19.Bxe6?!. Den positionella idén med draget var att att försvaga svarts bondeställning men svart fick i det här fallet dynamisk kompensation eftersom f-linjen öppnades med tryck mot f2. Carlsen gjorde en räknemiss och förbisåg efter 19…fxe6 20.Nd2 att svart kunde spela 20…Nxf2+! 21.Kg2 Nh4+! 22.Kg1 (22.gxh4?? Qg6+ och svart vinner) 22…Nh3+ 23.Kg1 Nf2+ med remischackar. Det verkar dock som att Carlsen såg varianten när Karjakin var vid draget när man tar del av eftersnacket på presskonferensen. Karjakin förbisåg denna remifortsättning som han naturligtvis hade spelat om han fått chansen. Istället drog han det, i sitt tycke, mest logiska draget 20…d5. Carlsen svarade med 21.Qh5 och här hade svart forcerad remi ännu en gång genom dragupprepning med 21…Nf2+ men eftersom Karjakin missade det i förra draget missade han det även nu och spelade istället det retirerande 21…Ng5. Detta drag skulle man kunna kalla för vändpunkten i matchen. Carlsen fick initiativet och det psykologiska övertaget efter 22.h4 eftersom det framtvingade ett slutspel med två torn och springare där Carlsen hade fler bondebrejkar och Karjakin hade en besvärande dubbelbonde i centrum.

Inför parti 11 har Carlsen ett klart psykologiskt övertag. Han har inte bara vunnit det senaste partiet utan visar också tendenser till att ha mer energi och att räkna bättre än sin motståndare. Dessutom inser nog Karjakin att han har mindre chanser i en eventuell snabbschackmatch. Eftersom det elfte partiet är Karjakins sista vita parti kan det partiet vara Karjakins sista reella chans att utmana Carlsen om VM-titeln. Om Karjakin skulle spela remi innebär det dels att Carlsen har vit i det avgörande partiet, dels att Carlsen kan bestämma om han ska spela på vinst eller nöja sig med remi och satsa på snabbschackpartierna. Detta är ett guldläge för Carlsen som Karjakin helst vill undvika. Vi har förmodligen ett mycket dramatiskt elfte parti att se fram emot där försvarsspelaren Karjakin bör ställa om till ett mer aggressivt spelsätt och ta lite mer risker.

I följande klipp kan man ta del av GM Daniel Kings två nedslag från det tionde partiet och därefter följer gårdagens underhållande livesändning från Chess24 med GM Jan Gustafsson och GM Peter Svidler i huvudrollerna.

Det tionde partiet kan spelas igenom i sin helhet med kommentarer på en roterbar bräda på The Week in Chess och Chessbase med genomarbetade och intressanta kommentarer av världsfemman GM Wesley So.

Det finns även en vändbar bräda (klicka på knappen längst till höger på ”flip”) på Chessbomb där man kan spela igenom partiet från det första draget med breda kommentarer av Stockfish.

Poängställningen efter det tionde matchpartiet är 5-5 . Det elfte VM-partiet Karjakin-Carlsen spelas på lördag kl. 20.00.

Livesändning med GM Jan Gustafsson och GM Peter SvidlerNov 24

Det nionde matchpartiet hade den moderna Archangelskvarianten med 5…b5 och 6…Bc5 (alltså utan 6…Bb7 som är vanlig Archangelsk och som tappat i popularitet) i Spanskt parti på brädan. Detta visar att Carlsen var inställd på att spela aggressivt med de svarta pjäserna. Nu visade det sig dock att båda spelade en känd teorivariant i över 20 drag vilket innebar ett positionellt bondeoffer från svarts sida för att splittra vits kungsflygelbönder. Karjakin föreslog under presskonferensen 23…Qd7 följt av …Qh3 och …Bc7 som exaktare än det spelade 23…Rfd8 som tillät vit att aktivera sitt torn till g4 där tornet jobbade effektivt både horisontalt och vertikalt. Tornet landade därefter på h4 och man frapperades över hur aktivt och kreativt Karjakin spelade med tornen. Carlsen erkände också att han hade missat denna originella tornmanöver. Vändpunkten i partiet var när Carlsen utförde det mänskliga draget 38…Ne7? för att manövrera springaren till f5. Här hade Karjakin chansen att skapa goda möjligheter till en andra vinst med det naturliga draget 39.Qb3 men det krävde komplicerade variantberäkningar efter 39…Nf5 40.Bxf7+ Kg7 (40…Qxf7!?) 41.Rh3! Qe7 42.Bg8! och den halvtimmen Karjakin hade till förfogande räckte inte. Karjakin erkände att han hade missat det 42:a draget. Det verkade dock som att Carlsen hade sett dessa varianter och det indikerar ju hur skicklig Carlsen är i varianträkning. Efter det spelade 39.Bxf7+? hade svart inga problem efter några exakta drag att klara remi. Det går dock inte att lita på datorns bedömningar från och med drag 44 eftersom förståelseproblematiken och horisontproblematiken hämmar datorerna rejält. Just i sådana här ställningar är människan bättre än datorerna eftersom det är enkelt att bedöma, utan att räkna varianter, att vit inte kan bryta igenom på de vita fälten. Datorerna räknar i huvudsak varianter och övervärderar den materiella fördelen och därför blir det också felaktiga bedömningar, särskilt i slutspelen.

Det är ingen tvekan om att Carlsen måste vara på sitt mest aggressiva och balanserade humör för att betvinga Karjakin och det nionde partiet visar att han är på rätt spår. Det blir mycket intressant att se vad han har i bakfickan med de vita pjäserna i dagens parti.

I följande klipp kan man ta del av GM Daniel Kings kommentarer från drag 38 och därefter följer gårdagens livesändning från Chess24 med GM Jan Gustafsson och GM Peter Svidler.

Det nionde partiet kan spelas igenom i sin helhet med kommentarer på en roterbar bräda på The Week in Chess och Chessbase med insiktsfulla kommentarer av världstvåan GM Fabiano Caruana.

Det finns även en vändbar bräda (klicka på knappen längst till höger på ”flip”) på Chessbomb där man kan spela igenom partiet från det första draget med breda kommentarer av Stockfish.

Poängställningen efter nionde matchpartiet är 5-4 till Karjakin. Det tionde VM-partiet Carlsen-Karjakin spelas på torsdag kl. 20.00.

Livesändning med GM Jan Gustafsson och GM Peter SvidlerNov 22

Då har det hänt; det första vinstpartiet i matchen. Det var Carlsen med de vita pjäserna som stod för risktagandet och det hela började med en kalkylerad risk a lá Stein-genom 24.bxc4!? som förändrade bondestrukturen radikalt. Riskerna involverade var att a4-bonden blev svag och c5-fältet gavs bort. På plussidan var att vit hade full kontroll på den enda öppna linjen, kontroll över fältet d5 och möjligheter till den taktiska brejken c4-c5. Det handlar alltså om att ge motståndaren  nya möjligheter samtidigt som man skapar egna. I begynnande tidsnöd är det alltid svårt att sätta sig in i nya ställningsproblem och här gäller det även att ha starka nerver. Världsmästaren Carlsen satte alltså Karjakin under hårdast tänkbara psykologiska prov men han klarade det med glans och när krutröken skingrats efter tidskontrollen hade svart i praktiken en enklare ställning än vit, även om ställningen objektivt sett var jämn. Efter en sådan här hård batalj är det lätt att göra misstag och det hände också med draget 51.Qe6?? som gav svart en originell vinstställning med 51…h5!. Den här gången lyckades inte den kalkylerade risken men Carlsen kan ändå vara inne på rätt spår om han till slut ska lyckas betvinga sin solide motståndare. Det taktiska misstaget 37…Qd3?? talar för att Carlsen inte var helt fel ute. Nu känns det som att matchen har börjat på riktigt allvar eftersom både spelarna spelat ut och kalkylerad risk och psykologiska dimensioner har blivit viktiga komponenter i matchstrategin att lägga till den föregående utmattningsstrategin a lá Karpov-Kasparov 1984 som till stor del präglade de sju första partierna. Det återstår fortfarande en tredjedel av matchen och mycket kan hända om det blir en liknande strid på kniven i de fyra återstående partierna som i det åttonde. Det intressanta är nu hur Karjakin kommer att hantera den psykologiska pressen att vara i täten. Det kan vara farligt för honom att tänka att det räcker med att mjuklanda med fyra remier eftersom det kan resultera i ett för passivt spel. Måhända är detta också Carlsens övergripande taktik att vända på steken a lá Lasker. Det är alltså inte helt klart vem som har ett psykologiskt övertag utan det kan endast de återstående partierna visa, särskilt det nionde.

Här nedan följer partiet från drag 27 med GM Daniel King som ciceron. Därefter följer gårdagens livesändning med Gustafsson och Svidler.

Det åttonde partiet kan spelas igenom i sin helhet med kommentarer på en roterbar bräda på The Week in Chess och Chessbase med insiktsfulla kommentarer av världstvåan GM Fabiano Caruana.

Det finns även en vändbar bräda (klicka på knappen längst till höger på ”flip”) på Chessbomb där man kan spela igenom partiet från drag 1 med kommentarer av gratisprogrammet Stockfish. Det är för övrigt världens bäste kommentator GM Peter Svidlers favoritprogram i konkurrens med superprogrammet Komodo.

Poängställningen efter åttonde matchpartiet är 4.5-3.5 till Karjakin. Det nionde VM-partiet Karjakin-Carlsen spelas på onsdag, kl. 20.00.

LivesändningNov 21

Karjakins fjärde vita parti var inte det mest spännande i matchen. Karjakin bytte visserligen öppningsstrategi med 1.d4 men Carlsen besvarade detta med den solida 4…a6-varianten i Slaviskt. Carlsen fick i drag 5 möjlighet att göra en smidig övergång till Antagen Damgambit men råkade senare ut för varianten 10.dxc5. Karjakin hade säkert hoppats att få lite positionell press och samtidigt spela med remi i handen i stil med vad Kramnik och Fischer gjort i tidigare partier men efter 10…Nc6!, som drogs snabbt av Carlsen, kände sig Karjakin nog lite snuvad på konfekten. Svart utjämnade utan några större problem och det resulterade småningom i ett tornslutspel med olikfärgade löpare och ingen av spelarna hade några inbrytningsfält. Remin var ett faktum efter 33 drag. Partiet finns för genomspelning på chessbomb.

Som åskådare undrar man om Karjakins taktik är att spela tolv remier och enbart fokusera på säkerhet. I nuläget är det, som Carlsen uttryckte det på presskonferensen, en match på fem partier men Carlsen har vit i tre av dem. Det är alltså Carlsen som har ett litet psykologiskt övertag. Det blir intressant att se om  han kan förvalta det till en etta eller åtminstone till en remi med mersmak som i parti 3 och 4 och därmed öka pressen på sin motståndare inför de avslutande och avgörande partierna.

Det sjunde partiet kan spelas igenom i sin helhet med kommentarer på en roterbar bräda på The Week in Chess.

Det finns även en roterbar (Ctrl-B) bräda på Chessbase där man kan spela igenom partiet med genomarbetade och intressanta kommentarer av den svenske stormästaren Tiger Hillarp Persson.

Poängställningen efter halva matchen är sju remier = 3.5-3.5. Det åttonde VM-partiet Karjakin-Carlsen spelas på måndag, kl. 20.00.

Livesändning med GM Peter Svidler och GM Jan Gustafsson.

 Nov 19

Karjakins tredje vita parti blev väldigt spännande då Carlsen inbjöd till Marshallvarianten i Spanskt. Eftersom Marshall anses vara en ganska bra variant för svart nuförtiden avböjdes den med draget 8.h3 men Carlsen spelade Marshall i alla fall! Det verkade som att båda spelarna var väl förberedda för efter ca en och en halv timmes spel enades spelarna om remi när det var dam med olikfärgade löpare och endast fyra bönder vardera kvar på brädan. Ibland är det så med aggressiva varianter att de blir forcerade och när båda spelarna behärskar variantslingorna är remi det logiska resultatet. Detta är den stora nackdelen med de öppna spelen efter 1.e4 e5 att vit alltid kan förflacka spelet och så också här. Om det var någon som tjänade på denna snabba remi var det nog faktiskt båda spelarna som visade tydliga trötthetstecken i gårdagens parti. Nu kan båda ladda upp på lördagen inför söndagens parti där Karjakin har vit ytterligare en gång. Den drabbningen blir säkert spelmässigt intressantare.

I nedanstående klipp går GM Daniel King igenom hela partiet. Det andra klippet är med GM Loek van Wely och GM Eric Hansen som kommentatorer på Chess24 i Hamburg.

Det sjätte partiet kan spelas igenom i sin helhet med kommentarer på en roterbar bräda på The Week in Chess.

Det finns även en roterbar (Ctrl-B) bräda på Chessbase där man kan spela igenom partiet med genomarbetade och intressanta kommentarer av den svenske stormästaren Tiger Hillarp Persson.

Poängställningen efter halva matchen är sex remier = 3-3. Det sjunde VM-partiet Karjakin-Carlsen spelas i morgon söndag, kl. 20.00.

Livesändning med GM Peter Svidler och GM Jan Gustafsson.Nov 18

Carlsens tredje vita parti blev en Italiensk spelöppning. Carlsen fick upp en ställning i sin smak då han ännu en gång fick en superbonde placerad på c5 som hämmade svarts bönder på c6 och b7. Jämför med det fjärde partiet där Carlsen hade en superbonde på c4 och att det därmed skapades möjligheter för svarts kung att marschera in på b3 via a4. Detta innebar också att Carlsen hade fyra bönder mot två på kungsflygeln. Frågan var bara hur man skulle få bönderna i rullning. Detta var inte oproblematiskt eftersom vits kung var placerad på kungsflygeln och skulle bli försvagad när vit avancerade framåt. Det var precis det som hände. Båda spelade på vinst när Karjakin spelade 34…g5 och när Carlsen spelade 38.g4, möjligen påverkad av att Karjakin hade mindre tid på klockan. Karjakin kunde bryta upp h-linjen med 38…h5 och i ett senare skede dessutom spela det positionella bondeoffret 42…d4!. Detta är ett klassiskt bondeoffer i spel med olikfärgade löpare i kombination med tunga pjäser eftersom initiativ och angrepp är a och o och inte material. I detta läge var Carlsen mycket pressad och det är tveksamt om han hade klarat detta om Karjakin spelat det naturliga 43…Rh8 istället för 43…Bd5?. Under presskonferensen sade Karjakin att han sett varianten efter 43…Rh8 men inte spelat den på grund av 44.Qe4 Qh6 45.Kf1 Qh1+ 46.Ke2 Rd8 47.Rf1 och vit klarar sig. Han hade i denna variant förbisett det inte alltför svårfunna 46…Qa1. GM John Nunn rekommenderar istället 46…Bd5 med obehagligt spel för vit i sina kommentarer på Chessbase. En sådan här missad, inte alltför svårfunnen, variant indikerar att båda spelarna är trötta efter tre ytterst tuffa och långa partier där spelarna inte sparat på krutet. Det är sju partier kvar och i de två nästföljande partierna har Karjakin vit. Det säger sig självt att dessa partier är kritiska och den som har det psykologiska övertaget är förstås Karjakin. Hans problem kan dock vara att han är för inställd på att spela på säkerhet. Nu måste han alltså ställa om då han har initiativet i matchen men det är också då Carlsen kan bli farlig som visade märkbar irritation över sitt spel under presskonferensen.

Det femte partiet kan spelas igenom i sin helhet med lättsamma kommentarer på en roterbar bräda på The Week in Chess.

Det finns även en roterbar (Ctrl-B) bräda på Chessbase där man kan spela igenom partiet med avancerade kommentarer av GM John Nunn.

Det sjätte VM-partiet Karjakin-Carlsen spelas ikväll, fredag, kl. 20.00.

Livesändning med GM Loek van Wely, Holland och GM Eric Hansen, Kanada.

 Nov 16

Det fjärde partiet visade precis som det tredje partiet vem som för taktpinnen i matchen. Det är alltså Carlsen som är angriparen och Karjakin försvararen. Det hela började med att Karjakin gjorde en felräkning och sedan drog det undermåliga 19.Bxc4?. Erfarna spelare med den spanska spelöppningen vet att de vita löparna oftast blir starkare än de svarta och det är därför de sällan byts bort utan något rejält i utbyte. Carlsen spelade efter det inkorrekta avbytet successivt till sig en teknisk vinstställning då han i praktiken hade en extra bonde på kungsflygeln i kombination med en aktivare kung och löparparet. Under presskonferensen kritiserade Carlsen sig själv för att ha varit slarvig som tillåtit Karjakin att sätta upp en fästning efter det komprometterande 45…f4. Carlsen argumenterade att han generellt inte trodde på fästningen som en försvarsidé eftersom Anand gång på gång i sämre ställningar försökt skapa ointagliga ställningar som raserats. Carlsen insåg därför inte att ställningen var remi förrän hans kung stod på b3 och det inte gick att komma vidare. Oftast brukar det finnas dragtvångsmekanismer eller något forcerat fördelaktigt avbyte men alltså inte här. Carlsen håller med om att Karjakin är en bra försvarsspelare men anser samtidigt att det är bättre att vara den som angriper än den som försvarar sig. Den enda fråga man ställer sig är hur länge Karjakins försvarsspel kommer att hålla. Det är åtta partier kvar i matchen och i två av partierna har Karjakin klarat halvan med mycket darr på ribban. Kommer det femte partiet, då Carlsen för de vita pjäserna, att vara den stora vändpunkten i matchen? Det ser onekligen ut så.

I nedanstående videor framlägger GM Daniel King respektive världstvåan GM Fabiano Caruana sina synpunkter på partiet. Därefter följer kommentarer av GM Peter Svidler och GM Eric Hansen från studion på Chess24 i Hamburg.

Det fjärde partiet kan spelas igenom i sin helhet med lättsamma kommentarer på en roterbar bräda på The Week in Chess.

Mer fylliga kommentarer finns på en vändbar bräda på Chessbase av Dorian Rogocenko.

Det femte VM-partiet Carlsen-Karjakin spelas på torsdag kl. 20.00. Idag onsdag är det en välbehövlig fridag för spelarna.

Kostnadsfri livesändning med ytterst kvalificerade kommentarer på engelska av GM Peter Svidler, Ryssland och GM Eric Hansen, Kanada.

Tidigare artiklar