Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









maj 01

Hej Håkan,

Tack för svar.

Mitt syfte var att förklara varför Malmö AS lämnar Elitserien och varför mitt bolag lämnar som sponsor. Förklaringen Malmö AS styrelse gav till SSF var inte tillfredsställande ur mitt perspektiv. Därav mitt inlägg.

Vad gäller förbättringarna du nämner nedan så tror inte jag att någon av dessa skulle locka fler sponsorer, utan dessa är mer riktade mot redan initierade schackspelare.

Jag hade istället hoppats på att SSF lagt fram en strategi om hur Elitserien skulle kunna locka fler sponsorer, på så sätt få in mer pengar och på sikt skulle Elitserien kunna bli mer attraktiv.

Schackakademiens förslag var en vision och ett försök att ge ett antal idéer som skulle kunna fungera som en startpunkt, samtidigt som vi då hade initialt garanterat kostnaderna för att dra igång bl a livekommentering, sponsornätverk och relaterade aktiviteter. Att nu både Malmö AS och Team Viking drar sig ur är ett oroande tecken på att Elitserien har stora problem.

Mycket har utvecklats mycket positivt i svenskt schack de senaste åren. Grand Prix som blivit en succé för att nämna ett exempel (dock bör man höja prissummorna om möjligt för att locka fler toppspelare). Däremot tror jag förbundet har mycket att jobba med för att få in sponsorer vilket utöver själva intäkterna vore också viktigt för att sprida schack till en bredare publik via Internet, TV och annan media.

Hursomhelst tack för dessa fyra år och jag kommer säkert följa Elitserien under kommande säsong, även om den inte kommer ha samma nerv utan Team Viking och Malmö AS!

Stefan Printz



apr 29
Hej Stefan!
Eftersom jag är omnämnd i ett mejl som kommit till Sveriges Schackförbunds kansli idag vill jag gärna ge dej ett svar. Och att du får det svaret omgående.
Den notis som jag skrev för schack.se den 25 april är baserad på klubbens situation (Malmö AS). Inte ur ett sponsorperspektiv, vilket är en intern diskussion mellan er/dej och Malmö AS.
Jag fick ett skriftligt besked den 8 april från Malmö AS att de drar sig ur Elitserien efter styrelsebeslut. Jag bekräftade direkt att beslutet var mottaget och att vi inte skulle informera förrän spelarna fått denna information. Detta koordinerades till slut till den 25 april och den aktuella notisen.
Ur brevet, som för övrigt skickades med kopia till Roger Magnusson, Martin Silwer, Joakim Wahlström och Alexander Elofsson i Malmö AS, fanns ingenting av de argument du beskriver i ditt brev. Som skäl angavs citat: … på grund av kostnadsskäl”. Och senare i brevet citat: … vore en allt för stor belastning på klubbens ekonomi”. Inga andra argument. Detta är grunden till texten i notisen. Ur ett klubbperspektiv är den alltså helt korrekt.
I ditt brev anger du helt andra skäl för klubben att dra sig ur, men som jag tolkar det är det avvägningar som du som sponsor (inte klubben) har gjort och skall göra. Och beslut som du som sponsor tar.
Mycket riktigt har både jag och Carl Fredrik Johansson fått ett mejl av dej den 20 december 2017 med idéer om hur man kan utveckla Elitserien / Superettan. Det är mycket uppskattat med förslag och idéer och inte minst engagemang. Jag kan bara beklaga att jag inte direkt svarade dej detta och att vi i Tävlings- och regelkommittén tar med oss detta i det fortsatta arbetet att utveckla svenskt tävlingsschack och i det är fallet Elitserien / Superettan. Precis som vi försöker hantera alla idéer som kommer oss till del.
Vid sammandraget i mars bytte vi några ord i spellokalen medan vi tittade på våra respektive lag. Jag kan inte minnas att jag varit negativ till idéerna eller sagt att det inte är aktuellt. Inte heller att jag sagt att jag inte läst underlaget. Jag tror att de som känner mej vet att jag också är visionär och brinner för att utveckla det vi håller på med. Men utvecklingen måste vi göra stegvis.
Här är några exempel på vad vi tycker är viktigt för att lägga grunden till en stark Elitserie / Superettan över tid. Punkter som är genomförda eller under arbete:
– livesändningar och fler bräden så att flera kan ta del av schacket på avstånd
– utvecklingen av medlemssystemet som skall underlätta för lagledare och spelare
– förbättrad resultatrapportering i både spellokal och på nätet
– utbildning av domare
– övertagande av ansvar till att SSF är helt ansvarig för sammandragen
– rekryteringen av Mats Sjödin som operativt arbetar med tävlingarna
– utsortering av hotell och spellokaler så att vi successivt får bättre och mer anpassade lokaler
Men mycket arbete återstår! Närmast på tur står SSF nya plattform för webbsida som lanseras innan nästa säsong och som möjliggör en helt annan presentation av de olika verksamheterna.
Det är först i ditt brev daterat idag som det framkommer att du som sponsor har ställt krav på olika aktiviteter för att vara med och sponsra Malmö AS. Det är inget som jag heller hört via Malmö AS. Ingenstans i förslagen framgår det att du överväger att dra dej ur om inte dessa genomförs. Jag hade gärna tagit en diskussion om detta och även tidtabellen för när de olika stegen skall genomföras kommande år.
Jag är den första att beklaga Malmö AS beslut, men har full respekt för styrelsen i klubben beslut. Man vill inte riskera verksamhet som man byggt upp under många, många år för kortsiktiga framgångar för ett representationslag.
Vill du se beslutet / brevet från Malmö AS kan du säkert få det via ordförande eller lagledare.
Avslutningsvis noterar jag mycket positivt att du vill fortsätta att sponsra svenskt schack genom professionella spelare och ungdomar. Det är mycket skönt att höra!
Trevlig helg!
Hälsar / Håkan Jalling
ordförande i Tävlings- och regelkommittén


apr 27

För ca två veckor sedan tog Malmö AS beslutet att lämna ifrån sin plats i Elitserien.

Igår publicerade SSF nyheten på hemsidan www.schack.se och som huvudsponsor via mitt bolag Mobile Labs vill jag göra följande klargörande.

Skälen till att Malmö AS drar sig ur Elitserien beror i huvudsak av följande två skäl:

  1. Förbundet har tydligt visat under dessa år att det inte finns några ambitioner att göra Elitserien attraktivare för sponsorer. Bl a har jag och Ingemar Falk som ledamöter i Svenska Schackademien tagit fram ett förslag som skulle gett Förbundet minst 30 000 SEK per sammandrag för att bl a anordna live-kommentering och VIP-lougne för sponsorer. Från Akademiens sida har vi också erbjudit oss att bistå med ett arbetsutskott för att stötta detta. Förslaget möttes närmast av stående ovationer på Svenska Akademiens möte i december. Äntligen skulle vi få en attraktivare Elitserie! Förbundets representanter i form av Carl-Fredrik Johansson och Håkan Jalling, som jag varit i kontakt med, meddelade mig nu senast under slutsammandraget i Stockholm att man inte läst igenom presentationen, detta tre månader efter att den skickats. Jag tycker i övrigt Carl-Fredrik och Håkan gör fantastiska insatser för schack i Sverige, men ignoransen vi bemötts med i detta avseende är för mig helt obegriplig. Åtminstone kunde vi fått besked om att förbundet inte är intresserade av att locka sponsorer till sig eller i övrigt förbättra arrangemanget kring Elitserien. Elitserien skulle kunna b li en av de finaste begivenheterna inom svensk schack, men förbundet väljer onekligen istället att köra Elitserien i botten. Som sponsor och som medlem av Svenska Schackakademien vill jag inte längre stödja en sådan utveckling. Jag har också pratat med många andra företag som sponsrar schack och man ser inget sponsorvärde i Elitserien. Min övertygelse är att sponsring är viktigt och ovärderligt för att bibehålla en hög nivå i den svenska Elitserien.

 

  1. I anslutning till ovanstående besked från SSF, eller skall vi kalla det icke-besked, meddelade Malmö AS styrelse mig att man för säsongen 2018-19 och framgent inte längre ville prioritera Elitserien och i princip inte längre vill betala någonting av kostnaderna. Strategin tidigare har varit att Malmö AS har haft som mål att successivt öka antalet sponsorer, intäkter och antalet personer som jobbar med Elitserien och marknadsföring. Med detta besked slog man nu således in på en väg i diametralt motsatt riktning och stick-i-stäv mot den överenskommelse som gjordes inför första säsongen 2014-15, då mitt bolag gick in som huvudsponsor.

Givetvis finns ekonomi och pengar med i bilden, men det stämmer inte som schack.se skriver att det skulle varit avgörande. Dock skall erkännas att den nyliga bortgången av klubbens andra största sponsor, Ingvar Nilsson, givetvis inte förbättrat situationen men på intet sätt avgörande för beslutet. Vi skänker en extra tanke till Ingvar och även tilll klubbens nestor Åke Andersson som var starkt engagerade i Elitserielaget.

Egentligen har vi från bolagets sida ställt oss positiva till att fortsatt stödja Malmö AS Elitserielag, men inte under nuvarande omständigheter. Jag har via mitt bolag gjort den här satsningen tillsammans med Malmö AS för vi ville helt enkelt ha kul med schack och stötta våra svenska och utländska spelare på den högsta nivån. Samtidigt tycker jag det har varit ett visst värde i att visa övriga schack-Sverige vad man kan åstadkomma med en klubb om bara viljan och ambitionen finns. Framgent kommer vi istället att göra individuella sponsorsatsningar på professionella spelare och ungdomar som satsar seriöst. Vi håller dock dörren öppen för framtiden under förutsättning att Elitserie-arrangemangen förbättras och utformas på ett sätt så att dessa ger ett mervärde för sponsorer. Som en bra förebild kan man ha den årliga TePe Sigeman-turneringen, arrangerad av Limhamns SK, vilka utöver själva turneringen anordnar nätverksträffar under hela året. På ett bra sätt visar de hur man kan skapa ett mervärde för företag som väljer att sponsra denna fina turnering.

Jag vill tacka Malmö AS som klubb och alla spelare i Malmö AS för de här åren. Jag kommer framför allt sakna den laganda och team-spirit som vi skapade i Malmö AS under dessa fyra år.

Vänligen,

Stefan Printz

CEO

 



okt 20

Sveriges Schackförbunds styrelse har idag 20 okt. svarat på det öppna brevet angående Martin Lokanders deltagande i Junior-VM. De erkänner brister i ärendet och beklagar att det har fattats ett beslut utan tillräckligt med underlag. De lovar också att se över sina rutiner för att undvika fler fall av det som just har skett. Svaret kan läsas i sin helhet på schack.se men kommer inte att publiceras i nästa nummer av Tidskrift för Schack.



okt 19

Stockholms Schackförbunds hemsida kan man läsa att FM Martin Lokander, Sveriges bäste junior, blivit felaktigt behandlad när det gäller uttagningen till Junior-VM. Detta har sin upprinnelse i att Lokander i demokratisk anda tackade nej till att deltaga i Junior-SM i Uppsala i år, eftersom han hellre ville spela i starka internationella turneringar för att spela för IM och GM-normer och därmed prioritera sin egen utveckling, istället för att tvingas vara en förebild för juniorer under SM-spelet. Lokander fick till slut efter mycket om och men spela i VM men kräver en ursäkt från Sveriges Schackförbund. Brevet, inklusive alla turer, kan läsas i sin helhet genom att klicka på denna länk.

Martin Lokander väntar på en ursäkt från Sveriges Schackförbunds ledning. (Foto: Lars OA Hedlund)

Martin Lokander väntar på en ursäkt från Sveriges Schackförbunds ledning. (Foto: Lars OA Hedlund)



maj 07

Sverigemästaren från 1996 års SM – IM Robert Åström -kvalificerade sig som bekant till årets SM-grupp  genom att vinna Mästar-Elit förra året. På schack.se framkommer det att han överklagat förbundskaptenens uttagning då han felaktigt tagits bort från den publicerade uttagningen. Åström kritiserar Sveriges Schackförbund i ett öppet brev för deras beslut som innebär ett jäv när det gäller en av de tillsatta domarna.

Det öppna brevet publiceras här nedan i sin helhet kompletterat med ett svar från Sveriges Schackförbund.

Öppet brev från Robert Åström (brevet skrevs innan ärendet överklagades till styrelsen)
Jag är anmäld till SM-gruppen i Sunne i sommar. Att jag saknades i den redan publicerade uttagningen beror på ett missförstånd som kan hänga samman med att jag har framfört ett krav på att risk för jäv ska undanröjas.
Mitt krav är att Tapio Tikkanen inte får vara domare i SM-gruppen samtidigt som Hans Tikkanen spelar. Om jag inte tar alldeles fel så är Tapio far till Hans. Här gäller det alltså att undvika den starkaste formen av släktskapsjäv.

Förbundets position hittills är att domarna Tapio Tikkanen och Sverrir Thor ska dela på ansvaret med tillägget att Tapio inte får döma i Hans partier. Det förfarandet eliminerar inte alla jävsituationer och tar inte bort spekulationer kring vem som eventuellt gynnas. Däremot behålls själva pinsamheten i det närmaste helt intakt, pinsamheten att pappa dömer i vår kanske finaste tävling.
Lösningen på problemet kan inte ligga långt borta om bara viljan finns. På en rak fråga såg Sverrir Thor inga större svårigheter med att han ensam dömer SM-gruppen. På ett stort arrangemang som SM finns alltid dugligt folk som kan assistera vid behov.
Hoppet står nu till att förbundets styrelse som sista instans reder upp situationen och sätter punkt för ett mindre trevligt inslag av vår schackhistoria. Jag kommer snart att inlämna en formell överklagan.

Robert Åström, Uppsala

Svar från berörda kommittéer i SSF:
Det är naturligtvis olyckligt att en spelare som är kvalificerad för SM-gruppen väljer att inte delta, men som vi ser det är det ingen tvekan om att Robert Åström själv valt att låta bli att spela. Robert ställde ett tydligt ultimatum i samband med sin anmälan till SM-gruppen – han spelar inte om Tapio Tikkanen dömer i SM-gruppen (om sonen Hans Tikkanen spelar). Om inte Tävlings- och regelkommittén (TK) tillmötesgick hans krav gällande domartillsättningen skulle han inte vara med. I flera mejl och telefonsamtal upprepades detta – Robert skulle inte spela om Tapio var domare. TK meddelade förbundskaptenen, som tar ut SM-gruppen, att Tapio Tikkanen självklart inte dömer sonens partier och eventuella särspel med Hans Tikkanen inblandad, men att Tapio tillsammans med den andre domaren Sverrir Thor i övrigt har ett gemensamt ansvar för såväl SM-gruppen som alla andra klasser i SM. Trots dessa klarlägganden fortsätter Robert att vara mycket tydlig med att han inte kommer att spela SM-gruppen. Det är omöjligt att efter Roberts väldigt tydliga och upprepade ultimatum att förstå annat än han inte avser att vara med.

Vad gäller domartillsättningen är det ett faktum att vi har en liten domarpool i Sverige, men våra främsta domare är kända för både stor kunskap och integritet. Såväl i SM som till exempel i de allsvenska sammandragen är det svårt att undvika gränsfall och de försöker vi då hantera på bästa möjliga sätt. När det är möjligt har vi flera domare så att man i känsliga fall, det kan till exempel handla om släktskap eller att man spelar i samma klubb, kan lämna över beslutet till någon annan. Sedan SM i Borlänge 2014 har vi två SSF-domare på plats, Tapio Tikkanen och Sverrir Thor. De delar på ansvaret för hela tävlingen och de skall bägge ha möjligheten att agera om så krävs, med undantag av det som nämnts ovan.

Robert Åström hänvisar till något Sverrir Thor har sagt, som dock helt är taget ur sitt sammanhang. Vi är helt överens om att den lösning som TK har valt är den bästa för SM. Tapio är en mycket väl ansedd domare med stor integritet och många års erfarenhet av att döma Schack-SM och SM-gruppen. Alla faktorer sammantaget anser vi att han är den av våra domare som är mest lämpad för uppdraget.

För Elitkommittén, där förbundskaptenen rapporterar, samt för Tävlings- och regelkommittén.

Sverrir Thor, ordförande EK
Håkan Jalling, ordförande TK



feb 02

Vid kongressen i Örebro 2013 fick CS i uppdrag att öka medlemsantalet och arbeta för ”aktivare medlemmar”. Dessutom ville man öka antalet verktyg för klubbar och distrikt. Nu sjösätter SSF en Klubbschackskommitté som skall hjälpa schackklubbarna i landet att utveckla sin verksamhet. Till att börja med vill kommittén samla in tips och förslag och därför går vi ut med denna enkät. Tag chansen att vara med och utveckla Schacksverige!

(1) Tips från er klubb
Vi vet att många klubbar har bra idéer. Kom med förslag och tips om hur ni har utvecklat er klubbs verksamhet och som ni vill dela med er av till andra.

(2) Områden som ni vill ha tips om.
Här kan ni ange områden som ni skulle vilja utveckla inom er klubb men inte vet hur.

(3) Hur man sprider idéer mellan klubbar.
Hur tycker ni att man bör sprida tips och förslag mellan klubbarna i Schacksverige?

Vi ser gärna att ni besvarar enkäten så snart som möjligt. Skicka era förslag till klubbschack@schack.se

Det går även bra att skriva förslagen direkt på Schacksnack.

För Klubbschackskommittén 2015-02-01:
Cajsa Lindberg Kalmar SK, André Nilsson Västerås SK och Ulf Wallgren Solna SS



dec 23

Veckans fråga i högerspalten har varit: Vilken enskild personlig egenskap är den viktigaste för att bli framgångsrik inom schack? 116 röster (knapptryckningar) ledde till följande utfall:

Minneskapacitet = 18 röster (16%)

Någon egenskap som inte nämnts = 17 röster (15%) (här får de läsare som tryckt på detta alternativ gärna exemplifiera i kommentarfältet vilken personlig (psykologisk) egenskap som åsyftas!)

Vilja = 15 röster (13%)

Intelligens = 14 röster (12%)

Intuition = 12 röster (10%)

Energi = 9 röster (8%)

Koncentration = 9 röster (8%)

Starkt psyke = 8 röster (7%)

Fantasi = 7 röster (6 %)

Fysisk kondition = 3 röster (3%)

Skaparförmåga = 3 röster (3%)

Uthållighet = 1 röst (1%)

Orginalitet = 0 röster (0%)

Det som frapperade mest med denna ovetenskapliga undersökning var hur lågt utfallet blev på erkänt viktiga psykologiska egenskaper som fantasi (6%), skaparförmåga (3%) eller orginalitet (0%). Garry Kasparov, Michal Krasenkow, David Bronstein och många andra har hävdat att fantasi är en av de viktigaste egenskaperna för att uppnå framgångar inom schack. Är det också inte oroande att minneskapaciteten sätts så högt? Ska man tolka det här som att schack är ett spel man lär sig utantill utan någon som helst förståelse? Anledningen till att det blev hela 17 röster på någon egenskap som inte nämnts kan möjligen bero på att tekniska egenskaper som exempelvis varianträkning eller slutspelsteknik har blandats ihop med psykologiska egenskaper. Det skulle kanske ha betonats att det handlade om en egenskap hos personen snarare än i själva speltekniken. Eller är det höga röstantalet för att någon eller några viktiga personliga egenskaper har missats?

 



okt 03

Jag har en tid funderat på hur man skulle kunna förbättra och påverka sitt ELO-tal utan att delta i turneringar (IRL).

Att spela mot en dator via nätet går ju utmärkt om man på något sätt kunde eliminera fuskmomentet.

Om man kunde eliminera fuskproblemet skulle det vara en fantastisk tjänst att bygga upp.

Naturligtvis har andra funderat i samma tankebanor och det märkte jag då jag upptäckte FIDE Online Arena.

Jag är övertygad om att detta blir ett komplement till turneringar i framtiden för de spelare som vill förbättra sin spelstyrka och Elo-tal.

Det skulle vara intressant att inleda en diskussion och höra om läsarna har någon erfarenhet eller kommentarer runt detta.

Artikelförfattaren Kjell Jernselius (Foto: Lars OA Hedlund)




sep 24

Det är ett välkänt yttrande att 10.000 nedlagda träningstimmar ska räcka för att uppnå stort mästerskap inom praktiskt taget vilket område som helst och att det till och med kan kompensera avsaknad av talang. En studie har gjorts av Brooke Macnamara på Case Western University, när hon var student på Princeton, som pekar på motsatsen. Studien kommer till slutsatsen att egen träning endast påverkar de individuella skillnaderna marginellt. Inom vissa områden så lågt som 1% och inom andra som högst 26% Enligt denna studie kan hårt arbete knappast kompensera för en avsaknad av talang och resultaten av hårt arbete är inte så stort som gemene man har trott. Frågan är dock i hur hög grad hårt arbete lönar sig inom schack?  Allt detta kan man läsa om i en engelsk artikel av Dennis Monokroussus som även inkluderar länkar till studien. Studien tar bland annat upp musik, spel och sport som skulle kunna appliceras på schack. Ja, vad säger ni läsare? Kan man som Alexander Kotov menade i sin berömda klassiker Vägen till mästerskap i schack arbeta sig till en GM-titel?

Sveriges första seriösa bok om schackträning?

 





Tidigare artiklar