Tidigare artiklar

  • Paris GCT 2017
  • Ny omröstning i högerspalten
  • Altibox Norway Chess 2017
  • EM i Minsk 2017
  • Tidigare...
KommenteraSnabbschack- och blixtturneringen Paris Grand Chess Tour är den första av fem deltävlingar i Grand Chess Tour 2017 och äger rum 21 - 25 juni. De tre första dagarna spelas snabbschack och de två återstående blixt. Det är tack vare det generösa sponsorstödet av Colliers International, Vivendi och DailyMotion som Paris har bidragit med en turnering sedan 2016. Tävlingen spelas i CANAL FACTORY - Les Studios de Boulogne. De engelska kommentarerna kommer att vara GM Yasser Seirawan, IM Jovanka Houska, GM Maurice Ashley GM Romain Edouard och GM Cristian Chirila. Deltagarna är stormästarna Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura, Wesley So, Maxime Vachier Lagrave, Sergej Karjakin, Fabiano Caruana, Alexander Grischuk, Shakhrijar Mamedjarov, Fabiano Caruana, Veselin Topalov och Etienne Bacrot. Livesändning kl. 14.00

Läs de 4 kommentarernaEnligt Schacksnacks läsare är det en tredjedel av drygt 100 röstande som anser att Sveriges enda schacktidskrift Tidskrift för Schack är överflödig i dagens Internetsamhälle. Detta innebär att cirka 67 % tycker att tidskriften har en funktion även om cirka en tredjedel anser att tidskriften ska vara gratis som den för närvarande är. Det är dock intressant att mer än en tredjedel (37 %) kan tänka sig att betala för tidskriften så Sveriges Schackförbund borde kanske överväga denna möjlighet som ett godtagbart alternativ och höja statusen på sin egen tidskrift. Den nya omröstningen handlar om att ta ställning till vem eller vilka som är världens just nu bästa kommentator eller kommentatorer. Varsågod och tryck på ett av dem fem första alternativen.

Läs de 14 kommentarernaIdag kl. 16.00 börjar superturneringen Altibox Norway Chess 2017 på allvar. Igår var det en blixtturnering för att utröna de olika startnumren för spelarna. Magnus Carlsen vann med de sagolika siffrorna 7.5/9 (= kross) och valde startnummer 3 för att försäkra sig om fem vita och fyra svarta. De övriga deltagarna platsar nästan alla på 10-bästa-listan då det i ratingordning handlar om Wesley So, Fabiano Caruana, Vladimir Kramnik, Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian, Viswanathan Anand, Hikaru Nakamura, Sergej Karjakin och Anish Giri. Vi får alltså stå ut med att spelare som Shakhrijar Mamedjarov, Ding Liren och Veselin Topalov inte finns med i startlistan men man kan ju inte få med alla i en och samma turnering! Missa inte livesändningen med det populära radarparet GM Nigel Short och Dirk Jan Ten Geuzendam.

KommenteraDet har i skrivande stund avverkats fem ronder i Europamästerskapet i tvåmiljonersstaden Minsk, Vitryssland. Nio superstormästare över 2700 deltar bland de 397 deltagarna. Högst rankad är GM David Navara med 2739. Lite överraskande är det ingen av dessa nio som leder turneringen utan det är fyra GM i ratingspannet 2605-2688 som leder med 4.5 poäng. Sveriges högst rankade spelare 27. GM Nils Grandelius och Sverigemästaren/Nordenmästaren 133. GM Erik Blomqvist 3 poäng har gjort godkända insatser med sina 3.5 respektive 3 poäng. Idag, söndag, är det en välbehövlig vilodag för spelarna och den sjätte ronden tar vid i morgon, måndag, kl. 14.30, svensk tid. Grandelius har blivit lottad att möta GM Nijat Abasov från Azerbajdzjan och Blomqvist WFM Bibisara Assaubayeva från Ryssland. Hemsida

Kommentera
Dear Chess friend Victoriano's auction is now in progress and will end TOMORROW on 28th June. 29 object wil go under the hammer. You should take a look. Best regards Lund Chess Academy


KommenteraDen andra deltävlingen av FIDE Grand Prix börjar idag 12 maj och pågår till den 21 maj. Arton av världens bästa spelare är deltagare i Moskva, dock ingen medlem från 2800-klubben. I skrivande stund leder Hou Yifan genom sin svarta vinst mot Ian Nepomniachtchi i och med att de övriga partierna slutade med remi. Hennes vinstföring i Semi-Tarrasch kan spelas upp på Chessbomb liksom de övriga partierna. Det längsta partiet var det mellan Pentala Harikrishna - Jon Ludvig Hammer som gick att följa till kl. 20.00. Harikrishna lyckades med bedriften att försvara ett tufft slutspel. Favorit är världsfemman Maxime Vachier-Lagrave följd av världssexan Shakriyar Mamedjarov och världsnian Hikaru Nakamura. Dagliga livesändningar kl. 13.00 utom på onsdag följer man på worldchess.com med engagerade och kvalificerade kommentarer av GM Evgenij Miroshnichenko.

Läs de 5 kommentarernaDet är snart dags för den traditionella stormästarturneringen Sigemanturneringen som börjar på onsdag den 10 maj. Deltagarna är i ratingordning Pavel Eljanov, Ryssland (2755) Jobava Baadur, Georgien (2713) Nigel Short (2688) Nils Grandelius, Sverige (2655) Erik Blomqvist, Sverige (2546) och Harika Dronavalli, Indien (2531). Den mest meriterade i sällskapet är Short men favoritskapet bär Eljanov som ju regelbundet tampas med de absolut bästa spelarna i världen. På hemsidan publiceras det intervjuer av alla deltagarna och speciellt intervjun med Short bör lyftas fram. Exempelvis nämner Short att en sådan här typ av tävling skulle kunna kallas för sprint då den består av sex deltagare och är enkelrondig.

KommenteraFörstahandsfavoriten Anish Giri säkrade turneringssegern med en vinst i den sista ronden av den 10-rondiga Reykjavik Open. Därmed hamnade Giri på 8.5 poäng, en halv poäng före stormästarna Jorden van Foreest, Sergei Movsesian, Abhijeet Gubta och Rilton-bekante Gata Kamskij. En mycket bra turnering gjorde Sveriges högst rankade spelare GM Nils Grandelius som tog 7.5 poäng. Han besegrade andrahandsfavoriten Dmitrij Andrejkin och spelade remi mot Giri och Jobava Baadur. Han tog alltså mer än 50% mot de tre högst rankade som alla hade en bit över 2700. Detta säger något om den potential Grandelius har i bataljerna mot världstoppen. Han gjorde en ratingprestation på 2757! GM Erik Blomqvist tog lika många poäng som Grandelius men hans ratingprestation var blygsamma 2443. Mer information finns på turneringens hemsida.

Jun 17

Världsmästaren Magnus Carlsens formsvacka har nog inte undgått någon men vem hade trott att världsettan skulle komma näst sist? Den enda trösten i bedrövelsen var att han lyckades besegra Sergej Karjakin i deras inbördes parti och detta var ju något han inte lyckades med under VM-matchen i de klassiska långa partierna. Carlsen är en erkänt skicklig blixt- och snabbschackspelare men det har gått grus i maskineriet med den längre betänketiden på sistone.

Det var också överraskande att förra årets VM-utmanare Sergej Karjakin kom sist men någon måste ju komma sist. Han brukar spela bra i Norge som han har visat med sina två turneringsvinster av just denna tävlings två första upplagor.

Carlsens jättelika magplask med 4 poäng av 9 var mer överraskande än att Levon Aronian vann tävlingen med 6 poäng av 9, en poäng före Hikaru Nakamura och Vladimir Kramnik. Aronian kommer från en turneringsvinst i Grenke och har visat toppform under en längre period. Han har i en intervju sagt att han har bättre koncentration nu än tidigare då han föredrog att umgås med kompisar istället för med schackbrädan. Det blir intressant att se om världsfyran Aronian i en nära framtid kan bli en seriös utmanare till Carlsen men man ska inte glömma bort att det trots allt är stor skillnad på matchspel och turneringsspel. De nuvarande turneringsreglerna inom VM-schacket gynnar också Carlsen vilket vi såg i den senaste VM-matchen då det gäller att man är bra inom de snabbare formerna i schack.

Här nedan publiceras den officiella livesändningen med New in Chess chefredaktör Dirk Jan Ten Geuzendam och GM Nigel Short.

I nästföljande lite kortare klipp går den uppskattade kommentatorn Daniel King igenom höjdpunkterna i den sista ronden.

Chess24:s livesändning gör att det nästan blir för mycket av det goda. Som tur är sparas dessa långa klipp och vi kan se dem om och om igen när vi känner för det. Vi är vana att radarparet GM Jan Gustafsson och GM Peter Svidler hjälper de initierade tittarna att förstå vad som händer i partierna men denna gång är det med ett svenskt inslag då GM Nils Grandelius ersatt Svidler. Den som vill titta på Grandelius som kommentator hänvisas till de tre sista ronderna.Jun 15

Läs mer »Jun 14

Läs mer »Jun 13

Läs mer »Jun 12

Den tidigare världstvåan Levon Aronian håller ännu en gång på att etablera sig i 2800-klubben och kanske han rentav är på väg att bli tvåa igen? Han har spelat strålande i Norway Chess och leder med 4 poäng av 6. Det kanske inte låter så märkvärdigt med 67 % men då får man betänka att han möter 10 av världens just nu 12 bästa spelare. Exempelvis världsmästaren Magnus Carlsen har inte lyckats vinna ett enda parti och har 2.5 poäng. Carlsen brukar av tradition inte lyckas i denna tävling och minnesgoda läsare kommer säkert ihåg att Karjakin vunnit denna tävling två gånger och Topalov en gång. Däremot vann Carlsen förra året. Förmodligen är det pressen från hemmaplanen som påverkar spelet. I morgon är det dock fridag och det brukar gynna spelare som behöver ladda om batterierna. Dessutom blir det byte av lokal till de tre sista ronderna så det kan bli intressant sant att se om någon gynnas eller missgynnas av denna omställning.

I morgon är det fridag och rond 7 är på onsdag.

Här följer GM Daniel Kings kommentarer av partiet Kramnik och Nakamura som spelades i den femte ronden. Kramnik var på slutet rejält pressad av svarts torn och löpare mot sitt torn och sin springare trots bonde över. Klichén att torn och löpare är starkare än torn och springare vederlades av Kramnik som visade att springaren med sina taktiska färdigheter inte är att leka med, i alla fall inte i kombination med ett torn.

GM Jan Gustafssons och GM Peter Svidlers livekommentarer från samma rond kan man ta del av i nedanstående klipp.Jun 12

 

Läs mer »Jun 10

Läs mer »Jun 08

Läs mer »Jun 06

 

Läs mer »Maj 22

Det blev en stor framgång för Kina i den andra deltävlingen av FIDE Grand Prix. Ding Liren segrade med 6 poäng på de nio ronderna. Ding Liren har med sin turneringsseger tagit ett kliv upp på 10-bästa-listan och är rankad nia i världen med sina 2784,6. Det lär inte dröja länge innan han hör till den exklusiva 2800-klubben. Dit har Shahkriyar Mamedyarov för första gången sällat sig genom sin andraplats en halv poäng bakom Ding Liren. Mamedyarov har i skrivande stund exakt 2800,0 och är rankad femma i världen. Hou Yifan kom på en hedrande tredje till nionde plats med 5 poäng och var elovinnaren med 14.1 pluspoäng. Hon är på god väg mot 2700.

Alla partierna kan spelas igenom antingen på The Week in Chess eller Chessbomb

Partiet i sista ronden mellan Ernesto Inarkiev och Hou Yifan ska inte missas. Inarkiev spelade kreativt och okonventionellt med damflygellöparen men Hou Yifan lät sig inte imponeras eller förvirras utan räknade obarmhärtigt ut sin motståndare genom att bland annat byta ut en centrumbonde mot en flankbonde för att till slut vinna med ett taktiskt trick. Spela igenom partiet från drag 19 när vit just har utfört löpardraget till b2.

Resultat

Här nedan följer partiet mellan Boris Gelfand och Ding Liren som spelades i den sista ronden.

Tidigare artiklar