Tidigare artiklar

  • Ny omröstning
  • Tan Zhongyi hedrad
  • Ongoing auctions
  • Ongoing auction
  • Pia Cramling förlorade
  • Dam-VM 2017 – Live
  • Tidigare...
Läs kommentarenDet rapporteras för lite om damschack i Tidskrift för Schack menar Susanna Berg på sin blogg Schackelina.blogg.se. Bakgrunden till detta är ett beslut om att ta bort damspalten i TfS. Vad säger läsarna? Borde det finnas en damspalt i Sveriges enda schacktidskrift? Lägg din ja- eller nej-röst genom att klicka en gång i omröstningsspalten på höger sida.

Läs de 5 kommentarernaVärldsmästaren Tan Zhongyi har i Shandong-provinsen i norra Kina blivit hedrad med en belöning på 100.000 yuan och en värdefull safir från det berömda företaget Jingzhi. Tan Zhongyi erkänner att det var en överraskning att vinna VM för damer men har lovat att jobba ännu hårdare framöver för mer framgångsrika resultat. Det är redan två kinesiskor på 10-bästa-listan och en till är alltså på ingång. Många spår att Kina är det nya framtidslandet i europeiskt schack om några år, både på damsidan och herrsidan. Det går att läsa mer på Chessdom.    

KommenteraLund Chess Academy's auction is now in progress and will end on March 10. 229 lots will go under the hammer. Many interesting bibliographies, tournament books, magazines and other issues are present at this auction. Valerio Luciani's auction is now in progress and will end TODAY on March 2. Take a look and make your move! Best regards Lund Chess Academy

Kommentera
Dear Chess friends.
Our member Valerio Luciani's auction is now in progress and will end on March 2. It contains 139 lots, mostly magazines, but also it offers a huge list of chess cancels. You ought to take a look. Best regards Lund Chess Academy


KommenteraPia Cramling blev oförtjänt knockad i det femte särspelspartiet men successiva snabbschackpartier genererar en ofattbar press när det gäller ständiga omställningar. Jämför med att spela ett klassiskt parti om dagen som innebär en helt annan rytm i dygnsprogrammet. Det har enligt vissa källor heller inte varit optimalt med support. Allt detta är mycket tråkigt för de som önskade henne en VM-titel och det finns inte någon som matchar hennes erfarenheter. I de fyra första partierna och den största delen av det femte partiet hade Cramling full kontroll på sin motståndare. I det fjärde snabbschackpartiet spelade hon Stein-inspirerat med den sicilianska muren av bönder på d6, e6, f6 och f7 ackompanjerad av löparparet. Det blev ingen vinst i det partiet men en dynamisk remi med mersmak. Cramling kommer att få fler chanser att bli världsmästare och vi ser fram emot detta.

KommenteraIdag, söndag, den mest populära dagen för den intresserade publiken, kan man följa VM-spelet mellan bland andra Pia Cramling och Alexandra Kosteniuk. Det första särspelspartiet (de två första klassiska partierna slutade med två remier) inleds kl. 12.30 och kan följas här med stormästarkommentarer av rutinerade GM Evgenij Mirosnichenko.

Kommentera
Karel Mokry's auction is now in progress and will end tomorrow on February 16. You should take a look! Many interesting items. Best regards Lund Chess Academy


Läs de 5 kommentarernaMissa inte WFM Susanna Bergs inlägg på sin blogg Schackelina.blogg.se i högerspalten där hon tar upp tre andra schacksidor, nämligen Schacksnack, Schack.se och larsgrahn.blogspot.com. Hon gör positiva jämförelser och diskuterar den fantasilösa latmaskfrasen "Hou Yifan har valt att inte försvara sin titel." Av en tillfällighet använde sig alla tre sidor av denna fras samtidigt. Huvudfrågan är om det kan anses vara ett plagiat att kopiera denna fras? Vad säger läsarna?

Feb 25

Sveriges hetaste affischnamn GM Erik Blomqvist deltar för närvarande i den starka och exklusiva öppna turneringen Aeroflot Open som pågår från 21 februari till 1 mars på hotell Cosmos i Moskva. Han är med i ett ytterst celebert sällskap då regerande Sverigemästaren endast är rankad 52:a! Fem spelare har över 2700 och högst rankad av dessa, och tillika favorit, är GM Yu Yangi, Kina. Blomqvist mötte just honom i den andra ronden och fick då sin första nolla i turneringen. Partiet kan spelas igenom på Chessbomb och det är mycket instruktivt då det visar hur man kan spela med löparparet. Yu Yangi utnyttjade en av de stora fördelarna med löparparet, nämligen att man lättare kan bestämma när man ska byta bort en av löparna. I detta parti var syftet att gå in i ett fördelaktigt slutspel med torn och olikfärgade löpare. I skrivande stund har Blomqvist 2 poäng av 5. GM Evgeniy Najer, Ryssland, leder med 4.5 poäng.

Poängställning och resultat

Officiell hemsida

Erik Blomqvist mäter just nu sina krafter med starka stormästare i Ryssland. (Foto av Lars OA Hedlund i ett annat sammanhang.

Erik Blomqvist mäter just nu sina krafter med starka stormästare i Ryssland. (Foto av Lars OA Hedlund i ett annat sammanhang.)Feb 02

För fjärde gången lyckades en av dem stora förhandsfavoriterna Nakamura ta hem turneringen i Gibraltar. Det skedde dock efter särspel mot först Yu Yangyi som besegrades med 3-1 och sedan Anton Gujarro som besegrades med 1.5-0.5.

En riktig otursturnering var det för den kvinnliga världsmästaren Hou Yifan då hon fick möta hela sju kvinnliga spelare. Det är ju inte för att möta kvinnliga spelare som hon spelar Gibraltar utan förhoppningen är förstås att få möta de starkaste spelarna på herrsidan. Hon har redan visat ett antal gånger att hon är världens bästa kvinna i schack och man kan förstå att motivationen inte är på topp om hon ändå tvingas spela mot lägre rankade kvinnor rond efter rond. I följande videoklipp ber hon om ursäkt för att hon inte var på spelhumör i sista ronden och i praktiken lämnade W.O. med några nonsensdrag.

Bäst placerade svensk blev GM Pia Cramling med 5.5 poäng följd av GM Erik Blomqvist 5 poäng. Det finns mer information på hemsidan.Feb 01

Inför den tionde ronden som spelas på förmiddagen kl. 11.00 i morgon har det utkristalliserat sig en spelare i ensam ledning och det är inte ett av de stora namnen. Den vi syftar på är den spanske stormästaren David Anton Guijarro (2650) som idag med de svarta pjäserna slog världsstjärnan Topalov. För två år sedan ståtade han med ett Elotal över 2800 efter att ha deltagit i Europacupen i Bilbao. Det talas mycket om Berlinvarianten i Spanskt parti idag men ett sunt och säkert recept är också Tjigorinvarianten. Det var stört omöjligt för Topalov att bryta igenom svarts försvar och till slut var det vit som hade alla defekterna i ställningen. Den stolte angreppsspringaren på f5 blev avbytt av löparen på c8 och därefter var det spel mot ett mål då vit hade ett komplex av svaga svarta fält som svart kunde utnyttja med sin springare mot vits dåliga löpare. Partiet kan spelas igenom här. Anton Guijarro har 7.5 poäng men en halv poäng efter jagar de åtta spelarna Nakamura, Vachier-Lagrave, Adams, Yu Yangyi, Ju Wenjun, Cheparinov, Gelfand och Edouard förstaplatsen. En oerhört dramatisk slutrond är alltså att vänta.

GM David Anton Guijarro har i morgon vit mot Storbritanniens starkaste spelare Mickey Adams. Av Robespierre36 - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34989703

GM David Anton Guijarro har i morgon vit mot Storbritanniens starkaste och solidaste spelare GM Mickey Adams. (Källa: Wikimedia Robespierre36)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morgondagens toppmöten ser ut så här:

Anton Guijarro – Adams

Gelfand – Vachier-Lagrave

Edouard – Nakamura

Yu Yangyi – Ju Wenjun

Matlakov (6.5) – Cheparinov

Mitt tips är att vinnaren i matchen Yu Yangyi – Ju Wenjun kan vara den slutliga vinnaren eftersom kineser är kända för att spela på vinst i sådana här lägen. Det känns då mer logiskt att tippa vitspelaren även om Ju Wenjun har knallform och kan vara den framtida världsmästaren för damer. De andra partierna slutar väl remi?

Om det är någon annan som vågar tippa den slutliga vinnaren är ni välkomna med åsikter och argument i kommentarfältet.

GM Erik Blomqvist har kommit ifatt GM Pia Cramling och båda står på 5 poäng. Den sistnämnde spelade mot Iturrizaga Bonelli, en stark stormästare från Venezuela. Han spelade dock mycket passivt i en London-uppställning och Cramling kunde vara fullt nöjd med sin öppning. Helt plötsligt började han spela aggressivt på kungsflygeln och Cramling gjorde det positionella misstaget att försvaga sig på den flygeln där hon blev angripen istället för att angripa på damflygeln där hon hade fördel i form av en kvalitativ bondemajoritet, för att låna ett uttryck av Nimzowitsch. Partiet avgjordes småningom på kungsflygeln med 33.Nxg5 och Cramling tvingades ge upp. Partiet kan spelas igenom med kommentarer av Stockfish på denna länk.

Apropå draget Nxg5, som har fått en renässans tack vare Carlsens parti mot Karjakin i Tata Steel Masters  2017, råkade även Short ut för detta trix som svart mot Edouard. Mystiken tätnar, för varför tillåter spelare av världsklass detta standardoffer? Kolla alltså upp även detta parti med frågeställningen varför detta sker.

Mer information och livesändning finns på turneringens hemsida.Jan 31

Åtta ronder har spelats i den 10-rondiga öppna turneringen i Gibraltar så det börjar dra ihop sig till sitt slut. Det är fem stormästare som delar ledningen på 6.5 poäng. Dessa är Anton Guijarro, Vachier-Lagrave, Nakamura, Yu Yangui och Topalov. Därefter följer 14 stormästare på 6 poäng. Bästa svensk är GM Pia Cramling som med sina 5 poäng är obesegrad. Idag spelade hon remi mot franske stormästaren Istratescu. Cramling har spelat mycket solitt mot starka spelare och höll även remi mot den kvinnliga världsmästaren Hou Yifan i den sjätte ronden. Det berättar hon om i följande videoklipp:

Det finns otroligt många sevärda klipp att ta del av. Här följer Hou Yifans ”för att göra en lång historia kort”.

Det finns även intervjuer med Caruana, Gelfand och Nakamura. Ett annat mycket sevärt inslag är ”Masterclass” Här nedan presenteras Hou Yifan Masterclass med GM Stuart Conquest som conferencier. Man kan också ta del av Topalov eller Short. Samtliga dessa videoklipp rekommenderas.

Överraskande var att Hou Yifan fick möta ytterligare en kvinnlig spelare efter att ha mött så många som på ett löpande band, än mer överraskande att hon förlorade mot den främste kvinnlige rivalen Ju Wenjun. Detta innebär att Kina nu har två kvinnor över 2600 på live-ratingen. Dessa två kinesiskor är för närvarande i en klass för sig på damsidan men i den här turneringen är det Englands bäste spelare Adams som tillfälligt satt stopp för dem. Det går att ta del av intervjun med Ju Wenjun i följande videoklipp. Det är för övrigt Ju Wenjuns födelsedag idag.Jan 29

Frågan man ställde sig på åskådarbänk var vem som eventuellt skulle kunna komma ifatt So om han spelade remi mot Nepomniachtchi. Var det Aronian, Carlsen eller Wei Yi?

Nu var det ingen av de tre sistnämnda som vann då den förstnämnde förlorade som svart mot Andrejkin.

Carlsen spelade remi i ett spektakulärt parti mot före detta utmanaren Karjakin sedan den senare spelat 8…g5 vilket gav Carlsen stor fördel efter rutinoffret 9.Nxg5. En spekulation är att försvarsspelaren Karjakin var mer riskvillig i det här partiet än under VM-matchen. Partiet kan ses här. I drag 16 var det ett intressant läge då Carlsen skulle dra den hotade löparen på b7. En av gästerna i studion var den tolfte världsmästaren Anatolij Karpov som föreslog det profylaktiska 16.Bc6 för att hindra Karjakins planerade …Nbd7. Här märker man eventuellt en skillnad i spelstil mellan de två stora spelarna Karpov och Carlsen då den senare drog det naturliga och enklare 16.Bd5. Karpov menade också i generella ordalag att Carlsen spelade enklare schack och kanske detta var ett konkret exempel på detta. Det skulle vara intressant att höra Carlsens åsikt om Karpovs förslag.

Den tredje spelaren som hade realistiska chanser att komma ikapp So var Wei Yi som också spelade ett spektakulärt parti mot Wojtaszek. Han fick dock bita i det sura äpplet men så är det ibland när man vill vinna ett viktigt parti. Hur som helst lär detta ge honom ökad hårdhet inför framtidens superturneringar.

Nu visade det sig att dessa tre partier för Sos del var helt betydelselösa då han tämligen enkelt besegrade Nepomniachtchi med de svarta pjäserna. Spelöppningen blev Trompovskij – 1.d4 Nf6 2.Bg5!? – och den kan leda till skarpa och ovanliga typställningar. Det blev också ett mycket skarpt parti och jag hänvisar till IM Lawrence Trents och GM Daniel Kings kommentarer i nedanstående videoklipp.

So vann därmed sin tredje raka superturnering med fenomenala 9 poäng av 13 möjliga. Detta motsvarar en ratingprestation på 2888. Carlsen gjorde en normal insats och kom tvåa med 8 poäng vilket ungefär motsvarar hans aktuella elotal på 2838 då ratingprestationen var 2831.

Trea till femma blev storsensationen Adhiban som med vinst med de svarta pjäserna i sista ronden mot Rapport knep 7.5 poäng. Man undrar hur Adhiban hade placerat sig med en lite bättre start. Han började med 2/5 för att avsluta med 5.5/8. Hans ratingprestation var 2816 med ett aktuellt elotal på 2653. Därefter placerade sig förlorarna i den sista ronden Aronian och Wei Yi. Det ska dock nämnas att den sistnämnde gjorde en ratingprestation på 2812 med ett aktuellt elotal på 2712. Ingen spelare i världshistorien har haft en sådan ratingutveckling som Wei Yi och rent matematiskt ska han vara den nya världsmästaren i framtiden. För närvarande ser det dock ut som att So är världens bästa spelare. Man får alltid känslan att Carlsen har mött fel spelare, åtminstone i de två senaste VM-matcherna för nog är det många som hade velat se Aronian, Caruana, Kramnik eller So som utmanare. Men som Gelfand har uttryck i sin senaste bok Dynamic Decision Making in Chess är schack först och främst en sport och det är alltså inte publiken som bestämmer vilka som ska spela i en VM-match. Ett troligt scenario baserat på spelstyrka skulle kunna vara att de framtida världsmästarna efter Carlsen är följande i ordningsföljd: So, Wei Yi och N.N. Schack är dock en kamp och vi får se vem som visar sig starkast när det verkligen gäller i nyckelpartierna.

Här följer hela livesändningen från den dramatiska slutronden med GM Jan Gustafsson och IM Lawrence Trent.

Vem var det som kvalificerade sig till Tata Steel Masters 2018 då? Jones och Ragger fick lika många poäng som So, det vill säga nio poäng och på särskiljning blev det Jones.

Grandelius spelade i sista ronden mot van Foreest och var pressad men han klarade remi efter 77 drag och hamnade på 7 poäng. Detta resulterade i en niondeplacering i resultatlistan.

Det går att läsa mycket mer på den officiella hemsidan.

 Jan 28

Den näst sista ronden är avslutad och två vinstpartier serverades av Aronian mot van Wely och Carlsen med de svarta pjäserna mot Eljanov. Det sistnämnda partiet valdes ut som dagens parti av redaktionen på Chess24 och det kan ses här nedan med kommentarer av IM Lawrence Trent. Först några personliga reflektioner; man får intrycket när man spelar igenom partiet att Carlsen initialt visar sitt stridshumör genom att spela Holländskt även om Bronstein inte skulle hålla med om ett sådant påstående. Eljanov spelar supersolitt och lyckas få det bekvämare spelet men sedan spelar han inexakt och ställningen blir ganska jämn. Successivt blir dock Eljanov utspelad. Vad berodde detta på? Ja, förenklat uttryckt handlar det om att i slutronderna ser man oftast vem som är den starkaste schackspelaren, Det är den spelare som har mest energi kvar, för nu är alla mer eller mindre trötta. Man orkar inte ge allt längre och då kan det gå fel…

Inför den sista ronden leder So alltjämt med 8 poäng tätt följd av tre spelare: Aronian, Carlsen och Wei Yi som alla har 7.5 poäng. Det är alltså bäddat för en riktigt spännande slutrond kl. 12.00 imorgon.

I följande klipp gör GM Daniel King nedslag i partiet Eljanov och Carlsen och går igenom hela partiet mellan Aronian-van Wely. Aronian är en kreativ spelare och det märks med drag som 11.Rf2 och 20.h3. Hans spel påminner mycket om Petrosians långsamma uppbyggande spel. Partiet avslutas också med ett kvalitetsoffer för att ta bort svarts sista försvar. Missa inte detta parti med utmärkta kommentarer.

Livesändningen med kommentarer av GM Jan Gustafsson och IM Lawrence Trent ser man enklast genom att trycka på nedanstående videoklippslänk. Observera att den tidigare kommentatorn GM Peter Svidler var upptagen med att spela remi mot GM Erik Blomqvist i den superöppna turneringen i Gibraltar.

Grandelius fick ge slaget förlorat mot Lu Shanglei när den sistnämnde fick äran att spela med två damer mot en. Detta innebär att Grandelius står kvar på 6.5 poäng. I toppstriden var det en skräll att Tari besegrade Xiong. Ryskt parti är normalt en bra öppning om man är nöjd med remi men Xiong hade vare sig vinst- eller ens remichanser som partiet utvecklade sig efter 22…Bxf3?. Kasparov brukade säga att det bästa sättet att spela på remi är att spela på vinst. Det kändes inte som att Xiong applicerade detta tankesätt i ett för honom så viktigt parti. Det blir intressant att se hur han hanterar slutronden. Ragger och Jones vann sina partier mot van Foreest respektive Dobrov och leder med 8.5 poäng vardera tätt följda av Xiong och Smirin en halva efter. Vilken dramatik att avnjuta i morgon!

 Jan 27

Två ronder återstår av Tata Steel Masters och slutstriden i helgen ser ut att bli riktigt spännande. So är i topp med 7.5 poäng men en halva bakom honom smyger en annan potientiell utmanare till Magnus Carlsen, Wei Yi som med sin vinst mot Karjakin nu bara ligger en halv poäng efter. Detta var för övrigt den enda vinsten och partiet gås igenom i nedanstående klipp av IM Lawrence Trent.

Tre spelare har 6.5 poäng och dessa är Aronian, Carlsen och Eljanov. Carlsen spelade remi med de vita pjäserna mot sensationen Adhiban som för närvarande delar sjätte till sjunde platsen med Karjakin på 5.5 poäng. Det partiet kan ses här nedan med kommentarer av GM Daniel King.

Livesändningen med kommentarer av GM Jan Gustafsson och IM Lawrence Trent från rond 11 kan ses i följande klipp.

I Tata Steel Challengers har Xiong övertagit ledningen efter att ha vunnit sitt tredje raka parti. Denna gång var det Smirin som inte kunde hålla emot hans vita pjäsföring. Xiong har därmed 8 poäng men skuggas av Ragger och Jones en halva efter. Grandelius störde rejält i toppen då Ragger trots pjäs över fick släppa en halva. Det är ju bekant att torn och springare mot torn – utan bönder – inte går att vinna teoretiskt och i praktiskt spel är chanserna försvinnande små. Grandelius hade inga problem att hålla remi och den som är intresserad av att se hur det går till kan spela igenom slutspelet på Chessbomb. Grandelius ligger på en delad femte till sjätteplats med 6.5 poäng.Jan 26

Den tionde ronden hade tre vinstpartier. Aronian formligen krossade Rapport i bara 28 drag och det är intressant att Aronian i drag 15 valde en angreppsfortsättning med 15.Ng5 istället för det positionellt starkare 15.Nxc5 som hade säkrat vit löparparet och gett svart en bondesvaghet på c5 för vit att spela på. Resonemanget kan mycket väl ha varit psykologiskt och byggt på att Rapport, som själv är angreppspelare, inte är lika förtjust att försvara sig. Uppgörelsen kommenteras här nedan av GM Daniel King.

Karjakin besegrade Andrejkin i ett längre parti som varade i 61 drag. Det viktigaste vinstpartiet stod So för som konsoliderade sin ledning med seger mot Wojtaszek. Partiet hade en viss originalitet om man tittar på ställningen efter drag 26. Det är inte vanligt med så många pjäser och bönder placerade på damflygeln i aviga positioner. Det går att se hela partiet på Chessbomb.  Övriga partier slutade remi och det innebär att poängställningen är till Sos fördel som leder med en poäng före ett koppel på fem spelare. Dessa är Aronian, Karjakin, Carlsen, Eljanov och Wei Yi. Tre ronder återstår och spelet fortsätter i morgon fredag efter en spelfri dag idag.

Livesändningen från rond 10 med kommentarer av GM Jan Gustafsson och IM Lawrence Trent kan man se i nästa klipp.

I Tata Steel Challenger lyckades svenskhoppet Grandelius vinna mot Dobrov och ligger på en sjätteplacering med 6 poäng. Han är en poäng efter ledartrion Ragger, Smirin och Xiong och en halv poäng efter duon Hansen och Jones.Jan 25

Den enda som segrade i den nionde ronden var världsmästaren Carlsen mot van Wely. Alla de övriga partierna slutade remi. Det mest underhållande partiet var Andrejkin – Eljanov som hade ovanliga strukturer med pjäser och bönder. Bland annat var det fyra bönder på c-linjen samtidigt och det hör inte till vanligheterna i vårt ädla spel. Det bjöds också på en rejäl materiell obalans då vit var under med två kvaliteter. Inte nog med detta; vi fick se tvättäkta Karl XII-schack då kungen tog flyktvägen från kungsflygeln till damflygeln via centrum beskjuten av tre tunga pjäser! Det här partiet kommer säkerligen att räknas till ett av schackhistoriens mest hårresande remipartier. Missa därför inte GM Daniel Kings kommentarer i följande klipp. En kommentator till klippet på Youtube replikerade: like this game make the immortality of chess , bravoooooooo for both players

Livesändningen med GM Jan Gustafsson och IM Lawrence Trent kan ses i sin helhet här nedan. Om någon undrar varför GM Peter Svidler inte är i kommentatorsbåset så är det för att han är upptagen av spel i den starka öppna turneringen i Gibraltar.

I den nionde ronden av Tata Steel Challengers hade Grandelius svart mot Bok och fick spela Marshallvarianten i Spanskt. Partiet var hela tiden jämnt med remi som det enda logiska resultatet. Grandelius har därmed 5 poäng när fyra ronder återstår.

 

 Jan 23

Adhiban fortsätter att imponera i den högsta gruppen i Wijk aan Zee. Denna gång var det Hasselbacken-bekante Andrejkin som inte kunde stå emot när vits springare på b1 stormade svarts kungsflygel via manövern d2-e4-g5 för att sedan dö en naturlig död med Nxe6. Mysteriet var varför Andrejkin hjälpte springaren att gå denna hjälteväg till mötes? Adhiban spelade ett slags förberedd kungsgambit och valde öppningsdragen till Wienerparti följt av ett senare g3 och Bg2 för att förbereda den viktiga f4-framstöten. Adhiban börjar efter denna vinst komma ifatt det övriga fältet och ligger delad 4-7 med 4.5 poäng efter 8 ronder. Han kan mycket väl vara en av dem som tar hem hela tävlingen för precis som landsmannen Anand har uttryckt på ett socialt medium är det en tidsfråga hur länge Sos skyddsänglar ska sväva över honom.

Carlsen stod inte att känna igen igår efter en solklar vinstställning mot Giri och han stod heller inte att känna igen i mötet mot Rapport. Rapport spelade den mycket solida Réti-varianten och ställde upp sig med det berömda batteriet längs den långa svarta diagonalen med damen på a1 och svartfältslöparen framför enligt Réti’s patent. Så som partiet utvecklade sig var det svårt för en kampvillig Carlsen att skapa komplikationer och i ett senare skede gick också allt över styr. I slutställningen kunde svart inte hindra det avgörande Rxe8+ och gav upp inför matt eller damförlust. Det är intressant att göra en jämförelse med Réti som också brukade avgöra partierna på ljusa fält med ett torndrag. Båda partierna mot giganterna Capablanca och Alekhine i superturneringen i New York 1924 avslutades med det odödliga draget 31.Rd5 som följdes av uppgivet. Det var dock i det första fallet med det vänstra tornet och i det andra fallet med det högra tornet som partierna avgjordes.

Ledaren So spelade en säker remi med de svarta pjäserna mot Karjakin och leder alltjämt tävlingen med 5.5 poäng. Därefter följer Eljanov och Wei Yi med 5 poäng och en halva efter dessa Aronian, Carlsen, Adhiban och Karjakin. 5 ronder återstår av den 13-rondiga turneringen och allt kan hända.

Här nedan följer kommentarer från gårdagens livesändning av GM Jan Gustafsson och IM Lawrence Trent.

I följande klipp går GM Daniel King igenom Rapports vinstparti mot Carlsen.

I Tata Steel Challengers spelade Grandelius remi mot Hansen från Canada. Det var ett förhållandevis jämnt parti ända till Hansen skapade en obalans i ställningen genom att upphäva den naturliga spänningen i centrum med 17…c4!? för att få en bondemajoritet på damflygeln. Detta innebar som en allvarlig bieffekt att vit fick ett ännu starkare centrum som bas för ett kungsangrepp. Grandelius angrep med allt vad han hade och det stolta löparparet försvann i stridens hetta. Trots att han hade damen på g6 och springarna på g5 respektive h5 fanns det bara remischackar i sikte. Dam och två springare är en av de allra farligaste pjäskombinationerna när man angriper kungen och detta har visats inte minst av Capablanca i det berömda partiet mot Bernstein i San Sebastian 1911 men även av Schacksnacks kommentator IM Johan Furhoff i flera modellpartier.

Tidigare artiklar