Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









dec 31



dec 30

Lars OA Hedlund har för den fjärde rondens räkning valt ut dessa bilder från sin magiska kamera.

IM Fabrizio Bellia (Foto: Lars OA Hedlund)

IM Fabrizio Bellia (Foto: Lars OA Hedlund)

Jacquez Dufour (Foto: Lars OA Hedlund)

Jacquez Dufour (Foto: Lars OA Hedlund)

Sonia Sirletti (Foto: Lars OA Hedlund)

Sonia Sirletti (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »



dec 30
The New York Times February 18, 2012

When Justin Sarkar, a soft-spoken and genial international master, was younger, he cut a distinctive figure at the chess board. He would sit slightly askew with his head turned to one side, and he would look down to avoid looking at his opponent.

Sarkar, now 30, still has trouble making eye contact, and he said in an interview on Tuesday that he had always been uncomfortable in social situations. He becomes anxious and has difficulty reading people. “Some of their hand movements I don’t quite get,” he said.

Though he has never received a diagnosis of any disorder, he believes that he has a form of autism. “I wish it was easier for me to explain,” he said.

“I have a condition that appears overwhelming,” added Sarkar, who lives in Westchester County, N.Y., “but I’ve shown it is still possible to be successful.”

Sarkar graduated from Columbia University with a degree in applied mathematics, though he found the classroom atmosphere to be difficult. “The good thing,” he said, “is that I have an Ivy League degree.”

He has not worked regularly since college, but he is now teaching chess at the NYC Lab School for Collaborative Studies in Manhattan.

Sarkar has had many notable victories in his chess career, but he has not always been consistent. He recently began studying with the grandmaster Giorgi Kacheishvili, and his results have improved.

Read more at The New York Times

IM Justin Joseph Sarkar has 3.5 points after four rounds. (Photo: Lars OA Hedlund)

IM Justin Joseph Sarkar has 3.5 points after four rounds. (Photo: Lars OA Hedlund)



dec 30

GM Sergej Karjakin fick välförtjänt sin världsmästartiteln till slut. Dock inte i klassiskt schack (Carlsen) eller snabbschack (Ivanchuk) utan i blixt. Karjakin förlorade endast ett parti mot Nakamura i den nuförtiden populära 5…exf6-varianten i Caro-Kann. Tävlingen avgjordes igår och idag och Carlsen hade fortfarande chansen att bli världsmästare i blixt i den sista ronden men för det krävdes en vinst med de svarta pjäserna mot GM Peter Leko, tidigare VM-utmanare till Vladimir Kramnik i Moskva 2002. Lite förvånande att Carlsen spelade 1…e5 som faktiskt är det enklaste draget att få remi mot med de vita pjäserna. Leko är känd för att vara en mycket solid spelare och Carlsens uppgift var snudd på omöjlig med det symmetriska spelet som uppstod i kombination med alla pjäsavbyten. Vi har alltså idag tre olika världsmästare i de olika formerna av betänketid eftersom storfavoriten Carlsen blev trea i snabbschack och tvåa i blixtschack. Det går att läsa mer och blixt- och snabbschackevenemanget i Doha, Katar på turneringens hemsida.

GM Sergej Karjain tog över VM-kronan från GM Alexander Grischuk. (Foto: Wikimedia sep. 2016)

GM Sergej Karjain tog över VM-kronan från GM Alexander Grischuk. (Foto: Wikimedia sep. 2016)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sveriges högst rankade spelare GM Nils Grandelius gjorde en mycket bra prestation som i konkurrens med världseliten var rankad som nummer 60 och placerade sig som nummer 47. Inte illa och han lyckades i den andra ronden igår besegra ingen mindre än GM Levon Aronian som räknas till en av världens bästa i alla spelformerna. I snabbschacket besegrade som bekant Grandelius Karjakin och detta är en stark prestation även om det verkar som om Karjakin har problem med att hitta rätt speltempo i just den spelformen. Detta märktes också i VM-matchen mot Carlsen. Snabbschack är för de flesta svårare än alla de andra spelformerna och inte ens Karjakin tycks komma undan detta faktum.

GM Nils Grandelius (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Nils Grandelius gjorde hedervärda insatser i blixt och snabb i konkurrens med praktiskt taget hela världseliten och visade att han är farlig för vem som helst i hela världen. (Foto från ett annat sammanhang av Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De båda damturneringarna blixt och snabb hade inte någon svensk representant, eftersom Pia Cramling som bekant är upptagen med klassiskt schack i Rilton Cup. Det blev en riktig fullträff för GM Anna Muzychuk som segrade i båda tävlingarna. Lite överraskande var det att inte någon kinesisk dam höll sig framme eftersom det är de som normalt dominerar damschacket i världen, i alla fall klassiskt schack. Världstvåan GM Ju Wenjun fick nöja sig med en blygsam nionde placering.

GM Anna Muzychuk är något så ovanligt som dubbel världsmästare i de snabbare formerna i schack. (Foto: Wikimedia 2014)

GM Anna Muzychuk är något så ovanligt som dubbel världsmästare i de snabbare formerna i schack. (Foto: Wikimedia 2014)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



dec 30

Efter tre ronder har fyra spelare full pott. Dessa är GM Ivan Sokolov, FM Pablo Cruz Lledó, GM Dhopade Swapnil och IM Justin Joseph Sarkar. Förhandsfavoriten GM Gata Kamskij har 2.5 poäng efter att ha spelat remi mot GM Tiger Hillarp Persson. Det uppstod ett tornslutspel med fyra bönder mot tre på samma flygel och Hillarp Persson hade inga problem att hålla remi med bonde under eftersom det är en känd teoretisk remiställning.

Här följer bilder av och i urval av Lars OA Hedlund från den tredje ronden.

FM Lledo Pablo Cruz har 3 poäng av 3. (Foto: Lars OA Hedlund)

FM Lledo Pablo Cruz har 3 poäng av 3. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM S. Dhopade Swapnil har 3 poäng. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM S. Dhopade Swapnil har 3 poäng. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »



dec 29

I den andra ronden fick Sveriges bästa kvinnliga spelare GM Pia Cramling ta sig an GM Kata Kamskij. Trots att Cramling hade de vita pjäserna gick det inte att stoppa Kamskij som vann med de svarta pjäserna. I dagens rond 3 får han ta sig an en annan av de bästa svenska schackspelarna, GM Tiger Hillarp Persson.

Här nedan följer bilder av och i urval av Lars OA Hedlund. Tryck på länken ”läs mer” bredvid den första bilden så ser du alla bilderna från gårdagens rond.

GM Pia Cramling i djup koncentration. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Pia Cramling i djup koncentration. (Foto: Lars OA Hedlund)

Toippmötet i rond 2 mellan Pia Cramling och Gata Kamskij. (Foto: Lars OA Hedlund)

Toppmötet i rond 2 mellan Pia Cramling och Gata Kamskij. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Ivan Sokolov vann också den andra ronden. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Ivan Sokolov vann också den andra ronden. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »



dec 28

Försvararen av VM-titeln i snabbschack, Magnus Carlsen, lyckades inte rå på vare sig den nye världsmästaren i snabbschack Vassilij Ivanchuk eller tvåan Alexander Grischuk även om han gjorde en mycket stark upphämtning och fick lika många poäng som dem. Det visade sig i särskiljningen att Ivanchuk hade mött det tuffaste motståndet sett till rating och Grischuk det näst tuffaste, så det blev en bronsmedalj för Carlsen. Han får komma igen i blixt-VM i morgon.

Carlsen avgjorde dock turneringen genom att vinna mot Ian Nepomnachtchi i den näst sista ronden när den sistnämnde låg ensam i ledningen. Efter Carlsens vinst var det hela fem spelare som hade chans att vinna vid vinst i sista ronden.

Sveriges representant Nils Grandelius gjorde en fullt godkänd insats. Han var rankad 57:a och placerade sig 59:a. Mer information finns på turneringshemsidan och alla partierna kan spelas igenom i lugn och ro på Chessbomb.

Nepomniachtchi,Ian – Carlsen,Magnus [B11]
VM i snabbschack (14), 28.12.2016
[Engqvist]

1.e4 c6 2.Nc3 d5 3.Nf3 dxe4 4.Nxe4 Nf6 5.Nxf6+ exf6 Ett bra men underskattat system istället för det vanligare 3…Bg4. Anledningen är att många schackspelare övervärderar damflygelbondemajoriteten och underskattar svarts motchanser på kungsflygeln. Kortjnoj har i ett flertal partier visat att man kan bondestorma vits kungsflygel. 6.d4 Bd6 7.Be2 0-0 8.0-0 Re8 9.c4 Nd7 10.Bd3 Nf8 Svart kan i det här läget vara helt nöjd med sin spelöppning. 11.h3 Ng6 12.Qc2

Hur fortsätter svart?

Hur fortsätter svart?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12…Qa5N Tidigare har 12…Qc7 spelats men 12…Be6 följt av …13…Qd7 är den normala idén för att hota med offer på h3. Carlsen visar dock att den här ställningen innehåller andra idéer vilket talar för ställningens elasticitet. Idén är förstås att applicera den långa armen med …Qh5 och försöka spara ett tempo á la Réti och offra på h3 när löparen står på c8. 13.c5 Bb8 14.Bd2 Qd8!? Här hade man väntat sig 14…Qc7 med det besvärande hotet …Nh4. 15.Rfe1 Be6 16.Bc4 Nf8 Observera springarens versatilitet i den här typen av ställning. 17.Rad1 Vit börjar här spela planlöst istället för att direkt avancera med bönderna på damflygeln. 17…Bc7 18.Qb3 Bxc4 18…Qd7 direkt var också bra. 19.Qxc4 Qd7 Carlsen börjar så sakteliga ta över ställningen. Detta kan ha att göra med att Nepomniachtchi spelar för snabbt och missar den precisa spelplanen. Det är nödvändigt i spel mot världsmästaren i ett avgörande parti på den högsta nivån att ha en spelplan. 0.b4 Denna bondeframstöt har inte längre samma effekt som några drag tidigare. Svart står helt enkelt för starkt i centrum. 20…Ng6 Exaktare var 20…Rxe1+ följt av …Rd8 och svarts ställning är att föredra. 21.a4 Ne7 Springaren ska givetvis till d5 där den dominerar över löparen. Springarens rörlighet är slående om man jämför med vits passiva springare. 22.b5 Nd5 23.bxc6 bxc6 24.Qa6 g5! Den här bondestormen är typiskt för svarts system som visats av Kortjnoj i några partier. Lägg också märke till att vits bondemajoritet är helt blockerad. Detta var priset vit fick betala för att hindra att damen aktiverades till h5. 25.Nh2

Vad är svarts starkaste fortsättning?

Vad är svarts starkaste fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25…Bxh2+! Ett vackert avbyte i Capablancas anda. Ytligt sett ser avbytet antipositionellt ut eftersom löparen är starkare än springaren. Svart vill helt enkelt säkra att den återstående lätta pjäsen är bättre än sin motståndares. Det är pjäserna på brädan som räknas! Det känns som om Carlsen hedrar både Kortjnojs och Capablancas positionella idéer i detta parti och i viss mån även Réti. 26.Kxh2 Kg7! Elevationskonceptet ingår också i Capablancas idéarsenal. 27.Kg1 Raka motsatsen till elevation men kungen stod utsatt på London-diagonalen. 27…Rxe1+ 28.Rxe1 Rb8 Svart har till skillnad från vit på e-linjen inbrytningsfält på b-linjen. Snaran dras sakta åt. 29.Qd3 Rb2 Sjunde raden är ett viktigt koncept som utarbetades i detalj av Nimzowitsch i sina berömda My System. 30.a5 h6 Svart säkrar kungsställningen men …f5-f4 känns inte aktuellt på grund av att det försvagar svarts ställning. F-bönderna ska främst skydda kungen på den sjunde raden och de svarta fälten. 31.Bc1 31.Rb1 är ett bättre försvar men det ligger i svarts intresse att byta torn eftersom dam och springare är starkare än dam och löpare i denna ställning. Detta var någonting som Capablanca påvisade på sin tid och kallas idag för Capablancas slutspel. 31…Ra2 32.Bd2 Qb7! Svarts hot på b-linjen väger tyngre än vits på e-linjen. 33.Re8 Qb2 34.Be1! Rätt plats för vits löpare enligt försvarsprincipen. Svagheterna f2 och a5 garderas och tornet på e8 garderar löparen. 34…Nf4! Den mångsidiga springaren slår till igen i precis rätt läge. 35.Qa6 Vit förlorar d4-bonden i alla varianter. 35…Qxd4 36.Qc8 Ng6 Med springaren nära kungen blir man aldrig matt! Notera rörligheten från angrepp till försvar. Vits löpare är på sin höjd en statist. 37.Qxc6 Ra1 Svart koncentrerar sig på försvararen när punkterna f2 och a5 inte kan angripas. 38.Qe4 Qxc5 39.Kh2 Vit drömmer om att aktiva löparen till c3 åtföjt av en swindle i Marshalls anda. 39…h5 Bondestormen i Kortjnojs anda tilltar. 40.Qe3 Qc6 41.Bc3 41.Qc3 är objektivt sett bättre men knappast psykologiskt effektivt.

 

Kan du föreslå svarts mest pragmatiska drag?

Kan du föreslå svarts mest pragmatiska drag?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

41…Ra4 41…Nf4 42.f3 Ra2 43.Qe7 Qxc3 44.Qf8+ Kg6 45.Qg8+ Kf5 46.Qh7+ Ng6 47.Qxf7 Qc6 48.Qxa2 Qxe8 är förmodligen en för komplicerad variant att utföra i snabbschack och därmed opraktisk. Det går dock att vinna denna ställning utan att aktivera springaren som Carlsen visar med de närmaste dragen. 42.f3 Ra2 43.Kh1 Rc2 44.Be1 Qb5 Observera att g2 är den svaga punkten! Vit har inget försvar. Andra svagheter är den sista raden och löparens instabilitet. 45.Bg3 h4 46.Bh2 Qb1+ 47.Bg1 Qf1 0-1

Vassily Ivanchuk har haft stora framgångar på sistone. Nu har han även en VM-titel i bagaget.

Vassily Ivanchuk har haft stora framgångar på sistone. Nu har han även en VM-titel i bagaget. (Foto: Lennart Örnmarker i samband med Europa-cupen i Novi Sad 2016)

 

 



dec 28

Här kommer bilder av och i urval av Lars OA Hedlund från den första ronden av Rilton Cup som började igår eftermiddag. Tryck på ”läs mer” så kan du se alla bilderna.

GM Gata Kamskij har de tyngsta meriterna av alla deltagare i Rilton Cup och är den stora favoriten till slutsegern. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Gata Kamskij har de tyngsta meriterna av alla deltagare i Rilton Cup och är den stora favoriten till slutsegern. (Foto: Lars OA Hedlund)

En som kan röra till det i grytan är GM Samuel Sevian men han fick i den första ronden se sig besegrad av...

En som kan röra till det i grytan är GM Samuel Sevian men han fick i den första ronden se sig besegrad av…(Foto: Lars OA Hedlund)

 

IM Ari Ziegler (Foto: Lars OA Hedlund)

IM Ari Ziegler. (Foto: Lars OA Hedlund)

En av de kvinnliga deltagarna är WGM Mitra Hejazipour. (Foto: Lars OA Hedlund)

En av de kvinnliga deltagarna är WGM Mitra Hejazipour. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »



dec 27

Rilton Cup är igång med GM Gata Kamskij, U.S.A. (2661) tidigare världsfyra, som det stora dragplåstret. Andra prominenta spelare är GM Krishnan Sasikiran, tredje bästa spelaren från Indien med samma Elo som Kamskij och GM Ivan Sokolov, Holland, (2632). Den sistnämnde är här även för att göra reklam om sin senaste bok Ivan’s Chess Journey: Games and Stories, utgiven på hans eget förlag Thinkerspublishing. Bäste svensk är GM Erik Blomqvist (2567) som får mäta sina krafter med superstormästarna. Ett unikt upplägg för  den 46:e upplagan är att man bjudit in ett stort antal brådmogna unga talanger i åldern 10-13 år. Anmälningslistan kan ses här. Mer information på turneringshemsidan. GM Ulf Andersson/GM Harry Schüssler/GM Ferdinand Hellers/GM Nils Grandelius och FM Martin Lokander ansvarar för livesändningen kl. 15.00.



dec 27

Välkomna till Skara och Västgöta Open 18-19 Februari 2017!

Nytt för i år är att tävlingen spelas med betänketiden 45 min + 10 sek/drag och att den är Eloregistrerad (rapid).

Se all informaton på nedanstående sida med Inbjudan, hittills anmälda, fotografier från 2016 och hotellerbjudande. Tidigare vinnare sedan 1984

Med vänliga hälsningar
Rickard Dahlström / Skara SS




Tidigare artiklar