KommenteraSchacksnack har inlett det nya året med en ny omröstning. Frågan gäller huruvida du föredrar Fischer Random, där pjäserna slumpas på den sista raden, eller om du föredrar europeiskt schack som det har spelats sedan 1500-talet och där det på förhand är bestämt att vit dam ska stå på ruta d1. Det förstnämnda alternativet har fördelen att kreativiteten ökar i spelöppningsfasen, medan det senare alternativet har för- eller nackdelar, beroende på hur man ser på det, i och med att man måste kunna och förstå en mängd spelöppningar och varianter. Rösta en gång på svarsalternativ 1 eller 2 i högerspalten nedan. KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar.
Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka. Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits.... Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt. KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj.
Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan.
Jonas Dahlgren KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar. KommenteraIdag, annandag jul, onsdag, startar VM i snabbschack och blixt i Sankt Petersburg. Tävlingen benämns King Salman World Rapid Championship. Klädkoden innebär att man inte får ha jeans, t-shirt eller sneakers. Det blir ingen julledighet för de svenska deltagarna GM Pia Cramling, som deltar i damklassen, och GM Pontus Karlsson, deltagare i öppna klassen. Den sistnämnde har tränat med GM David Howell i London och är relativt förberedd mot bland andra storfavoriten GM Magnus Carlsen. Det går att följa spelet live beledsagad av det energiska tandemparet GM Evgenij Miroshnichenko och GM Peter Leko. Den sistnämnde är mest känd för att med en hårsmån missat VM-titeln i matchen mot Vladimir Kramnik 2004. Det går att följa partierna live på Chessbomb med Stockfish som tyst kommentator för den som föredrar det.
mar 17
Malmö AS vann, trots avsaknad av de tre stormästarna Baadur Jobava, Georg Meier och Nils Grandelius, mot Stockholms SS med de skyhöga siffrorna 6.5 – 1.5. De hade nämligen ersatts av den starka danska stormästarduon Sune Berg Hansen och Lars Schandorff och dessa tog 1.5 poäng mot FM Martin Lokander respektive FM Deniz Arman. Den som stod för fullpoängen i SSS var FM Jung Min Seo mot IM Jasmin Bejtovic.
Därmed har Malmö AS ointagliga 16 poäng och är redan inför sista ronden Sverigemästare för lag då SK Team Viking förlorade mot LASK med 4.5 -3.5 och står kvar på 12 poäng. SK Rockaden vann mot Eksjö SK med 2.5 – 5.5 och har kommit ikapp tvåan med 12 poäng. Däremot ligger SKTV före med partipoäng. Dessa två sistnämnda lag spelar om andrapriset i morgon.
En som banade väg för segern i Malmö AS lag var Ulf Andersson och här följer ett, i det närmaste, felfritt parti mot Sam Kassani.
Andersson,Ulf, Malmö AS (2523) – Kassani,Sam, Stockholms SS (2209) [D60]
Elitserien Scandic Hotel Foresta, Lidingö (8), 17.03.2018
[Engqvist]
1.Nf3 Nf6 2.d4 d5 3.c4 c6 4.Qb3 Det tidiga damutfallet sätter tryck mot centrum och damflygeln och är ett intressant sätt att bemöta den populära spelöppningen Slaviskt parti. En av huvudpoängerna är att svarts damlöpare tills vidare inte kan utvecklas och det tvingar svart att hitta en uppställning som är i hans smak samtidigt som problemet med damlöparen blir löst.
 Hur bemöter svart vits fyndiga damdrag?
4…e6 Svart bestämmer sig för att ställa upp sig enligt en halvslaviskt formation. 4…dxc4 5.Qxc4 leder till en solid variant i Antagen Damgambit men det är inte i allas smak att byta spelöppning och det är heller inte i allas smak att ge upp centrum på ett så tidigt stadium vilket garanterar vit ett lätt spel med stora utsikter till flexibilitet i valet av spelplan. 5.Bg5 Nbd7 6.Nc3 Be7 7.e3 0-0 8.Be2 Spelet har till slut gått över till Ortodox Damgambit. 8…a6 9.0-0 dxc4 10.Qxc4 Det ser ut som om Ulf bryter mot den kända regeln att man inte ska flytta ut damen i en alltför aggressiv position för tidigt eftersom den riskerar att bli utsatt för tempovinnande hot men detta är inte fallet i denna ställning. 10.Bxc4?!, enligt tumregeln att lätta pjäser går före tunga, är här ett fel på grund av 10…b5 11.Be2 Bb7 följt av …c5 och det är vit som måste sträva efter utjämning. 10…b5
 Är bonden på c6 förgiftad? Om inte, beräkna om det går att anta offret.
11.Qxc6!! Det är detta som är hela poängen med att ha damen placerad på c4. Ytligt sett ser det ut som kamikaze att ställa damen så aggressivt i fiendeland men Ulf har räknat varianterna minutiöst. 11…Ra7! 11…Rb8 besvaras med 12.Bf4 e5 (12…Bb7 13.Qc7) 13.dxe5! Bb7 och nu superdraget 14.Nd4!! som förtjänar ett analysdiagram.
 Ett vackert damoffer som hade kunnat uppstå om Kassani spelat tornet till b8 istället för till a7.
Varianten är forcerad och fortsätter 14…Bxc6 15.Nxc6 Qe8 16.exf6 Bxf6 17.Nxb8 Nxb8 . Uffe måste ha räknat hit och här gjort ställningsbedömningen att vit har minst en liten fördel. Om vit följer upp med 18.Bd6! Be7 19.Bg3 Bf6 20.Rfd1 är det onekligen ett bekvämare spel för vit. 12.Bxf6 Enda draget för att inte komma i förlustställning. 12…Nxf6 13.Ne4 Ulf gör ytterligare ett tvångsdrag. 13…Rc7 14.Nxf6+ gxf6! Svart gör det bästa av situationen för denna bonde kan senare avancera till f5. 15.Qe4 Bb7 16.Qd3
 Har vit ridit ut stormen?
Vit har förlorat massor av tempon med damen men det har ingen betydelse för vit har en merbonde som svart inte har tillräcklig kompensation för. Allt står och faller med hur mycket trycket på den långa vita diagonalen är värt i kombination med kontrollen av c-linjen. 16…Qa8 Den eviga frågan om damen ska stå bakom löparen eller framför löparen försökte Réti besvara i sina partier. Alternativet var alltså 16…Qd5. 17.Rfc1 Rd7? Det här kan sägas vara förlustdraget för nu tappar svart ett viktigt grundelement i form av c-linjen. Det gick att kämpa vidare med 17…Rfc8. 18.a4 b4 19.Ne1 Vit vill naturligtvis neutralisera svarts batteri på b7 och a8. 19…Rfd8 20.Bf3 e5 21.Bxb7 Qxb7 22.Rc4 Lägg märke till hur starkt tornet på c4 jobbar i alla fyra riktningar. Det är, minst sagt, ett högpresterande torn. 22…a5 23.b3 Ett lugnt konsolideringsdrag för att säkra damflygeln. 23…Bf8 24.Rd1 Ulf vet sannerligen var pjäserna hör hemma, även de svårbemästrade tornen. 24…Bg7
 Var ska vit placera damen?
25.Qc2 Alternativet 25.Qf5! hade säkerligen spelats av Nimzowitsch och är enligt blockadprincipen. Det hade inte gett svart skuggan av en chans. 25…Qb6 25…exd4 26.exd4 f5! var svarts absolut sista chans även om det inte hade gått i det långa loppet. 26.Nf3 Qe6 27.h3! Ett fint konsolideringsdrag som säkrar kungsställningen. 27…Rd6 28.Rc5 Det är dags att rikta in sig mot svarts svagheter. 28…f5 Det är nu försent för detta principiellt viktiga befrielsedrag. 29.Rxa5 exd4 30.exd4 Bxd4 31.Nxd4 Rxd4 32.Rxd4 Rxd4 33.Qxf5 Rd1+ 34.Kh2 Qd6+ 35.Qe5 1-0 Ett mästerligt parti av Ulf som inte bara visade felfri teknik utan också gav prov på djup varianträkningsförmåga och bedömningsförmåga i partiets kritiska skede.
 GM Ulf Andersson samlar sig inför partiet mot…(Foto: Lars OA Hedlund)
 …Sam Kassani som i detta läge har övergett c-linjen med sina torn. (Foto: Lars OA Hedlund)
jun 24
Inte nog med att Ulf Andersson under sina glansdagar behärskade angreppstekniken på en hög nivå; han visste också hur man vann fallsegrar. Här följer miniatyrpartiet mot Gragoljub-Drasko (Dragoljub) Velimirovic (1942-2014) som var en mycket fruktad och ansedd stormästare. En viktig psykologisk insikt, när man spelade mot Velimirovic, var att man mötte personifikationen av en extraordinär aggressivitet. Hans spelstil var komplicerad och originell. Många läsare är säkert bekanta med hans analyser i Sicilianskt både som vit och svart. Velimirovics dilemma var hur han skulle hantera sin enorma energi och explosiva natur när han mötte en spelare av Anderssons kaliber som representerade ett i princip felfritt tekniskt spel. Hur skulle Velimirovic rubba jämvikten med de svarta pjäserna? Det är därför beundransvärt att spela igenom partiet med de två fördjupningsställningarna för att se hur Andersson med en omvänd strategi lyckades hantera denna aktiva vulkan, sjudande av dynamik och spänningar.
(294) Andersson,Ulf (2640) – Velimirovic,Dragoljub (2515) [C15]
Bar Bar (10), 28.11.1997
[Engqvist]
1.e4 e6 2.d4 d5 3.Nc3 Bb4 4.Nge2 dxe4 5.a3 Be7 5…Bxc3+ 6.Nxc3 Nc6 är en annan fortsättning som leder till utjämning. Det är mest en smaksak vilken fortsättning man väljer. 6.Nxe4 Nc6 7.g3 Campora-Petrosian, Vrsac 1981 – 32/391 – fortsatte istället med damflygelutveckling: 7.Be3 Nf6 8.Nxf6+ Bxf6 9.Qd2 0-0 10.0-0-0 Ne7 11.Nc3 Nf5!? Petrosian var här sin vana trogen och försökte provocera fram ett angrepp medels en bondestorm från vits sida. (11…Nd5 var annars normaldraget med jämnt spel.) 12.g4! var nu det bästa draget men i partiet följde det lugnare och centraliserande 12.Ne4. Efter 12…Be7 tog Petrosian sakta men säkert över partiet. Vi vet inte vad han hade spelat efter det kritiska 12.g4 och det är i princip omöjligt att spekulera men kandidatdragen 12…Nxe3, 12…Nd6 eller 12…Nh4 var alla möjliga med en liten fördelaktigare ställning för vit med god kontroll i centrum och utvecklingsförsprång. 7…Nf6 8.Bg2 e5 9.Nxf6+ Bxf6 10.d5 Ne7
 Hur fortsätter vit på bästa sätt?
Det här är den första ställningen som läsaren kort bör stanna upp vid för att testa sin förmåga jämfört med den store Anderssons och öka sin positionella ställningsförståelse. Frågan är hur vit lämpligast ska fortsätta. Fundera ett par minuter på ditt beslut och fortsätt sedan att läsa kommentarerna nedan.
11.Nc3! Ett smart och perfekt tajmat drag som så att säga inbjuder till svarts följande feldrag. Normala och fullt spelbara drag var annars 11.0-0 eller 11.c4 men då hade knappast Andersson vunnit partiet så snabbt. Notera att textdraget har den fördelen att vit omedelbart drar nytta av att han har ett angreppsmål på f6 genom att hota Ne4. De andra kandidatdragen är enligt det klassiska spelsättet att man ska bygga upp sin ställning medan Anderssons drag i Capablancas anda försöker lösa de konkreta problemen omedelbart. Öppningen ska alltså behandlas som ett mittspel och inte som en öppning enligt detta hypermoderna tänkesätt. 11…Bf5?? Svart var förmodligen enbart inriktad på att parera Ne4 men glömde ett ”dolt” hot i ställningen. 11…Nf5 12.Ne4 Be7 var korrekt även om den aggressive inriktade spelaren Velimirovic säkert inte var intresserad av ett sådant passivt upplägg. Andersson hade i vilket fall som helst kunnat ta initativet med 13.f4! och det hade inte riktigt passat Velimirovics spelstil. Med facit i hand kanske Velimirovic skulle ha spelat Draken.
 Kan läsaren hitta det avgörande draget?
12.g4! 1-0
Löparen på f5 eller löparen på f6 går ju förlorad efter antingen 13.gxf5 eller 13.g5. Temat är instängning som är ett av de fem grundläggande taktiska knepen i schack (GABIÖ).
Man kan hävda att det inte var någon tillfällighet att Andersson vann i endast 12 drag. Tajmingen i kombination med en fundamental psykologisk analys av sin motståndare var de nödvändiga ingredienserna för att skapa denna fallseger. Till Velimorics försvar kan det sägas att han förmodligen var inriktad på det positionella hotet 12.Ne4 som han säkert planerat att bemöta med 12…Bxe4. Efter 13.Bxe4 skulle svart ha haft en mycket flexibel ställning och han hade kunnat välja mellan så pass vitt skilda fortsättningar som 13…0-0, 13…g6, 13…Nc8 eller 13…Qd7. Alla dessa fortsättningar skulle ha till syfte att i ett senare skede hota den utsatta löparen på e4 med antingen …f5 eller …Nd6. Vilket drag Velimirovic hade valt om denna ställning uppstått får vi aldrig veta men förmodligen det mest aggressiva.
 IM Dragoljub Velimirovic syns här på en bild från Interzonturneringen i Haag 1966. Han blev stormästare 1971. (Foto: Wikimedia, Dutch National Archives, The Hague)
feb 28
De flesta känner till att Ulf Andersson, Sveriges genom tiderna bäste spelare, bidrog till populariteten av treradersförsvaret. Exempelvis slog han den regerande världsmästaren Anatolij Karpov i Milano 1975 med denna uppställning. Vad däremot många inte känner till är att han också bidrog till ett anti-vapen mot öppet Sicilianskt för att undvika forcerade varianter som Draken och Najdorf. Vapnet var Moskva-varianten. Denna grupp med Bb5 i det tredje draget kan kompletteras med andra anti-behandlingar som Alapins/Sveshnikovs 2.c3/2.Nf3 och 3.c3 eller Grand Prix-attacken 2.f4/2.Nc3 och 3.f4. Den sistnämnda tredje gruppen av anti-system hade Bent Larsen stora framgångar med i Interzonturneringen i Amsterdam 1964.
Här följer det viktiga modellpartiet som fick många älskare av Sicilianskt att bokstavligt talat finna det stört på omöjligt att skapa ett dynamiskt spel där svart fick sin beskärda del av vinster.
Andersson,Ulf (2535) – Portisch,Lajos (2640) [B51]
Skopje ol (Men) fin-A (5), 01.10.1972
[Engqvist]
1.e4 c5 2.Nf3 d6 3.Bb5+
 Hur kan svart bemöta schacken?
Detta parti var ett av de modellpartier som hjälpte till att popularisera Moskvarianten som hade spelats av en grupp mästare från Moskva efter kriget. Spelsättet visade att en stark spelare kunde bli besegrad med så kallade ”enkla drag”. Grundidén är inte bara att undvika de komplicerade öppna varianterna utan också att förbereda en långsammare uppbyggnad i centrum med c3 och d4. 3…Nc6 Spelet övergår via dragomkastning till Rossolimovarianten. Det logiska 3…Bd7 hade kunnat bemötas med 4.Bxd7+ Qxd7 5.c4 och vit får en Maroczy-uppställning där han blivit av med sin instängda löpare. Ett sätt att försöka skapa dynamik är 3..Nd7!? men det är inte helt riskfritt. 4.0-0 Bd7 5.Re1 Nf6 6.c3 a6
 Vad är vits starkaste fortsättning?
7.Bf1 Den bästa och mest logiska fortsättningen. Här står inte löparen i vägen för de egna pjäserna utom möjligen för springaren på b1. Gambitfortsättningen 7.Bxc6 Bxc6 8.d4!? Bxe4 9.Bg5 gav svart problem under 80-talet men inte i våra dagar. 7…e5 En annan metod att kämpa för fältet d4 var 7…Bg4. 8.h3 h6 9.d4 Qc7 10.a4 Notera likheterna med huvuduppställningarna i Spanskt parti där vits löpare står på b3 eller c2. Från rutan f1 kan den hjälpa till att kontrollera fältet b5 då ju svart gärna vill ta terräng på damflygeln. En nackdel är att f1-löparen kan komma att stå ivägen för den klassiska Steinitzmanövern Nb1-d2-f1. Eventuellt finns dock eventuellt en springarmanöver till c4. Den starka likheten med Spanskt är en av orsakerna till Moskvavariantens popularitet eftersom den visar på systemets inneboende positionella styrka. 10…g6? Svart försöker vinna tid genom att omgående spela löparen till g7 istället för den tidskrävande omgrupperingen 10…Be7, 0-0, Re8, Bf8 och så vidare. Det finns dock en nackdel med att fianchettera omedelbart.
 Hur kan vit profitera på svarts svagheter?
11.Na3! Andersson försöker direkt profitera på svagheten d6 som kommer att uppstå när svart ställer löparen på g7. 11…Bg7 12.dxc5 dxc5 13.Nc4 Rb8 Det naturliga 13…0-0 fungerar inte på grund av 14.Qd6! Qxd6 15.Nxd6 Rab8 16.Be3 och svart förlorar en bonde då 16…b6 hade bemötts med 17.Bxa6. Det kan mycket väl vara så att Portisch glömde bort att vitfältslöparen sannerligen är stark på f1-a6-diagonalen!
 Hur går vit konkret till väga?
14.b4! Starkt var även 14.Qd6! Qxd6 15.Nxd6+ Ke7 16.Nc4 och vit hade inte bara hotat bonden på e5 utan också det positionellt starka Nb6. 14…cxb4 15.cxb4 Avancemanget till b5 är nu ett mycket besvärande hot för svart. 15…Be6 15…Nxb4 16.Nd6+ Ke7 17.Nc4! leder till vinstspel för vit då bland annat 18.Ba3 hotar. 16.Nd6+ Ke7
 Dags att avgöra!
17.Ba3! Andersson spelar som de romantiska mästarna på 1800-talet som älskade att ställa löparen på a3-f8-diagonalen när svart hindrats eller misslyckats med den korta rockaden. 17…Ne8 Efter 17…Qxd6 18.b5 Nb4 19.Qxd6+ Kxd6 20.Bxb4+ Kc7 21.Rac1+ har svarts kung ingen trygg fristad. 18.Nxb7! Qxb7 18…Rxb7 19.b5+ Nd6 20.Rc1 och vit vinner. 19.b5+ Kf6 20.bxc6 Qc7
 Hur knyter vit till säcken?
21.Nxe5! 1-0 Pang på rödbetan! Där försvann den sista stoltheten i svarts ställning, e5-bonden. 21…Kxe5 hade lett till en vacker matt i fyra drag genom 22. f4+ Kxf4 23.Qf3+ Ke5 24.Qc3+ Kf4 25.Bc1#. 21…Qxe5 hade förlorat likaså efter 22.Qf3+ Bf5 23.exf5 och så vidare. Det är estetiskt tilltalande att hemmadiagonalerna f1-a6 och c1-h6 bidrog till vinsten. Det är inte ofta en så supersolid klassisk spelare som Portisch blev krossad på det här sättet.
 "Den ungerske Botvinnik", Lajos Portisch, fick bita i det sura äpplet när han mötte en uppåtgående Ulf Andersson i angreppstagen. (Foto: Wikimedia Commons 1968)
jan 24
Här nedan följer ett av de otaliga angreppspartier som spelades av Ulf Andersson under de Nordiska Mästerskapen i Lidköping 23 juli – 8 augusti 1969. Det var deltagarrekord med 111 spelare trots att det hade varit många återbud. Ole Jakobsen blev Nordisk mästare med en segermarginal på hela 2.5 poäng och en bidragande orsak var att han slog Andersson i deras individuella parti. Det ansågs sensationellt att den titellöse 18-årige Ulf Andersson, så tätt efter sin fina insats i SM, mäktade med ytterligare en stark prestation. Han tog 9 poäng av 13 och delade 2:a till 3:e placeringen tillsammans med IM Heikki Westerinen. Hans spel vittnade om både talang och mognad skrevs det i Tidskrift för Schack. Den som vill läsa mer om turneringen och spela igenom fler angreppspartier med Uffe hänvisas till T.f.S., årgång 1969, nr 6 och nr 7.
Nu tittar vi på partiet mot finländaren Aki Lahti. Svara gärna på frågorna i anslutningen till diagrammen, särskilt inför vits artonde drag. Lycka till!
Andersson,Ulf – Lahti,Aki [B89]
NM Lidköping (9), 1969
[Engqvist]
1.e4 c5 2.Nf3 Nc6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 Nf6 5.Nc3 d6 6.Bc4 e6 7.Be3 a6 8.Qe2 Detta inleder Velimirovicvarianten som under denna tid ansågs vara en av de farligaste varianterna för svart att bemöta. 8…Qa5?! Detta är ett pseudoaktivt drag som inte är så bra som det ser ut. Svarts dam har kontroll över den fjärde raden och ett visst tryck mot vits damflygel och det ska försöka avhålla vit från att rockera långt men detta är bara illusioner som partifortsättningen visar. En av huvudvarianterna går 8…Qc7 9.0-0-0 Be7 10.Bb3 Na5 11.g4 b5 12.g5 Nxb3+ 13.axb3 Nd7 med ömsesidiga chanser. 9.0-0-0 Nxd4 10.Bxd4 b5 11.Bb3 Bb7
 Hur fortsätter vit?
12.Bxf6! Vit försvagar svarts kungsflygel och gör den korta rockaden oaptitlig. 12…gxf6 13.Qh5 Detta är poängen. Det finns inget bekvämt sätt att gardera e6. Om svarts dam hade stått på c7 hade svart kunnat rockera långt. Det är intressant att vits dam också hindrar svart att spela …b4 på grund av bindningen längs den femte raden. 13…Bc8 Bättre var 13…Ke7 även om svart står avsevärt sämre efter 14.f4 med planen f5 eller e5 för att bryta upp svarts kompakta bondeställning kring kungen. 14.Rhe1 Exaktare var 14.f4 och vänta med tornet på h1 tills man är säkrare på om tornet står bäst på f1, e1 eller kanske d1! 14…Ra7 En typisk manöver i Sicilianskt för att lösa problemet med damflygeltornet. 15.f4 Qb6? Bondeoffret 15…Bg7 16.Rxd6 0-0 var sista chansen med bara klar fördel för vit. 16.f5 Vits angrepp blir självspelande. 16…b4 17.Na4 Qa5
 Svart försöker utnyttja att bonden på f5 är bunden men han har missat vits nästa avgörande drag. Kan du hitta det?
18.e5! Svarts kung har hamnat i ett riktigt blåsväder! 18…fxe5 19.fxe6 Bxe6 20.Bxe6 Qxa4 21.Rf1 Olikfärgade löpare gynnar bara Ulf som kan koncentrera sig på de vita fälten där svart är pjäs under. 21…Rc7 22.Bb3 Qc6 23.Rxf7 Kd8
 Vad är vits nästa drag?
24.Qxe5 Partiet är avgjort då h8-tornet inte kan räddas. 24…Rxf7 25.Bxf7 Qd7 26.Qxh8 Qxf7 27.Rxd6+ Kc7
 Vad är vits bästa drag rent tekniskt?
28.Qf6 Det enklaste och det bästa när man har ett materiellt övertag är att byta dam. Även datorn föreslår detta drag som det bästa. 28.Rf6 Qe7 29.Rf1 Bg7 30.Qa8 vinner också men är lite krångligare. 28…Qe8 29.Re6 1-0 Ett i princip perfekt parti av Ulf som tog vara på alla de tillgängliga bindningarna på ett optimalt sätt.
jul 07
Andersson,Ulf – Stein,Leonid [B57]
Reykjavik, 1972
1.e4 Under denna tid var 1.e4 Anderssons huvuddrag. 1…c5 2.Nf3 Nc6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 Nf6 5.Nc3 d6 6.Bc4 Qb6 7.Nb3 Detta drag ser lite otympligt ut eftersom löparen på c4 tappar ett viktigt reträttfält där den står tryggt garderad men springardraget är huvudvarianten i detta system. Bondeoffret 7.Be3?! Qxb2 8.Ndb5 är knappast korrekt på grund av 8…Qb4 9.Qe2 Nxe4 10.Bd4 f5! Till exempel 11.a3 Qa5 12.0-0-0 Nxd4 13.Rxd4 a6 och det är upp till bevis för vit i denna ställning. Det är dock inte lätt att se hur. Efter 14.Nxe4 fxe4 15.Nxd6+ exd6 16.Rxe4+ Kd8 17.Re8+ Kc7 kan vit inte förstärka sitt angrepp samtidigt som svart har pjäs över. 7…e6 8.0-0 Be7 9.Be3 Qc7 10.f4 a6 11.Bd3 Med detta drag har spelet gått från B57 – B82! Vi är alltså via dragomkastningar inne i Scheveningen-systemet. 11…b5 12.a4 b4 13.Nb1 a5 14.N1d2 0-0 15.Qe2 e5 16.f5 d5 Denna klassiska framstöt i Sicilianskt parti brukar betyda att svart har utjämnat spelet och så också här. 17.g4 Andersson spelar det mest konsekventa draget i angreppets intresse. 17…dxe4 18.Nxe4 Nd5 19.f6!

 |
Ett starkt drag som ställer till en del bekymmer för svart som måste räkna konkreta varianter och samtidigt hålla tungan rätt i mun. 19…gxf6 En annan försvarsmöjlighet var 19…Bxf6 20.g5 Bd8! 21.Qh5 Qd7! med poängen 22.Nf6+ Nxf6 23.gxf6 Nu är det inget hot mot en löpare på e7 så svart kan byta dam med 23…Qg4+ och eliminera vits angreppschanser på kungsflygeln.20.Bh6 Rd8 21.Rf3

 |
21…Nf4?? Vad som helst men inte detta! 21…Kh8 hade exempelvis varit ett nyttigt drag. Nu är det vit som drar och vinner! 22.Rxf4! Rxd3 Det går inte att slå tillbaka tornet med 22…exf4 på grund av det elementära 23.Nxf6+ Bxf6 24.Qe4 Rxd3 25.Qe8# John Nunn har rätt i sin 1001 Deadly Checkmates att även spelare i världseliten kan missa matt på sista raden. 23.cxd3 Be6 Stein får finna sig i att spela med material under eftersom 23…exf4 inte går här heller på grund av 24.Nxf6+ 24.Nxf6+ Bxf6 25.Rxf6 Bxb3 26.Rc1 Bd5 27.Qf2 Re8 28.Rc5 28.Qf5 var forcerad matt i tio drag! 28…Be6 29.Qh4 Kh8 30.Rf2 1-0 Det blir snart matt på rutan g7.
Ulf Andersson mötte den starke och fruktade angreppspelaren Leonid Stein (1934-1973) två gånger och då han var i sina bästa år. Första gången vann han med de vita pjäserna, som vi har sett i det ovanstående partiet, och i det andra mötet i Las Palmas 1973 hade Ulf de svarta pjäserna och fick enkelt remi med 5…exf6-varianten i Caro-Kann. Detta var ett smart variantval eftersom Stein till skillnad från Karpov inte var så förtjust i tekniskt spel, som att exploatera en bondemajoritet på damflygeln. För att man ska förstå den aktuella styrkeskillnaden så hade Ulf ett Elo-tal på 2535 medan Stein hade det för den tiden mycket höga 2620. Det är starka papper att ta 1,5 poäng av 2 mot en sådan meriterad spelare.
 Leonid Stein dog tragiskt i sina bästa år då han var i färd med att försöka kvalificera sig till VM. Här ses han spela mot Lubomir Kavalek i IBM-turneringen. (Foto: Przemek Jahr, Amsterdam 1969)
|
Senaste kommentarer