Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









dec 22

En ny omröstning har publicerats i högerspalten som handlar om vilken betänketid du föredrar. Naturligtvis kan gemene man gilla alla former av betänketider men nu är frågan vilken spelform du föredrar om du bara får begränsa dig till ett alternativ av fem. Spelformerna är de fem traditionella som bullet, blixt, snabb, klassisk och korrespondens. Rösta en gång på det alternativ du vanligtvis föredrar som utövande schackspelare. Om du inte är aktiv spelare kan du rösta på vilken betänketid du föredrar som åskådare. Personligen föredrar jag klassiskt schack i båda situationerna och detta har jag också lagt min röst på.



dec 07

Sedan igår har vi en ny omröstning i högerspalten och det gäller den stundande London Chess Classic med start 9 december som i vanlig ordning har ett superstjärnspäckat fält. Spelarna som deltar är i rankingordning: Fabiano Caruana, U.S.A., Vladimir Kramnik, Ryssland, Maxime Vachier-Lagrave, Frankrike, Wesley So, U.S.A., Levon Aronian, Armenien, Viswanathan Anand, Indien,  Hikaru Nakamura, U.S.A. Hikaru Nakamura, U.S.A., Anish Giri, Holland, Veselin Topalov, Bulgarien och Englands högst rankade spelare Michael Adams. Jag har denna gång inte lagt min röst på Kramnik eller Anand som jag brukar göra utan på Aronian. Caruana är förmodligen den spelare som de flesta kommer att ha som favorit men han får ju också favorittrycket på sig som den högst rankade spelaren i världen efter Magnus Carlsen och detta lär inte vara någon fördel i detta stenhårda sällskap. Mer information finns på turneringens hemsida.

 



apr 09

Man kan sedan igår läsa på http://norwaychess.no/ att Li Chao, Kina (2759,4) kommer att ersätta Sergej Karjakin i superturneringen Altibox Norway Chess som går av stapeln 18-30 april. Detta måste vara en stor uppoffring för den femtonde rankade i världen eftersom han hade planerat ett bröllop den 30 april. Dessutom lär han ju inte vara så väl förberedd eftersom han har fått reda på sin inbjudan i sista stund. Å andra sidan är det bra att Kinas näst högst rankade spelare får delta eftersom det var lite konstigt att det saknades ett kinesiskt deltagande. GM Hou Yifan var som bekant för speltrött för att kunna hävda sig i kvalificeringssturneringen. Detta kan man också läsa om på superturneringens hemsida. Nu har vi i deltagande från alla de viktigaste schacknationerna utom förstås U.S.A. med meganamn som Caruana, Nakamura och So.

Arrangörerna tyckte i ett meddelande för tre dagar sedan att det var respektlöst av Karjakin att hoppa av turneringen eftersom han skrivit ett kontrakt med dem. Det har inte stått i avtalet att han får hoppa av om han skulle bli utmanare till Carlsen. Joran Aulin-Jansson menar att det inte bara var respektlöst mot arrangörerna utan mot hela schackvärlden. Kritiken mot Karjakin avslutas så här: Sergey Karjakin er en veldig god sjakkspiller, og han er fortsatt hjertelig velkommen som deltager i Altibox Norway Chess. Han har tross alt vunnet begge de to gangene han har deltatt, forteller Aulin-Jansson. – Det er åpenbart mye nerver for Karjakin før hans første VM-finale, men vi får da virkelig håpe at Karjakin og hans rådgivere forstår at man ikke bare kan løpe fra inngåtte avtaler fordi det plutselig ikke passer i en oppkjøring til en match som ikke starter før om et halvt år.

26-årige Li Chao, Kina, ersätter Karjakin i Altibox Norway Chess 2016. (Källa: Wikimedia 2016)

26-årige Li Chao, Kina, ersätter Karjakin i Altibox Norway Chess 2016. (Källa: Wikimedia 2016)

Rösta gärna en gång i högerspalten på den du tror vinner Norway Chess 2016 eller sympatiserar med. Jag har lagt min egen röst på Topalov, det är ju trots allt han som försvarar titeln från förra året och han verkar, precis som Karjakin, trivas bra i Norge.

 

 



apr 08

Det har nog inte undgått någon att den ryske stormästaren och utmanaren till Magnus Carlsen, Sergej Karjakin, hoppat av Norway Chess. De officiella orsakerna är att han behöver fokusera på VM-matchen 11-30 november i New York i kombination med att han behöver vila efter segern i den mycket krävande kandidatturneringen.

Denna radikala ändring i deltagarlistan innebär att högerspaltens omröstning tills vidare utgår tills vi vet vilken spelare som kommer att ersätta Karjakin och då återkommer givetvis omröstningen.

Detta avhopp är lite synd för publiken som säkert hade sett fram emot ett tidigt prestigemöte mellan Carlsen och Karjakin men samtidigt är de angivna skälen av Karjakin fullt legitima då han inte visste att han skulle vara utmanaren förrän kandidatturneringen var avslutad.

Karjakin har istället för Norway Chess planerat in Gashimov Memorial, 23 maj-2 juni, en match mot China 10-16 juni och så förstås höjdpunkten före VM-matchen, Olympiaden i Baku, Azerbajdzjan, 1-14 september.

Mer detaljer om Karjakins avhopp och framtidsplaner finns här.

Karjakin och Caruana från Kandidatturneringen får nog betraktas som Carlsens svåraste motståndare i en VM-match.

GM Sergej Karjakin, Ryssland och GM Fabiano Caruana, U.S.A. (Kandidatturneringen 2016) får nog för närvarande betraktas som den regerande världsmästaren Magnus Carlsens absolut främsta motståndare i en VM-match. Först ut är Karjakin som inte helt överraskande avstod från spel i Norway Chess 2016. (Källa: Wikimedia 2016)



apr 02

Schacksnack har en ny omröstning i högerspalten med anledning av Altibox Norway Chess 2016, 18-30 april. I nuläget har världsmästaren Magnus Carlsen fått åtta röster och VM-utmanaren Sergej Karjakin 5 röster. Hemmahoppet GM Nils Grandelius har fått 5 sympatiröster. GM Jonathan Speelman har apropå VM-matchen i höst gjort den matematiska beräkningen att Carlsen har 60 % chans att vinna VM-matchen. Karjakins chanser i den stundande superturneringen ska inte underskattas. Karjakin spelar utomordentligt bra just i Norge och har hittills placerat sig före Carlsen i just denna tävling 2013 och 2014 genom att lägga beslag på förstaplatsen. Lägg gärna en röst i omröstningen för att få en mer rättvis bild av alla deltagares vinstchanser.

Här nedan följer en reklamvideo inför Norway Chess som startar om 16 dagar.

 

 



jan 31

För närvarande pågår en omröstning på Schacksnack i högerspalten om vilken schackbok som är den allra bästa om man vill förkovra sig inom schack. I skrivande stund har Aaron Isajevich Nimzowitschs (1886-1935) My System fått flest röster. Detta är inte helt överraskande. Jag kommer ihåg när jag var i 15-års åldern och min gode vän Peter Fransson berättade för mig, när han fått nys om boken, att det här kan vara världens bästa träningsbok. Det kändes som en revolution i våra unga schackliv när vi hade tillgång till detta alster på danska och vi kände på oss att det här var en viktig bok om man ville nå framgångar som schackspelare. Dock var jag för ung för att förstå det väsentliga innehållet men som ung senior fick jag en enorm kunskapsrikedom och idékälla tack vare denna helt unika och slagkraftiga bok. Bland världsartisterna kan det nämnas att Tigran Petrosian (världsmästare 1963-1969) sägs ha haft Nimzowitchs verk som sänglitteratur (det vill säga utan bräda) för att lära sig varianträkning, profylaxschack och mycket annat.

I vår undersökning går det det att välja mellan 20 klassiska böcker på olika nivåer, varav några är godtyckligt valda och några är obligatoriska. Många andra schackböcker borde ha platsat i denna undersökning men eftersom omröstningen skulle bli alltför omfattande om fler än 20 böcker hade tillgripits kan det vara bra för läsaren att veta att det inte bara är Schacksnack som sysselsätter sig med listor om vilka schackböcker som är de bästa genom tiderna. Nyligen har faktiskt andra schackspelare listat sina rekommendationer för vem som helst att läsa på Internet. Inte nog med att det listas rekommendationer, det förklaras och argumenteras också i många fall varför den specifika boken borde höra till en av de bästa i schackhistorien. Det går att klicka på denna länk för att ta del av dessa ”heta” listor.

Är detta...

...världens bästa...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...schackbok genom tiderna?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aaron Nimzowitsch har skrivit de banbrytande böckerna My System, Chess Praxis, Blockade och Carlsbad International Chess Tournament 1929. (Foto: N.N.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 



sep 28

Läsarna verkar till 67% vara övertygade om att den nuvarande världsmästaren GM Magnus Carlsen (2862), Norge, först kommer att uppnå det magiska Elotalet 2900. Fabinao Caruana (2843), Italien, har dock höjt sitt Elotal med stormsteg på sistone och detta borde därför vara en fullkomligt öppen historia men bara en av fem läsare tror detta, alltså 20%. Framtiden får utvisa om det blir Carlsen, Caruana eller mot förmodan någon annan (13%) som först kommer till ribban som har lagts på 2900. En ribba som datorerna för längesedan redan uppnått och därför spelas heller det inga matcher längre mellan datorer och representanter för mänskligheten.

Nu har vi en ny omröstning i högerspalten och denna gång gäller det om 10.000 träningstimmar räcker för att bli stormästare i schack, det vill säga ett Elo motsvarande ca 2500. Om ni tror det svarar ni ja och om ni inte tror det svarar ni nej. Om ni inte har någon åsikt eller inte vet svarar ni på det tredje alternativet. Dessa 10.000 träningstimmar måste dock vara kvalitativa för studenten som vill bli stormästare. Han eller hon måste ha tillgång till erfarna pedagoger, god schacklitteratur samt lägga tyngdpunkten på längre partier mot lite hårdare motstånd än sin egen spelstyrka för att på det sättet steg för steg bygga upp sin spelstyrka.

Klicka endast en gång i högerspalten för att resultatet ska bli så tillförlitligt som möjligt.



sep 11

Efter 105 röstningar har vi valt att stänga omröstningen om vem som är världens just nu bäste schackspelare. 52% (55 röster), alltså lite fler än hälften, röstade för världsmästaren Magnus Carlsen. 37% (37 röster) röstade för Fabiano Caruana och han får betraktas som det främsta hotet om läsarna är rätt ute. Endast 1% (1 röst) röstade på Viswanathan Anand som är utmanare till Carlsen i höstens VM-match. Hur ska man tolka detta resultat? En tolkning är att de flesta hellre skulle vilja se en VM-match mellan Carlsen och Caruana. De får i så fall vänta till minst år 2015 såvida inte Anand sätter en käpp i hjulet. Enligt läsarna skulle detta vara osannolikt. De övriga 12 rösterna som landade på något av de övriga åtta alternativen får också bedömas som osannolika.



aug 31

Schacksnacks läsarundersökning om huruvida sverigemästaren borde bli direktkvalificerad till OS gav 49 röster som var för och 39 röster som var emot. Enligt dessa röster borde alltså GM Semcesen ha fått en plats i årets OS i Tromsö. 15 röster var för att den svenske mästaren fick en OS-plats med betingelsen att SM var en längre turnering. Just nu är den bara nio ronder att jämföra med förr i tiden när SM var 13 eller 15 ronder. En längre SM-turnering med fler deltagare, alternativt en dubbelrondig turnering med färre deltagare, ger nog ett säkrare och rättvisare utslag om vem som verkligen är den bästa spelaren i Sverige. Med OS-platsen som morot skulle SM säkert prioriteras högre av deltagarna som inte bara skulle tänka i termer av högre startpengar eller att riskera sitt Elotal. Det är väl också ganska klart att SM är en bra träningsturnering inför OS. Aktivitet borde premieras högre än ett statiskt Elotal för det är ju välbekant att form slår klass.



aug 31

Vi har nu en ny omröstning i högerspalten med anledning av den turbulens som råder just nu i schackvärlden eftersom spelplats för VM-matchen mellan världsmästaren Magnus Carlsen och Viswanathan Anand har bestämts att äga rum i Sochi. Anand har redan skrivit under kontraktet och FIDE har gett Carlsen respit till 7 september, samma dag som Sinquefield Cup avslutas. Carlsens läger vill dock ha respit till 17 september för att Carlsen inte ska behöva tänka på detta under tävlingarna i Saint Louis. Om FIDE inte går med på detta rimliga krav och Carlsen samtidigt inte skriver under protokollet senast 7 september finns det en risk att Carlsen ersätts av Sergej Karjakin. På grund av rådande omständigheter är det förklarligt varför Carlsen spelar under sin normala förmåga och just nu är det Caruana som dominerar genom att i det närmaste utklassa världseliten. Det går att läsa mer på den ryska nyhetssidan.





Tidigare artiklar