• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

apr 16

På Schack.se kan man sedan några dagar tillbaka ta del av alla spelade partier i Superettan och Elitserien. Det är ett utmärkt tillfälle i påsk att spela igenom alla partier för att snappa upp idéer och få överblick över hur den svenska schackeliten spelar. Personligen brukar jag spela igenom partier där jag känner till åtminstone en av spelarna.

I det följande partiet känner jag båda spelarna väldigt väl  då jag har mött de i många bataljer genom åren. IM Jan Johansson är en mycket skicklig taktiker och pragmatiker som vann SM-särspelet i samband med Sundsvall 1989. IM Bengt Lindberg har mer positionell udd med genomtänkta manövreringar. Han var ytterst nära att vinna SM i Västerås 2011 men slutade på en tredjeplats. Han är inte heller att leka med om han får in sitt spel.

Ett parti mellan dem måste ju bli högintressant då båda gärna vill ha initiativet och så blev det också. Jag är imponerad av Lindbergs spel med springarna, särskilt damflygelspringaren, som länge stod overksam på utgångsrutan b8 utan någon synbar funktion. Plötsligt aktiverar Lindberg springaren när man minst förväntar det eftersom bonde efter bonde står i slag. Den sprider ut sin energi över praktiskt taget hela brädan. Tyvärr blir kvalitén i dragen avsevärt sämre i slutskedet av partiet, på grund av den begränsade betänketiden, men partiet förtjänar ändå att uppmärksammas på grund av det fina spelet med springaren. Lindberg vet verkligen hur den slipstenen ska dras.

Johansson,Jan (2356) – Lindberg,Bengt (2406) [E13]
Superettan(Uppsala-Växjo) (1), 09.11.2018
[Engqvist]

1.d4 Nf6 2.Nf3 e6 3.c4 b6 4.Nc3 Bb4 4…Bb7 hade inbjudit till Petrosians 5.a3 så det är säkrast att spela textdraget först 5.Bg5 h6 6.Bh4 g5 7.Bg3 Ne4 Svart spelar en aggressiv variant och det är förmodligen rätt melodi mot Johansson som helst vill vara den som angriper eller har initiativet. 8.Qc2 Bb7 9.e3 Bxc3+ Lindberg verkar inte ha något emot att ge upp löparparet och slår fortast möjligt trots att det egentligen inte är nödvändigt. 10.bxc3 d6 11.Bd3 f5 Intressant att Lindberg avstår från det bästa 11…Nxg3. Detta indikerar att han förmodligen är en springarfantast. 12.a4 Mer kritiskt var 12.d5! med idén 12…exd5 13.cxd5 Bxd5 14.Nd4 och bonden på f5 går inte att hålla. Lindberg måste nu besvara den filosofiska frågan om a-bonden ska stoppas eller ej. Det går ju så mycket tid förlorad att stoppa den och vem tjänar mest på svagheterna b5 och b4 i det långa loppet? 12…a5 13.c5 13.d5 var nog mer logiskt. 13…0-0?! 13…bxc5 14.Qb3 hade visserligen gett vit tillräckligt spel för bonden men nu är det vit som tar över partiet.  14.cxb6 cxb6 15.Qb3 Hur ska svart gardera e6-bonden? Ett svårt ställningsproblem att lösa som slukar mycket tid på klockan. 15…Rf6 16.Bxe4 Bxe4 17.Qa3 Men hur ska d6-bonden garderas? Ytterligare ett intrikat positionellt problem att lösa. Johansson är en mästare på att skapa sådana här praktiska ställningsproblem för sin motståndare med sina pjäser.  17…Bxf3? Som sagt, Lindberg gillar inte löparna ens när de är starka! 17…Qc8!! var annars ett mycket starkt drag! 18.gxf3 Qc8 19.Bxd6? 19.h4! var kritiskt. Bonden på d6 är inte så viktig som man kan tro. Viktigare är vits spel mot svarts försvagade kungsflygel. 19…Qc6 20.Rg1

Hur fortsätter svart?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20…Nd7 Från och med nu handlar allting om damflygelspringarens makalösa kapacitet. 20…Qxf3, för att i alla fall plocka bort en potentiell angripare av g5-bonden, var normaldraget, men här råder förmodligen andra värderingar av Lindberg. Springarens maximala energi ska frigöras. 21.f4 Rg6 22.fxg5

Och hur fortsätter svart här?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22…Nf6 De flesta hade nog tagit på g5 med h-bonden och en annan kategori hade tagit med tornet men inte Lindberg. Det handlar bara om springarens magiska krafter. 23.0-0-0 Farligare var 23.h4 eller 23.Be5 Ng4 24.gxh6 Nxe5 25.0-0-0! 23…hxg5 24.Kb2 Ne4 Vilken springare!

Hur hanterar vit dubbelhotet från den enorma springaren?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25.Be5? 2Ja, det var ju därför vit ville slå bonden på d6 men f2-bonden då? 25.Bg3 var givet men inte i linje med Johanssons intentioner. Han tycker inte om att bli dominerad. 25…Nxf2

Det var inte längesedan den här springaren stod på b8! Vilken transformation!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26.Rd2 Ng4 Korrekt var 26…Ne4 men springaren ska jobba på hela brädan är det tänkt. 27.d5? Johansson hade chansen att skapa komplikationer med 27.Rxg4 fxg4 28.Qb3 men det är inte allas melodi att spela schack med material under, speciellt inte utan synbar kompensation. Detta är Ulf Anderssonterritorium. 27…exd5 28.Bd4 Re8 29.Qb3 Qc4 30.Qxc4 30.Qd1 borde vara ett drag som passar Johanssons spelstil bättre. 30…dxc4 31.Rf1

Hur försvarar svart f5-bonden?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31…Nh6 Ja, med springaren! Lindberg har verkligen spelat med springaren som Steinitz förordade. Nämligen med  maximal flexibilitet mellan angrepp och försvar. 32.Ka3 Ree6 33.Rb2 Ng4? Lindberg tar i springaren en gång för mycket och det kan man förstå med tanke på hur mycket den redan har flyttat runt. Det är med största sannolikhet tidsnödsspöket som griper in i handlingen, det vill säga spel med handen snarare än med huvudet, för resten av partiet gick så här: 34.Rxf5 Nxe3 35.Rfb5 g4 36.Re2 Nf1? Det är inte lätt att i tidsnöd förstå att 36…Nd1 var det bästa springarhoppet trots den totalt dominerande löparen. Detta strider ju mot tumregeln att man inte placerar en springare i gapet på en löpare. Anledningen stavas att vit får ett avgörande tempo för ett mattangrepp. 37.Rf2 Ne3 38.Rh5 1-0

Var det rättvist att vit vann? Kanske, kanske inte, men så här är det i praktiskt schack. Båda spelarna var kreativa utifrån sina spelstilar och på slutet var det en fråga om att försöka göra bra drag trots trötthet och nervositet. Stackars Lindberg som spelade så kreativt för att i slutskedet av partiet, med några illa väl valda springardrag, gå in i självmatt. Det är verkligen inte lätt att hålla reda på alla diagonaler, linjer och rader med lite tid på klockan. Om vi bortser från debaclet kommer jag inte att glömma Lindbergs fina behandling av damflygelspringaren som visar på en djup spelförståelse. Det ska nämnas att det här var det enda partiet han förlorade för Växjö SK. Han tog 6.5 poäng av 9.