jun 17

Blick för schack, bokstavligen. Stormästare Pia Cramling var på plats. (Foto: Lars OA Hedlund)


Pontus Carlsson spelar blindschack. (Foto: Lars OA Hedlund)

Igår blev det propagandaschack i Kungsträdgården i Stockholm.

Bland annat kunde folk spela schack mot stormästaren Pontus Carlsson, som inte kunde se brädet. Även Peter Collett spelade ”blint”.

Det var Utsiktstornet/Johanna Valentin och Wasa SK som stod bakom den schackliga delen av Rix FM Festival.

En annan stormästare som var med var Pia Cramling.

Det var även en tipsrunda och schacklekar för barn.

Läs de 8 kommentarerna till “Blindschack i Kungsträdgården”

 1. Anonym säger:

  Propaganda i all ära. Men det är något som inte känns rätt med blindschack i alla fall. Kanske någon kan förklara? Jag vet att det bara är löjl det Karpov påstår att det skall vara farligt etc. men jag förstår faktiskt inte poängen så snälla någon förklara poängen även om ”de ä svårt å förklar för nån som int begrip”…

 2. Sune Larsson säger:

  Nä.. finns egentligen ingen poäng med blindschack…

  mer än att jag ser inte vad som händer – jag fattar inget – inte jag heller fast jag heter
  jonny och är nästan blind —- men schack skall vi spela – hur gick det ???

  Skit svårt spel egentligen men blundar vi blir det lättare??

  Jag är så bra så jag kan kan blunda medans du….. fast mot klaric 2420 förlorar jag…

  blindschach….

 3. Lennart Bonnevier säger:

  Kort: publikvärdet. Det är fullständigt fascinerande för de flesta icke schackspelare att någon över huvud taget kan spela ett parti utan att titta på pjäserna. Än mindre vinna det.

 4. Einar Yngvesson säger:

  Den som var i Kungsan kunde se hur vanliga människor, ofta med rudimentära schackkunskaper, stannade upp och fascinerades. De diskuterade med varandra om olika drag, fast de t.ex. var osäkra på hur ”hästen går”. Det är sällan man får ett sådant gensvar skulle jag påstå.
  Och alla barn som gjorde ett drag mot Pontus och fick en godis om de ville ha det för besväret.

  Blindschack är säkert en av de mest publikfriande verksamheter man kan ha om man vill ha brett intresse för schack. För mig som tillhör de mindre kunniga schackspelarna var det faktiskt också fascinerande – speciellt när partiet kommit upp i 25 – 30 drag. Men jag kanske tillhör den mer korkade delen av de som spelar schack och kanske inte skall kalla mig schackspelare.

 5. Sune Larsson säger:

  ok – som publikfriande propaganda då..

 6. Hans säger:

  De som spelar blint visar att de har bra minne och det är mest bara stormästare som klarar det.
  Därmed är det styrkt att styrka i schack inte har så mycket med intelligens att göra utan mer med just bra minne.
  Det är självklart för en babian att om man kan memorera alla misstag man själv eller andra gjort, så kan man utgå från dessa i stället för att fundera ut det i förväg.
  Kasparov, fd världsmästare blev arg när han fick mediokert värde på sin IQ, efter ett test.
  Att han har ett minne av typen memorera en telefonkatalog är väl känt.
  De som har dylikt superminne lider ofta av speciella mentala problem.
  Det är bra att folk lär sig att en schackspelare i snitt bara har ett genomsnittligt IQ, så kan folk sluta imponeras av verksamheten.
  Att kalla spelet ”vetenskap” är inte fel, men då en värdelös vetenskap utan praktisk nytta.
  Att det är roligt att spela är dock ofrånkomligt, likaså att det håller hjärnan i bättre form under äldre år och att det genom att öva upp koncentration och minne är bra för skolbarn.
  / Hans

  (som drar 1. g4 eller 1. kn a3 för att snarast komma från allt utantillärande som många andra ägnar sig åt, få lite roligare, och lindra problemet med dåligt eget minne)

 7. Thomas Engqvist säger:

  En god klubbspelare klarar av att spela blindschack. När det gäller Kasparov har jag läst att han anses vara en av planetens 100 mest intelligenta människor. Jag tror det var Time magazine om jag minns rätt. Du får gärna hänvisa till vilka källor du har för dina påståenden.

 8. Tobias säger:

  Kan heller inte hänvisa till källa annat än mitt eget minne men det här är ju en allmän diskussion så kräva sådant är att gå lite långt. Minns också att Kasparov fick normalt IQ värde på sitt test. Och att han då ifrågasatte testet att det måste ha fel om inte han får hög IQ. På så sätt var Fischer smartare då han dels hade högre IQ men även sa att det brev myndigheterna påstår vara skrivet av honom omöjligt kunde vara det då det inte hade ett ovårdat språk med fuck you bastards criminal jews etc.

  Jo minns också att skittidskriften Times hissade Mr Kasparov. Det roliga var dock att Tidskriftens nummer kom efter nyheten om Garrys IQ test och i alla fall jag kan gissa varför det blev så! Nä Garry skulle hållit sig till Playboy och Hustler som han blev intervjuad av med helsidesartikel med bild där han cyklar och lyfter vikter sägandes en stark hjärna behöver en stark kropp, ursäkta starkt ego ska det nog vara . . .

  Jo kan säga som så att jag kunde spela blindschack då jag var ung. Idag inte. Idag vet jag knappt färgerna på de olika rutorna är d4 vit eller svart jag måste tänka. Killen idag slår dock killen från förr. Och det med hästlängder. Tror även Pontus idag slår Pontus från igår samt att Pontus idag är ganska värdelös i blindschack. Men man kan ju fråga! Vet också att mot g4 idag spelar man g5 för att blocka skräpet som kommer men det är mer jag och enda problemet är väll egentligen a3 sa6 då det då inte går spela sa3 tillbaka.

  Nåväl finns många knäppa schackspelare med stora psykologiska problem vilka jag tror inte beror på schackspelet i och för sig men att de sökt sig till schackspelet och jo schackspelet har hjälpt dem se tex på Fischer som levde halva livet inom schacket och halva utanför och jo inom schacket mådde han bättre så smart eller inte smart ja det är kanske inte det som det handlar om

Lämna en kommentar