• London Chess Classic 2018 – finalspel
  • Ny bok av Axel Smith: På andra sidan väggen
  • Ny omröstning
  • Tidigare...
KommenteraGrand Chess Tour 2018 har nått semifinal och avgörandet sker i London. De som har gått vidare och kämpar om segern är i ratingordning Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian och Hikaru Nakamura. Det spelas två klassiska partier på tisdag respektive onsdag och snabbschack och blixt på torsdag. Det är fridag på fredag och finaler lördag till måndag. Detaljerat spelschema, poängsystem och annan information finns på hemsidan.

KommenteraSkicklige skribenten Axel Smith har många järn i elden och ett av de var att han under 2017 träffade åtta elitidrottare som alla hade det gemensamma olyckliga ödet att de blev utbrända. En av dessa idrottsmän, det svenska schackgeniet Ulf Andersson, spelade schack på den allra högsta olympen under flera decennier, och inte nog med det, han gav sig även in i korrespondensschacket utan att använda sig av datorer. Det säger sig självt att kroppen till slut säger nej efter en sådan enorm påfrestning mot hårdast tänkbara motstånd och under en så lång tid med nervpress och en koncentration i världsklass. Utbrändhet är ett fenomen som det talas flitigt om inom arbetslivet men inom tävlingsaktiviteternas område har det varit tyst. Ända tills nu då Axel inte bara har upptäckt denna lucka utan även täppt till den med På andra sidan väggen - en reportagebok om utbrändhet inom elitidrott.  Det går att läsa mer på Schack.se.

Läs de 9 kommentarernaVi har en ny omröstning då VM-matchen är avgjord till Magnus Carlsens förmån. Det gäller att utröna huruvida det aktuella matchformatet - 12 klassiska partier följt av snabbschack, blixt och armageddon - är det lämpligaste, eller om det finns ett bättre upplägg för att den bästa spelaren i klassiskt schack garanterat ska vinna. I tre VM-matcher har VM avgjorts i snabbschack av inga mindre än Viswanathan Anand mot Boris Gelfand (2012) och Magnus Carlsen i de två senaste VM-matcherna mot Sergej Karjakin (2016)  och så då nu mot Fabiano Caruana 2018. Den bästa utmanaren av dessa tre var nog Karjakin men med tanke på hans defensiva spelstil blev det en klar nackdel när han tvingades öka speltempot. Vad tycker du är det mest lämpliga formatet utifrån att kvalitetssäkra VM-partierna i så hög utsträckning som möjligt för att gynna den bästa spelaren och inte minst publiken med kvalitetspartier som är i proportion med spelare på VM-nivå?

KommenteraI morse fick WFM Susanna Berg Laachiri äran att i Nyhetsmorgon på TV4 berätta om sina tankar inför det dramatiska avgörandet i VM-matchen som börjar senare idag kl. 15.00 i London. Det går att se klippet i 30 dagar genom att klicka på länken https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/11938660  

Läs kommentarenI morgon börjar det länge emotsedda VM-arrangemanget i London mellan regerande världsmästaren Magnus Carlsen kontra utmanaren Fabiano Caruana. Oddsen på Unibet står just nu i favör till Carlsen med 1.43 mot 2.90 för Caruana, vilket innebär att Carlsen beräknas ha ungefär två chanser på tre att besegra Caruana som då har en chans på tre. Detta stämmer också ganska väl överens med omröstningen i högerspalten. Enligt Daniel Kings prognos bedöms matchen som "wide open" vilket innebär att chanserna bedöms femtio-femtio. Personligen vill jag korrigera denna beräkning till 55/45 till Caruanas fördel då farliga utmanare har en statistisk fördel genom historien. Jämför med t.ex. Lasker, Capablanca Aljechin, Tal, Petrosian, Fischer, Kasparov och Carlsen (!) som alla vann som utmanare i sina första VM-matcher. Vem som har rätt får matchen utvisa. VMsida

KommenteraDet har rapporterats på flera håll om missnöje med domarkåren under Hasselbacken Chess Open som spelades i helgen. På Lars Grahns populära hemsida kunde man den 6 november 2018 läsa att man ignorerar mobilanvändning trots att det är förbjudet och man delar inte ut nya protokoll efter fullbordade dragserier. Det påstås också att man har för mycket fokus på livesändningarna så spelarna får inte sin rättmätiga del av att känna sig servade och uppmärksammade av arrangörerna med domarna i spetsen. Debatten går het på Facebook, som för övrigt är ett forum som inte ska underskattas i schackvärlden. Ansvariga och många andra har gett en av deltagarna i Hasselbacken och en av initiativtagarna till debatten, Lennarth Eriksson, mycket positiv återkoppling för hans konstruktiva kritik, så det bådar gott för framtiden om Erikssons synpunkter omsätts i handling inför kommande tävlingar. Detta är mandatoriskt för att undvika manfall i framtiden.

KommenteraDet är dags för en ny omröstning. OS har upphört och förbundskaptenen har avgått. Om svenska folket får rösta är de uppenbarligen för HRV-metoden. Det blir intressant att se hur nästa förbundskapten kommer att förhålla sig till denna kontroversiella metod och framför allt vad spelarna själva tycker om andningsteknikens vara eller icke vara. Den nya omröstningen riktar in sig mot den föreståndande VM-matchen mellan Magnus Carlsen och utmanaren Fabiano Caruana. Skillnaden jämfört med matcher där Carlsen tidigare varit inblandad är att det aldrig varit så liten ratingskillnad som nu. Endast tre futtiga poäng skiljer dessa giganter åt men dessa tre poäng är värda mer än man kan tro på när det är beräknat på denna högsta nivå. Dock är det ingen tvekan om att Caruana nog är den absolut farligaste motståndaren för Carlsen att möta. Vem tror du vinner? Om du tror på Carlsen klickar du på det alternativet och om du tror på Caruana klickar du där.

KommenteraDen nyheten som slagit ner som en bomb idag i Schack-Sverige är att Anders Wengholm meddelat till elitkommittén att han slutar som förbundskapten. Huvudargumentet är att han inte anser sig hinna med uppdraget med inslag av träningsläger och mental träning och här var det ovana som ställde till det. Wengholm är dock stolt över att tillsammans med Evgenij Agrest lotsat herrlaget till en elfteplats i öppna klassen i OS i Batumi men poängterar också att det var oavsiktligt och beklagligt att fixstjärnan Pia Cramling inte bereddes plats i damlaget. Wengholm vill att hans efterträdare ska vara beredd på att det bland annat ingår reseledaruppgifter och andra saker i uppdraget som man kanske inte föreställer sig. Det går att läsa mer om Wengholms avhopp på schack.se.

jan 18

I Stockholms lag-DM i måndags spelades en synnerligen betydelsefull match i näst högsta divisionen. Matchen Täby-Södra SASS slutade 6-6, och Södra SASS behöll serieledningen. Följande batalj utkämpades utanför direktsändningen.

Furhoff,Johan – Grandell,Anders [B24]
Lag-DM Täby-SASS, 16.01.2017
[IM Johan Furhoff]

1.e4 c5 2.Nc3 Nc6 3.g3 g6 4.Bg2 Bg7 5.d3 Rb8 6.f4 b5 7.a3 d6 8.Nge2 Bd7 9.0-0 Qc8 Svart planerar tydligen en aktion på kungsflygeln med Bh3, såvitt redan nu kan befaras i kombination med en rusning med h-bonden. Det kan ifrågasättas i vilken mån detta passar ihop med det tidigare Rb8 och b5. Efter överväganden valde jag att inte försöka hindra svarts plan, utan att i rätt ögonblick skjuta in f4-f5 för att angripa de vita fälten kring svarts kung, och i övrigt flytta fram positionerna i centrum. 10.Nd5 h5 11.c3 h4

Hur fortsätter vit?

Hur fortsätter vit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.gxh4! Vit behöver frigöra g3 för hästen för att understödja f4-f5. Svart måste också senare förlora tid med att retirera med tornet från h4. 12…Bh3 13.Ng3 Bxg2 14.Kxg2 Rxh4 15.f5 Rh8 16.Bg5 Be5 Han fortsätter aktionen på kungsflygeln genom att rikta ett latent hot mot h2. Det är delvis i brist på bättre, därför att det är oförmånligt att utveckla hästen på g8. Jag spelade det följande draget relativt snabbt, utan att räkna igenom alla detaljer. Jag såg tillräckligt för att övertyga mig om att det var starkt, och förstod att jag till sist inte skulle kunna motstå att spela draget.

Här har vit en stark fortsättning!

Här har vit en stark fortsättning!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.d4! Ett nästan övertydligt exempel på temat ”flankattack bemöts med motstöt i centrum”. Svart tål inte riktigt att c-linjen öppnas. 17…cxd4 18.cxd4 Nxd4 Efter långt övervägande. På 18…Bxd4 19.Rc1 Bb6 anger maskinen 20.h4, och svart saknar förnuftigt försvar mot hoten längs f-linjen. Det segaste var 18…Bxg3 19.hxg3 gxf5 20.exf5 Qb7, men vit behåller fördel i komplikationerna efter 21.Qf3 Nxd4 22.Qe4. 19.Rc1 Qd8 20.fxg6 f6 21.Be3 Qd7

Hur fullföljer vit sin attack?

Hur fullföljer vit sin attack?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22.Nh5 Rc8 22…Ne6 räddar pjäsen, men efter 23.Rf2 står vit allmänt förkrossande. 23.Rxc8+ Qxc8 24.Bxd4 Bxd4 25.Ng7+ Kd8 25…Kf8 26.Nf5 med mördande dubbelhot. 26.Qxd4 Qh3+ 27.Kf2 Qxh2+ 28.Ke1 Qc2 29.Ne3 Däremot hade jag sett denna ställning när jag spelade 22.Nh5. Det var tydligen enklare att räkna åtta drag än fyra. 29…Qb1+ 30.Kf2 Qa2 31.Rc1 Rh6 32.Qc3 1-0

 

 jan 02

Erik Blomqvist visade prov på envishet parad med strategisk och taktisk fantasi, när han spelade på vinst med symmetrisk bondeställning.

Lindgren,Philip – Blomqvist,Erik [E06]
Rilton Cup, 01.01.2016
[IM Johan Furhoff]

1.d4 Nf6 2.c4 e6 3.Nf3 b6 4.g3

En av grundställningarna i Damindiskt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4…c6 Ett solitt sätt att bemöta Katalanskt. Det kan förväntas leda till långvarig kamp, utan tidiga avbyten. 5.Bg2 d5 6.Qc2 Be7 7.0-0 0-0 8.Nbd2 Bb7 9.Rd1 Vanligare är 9.e4 Na6 10.e5 Nd7 som i Karpov-Tal, Bryssel 1987. 9…Na6 10.a3 c5 Detta ser ut som en utjämnande framstöt. 11.b3 dxc4 12.Nxc4 Be4! Ett typiskt litet nålstick, som tvingar vit att bestämma sig. 13.Qd2 Aningen klumpigt, men han ville behålla b2 för löparen. 13…b5 14.Ne3 Qb6 15.Bb2 Rfd8 16.Qe1 Rac8 17.Bc3 Uppnår inget. 17.Rac1 vore normalt. 17…Qb7 18.a4?! b4 19.Bb2 cxd4 20.Rxd4 Rxd4 21.Nxd4 Bxg2 22.Nxg2 Ne4 23.Ne3 Bf6 24.Ng4

Ska svarts löpare behållas eller bytas?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24…Bxd4! Med den trevliga idén att spärra in den vita löparen med sina egna bönder. 25.Bxd4 f6! 26.Ne3 e5 27.Bb2 Nac5 Bonden på b3 är på väg att bli känslig. Dock måste svart hålla reda på sin egen b4-bonde. Att ställa en egen bonde på a5 skulle inbjuda till Sc4 i alla slutspel. 28.Rc1 Rd8!? Egentligen kräver detta mycket noggrann beräkning. Alternativet 28…Ng5 29.h4 Nge6 tycks dock inte räcka för att rubba vit ur jämvikt. 29.Rc4?! Han utmanar Blomqvist på varianträkning! Svart kan inte både gardera b4 och hålla hästarna säkrade, utan måste satsa framåt. Klokare vore dock 29.Rd1 Rxd1 30.Qxd1 Qd7 31.Nd5 och det tycks luta åt remi. 29…Ng5 30.h4

Kan svart angripa vit på något sätt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30…Nd3!! En härlig resurs. Men löser den alla svarts problem? 31.Qd2! Nh3+ 32.Kh2 Nhxf2 33.Ng2 Tvunget. 33…Ne4 34.Qd1 Nef2 35.Qd2 Vit upprätthåller bindningen på d-linjen, och inväntar att motståndaren skall förlika sig med remi. 35…Ne4? 36.Qd1 Nef2 37.Qd2? Frågetecknet avser inte draget i sig, eftersom det är tvunget, utan att det utfördes på brädet. Det korrekta hade varit att notera det i protokollet, stanna klockan, och kräva remi med hänvisning till att samma ställning skulle uppkomma för tredje gången med svart vid draget i drag 33, 35 och 37. 37…Qd7! 38.exd3 Qh3+ 39.Kg1 Ng4 40.Rxg4 Tvunget, eftersom 40.Ne1 Qxg3+ 41.Kf1 Ne3+ 42.Ke2 Nxc4 vore långt värre. 40…Qxg4 41.Kh2 a5 Vits pjäser samarbetar dåligt och kungen är försvagad. Tydliga svagheter finns på b3, d3 och g3. Den verkliga faran består dock i att motståndaren byter dam, tränger in med tornet och skapar en fribonde på damflygeln. En sådan framskjuten avlägsen fribonde kostar nästan alltid pjäs med det här materialet. Till att börja med måste dock svart hitta något sätt att komma framåt i ställningen. 42.Ne1 Qe6 43.Qd1 h6 44.Kg2 Qc6+ 45.Kh2 Rc8 46.Qg4 Rc7 47.Qd1 Qd5 48.Kg1 Rd7 49.Qg4 Rc7 50.Qd1 Rc6 51.Kh2 Rd6 52.Kg1 Det är ingen tvekan om vem som har kommandot. Men den eviga tidsnöden är i annalkande, och det börjar bli dags för svart att göra något, medan det kan ske i någorlunda kontrollerade former. 52…f5 53.Qe2 e4 54.dxe4 Qxe4? 54…fxe4

Hur håller vit ställningen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

55.Qxe4? Det verkar som att även vit eftersträvat dambyte. Efter 55.Kf2! Hade han dock kunnat få det utan att tillåta svarts torn att tränga in, vilket gör en enorm skillnad. 55…fxe4 56.Be5 Rd2 57.Bc7 Rb2 58.Bxa5 Rxb3 B-bonden går inte att stoppa. 59.Kf2 Rb1! Den sista poängen. 60.Ke2 b3 61.Bc3 b2 62.Kd2 Inte heller 62.Kf2 Rd1! 63.Bxb2 Rd2+ 64.Ke3 Rxb2 ger några som helst räddningschanser. 62…Rd1+ 63.Kxd1 b1Q+ 64.Ke2 Qa2+ 65.Ke3 Qxa4 0-1

GM Erik Blomqvist har 4 poäng efter 5 ronder. (Foto: Lars OA Hedlund)jan 01

Tari,Aryan (NOR) – Thörn,Eric (SWE) [E63]
Rilton Cup 2015-16 Stockholm (4.20), 30.12.2015
[IM Johan Furhoff]

I fjärde ronden genomförde Aryan Tari ett kombinatoriskt angrepp som helt enkelt är för vackert för att undanhålla läsekretsen. 1.c4 Nf6 2.Nc3 g6 3.g3 Bg7 4.Bg2 0-0 5.d4 d6 6.Nf3 Nc6 7.0-0 a6 8.Bf4 Re8 9.Qd2 Bg4 10.d5 Na5 11.b3 c5 12.h3 Bf5 13.Bh6 Bh8 Jag är inte säker på att svart bör undvika det här avbytet. Vit har evakuerat alla bönder på den långa svarta diagonalen, och fianchettolöparen kan då vara på väg att bli, om inte dålig, i alla fall mindre effektiv. 14.Rae1 Ne4 15.Nxe4 Bxe4 16.Qf4 Bxf3 Svart köper tid med hänsyn till den hotande centrumframryckningen. 17.exf3!? Ett originellt sätt att föra angreppet. Han tänker slå hårt mot de vita fälten med lätta och tunga pjäser. 17…b5 18.h4! Qd7 19.Kh2! bxc4 20.Bh3 f5 Det börjas redan. Damen kan inte backa, för då följer efter 20…Qd8 21.Qxf7+!! Kxf7 22.Be6+ Kf6 23.g4! g5 24.hxg5+ Kg6 25.Bf5+ Kf7

Analysdiagram: Hur sätter vit matt i tre drag?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26.g6+! hxg6 27.Be6+ Kf6 28.g5# Istället är 20…e6 21.bxc4 ganska bekvämt för vit. 21.Re6 cxb3 Redan lite desperat. Det relativt bästa är 21…Be5 men vit behåller ett övertag efter 22.Rxe5! dxe5 23.Qxe5 e6 24.Rd1 exd5 25.Qc3 Nc6 26.Rxd5 med ett kraftigt initiativ.

Hur fortsätter vit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22.Bxf5! Härefter rider angreppet fram till matt på en våg av utropstecken. Allt stämmer för vit. 22…Rf8 23.Qg4 Rxf5 24.Rxg6+! Kf7 25.Rg7+! Kf6

Hur fortsätter vit angreppet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26.Re1 Jag vill gärna sätta utropstecken på det också, eftersom det är ett stilla drag som fångar kungen, men 26.Rxh7! sätter matt fyra drag snabbare. 26…bxa2 Åtminstone konsekvent men enligt datorn är det bästa 26…Re5 och då kan det följa 27.Qg5+!! Rxg5 28.hxg5+ Kf5 29.g4+ Kf4 30.Rf7+ Bf6 31.Re3! Qxg4 32.gxf6+ Kf5 33.fxg4+ Kxg4 34.fxe7 och tornen sätter matt efter 34…Kh5 35.Rg7! Kxh6 36.Rg1 Re8 37.Rh3#

Kan du hitta den avslutande glänsande fortsättningen och dess juvel?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27 Re4! a1Q 28.Qg5+! Rxg5 29.hxg5+ Kf5 30.g4# 1-0 Jag tycker om att Eric lät partiet gå till ett slut av episka mått där svart blev mattsatt mitt på brädet med två damer över. Läckert!

IM Aryan Tari fick med eftertryck visa sina finurliga angreppstakter. (Foto är taget av Lars OA Hedlund från en annan tävling.)

 

 

 

 

 Dec 29

På förstabordet spelades ett teoretiskt intressant parti i den andra ronden mellan GM Ralf Åkesson och GM Jon Ludvig Hammer.

Åkesson,Ralf – Hammer,Jon Ludvig [D02]
Rilton Cup (2), 29.12.2015
[IM Johan Furhoff]

1.Sf3 d5 2.d4 Sc6

Således Tjigorinförsvaret, som jag och Ralf spelat ett antal gånger.

Det mest kritiska, och enligt min mening även starkaste för vit, är den gamla huvudvarianten 3.c4 Lg4 4.cxd5 Lxf3 5.gxf3 Dxd5 6.e3 e5 7.Ld2 Lxc3 8.bxc3, där svarts mest livskraftiga försök för närvarande tycks vara Smyslovs profylaktiska 8…Dd6.

Det som man vanligen får möta som svart är dock dragen 3.Lf4 eller 3.g3, vilka uppfattas fordra mindre omfattande teorikunskaper från vit. Vitspelarna har en envis föreställning om att det ska gå att få en angenäm ställning som vit utan stora komplikationer. Emellertid har dessa ”lugna” fortsättningar med tiden fått en allt större teorimassa, vilket det förevarande partiet är ett åskådningsexempel på.

3.g3 Lg4 4.Lg2

Här finns ett strategiskt intressant alternativ, nämligen 4.h3!? Lxf3 5.exf3. Vit vill fortsätta med f4, och få en ytterst stabil ställning i centrum, vilket bäddar för ett senare långsamt men obönhörligt avancemang. Vit har vunnit alla partier i  min databas utom ett, där 5…h5! 6.h4 e5!? spelades.

4… Dd7!?

Det skarpaste draget, som syftar till lång rockad. Lugnare är 4…e6, som dock inte rubbar motståndarens cirklar i samma utsträckning.

5.c4 dxc4!?

Svart vill helt enkelt lägga beslag på d4-bonden.

Detta är definitivt vassare än 5… e6, varefter vit genast fick en öppningsfördel genom 6.cxd5! exd5 7.Sc3 Sf6 8.Se5 i Stupak-Furhoff, Stockholm 2014.

Istället för partidraget kan man dock överväga den ännu radikalare dragföljden 5… Lxf3 6.Lxf3 dxc4. Efter 7.d5 Se5 kommer man in i partifortsättningen, och efter 7.Sc3 e5 8.dxe5 Dxd1+ 9.Sxd1 Lb4+ följt av Sge7 verkar chanserna väga ganska jämnt.

6.d5

Detta framstår som det logiska sättet att bestraffa svarts uppgivande av centrum, men det visar sig att ägandet och förvaltandet av vits bondecentrum är förenat med kostnader.

Här har Hammer själv som vit spelat en intressant dubbelbondegambit, nämligen 6.Sbd2! 0-0-0 7.0-0 Sxd4 8.Sxd4 Dxd4 9.Da4. Han vann ett övertygande parti mot Antanoeta Stefanova i årets EM i Baku efter 9…e5?!, men även efter det bättre 9…Sf6 10.e3! Dc5 11.b4! cxb3 12.Sxb3 Db6 13.Lb2 Ld7 14.Df4 har vit full kompensation för två bönder genom de hot mot a7 och c7 som är under uppsegling. Detta förklarar mitt intresse för 5…Lxf3 i föregående moment.

6… Lxf3 7. Lxf3 Se5 8. Lg2 e6

Hur fortsätter vit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. f4?!

Vit vill jaga bort hästen och bygga ett stort centrum. Solidare är 9.Sc3 exd5 10.Dd4, som i Grandelius-Hector, SM Borlänge 2014, men då är ju vits centrum redan till hälften neutraliserat, och chansen till en stor fördel borta.

9… Sg4 10. h3

Hammer var fortfarande i sina förberedelser, medan Ralf hade börjat tänka. 10.e3 S8f6 11.h3 Sh6 12.dxe6 spelades i Timman-Hector, Politiken 2014, vilket liknar partifortsättningen. Att Johnny förlorade det partiet berodde inte på öppningen.

10… Lb4+ 11.Sc3 S4f6 12.dxe6 Dxd1+ 13.Kxd1 0-0-0+ 14.Kc2 fxe6

Svarts merbonde på c4 skulle inte behöva vara så betydelsefull, om vit kunde koordinera sina pjäser. Här har dock vit vissa svårigheter att fullborda sin utveckling på ett ändamålsenligt sätt, vilket gör att jag måste utse svart till vinnare i teoriduellen.

Nu har vit ett lika ansvarsfullt som besvärligt val. I detta fall motsvaras dock inte ansvaret av faktiska förutsättningar att hantera det.

15.e4

Hur fortsätter svart på bästa sätt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15…Td3

Nu kommer svart genast in på d3, vilket får vådliga följder.

Man kan undersöka 15.Le3, men efter 15…Se7 16.Lf2 Sf5 (avser Sd4+) 17.Tad1 Lxc3! 18.bxc3 Sd5 är vit tvingad till 19. Lxd5, varefter han knappast har kompensation för bonden.Istället 15.g4 kan besvaras med 15…Se7, med liknande idéer.

16.Lf1

Vit kompenserar sig på c4 och e6, men när e4 faller tar svart över helt.

16…Txg3 17.Lxc4 Lxc3 18.Lxe6+ Kb8 19.bxc3 Sxe4 20.La3

Desperat, men 20.Lb2 är oaptitligt efter 20…Tg2+ 21.Kb3 Sc5+ 22.Ka3 Sxe6 23.Tae1 Sf6 24.Txe6 Td8. Härefter är Hammer omutlig.

20…Sgf6 21.Thg1 Txc3+ 22.Kb2 g6 23.Tae1 Te8 24.Lf7 Td8 25.Tg2 c5 26.Lb3 Tdd3 27.Tc2 Txh3 28.Txc3 Txc3 29.Lc2 Tc4 0-1

Hammer vann partiet på grund av sina gedigna öppningsförberedelser. Han förtjänar en eloge för, att han även gick till botten med svarts möjligheter i varianten, efter den fina segern mot Stefanova som vit. Det är inte alltid som objektivitet premieras så eftertryckligt.

Favoriten Hammer leder Rilton Cup med 2 poäng av 2 tillsammans med elva spelare. Idag, rond 3, möter Hammer svenskhoppet Erik Blomqvist.

GM Ralf Åkesson kunde inte betvinga förstahandsfavoriten. (Foto: Lars OA Hedlund)

 mar 07

I det nyligen avslutade lag-VM för veteraner blev Erik Alquist, Södra SASS, bäste poängplockare med 7/9. I första ronden fick det svenska laget bland de yngre veteranerna (50+) hårt motstånd i form av England II.

Alquist, Erik – Tavares, Shawn [B 98]

1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.Sc3 a6 6.Lg5 e6 7.f4 Le7 8.Df3 Sbd7

Hur fortsätter vit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den store auktoriteten i denna variant, andrabordsspelaren i England I John Nunn, klandrar denna exakta dragföljd från svarts sida, utan …Dc7, eftersom vit nu kan fortsätta  9.Lc4. Nu är 9…Dc7 inte bra p g a 10.Lxe6 fxe6 11.Sxe6 Da5 12.Sxg7+ Kf7 13.Sf5 och vit har mer än tillräcklig kompensation för pjäsen. I partiet Keres – Benkö, Bled 1959 valde svart istället 9…h6, men blev inte långlivad: 10.Lxf6 Lxf6 11.0-0-0 0-0 12.Lb3 Db6 13.Sde2 Sc5 14.g4 Lh4 15.Kb1 Ld7 16.Thg1 Sxb3 17.axb3 Tac8 18.g5 hxg5 19.fxg5 g6 20.Tg4 Lf2 21.Df6 Lb5 22.Sxb5 axb5 23.Td3 1-0. 9.0-0-0 h6?! Planen med …h6 och …g5 är förknippad med Walter Brownes namn. Att ge sig in i dessa svängar utan att först spela …Dc7 är emellertid riskabelt, vilket snart visar sig.

10.Lh4

Hur fortsätter svart?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


10…g5? Det här går inte. Praeterea censeo bör 10…Dc7 bör spelas, men när vit fått en förvarning om att …g5 kommer kan han få en behaglig ställning med 11.Le2 g5 12.fxg5 Se5 13.De3.

11.fxg5 Se5

Vit drar och vinner!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.gxf6! Detta är poängen, förvisso en välkänd sådan. 12…Sxf3 13.fxe7 Da5 14.gxf3 De tre pjäserna är klart starkare än damen i denna ställning, men det som verkligen gör svarts ställning hopplös är bonden på e7. Den försätter svart i akut andnöd. 14…De5 15.Kb1 Ld7 16.Lg3 Dc5 17.Sb3 Dh5 18.Lxd6

Ett svårt läge för svart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18…Tc8 Att öppna f-linjen med 18…Dxf3 leder till en snar katastrof på f7, men partidraget är nästan lika hopplöst. Svart kunde överväga att ge upp redan här. 19.Le2 f6 20.h4 Txc3 21.bxc3 Kf7 22.Sc5 Lc8 23.Td2 Dg6 24.f4 h5 25.Lc4 Dg4 26.f5 Kg7 27.Sxe6+ Lxe6 28.Lxe6 Dxe4 29.Tg1+ Kh7 30.Tdg2 Te8 31.Tg7+ Kh8 32.Tg8+ uppgivet

Ett sådant parti stärker humöret! Ett idealiskt sätt att inleda en turnering.

IM Johan Furhoff

Erik Alquist, SASS, plockade mest pinnar i VM. (Foto: Lars OA Hedlund)jan 09

Schacksnack har nöjet att presentera IM Johan Furhoffs kommentarer till sitt spännande och underhållande parti mot Rilton-tvåan GM Tiger Hillarp Persson. Båda spelarna är välkända för den initierade schackpubliken som fräcka och riskfyllda, så varsågoda och njut!

Hillarp Persson,Tiger – Furhoff,Johan [D45]
Rilton Cup (2), 28.12.2014
[Johan Furhoff]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Nc3 Nf6 4.e3 e6 5.Nf3 Nbd7 6.a3 Bd6 Jag förstod vad som skulle komma. 7.g4

Svart vid draget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den här idén är sedan 1990-talet välkänd i tappningen 6.Qc2 Bd6 7.g4 (Shabalovgambit), och har spelats flitigt på högsta nivå. Tar svart på g4 faller hans egen bonde på g7, med oklara komplikationer. Tiger vet mycket om moderna teorivarianter (i varje fall jämfört med mig), men föredrar ofta att välja varianter där spelarna måste tänka själva. Där har han också stor nytta av de idéer som kommer fram vid studiet av de gängse varianterna. I detta fall manar dock inte experimentet till efterföljd. Det finns en allvarlig brist jämfört med Shabalovs variant, nämligen att fältet e4 är ledigt för svarts häst. När vit förlorar tempo (6.a3) och försvagar sig (7.g4) så är poängen att svarts häst skall fördrivas till en sämre plats. Att betala ett sådant pris för att driva motståndarens pjäser in på naturliga centrumfält, det kan inte vara ett räntabelt företag. Alltså skall svart spela 7…0-0! 8.g5 Ne4, och nu måste vit hitta en nackdel med detta för att rättfärdiga sitt tidigare spel. Nxe4 dxe4 10.Nd2 f5! 11.gxf6 Nxf6 kan framstå som acceptabelt för vit, på grund av svarts kvalificerat försvagade bondeställning, men det är ett bedrägligt sken. Svart fortsätter härnäst med …e5, varefter spelet öppnas på ett sätt som vit inte tål. (Även efter 12.c5 Bc7 13.Nc4 e5!? 14.Bxe5 Bxe5 15.dxe5 Qxd1+ 16.Kxd1 Ng4 17.Bc4+ Kh8 18.Ke1 Nxe5 19.Be2 Bg4 har svart fördel.) Bonden på e4 går aldrig att ta på grund av omedelbara mothot (till exempel 12.Bg2 e5 13.Bxe4 Nxe4 14.Nxe4 Qh4 15.Ng3 Bg4 16.Qb3 Bf3). Försöker vit rockera kort finns det klassiska löparoffret på h2, och lång rockad ligger väldigt långt borta. Detta är vad som spelöppningsteoretiskt sett finns att säga om varianten 6.a3 Bd6 7.g4. Rutan e4 är inte täckt, det fungerar inte. 7…h6 Ett bra drag (om än inte det allra bästa). Genom att temporärt hejda g-bondens framstöt tvingar svart vit att investera ytterligare två drag (Rg1 och h4) i projektet, vilket skall föra honom bortom den punkt då han kan övergå till normalt positionellt spel. 8.Rg1 e5 Flankangreppet bemöts med en motstöt i centrum. 9.cxd5 cxd5 Man kunde överväga 9…Nxd5, för att lösa problemet med hästens reträttplats, men efter 10.e4 Nxc3 11.bxc3 Qe7 12. Bd3 är vits centrum väl skyddat. 10.h4 e4! 11.g5! hxg5 12.hxg5 Nh5 Svarts tanke är, att han genom sin terrängövervikt på kungsflygeln är den rättmätiga innehavaren av initiativet på den delen av brädet, och att han följaktligen skall dra nytta av motståndarens bondedrag där. 13.Nd2 Jag hade nästan väntat mig pjäsoffret 13.Nxd5 exf3 14.Qxf3, men det verkar som att svart reder upp situationen efter till exempel 14…Nb6 15.g6 fxg6 16.Qe4+ Kf8 17.Nxb6 Qxb6 18.Qxg6 Rh6. Det är absolut inte lätt att förutse vad Tiger skall spela, även de ”normala” dragen kommer ofta överraskande i hans fall. 13…Nb6 14.g6 Jag ber om tålamod för en anekdot. En psykiater behandlar en patient som tror sig vara förföljd av tigrar på gatan. Efter lång behandling gör patienten framsteg. – Nå, förstår ni nu att tigrarna inte kommer att äta upp er? – Ja doktorn, tack var er förstår jag det nu. Det är bara en sak jag undrar. – Vad då? – Vet tigrarna om det? Så att jag förstår att jag inte har något att frukta på kungsflygeln, och det är ett framsteg, men vet Tiger om det? Tänk om han struntar i att det inte går och äter upp mig i alla fall? 14…fxg6! 15.Rxg6 Efter 15. Lb5+ Kf7 står svart solitt. 15…Bf5! 16.Rg1 Qf6! Jag ville att löparen skulle kunna stå garderad på e6, och avstod därför från den aktivare placeringen på h4. Efter partiet påvisade dock Tiger varianten 16…Qh4! 17.Qb3 0-0! 18.Nxd5? Be6! med pjäsvinst. Med normalt spel går f2 knappast att hålla, t ex 18.a4 Bd7 19.Nd1 Bg3! 20.Rg2 Bh3 och vit är övermannad. 17.Qb3 Be6 Trots svarts underlåtelsesynd är trycket mot f2 på väg att bli obehagligt. Tiger hittar en mycket överraskande utväg.

Vit vid draget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.Qb5+!! Det ser meningslöst ut, men är i själva verket bästa draget. 18…Bd7 Vad menas? Efter 18…Kf8 hade vit offrat pjäs med 19.Ndxe4 dxe4 20.Nxe4 Qe7, vilket väger tämligen jämt efter 21.Nxd6 Qxd6 22.Bd2 Qd5. 19.Nxd5 Qe6 Inte 19…Qf5? 20.Rg5! och vit vinner. 20.Nxb6! Bxb5 21.Bxb5+ Ke7 Alltså ett damoffer. Eller rättare sagt, efter det normala 22.Nxa8! Rxa8 23.Be2 g6 24.Rg4 Nf6 25.Rxg6 Rh8 26.Rg1! har vi en ställning där damen bytts mot torn, löpare och två bönder, och där vit kan försvara sig på kungsflygeln. Vits nästa drag överraskade mig dock denna gång inte det minsta. 22.Bc4?! Qf5 23.Nd5+? Kd8 24.Nc3 Nu har vi ett damoffer för två pjäser. Sådana är ganska sällsynta, och kan nå framgång endast om pjäserna samverkar perfekt. Tiger ville inte ta tornet på a8, eftersom han tyckte att han inte skulle kunna få bra koordination mellan pjäserna då. Just det att han prioriterar harmonin mellan pjäserna så högt gör honom mycket svår att spela mot, men här hade han förbisett något.

Svart vid draget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24…Nf6! Ett viktigt drag, som ger svart kommandot. 25.Rxg7 Rh2 26.Nd1 Rc8 27.Be2 Rc2 28.Rg1 Qc8 Här kunde man rimligen förvänta sig att partiet snart skulle ta slut. 29.Nf1 Lämnar pjäsen i slag på c1. Tiger hade inte sett att tornet på h2 var garderat, och paradoxalt nog blir detta okarakteristiska förbiseende hans räddning. Draget är det enda som ger vit en chans att fortsätta partiet, men eftersom detta inte täcks av hans uppsåt vägrar jag att förse draget med utropstecken. På 29.Nxe4 hade jag planerat 29…Nxe4!? (29…Rxe2+ är enklare) 30.Rg8+ Kd7 31.Rxc8 Kxc8 och vit är helt förlorad. Det enda normala draget är 29.Nc3, och då hade varianten 29..Rxc3! 30.bxc3 Qf5! 31.Rf1 Rxf2 32.Rxf2 Bg3 inte varit svårfunnen. När fundamentet för vits bondekedja sprängs kommer svarts pjäser till sin fulla rätt. 29…Rxc1 30.Rxc1 Qxc1 31.Nxh2 Bxh2 32.Rg6

Svart vid draget

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32…Nd7? Detta gör sakerna mycket besvärliga. Jag hade fått för mig att jag var tvungen att spärra sjunde raden för att inte bli av med b7-bonden, men denna föreställning var enbart framkallad av överhettning i hjärnan. 32…Nd5 hade varit mycket enklare. 33.Rh6 Bb8 Ett beskt piller att svälja, men nödvändigt. 34.Rh8+ Ke7 35.Rh7+ Kd6 36.Rh6+ Kc7 Man känner kungens ovilja att beträda denna ruta. 37.Bg4! Nb6 38.Rh8! Det kändes verkligen pinsamt att sitta med en så dålig löpare. I tidsnöd kan jag försäkra att ställningen var allt annat än lättspelad. 38…a5 39.Rh7+?! Svarts kung står bättre på c6. 39.Kf1 var segare, och 39.d5 var en utmärkt praktisk chans. På det senare måste svart hitta 39…Nc4! för att behålla någon större fördel fördel, och efter 40.Rc8+ Kb6 41.Rxb8 Qd2+ 42.Kf1 Ne5 43.Be2 Nf3 fastnar vits kung i ett mattnät. Så snart någon av vits bönder i bondekedjan rör sig öppnas möjligheter för svarts pjäser. 39…Kc6 40.Bf5 Nc4! 41.Bxe4+ Kd6 42.Rh6+ Ke7 43.Bf3 b5 44.Rh7+ Kf6 45.Rb7 Qd2+! 46.Kf1 Qd3+ 47.Ke1

Svart vid draget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

47…Bh2? Svart har fullständigt tappat tråden. Efter tidskontrollen har svart spelat förnuftigt, men nu, då det är dags att avgöra, tar batterierna slut. Som Lars Grahn påpekat skall 47…Bd6! spelas, och vit är hjälplös eftersom 48.Rxb5 strandar på 48…Nxe3. Annars avgör svart på damflygeln 48.Rxb5 a4 49.Be2 Qd2+ 50.Kf1 Bd6 51.Nc3 Qc1+ 52.Kg2 Nxb2 53.Ne4+ Ke7 54.Rb7+ Bc7 55.Nc5 Kd6 Ställningen är utjämnad. 56.Ra7 Närmast ett vinstförsök. Om 56.Ne4+ Kc6 57.Nc5 har svart inget bättre än 57…Kd6. 56…Qc2 57.Ra6+ Ke7 58.Re6+ Kf8 59.Bh5 Nd1 Svart hade här kunnat uppnå fördel, med 59…Nc4. Efter 60.Re8+ Kg7 61.Ne6+ Kh7 62.Nxc7 vinner svart tillbaka pjäsen med 62…Qf5! 63.Bd1 Qg6+ 64.Kf1 Qd3+ 65.Be2 Qb1+ 66.Kg2 Qb7+ och står bättre. ”Svart” syftar i de närmast föregående meningarna på en tänkt, idealisk svartspelare. Den reellt existerande svartspelaren var slutkörd, pressad av klockan, och helt ointresserad av fortsatta äventyr. 60.Re8+ Kg7 61.Re7+ Kh6 62.Bxd1 Qxd1 63.Rxc7 Qg4+ 64.Kf1 Qd1+ 65.Kg2 Qg4+ 1/2-1/2 Läsarna måtte förlåta spelarna deras feldrag, och betänka att ovanliga krav på deras omdömesförmåga ställdes, och under lång tid. Man har sagt mig att partiet var tämligen underhållande att följa.