jun 27

Hösten 2011 startade en schackkurs på Youtube i regi IM Thomas Engqvist. I början var det en försöksverksamhet för att utröna både själva träningsformen och det generella intresset. Eftersom det fungerade pedagogiskt och intresset dessutom var tillräckligt stort blev det fler kurser på Youtube en gång varje termin fram till sommaren 2015. Dessa åtta kurser hade lika många teman och var i princip en fyra-årig utbildning för att förkovra sig som schackspelare. Konceptet byggde på att lära sig viktiga modellpartier inom respektive tema. Deltagaren aktiverades med jämna mellanrum för att själv begrunda de relevanta ställningarna och fick även bokrekommendationer för att fördjupa sina studier. De åtta kurserna hade följande teman:

Kurs 1: Blandade teman (bondespel á la Philidor, vådan av att spela passivt, bondemajoritet, kombinationen, Larsens öppning, centrum, garderade fält, pjäsövervikt och tornslutspel)

Kurs 2: Mod i schack (Schackpsykologi)

Kurs 3: Capablanca (spelstil och strategiska koncept)

Kurs 4: Fischer (spelstil och strategiska koncept)

Kurs 5: Carlsen (spelstil och strategiska koncept)

Kurs 6: Schackpsykologi

Kurs 7: Anand (spelstil och strategiska koncept)

Kurs 8: Ställningsvärdering och planläggning 

Kurserna kan ses i valfri ordning då de är fristående från varandra.  Fokuset ligger på att hjälpa tävlingsspelaren att bli en bättre spelare både teoretiskt och praktiskt. Två kurser lägger tyngdpunkten på det teoretiska, kurs 1 och 8, och två på det praktiska, kurs 2 och 6. De fyra övriga kurserna 3, 4, 5 och 7 koncentrerar sig på vad man kan lära sig av ett schackgeni. Om man genomgår alla åtta kurserna innebär det ca 80 lektioner av modellpartier kombinerat med bokrekommendationer hur man kan fördjupa sig mer inom respektive tema! Om deltagaren gör sitt jobb tar det ca 80 timmar att genomföra alla kurserna. En halvtimme för att lyssna på själva klippet och en halvtimme för att svara på frågorna under klippets gång. De åtta kurserna har alltså i realtid tagit fyra år men kan nu teoretiskt gås igenom på fyra dygn, fyra veckor eller fyra månader. Det är deltagaren som bestämmer tempot.

Den första kursen Blandade teman presenteras kostnadsfritt för Schacksnacks läsare. Det enda som behövs är att man sätter upp sig som prenumerant eftersom klippen då kommer automatiskt till ditt konto på Youtube när ett klipp presenteras som tidigare varit privat. Syftet är att bilda den ambitiöse tävlingsspelaren som tar kursen seriöst. Vill man fortsätta sin utbildning från den andra kursen till den åttonde eller begränsa sig till ett urval av dessa kan man kontakta thomasengqvist@hotmail.com. Det finns mer information att läsa om tidigare kurser och kursupplägg.

Det tionde och sista klippet som presenteras från den första kursen är ett parti mellan slutspelsgeniet Ulf Andersson och Stellan Brynell som spelades i Malmö 1994. Modellpartiet belyser främst tornslutspelet som uppstod och som med en gudabenådad slutspelsteknik av Andersson genererade en vinst, trots att Brynell hade remichanser. Tornslutspel är ett av de allra svåraste slutspelen i schack då man oftast måste besvara frågor om man ska passivt eller aktivt och om man väljer att spelar aktivt, enligt den kända tumregeln i många ställningar, uppstår följdfrågan på vilket sätt man ska spela aktivt. Oftast finns det fler bondesvagheter att angripa men vilken är det då som ska angripas?

Läs de 2 kommentarerna till “Engqvists schackskola – Kurs 1 – Blandade teman – Del 10 – Tornslutspel av Ulf Andersson”

  1. Martin Waller säger:

    Hej Tomas! Jag saknar dina videos. Jag prenumerade på dina kurser och fick en ökad schackförståelse efter att tagit del av dina analyser. Jag föredrog dock när du gick igenom dina partier på demonstationsbrädet än genom datorn. Det blir mer levande med demonstrationsbrädet, som att vara på schackklubben, men i hemmet. Jag hoppas att du kommer tillbaka med mer kurser. Vh Martin Waller

  2. Thomas Engqvist säger:

    Tack Martin för att du uppskattar mina videor. Just nu finns det 107 videor att ta del av på Internet så jag hänvisar till dem. Alla dessa har blivit offentliga klipp och är inte längre privata. Schackhälsningar Thomas

Lämna en kommentar