jan 23

Adhiban fortsätter att imponera i den högsta gruppen i Wijk aan Zee. Denna gång var det Hasselbacken-bekante Andrejkin som inte kunde stå emot när vits springare på b1 stormade svarts kungsflygel via manövern d2-e4-g5 för att sedan dö en naturlig död med Nxe6. Mysteriet var varför Andrejkin hjälpte springaren att gå denna hjälteväg till mötes? Adhiban spelade ett slags förberedd kungsgambit och valde öppningsdragen till Wienerparti följt av ett senare g3 och Bg2 för att förbereda den viktiga f4-framstöten. Adhiban börjar efter denna vinst komma ifatt det övriga fältet och ligger delad 4-7 med 4.5 poäng efter 8 ronder. Han kan mycket väl vara en av dem som tar hem hela tävlingen för precis som landsmannen Anand har uttryckt på ett socialt medium är det en tidsfråga hur länge Sos skyddsänglar ska sväva över honom.

Carlsen stod inte att känna igen igår efter en solklar vinstställning mot Giri och han stod heller inte att känna igen i mötet mot Rapport. Rapport spelade den mycket solida Réti-varianten och ställde upp sig med det berömda batteriet längs den långa svarta diagonalen med damen på a1 och svartfältslöparen framför enligt Réti’s patent. Så som partiet utvecklade sig var det svårt för en kampvillig Carlsen att skapa komplikationer och i ett senare skede gick också allt över styr. I slutställningen kunde svart inte hindra det avgörande Rxe8+ och gav upp inför matt eller damförlust. Det är intressant att göra en jämförelse med Réti som också brukade avgöra partierna på ljusa fält med ett torndrag. Båda partierna mot giganterna Capablanca och Alekhine i superturneringen i New York 1924 avslutades med det odödliga draget 31.Rd5 som följdes av uppgivet. Det var dock i det första fallet med det vänstra tornet och i det andra fallet med det högra tornet som partierna avgjordes.

Ledaren So spelade en säker remi med de svarta pjäserna mot Karjakin och leder alltjämt tävlingen med 5.5 poäng. Därefter följer Eljanov och Wei Yi med 5 poäng och en halva efter dessa Aronian, Carlsen, Adhiban och Karjakin. 5 ronder återstår av den 13-rondiga turneringen och allt kan hända.

Här nedan följer kommentarer från gårdagens livesändning av GM Jan Gustafsson och IM Lawrence Trent.

I följande klipp går GM Daniel King igenom Rapports vinstparti mot Carlsen.

I Tata Steel Challengers spelade Grandelius remi mot Hansen från Canada. Det var ett förhållandevis jämnt parti ända till Hansen skapade en obalans i ställningen genom att upphäva den naturliga spänningen i centrum med 17…c4!? för att få en bondemajoritet på damflygeln. Detta innebar som en allvarlig bieffekt att vit fick ett ännu starkare centrum som bas för ett kungsangrepp. Grandelius angrep med allt vad han hade och det stolta löparparet försvann i stridens hetta. Trots att han hade damen på g6 och springarna på g5 respektive h5 fanns det bara remischackar i sikte. Dam och två springare är en av de allra farligaste pjäskombinationerna när man angriper kungen och detta har visats inte minst av Capablanca i det berömda partiet mot Bernstein i San Sebastian 1911 men även av Schacksnacks kommentator IM Johan Furhoff i flera modellpartier.

Lämna en kommentar