aug 18

Under höstterminen 2015 hade jag en kurs på Youtube med namnet Ställningsvärdering och planläggning där vi använde oss av olika böcker med detta tema. I de avslutande klippen lyfte jag fram Best Play – A new Method For Discovering The Strongest Move skriven av den ryske schackteoretikern, författaren och tränaren Alexander Shashin. Den boken är av många betraktad som kontroversiell. Exempelvis GM Matthew Sadler och FM Martin Lokander är inte så positiva i sina omdömen men det är däremot GM Alexander Morozevich. Jag vill som den sistnämnde hävda att boken är högintressant med sitt fysiska och matematiska perspektiv. Shashin visar helt enkelt att det finns flera vägar till Rom i allas strävan att få en kompass för att hitta bästa draget. Modellspelarna som används i boken är Tal (=angreppsspel) Capablanca (=manövrering) och Petrosian (=försvarsspel). Till dessa spelmetoder tillkommer också ett antal parametrar.

Det ska nämnas att det tolfte och sista klippet i denna höstkurs från 2015 representeras av partiet Capablanca-Thomas, Margate 1935. Observera att det kan vara ett mycket krävande klipp att ta del av om man inte har tillgång till denna bok. Det är alltså inget klipp att koppla av med utan snarare kan det betraktas som en katalysator för att fördjupa sig i ställningsvärdering och planläggning. Det är också en klar fördel om man har fysik eller matematik som specialintresse eftersom dessa perspektiv kommer i skymundan i praktiskt taget alla schackböcker. Detta beror förstås på att schackspelare som skriver böcker mestadels är schackspelare men Shashin är ett undantag för han är inte bara schackspelare utan också fysiker!

 

Läs de 2 kommentarerna till “Veckans träningstips 12”

  1. Herr Kopek säger:

    Allt bra men detta ständiga ”spela som” tycker då jag förstör hela iden om upptäckter av nya naturlagar för schackspelet.

  2. Thomas Engqvist säger:

    Du får gärna specificera närmare vad du menar är nackdelen med ”spela som”. För mig betyder det att man som Kasparov har de mest betydelsefulla spelarna på sina axlar och att man därmed tar vara på de viktigaste idéerna hur man kan spela kvalitativ schack.

Lämna en kommentar