Gästbok

Vi har en gästbok där det är fritt fram att skriva om vilka schackrelaterade ämnen du vill. Redaktionen förbehåller sig rätten att ta bort inlägg om det skulle dyka upp något klart olämpligt.

 

Läs de 306 kommentarerna till “Gästbok”

  1. Knazig säger:

    Tycker denna sida har tappat mycket ”fart” sedan Lasse lämnade över.

  2. Sune Larsson säger:

    Är väl en sån där sida där vi själva sätter ”farten”…?!

  3. Lennarth Eriksson säger:

    Grattis Erik!

  4. Knazig säger:

    Kan så vara Sune, Men nyheterna uppdateras allt mer sällan och sent. Nu har snart schack.se kommit ikapp och förbi!

  5. Sverrir Thor säger:

    Jag tenderar att hålla med Knazig. Vi har som exempel inte fått en enda nyhet på sidan sedan 2 april, förutom att Schackhandeln har öppet på torsdagar.

  6. Knazig säger:

    Inga schacknyheter sedan 2/4 ? Räcker det att gå in här en gång i veckan nu?

  7. Martin Slingsby säger:

    ”Är väl en sån där sida där vi själva sätter ”farten”…?!”

    Vilket skulle kunna funka om det inte vore så att diskussionsämnena är knutna till nyheterna. Det gör det hela en smula suboptimerat. Ett vanligt forum hade ju varit betydligt enklare att hålla liv i.
    Å andra sidan verkar Schackhandeln ha vissa leveransproblem också, så jag undrar om det hänt Erik något vi inte vet om?

  8. Erik Geijer säger:

    Hej, som ni märkt har det inte skrivits så mycket här på ett tag. Jag beklagar det, vi är igång igen. Orsaken var överansträngning.

  9. Ola Winfridsson säger:

    Grand Prix-turneringen i Lissabon flyttades till Zug i Schweiz, AGON står inte bakom evenemanget som ursprungligen var tänkt, utan det är ryska Renova som står för kalaset i Schweiz. AGON lyckades inte hitta sponsorer. Det låter lite olycksbådande ärligt talat. Var det på grund av att Lissabon (med tanke på de problem som landets ekonomi har) inte är intressant för sponsorer eller ska vi nu vara oroliga för att hela GP-serien än en gång rinner ut i sanden?

    Om det är svårt att hitta sponsorer, eller arrangörer, för en turneringsserie med världens bästa spelare som är tänkt att leda till en kandidatturnering i mars 2014 (är inte helt säker på att jag gillar årliga VM-matcher, för det måste väl vara tanken?) börjar man nästa undra om det inte är dags att återgå till det gamla kandidatmatchssystemet.

  10. Dock säger:

    Finns det en svensk översättning klar av reglerna ? De ska ju börja gälla om drygt en månad.
    Annars är den här bra.
    http://russiachess.org/upload/iblock/057/0573183c574e528168940e62eb291802.pdf

  11. Dock säger:

    http://www.fide.com/fide/handbook?id=32&view=category

  12. Dock säger:

    Kan någon förklara hur Ivanov teoretiskt kan fuska?
    Blixtparti, ingen livesändning. händerna hela tiden i ansiktet. ingen hörsnäcka, tar uppenbarligen av sig på bar överkropp om de frågar, drar inom 5 sekunder mm.

    http://chessbase.com/Home/TabId/211/PostId/4009997/the-show-goes-on-ivanov-in-kustendil-030613.aspx
    http://chessbase.com/Home/TabId/211/PostId/4010032/experts-weigh-in-on-ivanovs-performance-050613.aspx

  13. Fredrik Lindh säger:

    Mitt korta svar är: nej. 🙂

    Men på Chesspub har sen årsskiftet pågått en diskussion om Ivanov, hur han ev. har fuskat och vad man isåfall ska göra åt det. En del intressanta spekulationer har kommit fram och en av forumskribenterna på Chesspub är lite mer insatt eftersom han liksom Ivanov är från Bulgarien.
    http://www.chesspub.com/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1357693457/375#375

  14. Einar Yngvesson säger:

    Det Dock tar upp är ett intressant problem. Skall man designa ett fuskande har man två saker man måste lösa: För det första är det hur man matar in dragen till datorn (input-delen) och för det andra hur man får tillbaka datorns kalkyl (outputdelen). Tittar man på bilderna så finns det inga uppenbara sätt att arrangera det som det ser ut, I vart fall kan man inte klara input-delen. För input-delen behöver Ivanov en partner, såvitt jag kan förstå. Outputdelen skulle möjligen kunna klaras med en miniatyrmottagare i örat. Mer avancerat skulle vara att man använde något slags morsealfabet med elektriska signaler som Ivanov kunde känna av, t.ex. i skorna eller så. Men det löser inte input-problemet.

    Eftersom det på ena eller båda vägarna borde handla om radioöverföring så kan arrangörerna se till att övervaka radiotrafiken och korrelera okänd sådan till Ivanovs drag. En annan möjlighet är att skaffa sig radiostörutrustning som stör ut radiosignaler på de flesta frekvenser. Det fungerar om man inte använder t.ex. wifi i lokalen för andra ändamål. Om sändar-mottagrutrustningen inte är väldigt avancerad och dyr använder den säkert vanliga kommersiella frekvenser (där det finns billig och ”liten” utrustning att köpa) som vanliga mobilfrekvenser eller de fria banden som t.ex. wifi utnyttjar. Men något sådant har man inte försökt sig på. Det borde finnas duktiga radioingenjörer i Bulgarien liksom annorstädes som kunde hjälpa till. Det är inte rocket science – man pejlade radioutrustning redan under andra världskriget.

    Jag följde videon som försökte bevisa att Ivanov spelade de drag som Houdini rekommenderade men det var inte speciellt stark korrelation tyckte jag, även om det i några lägen var slående. Presentatören skyllde avvikelserna på att hans dator använde fler processorer. Dessutom hävdade presentatören inledningsvis att Ivanov gjorde sina drag med exakt tio sekunders mellanrum och senare förfasade han sig över att Ivanov hittade ”datordrag” när han nästan inte hade någon tid kvar. Jag blev inte övertygad av den videon måste jag säga.Det är möjligt att jag missuppfattade det.

    Det vore intressant om Ivanov avslöjades och hans metod blev offentliggjord. Dels för att det är intressant, men framför allt för att den inte skulle kunna upprepas på andra håll. Men till dess man har bevis, anser jag att man inte kan stänga av Ivanov enbart på obevisbara misstankar från, eventuellt, avundsjuka medtävlare.

    Det är för övrigt intressant att konstatera att i fallet Magnus Carlsen så berömmer man likheten mellan schackmaskinerna och Carlsens drag. Det förefaller mig lite underligt att i fallet Ivanov tyder likheten på fusk, i fallet Carlsen är likheten ett bevis på briljans. Man dömer olika med samma metod för att Ivanov har ökat sin spelstyrka så hastigt. Det känns lite tunnt rent juridiskt.

  15. Ola Winfridsson säger:

    Problemet är väl bara att han blandar genial dominans med förhållandevis mediokra resultat. Har Georgievs uppgift om snabbschackspartiet bekräftats av ögonvittnen där? Såvitt jag har vi bara hans ord för att Ivanov drog med mentometermässig regelbundenhet och hade hela 7 minuter kvar på klockan när partiet var över liksom att han hela tiden satt med huvudet lutat i båda händerna.

    Vad beträffar en eventuell överföring av Houdinis drag till Ivanov så borde det väl i sig inte vara något problem i så måtto att analysmotorn hela tiden analyserar ställningen och redan har räknat fram det bästa svaret lagom tills dess att motståndaren svarar. Har han sedan en liten mottagare (eller ett implantat) i örat så torde han kunna svara mycket snabbt hela tiden. Svårigheten måste ligga i överföringen från spelaren till medhjälparen/medhjälparna med datorn. Det är trots allt inte helt okomplicerat, i synnerhet inte om spelet försiggår på ett analogt bräde (och i snabbschack) som ska ha varit fallet mot Georgiev.

    För spelaren själv torde det inte vara någon lätt sak att förmedla dragen utan att väcka misstankar, hur det än går till, och en medhjälpare måste i så fall stå i närheten och titta och förmedla dragen till datorn. Inte heller det helt okomplicerat.

  16. Håkan Winfridsson säger:

    Svar till Dock i inlägg 10.

    Det är inga nya regler som träder ikraft i sommar, det har blivit uppskjutet och ska diskuteras mer i höst och ev träda i kraft 1 juli 2014.

  17. Sune Larsson säger:

    Intressant också att såpass mycket tid och fokus ägnas av goda analytiker
    här på forat – som ju ändå skall handla om schack i första hand.

    Menar – det vore mer intressant höra analytikernas ( ex Ola/Einar) synpunkter
    på det tidiga Se7 som Short (svart) spelade mot någon svensk nyss (Emanuel?)
    Vad vit spelar som bäst och går det att påvisa vit fördel etc.

    Eller om Stoltz verkligen kunde hålla slutspelet mot Kashdan 1928 (L vs S)

    Snarare än om nån utlänning fuskat och hur….

    Bara mina tankar förståss…

  18. Dock säger:

    Ola
    Analogt bräde! 😉
    Själva sändningen till spelaren är givetvis inget som helst problem. Det går säkert att lägga in någon smartsändare tom under huden. Men hur får man informationen åt andra hålet om man inte har tillgång till seriös spionutrustning? Ex liten kamera i taket som riktas just mot det brädet där Ivanov spelar just då. Ja, jag har sett för mycket Mission Impossible. Personligen anser jag att Ivanov är helt oskyldig tills motsatsen bevisats.

    Läste om att de nya reglerna antagande blev förlängt efter jag skrivit mitt inlägg.

  19. Friggebo säger:

    Apropå fusk, så har det även riktats misstankar mot denne indiske IM Diwakar Prasad Singh född 1976. http://ratings.fide.com/card.phtml?event=5007780. Från juli 2005 Elo 2247, till Elo 2523 i januari 2007 och efter denna period rasar han ihop som ett korthus.

  20. August på Ekhemmet säger:

    De e la ente sau kunnstitt um dän indiske luasudden Singh säcka ihop. Dä sulle ja me göra um di besköllde me fö fosk.
    Säskilt um dä gällde den goa kaffihalvan.

  21. Johan Eriksson säger:

    Sune,

    Håller med dig om att det är för lite schack här på forumet.
    Vad är svarts bästa drag efter 1.c4, e5 2.a3?
    Vit spelar alltså sicilianskt med extradraget a3.
    Hur bör svart spela för att inte 2.a3 skall vara särskilt nyttigt?

  22. Einar Yngvesson säger:

    Jag håller med Ola Winfridsson att behandlingen av Ivanov är skandallös. Han är dömd på beskyllningar och utan någon konkret besvining. Det är väldigt obehagligt tycker jag.

    De som beskyller Ivanov för fusk verkar ha hela sin tekniska kompetens från Mission Impossible, de till och med hänvisade till teknik som bara använts på råttor i några timmar och hade en en-pixelsdisplay. Det hela påminner om en häxjakt och egentligen är allt bevis mot honom: Spelar han bra så fuskar han och spelar han dåligt är det ett bevis för att han fuskar när han spelar bra.

    Vad gäller Sune Larssons och Ola Erikssons rescension av diskussionen så kan jag säga att jag är en ytterst dålig schackspelare och därmed schackanalytiker så mina bidrag i det sammanhanget skulle vara helt ointressanta. De flesta har väl Houdini eller Fritz och kan ta reda på själva vad som är bra drag. Även bra spelare når inte upp till de höjderna i analysen.

    För övrigt är det väl i detta sammanhang som i många andra: Den som vill att något kommer upp till diskussion får själv driva frågan på ett sätt som lockar andra att delta. Gör man inte det får man hålla till godo med vad som bjuds.

  23. Johan Eriksson säger:

    Att satsa på ”öppet sicilianskt dvs Sf6 följt av d5 är nog ingen god ide för svart.
    Draget a3 är då användbart och kan leda till exempel Najdorfvarianten, scheweningen eller kan-varianten med mertempo.

    2. – c6 verkar vettigt. Ska vit spela 3.d4 eller 3.Sf3? Håller nog själv på 3.d4.
    Då kan följa 3. -exd4 4.Dxd4, d5. Vad ska vit spela nu, 5.Sc3, 5.e3 eller 5.Sf3?

  24. Christer Johannorm säger:

    Johan, det spelades ett parti i senaste upplagan av Påskturneringen mellan Slavko Cicak och Jonathan Westerberg; 1.c4 e5 2.Sc3 Sc6 a3. Det blir väl i princip detsamma; Svart lyckades länka in en skarp variant i slutet sicilianskt (med omvända färger) där vits a3 var meningslöst och kanske på gränsen att bonden hade stått bättre på a2. Svart fick förmodligen liten fördel med partiet slutade i remi.Rekommenderar dig att söka upp partiet.

  25. Fredrik Lindh säger:

    Misstankarna mot Ivanov härstammar väl från början från turneringen i kroatiska Zadar, december förra året, där han som klart lägst rankad, 2227 i Elo, konsekvent manglade den ena stormästaren efter den andra. Han slutade på delad tredjeplats bland 16 spelare, mestadels stormästare, och fick en prestationsrating på 2697.
    Spekulationerna om hans ev. fuskande har mest att göra med att hans drag matchat första- eller andravalen hos starka motorer, att han ofta sökt taktiska lösningar och några enstaka gånger producerat rejäla bortsättningar i annars ”felfria” partier.
    Jag har av och till följt diskussionen sen dess men minns såhär ett halvår senare inte exakt vad Ivanov har för resultat. Jag vill tro att han blandat några lysande framträdanden med insatser på 2000-2200-nivå. Det är väl bara att googla fram för den som är intresserad.

  26. Johan Eriksson säger:

    Christer,

    Tack för tipset! Ska titta på paritet. Tror dock inte att dragföljden är betydelselös.
    På 1.c4, e5 2.a3, Sc6 kan vit spela 3.b4. Vit kan sedan välja att utveckla löparen till b2
    utan att hästen på c3 skymmer sikten

    Tror att bonden fyller en funktion på a3 även i den variant du refererar till.
    Det kan bli slutet sicilianskt med extradraget a3. Eftersom svart plan (med omvända färger)
    i slutet siclianskt är att spela b5 borde a3 vara en tillgång.
    Misstänker att Slavko spelat inexakt någonstans.

  27. Christer Johannorm säger:

    Ivanovs vinst som vit mot Italienaren Rombaldino är intressant. Det blev en holländare där Ivanov först spelade b3, men istället för att ställa löparen på b2 i nästa drag så spelade han lf4. Ett helt onaturligt drag i typställningen, och framförallt onaturligt med tanke på b3 i draget innan. Jag har själv spelat holländskt som svart mot olika motorer och då väljer motorn ofta att spela ett oteoretiskt Lf4 (och ibland till och med Le3!).

  28. Ola Winfridsson säger:

    Dock: Nej, det var precis det jag påpekade. Överföringen av dragen till spelaren torde inte ställa till med några som helst problem. Det är på andra hållet som är det svåra. Det kräver ett rätt sofistikerat system för att man i snabbschack ska lyckas spela ett helt parti och endast förbruka 3 minuter (plus tidstillägget) när spelet inte försiggår på ett digitalbräde. De Mission Impossible-lösningar du nämner är knappast okomplicerade (en kamera i taket kräver att man vet exakt var han ska sitta, annars finns det risk för att vinkeln blir så sned att större delen av brädet riskerar att skymmas, såväl av spelare som eventuella åskådare).

    Däremot är det som Fredrik Lindh påpekar anmärkningsvärt att hans resultatet har varit så fruktansvärt ojämna. Det är rätt ovanligt bland seniorer, i synnerhet när resultaten har fluktuerat mellan att slita IM och GM i stycken och sedan ha stora besvär med spelare som ligger något hundratal poäng under honom.

    Tills motsatsen är bevisad måste han dock betraktas som oskyldig, även om ett stort och mörkt moln svävar över huvudet på honom.

    Sune och Johan: Jag tycker fuskdiskussionen är intressant rent principiellt eftersom det idag är så fruktansvärt lätt att göra det. Har själv precis skaffat en smartmobil och installerat Shredder och ett databasprogram. Programmet har E2400 i spelstyrka och på min nivå (E2100) skulle en toaanalys med Shredders hjälp mycket väl kunna få vågskålen att tippa över i ett parti med lite komplicerade förvecklingar. Skulle själv aldrig ens drömma om att göra det, för vilken glädje har man av en sådan seger? För somliga människor är vinna emellertid viktigare än allt annat.

    Just för tillfället har jag inte heller tid att sitta att analysera ett så intressant slutspel som Stoltz-Kashdan, hur gärna jag än skulle vilja.

  29. Knazig säger:

    chatt på aftonbladet ikväll:

    Kommentar från Nils
    Varför skrivs eller talas det aldrig om schack i svenska medier? Snart har vi kanske en nordisk världsmästare, men inte ett om detta kostar man på.

    Jan Helin:
    Schack är nog som du säger underbevakat. Jag trodde länge själv att jag var riktigt bra på schack, vi pratar nu i mina tonår. En natt på en tågluff mötte jag två killar från vad vi då kallade jugoslavien. De var kaxiga och sa att de garanterat slår mig tio partier i rad på mindre än fem minuter. De slog mig tio partier i rad, varje parti kortare än fem minuter… Sedan dess tycker jag att det är en skitsport. Men det ska ju inte behöva drabba andra. Jag ska undersöka marknaden för schack och vår bevakning.

  30. Dock säger:

    Ola
    Kameran i taket var givetvis mest ett skämt. Men ett försök i alla fall till en hypotetiskt förklaring. Läste på en annat forum om kontaktlinser med inbyggd kamera eller mikrokamera i håret.. Nu börjar det bli Sci-fi och på superspionnivå!

    Tyvärr tror jag fusk förekommer oftare än vi tror. Det kommer troligen även att öka.

    Jag gillade verkligen ditt Analoga bräden.
    Jag satt på Ålandsfärjan igår och spelade med analoga bräden, pjäser och klocka mot ickedigitala kolbaserade motståndare. Lite retrokänsla.

  31. Ola Winfridsson säger:

    Dock: Jo, jag förstod väl i och för sig att du inte var helt allvarlig, men du har ändå en stor poäng. Modern teknik är såväl sofistikerad som tillgänglig i mikroformat. En kamera i en skjortknapp, kanske. Och tyvärr tror jag också att du har rätt i att fusket bara kommer att öka. Det räcker väl med att se på skolan, och elevers attityd till plagiering av uppsatser med mera från nätet. Undrar om schacket kommer att finnas kvar ens på amatörnivå år 2030.

    Angående ”analoga bräden” var jag helt omedveten om att jag eventuellt har skapat en neologism. Måste ha hört det själv någonstans. Låter som om du hade en trevlig retrotripp på Ålandsfärjan!

  32. Dock säger:

    Ämnet Ivanov igen.
    Kritiken mot hur han spelar schack tycker jag inte är särskilt objektiv alla gånger. Ett i mitt tycke bra exempel är
    http://chessbase.com/Home/TabId/211/PostId/4010210/rombaldoni-he-never-calculated-moves-190613.aspx

    Dragen 8, 16, 29 och 31 som anmärks på tycker jag inte är särskilt märkliga.
    Jag testade själv att spela igenom partiet utan kommentarer och försöka hitta de dragen jag skulle gjort.
    8 Lf4 valde jag bort men det är knappat heller det ett märkligt drag då det är vanligt mot en stonewalluppställning.16 var ett av mina kandidatdrag. 29 och 31 valde jag att spela.

    Så hur fuskar han?

  33. Stefan Bryntze säger:

    ”Bionic contact lenses” är deras starkaste teori vad jag kunde se.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Bionic_contact_lens

  34. Ingvar Gundersen säger:

    Angående Ivanov, er det åtminstone intressant at han er dataprogrammerare av yrke. T ex norska stormeseren Leif E. Johannesen menar det ”er ugler i mosen” (hmm, osæker på den svenska øversettningen her, det betyder altså ung. at det ser veldigt skumt ut..) Det som talar mest till Ivanovs nackdel tycker jag, er at då live-sendingen blev slått av i en turnering han spelade, førlorade han snabbt sitt parti..
    (t ex http://www.nettavisen.no/sjakk/article3631814.ece )

  35. Tomas Bragesjö säger:

    Jag har följt Ivan diskussionen på Chesspub forumet och det slutade med att någon som alla tror är Ivanov gjort flera knäppa motangrepps inlägg med någon kommentar och länk.

    Ugglor i mossen heter det förresten även på svenska.

  36. Trollmuppen säger:

    Ivanovs framträdanden påminner mycket om samma resultat som indikerar klassiska dopingfall. En snubbe som kommer ”från ingenstans” och sopar banan med etablerade GM. I synnerhet som han i andra sammanhang haft svårt för spelare på 2200 Elo nivån. Det är inte märkligt att alla möjliga larmklockor ylar i högan sky. Snarare vore det motsatta mycket konstigt.

  37. Ingvar Gundersen säger:

    GM Simen Agdestein (N) bar med sina 18 år, i 1985 var den ynsta stormestaren. Han hade då redan detroniserad bl a Spassky i 83. Efter det vann han en rad starka internationella turneringar. Senare spelade han bl a 2-2 mot Karpov, Adams, samt slog Z. Polgar 4-2 i en snabbschackmatch. Idag vill många igenkenna Agdestein som trenaren bakom Magnus Carlsen, och forf. till boken Wonderboy som handlar om MC.
    I 83 var jag en ihuga fotbollsfantast, jag så allt som kunne ses av fotboll på tv, och trenade sjælv några småpojkar i ett lokalt fotbollslag. Før ig var det mest fantastiska med Simens genombrott som schackspelare, att han samtidigt var landslagsspelare i fotboll. Fotbollsintresserade schackspelare vill enkelt igenkenna hans offensiva stil på fotbollsplanen med hans ditto spel på de 64 rutorna.Alltid tidiga førsøk på øveraskningar och genombrott..
    Nu er Simen igen på farten. I Open Sant Martí i Barcelona krossade han all mottånd och vannmed suverena 8,5 av 9, och ratingprestation i øverkant av 2900.
    (http://chess-results.com/tnr106284.aspx?art=9&lan=2&fed=NOR&turdet=YES&flag=30&wi=984&snr=3)
    Norge satsar stort på Schack-OS i Tromsø nesta år, men redan i augusti spelas FIDEs Wolrd Cup, der Agdestein møter Bacrot i rond 1, gissar att fransmannen har fått något att tenka på..
    Nordmennen har fått en spennande blanding av erfarna spelara och (pur-) unga talanger att kæmpa om platserna i landslaget, kanske någtot at titta på før Sveriges elitledare. Tro om en vennskapsmatch Sverige-Norge vore møjlig att få till innan OS, som verdefull trening før båda lagen?

    De som vill titta på Simens ferska partier från Spanien kan t ex gøra det hær:
    http://www.bergensjakk.no/partier2/santmarti2013.htm

  38. Sune Larsson säger:

    Ja, nog har man med glädje och intresse följt Simens framfart i Sant Marti!
    Enormt bra prestation med kampschack på högsta nivå. I sista ronden hade
    jag begränsat med tid och såg snabbt på ställningen efter det att Simen fått
    isolerad bonde på c5. Strukturellt såg han ut att stå lite sämre då vit kunde
    tryckspela på den svaga bonden. Hoppades han inte skulle snubbla på målsnöret
    Väl hemkommen visade det sig att Simen vann också
    det partiet!! Check med Houdini visade att han dessutom bedömt ställningen riktigt
    och faktiskt stod något bättre trots den svaga bonden! Vitspelaren gick sedan vilse
    och Simen avslutade partiet megastarkt. Går han in för spel kan 2650 nås…

  39. Rickard Dahlström säger:

    borde du inte ha en länk till schack.se ? Så man snabbt kan komma över dit när man läst färdigt här!!

  40. Erik Geijer säger:

    Till Richard om länken: Den länken finns redan, långt ner i högerspalten. Jag har undrat hur många som ser de länkarna, och nu har jag fått en indikation till på att det inte är så många. I min värld ”har användaren aldrig fel”: Du såg inte länken så den var felplacerad. Jag får fundera på hur det ska bli med länkarna när vi gör om layouten (http://www.schacksnack.se/artiklar/83087). Förslag är välkomna.

  41. Rickard Dahlström säger:

    borde ju kunna bredda sidan och få plats med en spalt ytterligare.

  42. Erik Geijer säger:

    Tack Richard. Det är en av de saker vi funderar på.

  43. Dock säger:

    Tips
    Daniel King tillsammans med Maurice Ashley tycker jag är riktigt bra kommentatorer. Det finns massor med båda på Youtube.

    Det här är ett bra sätt att presentera schack på.

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cCFw0vi5-Ck

  44. Trollmuppen säger:

    Att lägga ut länkar till ”konkurrerande” sidor, någonstans i en högerspalt är en sak. Att ”promota” den så man snabbt kan komma bort från sin egen sajt, något helt annat och kanske inte helt vanligt.

  45. Dock säger:

    Tips: Lars Oskar Hauge ny talangfull norrman. 2206 pr 2553.
    Jag har missat honom helt tills idag. Riktigt bra spelare. Jag skulle inte alls bli förvånad om han ingår i Norges OS-lag 2014.

    http://chess-results.com/tnr97954.aspx?art=9&lan=1&fed=NOR&turdet=YES&flag=30&wi=984&snr=35

  46. Rickard Dahlström säger:

    Denna nyhet saknas här.
    Så här får ni länken:
    http://www.ssmanhem.se/live/SchackveckanLive.htm

  47. Rickard Dahlström säger:

    Inte så mkt nyheter här längre… World Cup i Tromsö… Manhems GM+IM turnering…
    Tidigare har denna sidan varit navet där man hittar länkar till alla pågående schackevenemang. Som tur är har schack.se blivit mycket bättre med sina nyheter och den alltid läsvärda Lars Grahns ”inte bara schack”.

  48. Thorleif Herrström säger:

    Apropå detta med nätschack. På World Cup i Tromsö annonserade FIDEs vice president FIDEs nya sajt för nätspel. I framtiden skall partierna där ge rätt till normal rating. De har lagt ner oerhörda resurser på att stoppa fusk och det har lyckats tydligen. Se http://arena.myfide.net/

  49. Utan Fritz säger:

    #48

    Sajten har inte ens öppnat i skarpt läge än, så det återstår att se hur väl man lyckas hantera fusk (och lagg, nedkopplad anslutning, koppling IP-person, osv). Samma mekanism (Ace-Guard) finns tydligen hos en tjeckisk sajt men den vet jag inget om.

    ”Whenever the ACE-Guard anti-cheating system detects a possible cheating rule violation, the Games Manager examines the evidence and makes the final decision regarding the appropriate action to take. Such decisions are not subject to appeal or discussion.” (http://arena.myfide.net/1252)

    Det låter kanske inte så rättssäkert? Dessutom krävs nog många anställda Games Managers, åtminstone om man får tro Kirsans fantastiska optimism:

    ”draw millions of new players – in particular the young. FIDE online arena will be an important step in achieving my goal of ’1 billion chess players’ throughout the world.” (http://www.fide.com/component/content/article/1-fide-news/7318-fide-online-arena.html)

    Vad gäller ”normal rating” som du nämner, var kanske Kirsan otydlig i sitt uttalande:

    ”Now FIDE makes the virtual real with an online arena that allows players to compete in top class tournaments with official FIDE ratings.”

    Det betyder alltså inte att den klassiska fysiska ratingen påverkas när man spelar online, utan ytterligare en typ av rating, likt de för blixt och snabbschack, skapas.

    Med tanke på ovanstående samt FIDE:s fenomenala historia vad gäller att lägga ner nya projekt, så finns det i dagsläget ingenting som säger att detta blir bättre än ICC/Playchess/FICS/etc.

  50. Trolllmuppen säger:

    Verkar inte hända så mycket här i augusti.
    Erik, om du vill att andra ska hjälpa till att uppdatera sajten måste du nog göra det känt.

  51. Thorleif Herrström säger:

    Jag håller med #48 att det finns få demonstrerade fördelar med FIDEs online-schack framför de redan existerande. Men några Unique Selling Points finns:

    För det första: Antifusksystemet som vi ännu inte vet hur bra och hur rättssäkert det är. Det intressanta är dock att man håller på att utveckla de här verktygen.

    I princip är det ju ingen konst att överlåta kontrollen av sin PC till någon annan på nätet vilket skulle göra det möjligt att med web-kamerans hjälp till och med visuellt kunna kontrollera en spelare. Men för nätspel behövs en mer automatisk monitorering och därmed är det mer komplicerat.

    För det andra: Officiell FIDE-rating av något slag, vilket givetvis gör det mer intressant att delta och kanske därmed också ”översättbart” till vanlig rating.

    Dessa två saker finns inte hos de andra schacksajterna. Man kan ju tänka sig att det leder till att andra nätsajter försöker åtminstone introducera någon form av anti-cheating, vilket alla skulle vinna på.

    Bland de andra saker du tog upp finns svagheten med att kunna identifiera spelaren. Att använda IP-adress är givetvis inte tillräckligt. Väldigt många uppträder bakom flera IP-adresser (rörlighet är ju en poäng) och dessutom delar många samma IP-adress. Så IP-adress är en svag identifiering. Inom bankvärlden arbetar man på europeisk och global nivå att finna möjligheter med elektronisk signering och identifiering. Om några år tror jag att det därför inte kommer att vara ett större problem än det är i ”köttvärlden”. I Sverige är ju bank-ID en väldigt stark och etablerad identifiering/signering och som betraktas som lika säker som en namnteckning med penna på papper (och därmed har sina brister, namnteckningar har ju förfalskats sedan de uppfanns).

    Men det är ännu några steg till vi har ”fotolegitimation” på nätet, även om det tekniskt sett borde vara rätt enkelt, med tanke på att de flesta datorer har webkamera.

    Det som är mest intressant med allt detta är fenomenet att det sker en utveckling. Schackorganisationerna i ett land som Sverige borde kunna bidra mycket till utvecklingen i dessa avseenden. Det är lite lustigt att just nu är det helt andra länder som leder den tekniska utvecklingen av schacket. Det är synd att vi i Sverige, som har så goda tekniska förutsättningar, gör så lite.

  52. Utan Fritz säger:

    ”Man kan ju tänka sig att det leder till att andra nätsajter försöker åtminstone introducera någon form av anti-cheating”

    Jag missförstår dig nog. Det låter på dig som om det inte skulle finnas antifuskmetoder hos nätschacksajter redan idag, vilket det absolut gör och har gjort i många år. Det finns än så länge inte någon anledning att tro att Fides variant är bättre. Att vi inte vet hur bra den är, är inget bra argument. Fide har en lång historia av misslyckanden och deras säljsnack imponerar föga på mig.

    Kanske kan det locka att spela på en sajt i just Fides regi, men att deras nya rating skulle vara unik och mer översättbar till traditionell rating än de andra nätsajternas redan är ser jag inte. Den tänkta huvudpoängen med att ta fram blixt- och snabbschacksrating var just för att man inte kan översätta mellan olika spelsätt. Överhuvudtaget frågar jag mig vad poängen med den nya sajten är. Vad kan Fide erbjuda som inte de stora nätsajterna inte redan gör?

    Vad gäller identifiering finns heller ingenting som talar för att Fides sajt kommer med någon förbättring. Men det är knappast rimligt att förvänta sig det heller med tanke på hur långt bort en lösning är. I allmänhet har jag redan nämnt detta med bank-ID och övervakningskameror i en annan tråd, men jag kan upprepa och utvidga mitt resonemang.

    Med bank-ID vill man tex. veta att rätt person har gett tillåtelse till en viss överföring. I nätschack är problemet att kontrollera att rätt person tänker ut dragen. Det är alltså olika problem som ska lösas – jag vill inte låna ut mitt bank-ID men till rätt person (GM) lånar jag gärna ut mitt schack-ID. Om det även användes för mina bankärenden så skulle jag visserligen dra mig för att låna ut det till en stormästare om han inte var en nära vän. Men detta kräver att banken och schacksajten samarbetar och att alla användare har ett bank-ID. Kanske skulle det vara en (för sajten gissningsvis dyr) möjlighet i Sverige om ”några år” men inte för hela Fide-världen. Och även med dessa mekanismer skulle jag kunna identifiera mig medan stormästaren vänder sig om (fysiskt eller tekniskt) och därefter lämna själva spelet till stormästaren. Ett elektroniskt fotoleg med stillbild hjälper av ovanstående skäl inte heller.

    Övervakningskameror ger frågetecken vad gäller personlig integritet och löser i sig ingenting. Någon måste ta beslut om det som syns och allt detta kostar stora pengar. Och när allt är sagt och gjort så kan man fortfarande fuska genom att någon utanför bild hjälper till. För den stora massan ligger eventuell lösning på dessa problem långt fram i tiden.

    Avslutningsvis är SSF en del av Fide och har på så vis hjälpt till att ta fram den nya sajten lika mycket som alla andra länder. Hur SSF ska lösa något av det du nämner i ditt inlägg förstår jag inte. Men vi har diskuterat angränsande frågor förut och jag har en känsla av att detta inte har mycket att göra med Fides nya sajt, så det är kanske inte värt att ta det ett varv till.

  53. André Nilsson säger:

    Jag sällar mig till de andra som är oroliga för sajten. Utan nyhetsuppdateringar blir det ingen trafik. Utan trafik blir det inga sponsorintäkter.

  54. Bo Berg säger:

    Utan Fritz # 52

    Jag tycker att Du, men även Thorleif Herrström m.fl. har fört in mycket tänkvert i detta ärende. Du tydliggör problemen på ett mycket bra sätt och framhåller även riktigt att ratiting vid spel på nätet redan finns, men det är ju en massa olika sidor med olika raiting och olika kontrollsystem mm. Sedan finns det ingen samordning vare sig i Sverige eller internationellt över de som spelar på de olika sajterna.

    Utan Fritz säger citat:

    ”Överhuvudtaget frågar jag mig vad poängen med den nya sajten är. Vad kan Fide erbjuda som inte de stora nätsajterna inte redan gör?”

    De olika sidorna samlar ”medlemmar” till sin ”nätklubb” och håller dem noga för sig själva. T.ex. Schack on line vill inte samarbeta så att nätspelarna ansluts till SSF. SSF å sin sida kräver in en registreringsavgift på 10 kr för ungdomar vilket försvårar administrationen till anslutning via nätet.

    Här skulle möjligen FIDE:s sajt vara en bra plattform om SSF:s CS och dess Informationskommitté är vakna och handlar, under förutsättning att FIDE:s sajt blir bra, vill säga.

  55. Trollmuppen säger:

    @Bo: ”Schack Online [ändrade till rätt namn] vill inte samarbeta så att nätspelarna ansluts till SSF. SSF å sin sida kräver in en registreringsavgift på 10 kr för ungdomar vilket försvårar administrationen till anslutning via nätet.”

    Det vore faktiskt rätt piffigt om man för t ex 20 SEK kunde ansluta sig till en online-klubb och delta i SSFs juniorturneringar. (10 sek för hanteringen på sajten, 10 sek till förubndet).

  56. Bo Berg säger:

    Till Trollmuppen;

    Pengakrav vid medlemskap för juniorer är kontraproduktivt. Om det är gratis och lätt att registrera sig på nätet direkt så är det en winwin sittuation när bidragspengarna skall fördelas. Detta borde ha varit ett förhandlingsläge för länge sedan, och det är det fortfarande. Men han som har Schack Online ville inte för några år sedan i alla fall.

    I SSF:s CS har inget skett sedan Göran Terninger inom folkspel spenderade 3 miljoner på något underligt sätt för att skapa en spelsajt med bl.a. schack. Det blev inget, men pengarna försvann någonstan. Svar på vart har jag aldrig fått. Det är bara att gissa.

  57. Stefan Bryntze säger:

    Fides har matcher, det har jag inte sett nån annanstans.
    Tyckte jag var väldigt bra faktiskt, har man retur-partier garanterat vilket många på ICC kommer gilla.
    Dessutom kan man klanta sig i ett enstaka parti utan att det spelar nån roll så länge man vinner matchen, väldigt användbart mot lägre rankade.

  58. Thorleif Herrström säger:

    Till #52 Utan Fritz:
    Som du skriver är det meningslöst att dra detta en gång till i alla fall i detta forum. En diskussion som leder någonstans måste grunda sig på en specifikation av hur man tänker sig lösa olika problem och värdering av de kvarvarande riskerna. En sådan diskussion passar inte här. Dina invändningar är helt relevanta, men jag ser personligen inga svårigheter att med nuvarande teknik kunna lösa dem i vart fall till stor del. Men fusket blir man inte av med till 100% inte ens i närschacket.

    Man kan vara optimistisk och positiv om möjligheterna i teknisk utveckling och man kan vara skeptisk. Båda hållningarna är i förväg lika rimliga och vem som får rätt (om det alls är intressant) visar sig.

    Fenomenet att FIDE ger sig in i det här – och jag tror också det är ett projekt med stor chans att misslyckas – är dock intressant, det tror jag att du kan hålla med om.Kanske främst för att man kan lära sig en massa av det. T.ex. kanske man kan fundera kring vilken roll ett schackförbund kan och bör spela i förhållande till t.ex. schackspelandet på internet. Personligen tror jag det är feltänk att göra detsamma som de existerande kommersiella sajterna. Själva driften av sådana här saker hör inte hemma i ett förbund. Däremot finns det en roll för certifiering och kanske officiell rating som ligger närmare vad FIDE gör idag och som kanske skulle vara intressant också för existerande sajter.

    Men som sagt, jag är teknikpositiv och tror att utmaningar är till för att skärpa kreativiteten.Det är kanske naivt.

  59. Staffan Olsen säger:

    Föredrag med GM Shimanov Onsdag 21 aug!

    Idag Onsdag 21/8 kl 17.30 kommer GM Aleksandr Shimanov ELO 2655 kommentera live onsdagens partier ifrån World Cup i Tromsö.

    Vi kommer få chansen att höra hans intressanta kommentarer om de åtta partierna som spelas, det finns t.ex. intressanta möten som Kramnik – Ivanchuck och Kamsky – Mamedyarov.

    Detta kommer att ske på LaserDome, Surbrunnsgatan 42 (Kungstornets klubblokal)

    Pris: 60:- och då ingår en öl eller ett alkoholfritt alternativ.

    Välkomna önskar Staffan Olsén och Patrik Lyrberg

  60. Rickard Dahlström säger:

    Det hade varit roligt. Synd att man inte är i Sthlm idag 🙁

  61. Rickard Dahlström säger:

    Var föredraget lyckat?

  62. Dock säger:

    From denna säsong är det krav på digitalklockor i division I och II. De flesta har under åren bytt ut bräden och pjäser. Nu försvinner tornuren.

    Det finns ingen större anledning att de ska ligga och samla damm. Sprid ut dom till fritids, skolor, arbetsplatser, pubar, biljardhallar, cafeer, restauranger etc.
    Stockholms Schack Sällskap spred ut en hel del set till verksamheter i närheten av salongerna. Det blev verkligen uppskattat. Det gav oss nya medlemmar. Markera gärna vem som gett bort seten och hur intresserade kan ta kontakt.

  63. Bo Berg säger:

    Bra förslag!

  64. Martin Skjöldebrand säger:

    Härmed meddelas att Bollmora Schackklubb nu byter namn till Tyresö Schackklubb.
    Orsaken är dels att ”Bollmora” är väldigt lokalt och okänt (Bollmora är det först egentliga centrumområdet i norra Tyresö) och fasas ut på allehanda vis, samt att vi numera har verksamhet såväl i Tyresö som Nacka.

  65. André Nilsson säger:

    Det skrivs knappt nåt här längre, så antalet besökare lär minska drastiskt. Det behövs en uppryckning, annars försvinner annonsörerna också. Annonsen för Manhems Schackvecka ligger kvar trots påpekande.

  66. Lasse S säger:

    Måste tyvärr hålla med #65. (André Nilsson)

    Som ytterligare ett exempel kan nämnas World Cup i Tromsö.
    Inte någonting, såvitt jag har sett, har rapporterats därifrån…

  67. Sune Larsson säger:

    Kotronias har ju nyligen kommit ut med första delen i sin Kungindiska serie – ”KI Fianchetto Systems”.

    http://www.qualitychess.co.uk/products/1/201/kotronias_on_the_king

    Boken rekommenderas entydigt – och har man vuxit upp med Kungsindiskt – fighting chess och Fischer –
    är det med en nostalgisk tår i ögonvrån, man läser Kotronias inledningsord om serien.

    ”One uncompromisingly sunny day in November 2012, I was walking alone in the pedestrian area
    surrounding Acropolis, lost in my usual Mediterranean soup of boiling memories and abstract
    thoughts. For those who have an approximate idea of the geography of rhe historical centre of
    Athens, I would like to add that I was in Apostolou Pavlou Street, when the blinding sun forced
    me to seek refuge under a sunshade of xxx, perhaps the best-known tourist cafe in Thission.

    I ordered a coffee with milk, in my typical defiance of the doctrines of modern healthy-lifestyle
    teachings, and proceeded to open my newspaper, seeking the sports pages. Reading newspapers
    is already a rare occurrence for people in Greece due to the crippling financial crisis, and I am
    no exception . But on that day, for some strange reason, I was tempted to reverse to this ’bad’ old
    habit.

    After a few minutes, by which time I was already reading about the football news and sipping
    my coffee, a couple of middle-aged ladies arrived and settled at a table next to mine. They were
    relatively well dressed, with their peculiar faces bearing tons of makeup, and were speaking broken
    Greek with Russian accents. They both ordered orange juice and started to speak, rather loudly. I
    guess you can easily figure our the rest; when women speak, a man has to listen. I tuned my ears to
    heir frequency while my eyes starred gazing into the news pages as if they were some sort of void.

    They were talking about the niece of one of the ladies. She was about to get engaged to a wealthy
    guy of a similar age and move to a bigger city in Russia. They kept saying how lucky she was in
    a period of great financial crisis to have everything going her way: wits, beauty and now an ideal
    groom. They were animated, excited and even a bit jealous if I may say so. The girl was twentytwo
    years old and the city to which she was moving was Voronezh.

    Sometimes a newspaper may be completely useless for reading purposes, but it can provide
    excellent cover. I smiled behind it. ”That reminds me of an Exchange Slav”, I muttered to myself.
    Already on move 20 you have a comfortable life having made a few accurate moves, and then
    on move 25 it’s time to shake hands or find a threefold repetition to be able to do it. Then you
    return home with half a point in your pocket and a feeling of invincibility reflected on your face.

    The game didn’t last long though, did it? How are you going to fill the gap till midnight? Oh wait,
    I forgot: you will already be sleeping by 10 pm and, besides, tension makes people age faster and
    become more susceptible to heart attacks . As for the Narcissus that you’ve become, he hardly cares
    about answering the following prickly questions: What sort of life is this? How can I describe it?
    Dynamic? Exciting? The epitome of happiness?

    We romantic people are not averse ro bitter irony when it comes to such matters. I went inside
    the cafe, paid both my own bill and theirs, gave the waiter a good tip and left before they could
    figure out what I had done.

    The King’s Indian series adventure had begun.”

    Att KI ger möjligheter till kreativitet och kamp visades inte minst i gårdagens parti mellan Tiger Hillarp och
    den uppfinningsrike Adhiban, i Barcelona

    [Event ”Barcelona”]
    [Site ”?”]
    [Date ”2013.08.31”]
    [Round ”?”]
    [White ”Hillarp Persson, T.”]
    [Black ”Adhiban, B.”]
    [Result ”0-1”]
    [ECO ”E83”]
    [PlyCount ”56”]
    [EventDate ”2013.??.??”]
    [SourceDate ”2013.09.01”]

    1. d4 Nf6 2. c4 g6 3. Nc3 Bg7 4. e4 d6 5. f3 O-O 6. Be3 Nc6 7. Nge2 a6 8. Qd2
    Na5 9. Nc1 (9. b3 b5 $1) 9… Nd7 10. Rb1 $146 c5 11. d5 $6 {Datorerna är inte
    så förtjusa i d5 här. De tycker att svart får bra spel och manar till vit
    försiktighet med 11.dxc5 eller 11.Le2} e6 12. dxe6 $6 Ne5 $1 {Väldigt
    kreativt! Stockfish föredrar nu svarts spel} 13. exf7+ $6 Rxf7 14. Bg5 Qf8 {-0.
    68 SF} 15. Nd5 Naxc4 16. Bxc4 Nxc4 17. Qe2 b5 {-2.14 SF} 18. Nd3 Bb7 19. Ne3 h6
    20. Bh4 d5 21. Nxc4 bxc4 22. Nf2 Bd4 23. O-O Re8 24. Kh1 dxe4 {-4.64 SF} 25.
    Nxe4 Bxe4 26. fxe4 Rxe4 $1 27. Qxc4 (27. Rxf7 Rxe2 28. Rxf8+ Kxf8 $19) 27…
    Rxh4 28. Qxa6 Kh7 0-1

  68. Rickard Dahlström säger:

    Här händer det inte mycket… har redaktören semester eller…. tänker han lägga ner sidan?

  69. Bo Berg säger:

    Jag tycker att Vi som ofta klagar skall tänka tillbaka på InterNet-musketörer som Lasse Thomasson, Jens Altnäs som var först och även Lars Grahn.

    Innan dessa så försökte och arbetade bl.a. Hans-Ove Hålén och hans medarbetare med Schacktuellt såsom en fristående ”oppositionell” tidskrift.

    Dessa och alla de Schackskribenter som på olika riks- regionala- och lokala- tidningar runt om i Sverige vågat föra fram kritik när det behövts och rapporterat på olika sätt behöver ha ett stort tack och omnämnande.

    Om någon tröttnar så är det dax för oss andra att vara beredda att ta tag i stafettpinnen och springa vidare, tycker jag.

    Detta kan utvecklas mycket mer, men det viktigaste för svenskt schack är att det finns fristående organ där åsikter kan utbytas på olika sätt om schack.

  70. Trolllmuppen säger:

    Han tänker lägga ner sajten. Eller låta den självdö.
    På något annat sätt är det svårt att tolka den närmast totala brist på redaktöraktivitet.

    Om tid är akut tidsbrist, bristande intresse eller något annat – borde man kanske göra det anständiga och låta någon annan ta över. Det har dock inte hänt än, medan Schacksnack förlorar allt mer i relevans. Det är lite synd, det var en bra sajt en gång – med en inkompetent moderator för kommentarer, men ändå.

  71. Trolllmuppen säger:

    Och Bo, ja det är väl två alternativ – antingen ta över här, men då måste ju nuvarande anvsvarig säga att han/de inte har tid/ork/lust längre. Eller också starta en ny, men det kan vara fånigt om denna sajt plötsligt kommer till liv igen. Allt vore mycket enklare om det faktiskt vore tydlgit vad man vill med den här sajten.

  72. Rickard Dahlström säger:

    Är all nyhetsbevakning nerlagd här?
    Trist att en sida som Lasse T. byggt upp under många år raseras på några veckor…

  73. André Nilsson säger:

    Jag mejlade för några dagar sedan och bad dem ta bort annonsen för Västerås Open, men ingenting händer. Man har ju inte lust att betala för en annons på en död sajt.

    Västerås Open är allt annat än dött i alla fall! Över 200 anmälda hittills och det lutar åt nytt deltagarrekord. 🙂

  74. Bo Berg säger:

    Lasse Thomasson fick kämpa hårt för att få in länken på schack.se. Nu kan man ana att resonemang om att åter ta bort den pågår.

  75. Martin Skjöldebrand säger:

    Det är ju någon som lägger in inläggen i ”Gästboken” i alla fall….
    Varför denne någon inte kan kommentera frågorna en öppen fråga. Annars är det väl ytterligare ett exempel på att ”Det tar lång tid att bygga upp, men fort att riva ner.” Gäller i synnerhet på webben.
    Synd – någon som har tid att bygga en ny sajt för schacknyheter? Eller räcker schack.se?

  76. Rickard Dahlström säger:

    fixar schack.se ett forum, då behöver jag aldrig hit igen.

  77. Sverrir Thór säger:

    Schack.se har blivit mycket bättre och sedan har vi ju Lars Grahns utmärkta sajt.

  78. Dock säger:

    Jag har kanske missat att det stått skrivet någonstans. Nils spelar VM nu i Turkiet.

  79. André Nilsson säger:

    @ Bo

    Vad är det för länk och resonemang du pratar om?

  80. Lennarth Eriksson säger:

    Det finns ett forum på Schackparaplyet.se som kanske ska öppnas till allmänheten!? Tanken är att det forumet ska gälla för de som gillar böcker!

  81. Bo Berg säger:

    @ André

    Har du sett länken längst ner på dukument under fliken förbundsnytt. Ansökan till US 2013
    http://www.schack.se/?page_id=8468

    Går det att gömma undan ett beslutats offentliggörande värre än så?

    schack.se har blivit mycket bättre har har nu en god nyhetsrapportering. Det har jag redan sagt personligt till dig bl.a.

    Men den öppna debatten finns inte där och har aldrig funnits där utan den har tom. bekämpats på olika sätt så att olika saker skall kunna gömmas undan och inte tydligt deklareras för klubbarna och dess medlemmar.

  82. Håkan Winfridsson säger:

    De ändrade spelort på JVM ca 1 vecka innan mästerskapet skulle starta(FIDE hotade med att ställa in och då flyttades mästerskapet inom Turkiet) och då bestämde sig Nils för att spela. Det fanns en notis om det på schack.se i samma veva.

  83. Dock säger:

    Anand – Carlsen matchen nu i november är om jag minns rätt den första VM-Matchen där det inte varit minst en deltagare från Sovjet/Ryssland och fd Sovjet/Ryssland sedan 1921. Jag räknar Shirov som fd Sovjet..

  84. Utan Fritz säger:

    Topalov skulle nog inte bli så glad om du kallade honom fd. sovjet, även om det kanske är att hyckla. Säger man istället fd. Östblocket så kan han knappast protestera.

  85. Dock säger:

    @ Fritz Topalov spelade en VM-match mot Kramnik. Topalov blev världsmästare i en turnering!

  86. Utan Fritz säger:

    Anand-Topalov, VM-match, Sofia 2010.

  87. Dock säger:

    Rätt den hade jag missat.

  88. Sverrir Thór säger:

    Schackvänner,

    Jag vill uppmärksamma om denna intressanta artikel om schack i The Economist. Tidskriften är en av världens mest lästa och bland de allra bästa som finns och det är inte vanligt att en tidskrift av denna kaliber uppmärksammar vårt ädla spel!

    http://econ.st/18UAwH8

    Med schackhälsning

    Sverrir Thór

  89. Dock säger:

    Han borde väl vinna lätt….eller?
    http://kasparov2014.com/

  90. Bulls eye säger:

    Har man varit den minsta lilla gnutta inblandad i schackpolitik vet man svaret på den frågan: Nä.

  91. Jonas H K KLaesson säger:

    Hallå, alla, kollade nyss in Björkstadschacket i Umeå, verkar bli riktigt många där uppe, coolt med GM Petrov högst, upp, är det nån mer som ska åka, det är middag och simultan också!!!

  92. Trollmuppen säger:

    Först bashar man alla som tidigare jobbat i Fide. Sedan ställer man upp som kandidat till högsta posten. Hur många röster får han bland delegaterna?

  93. Dock säger:

    Jag tror faktiskt Garri har en reell möjlighet. Det är ett starkt team han satt ihop med folk från alla kontinenter. (Vad var det nu för skillnad på kontinent och världsdelar nu?) Inte minst finansiellt. Garri är fortfarande Gud.

  94. Sverrir Thór säger:

    Jag spelade i Umeå för två år sedan. En mycket trevlig turnering och väl värd ett besök.

  95. Anders Lind säger:

    Jag har planerat att spela Björkstad och är anmäld också

    Dessutom är tanken vad jag har förstått på Umeåfolket att Petrov skall stanna i Umeå efter tävlingen och ge lite simultaner + att han skulle spela i Superettan helgen efter

  96. Erik Näckholm säger:

    Björkstadsschacket i Umeå är en väldigt bra turnering. Jag har spelat den några gånger.
    Jag är anmäld också och ser framåt att få spela där.

  97. Bulls eye säger:

    Tyvärr Garri är inte Gud. Å det var inte Karpov heller. Du måste förstå att ska man bli FIDE-president måste man vara bundisar med UFOn och inte med Gud.

    Så börjar mitt tålamod med schacksnack ta slut när antinyheten ”Riktiga” juniorer klättrar på borden. På schack.se får man i alla fall se fejkade juniorer även kallade schackfyrannissar. För övrigt tycker jag inte riktigt att någon av dessa vare sig fejkade eller riktiga juniorerna är poängen med att ha nyhetssida om schack.

  98. André Nilsson säger:

    På vilket sätt är de som spelar Schackfyran fejkade juniorer menar du?

  99. Mikael Johnsson säger:

    Hej kul Erik!
    Just nu 38 anmälda spelare till Björkstadschacket. Mycket skoj att se.antar att IM Emil Hermansson inte törs spela. Med 40 deltagare är ju topp 3 priserna grymma. Bor man i Boden borde han ju göra reklam för sin affärsidé och spela tycker man. Jag vet att de är jätteproffsiga i umeå! Bra bräden bra allt!!

  100. Åke M FM säger:

    Jag har spelat förut och funderar på att fara iväg. Det är tråkigt och fegt av IM Hermansson att inte våga ställa upp och spela. Verkar vara så att det enda som gynnar honom vill han ställa upp på, men han tänker då inte fara ner och spela själv. Snacka om att skjuta sig själv i foten.

  101. André Nilsson säger:

    Till webmaster. Inlägget från Mikael Johnsson är ett rent personangrepp (på Emil Hermansson).

    Annonsen för Västerås Open ligger kvar fast jag bad er ta bort den för över en månad sedan.

    Nivån på Schacksnack är under all värdighet. Lämna över till nån som vill jobba med sajten eller lägg ner. Som den ser ut nu är den direkt skadlig för svenskt schack.

  102. åke M säger:

    KÄnner du ens till bakgrunden André, håll dig till Västerås och lägg dig inte och börja inte vifta med personangrepp hit o dit utan bakgrundsinfo, Emil H måste ta ansvar och dela med sig av sig och inte försöka tjäna pengar på allt och alla!!

  103. Max Karle säger:

    Läste ni på chessbase om att gåtan Ivanov har fått en lösning?

  104. Bulls eye säger:

    Till Andre. I ditt fall har jag gett upp försöken att förklara dessa ting för det är svårt att få en man att förstå något när hans lön hänger på att han inte förstår.

    Schackvärlden vågade inte slita av karln skon och hitta en s.k. smart phone! Och nu får vi aldrig veta sanningen. Den skulle de i toppen nämligen behålla för sig själva. Jag menar att schacket verkligen måste bli så professionell att om någon fuskar med dessa grejer måste det vara livstids avstängning direkt och det skall sanktioneras från absolut högsta nivå. Men det blir ju svårt att avslöja fusket om man från högre ort mörkar fusket.

    Jag tycker tvärt om i fallet med Hermannsson! Varje vecka året runt är han redo att spela och det mot vem som helst! Och även om det skulle vara sant som Åke säger så har han i alla fall rättigheten att bete sig precis som han vill!

    Schacksnack rullar ju på lite gran i alla fall! Med inläggen här så varför inte göra om sidan så den till största del genererar självalstrar sig själv?

  105. Ove säger:

    Nu är det tydligen förbjudet att tjäna pengar också!

  106. Emil Hermansson säger:

    Vad är bakgrunden och vem är du? Det är ett väldigt märkligt påhopp. Jag antar att du är någon jag inte känner och någon som inte gör ett dyft för att förbättra för schacket. Jag har på egen hand lyft schacket i Norrbotten på ett sätt som ingen tidigare har gjort. Du snackar bara dynga.

  107. André Nilsson säger:

    Hänger min lön på att jag inte förstår? Hur menar du nu?

  108. Malmcolm den högste mästaren säger:

    Ove, menar du när det är juniorer som utnyttjas och aldrig får sina utlovade plaketter som Emil sa och skrev i sin inbjudan till Norra GP? Ja visst, då borde det vara förbjudet och det kallas för att vara ett ”svin”.

  109. Emil Hermansson säger:

    Det krävs inte någon större intelligens för att förstå att Johannes Oredsson, Åke M och Malmcolm den högste mästaren är samma person. Någon som inte vill träda fram utan föredrar att kasta dynga i det dolda. Denna, förmodligen en förälder, har surnat till för en händelse 2011. Umeå arrangerade en deltävling för Norra Grand Prix. Vår klubb stod som ansvarig för konceptet och ekonomin men den lokala arrangören är ansvarig för själva deltävlingen. Det fanns inga priser för juniorerna i vårt grundupplägg utan det var Umeå som själva ville ha det eftersom de hade många juniorer. Varför dessa plaketter inte delades ut vet jag ej men det är den lokala arrangören som har ansvaret för det.

    Jag tror inte att denna figur kommer att sluta ens nu när han vet hur det ligger till så jag önskar att Schacksnack inte publicerar hans inlägg när de är uppenbara personangrepp och ren smutskastning. Det är trist att det finns såna här människor som bara skadar och inte gör något konstruktivt. Under mina två första år i Boden la jag ned ändlöst med tid och energi för att träna upp juniorer och då stötte man på en och annan förälder av den här typen. Nu har jag insett att det inte är värt att hålla på med sånt.

  110. Bulls eye säger:

    Det är du själv som måste svara på frågorna eller för evigt rulla runt i cirkelresonemang. Men om jag orkar kanske jag åter kan lyssna på när du förklarar varför schackfyran är så himmla bra? På samma sätt får du ha tålamod om jag befinner mig i ett cirkelresonemang. Det skulle dock inte alls vara jobbigt att lyssna på Emil´s tankar angående schackfyran då jag sett att han kört den men jag tror, rätta mig om jag har fel, att det inte är prio1.

  111. Fredrik säger:

    Snälla Emil, Sk rockaden har väl ändå gjort mer än dig och dina små elo turneringar. Kom ner på jorden o bli ödmjuk. Du snackar dynga. Sluta med din strid o samarbeta istället.

  112. Ove säger:

    Nej, det var inte det jag avsåg, men ingår inte i konceptet ”att tjäna pengar”. Om det utlovade inte ges är det naturligtvis väldigt illa, men har ingenting med Emil Hermansson som person att göra.

  113. Trollmuppen säger:

    Själv tycker jag att antingen stänger man Schacksnack helt eller så tar man sitt j*vla ansvar och moderar och sköter kommentarfunktionen och sajten i övrigt. Uppenbarligen får man för den som lägger ut inläggen har skriva vad som helst om Emil Hermansson.

    Jag har ingen aning om vad det handlar om eller om det är berättigat eller inte – men jämfört med ”moderatorns” tidigare hysteri om tillmälen härstädes …
    Det blir lite bisarrt om det får fortsätta på den inslagna linjen.

  114. André Nilsson säger:

    Bulls eye, du har med största sannolikhet inte en aning om vad jag jobbar med, så det är väl ingen mening att du uttalar dig om det öht. Jag jobbar som privatlärare i matematik, så hur ditt uttalande stämmer överens med det övergår i alla fall mitt förstånd.

    Jag håller f.ö. helt och hållet med Trollmuppen i hans senaste inlägg.

    Vad gäller Schackfyran är det en tävling som är bra på många sätt.

    – En massa barn lär sig spela schack.
    – Det genererar bidrag till klubbarna.
    – Och de intresserade barnen kan tas hand av traditionella klubbar.
    – Man kan få in föräldrar som ledare i verksamheten.

    När man går ut i en klass i Västmanland, där vi har haft Schackfyran i över 30 år, möts man vanligen av en skog av händer när man frågar vilka som kan spela schack.

    Barn lär sig spela schack, klubbarna får bättre ekonomi och en massa intresserade barn som de kan fortsätta träna.

    Men jag kanske är partisk eftersom jag själv började spela i Schackfyran.

    Förklara gärna vad det är som är så dåligt med Schackfyran. Jag är idel öron. Har du provat att köra Schackfyran själv?

  115. Christer Johannorm säger:

    När ändå Emil och hans elo-turneringar nämns så skulle jag vilja flika in ett hett tips till nästa år. Denna helg så spelades Gnarsp Open (elo-rankad!) A-gruppen blev ovanligt starkt men för att säkra +4 elo-poäng (5 x 0.8) så kunde du kanske ha sökt dispans för B-gruppen. Något för dig nästa år med andra ord. Paj är gott. Vänliga hälsningar / Christer Johannorm

  116. Ove säger:

    ”Snälla Emil, Sk rockaden har väl ändå gjort mer än dig och dina små elo turneringar. Kom ner på jorden o bli ödmjuk. Du snackar dynga. Sluta med din strid o samarbeta istället.”

    Det säger ganska mycket om någon som jämför en person med en klubb. Emils engagemang är guld värt. Uttrycket ”små elo-turneringar” är ju bara nonsens!

  117. Emil Hermansson säger:

    Tack Ove! Om någon engagerar sig helhjärtat så finns det några saker man kan göra. 1. Engagera sig och bli en del av det nya. 2. Stödja och hjälpa till. 3. Delta i aktiviteter och turneringar. 4. Se på! 5. Klaga! 6. Betrakta det nya som ett hot och motarbeta.

  118. Sverrir Thór säger:

    Det känns som att tonen i debatten har börjat bli lite negativ. Dags att börja städa?

  119. Erik Näckholm säger:

    Ove!
    Har Emil påstått att han gjort mera än Rockaden Umeå?
    Försöker vissa Umeåbor trycka på Emil att spela Björkstadsschacket? Det hoppas nog de flesta att han gör.
    Det hade vare så kul och se att någon spelare kunde ge GM Petrov en match.
    Emil berättar väl att han gjort mycket för schacket i Norrbotten de senaste två åren och speciellt med ungdomsschacket i Boden som jag vet och GPtävlingar och elotävlingar och föredrag mm.
    Jag håller med om att Schackfyran är för mycket arbete om man inte har en stor stab är det väl lite lättare eller någon som jobbar med det?
    Jag beundrar dock de som orkar och lägga ner massa slit för schacket runt om i Sverige. Utan er så skulle schacket mer eller mindre dö ut i Sverige.
    Jag antar att Emil har lite ideer hur klubbar kan göra för småmedel så effektivt som möjligt att locka till sig folk till klubbarna.
    När jag och Arno Marcussen höll på med juniorschacket i SS Luleå.
    så körde vi med ett poängsystem och det var väldigt bra. För de peppade de yngre att fortsätta.
    Juniorerna fick närvaropoäng och om de kom tid fick de mera poäng och poäng för att de spelade och oavsett de gick fick de poäng. Sen var det många olika poängnivåer till olika medaljer och olika storlekar på medaljerna.
    Lilla brons,Lilla silver, lilla guld, Mellan brons, mellan silver, mellan guld, stora bron, stora silver stora guld.
    Det där spreds väldigt fort bland barnen utan att det behövdes några annonser.

  120. Magnus Stenius säger:

    Hej, Håller helt med Sverrir Thor, debatten har spårat ur. Och nej, jag tror inte alls att Umeborna försöker trycka på Emil att spela, vad jag har hört är de i princip likgiltiga så den teorin faller ganska hårt Erik.
    Förmodligen är det en schackförälder som döljer sig bakom som Emil själv skriver. Iallafall, jag tycker det är bra att schacket lever i Norrland och att både Boden, SK Rockaden Umeå, Luleå, Smarta Boden och Hermanchess med EMils ELO-turneringar finns. Utan dem ingen möjlighet till schackspel. Vi borde alla lägga tyngdpunkten på att fokusera mer på att arbeta tillsammans. Och här kommer min utmaning till Emil, jag kommer till din turnering i Boden och spelar och tar 2 stycken privatlektioner, det har du mitt ord på, på ett villkor att du själv kommer och spelar Björkstadsschacket och utmanar Petrov! Antar du utmaningen =)? Detta ska ses som helt seriöst och bara en positiv morot och har alltså inget med föregående diskussion att göra där Emil ansattes för rena personangrepp och förtal i princip. Jag tycker det är bra att Emil jobbar så hårt för schacket i Norrland.
    Om du antar utmaningen borde det väl finnas nåt ställe där du kan bo gratis under helgen, om inte borde det väl gå att ordna med lite positiv kraft. Jag går in och anmäler mig nu hos dig Emil på din hemsida på ett datum + 2 privatlektioner vill jag ha, men kom ihåg då vill jag att du komemr med en motprestation och ställer upp och sprider schackets glädje i Björkstadschacket. Jag tror många skulle bli glada om du kom.
    MVH
    Magnus

  121. Emil Hermansson säger:

    Jag antar utmaningen förutsatt att du betalar i förväg. Hör av dig per email om du går med på det. Jag har alltid varit öppen för samarbeten. På 20 tävlingar har vi haft tre Umeåspelare som deltagit. Det är väldigt lite.

  122. Johan säger:

    Tycker att det är konstigt att publicera politisk reklam här på sidan. Tycker det är ännu konstigare att diskussionstråden stängs för att ”den börjar glida lite långt bort från det schackliga”. Skärpning för fan…

  123. Emil Hermansson säger:

    Du har missuppfattat det om du ser det som politisk reklam, det var menat som en hjälp för alla schackspelare som slits mellan passionen för schack och nödvändigheten att ha en inkomst. Dessa människor har nu en lösning om de vill engagera sig för saken. Det kanske verkar väldigt långt borta men saker kan ändras snabbt.

  124. trött säger:

    Emil:
    Skulle inte tro att ”BI” är något som kommer införas i Sverige, någonsin.
    Beräknat på 9,517 miljoner invånare och den ”låga” basinkomsten 8500 kr/person så blir kostnaden ca 970 miljarder per år.

    I jämförelse är statens totala skatteintäkter ca (44,4 % av BNP * 3549 miljarder [BNP]) 1561 miljarder. Tvivlar på att staten lägger betydligt mer än 50% av sina intäkter på bidrag av olika slag, så din tes om att det bara skulle vara att ”baka ihop alla bidrag” så löser det sig av sig självt ger jag inte mycket för.

    Med andra ord skulle det krävas antingen rejäla skattehöjningar, eller att vissa exkluderades från Basinkomsten. Gissningsvis drabbar båda dessa åtgärder de som har jobb och anses ha möjlighet att avvara rel stora summor varje månad. Men då är den inte så villkorslös längre.

    Skulle i högsta grad säga att det är politisk reklam, Miljöpartiet har så sent som i år lämnat in en motion om utredning av införande av BI.

    Vänligen

  125. Trollmuppen säger:

    Självklart är det politisk reklam när man länkar till kampanjer och inlägg av miljöpartiets folk. Att tro något annat är naivt bortom … Att de har en lösning en *en* uppfattning, ingen ”sanning ”i sig.
    Att sedan ta bort alla inlägg efter att tråden stängts och behålla den föga objektiva politiska inlägget på själva sajten blir en smula bisarrt. Det finns nog ganska många som inte delar åsikten att förtidspension är vägen framåt. Får man lägga upp nyheter som skriver moderaternas syn på detta också eller är det bara för att Emil Hermansson är miljöpartist som det dyker upp sådana inlägg?

    Dessbättre är det ju inte val än, då hade det varit ännu märkligare.

  126. Johan säger:

    Aokej, då finns det sjukt många tips som du har att lista i sånt fall. Ha så roligt, för jag tror att den artikeln kommer ta ett tag!

  127. Dock säger:

    Ett problem som jag ser mer och mer är att känt starka juniorer medvetet fuskar. Några exempel från JDM i Stockholm i söndags är när en spelare säger till sin klubbkamrat att han missat att trycka på sin klocka, att en spelare som står på förlust helt illegalt slår ep och står på vinst. Föräldrar lägger sig också i. Barnet har inte slagit över klockan, då ställer sig föräldern och råstirrar på klockan tills barnet ser var föräldern tittar på.

    Som jag ser det så måste vi sluta se emellan fingrarna och säga, det är barn, vi måste vara förlåtande. Är det nybörjare eller de som spelat få tävlingar så ja. Men när erfarna spelare och oftast samma spelare faktiskt fuskar måste vi tillåta domare att helt enkelt ”bestraffa”. På sin höjd får de idag en tillsägelse eller en varning. Fuskar de OCH blir avslöjade bara en gång under varje tävling händer ingenting.

    Vi borde införa ett gult kort som hänger med under ett år, något som även borde gälla vuxna.

    Det är ett problem, barn som spelar fair och blir utsatta för fusk blir ledsna och många slutar.

  128. Johan Eriksson säger:

    Har sett att GP-serien är klar för säsongen 2014/2015.
    Är det någon som kan förklara GP-reglerna samt vilka
    prispengar som gäller i respektive deltävling samt totalt?

  129. André Nilsson säger:

    Prispengarna för den gemensamma potten är inte bestämda än, men man räknar poängen från sina fyra bästa resultat, där tävlingarna viktas så att de blir lika mycket värda oavsett rondantal. Det blir toppriser att slåss om men även ratingpriser och stimulanspriser. Weekendtävlingarna upplever en positiv trend vad gäller deltagarantalen och vi från CS hoppas att det här kommer att ytterligare bidra till att folk spelar mer schack och att även kvaliteten på tävlingarna utvecklas och att det lockar fler arrangörer att kavla upp ärmarna och starta nya, fina turneringar! Först ut blir Västerås Open sista helgen i september, och jag sticker ut hakan och lovar att det blir den största och starkaste weekendturneringen Schacksverige har skådat. Så boka in 26-28 september redan nu och var med i GP-racet redan från början. 🙂

  130. Alicia Keys säger:

    ”…vi från CS hoppas att det här kommer att ytterligare bidra till att folk spelar mer schack…” En fråga bara – visar inte statistiken att det spelas mindre schack år för år?

  131. André Nilsson säger:

    Med alla S4anklasser och skolschackklubbar borde det rimligen spelas mer schack än nånsin i Sverige.

  132. Stefan Bryntze säger:

    Min favorit spelare Judit Polgar går i pension, en stor förlust för schacket.
    Läser hennes ”Judit Polgar Teaches Chess” triologi.som är väldigt bra.

    Hoppas hon behåller nån form av kontakt med schacket, fler böcker eller stöd åt sin syster Susan vore trevligt.

  133. Sune Larsson säger:

    132

    Går Judit verkligen i pension? Dvs slutar spela schack?
    Det var värst! Har hon nämnt annan sysselsättning?

  134. Stefan Bryntze säger:

    Judit startade ett stort samarbete med skolor i sitt hemland 2013 (med schack i fokus) som fick väldigt bra mottagande, det lär fortfarande vara igång och kanske är det just barn, sina egna och skolornas som hon vill sysselsätta sig med.

    Sök på ”Chess Palace” eller gå direkt till hennes sida på youtube, där finns väldigt fina videos om ovan nämnda.

  135. Bo Berg säger:

    Förr I tiden spelades det långpartier i bergergrupper, 15 ronder under 3 veckor.

    Svenskt schack är på dekis. Ingen spelare klassar in för Wijk aan Zee och liknande längre, om de inte får en friplats pga Sigemanturneringen.

  136. Staffan Olsen säger:

    Herr Berg,

    Det är tillfälligheter huruvida man får fram GM som är så pass starka att de platsar i Tata Steel (Wijk aan Zee) i de högre grupper av ren spelstyrka eller att man har de rätta kontakterna för att bli inbjuden i den lägsta gruppen. Att använda detta som ett argument att Svenskt schack är på dekis tycker jag är fullständigt felaktigt!

    Ca 1.4% av världens GM är svenskar om jag har rätt information, vilket är inte så dåligt med tanke på vår folkmängd.
    (20 Svenska GM av 1440 GM enligt Wikipedia som hänvisar till FIDEs lista)

    /Staffan

  137. Lasse Thomasson säger:

    Vill gratulera de svenska lagen som representerade Sverige i OS i Tromsö till placeringar bättre än rankingen. Vad mer kan man begära?
    Lasse

  138. Lasse S säger:

    Håller med Lasse Thomasson. Grattis till båda lagen.

    Extra stort grattis till Pia och Ellinor i damlaget! Fantastiska resultat av båda två.
    Att sedan Inna och Emilia ’föll igenom’ är lite tråkigt.
    Men ’shit happens’, det är bara att komma igen.

  139. Bo Berg säger:

    Nej, jag och Vi kan inte mer begära. Så är det.

    Men Sverige har två stora schackambassadörer i Ulf och Pia.

    Sverige som land har i olika idrottssammanhang gjort otroliga resultat utöver vad som borde varit möjligt.

    Även inom schack har vi haft och har en potential som skulle räcka ända upp mot toppnationerna, menar jag.

    Men det är något som för svenskt schack ytterligare bakåt eller lyftet kommer inte så att säga.

    Norges lyft beror på att de fått in externa tränarkrafter som gör ett bra jobb. Träffade kort norska lagets tränare efter avslutningssermonin i går.

    Det är något sådant som saknas och rätt personkemi är väldigt viktigt. Jante måste fängslas mm.

  140. Lasse S säger:

    Jag har lite svårt att instämma i hyllningskören över Norges ’fantastiska framgångar’ inom schacket.
    Visst, dom har Magnus Carlsen, det räcker naturligtvis mycket långt.

    Men ser man till resultaten i OS så kom Norge på 29:e plats. Sverige kom på 33:e.
    Det är möjligt att deras organisationsstruktur samt det faktum att MC är världsmästare
    på sikt kommer innebära ökade framgångar. Men för närvarande kan jag inte påstå att
    jag ’trillar baklänges’ av beundran över deras framgångar inom schacket.

  141. Dan säger:

    Argentina förbättrade sig från 35:e plats förra OS till 18:e plats med Ulf Andersson som lagkapten. Inget annat land har gjort en liknande klättring.

  142. Inget liknande???? säger:

    Uzbekistan 33 till 17 (extremt ekvivalent)
    Serbien 29 till 16
    Vitryssland 27 till 11
    Indien 19 till 3!!!!!!! (ganska mycket mer imponerande)

    Fast du kanske menade gjort en likande klättring med Ulf som lagkapten, vilket får det att låta som du tycker Ulf är en dålig lagkapten.

  143. Curt Peterson säger:

    Lasse S är inte så imponerad av Norges schackframgångar. Men det är vi många andra som är. Det mesta hänger naturligvis samman med Magnus Carlsens framgångar och det intresse som han skapat tex med långa direktsändingar i TV. När man jämför Norges och Sveriges slutplaceringar I OS bör man notera att Norge mötte mycket hårdare motstånd än Sverige. Sveriges insatser var väl inte så imponerande med stora undantag för Pia och Ellinor. Alla andra spelare I både öppen och damklass tappade väl ratingpoäng.
    Vad kan vi göra i Sverige? Vi ska nog inte hoppas på att få fram en Magnus-kopia men pågående satsningar på skolschack måste vara rätt medicin. Sedan kan vi ju hoppas på att vi framöver slipper uppslitande strider i den administrativa ledningen.

  144. Dock säger:

    Under OS. Uffe sitter på stolskanten och följer 100% fokuserat med i alla partier. Eller så står han bakom spelarna. Lika fokuserad och engagerad. Går med raska steg över till det andra laget som han har ansvar för. Samma procedur. Han hämtar vattenflaskor när det börjar ta slut. Några gånger gick han vidare för att se hur det gick för svenskarna. Tacka fan för att det går bra för laget med en sån lagledare. Uffe har inte vita eller röda blodkroppar i sina ådror utan vita och svarta pjäser. Det är ett sant nöje att titta på denne man.

  145. Sune Larsson säger:

    Saknade Sverige en lagledare som satt på stolskanten – stod bakom spelarna – följde med i partierna –
    gick med raska steg och hämtade vattenflaskor?

    En klar brist i så fall…

  146. Dock säger:

    Jag kritiserar inte en enda lagledare under OS och definitivt inte Brynell. Uffe är bara fantastisk.

  147. Bo Berg säger:

    Den ende av de Svenska herrarna som fanns med bland de 20 bästa i prestation på sitt bord var Emanuel med prestationsrating ELO 2529. Detta var inget bra resultat för di Svenske i år.

    11 GM Berg, Emanuel 2554 Sweden 2529 8 6.0 75.0 2332

    GM Hillarp Persson Tiger 2549 SWE och GM Grandelius Nils 2571 SWE som spelade på högre bord fick dock högre prestationsrating, 2597 resp. 2549. 6 av 9 på Tiger var ok och speciellt avslutningen med 4 raka vinster tyder på att han ännu har stor potential inom sig. Nils 6 av 11 gav högre prestationsrating, 2549, än Emanuel men ett tal under hans eget ELO talar om att mer träning behövs.

    Givetvis kan alla spelare av lagtekniska skäl ”tvingas” ta ½ när de individuellt gått vidare för vinst, detta vet jag ingenting om.

    Någon som vet? t.ex. Stellan?

  148. Bo Berg säger:

    En annan sak som jag tänkt på är varför Svenske förbundskaptenen tog ut laget, definitivt, så tidigt?

    Skulle det inte kunnat vara så att t.ex. 8-10 spelare förklarades aktuella 5 -6 mån innan Tävlingen. Sedan ställa förväntningar på dem att spela högt kvalificerande turneringar med ett totalt antal partier om minst 27 – 36 varav minst en sluten turnering (Round Robin). Sedan vänta med att anmäla lagdeltagarna till sista stund och istället säga ifrån undan för undan till dem som inte spelar mycket och gör en bra utveckling.

    Sedan undrar jag vem som tränade landslaget i Arvika, där jag bor, strax före OS?

    Varför skall det alltid vara så hemligt?
    Sedan undrar jag som Ordf. för Arvika SK varför inte jag blev inbjuden att träffa laget? och t.ex. bjuda på lite kaffebröd eller något över en fika?

    Tror Ni att jag är pestsmittad?, eller något liknande?

    Det är hög tid för förändringar och mer öppenhet, anser jag.

    Glasnost och perestrojka, s.a.s. inom Sveriges schackfamilj, anser jag.

  149. Lasse Thomasson säger:

    Det Bo Berg föreslår förde jag fram för några år sedan, vad gäller laguttagningen, när jag ansvarade för Schacksnack. Namnge de tio bästa i landet i förtid, var ett av förslagen. Och naturligtvis skall den senaste Sverigemästaren beredas plats i OS-, VM- eller EM-laget. Eller hur? Är svenskt schack mogna för denna radikala förändring?

    Lasse Thomasson

  150. Thomas Engqvist säger:

    Håller med Berg och Thomasson. Semcesen har visat storform så det är helt oförklarligt att han inte fick spela OS. Form slår klass som man brukar säga. Tidigare blev ju den svenska mästaren direktkvalificerad till OS. Det är ett stort misstag att bara gå på en matematisk formel (= Elo) när man gör uttagningar.

  151. Arne Johannesson säger:

    Fast Bo Berg, om du vill veta vem som tränade laget, kanske du skulle kunna fråga Emanuel?

  152. Bo Berg säger:

    Jag är nu så illa ansedd i SSF:s ledning så det kan väl inte bli värre. Nu ger jag mej även in i Damklassen.

    Pia Cramling: skriver bl.a. på schack.se

    ”utan var mycket glad över att vi fick ihop två individuella medaljer. Ellinor fortsatte sitt fina spel från Visma och SM. Det är Ellinors andra OS och här blev det ett genombrott med en bronsmedalj på bord 3. Även jag knep en bronsmedalj och är nöjd med att jag inte förlorade något parti.”

    Jag hade kort sidosamtal med Juan, som jag inte vill återge, men det var inte han som tog ut laget, utan förbundskaptenen. Anders Pettersson, han, Juan, hade bara de spelare som var uttagna att sas. bolla med.

    Varför var inte … med ???

    Pia är alltid som i år Pia om hon spelar i herrlaget eller som ni i Damlaget.

    Min fråga är varför hon och Juan inte får ett ”riktigt” Damlag utöver Elinor och Pia att kämpa med då det skulle kunna mönstrats, enligt min uppfattning.

  153. Staffan Olsen säger:

    OS-Observatör,

    Ett jättebra inlägg i debatten och håller med dig helt.

  154. Sune Larsson säger:

    ¤153

    OS-Observatör,

    Du radar upp omöjliga frågor som verkligen livar upp stämningen kring kaffet och bullen 😉

    Nöjer mig med att visa upp två stycken..

    1) ”Hävdar du att Nils inte tränar tillräckligt?”

    Nämen, vad menar du? Tillräckligt för vad?

    Tillräckligt för att nå elo 2600, 2700, 2800, 2900 ??
    Tillräckligt för att vinna SM tre gånger på raken ??
    Tillräckligt för att vinna guld vid OS första bord ??
    Tillräckligt för att vinna Schack-Oscar ??
    Tillräckligt för att bli världsmästare ??
    Tillräckligt för att själv vara nöjd ??

    2) ”Eller kan det vara så att de har ett OS-läger för att träna schack och skapa bra stämning i laget och inte äta bullar?”

    Väldig humor.. 😉 Är det i din värld verkligen oförenligt att titta på en schackställning samtidigt som man
    äter den goe bullen ?? Är det i din värld oförenligt att äta den goe bullen och samtidigt skapa bra stämning i laget ?

    Här skall det minsann bli andra bullar av…. ”skratt”

  155. Stefan Bryntze säger:

    Det var väl nån SM-middag förra året för att samla in pengar till prissumman.
    Kanske om det nu skulle finnas detta intresse som då framförallt Bo lagt fram att man skulle vilja få äta och prata med OS-truppen, att det skulle bli en middag det med. 500-1000:- fatet eller vad nu praxis är och sen får OS-truppen överskottet att investera i sin träning inför OS, inhandla senaste analys-motorerna, senaste/största partidatabaserna eller vad de nu skulle vilja ha.

  156. Bo Berg säger:

    *Välkommen till SchackSnack Stellan? Oj, jag läste vist fel! Stefan. Ursäkta mig jag är dessvärre dyslektiker!!!
    Men jag svarar som att det vore Stellan som skrivit detta. Dig Stefan har jag spelat emot en gång när jag var domare i Rilton 2010. Bara posItiva minnen.

    Vi i Arvika SK har ju lite pengar över efter simultanen med Emanuel sommaren 2012. Vad skall vi lokalklubbar spendera alla dessa statliga pengar 5 miljoner på som SSF får av Staten?

    Är (4-an) det att anse som muta om vi skulle bjuda landslaget på lite fika?

    Om så skulle vara fallet så går det nog att fixa in fakturan på CFs konto på något sätt så att det försvinner ut bland alla de andra större överföringar på EU-kontona. mm.

    Jag har inte fått mina ersättningar för resa mm. ännu
    Träffade och fick god kontakt med både Antonia och Marina på Det ryska FIDE-kontoret i Moskva.
    ”Jag älskar dem båda, men om det skulle händelsevis gå djupare i ett förhållande skulle jag behöva omprogrammera deras hjärna, dessa duktiga inteligenta kvinnor. Inget fel på dem såsom de är skapta av vår fader.
    Skall jag behöva ödmjuka mig och be Kirsan, stå vid hans vänstra såsom Andre Nilsson på bild på hans vänstra sida, personligen för att få ut min ersättning som domare för mitt arbete som FA kontrakterat och påskrivet sedan 14 dagar sedan?

    Jag är inte en sådan ”rövslickare” som jag inte trodde att min vän Staffan OLsén, heller var. Men vad skall jag nu tänka? Jobbar i ett Arabland och tjänar miljoner, måste man därför bli vriden i huvudet???

    Pengar och fina flickor är väl inte allt här i livet??? Även om jag unnar dig detta så förstår jag inte varför Du attackerar mig så hårt och min person??? Har Du möjligen något som Du vill dölja under din tid som Rilton- och Stockholms SFR-delegat???

    Jag trodde vi var vänner!!! Steffan! Vad har Du emot mig?

    Bryntze säger:
    19 augusti 2014 klockan 15:27
    Det var väl nån SM-middag förra året för att samla in pengar till prissumman.
    Kanske om det nu skulle finnas detta intresse som då framförallt Bo lagt fram att man skulle vilja få äta och prata med OS-truppen, att det skulle bli en middag det med. 500-1000:- fatet eller vad nu praxis är och sen får OS-truppen överskottet att investera i sin träning inför OS, inhandla senaste analys-motorerna, senaste/största partidatabaserna eller vad de nu skulle vilja ha välkommen till Stefan Bryntze säger:
    19 augusti 2014 klockan 15:27

  157. Realisten säger:

    Välsigna dig Bo, må Gud omfamna dig med sina öppna armar och ge dig frid i sinnet.

  158. Bo Berg säger:

    Tack, min bäste Realisten! Må din Gud rikligen även välsigna dig och dina okända trosfränder!

  159. Dock säger:

    Just nu skiljer det bara 2,8 Elo mellan Yifan och Judith. Innan denna vecka är slut kan vi för första gången på 25 år ha en ny högst rankad kvinna.

  160. Friggebo säger:

    Björkstadsschacket, ska spelas i Umeå 31/10-2/11. Denna tävling ingår i Svenskt Grand Prix 2014/15. Det är två månader kvar och fortfarande ingen inbjudan publicerad. På chess-results finns 11 spelare(!) anmälda till tävlingen. Tävlingen finns inte heller med på SSF:s sida under fliken ”Kommande arrangemang” Verkligen trist att inte denna förening tar ett Svenskt Grand Prix på större allvar. Inbjudan borde väl ha varit ute för minst två månader sedan.

  161. KNAZIG säger:

    Angående Grand Prix.
    Helt sjukt att det läggs en deltävling i Växjö på samma helg som Västergötlands Öppna DM har spelats på 32 år i rad.

    Ska vi verkligen konkurrera med varandra? Finns det så många schackspelare i Sverige… Tror inte det!
    Dålig stil är bara förnamnet.

    Vad hade hänt om man lagt en deltävling samtidigt som ex vis Rilton ??

  162. Arne Johannesson säger:

    Det är inte alls dålig stil. Det är naturligtvis upp till varje arrangör att välja när och var turneringen skall gå av stapeln. Har du något emot den fria konkurrensen?

  163. Optimist säger:

    Hur många schackspelare som finns i Sverige? Uppenbarligen tillräckligt för att Västerås ska kunna samla 350 till sin Open. Då borde väl Växjö kunna få 200 och Skara 150 även om turneringarna spelas samtidigt. Det är väl bara bra om Sverige får fler bra tävlingar.

  164. Magnus Olsson säger:

    Nu har man publicerat inbjudan till Björkstadsschacket på http://www.rockaden.nu/upload/Bjorkstads2014.pdf

  165. Ruban Adhesif Scotch säger:

    Det var en intressant gästbok må jag säga. Jag tycker särskilt om de skojiga inläggen om bullar och kaffebröd. Tänk så ivriga små klubbar det finns runt om i landet med höga ambitioner och tankar om sig själva.
    Och vilken tur att Sveriges landslag hade en så bra tränare på sitt träningsläger inför OS. Han tycks ha lyckats hålla ett träningsläger med fullt fokus på schack och hållit undan oinviterade fikasugna besökare. Det är ju lätt hänt annars att ivriga personer vill ha gemenskap och inte helt kan förstå vilka olika kretsar man passar i.

  166. Bo Berg säger:

    @Ruban Adhesif Scotch

    Den adressen var tydlig.
    Jag betänker vad Du skriver och rannsakar mig. Det kan behövas ibland. Jag är ivrig, jag vill att det skall bli bättre utveckling i Svenskt schack i stort generellt och att de allmänna kunskaperna ökar och att man försöker nå skolungdom så tidigt som möjligt med schack som ett pedagogiskt verktyg. Det kan vara en hjälp för alla här i livet, men schack är givetvis inte det enda pedagogiska verktyget att utvecklas i sitt tänkande, men mycket i svensk skola fungerar inte så.

    Även svenskt elitschack behöver genomgå en sto9r förändring om Vi, Sverige, skall kunna konkurrera med världseliten.
    Vi har haft spelare där och de har erfarenheter och kunskaper som kan tas tillvara. T.ex. så deltar ”vår” IGM Pia Cramling i ett EU-projekt ihop med ”Judit Polgar foundation” (dvs. Judit och Sofia Polgar) i Budapest för yngre flickor. Må kvoten på 20 svenska deltagare fyllas. Johanna Vallentin Strand har, tror jag, haft god nytta av sin schacksatsning i unga år och arbetar nu mycket framåt på olika sätt med schack som ett verktyg för barns utveckling på olika sätt.

    När det gäller elitschack så finns just idag, här på SchackSnack en artikel med Levon Aronian där han framhåller vikten av att ha instuderat ”klassisk schack” och detta är ett mycket stort och tidskrävande arbete. Detta görs inte av svenska schackungdomar fullt ut. De förlitar sig på datorerna, som givetvis är ett fantastiskt hjälpmedel som också är nödvändigt idag. Men lyssna gärna på intervjun med Korr-VM 2:an Stefan Winge om hur han använde datorn i sitt 17 år långa spel för att försöka bli världsmästare.

    GM Peter Heine Nielsen, DEN, 2654 och GM Evgeny Romanov, RUS, 2647, är två personer med goda kunskaper som arbetar som elittränare.

    Norge har förutom det fantastiska arbete som GM Simen Agdestein, NOR, 2622 lagt ner på NTG med norska ungdomar under flera decennier nu även anlitat dessa ovan nämnda tränare mm.

    Norskt schack är numera långt före Sverige och på senaste FIDE:s Country Top lista har nu även Danmark passerat Sverige.

    Det som gör att Danmark är en av de bästa nationerna i Världen är att de arrangerar ELO Bergerturneringar i extremt höga antal. Jag har för mig att de var 3:a i Världen på detta. Det handlar ofta om lågbudgetturneringar över två helger. Riktiga långpartier hela vägen och inte som i Sveriges GP-cirkus där hälften är snabbschack. Norge har också sedan länge GP-tävlingar. De använder sig av 5 ronder Schweitzer med endast långparter under en helg. Det närmaste detta som finns i Sverige är Emil Hermanssons Bodenupplägg med ELO 6-mannagrupper Berger under en helg.

    Jag är ingen elitspelare i Schack inte heller kan jag arbeta särskilt väl med elit med egen träning, men jag menar mig ha god kunskap om ”hur” och även erfarenheter om ”hur”. Det jag beskriver här och som Thomas Engqvist lär ut i sina videor och även presenterar här på sidan är ett absolut om Sverige skall hänga med i Världsschacket framöver.

    Slutligen betänk att t.ex. Armenien är befolkningsmässigt mycket mindre än Sverige, det är också både Danmark och Norge.

    Skall vår fina schacktradition, historia få förfalla så illa och varför skall jag mobbas av av dig, Ruban Adhesif Scotch, vem är Du? Jag känner dig inte. Känner Du mig?

  167. Ruban Adhesif Scotch säger:

    Min avsikt med att skriva en hälsning i denna gästbok var inte att föra dialog med dig Bo. Jag har inte adresserat dig. Men då du valt att känna dig mobbad av mig och ställer en fråga så ska jag såklart svara. Nej, jag känner inte dig. Och vad jag sett och läst av (och om) dig hittills så är jag glad för det.

  168. Sune Larsson säger:

    ¤168

    Tack Bo för ett koncentrerat och vederhäftigt inlägg! Här fick man verkligen en bra bild av svenskt schack
    kontra andra länder!

  169. Dock säger:

    Igår gick Caruana förbi Aronians toppnotering. Han har nått 3:e högsta rankingen i historien.

  170. E säger:

    Dock, Caruana passerade Aronian redan när han spelade remi mot Carlsen i åttonde ronden av Sinquefield Cup.

    För övrigt anser jag att Ruban Adhesif Scotch är ett ganska lustigt användarnamn.

  171. Dock säger:

    Gick han förbi 2835,5 redan då? Det missade jag i så fall.

  172. Sune Larsson säger:

    ¤172

    ”För övrigt anser jag att Ruban Adhesif Scotch är ett ganska lustigt användarnamn”

    Låter som någon lätt klistrig typ. Åtminstone gillar han nog tejp…

    ”E” är betydligt mer kort och koncist som användarnamn…

  173. Stefan Bryntze säger:

    Vad har Schacksnacks läsare för tankar runt debatteknik i stort men då speciellt här på Schacksnack?

    Jag ser ganska ofta inlägg där man framför sin åsikt och sen avslutar med nånting vars syfte endast tycks vara att göra det jobbigare för andra att kommentera den framförda åsikten.

    Det kan vara att förolämpa sin meningsmotståndare i förväg, t.ex ”Så här tycker jag och bara en idiot skulle tycka annorlunda”
    Det kan vara att utan att ange källa påstå man kan har starkt kvantitativt (många tycker som mig) eller kvalitativt (experter tycker som mig) stöd för sin åsikt.

  174. Arne Johannesson säger:

    ”Det kan vara att utan att ange källa påstå man kan har starkt kvantitativt (många tycker som mig) eller kvalitativt (experter tycker som mig) stöd för sin åsikt.”

    Vadå, ”många tycker som mig”? Du kanske menar ”många tycker som jag”.

  175. Språkexpert säger:

    Både ”som mig” och ”som jag” är okej. Konsultera gärna Språkriktighetsboken t.ex. Där finns även pedagogiska exempel varför båda formerna är okej.

  176. Arne Johannesson säger:

    Nej, endast ”som jag” är godkänt.

  177. E säger:

    http://www.spraknamnden.se/sprakladan/ShowSearch.aspx?id=id=27068;objekttyp=lan

  178. Sebastian Larsson säger:

    Det är väl bara att konstatera att Arne vet det mesta. Om svenska språket och vad som står i stadgar…

  179. Arne Johannesson säger:

    #179

    Vad har det för relevans, att du länkar till en webbplats tillhörande språkrådet, som sedan länge har bytt namn till språkrådet? Endast SAOL är adevat i sammanhanget.

    ”Det är väl bara att konstatera att Arne vet det mesta. Om svenska språket och vad som står i stadgar…”

    –Äntligen en som har fattat,

  180. Staffan Olsen säger:

    Att ni bara orkar sitta och debattera svenska språket på en schacksajt!

    Antar att det är många som tycker som mig…

  181. Axel på Berghemmet säger:

    Jau ja tycher som däg ja Staffan! Kanske de ha drucke fö lite kaffihalvor under åra? Appropå kaffihalvor…

  182. Axel på Berghemmet säger:

    ’Jau jag tycker som däg ja Staffan! Kanske de ha drucke fö lite kaffihalvor genom åra? Appropå kaffihalvor…

  183. Ola Winfridsson säger:

    Arne J: Du får finna dig i att du helt enkelt har fel och sluta tjafsa. Det är gott och väl 50 år sedan som svenska grammatiker förklarade både konstruktionerna som fullt likvärdiga. För övrigt tvivlar jag på att du skulle hittar det här i Svenska akademiens ordbok, däremot kan du läsa om det i ”Svenska akademiens grammatik” – ett synnerligen vederhäftigt verk i tre band av Telemann, Hellberg och Andersson.

  184. Arne Johannesson säger:

    Nej, Ola. Det är du som har fel.

  185. Språkexpert säger:

    Alltid lika härligt med dåligt pålästa filurer som kommer med ovidkommande och dessutom felaktiga inlägg och som grädde på moset vägrar vika sig när de är helt överbevisade. Tjoho.

  186. Arne Johannesson säger:

    Ja, det är underligt.

  187. Bo Berg säger:

    Enligt min uppfattning och tyckande så är denna debattemperatur nu på rätt gradtal. Åsikterna står emot på olika sätt och de framförs också med argument mm.

    Det är bara det att det saknar SCHACKSNACK. Själva ämnet som diskuteras är liksom ointressant och ovidkommande.

    Vårt språk och vårt språkbruk förändras. Om jag förstått rätt så sysslade, vår store författare mm. August Strindberg, med detta aktivt och medvetet och lyckades även till vissa delar.

    Kan vi inte vara lika energiska när det gäller Schacket, här på SCHACKSNACK?

  188. Tips säger:

    Kaggle.com är en site där man kan tävla om att lösa statistiska prediktionsproblem, ibland kan man vinna en summa pengar, ibland vinner man bara äran.
    De har lagt upp ett schackproblem nu, ”finding ELO”. Gäller att sno ihop den algoritm som bäst predicerar en spelares ELO utifrån de drag som spelaren utfört i sina partier.
    http://www.kaggle.com/c/finding-elo

  189. Schack foton säger:

    Hittade ett intressant fotogalleri med spelare som varit i Holland.
    Man kan söka på spelare, hittade Andersson och Ståhlberg ex.

    http://www.gahetna.nl/collectie/afbeeldingen/fotocollectie/zoeken/q/zoekterm/schaken%20andersson
    http://www.gahetna.nl/collectie/afbeeldingen/fotocollectie/zoeken/q/zoekterm/stahlberg

  190. Kjell Jernselius säger:

    En av de mest framstående zatrikiologerna Bruno Bassi hade ett enormt bibliotek.
    Ibland även kallat det svenska schacklivets ”centralbibliotek”.

    Är det någon som vet var biblioteket tog vägen?

  191. Dan Haglund säger:

    Jag läste på VM-matchens hemsida att betänketiden för den stundande kraftmätningen är 25 min. + 10sek/drag.
    Detta är ju snabbschack !!
    Jag har inte sett några kommentarer om detta. Har FIDE börjat krångla igen när det gäller VM, eller är det tryckfel?

  192. Kjell Jernselius säger:

    Efter lite eftersökningar hittade jag nedanstående intressanta artikel,
    skriven av A. Hildebrand för 57 år sedan (1957), strax innan Bruno Bassi skulle ha fyllt 57 år.

    Man kan undra var biblioteket, arkiven, kartoteket och samlingarna tog vägen?
    Speciellt intressant är att han höll på med ett enormt lexikon (opublicerat) över schackhistoria och biografi, som inte återfunnits.
    Boksamlingarna (en del) har tydligen överlämnats till KB, och ett stort antal böcker såldes 1987 av antikvariatet Hellmut Schumann AG i Zürich (370 volymer ur Bruno Bassis samling). Av allt att döma rörde det sig om böcker som aldrig kommit i schackförbundets ägo och därför ej heller kunnat vidarebefordras till KB. KB äger alltså inte Bruno Bassis hela samling!

    ——————————————————————————————-

    Bruno Bassi – en schackspelets vetenskapsman

    Meddelandet om dr Bruno Bassis plötsliga frånfälle, blott 56 år gammal, i Italien, dit han återvände i december i fjol efter tjugo års vistelse i Sverige, väckte sorg och förstämning bland alla som kände honom. Den framlidnes mångsidiga verksamhet och djupa kunskaper på olika områden sammanförde honom med många människor i vitt skilda länder. Överallt var han lika uppskattad och aktad. Under 20 år tjänstgjorde dr Bassi som lektor i italienska vid Stockholms högskola och Uppsala Universitet. Som diplomat, kulturattaché, pedagog, musikkännare, historiker, forskare, bibliofil och zatrikiolog var hans namn vida känt, men även som människa och vän hade han mycket att ge.

    I dr Bassi förlorade hans hemland Italien en kulturambassadör av sällsynt format. Sin diplomatbana påbörjade han redan i unga år vid det italienska utrikesdepartementet. Han var en diplomat av den gamla skolan – alltigenom -aristokrat – för vilken hedersbegrepp och taktkänsla spelade en stor roll. Vilken diametral motsats var han inte till vår tids allt mera accepterade bluffdiplomater!

    Dr Bassi älskade Sverige högt och uppriktigt och kallade det ofta för sitt andra hemland. Till sitt kynne – det lugna och välbalanserade – tycktes han stå närmare oss än sina landsmän. Ja, han var kanske sitt sydländska påbrå till trots lugnare än de flesta av oss, och efterlevde strikt sin princip att aldrig jäkta.
    Vi skall inte här belysa dr Bassis insatser som diplomat eller pedagog. Därom har det skrivits utförligare och bättre. Det vi vill uppmärksamma är en annan, men inte mindre viktig sida av hans vetenskapliga verksamhet – hans studium av schackspelets historia (zatrikiologi) med huvudvikt på det kulturhistoriska planet, samt hans samlargärning på schacklitteraturens gebit.

    På dessa områden var dr Bassi ett världsnamn och kanske rent av vår tids främsta kapacitet. Hans schackbibliotek var ett av de största i världen och kvalitativt sett kanske t.o.m. det främsta. Denna unika samling av schackböcker har under de senaste femton åren varit inhyst i hans hem i Uppsala. Varje schackvän som fått se hans bibliotek har säkert blivit en upplevelse rikare.

    En av bibliotekets intressantaste beståndsdelar utgjordes av schackhistoriska böcker – ofta unika dyrgripar, utgivna så tidigt som på 1500- och 1600-talen. Bland dessa fanns även ett av de äldsta schackverken i världen – utgivet av spanjoren Ruy Lopez är 1561. Dennes namn är välbekant för alla schackvänner, ty han var anfader till den än i dag aktuella ”spanska spelöppningen”. En annan avdelning omfattade alla hittills utkomna turneringsböcker från den första år 1851 och till anno dato. Denna del av samlingen var komplett och även den omfattade många rariteter. Vidare kan nämnas den stora gruppen tidskrifter från hela världen. Där fanns Tidskrift för Schack för över 50 år, Deutsche Schachzeitung, Wiener Schachzeitung m.fl. i hundratals kompletta årgångsserier. Hur svårt det kan vara att skaffa vissa sällsynta tidskriftsårgångar framgår kanske bäst av att vår egen Tidskrift för Schacks unika första årgångs öden fick spåras efter regelrätt detektivarbete via Brasilien, Indien, England och Holland. Utom dessa stora avdelningar ingick i dr Bassis bibliotek även läroböcker i schack, biografier, problem- och studielitteratur m.m.

    Jämte denna stora boksamling har dr Bassi även sammanställt ett spelöppnings- och historiskt kartotek med inalles 40 000 skrivna kort. Detta schackarkiv har systematiserats efter en enkel men snillrik metod, som uppfunnits av honom själv, och som oavsett det enorma materialet ör det hela allmänt tillgängligt och lättöverskådligt. Man kunde inte ta miste på forskarens och uppfinnarens skaparglädje, när han demonstrerade med vilken lätthet man kunde orientera sig i denna djungel av schackkort med varianter. Kartotekets reella värde är knappast mätbart i pengar, ty här har nedlagts år om inte årtionden av forskningsarbete.

    Blott några veckor innan dr Bruno Bassi lämnade Sverige överlät han lejonparten av sina samlingar till Sveriges schackförbund. Överlåtelsen kan närmast betraktas som donation, ty köpesumman täckte i stort sett endast kostnaderna för överflyttningen av dr Bassis övriga vetenskapliga bibliotek från Uppsala till Frescati och är inte ens hälften av vad han blivit erbjuden från kommersiella håll i andra länder för enbart böckerna. Det var dock hans uttryckliga önskan att samlingarna skulle stanna i Sverige som bevis för hans uppskattning av vårt land. Dessutom ville han inte att delar av samlingen skulle säljas eller skingras. Det oersättliga och världsunika kartoteket fick emellertid följa med s.a.s. på köpet, trots att dess approximativa värde förmodligen överstiger schackbibliotekets.

    Under sin tid i Uppsala stod dr Bassi i livlig korrespondens med schackkretsar i hela världen. Hans schackhistoriska kunskaper anlitades flitigt av schackforskare och författare världen runt. Han har också påvisat många historiska förvrängningar och felaktigheter, som gjorts av mindre kunniga eller noggranna skribenter och forskare. Den bevisföring han då framlade var alltid av sådan art och så pass styrkt, att den aldrig behövde polemiseras. Trots sin starkt begränsade tid stod han gärna till de frågandes förfogande och delade frikostigt med sig av sina kunskaper. För några år sedan vistades den ryska världsmästarinnan i schack, fru Bykova, i Sverige och ett av hennes huvudsyften med besöket var att komma till tals med vår Uppsalaforskare för att lösa en del schackhistoriska frågor, som ryssarna själva inte kunde klara, då de inte i sitt land kunde uppbringa vissa årgångar av gamla ryska schacktidskrifter som dock fanns i dr Bassis samling!

    Dr Bassi har även författat många schackhistoriska artiklar, biografier m.m., som under årens lopp publicerats i de mest olika länders schacktidskrifter. Han har även själv utgivit några skrifter, bl.a. ett forskningsarbete om schackspelets förekomst i latinamerikanska länder på 1500-talet under titeln ”Ricerche zatrichiologiche sull America Centralte e Meriodinale” (Uppsala 1950).
    De senaste åren har dr Bassi bl.a. sysslat med en historik över korrespondensspelet i Sverige med början 1839, då det första korrpartiet i vårt land spelades mellan Göteborg och Stockholm. Schackhistoriken i fråga kommer nu i och med hans bortgång förmodligen aldrig att bli skriven, ty f.n. förfogar ingen av våra inhemska amatörforskare över tillräckligt material och kunnande för att fullfölja detta arbete.

    Även som aktiv schackspelare var dr Bassi verksam på 40-talet. Han var medlem i Uppsala Allmänna schacksällskap under en lång tid och deltog i dess turneringar och matcher. Det är kanske av intresse att få veta att dr Bassis stora passion för Schackspelet för över 20 år sedan väcktes vid ett simultanparti mot dåvarande världsmästaren Aljechin. Säg alltså inte att simultanmatcher är enbart tidsfördriv!
    Dr Bassis vetenskapliga ”nyfikenhet” kunde ibland få näring av för oss lekmän ganska vardagliga företeelser. Jag har i färskt minne en liten episod som ägde rum några veckor före hans avresa till Italien. Dr Bassi, Sveriges Schackförbunds sekreterare Jostein Westberg och undertecknad hade sammanträffat för att diskutera överlämnandet av biblioteket till förbundet. I en paus vid ett glas Cinzano meddelade oss värden, att vi enligt hans tycke hade mycket intressanta förnamn. ”Du tror kanske att Alexander är ett gammalt grekiskt namn” sade han, ”men det är mycket äldre än så, ty det kan hänföras till hettiterna” och han gav några intressanta belägg för detta namns ursprung. ”Och vad det sällsynta namnet Jostein beträffar, så är det ett gammalt fint nordiskt namn som har väckt mitt intresse så pass, att jag ägnat några kvällar åt ett litet studium av detsamma” och han höll för oss ett kort föredrag om detta namns förekomst och historiska data. Vid samma tillfälle demonstrerade han en liten bok från 1500-talet, som utgivits i Italien betitlad ”hur man reser i Sverige” – alltså inget annat än en italiensk medeltida Baedeker! Denna och många andra rariteter, som bl.a. saknas på Carolina Rediviva i Uppsala, återfinns i hans bibliotek.

    Genom dr Bassis frånfälle har schackvärlden förlorat sin främste vetenskapsman. Han hann emellertid under sin tid i Sverige göra vårt land en kulturinstitution rikare i och med att hans schackliga samlar- och forskarverk i stort sett har fått stanna här och kommer att stå till varje forskares förfogande.
    Innan vi tar avsked från vännen Bruno Bassi vill vi ihågkomma även hans hustru som var en oersättlig och outtröttlig följeslagerska och ett stöd i det alltför korta men andligen rika liv som unnats honom.

  193. Hans säger:

    @Dan ”The time control system for the 12 games will be: 120 minutes for the first 40 moves, 60 minutes for the next 20 moves and 15 minutes for the rest of the game.” (International Business Times)
    ” If the scores are level after the twelve games, after a new drawing of colors, four tie-break games shall be played. The games shall be played using the electronic clock starting with 25 minutes for each player with an increment of 10 seconds after each move.” http://www.sochi2014.fide.com/rules-and-regulations/

  194. Johan Eriksson säger:

    Hej Schackvänner!

    Tipsar om Västerås Mellandagsturnering som spelas på Lördag 27/12.

    Se inbjudan på Västerås SK:s hemsida: http://www.vasterasschack.se/

    God Jul och Gott Nytt år!

    önskar
    Johan

  195. Dock säger:

    Såg idag att Magnus för första gången är högsta rankad på alla 3 rankinglistorna. Någon som vet när Fabiano tappade i snabbschack?

  196. E säger:

    Caruana förlorade 1,6 poäng i London Chess Classic (http://ratings.fide.com/individual_calculations.phtml?idnumber=2020009&rating_period=2015-01-01&t=1) och 26,6 poäng i Zürich Chess Challenge (http://ratings.fide.com/individual_calculations.phtml?idnumber=2020009&rating_period=2015-03-01&t=1).

  197. Dock säger:

    Angående http://en.chessbase.com/post/suspicion-at-the-european-women-s-championship
    Synnerligen smaklös attack från 32 kvinnliga spelare. Utan några som helst bevis eller ens misstanke. Jag roade mig att köra några av Sandus partier med Stockfish. Om hon har fuskat med en motor så har hon fuskat med Fritz 1. Det är rätt så mediokert spel där motståndarna spelat sämre. Kan man inte vinna på brädet kan man trakassera motståndaren med fula metoder som gör att fokusering försvinner. Från Chessbase ”A somewhat deeper scan of the ten games played so far has not yielded anything that would indicate that computer assistance might be involved.” . Självklart ska fuskare sättas dit. Men den det ska även den här pöbelkollektiva mobbningen också.

  198. Thorleif säger:

    Ni som gillar närschack och funderar på varför det inte finns några sponsorer bör läsa artikeln om sponsorvärden i senaste TfS. Mycket bra artikel. Jag har ibland (men sällan) sponsrat och det är precis som det står: Kan inte säljaren (golftävlingen eller segeltävlingen eller för den delen schacktävlingen) förklara vad jag vinner på att sponsra så avstår jag.

  199. Thorleif Herrström säger:

    Intressant att SVEROK som är förbundet för bl.a. brädspel (undantaget schack) tar en så tydlig ställning medan schacket (precis som det var på 70-talet då jag var aktiv) är konservativt och såsar på.

    http://www.sverok.se/2015/12/07/pressmeddelande-sverok-spelhobbyforbundet-tar-stallning-emot-rasism/

  200. Tefat säger:

    SD 27% Inte ens S+M klarar 50% Är det mer av denna skit vi ska ha? Nä. Nu ska vi se om Schackförbundet har så mycket förstånd att de står upp för yttrandefriheten och inte straffar alla oss som tycker annorlunda.

  201. Tystnad säger:

    Tefat – nu har jag läst ditt inlägg 5 gånger, och jag fattar inte vad du vill säga. Kan du förtydliga dig? Tack!

  202. Tefat säger:

    Då kanske det är enklare för dig att förstå maktens fikonspråk?

    Sveroks Riksmöte valde att ställa sig bakom följande uttalande:

    ”Sverok är ett brett förbund och en demokratisk folkrörelse som tydligt ställer sig bakom principer som demokrati, öppenhet, jämställdhet och mångfald. Idag har det skett en normalisering där organisationer som till exempel Sverigedemokraterna, vilka arbetar emot dessa principer, ses som vilket parti som helst. Det är, i enlighet med Sveroks stadgar och värderingar, inte möjligt att vara förtroendevald representant för Sverok och samtidigt vara förtroendevald inom Sverigedemokraterna eller andra rörelser som aktivt arbetar emot dessa demokratiska principer.”

  203. Bo Adler säger:

    ”Alla” = förtroendevalda?! Nädu Tefat, läs innantill.

  204. Stefan Bryntze säger:

    Jespers julkalender är väldigt trevlig, bra gjort och återkom nästa år tack.

  205. Tallriken säger:

    Utgör det någon skillnad om det är våra röster som inte räknas eller om det är våra ”förtroendevalda” som plockas bort?

  206. Rickard säger:

    Vad tror ni de räknar ner till på Hassselbacken Open sidan???
    21 timmar kvar nu… (när jag skriver detta)

    Är det en anmälan från Magnus Carlsen som ska presenteras??

  207. Rickard säger:

    Spännande !!

    snart bara 4 timmar kvar

    http://hasselbackenchessopen.se/

  208. Sune Larsson säger:

    Öppnar för ytterligare 200 spelare och kan nu ta emot hela 450 st !! I en sådan fantastisk miljö !

    Bräcker de gamla Skåne-turneringarna så det bara sjunger om’et. ’Hasselbacken Blues’ :-))

  209. Tråkmåns säger:

    Vilka gamla Skåne-turneringar?

  210. Pål Magnussen säger:

    God Jul alla schackkamrater!
    Vilken julklapp; Axel färdig GM – Grattis!
    Nu ses vi på den svartvita arenan; med löfte om ett bättre 2016!

  211. Rickard säger:

    Någon som sett några resultat från Hisingen Open ??

  212. Johan Eriksson säger:

    Hej,

    Jag behöver en sparringpartner att spela träningspartier mot.

    Bor i Stockholm så jag tänkte att vi kan spela på schacksalongerna ca ett parti per månad 2×45 min
    (eller med någon typ av inkrement som ger likvärdig tid).

    Du ska vara en stark spelare med ambition som gillar att analysera och ELO på minst 2200.
    Har själv ett ELO på 2393.

    Med vänlig hälsning
    Johan

  213. Johan Eriksson säger:

    Finns det någon turnering i Stockholm med en-timmespartier (eller någon likvärdig tid) på vardagskvällar?
    Har inte tid att lägga ner 4-5 timmars tid på schack en vardagskväll. 2 timmar är mer lagom.

  214. Johan Eriksson säger:

    Om det finns några intresserade av en-timmespartier kanske vi kan ordna en egen turnering. Finns det någon intresserad

  215. Fredrik Lindh säger:

    Hej Johan, jag drar ett mail till några av de starkare spelarna i min klubb, Kristallen. Återkommer!

  216. Johan Eriksson säger:

    Hej Fredrik, tack för hjälpen!

  217. En undran säger:

    Jag skulle vilja se att Öppna SM återupptas, och då gärna under namnet ”Swedish Open”. Det kan bli en riktigt fin turnering med detta internationellt klingande namn.

    Jag vill också se Snabbschack-SM där också män får spela med.

    När jag ändå riktar mig till ”jultomten” så gärna också ett SM i Fischer Random (Chess960) för alla som tröttnat på att memorera spelöppningsteori 30-40 drag framåt.

  218. Johan Eriksson säger:

    Håller med om att det är synd att det inte finns snabbschacks-SM där alla får vara med.

    Önskar att det fanns fler turneringar med 1-timmespartier eller någon likvärdig tid med inkrement exempelvis 30 min + 30s/per drag.

  219. Fredrik Lindh säger:

    Hej Johan, nu har jag kollat runt. Napp från en spelare (från augusti) och ev en till. Båda med elo 2200+. Tänkte jag skulle sätta dig i kontakt med dem, hur når man dig? (Kanske webmaster på schacksnack kan ge våra mailadresser till varandra).

  220. Johan Eriksson säger:

    Bra gjort Fredrik! De kan nå mig på emailadress: rajdorf@spray.se

  221. Johan Eriksson säger:

    Stockholms Schacksalonger är tydligen stängda under sommaren (med undantag när det är tävling). Finns det någon annan schacklokal (klubblokal?) i Stockholm som är öppen på kvällstid under sommaren där man kan spela träningspartier?

  222. En undran säger:

    När får svenskt schack sina egen galakväll med prisutdelning, precis som idrottsgalan och fotbollsgalan? Utdelning av Guldlöparen, Diamantspringaren (eller vad priserna kommer att döpas till), Årets drag, Årets rookie osv, sång- och humornummer, god mat, bra stämning som får åskådarna att längta till nästa års schackgala!

    Det vore väl något? Vem bokar lokal och artister? 😉

  223. Herr Kopek säger:

    Sker, varje vecka i olika källarlokaler runt om i Sverige med utdelning av priser i trisslotteklassen, med kaffe och bulle och inbokning av humornummer behövs knappast…

  224. Jesper Hall säger:

    En schackets galakväll är en lysande idé! 2017, SSF 100 år, bättre tillfälle ges inte …

  225. Herr Kopek säger:

    … att slösa bort förbundets pengar.

  226. Besserwisser säger:

    Hur kan det vara bortkastade pengar att uppmärksamma dem som gör nåt bra i Schacksverige? Låt höra vad du har för förslag.

  227. Herr Kopek säger:

    Besserwisser kan ju börja med att fundera på hur lokala bidrag skall användas? Centralt och sedan dela ut lite smulor i form av utmärkelser? Eller kanske använda bidragen som de är ämnade att användas?

  228. Besserwisser säger:

    Jag frågade först.

  229. Lasse S säger:

    Idén som sådan är naturligtvis väldigt trevlig och bra.

    Med risk för att framstå som en ”bitter gnällspik” så är väl frågan hur själva arrangemanget ska finansieras, dvs vilka potentiella sponsorer , utanför ”schackets värld” är intresserade av att sponsra ett dylikt arrangemang?

    Jag misstänker att intresserade sponsorer ”inom schackets värld” knappast kan ställa upp med det kapital som lär behövas….

  230. Herr Kopek säger:

    Han frågade först. Men gillade inte svaret. För svaret är just detta: De lokala bidragen skall gå till lokal nivå. Där talar vi om flera miljoner och inte några brödsmulor i form av galamiddagar och utmärkelser för några hundratusen.

    Gärna en bra pension men först en riktig lön var en slogan som jag kom att tänka på. Men också denna: Va, har dom ingen mat? Kan dom inte äta tårta och kakor då?

  231. En undran säger:

    Pessimisten ser svårigheter i varje möjlighet.
    Optimisten ser möjligheter i varje svårighet.

  232. Herr Kopek säger:

    Jaha. Runt fem miljoner möjligheter då och hundratusen svårigheter för en krona är en krona oavsett vilken sida du vänder uppåt.

  233. Besserwisser säger:

    Och haveristen ser bara möjligheter till svårigheter.

    Vad är det för miljoner som Herr Kopek vill spara in? Och hur menar Herr Kopek att de sedan ska distribueras?

  234. Herr Kopek säger:

    Besserwisser. Vad är det som är fel? Ska vi inte följa stadgar och förordningar? De bidrag som Sveriges SF får tror du att man kan få dessa miljoner och spendera dem lite hur man vill? Att det inte senare blir en kontroll om bidragen är använda till det de är ämnade? Och då pratar vi om miljoner inte ens de hundra tusen det skulle kostat att skicka iväg våra duktiga juniorer, under 12 år på Europa- och Världsmästerskap. Nä, nä det har man inte råd med men gärna galamiddagar och utmärkelser. Jag tycker det är så futtigt att tala om dessa hundratusen när det finns mycket större belopp att tala om. Man silar mygg men sväljer kameler.

    Sen var det slogans: ”Gärna medalj men först en rejäl pension” som jag tänkte på då det blev ”Gärna en bra pension men först en riktig lön”

  235. Besserwisser säger:

    Bidragen kommer från MUCF som SSF, senast jag kollade, har en fortlöpande dialog med. Du insinuerar att SSF bryter mot stadgar och förordningar och att SSF inte kontrolleras. Du vet ju inte vad du pratar om.

    Och ta chansen nu då och berätta vad det är för miljoner du vill spara in på central nivå för att kunna sprida vidare till lokal nivå (vart?). Du förbiser en fundamental sak, att bidragen skapas eftersom det finns folk på central nivå som jobbar för att dra in medlemmar och bidrag.

    Se så, fram med konkreta, konstruktiva förslag i stället för att bara sitta och gnälla.

  236. Herr Kopek säger:

    Nä, jag insinuerar inte att SSF bryter mot stadgar och förordningar. Jag ANSER att SSF bryter mot stadgar och förordningar. Jag vad jag talar om. Och så länge jag vet att jag har rätt spelar ord som pessimist, gnällspik, haverist etc ingen roll. De lokal bidragen skickas vidare till lokal nivå till ytterst liten del och det blir sämre över tid. På en Kongress hade man uppe och visade att ca 25% av bidraget gick till lokal nivå och det skulle höjas. Jag minns att jag kollade resultatet av detta beslut och mycket riktigt det ökade med någon procent.

    Ta chansen nu skriver du. Jag får väll ta chansen igen då. Följ förordningarna. Eller som jag skrev första gången: fundera på hur lokala bidrag skall användas? Centralt och sedan dela ut lite smulor i form av utmärkelser? Eller kanske använda bidragen som de är ämnade att användas? Vill man kan man säga att 100% skall gå till lokal nivå. Inte mig emot. Sen finns det ju bidrag från MUCF som där det står i förordningarna är direkt riktade Central nivå. Besserwissern kanske tycker det skulle vara ok om man kom från lokal nivå och tog alla dessa pengar och förde dem till lokal nivå?

    Se så, förklara dig nu om du kan och helst utan en massa nedlåtande kommentarer.

  237. Besserwisser säger:

    Oj, vilket långt inlägg utan att svara på frågan. HUR vill du spara in de här miljonerna som du tycker fastnar på central nivå. Vilka kostnader är det du vill skära ner på? Och VAR tycker du sedan att pengarna lämpligen ska hamna. Berätta även vilka stadgar och förordningar SSF bryter mot.

  238. H20 säger:

    25% Besserwisser

  239. Rickard säger:

    Denna var riktigt kul 🙂

    http://feber.se/bil/art/355518/shackexpert_lxar_upp_skoda/

    Sedan att feber.se inte kan stava till Schack är också kul…

  240. Thomas Engqvist säger:

    Det är inte fel att säga det övergripande namnet flanköppning om draget 1.Nf3. Det finns exempelvis en bok som heter Flank Openings av Raymond Keene och här ingår öppningsdraget 1.Nf3. Det är i förening med draget 2.c4 (efter 1…d5) man kallar det för Rétis spelöppning men det är likväl en flanköppning.

  241. Mr Negativ säger:

    Ser på schack.se att en kommande turnering är Ungdoms VM. Klickade vidare för att se om det är några svenskar med. Jag ser deltager från Albanien, Algeriet, Argentina, Australien, Österike, Azerbajan, Vitryssland, Bulgarien, Brasilien, Kanada, Kina, Colombia, Kroatien, Cypern, Tjeckien, Danmark, England, Estland, Finland, Frankrike, Georgien, Tyskland, Grekland, Hong Kong, Ungern, Indien, Irland, Iran, Israel, Italien, Japan, Kasakstan, Kirgistan, Sydkorea, Lettland, Liberia, Libyen, Litauen, Luxenburg, Libanon, Luxenburg, Malaysia, Moldavien. Monaco, Mongoliet, Kongo, Montenegro, Namibia, Peru, Polen, Rumänien, Sydafrika, Ryssland, Slovakien, Slovenien, Serbien, Sri Lanka, Schweitz, Thailand, Turkmenistan, Taiwan, Turkiet, Förenade Arabemiraten, Ukraina, USA, Uzbekistan, Vietnam och om jag inte missat någon Zimbabwe men alltså ingen från Sverige.

  242. En undran säger:

    Det är det som kallas för demokrati! Gillar vi inte förbundets beslut gäller det att få en annan majoritet – annars ligger lagt kort för lång tid framöver (?). Alternativet är att bli medborgare i ett annat land med en annan syn.

  243. Riktig demokrati säger:

    Kanske bättre att sända ingen än att använda Kirsans eller Kasparovs pengar….

  244. Sven säger:

    Inget fel med dem. De är hyvens grabbar. Kasparov borde blivit ny ordförande dock.

  245. En undran säger:

    I konsekvensens namn ska väl inte sedan Sveriges Schackförbund på sin hemsida skriva om Ungdoms-VM, lägga ut länk till hemsidan – ett arrangemang man inte ens stöttar med egna deltagare? Det ger dubbla budskap…

  246. Joel Sjöstrand säger:

    #41
    Sveriges Schackförbund har beslutat att inte tillåta svenskt deltagande i Ungdoms-VM, förutsatt att man inte uppnått vissa ELO-gränser. De som ville åka till Batumi och representera Sverige, även på egen bekostnad, stoppades därför av förbundet.

  247. Rödbetan säger:

    Och vilka är då elo-talen man skall uppnå för att få äran att representera Sverige, respektive det tal då man får representera men inte får ekonomisk stöttning? Kanske det är olika tal beroende på kön, ålder etc. Skulle vara mycket intressant att veta för att få en tumregel var våra bästa barn och ungdomar bör ligga i en internationell jämförelse.

  248. 10.10 säger:

    Rilton Cup är en fin tävling, som är till för att svenska juniorer ska få möta starkt internationellt motstånd.

    Vart är alla dessa svenska juniorer? Just nu ser jag knappt en enda svensk junior anmäld, även om det säkert finns några som kommer anmäla sig.
    Vad görs för att få dom svenska juniorerna att komma dit? Det var väldigt få med ifjol också.
    Fyller verkligen tävlingen sitt syfte?
    Rilton är verkligen en väldigt fin tävling, och bra arrangerat. Men skulle Dr. Tore vara nöjd om han såg deltagarlistan idag?
    Eller är det så illa att det helt enkelt inte finns fler juniorer i sverige som har något där att göra?
    Jag har ingen aning, vore kul att höra vad ni andra säger.

  249. En undran säger:

    Det är tydligen annat i livet som lockar.

    Sedan kan jag väl tycka att de som spelar år efter år – vare sig de är juniorer eller vuxna – kunde träna lite bättre. Utslaget på några år av träning några timmar i veckan blir det ändå bra med timmar ifall man har kvalitetsträning. Det ser många gånger alldeles för enkelt ut när utländska IGM och IM kommer till Stockholm och inte alltid behöver förta sig för att spela skjortan av svenska spelare.

    Även om man inte säger sig ha tid att träna schack så hinner man på några timmar i veckan, fördelat på t ex 5 år, plöja igenom några riktigt bra böcker, kommenterade partisamlingar i en databas och minnas det väsentliga i lektionerna.

    Står man t ex oförändrat fortfarande på 2200-2250 i rating efter 10-30 år som tävlingsspelare så var det inte så effektiv träning de få timmar i veckan man lägger ner på schack.

  250. Fredrik Lindh säger:

    Och vad har du själv för rating? 🙂

  251. Mister Mister säger:

    De 5 första i junior-SM samt vinnaren i kadett-SM får inbjudan till Rilton Cup med ett startbidrag.
    Hälften av dessa 6 har hittills utnyttjat det.
    Sen är ju schackspelare av hävd sena att anmäla sig. Utländska spelare som behöver visum är mer tidigt ute.
    Tittar man på Topp 20 på svenska juniorlistan (födda 1996 och senare) har hittills 7 anmält sig till högsta gruppen.

    Specialinbjudan med startpengar har också ökats på till svenskar i som är några år äldre än junioråldern. 4 spelare har fått denna specialinbjudan. 2 av dem har tackat ja.

    Allt som allt har 10 svenska spelare som är 22 år eller yngre fått en specialinbjudan med ett startbidrag. Hälften av dem har tackat ja.
    Så nog anstränger sig Rilton Cup för att få med många unga svenska spelare, och ge dem chansen att möta hårt internationellt motstånd.

    På Sverige Topp 100, finns i dag totalt 14 spelare födda 1990 eller senare.
    Kanske är det helt enkelt så att antalet elitjuniorer i Sverige minskar, och att det tydliggörs när Rilton Cup stundar.

  252. En undran säger:

    Och hur bra fotbollsspelare var du själv Svennis? (som om en tränare måste ha vunnit guldbollen som spelare för att ha synpunkter som tränare.) Oväsentligt med andra ord.

  253. Fredrik Lindh säger:

    ”Och hur bra fotbollstränare var du själv”, menar du?
    Visst alla har en åsikt men nog lyssnar jag mer på en fotbollstränares åsikt om en annan fotbollstränare än på valfri person i tv-soffan.

  254. Stefan Bryntze säger:

    Nån som vet om Jesper Hall kommer ha ”schack”-julkalender iår som han hade förra året?

  255. jj säger:

    Vart handlar ni läsare era schackböcker?

  256. Stefan Bryntze säger:

    Schackhandeln, finns i Stockholm vid Stockholms schacksalonger. (schackhandeln.se om inte bor nära)
    Skulle du inte hitta det du söker där kan du testa schackbutiken.se

  257. 10.10 säger:

    Mister Mister, då verkar det som att ni som sköter Rilton gör erat jobb väldigt bra.
    Då måste felet vara att det helt enkelt inte finns några bättre ungdomar i svenskt schack.
    Jag har själv varit borta från schacket en tid, så det är därför jag undrar lite.

    Är det Schackfyrangenerationen vi väntar på? Fast jag tycker att dom som var bland dom första deltagarna där borde väl börja på synas nu?

  258. Lasse Thomasson säger:

    Nu fungerar ”Klarar du denna?” och ”Dagens Carlsen” igen. Det var mycket arbete med den förstnämnda under tiden jag var ansvarig för Schacksnack. Lycka till med lösningarna och tack till den som uppdaterat.

  259. Lasse Thomasson säger:

    Schacksverige! Malmö allmänna schakklubbs nya hemsida (www.malmoschack. com).

  260. Johan Eriksson säger:

    Tittade lite på vilka som var med i Stockholm Open.
    Tycker att startfältet såg aningen tunt ut.
    Vore det inte bättre om turneringen kortas från 7 dagar till 4 dagar.
    Om den pågår 4 dagar kan man ha följande spelschema:

    dag 1: rond 1-3 (1-timmespartier)

    dag 2: rond 4-5 med betänktetid 90min+ 30s

    dag 3: rond 6-7 med betänktetid 90min+ 30s

    dag 4: rond 8-9 med betänktetid 90min+ 30s

    Tror att både bredd och elit skulle tycka att detta vore bättre.
    Känns aningen konservativt att hålla fast vid ett format som uppenbarligen varken attraherar bredd eller elit.

    Se detta som konstruktiv kritik och ta inte illa upp.

  261. Adam säger:

    Absolut inte! Det är ett bra format, som de flesta uppenbarligen gillar. Många andra turneringar har liknande format.

  262. Johan Eriksson säger:

    Varför är det då bara 43 deltagare i en öppen turnering i Sveriges huvudstad?
    Borde i mitt tycke vara minst 100 deltagare.
    Formatet avviker från de flesta andra turneringen jämför exempelvis med GP- turneringarna som har många fler deltagare. Kan du utveckla varför du anser att de flesta gillar detta format.

  263. Johan Eriksson säger:

    Det hade varit trevligt med en kortare turnering i Stockholm under julledigheten än rilton cup som ju kräver 10 dagar. En turnering som pågår 3-5 dagar hade passat många bättre.

  264. Adam säger:

    Nej, jag tror att de flesta eftersöker litet längre turneringar. De är intresserade av seriös schack, vilket du inte verkar vara.

  265. Johan Eriksson säger:

    Hej Adam,

    Tänkte mig elorankade dubbelronder med betänketid 90 min + 30 s. Är det tillräckligt seriöst?

  266. JanErik säger:

    Adam, var är i så fall alla svenskar, samt alla Stockholmare i Rilton Cup?

  267. Dock säger:

    Personligen anser jag att det är bra med variation vad gäller spelform. En tävling som ökar deltagarantalet varje år och har nästan 400 deltagare måste göra någonting rätt. Det går säkert att göra bättre men varför ändra på ett vinnande koncept? I cupen deltar 125 spelare med titlar. Det är spelare från 29 nationer. Största gruppen är från Sverige 28 Indien är tvåa 25. Jag tror man ska ha över 2200 i Elo för att spela i cupen. Undantag juniorer.
    Vad gäller dubbelronder så är jag skeptisk. Ingen av de jag har frågat vill spela det.

  268. Thomas Engqvist säger:

    Jag kollade om alla de saknade svenskarna spelar i den populära nyårsturneringen Tradewise Hastings International Chess Congress där de kör tio enkelronder klassiskt schack från 28 dec. till 6 jan. men jag fann bara en svensk (Chaski Patrick) bland de 297 deltagarna men han hade under 2200 i rating så mysteriet var alla de högrankade svenskarna är någonstans kvarstår. Noterbart är att mer än två tredjedelar av deltagarna (216) var från värdlandet England. Om man jämför med Riltons alla turneringar är ca hälften (202) av alla 401 deltagare från Sverige. Vad beror detta på?

  269. Johan Eriksson säger:

    Hej Lars,

    Rilton går ju som du skriver som tåget så det finns ingen anledning att ändra konceptet.

    Hej Thomas,

    Håller med om att det är ett mysterium var alla högrankade svenska spelare är.

    Kan bara prata för egen del och det är tiden (kalendertid) som är ett av problemen. Då finns ju som någon säkert kommer att påpeka Hasselbacken open i GP-serien. Problemet är den spelas under skolterminen med allt vad det innebär för föräldrar som ska följa med barn på fritidsaktiviteter. De bästa möjligheterna till schack finns därför under jullovet (mellandagarna) samt sommarlovet. Inga rimligt korta turneringar finns då i Stockholm. Om Karlstad open hade spelats i Stockholm och Hasselbacken spelats under sommarlovet så hade jag spelat dessa i stort sett varje år.

    Vet inte om någon har samma problem. Kanske vi ska ordna en egen turnering under mellandagarna och en på sommaren. Är det någon som är intresserad?

  270. Erik M säger:

    @Dock jag antar att dom spelare du har frågat är spelare som redan är där, eller har du frågat spelare som inte är där?
    Jag själv tycker 10 dagar är för mycket att lägga på schack, när man har 4-5 veckor ledigt totalt på ett år.
    Skulle man köra en eller två dubbelronder och få ner det till kanske 7 dagar vore det mer intressant.

    Jag förstår att ni fortsätter köra samma koncept då deltagarantalet ökar, men det tråkiga är att antalet svenskar minskar, vilket såklart är tråkigt. Kanske nått att fundera över?

    Sverige har idag 58 spelare över 2350 i ELO (visserligen några inaktiva) Men endast 5 av dessa deltar i Rilton CUP. Vilket jag tycker är för lite i Sveriges finaste turnering.

    Därför bör det tas en fundering på hur man får med fler svenskar.

  271. Johan Eriksson säger:

    Ett förslag är att ändra rilton 1800 till en öppen turnering. Den pågår ju i fyra dagar. Kan tycka att att även högrankade spelare bör ha möjlighet att spela en fyradagarsturnering.

  272. Dock säger:

    Erik. Nej inte alls. Jag frågade specifikt för en tävling i Prag jag brukar spela. Den tävlingen har dubbelrond varannan dag. Spela fem timmar och sen socialisera och turista är en stor bonus. Att spela tio timmar är slitigt. Jag kan dock hålla med om att det är märkligt att det finns spelare från Australien men så få från Sverige och Stockholm. Johan har ett intressant förslag. Det finns kanske många som vill spela dubbelronder. Det stora problemet är att lokalerna är nära nog på helt fulla.

  273. Johan Eriksson säger:

    Hej Lars,

    Kul att du tycker att mitt förslag är intressant. Förstår att lokalen är nästan full.
    Hur vore det om ”Rilton Open” spelas på schacksalongerna och Rilton cup och Rilton elo på hotellet?
    Med detta förslag går det ju att utöka deltagarantalet.

  274. Tottelovitj säger:

    Jag håller på en del med turneringen.
    Rilton hade tidigare två klasser. Rilton 1601-1800 och Rilton 1600. Rilton 1600 var mkt riktad åt våra många unga bra spelare. Intresset för 1601-1800 sjönk emellertid stadigt så allt gjordes till Rilton 1800.
    Sen gillade inte spelare att lira på nyårsdagen så programmet gjordes i år om, vilket betydde att Rilton 1800 startade 2 Jan. Tanken med snabbschack första dagen var att sprida ut startfältet likt GP. Men det kanske inte blev lyckat.
    Det finns utrymme att ha 6 ronders turnering 2-5 jan, men då kanske grupperna behöver delas upp till Rilton 2000 och Rilton 1600 för att göra grupperna mindre.
    Vi försöker hela tiden lyssna på spelare och publik, men följer man viljan skrivs också ett ”osynligt” kontrakt. Förändras något efter folkets vilja så vill man ju också se utdelning på det. Exempel: Det var kritik att TV sändes i kommentatorsrummet så att man inte kunde prata. I fjol var det då en TV-studio och ett kommentatorsrum. Men då färre än förväntat kom till kommentatorsrummet blev det ett betydande minus samtidigt som folk klagade på att de inte fick lyssna på Fiona och de andra live i TV-studion.
    I år kom klagomål att det inte fanns ett vanligt kommentatorsrum… Ja, så håller det på 🙂
    I år fanns gratis kaffe/te till alla spelare under 9 dagar. Har inte hört ett enda positivt ord om det, men hoppas det varit uppskattat efter åratal av diskussioner om kaffepriset.
    Som sagt, det skulle kunna bli en 6-ronders med 90 min + 30 sek i två grupper Rilton 2000 o Rilton 1600. Men vågar man tro att intresset bland svenska spelare är så stort att det blir en fullträff?
    Ambitionen för Rilton har varit att växa. Potentialen var att marknadsföra turneringen utomlands, vilket lyckats. Det var i år 200 svenska spelare. Ganska normalt mot tidigare år. Utländska spelare har varit hävstången. Att inte fler högrankade svenska spelare valt att delta får ni fråga dem. För dem har det i Rilton Cup skapats en utmärkt turnering att jaga normer. Se till exempel på Lyrberg som var uppe och högg i år. Dessutom har våra svenska starka juniorer ställt upp i stor skara för att enligt Tore Riltons testamente ”möta hårt internationellt motstånd”. Heder åt dem!

  275. Johan Eriksson säger:

    Hej Tottelovitj,

    Vill bara framhålla att jag tycker att ni som håller i turneringen gör ett kanonjobb!
    Förstår att det ibland känns ganska otacksamt. Tycker verkligen att turneringen
    fått ett lyft under senare år med tv-sändningar och högklassiga kommentatorer.

    Jag spelar gärna en sexronders med 90 min + 30 min.
    Tyvärr så får jag inte vara med i rilton 2000 pga för hög rating.
    Varför kan det inte vara en rilton open och en rilton 1600 eller 1800?
    Varför kan inte högrankade ha möjlighet att spela en fyradagarsturnering?

  276. Pelle W säger:

    Väldigt bra att ni tog in Fiona som kommentator, hon var väldigt professionell.
    Tillsammans med Ulf utgjorde hon ett perfekt team, hade gärna sett Ulf där alla ronder, men det kanske han inte orkar med längre.

  277. Tottelovitj säger:

    Hej Johan

    Det är bra synpunkter du har. Jag tar det vidare.

  278. Dock säger:

    Johan Det är absolut inget fel på Salongerna. Men jag tror att det känns bra, framför allt de lägre rankade, för alla att det är en stor turnering. En gemenskap där en 1200 spelare i alla fall nästan spelar i samma tävling som 2700 spelare.
    Tootelovitj. Tyvärr är det så. Det finns alltid klagomål. Konstruktiva förslag tas emot tacksamt kverulantiskt gnäll, icke. Men när saker fungerar eller är riktigt bra är det alltid knäpptyst.

    Nu skriver jag det här utifrån arrangörsperspektiv. Att anordna en sån här turnering i den här storleken kostar många personers ideella arbete. Om vi tar Ingemar Falk så har han lagt ner runt 200 timmar under 2018. En domare ligger under Rilton på runt 100 timmar.

    Johan du får väl göra som jag konsekvent gjort de senaste tio åren. Spela ner dig!

  279. Johan Eriksson säger:

    Tack Tottelovitj,

    Är tacksam för att du tar detta vidare. Tror att det finns andra som har samma behov.

    Hej Lars,

    Antar att din avslutande mening är menat som nåt slags skämt. Tycker dock inte att det är särskilt roligt.
    Normalt sett brukar ju en högre rating ge fler spelmöjligheter men här är det tydligen upp och ner.
    De med hög rating får inte vara med i fyradagarsturneringen. Förstår givetvis att detta inte är syftet men det slår mot de högrankade som är amatörer och de som har schack som hobby och inte livsstil.

  280. Algott säger:

    Instämmer i att livekommentering var väldigt bra speciellt med Fiona och Ulf! Ulf är otroligt kunnig och Fiona livade upp det hela lite.
    Ska man få klaga på något så skulle man väl i dessa dagar önska mer än 20 livebord, inte för kommenterings skull utan för att kunna följa sina klubbkamrater. I mitt fall satt dom alltid på bord 25-40.
    Nu är det dags att sova, imorgon väntar 20mils resa för match i allsvenskan 🙂

  281. Rickard säger:

    Nästan 100 anmälda till Västgöta Open 16-17/2

    Men det finns plats för fler

    Mvh Rickard / Skara SS

    http://skara.schack.se/?page_id=81

    anmäl till : vastgotaopen@gmail.com

  282. Göteborg säger:

    Varför får Ulf Andersson hålla på som han gör?!
    5 WO på 8 ronder i parschacktävling.
    Alla andra hade varit avstängda från tävlingschack för länge sedan.
    Tycker det är lite tragiskt att se, bättre lägga brädet på hyllan för gott.
    Till min gamla idol och förebild Ulf Andersson.

  283. Dvorkovich säger:

    Varför får Ulf Andersson hålla på som han gör?!
    – Därför att det var en fri tävling som ej regleras av vare sig Sveriges SF eller FIDEs regler.

    Och bra gjort Alingsås SS för ett roligt och annorlunda sätt att fira 100-årsjubileum!

  284. Sven säger:

    Jag håller fullständigt med dig. Det är helt obegripligt att han får fortsätta turneringen. Skall man vara med, så skall man spela och inte lämna wo för att man inte orkar spela.

  285. Lasse S säger:

    Håller med.
    Med tanke på att hans lagkamrat, Anders Wengholm, sponsrade mycket av turneringen så känns det lite extra tråkigt…

  286. Sven säger:

    #283

    Det stämmer inte. FIDE:s schackregler gällde under turneringen. Det är fruktansvärt dålig stil av Ulf Andersson att spela turneringar som han antingen avbryter eller lämnar wo i på liknande vis.

  287. Lasse S säger:

    #286
    Inlägg #283 var endast tillägg för att provocera.
    Inget att bry sig om.

    Nu har Ulf Andersson också varit min idol sedan juniortiden, men även idoler blir ju äldre och, tyvärr med stigande ålder, ibland också lite knepiga…

  288. Pelle W säger:

    Hej. Jag har ej sett partierna eller WOpartierna själva utan hörde bara snacket på klubben igår. Om det stämmer tycker jag det är mycket beklagligt. Ulf han var i min ungdom min idol och jag minns fortfarande som igår simultanen han gav under tusenmannaschacket. Det levde jag länge på!

    Nu verkar det som att Ulf kanske skulle göra bäst i att sluta spela helt, detta blir bara tramsigt.
    Antar att det var av dessa anledningar han tvingades bort från Landslaget i början av 2000-talet.
    Man borde ej få hålla på som man vill bara för att man heter Ulf Andersson.
    Sthålberg fick göra det på sin tid, borde vi inte veta bättre nu?!

    Ulf om du mot förmodan läser detta, fortsätt vara vår förebild och håll dig till kommentering samt analyser och dylikt där du är utmärkt! Att spela turneringar där han lämnar 5 WO och spelar 3 partier blir bara löjligt (inte första gången på senare tid)

    Kan väl även tycka att SSF:s rapportering på schack.se där man skriver en massa om Ulfs deltagande som något positivt är en aning märklig…

  289. Johan Eriksson säger:

    Såg att inbjudan till Rilton 2019/2020 kommit ut.

    Tyvärr är 4-dagarsalternativet enbart för spelare med rating under 1800.
    Ingen tävling i år för mig och säkert en del andra med rating över 1800…

  290. Lasse S säger:

    Mamedyarov verkar ha hittat tillbaks till den storform han hade tidigare.
    MVL avfärdades i 28 drag i första finalpartiet i Riga.

    Imorgon (rond 5) i Xtracon Open torde det vara ”upp till bevis” som gäller för Grandelius.
    4 av 4 är naturligtvis mycket bra men motståndet hittills har ju inte varit alltför skräckinjagande.
    Go for it, Nils!

  291. Lasse S säger:

    Ok…

    Nu var det MVL:s tur att avfärda Mamedyarov i 32 drag i andra partiet.
    Det här med formtoppar är ett svårt kapitel…..

    Tyckte kanske att Grandelius var lite för snabb med remin idag. Men enligt Stockfish stod han lite sämre, så varför inte..
    Läste på Inte bara schack att Lars Schandorff tippar Sargissian som slutsegrare.

    ”Kommentatorn Lars Schandorff tippar att tredjerankade Gabriel Sargisssian vinner turneringen. Hans syn på Nils chanser: ”Han är inte tillräckligt driftsäker för att köra hem det här.” Upplagt för en vederläggning.”

    Tyvärr är jag nog beredd att hålla med Schandorff. Vi får hoppas att Grandelius vederlägger vår förmodan…

  292. Lasse S säger:

    Men för h-e Grandelius….
    Om du vill vinna XtraCon så får det vara ”slutremiserat” mot spelare som Christianssen.
    Han är självklart ingen dålig motståndare men om du ta ett riktigt stort steg mot världseliten så måste du slå honom ”alla dagar i veckan”..

  293. Claes Ek säger:

    Hallå, svenska schackamatörer!
    Jag är en gammal pensionär, som bland en mängd övriga intressen, spelar lite golf. Med handicap 27 tycker jag det är precis lika roligt (eller roligare) som en spelare med handicap 5 att spela en avspänd runda när det passar.

    Jag önskar att det fanns ett liknande synsätt och liknande möjligheter att spela ett parti schack då och då, utan att ha 2200 i rating för att våga dyka upp på en schackklubb (var finns de?). Jag har förgäves letat efter någon schackklubb, där man kan titta in oanmäld och spela ett informellt parti mot en likvärdig (ej elit) spelare. Det påstås att det finns 50.000 svenskar (-or), som regelbundet löser schackproblem, läser schackspalter etc. De kan ju inte alla vara spelare av yttersta elit klass, som memorerar tjogtals öppningar, pluggar teori 8 timmar om dagen, etc. Var finns ni, som är ni roade av att spela amatörschack då och då?

    Jag läste någonstans att Umeå(?) schackklubb öppnat ett ”schack-cafe’” där man kunde få möjlighet att spela ett parti ”på kul”, givetvis under ordnade former, schack-klocka etc. Något att ta efter? Synpunkter?
    Jag klickar iväg detta ut i cyberrymden, osäker på var det landar.

  294. Lasse S säger:

    Ulf Andersson lämnar ett sent återbud till jubileumssimultanen.
    Here we go again…

  295. Glad amatör säger:

    Hej Claes,
    Jo det finns fortfarande schackklubbar som lever och frodas. Såklart kan man dyka upp oanmäld och jag tror de flesta klubbar skulle tycka det vore roligt med ett nytt ansikte.”Problemet” har varit de som använder faciliteterna gång på gång utan att lösa medlemskap. Eller som dyker upp på ett schackkafé och aldrig handlar något.
    Veterankvällar brukar finnas och ibland finns det även aktiviteter på dagtid inom pensionärsförbundens regi eller på servicehus för äldre. Detta är rätt aktivt vad det gäller bridge i alla fall. I annat fall kan man sätta sig med ett bräde nästan varsomhelst i offentlig miljö och jag lovar att någon kommer vilja spela och att det blir intressanta möten! Vanliga kommunala bibliotek brukar till och med ha bräden och pjäser att låna och skulle säkert kunna skaffa schackklocka också.

  296. Rickard säger:

    Injudan till västgöta Open 15-16/2 2020 är nu publicerad

    http://skaraschack.eu/vastgota-open/

    lägg märke till nyheterna!
    Ökat från 7 till 8 ronder
    Större prispott. (1:a pris 15K)
    6-spelare i varje rankinggrupp med 2 priser.. (tidigare 10 spelare)
    Priser till var 3:e startande.
    Startavgiften oförändrad (om man betalar före 1/2-20)

    Välkomna till Skara.
    40-år sedan Lag EM i Skara
    VSF firar 100 år 1919-2019

  297. Claes Ek säger:

    Hej, Glada amatör!
    Tack för uppmuntrande svar. Det låter ju positivt med seniorkvällar. Nu gäller det att lokalisera klubbar som erbjuder detta. För min egen del är jag intresserad av vad som finns mellan Stockholm i söder och Östhammar i norr. De hemsidor för olika klubbar i detta område jag hittat, har väldigt begränsad information om mötesplatser och tider. Exempelvis finns det ett Schack Sällskap i Norrtälje(?), men den enda information jag kan hitta på deras hemsida är ”Vi träffas på tisdagar, när det inte är skollov”. Vore bra med lite mer information om plats, tider, kontaktperson med telefonnummer etc. (om Sällskapet i fråga känner igen sig, så hoppas jag att ni inte blir sura nu). Det borde rimligen finnas ganska många i min ålder, som är roade av att spela ett parti schack då och då, men saknar någon att spela med. Jag skickar in detta och hoppas på ytterligare positiva reaktioner!
    Hälsningar/Claes

  298. Adam säger:

    Fast när turneringen avgörs är det 2020 🙂

  299. Jen säger:

    Finns det schack cafe eller liknande i Stockholm?

  300. Thomas Engqvist säger:

    Själv besökte jag https://www.laserdome-stockholm.se/surbrunnsgatan Laserdome på Surbrunnsg.42 för någon vecka sedan. De har tillgång till schackspel och goda pizzor som serveras i trekantsbitar med bibehållet runt format på äkta italienskt vis. Ågaren IM Patrik Lyrberg och hans klubb Kungstornet har klubbkvällar.

  301. Jen säger:

    Var finns information om hur man annordnar tävlingar?
    – Regler och Krav
    – Lista på de grundläggande fasta och rörliga kostnaderna
    – Vanliga oväntade händelser/kostnader

    Finns det nån bok eller liknande med berättelser om hur de som annordnat tävlingar upplevde det?
    Gärna äldre eftersom jag antar böcker av den sorten inte görs längre.

    Grunden till denna undran och förhoppningsvis motivivationen att göra nånting åt det själv, är att jag alltid hört att det går minst a dam per tio män som spelar schack.
    Tänkte jag skulle titta hur det såg ut i topen, hur många damer som fanns i top 100 och sånt.
    Tråkig läsning och började undra hur bra man behöver vara för top 100 damer i Sverige.

    Det var när tittade på detta som känner att det är FÖR illa.
    Det FINNS inte top 100 damer rankade i Sverige.
    Det finns 91 i skrivande stund.

    Tänker att oavsett anledning till detta bör det finnas material nog att fylla ut listan.
    Skulle kännas rätt, skulle kännas som en symbolisk seger för schacket.
    Ett steg i rätt riktning.

    Kanske kan göra nånting själv i 2020 med hjälp, annars hoppas jag min motivation är kvar och stark nog att göra nånting helt själv till 2021.

  302. Rickard säger:

    Påminner om Västgöta Open!

    Idag uppdaterad med nya ELO talen. Jan 2020 (Rapid).
    spelare från fyra länder redan anmälda.

    http://skaraschack.eu/vastgota-open/

    Lägg märke till nyheterna!
    Ökat från 7 till 8 ronder
    Större prispott. (1:a pris 15K)
    6-spelare i varje rankinggrupp med 2 priser.. (tidigare 10 spelare)
    Priser till var 3:e startande.

    Startavgiften oförändrad (om man betalar före 1/2-20)

    Välkomna till Skara.

    Mvh Rickard Dahlström / Skara SS

  303. Rickard säger:

    11 dagar kvar till Västgöta Opens spelstart!

    Nu finns ett alternativt hotell, något billigare än spelarhotellet

    Skara Järnvägshotell. Enkelrum från 495:-/natt, Dubbelrum från 899:-
    5 min från spellokalen

    Bokningar förfrågningar på mail till per.johansson196712@gmail.com

    Anmälningarna uppdaterade nu med ELO tal Februari 2020
    http://chess-results.com/Tnr512859.aspx?lan=1

    Välkomna till Skara och Västgöta Open!

  304. Rickard säger:

    Ett spännnade startfält med många återkommande segrare.

    fem segrar har Thomas Ernst och Evgenij Agrest fyra

    Agrest -95,98,00,02
    Ernst -92,93,97,99,06
    Andreasson -85
    Eklund -96
    Cramling -19
    Bellon -14,18

    Ska någon av dessa ta en ny seger, eller kommer det bli en ny Västgöta Open vinnare 2020 som vill göra upp om,1:a priset på 15 000:- och 2:a priset på 10 000:-

    Just nu 88 anmälda.
    Vi tar emot nya anmälningar ända fram till den personliga anmälan på lördag 10:30
    Men föranmäl helst till mig på telefon om ni kommer på i sista minuten att ni vill spela.
    Rickard Dahlström: 0730-401 698

    Det kommer även bli livesändning på ca 10-talet bräden.
    Länk kommer senare på schack.se

    Vi har taget fram ett billigare hotellalternativ som ligger bara ett par minuter från spelar hotellet.
    Skara Järnvägshotell. Enkelrum från 495:-/natt, Dubbelrum från 899:-
    Läs mer och boka här : http://skaraschack.eu/alternativt-hotell-pa-vastgota-open/

    Välkomna till Skara och Västgöta Open 15-16 februari 2020

    Mvh Rickard Dahlström / Skara SS

  305. Johan Eriksson säger:

    Hade varit kul med en stor online-landskamp i blixt (3+2)mellan Sverige och något av de nordiska grannländerna med många bord förslagsvis 50-100 st. Spel mot samma moståndare förslagsvis 12 partier.

    Vad händer förresten med seriespelet i Sverige i år?

  306. Johan säger:

    Hej! Finns det någon kortare turnering under jul – och nyårlsledigheten i Svealand förutom Karlstad open och Rilton 1800? Tidigare har trettondagsturneringen spelats i Eskilstuna, men kan inte hitta något om den.

Lämna en kommentar