nov 29

Den bästa boken om Carl Schlechter (1874-1918) är skriven av Warren Goldman och utgavs på förlaget Caissa Editions 1994. Bokens titel är Carl Schlechter! – Life and Times of the Austrian Chess Wizard. Boken är inte så lätt att få tag i men följer man med i schackauktionernas värld kan man ibland hitta den för 1000-1500 kr. Det är en röd tegelsten på 537 sidor och innehåller allt väsentligt som kan skrivas om Schlechter. För den oinvigde kan det nämnas att Schlechter är mest känd för VM-matchen mot Emanuel Lasker 1910 som han var nära att vinna efter att ha fått ge sig på målsnöret. Han är också känd för sitt positionella mästerverk mot Walter John, Barmen 1905, och det partiet kan man hitta i klassikern Modern Ideas in Chess av Richard Réti.

 

Eventuellt känner den initierade till att han också var problemkomponist. Följande problem ser enkelt ut men det finns en och annan fälla att trilla i om man är för snabb. Om du tror dig att ha hittat lösningen är du välkommen att publicera ett inlägg i kommentarfältet.

Schlechter, Carl – Matt i två drag
1890

Matt i två drag

Läs de 3 kommentarerna till “Veckans problem 7”

 1. Jonny Jansson säger:

  1. De4
  På 1.- Dxe4, 1.- Dh4 eller 1.- Db7 följer 2. Sb7#.
  Och på 1.- dxe4 eller 1.- d4 sätter vit matt med 2. Sc4.
  På övriga svarsdrag följer istället 2. Db4#.

 2. Thomas Engqvist säger:

  Helt riktigt lösningsförslag! Fällan i problemet är att det naturliga 1 Qh4? bemöts med det långa damdraget 1…Qb1!! som garderar båda nyckelfälten på b7 och b4. 1 Qe4!! blockerar inte bara diagonalen b1-h7 utan introducerar dessutom en ny mattbild (om damen slås med bonden) med en springarmatt på c4 som du nämnde i din lösning.

 3. Sune säger:

  Det finns en vacker artikel av Ingemar Johansson – ”Vem var Carl Schlechter”

  https://skkamraterna.se/oldsite/Artiklar/Carl%20Schlechter.htm

Lämna en kommentar