• NM 2017
  • Kina vann Lag-VM 2017
  • Paris GCT 2017
  • Ny omröstning i högerspalten
  • Altibox Norway Chess 2017
  • EM i Minsk 2017
  • Tidigare...
KommenteraKina vann inte utan dramatik herrarnas Lag-VM i oljestaden Khantij-Mansjisk, Ryssland, som pågick 16-27 juni. Förhandsfavoriten vann knappt med 16 matchpoäng före Ryssland 15. Däremot var Ryssland före med 25 partipoäng mot Kinas 24.5. Därefter följde Polen 12/20.5, Indien 11/20.5, Turkiet 10/18.5, Ukraina 8/18.5, Belarus 8/17.5, U.S.A. 8/16, Norge 2/11, Egypten 0/9. Det mest iögonfallande är U.S.A.s låga placering vilket naturligtvis berodde på att de tre bästa amerikanska spelarna Wesley So, Fabiano Caruana och Hikaru Nakamura var upptagna med spel i Paris. Damernas Lag-VM vanns av Ryssland med 16 m.p. före Kina 13. Samtliga partier kan spelas igenom på Chessbomb. Det går också att se alla livesändningar med kommentarer av det populära radarparet GM Evgenij Mirosnichenko och IM Anna Rudolf på hemsidan.

KommenteraSnabbschack- och blixtturneringen Paris Grand Chess Tour är den första av fem deltävlingar i Grand Chess Tour 2017 och äger rum 21 - 25 juni. De tre första dagarna spelas snabbschack och de två återstående blixt. Det är tack vare det generösa sponsorstödet av Colliers International, Vivendi och DailyMotion som Paris har bidragit med en turnering sedan 2016. Tävlingen spelas i CANAL FACTORY - Les Studios de Boulogne. De engelska kommentarerna kommer att vara GM Yasser Seirawan, IM Jovanka Houska, GM Maurice Ashley GM Romain Edouard och GM Cristian Chirila. Deltagarna är stormästarna Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura, Wesley So, Maxime Vachier Lagrave, Sergej Karjakin, Fabiano Caruana, Alexander Grischuk, Shakhrijar Mamedjarov, Fabiano Caruana, Veselin Topalov och Etienne Bacrot. Livesändning kl. 14.00

Läs de 4 kommentarernaEnligt Schacksnacks läsare är det en tredjedel av drygt 100 röstande som anser att Sveriges enda schacktidskrift Tidskrift för Schack är överflödig i dagens Internetsamhälle. Detta innebär att cirka 67 % tycker att tidskriften har en funktion även om cirka en tredjedel anser att tidskriften ska vara gratis som den för närvarande är. Det är dock intressant att mer än en tredjedel (37 %) kan tänka sig att betala för tidskriften så Sveriges Schackförbund borde kanske överväga denna möjlighet som ett godtagbart alternativ och höja statusen på sin egen tidskrift. Den nya omröstningen handlar om att ta ställning till vem eller vilka som är världens just nu bästa kommentator eller kommentatorer. Varsågod och tryck på ett av dem fem första alternativen.

Läs de 14 kommentarernaIdag kl. 16.00 börjar superturneringen Altibox Norway Chess 2017 på allvar. Igår var det en blixtturnering för att utröna de olika startnumren för spelarna. Magnus Carlsen vann med de sagolika siffrorna 7.5/9 (= kross) och valde startnummer 3 för att försäkra sig om fem vita och fyra svarta. De övriga deltagarna platsar nästan alla på 10-bästa-listan då det i ratingordning handlar om Wesley So, Fabiano Caruana, Vladimir Kramnik, Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian, Viswanathan Anand, Hikaru Nakamura, Sergej Karjakin och Anish Giri. Vi får alltså stå ut med att spelare som Shakhrijar Mamedjarov, Ding Liren och Veselin Topalov inte finns med i startlistan men man kan ju inte få med alla i en och samma turnering! Missa inte livesändningen med det populära radarparet GM Nigel Short och Dirk Jan Ten Geuzendam.

KommenteraDet har i skrivande stund avverkats fem ronder i Europamästerskapet i tvåmiljonersstaden Minsk, Vitryssland. Nio superstormästare över 2700 deltar bland de 397 deltagarna. Högst rankad är GM David Navara med 2739. Lite överraskande är det ingen av dessa nio som leder turneringen utan det är fyra GM i ratingspannet 2605-2688 som leder med 4.5 poäng. Sveriges högst rankade spelare 27. GM Nils Grandelius och Sverigemästaren/Nordenmästaren 133. GM Erik Blomqvist 3 poäng har gjort godkända insatser med sina 3.5 respektive 3 poäng. Idag, söndag, är det en välbehövlig vilodag för spelarna och den sjätte ronden tar vid i morgon, måndag, kl. 14.30, svensk tid. Grandelius har blivit lottad att möta GM Nijat Abasov från Azerbajdzjan och Blomqvist WFM Bibisara Assaubayeva från Ryssland. Hemsida

Kommentera
Dear Chess friend Victoriano's auction is now in progress and will end TOMORROW on 28th June. 29 object wil go under the hammer. You should take a look. Best regards Lund Chess Academy


KommenteraDen andra deltävlingen av FIDE Grand Prix börjar idag 12 maj och pågår till den 21 maj. Arton av världens bästa spelare är deltagare i Moskva, dock ingen medlem från 2800-klubben. I skrivande stund leder Hou Yifan genom sin svarta vinst mot Ian Nepomniachtchi i och med att de övriga partierna slutade med remi. Hennes vinstföring i Semi-Tarrasch kan spelas upp på Chessbomb liksom de övriga partierna. Det längsta partiet var det mellan Pentala Harikrishna - Jon Ludvig Hammer som gick att följa till kl. 20.00. Harikrishna lyckades med bedriften att försvara ett tufft slutspel. Favorit är världsfemman Maxime Vachier-Lagrave följd av världssexan Shakriyar Mamedjarov och världsnian Hikaru Nakamura. Dagliga livesändningar kl. 13.00 utom på onsdag följer man på worldchess.com med engagerade och kvalificerade kommentarer av GM Evgenij Miroshnichenko.

Jun 26

Världsmästaren Magnus Carlsen vann Paris GCT trots en rejäl formsvacka med tre raka förluster i följd i slutfasen av blixtturneringen. Detta innebar att hemmahoppet Maxime Vachier-Lagrave med en stark spurt lyckades komma ikapp Carlsen med 24 poäng. Carlsen förlorade rond 15 – 17 mot Sergej Karjakin, Vachier-Lagrave och Hikaru Nakamura men lyckades i sista ronden besegra Wesley So och detta var nödvändigt eftersom Vachier-Lagrave ledde inför den sista ronden med 23.5 poäng mot Carlsens 23.

MVL hade i den sjuttonde ronden spelat en snabb remi med de vita pjäserna mot Karjakin och avslutat med en remi mot Alexander Grischuk. MVL skulle nog ha tagit lite större risker mot världsmästaren i blixt – Karjakin – för det visade sig att han var helt chanslös i särspelet mot Carlsen som den sistnämnde vann utan några större problem med 1.5-0.5.

Det var alltså med stort darr på ribban Carlsen vann i Paris eftersom han var beroende av att MVL slog av på takten i de två sista ronderna. Det var en mycket stark prestation av världsmästaren i klassiskt schack att trots avsaknad av toppform lyckas vinna i Paris. Han är dessutom inte den regerande världsmästaren i vare sig blixtschack eller snabbschack. I den sistnämnda spelformen är det Vassilij Ivanchuk, Ukraina, som har VM-kronan men han var inte med i Paris.Jun 25

Efter första dagens blixtturnering håller Magnus Carlsen förstaplatsen med 20 poäng före Hikaru Nakamura 19, Alexander Grischuk 17.5 och Maxime Vachier-Lagrave 17. Carlsen kunde ha haft ett mer betryggande avstånd om han inte förlorat på tid i den femte ronden mot Grischuk i ett parti han borde ha vunnit. Därefter gick det grus i maskineriet med bara en vinst i nionde ronden mot Etienne Bacrot.Jun 06

Läs mer »Dec 30

GM Sergej Karjakin fick välförtjänt sin världsmästartiteln till slut. Dock inte i klassiskt schack (Carlsen) eller snabbschack (Ivanchuk) utan i blixt. Karjakin förlorade endast ett parti mot Nakamura i den nuförtiden populära 5…exf6-varianten i Caro-Kann. Tävlingen avgjordes igår och idag och Carlsen hade fortfarande chansen att bli världsmästare i blixt i den sista ronden men för det krävdes en vinst med de svarta pjäserna mot GM Peter Leko, tidigare VM-utmanare till Vladimir Kramnik i Moskva 2002. Lite förvånande att Carlsen spelade 1…e5 som faktiskt är det enklaste draget att få remi mot med de vita pjäserna. Leko är känd för att vara en mycket solid spelare och Carlsens uppgift var snudd på omöjlig med det symmetriska spelet som uppstod i kombination med alla pjäsavbyten. Vi har alltså idag tre olika världsmästare i de olika formerna av betänketid eftersom storfavoriten Carlsen blev trea i snabbschack och tvåa i blixtschack. Det går att läsa mer och blixt- och snabbschackevenemanget i Doha, Katar på turneringens hemsida.

GM Sergej Karjain tog över VM-kronan från GM Alexander Grischuk. (Foto: Wikimedia sep. 2016)

GM Sergej Karjain tog över VM-kronan från GM Alexander Grischuk. (Foto: Wikimedia sep. 2016)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sveriges högst rankade spelare GM Nils Grandelius gjorde en mycket bra prestation som i konkurrens med världseliten var rankad som nummer 60 och placerade sig som nummer 47. Inte illa och han lyckades i den andra ronden igår besegra ingen mindre än GM Levon Aronian som räknas till en av världens bästa i alla spelformerna. I snabbschacket besegrade som bekant Grandelius Karjakin och detta är en stark prestation även om det verkar som om Karjakin har problem med att hitta rätt speltempo i just den spelformen. Detta märktes också i VM-matchen mot Carlsen. Snabbschack är för de flesta svårare än alla de andra spelformerna och inte ens Karjakin tycks komma undan detta faktum.

GM Nils Grandelius (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Nils Grandelius gjorde hedervärda insatser i blixt och snabb i konkurrens med praktiskt taget hela världseliten och visade att han är farlig för vem som helst i hela världen. (Foto från ett annat sammanhang av Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De båda damturneringarna blixt och snabb hade inte någon svensk representant, eftersom Pia Cramling som bekant är upptagen med klassiskt schack i Rilton Cup. Det blev en riktig fullträff för GM Anna Muzychuk som segrade i båda tävlingarna. Lite överraskande var det att inte någon kinesisk dam höll sig framme eftersom det är de som normalt dominerar damschacket i världen, i alla fall klassiskt schack. Världstvåan GM Ju Wenjun fick nöja sig med en blygsam nionde placering.

GM Anna Muzychuk är något så ovanligt som dubbel världsmästare i de snabbare formerna i schack. (Foto: Wikimedia 2014)

GM Anna Muzychuk är något så ovanligt som dubbel världsmästare i de snabbare formerna i schack. (Foto: Wikimedia 2014)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Apr 29

Här nedan följer den stilfulla avslutningsceremonin av det amerikanska mästerskapet 2016. Man kan bland annat se Nakamura skriva autografer och segrarna motta de stora checkarna. Därefter hölls det en blixtturnering mellan Caruana, Nakamura, So och Kasparov. Vilket evenemang att ta del av! I skrivande stund är det en helt öppen historia vem som kommer att ta hem turneringen och det är noterbart att Kasparov, som lagt pjäserna på hyllan, spelar minst lika bra som de övriga tre, betydligt mer aktivare spelare. Det går att ta del av den spännande fortsättningen kl. 20.00. Missa inte detta!Okt 05

Storfavoriten GM Evgenij Agrest vann blixturneringen Tore Riltons Memorial 2015. 35 spelare deltog. Hela resultatlistan kan ses här. Här nedan följer bilder av Lars OA Hedlund från tävlingen. Tryck på länken ”läs mer ” för att se samtliga 20 bilder.

GM Evgenij Agrest vann Tore Riltons minnesturnering 2015 med 8.5/9. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »Feb 23

Andra upplagan av Taste of Chess spelades söndagen den 22 februari på restaurang Taste of Vietnam, Folkungagatan 84.

I Ulf Anderssons frånvaro höll den tvåfaldiga europamästarinnan Pia Cramling ett underhållande och givande föredrag. I den första delen av föredraget hade hon valt ut två fina angreppspartier från hennes långa och framgångsrika karriär. Där visade hon hur man ska tampas med Grunfelds försvar.
Därefter avnjöts en vietnamesisk lunch innan Pia tog vid igen. Pia visade ett parti spelat av hennes man Juan Bellon mot Johnny Hector, ett mycket komplicerat parti.
Därefter var det dags för den tuffa blixt-uppgörelsen med inte mindre än 3 st stormästare och 2 st italienare från Florens i startfältet, som hade hört talas om tävlingen. Från att ha varit 30 st deltagare vid föreläsningen valde 27 st att spela blixten. Segrare blev en glad men trött Pia på 7 poäng av 9 och på andra plats kom Petter Lindborg på samma poäng. Trea blev Juan med 6,5 poäng. Bästa dam blev Lucia Åkerlund och bäste junior blev Felix Tuomainen. Rankingpriserna gick till David Douhan och Andy Fang.
Vi planerar nästa Taste of Chess den 24 maj. Tävlingen kommer att fortsätta bjuda på innovativa schackinslag.
Alla är hjärtligt välkomna!
Simon Marder och Mikael Sandberg


Jul 18

Peter Bergström, Västerås SK vann SM-blixten med 8/9 och kom före 104 deltagare, bland andra fjolårsvinnaren Tommy Andersson med en halv poäng. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter Bergström överraskade sig själv genom att distansera Daniel Semcesen, Axel Ornstein och Staffan Zetterberg med en hel poäng. (Foto: Lars OA Hedlund)Jun 20