• Anish Giri vann Reykjavik Open 2017
  • Stockholm ELO Challenge 2017
  • Reykjavik Open 2017
  • Pia Cramling 21:a i Dam-EM 2017
  • Tidigare...
KommenteraFörstahandsfavoriten Anish Giri säkrade turneringssegern med en vinst i den sista ronden av den 10-rondiga Reykjavik Open. Därmed hamnade Giri på 8.5 poäng, en halv poäng före stormästarna Jorden van Foreest, Sergei Movsesian, Abhijeet Gubta och Rilton-bekante Gata Kamskij. En mycket bra turnering gjorde Sveriges högst rankade spelare GM Nils Grandelius som tog 7.5 poäng. Han besegrade andrahandsfavoriten Dmitrij Andrejkin och spelade remi mot Giri och Jobava Baadur. Han tog alltså mer än 50% mot de tre högst rankade som alla hade en bit över 2700. Detta säger något om den potential Grandelius har i bataljerna mot världstoppen. Han gjorde en ratingprestation på 2757! GM Erik Blomqvist tog lika många poäng som Grandelius men hans ratingprestation var blygsamma 2443. Mer information finns på turneringens hemsida.

KommenteraStockholms Schackförbund inbjuder till den åttonde upplagan av långpartiturneringen Stockholm ELO Challenge 2017. Det är en helgturnering som kommer att gå på Stockholms Schacksalonger onsdag 24 maj - söndag 28 maj. Det blir nio ronder Schweizer med betänketiden 40 drag på 90 min. och 30 sek. per drag och därefter 30 min. plus 30 sek. per drag för resten av partiet. Det finns möjligheter till Elotal eller en inteckning i ett Elotal, då turneringen kommer att bli anmäld till FIDE. Garanterat förstapris är  7.000 kr. Mer information om anmälning etc. finns på efterföljande länk. http://www.stockholmsschack.se/wp-content/uploads/Inbjudningar/Inbjudan_Stockholm_ELO_Challenge_2017.pdf.  

Kommentera19-27 april pågår en stark öppen tävling i Reykjavik. Tre spelare från 2700-klubben deltar och dessa är Anish Giri, Holland (2771), Sverige-bekantingarna Dmitrij Andrejkin (2741) och Jobava Baadur, Georgien (2712). Hela deltagarlistan kan man se på Chess-Results.  Från Sverige deltar bland andra högst rankade Nils Grandelius (2641) och Sverigemästaren Erik Blomqvist (2548). Den förstnämnde har spelat klart bäst och ligger i delad ledning med åtta spelare. Fyra vinster och en remi har bärgats. Imorgon möter han turneringsfavoriten Giri med svart på bord 1. Detaljerad information om hela evenemanget finns på turneringsarrangörens engelskspråkliga hemsida.

KommenteraPia Cramling blev obesegrad i Dam-EM i Riga genom åtta remier och tre vinster. Detta räckte till en 21:a placering. Det krävdes dock att hon blev en av dem 14 bästa för att kvalificera sig till VM. I den sista ronden hade hon vit mot IM Sabrina Vega Gutierrez. Spelet gick så här i början av partiet: 1. d4 d5 2. Nf3 c6 3. c4 e6 4. Qc2 Nf6 5. Bg5 dxc4 6. Qxc4 (eftersom det krävdes en vinst i sista ronden var komplikationerna 6.e4 b5 beaktansvärda)  6...Nbd7 7. g3 e5! (det blir allt svårare för vit att spela på vinst) 8. dxe5 Nxe5 9. Nxe5 Qa5+ 10. Nc3 Qxe5. Svart kunde vara nöjd med sin spelöppning och spelet slutade remi med hjälp av pjäsavbyten efter 32 drag. Det går att spela igenom partiet i sin helhet på denna länk. GM Nana Dzagnidze, Georgien, vann med 8.5 poäng. Det finns mer information på turneringens hemsida.  

Läs de 12 kommentarernaDet går bra för Sveriges representant GM Pia Cramling (2452) i det pågående Dam-EM i Riga. Hon är obesegrad efter fem ronder med tre inledande remier och två avslutande vinster. Leder gör WGM Aleksandra Goryachkina, Ryssland (2452) med 4.5 poäng. Hon har gjort en rankingprestation på 2684 och kan bli svårstoppad. I den sjätte ronden har Cramling svart mot IM Anita Gara, Ungern (2354). Spelet börjar klockan 14.00 idag under påskdagen. Det finns mer information, bilder och livesändning på turneringens hemsida.

KommenteraDen populära omröstningen för att utröna behovet av en damspalt i Sveriges enda schacktidskrift, Tidskrift för Schack är nu stängd. 51 röster (43%) var för en damspalt medan hela 67 (57%) var emot. Alltså mer än hälften är emot en spalt med fokus på damschack och det skulle vara synnerligen intressant att höra argumenten från respektive sida. Förhoppningsvis kan omröstningen övergå till en givande debatt. En ny omröstning har tagit vid i högerspalten och tanken är att utröna hur läsarna uppfattar TfS.

Kommentera

Här följer en länk till Inbjudan för Hundramannaschacket 2017.

http://www.stockholmsschack.se/wp-content/uploads/Inbjudningar/Inbjudan_Hundramannaschacket_2017.pdf

100-mannaschacket 2017

Salongerna

Inbjudan   |   Anmälan   |   AnmäldaLäs de 16 kommentarernaDet rapporteras för lite om damschack i Tidskrift för Schack menar Susanna Berg på sin blogg Schackelina.blogg.se. Bakgrunden till detta är ett beslut om att ta bort damspalten i TfS. Vad säger läsarna? Borde det finnas en damspalt i Sveriges enda schacktidskrift? Lägg din ja- eller nej-röst genom att klicka en gång i omröstningsspalten på höger sida.

Dec 30

GM Sergej Karjakin fick välförtjänt sin världsmästartiteln till slut. Dock inte i klassiskt schack (Carlsen) eller snabbschack (Ivanchuk) utan i blixt. Karjakin förlorade endast ett parti mot Nakamura i den nuförtiden populära 5…exf6-varianten i Caro-Kann. Tävlingen avgjordes igår och idag och Carlsen hade fortfarande chansen att bli världsmästare i blixt i den sista ronden men för det krävdes en vinst med de svarta pjäserna mot GM Peter Leko, tidigare VM-utmanare till Vladimir Kramnik i Moskva 2002. Lite förvånande att Carlsen spelade 1…e5 som faktiskt är det enklaste draget att få remi mot med de vita pjäserna. Leko är känd för att vara en mycket solid spelare och Carlsens uppgift var snudd på omöjlig med det symmetriska spelet som uppstod i kombination med alla pjäsavbyten. Vi har alltså idag tre olika världsmästare i de olika formerna av betänketid eftersom storfavoriten Carlsen blev trea i snabbschack och tvåa i blixtschack. Det går att läsa mer och blixt- och snabbschackevenemanget i Doha, Katar på turneringens hemsida.

GM Sergej Karjain tog över VM-kronan från GM Alexander Grischuk. (Foto: Wikimedia sep. 2016)

GM Sergej Karjain tog över VM-kronan från GM Alexander Grischuk. (Foto: Wikimedia sep. 2016)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sveriges högst rankade spelare GM Nils Grandelius gjorde en mycket bra prestation som i konkurrens med världseliten var rankad som nummer 60 och placerade sig som nummer 47. Inte illa och han lyckades i den andra ronden igår besegra ingen mindre än GM Levon Aronian som räknas till en av världens bästa i alla spelformerna. I snabbschacket besegrade som bekant Grandelius Karjakin och detta är en stark prestation även om det verkar som om Karjakin har problem med att hitta rätt speltempo i just den spelformen. Detta märktes också i VM-matchen mot Carlsen. Snabbschack är för de flesta svårare än alla de andra spelformerna och inte ens Karjakin tycks komma undan detta faktum.

GM Nils Grandelius (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Nils Grandelius gjorde hedervärda insatser i blixt och snabb i konkurrens med praktiskt taget hela världseliten och visade att han är farlig för vem som helst i hela världen. (Foto från ett annat sammanhang av Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De båda damturneringarna blixt och snabb hade inte någon svensk representant, eftersom Pia Cramling som bekant är upptagen med klassiskt schack i Rilton Cup. Det blev en riktig fullträff för GM Anna Muzychuk som segrade i båda tävlingarna. Lite överraskande var det att inte någon kinesisk dam höll sig framme eftersom det är de som normalt dominerar damschacket i världen, i alla fall klassiskt schack. Världstvåan GM Ju Wenjun fick nöja sig med en blygsam nionde placering.

GM Anna Muzychuk är något så ovanligt som dubbel världsmästare i de snabbare formerna i schack. (Foto: Wikimedia 2014)

GM Anna Muzychuk är något så ovanligt som dubbel världsmästare i de snabbare formerna i schack. (Foto: Wikimedia 2014)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Apr 29

Här nedan följer den stilfulla avslutningsceremonin av det amerikanska mästerskapet 2016. Man kan bland annat se Nakamura skriva autografer och segrarna motta de stora checkarna. Därefter hölls det en blixtturnering mellan Caruana, Nakamura, So och Kasparov. Vilket evenemang att ta del av! I skrivande stund är det en helt öppen historia vem som kommer att ta hem turneringen och det är noterbart att Kasparov, som lagt pjäserna på hyllan, spelar minst lika bra som de övriga tre, betydligt mer aktivare spelare. Det går att ta del av den spännande fortsättningen kl. 20.00. Missa inte detta!Okt 05

Storfavoriten GM Evgenij Agrest vann blixturneringen Tore Riltons Memorial 2015. 35 spelare deltog. Hela resultatlistan kan ses här. Här nedan följer bilder av Lars OA Hedlund från tävlingen. Tryck på länken ”läs mer ” för att se samtliga 20 bilder.

GM Evgenij Agrest vann Tore Riltons minnesturnering 2015 med 8.5/9. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »Feb 23

Andra upplagan av Taste of Chess spelades söndagen den 22 februari på restaurang Taste of Vietnam, Folkungagatan 84.

I Ulf Anderssons frånvaro höll den tvåfaldiga europamästarinnan Pia Cramling ett underhållande och givande föredrag. I den första delen av föredraget hade hon valt ut två fina angreppspartier från hennes långa och framgångsrika karriär. Där visade hon hur man ska tampas med Grunfelds försvar.
Därefter avnjöts en vietnamesisk lunch innan Pia tog vid igen. Pia visade ett parti spelat av hennes man Juan Bellon mot Johnny Hector, ett mycket komplicerat parti.
Därefter var det dags för den tuffa blixt-uppgörelsen med inte mindre än 3 st stormästare och 2 st italienare från Florens i startfältet, som hade hört talas om tävlingen. Från att ha varit 30 st deltagare vid föreläsningen valde 27 st att spela blixten. Segrare blev en glad men trött Pia på 7 poäng av 9 och på andra plats kom Petter Lindborg på samma poäng. Trea blev Juan med 6,5 poäng. Bästa dam blev Lucia Åkerlund och bäste junior blev Felix Tuomainen. Rankingpriserna gick till David Douhan och Andy Fang.
Vi planerar nästa Taste of Chess den 24 maj. Tävlingen kommer att fortsätta bjuda på innovativa schackinslag.
Alla är hjärtligt välkomna!
Simon Marder och Mikael Sandberg


Jul 18

Peter Bergström, Västerås SK vann SM-blixten med 8/9 och kom före 104 deltagare, bland andra fjolårsvinnaren Tommy Andersson med en halv poäng. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter Bergström överraskade sig själv genom att distansera Daniel Semcesen, Axel Ornstein och Staffan Zetterberg med en hel poäng. (Foto: Lars OA Hedlund)Jun 20