• Ny omröstning
  • Tan Zhongyi hedrad
  • Ongoing auctions
  • Ongoing auction
  • Pia Cramling förlorade
  • Dam-VM 2017 – Live
  • Tidigare...
Läs kommentarenDet rapporteras för lite om damschack i Tidskrift för Schack menar Susanna Berg på sin blogg Schackelina.blogg.se. Bakgrunden till detta är ett beslut om att ta bort damspalten i TfS. Vad säger läsarna? Borde det finnas en damspalt i Sveriges enda schacktidskrift? Lägg din ja- eller nej-röst genom att klicka en gång i omröstningsspalten på höger sida.

Läs de 5 kommentarernaVärldsmästaren Tan Zhongyi har i Shandong-provinsen i norra Kina blivit hedrad med en belöning på 100.000 yuan och en värdefull safir från det berömda företaget Jingzhi. Tan Zhongyi erkänner att det var en överraskning att vinna VM för damer men har lovat att jobba ännu hårdare framöver för mer framgångsrika resultat. Det är redan två kinesiskor på 10-bästa-listan och en till är alltså på ingång. Många spår att Kina är det nya framtidslandet i europeiskt schack om några år, både på damsidan och herrsidan. Det går att läsa mer på Chessdom.    

KommenteraLund Chess Academy's auction is now in progress and will end on March 10. 229 lots will go under the hammer. Many interesting bibliographies, tournament books, magazines and other issues are present at this auction. Valerio Luciani's auction is now in progress and will end TODAY on March 2. Take a look and make your move! Best regards Lund Chess Academy

Kommentera
Dear Chess friends.
Our member Valerio Luciani's auction is now in progress and will end on March 2. It contains 139 lots, mostly magazines, but also it offers a huge list of chess cancels. You ought to take a look. Best regards Lund Chess Academy


KommenteraPia Cramling blev oförtjänt knockad i det femte särspelspartiet men successiva snabbschackpartier genererar en ofattbar press när det gäller ständiga omställningar. Jämför med att spela ett klassiskt parti om dagen som innebär en helt annan rytm i dygnsprogrammet. Det har enligt vissa källor heller inte varit optimalt med support. Allt detta är mycket tråkigt för de som önskade henne en VM-titel och det finns inte någon som matchar hennes erfarenheter. I de fyra första partierna och den största delen av det femte partiet hade Cramling full kontroll på sin motståndare. I det fjärde snabbschackpartiet spelade hon Stein-inspirerat med den sicilianska muren av bönder på d6, e6, f6 och f7 ackompanjerad av löparparet. Det blev ingen vinst i det partiet men en dynamisk remi med mersmak. Cramling kommer att få fler chanser att bli världsmästare och vi ser fram emot detta.

KommenteraIdag, söndag, den mest populära dagen för den intresserade publiken, kan man följa VM-spelet mellan bland andra Pia Cramling och Alexandra Kosteniuk. Det första särspelspartiet (de två första klassiska partierna slutade med två remier) inleds kl. 12.30 och kan följas här med stormästarkommentarer av rutinerade GM Evgenij Mirosnichenko.

Kommentera
Karel Mokry's auction is now in progress and will end tomorrow on February 16. You should take a look! Many interesting items. Best regards Lund Chess Academy


Läs de 5 kommentarernaMissa inte WFM Susanna Bergs inlägg på sin blogg Schackelina.blogg.se i högerspalten där hon tar upp tre andra schacksidor, nämligen Schacksnack, Schack.se och larsgrahn.blogspot.com. Hon gör positiva jämförelser och diskuterar den fantasilösa latmaskfrasen "Hou Yifan har valt att inte försvara sin titel." Av en tillfällighet använde sig alla tre sidor av denna fras samtidigt. Huvudfrågan är om det kan anses vara ett plagiat att kopiera denna fras? Vad säger läsarna?

Dec 30

GM Sergej Karjakin fick välförtjänt sin världsmästartiteln till slut. Dock inte i klassiskt schack (Carlsen) eller snabbschack (Ivanchuk) utan i blixt. Karjakin förlorade endast ett parti mot Nakamura i den nuförtiden populära 5…exf6-varianten i Caro-Kann. Tävlingen avgjordes igår och idag och Carlsen hade fortfarande chansen att bli världsmästare i blixt i den sista ronden men för det krävdes en vinst med de svarta pjäserna mot GM Peter Leko, tidigare VM-utmanare till Vladimir Kramnik i Moskva 2002. Lite förvånande att Carlsen spelade 1…e5 som faktiskt är det enklaste draget att få remi mot med de vita pjäserna. Leko är känd för att vara en mycket solid spelare och Carlsens uppgift var snudd på omöjlig med det symmetriska spelet som uppstod i kombination med alla pjäsavbyten. Vi har alltså idag tre olika världsmästare i de olika formerna av betänketid eftersom storfavoriten Carlsen blev trea i snabbschack och tvåa i blixtschack. Det går att läsa mer och blixt- och snabbschackevenemanget i Doha, Katar på turneringens hemsida.

GM Sergej Karjain tog över VM-kronan från GM Alexander Grischuk. (Foto: Wikimedia sep. 2016)

GM Sergej Karjain tog över VM-kronan från GM Alexander Grischuk. (Foto: Wikimedia sep. 2016)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sveriges högst rankade spelare GM Nils Grandelius gjorde en mycket bra prestation som i konkurrens med världseliten var rankad som nummer 60 och placerade sig som nummer 47. Inte illa och han lyckades i den andra ronden igår besegra ingen mindre än GM Levon Aronian som räknas till en av världens bästa i alla spelformerna. I snabbschacket besegrade som bekant Grandelius Karjakin och detta är en stark prestation även om det verkar som om Karjakin har problem med att hitta rätt speltempo i just den spelformen. Detta märktes också i VM-matchen mot Carlsen. Snabbschack är för de flesta svårare än alla de andra spelformerna och inte ens Karjakin tycks komma undan detta faktum.

GM Nils Grandelius (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Nils Grandelius gjorde hedervärda insatser i blixt och snabb i konkurrens med praktiskt taget hela världseliten och visade att han är farlig för vem som helst i hela världen. (Foto från ett annat sammanhang av Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De båda damturneringarna blixt och snabb hade inte någon svensk representant, eftersom Pia Cramling som bekant är upptagen med klassiskt schack i Rilton Cup. Det blev en riktig fullträff för GM Anna Muzychuk som segrade i båda tävlingarna. Lite överraskande var det att inte någon kinesisk dam höll sig framme eftersom det är de som normalt dominerar damschacket i världen, i alla fall klassiskt schack. Världstvåan GM Ju Wenjun fick nöja sig med en blygsam nionde placering.

GM Anna Muzychuk är något så ovanligt som dubbel världsmästare i de snabbare formerna i schack. (Foto: Wikimedia 2014)

GM Anna Muzychuk är något så ovanligt som dubbel världsmästare i de snabbare formerna i schack. (Foto: Wikimedia 2014)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Apr 29

Här nedan följer den stilfulla avslutningsceremonin av det amerikanska mästerskapet 2016. Man kan bland annat se Nakamura skriva autografer och segrarna motta de stora checkarna. Därefter hölls det en blixtturnering mellan Caruana, Nakamura, So och Kasparov. Vilket evenemang att ta del av! I skrivande stund är det en helt öppen historia vem som kommer att ta hem turneringen och det är noterbart att Kasparov, som lagt pjäserna på hyllan, spelar minst lika bra som de övriga tre, betydligt mer aktivare spelare. Det går att ta del av den spännande fortsättningen kl. 20.00. Missa inte detta!Okt 05

Storfavoriten GM Evgenij Agrest vann blixturneringen Tore Riltons Memorial 2015. 35 spelare deltog. Hela resultatlistan kan ses här. Här nedan följer bilder av Lars OA Hedlund från tävlingen. Tryck på länken ”läs mer ” för att se samtliga 20 bilder.

GM Evgenij Agrest vann Tore Riltons minnesturnering 2015 med 8.5/9. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »Feb 23

Andra upplagan av Taste of Chess spelades söndagen den 22 februari på restaurang Taste of Vietnam, Folkungagatan 84.

I Ulf Anderssons frånvaro höll den tvåfaldiga europamästarinnan Pia Cramling ett underhållande och givande föredrag. I den första delen av föredraget hade hon valt ut två fina angreppspartier från hennes långa och framgångsrika karriär. Där visade hon hur man ska tampas med Grunfelds försvar.
Därefter avnjöts en vietnamesisk lunch innan Pia tog vid igen. Pia visade ett parti spelat av hennes man Juan Bellon mot Johnny Hector, ett mycket komplicerat parti.
Därefter var det dags för den tuffa blixt-uppgörelsen med inte mindre än 3 st stormästare och 2 st italienare från Florens i startfältet, som hade hört talas om tävlingen. Från att ha varit 30 st deltagare vid föreläsningen valde 27 st att spela blixten. Segrare blev en glad men trött Pia på 7 poäng av 9 och på andra plats kom Petter Lindborg på samma poäng. Trea blev Juan med 6,5 poäng. Bästa dam blev Lucia Åkerlund och bäste junior blev Felix Tuomainen. Rankingpriserna gick till David Douhan och Andy Fang.
Vi planerar nästa Taste of Chess den 24 maj. Tävlingen kommer att fortsätta bjuda på innovativa schackinslag.
Alla är hjärtligt välkomna!
Simon Marder och Mikael Sandberg


Jul 18

Peter Bergström, Västerås SK vann SM-blixten med 8/9 och kom före 104 deltagare, bland andra fjolårsvinnaren Tommy Andersson med en halv poäng. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter Bergström överraskade sig själv genom att distansera Daniel Semcesen, Axel Ornstein och Staffan Zetterberg med en hel poäng. (Foto: Lars OA Hedlund)Jun 20