jan 29

Frågan man ställde sig på åskådarbänk var vem som eventuellt skulle kunna komma ifatt So om han spelade remi mot Nepomniachtchi. Var det Aronian, Carlsen eller Wei Yi?

Nu var det ingen av de tre sistnämnda som vann då den förstnämnde förlorade som svart mot Andrejkin.

Carlsen spelade remi i ett spektakulärt parti mot före detta utmanaren Karjakin sedan den senare spelat 8…g5 vilket gav Carlsen stor fördel efter rutinoffret 9.Nxg5. En spekulation är att försvarsspelaren Karjakin var mer riskvillig i det här partiet än under VM-matchen. Partiet kan ses här. I drag 16 var det ett intressant läge då Carlsen skulle dra den hotade löparen på b7. En av gästerna i studion var den tolfte världsmästaren Anatolij Karpov som föreslog det profylaktiska 16.Bc6 för att hindra Karjakins planerade …Nbd7. Här märker man eventuellt en skillnad i spelstil mellan de två stora spelarna Karpov och Carlsen då den senare drog det naturliga och enklare 16.Bd5. Karpov menade också i generella ordalag att Carlsen spelade enklare schack och kanske detta var ett konkret exempel på detta. Det skulle vara intressant att höra Carlsens åsikt om Karpovs förslag.

Den tredje spelaren som hade realistiska chanser att komma ikapp So var Wei Yi som också spelade ett spektakulärt parti mot Wojtaszek. Han fick dock bita i det sura äpplet men så är det ibland när man vill vinna ett viktigt parti. Hur som helst lär detta ge honom ökad hårdhet inför framtidens superturneringar.

Nu visade det sig att dessa tre partier för Sos del var helt betydelselösa då han tämligen enkelt besegrade Nepomniachtchi med de svarta pjäserna. Spelöppningen blev Trompovskij – 1.d4 Nf6 2.Bg5!? – och den kan leda till skarpa och ovanliga typställningar. Det blev också ett mycket skarpt parti och jag hänvisar till IM Lawrence Trents och GM Daniel Kings kommentarer i nedanstående videoklipp.

So vann därmed sin tredje raka superturnering med fenomenala 9 poäng av 13 möjliga. Detta motsvarar en ratingprestation på 2888. Carlsen gjorde en normal insats och kom tvåa med 8 poäng vilket ungefär motsvarar hans aktuella elotal på 2838 då ratingprestationen var 2831.

Trea till femma blev storsensationen Adhiban som med vinst med de svarta pjäserna i sista ronden mot Rapport knep 7.5 poäng. Man undrar hur Adhiban hade placerat sig med en lite bättre start. Han började med 2/5 för att avsluta med 5.5/8. Hans ratingprestation var 2816 med ett aktuellt elotal på 2653. Därefter placerade sig förlorarna i den sista ronden Aronian och Wei Yi. Det ska dock nämnas att den sistnämnde gjorde en ratingprestation på 2812 med ett aktuellt elotal på 2712. Ingen spelare i världshistorien har haft en sådan ratingutveckling som Wei Yi och rent matematiskt ska han vara den nya världsmästaren i framtiden. För närvarande ser det dock ut som att So är världens bästa spelare. Man får alltid känslan att Carlsen har mött fel spelare, åtminstone i de två senaste VM-matcherna för nog är det många som hade velat se Aronian, Caruana, Kramnik eller So som utmanare. Men som Gelfand har uttryck i sin senaste bok Dynamic Decision Making in Chess är schack först och främst en sport och det är alltså inte publiken som bestämmer vilka som ska spela i en VM-match. Ett troligt scenario baserat på spelstyrka skulle kunna vara att de framtida världsmästarna efter Carlsen är följande i ordningsföljd: So, Wei Yi och N.N. Schack är dock en kamp och vi får se vem som visar sig starkast när det verkligen gäller i nyckelpartierna.

Här följer hela livesändningen från den dramatiska slutronden med GM Jan Gustafsson och IM Lawrence Trent.

Vem var det som kvalificerade sig till Tata Steel Masters 2018 då? Jones och Ragger fick lika många poäng som So, det vill säga nio poäng och på särskiljning blev det Jones.

Grandelius spelade i sista ronden mot van Foreest och var pressad men han klarade remi efter 77 drag och hamnade på 7 poäng. Detta resulterade i en niondeplacering i resultatlistan.

Det går att läsa mycket mer på den officiella hemsidan.

 

Lämna en kommentar