• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 03
En av Sveriges skickligaste och mest kreativa  spelare är stormästaren Tiger Hillarp Persson. Han är välkänd för sin ständiga strävan efter initativet och har även gett ut en rekommendabel video om detta dynamiska koncept som heter Fighting For The Initiative in Chess. Om man har initiativet som ledstjärna säger det sig självt att man måste ha öppningar både som vit och svart som överensstämmer med denna strävan. Hillarp Persson gav för exakt tio år sedan ut en bok med titeln Tiger’s Modern som anspelar på öppningsdragen 1.e4 g6 2.d4 Bg7 3.Nc3 d6 följt av det till synes oansenliga draget 4…a6. Undertecknad läste ut denna bok i princip från pärm till pärm för att eventuellt ha varianten som ett överraskningsvapen i ett ändamålsenligt parti. Jag kom tyvärr till slutsatsen att varianten var för riskabel och riktade istället in mig på hur man skulle spela med de vita pjäserna där det fanns ett antal intressanta kritiska varianter att välja mellan. Observera att denna bok kom ut innan datorerna hade blivit så oerhört starka som de är idag med program som Komodo 8, Stockfish och Houdini i spetsen. Hillarp Persson skriver i den andra upplagan av The Modern Tiger att på den tiden  trodde han: ”alla ska spela Moderna försvaret – Det är en så beundransvärd öppning!”  Nu har han reviderat sig och menar istället ”Om du vill ha en utmaning, då är Moderna försvaret din öppning.” Hillarp Persson skriver vidare att datorernas utveckling det sista årtiondet förändrat hans syn på hur denna öppning ska spelas precis som det har förändrat spelöppningsfasen för alla involverade schackspelare idag. Framför allt läggs tyngdpunkten på klassiska spelöppningar som exempelvis Berlinmuren och Slaviskt. Det kan i detta sammanhang verka paradoxalt att författaren skriver en bok om den dynamiska spelöppningen Moderna försvaret, alltså 1.e4 g6 2.d4 Bg7 följt av 3…d6 och sedan rekommendationen som Hillarp Persson kallar för Tiger, alltså 4…a6. Detta motspelskoncept rubriceras som ”coiled spring” enligt Kotovs terminologi. Detta innebär i grova drag att svarts ställning innehåller så mycket energi att den kan, likt ett vulkanutbrott, spruta ut sin lava på den fientliga positionen om vit inte är på sin vakt.
Ur ett klassiskt perspektiv kan man ställa sig frågan om ett drag som 4…a6 är korrekt. Det tillför ju inte utvecklingen någonting och det är inte heller säkert att draget …b7-b5 kommer att spelas, ibland stannar bonden på b6. Hillarp Persson försvarar sig i förordet med att detta inte är något som bekymrar honom eftersom han inte tror på det han kallar riktlinjer (förmodligen = klassiska principer). Draget 4…a6 skulle därmed kunna ses som en ”tyst” protest mot det klassiska schacket till förmån för det konkreta, riskabla och aggressiva schacket.
Man kan göra en intressant jämförelse som faktiskt talar för draget 4…a6 och det är om man jämför med Polskt parti, alltså dragföljden 1.d4 b5 2.e4 Bb7 som spelades i det 22:a VM-partiet mellan Petrosian-Spasskij, Moskva 1966. Där vederlade Petrosian i det närmaste hela uppställningen genom att ställa upp sig med bondeformationen f2-f3 och c2-c3 för att sedan bryta med a2-a4 efter att de samtliga lätta pjäserna fyllt de nedre centrumrutorna gående från e2-d2-d3-e3 för att skapa maximal harmoni och flexibilitet. Springaren på d2 var exempelvis i besittning av möjligheten Nd2-b3 för att exploatera hålet på a5 som uppstår med uppställningen …a7-a6 och …b7-b5. Det som då talar för Hillarp Perssons metod är att det i regel står en springare på c3 och då blir denna uppställning mer befogad enligt samma mönster som i öppet Sicilianskt.
Hillarp Persson är mycket sympatisk i sitt förord huruvida vem som egentligen är den ursprungliga uppfinnaren till systemet. Han nämner flera kända spelare som var aktiva på 60- och 70-talet, exempelvis Ujtelky, Suttles, Keene och Ivkov. Dessa lade dock grunden genom att spela 4…a6 i klassiskt Jugoslaviskt/Pirc, det vill säga 1.e4 d6 2.d4 Nf6. Under 80-talet var det Seirawan, Speelman och McNab som vidareutvecklade idén och på 90-talet Gurevich och Azmaiparashvili. I vårt århundrade är det Svidler och Vachier-Lagrave som har testat systemet och faktiskt även Carlsen för inte så länge sedan.
Om man vill ta sig an detta system antingen som svart eller som vit är nog det första systemet att djupstudera följande vederläggningförsök.
1.e4 g6 2.d4 Bg7 3.Nc3 d6 4.f4 Det här är det mest brutala systemet att spela mot Moderna försvaret. 4…a6!

Det brutala systemet, eller den österrikiska varianten bemöts med 4...a6!

Detta till synes provocerande drag är i högsta grad logiskt eftersom det förbereder ett angrepp på e4-bonden med …b5-b4 och Bc8-b7. Det handlar om allt eller inget för båda spelarna. Problemet med 4…c6 är att om svart fortsätter med …b7-b5 så kan svart inte angripa centrumbonden på e4 med …Bc8-b7. 5.Nf3 b5 Svarts uppställning börjar ta form. Nästa steg är att spela …Nb8-d7 följt av c7-c5 med syfte att få ett avbyte på d4 (Sicilianskt) och sedan följa upp med dubbelfianchetto, …Ng8-f6 och Ra8-c8 med en attack mot vits centrum. 6.Bd3

Vilka spelplaner har vit till förfogande utifrån denna tabiya?

Utifrån denna grundställning har vit många uppställningar att välja mellan.
1) Vit kan spela e4-e5 följt av Nf3-g5 för att försöka genomföra e5-e6.
2) e4-e5-e6 följt av Nf3-g5
3.) e4-e5 följt av Bd3-e4
4) e4-e5 följt av e5xd6
5) Qd1-e2 följt av e4-e5.
6) Bc1-e3 följt av 0-0
7.) Bc1-e3 följt av Qd1-e2.
Möjligtvis har denna lilla anspråkslösa recension, om en utomordentligt välskriven och genomarbetad bok, varit en aptitretare för att fördjupa sig mer i detta dynamiska system som ibland leder till ett spel enligt modellen ”allt eller inget”.