Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

apr 30

Denna veckans kluring är hämtad ur American Chess Art – 250 portraits of Endgame Study (Pitman, 1975) sammanställd av Walter Korn. Det är en mycket bra bok som både praktiska schackspelare och studiekomponister/studielösare kan hämta många idéer ur. Den systematiska utvecklingen av moderna slutspelsstudier började på 1800-talet och i Europa var det framför allt det tysk-brittiska radarparet Bernard Horwitz och Joseph Kling som var pionjärerna. I U.S.A. tog det längre tid för slutspelsstudien att mogna och man fick vänta till slutet av 1800-talet. Nordamerikanerna var framför allt skickliga på att producera mattproblem i två, tre eller flera drag. När en studie producerades  kallades den för ”slutspel” och slutspelsstudien avslutades ofta med en briljant kombination. De saknade oftast den tekniskt polerade tekniken, disciplinen och de didaktiska värdena i kompositionen. Den främste pionjären från den nya världen var Eugene Beauharnais Cook (1830-1915). Han hade rykte om sig att vara en så skicklig lösare att han till och med var fruktad för sin förmåga att upptäcka defekter i en studie. Samuel Loyd (1841-1911) är förmodligen den som de flesta känner till i och med att han var världens fantasifullaste schackartist men han producerade mest problem och höll bara marginellt på med slutspelsstudier. Precis som med Loyd var även Gustavus Charles Reichhelm (1839-1905) född i Philadelphia. Han var en världsberömd schackspelare, analytiker, författare och kompositör.

Exemplet av honom nedan är inte så svårt men det belyser att vem som helst kan tänka 25 drag framåt om varianten inte består av så många grenar och om den är forcerad. Gör ett försök att lösa denna studie utan att flytta pjäser eller bönder.

C.G.Reichhelm – Vit drar och vinner
Lasker’s Chess Magazine, New York 1904

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lösningen publiceras efterföljande dag i kommentarfältet.apr 29

Inte nog med att Kina vann OS i Tromsö 2014, nu har de även vunnit VM för lag 2015 som pågick 19-29 april i Tsakhkadzor, Armenien. Dessa fenomenala resultat är ingen slump utan resultatet av ett oerhört hårt arbete i kombination med en laganda som de andra lagen inte mäktar med. Lagschack är en helt annan form av schack och enstaka individuella bordsprestationer räcker inte för att man ska vinna en tävling av denna dignitet som kräver topprestationer och lagspelsnerver på samtliga bord. Kinas lag bestod av 1. Bu Xiangzhi (2681), 2. GM Ding Liren (2751), 3. GM Yu Yangyi, (2724), 4. GM Wei Yi (2703) och reserven 5. IM Wang Chen  (2531). Kina vann överlägset med denna sammansättning och fick 15 poäng. De följdes av Ukraina 12, Armenien 11, Ryssland 10, U.S.A., Ungern 9, Israel 8, Kuba 7, Indien 7 och Egypten 1.

Mer information finns här.

Turneringshemsidan

Alla partierna från VM för lag 2015 kan ses här med datanalyser av världens tre bästa program Houdini, Komodo och Stockfish.apr 28

Veckans video handlar om den legendariske engelske spelaren Joseph Henry Blackburne (1841-1924) som också kallades ”Den svarta döden”. GM Alejandro Ramirez går igenom instruktiva partier med denna lite bortglömda spelare. Om ni tittar på denna video från början till slut kan jag lova att ni vill titta på flera partier av Englands första berömda angreppsspelare. Den boken som kan rekommenderas är i så fall Blackburne’s Chess GamesSelected, Annotated and Arranged by Joseph Henry Blackburne utgiven på Dover 1979 men det gäller att man behärskar den engelska notationen som för många läsare är en stötesten.apr 27

Superturneringen till minne av Vugar Gashimov i Shamkir, Azerbajdzjan är avslutad. Magnus Carlsen visade sin världsmästarklass genom att vinna med en hel poäng. Tvåa blev inte oväntat Viswanathan Anand som länge visat att han är den tuffaste spelaren bakom Carlsen men det är först nu det märks på Elo-talet. Anand hade även vinstställning mot Carlsen men enligt slutresultatet hade det ändå inte räckt för att vinna superturneringen. Det är säkerligen dessa som möts ännu en gång i en VM-match 2016.

Turneringen gav följande resultat:

Magnus Carlsen, Norge (2863) 7/9

Viswanathan Anand, Indien (2791) 6/9

Wesley So, U.S.A. (2788) 5/9

Fabiano Caruana, Italien (2802) 5/9

Vladimir Kramnik, Ryssland (2783) 4/9

Shakhriyar Mammedyarov, Azerbajdzjan (2754) 4/9

Michael Adams, England (2746) 3.5/9

Anish Giri, Nederländerna (2790) 3.5/9

Maxime Vachier-Lagrave, Frankrike (2762) 3.5/9

Rauf Mamedov, Azerbajdzjan (2651) 3.5/9

Mer information finns på turneringshemsidan.

GM Daniel King informerar om höjdpunkterna från samtliga ronder:apr 26

Schack56:an för Södertälje/Nykvarn har spelats på Stockholms Schacksalonger med 4 deltagande klasser.

Resultat : 1. Wasaskolan 6b – 365   2. Wasaskolan 5b – 267 3. Wasaskolan 6a – 234 4. Wasaskolan 5a – 166.

Här följer 22 bilder, en bild av det vinnande laget och 21 stilstudier, av Lars OA Hedlund. Tryck på länken ”läs mer” för att ta del av alla bilderna.

Det vinnande laget blev Wasaskolan 6B (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »apr 26

Den hetaste nyheten i schacksverige just nu är att Sveriges högst rankade spelare GM Nils Grandelius har beslutat att lämna LASK för att istället representera Eksjö SK inför kommande säsong. Det framkommer inte på Lunds Akademiska Schackklubbs hemsida varför han valt att byta klubb efter att ha representerat Lund i sju säsonger (sedan 2008) och nyheten behandlas mycket kortfattat. Lund kom tvåa i senaste Elitserien och vann Elitserien 2010/11 och laget betraktas tillsammans med SK Team Viking och SK Rockaden som ett av de tre starkaste lagen i kampen om SM-titeln. Denna för LASK kännbara förlust innebär förstås att LASK blir kraftigt försvagade samtidigt som Eksjö kan bli en maktfaktor i Elitserien att räkna med. Mer information om den överraskande övergången finns på Eksjö schackklubbs hemsida.apr 25
Här hittar ni fullständiga resultat och gruppbilder: Lilla Västgöta Open 2015

Ett lyckat arrangemang som var uppskattat av ledare, föräldrar och barn/ungdomar!
En bra mix med både erfarna spelare och rena nybörjare!
Välkomna åter nästa år, då tävlingen spelas i Lidköping.
mvh Rickard Dahlström // Skara SS // VSF


apr 25

På det följande klippet meddelas den hetaste nyheten i professionellt internationellt schack sedan 1988:

25-26 april äger en snabbschack- och blixtmatch rum i Saint Louis mellan den tidigare världsmästaren Garry Kasparov (1963-) och stormästaren Nigel Short (1965-). Dessa har tidigare mötts i en VM-match 1993 där Kasparov utgick som solklar segrare. Kasparov var otroligt stark som världsmästare, kanske den starkaste även om man beaktar hela schackhistorien. Några år senare besegrade Kasparov exempelvis det israeliska landslaget med fyra GM i en åttabordssimultan med otroliga 7-1! Det finns ingen annan spelare som är i närheten av en sådan bedrift även om Anand menade på att man inte ska övervärdera detta eftersom det är en svår psykologisk sits för de som utmanar Kasparov i en kamp på icke lika villkor.

Detta påminner mig för övrigt om när jag mötte den israeliske stormästaren Boris Gelfand i en simultan 1994, då jag hade ett Elotal på 2440 och var en mycket aktiv spelare. Gelfand var mycket stolt över att besegra en IM i simultan och ville ha en kopia på protokollet efter partiet.

Shorts meriter går inte av för hackor heller, på vägen till VM-matchen hade han slagit ut sådana giganter som Anatolij Karpov och Jan Timman och var en mycket värdig motståndare till Kasparov. Det blir alltså ett kärt återseende för oss som tillhör den lite äldre generationen att ännu en gång få skåda dessa giganter även om det bara är en uppvisningsmatch, då inga Elo-poäng står på spel. Det ska för övrigt tilläggas att Kasparov sedan ett decennium lagt pjäserna på hyllan och räknar sig som pensionär medan Short fortfarande är en aktiv tävlingsspelare som spelar både vanliga turneringar och då och då deltar i veterantävlingar.

Matchen består av två snabbschackpartier och åtta blixtpartier. Idag spelas ett snabbschackparti åtföljt av fyra blixtpartier och det blir samma upplägg imorgon. Betänketiden är 25/10 respektive 5/3.

Livespelet börjar kl. 21.00 svensk tid.

Det finns mer information om hela evenemanget på hemsidan

 apr 24

Respected Ladies and Gentlemen,

Pls inform the chessfriends of you, we have some vacancies for the above mentioned chess tournaments.

For a request I will send the list of the players to see, who is registered already.

What is your opinion?

Chessfriendly:

N a g y ,  L a s z l o

International chess organizer

www.firstsaturday.hu

Online chat is possible from the website with

the middle right red button LIVE CHAT,

cell: +36-30-2301914

Video about us:

https://www.youtube.com/watch?v=F6ya7cJnpvM

Motto: We do all our best possible for our chessplayers

 

 apr 24
Hej Alla! Turneringshemsidan är uppdaterad. Det går fortfarande bra att anmäla sig! Vi ser gärna att det kommer några till i A-gruppen, som bara har 8 anmälda! Ring eller mejla mig, eller kom direkt till spellokalen imorgon senast 10:30
mvh Rickard / Skara SS
Tidigare artiklar