• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 12

En nödvändig ingrediens i ens schackträning är att kontinuerligt lösa taktiska övningsuppgifter för att hålla sig i trim. Man kan jämföra med pianistens dagliga övningar med olika skalor för att inte tappa i precision. Den traditionella nackdelen när man löser olika schackpussel är dock att studenten vet att det är något lurt med ställningen och att det finns något extraordinärt men så är det inte i ett riktigt turneringsparti. I denna bok The Chess Tactics Detection Workbook (Everyman Chess 2014) har författarna Volker Schlepütz och John Emms tagit itu med att lösa detta problem med en fyndig metod.

Den engelske stormästaren John Emms har redan skrivit en konventionell och mycket bra bok med schackpussel som heter The Ultimate Chess Puzzle Book1001 original chess puzzles to challenge all standards of player, from beginner to grandmaster och utkom på Gambit vid milleniumskiftet år 2000. Sedan dess har boken tryckts om åtskilliga gånger, senast år 2010. Den boken är uppdelad efter olika nivåer och har originella kapitelrubriker i stil med ”Puzzles from old Soviet Championships”eller ”Find the wrong move!”

Dr Volker Schlepütz är en ambitiös amatörspelare och schackcoach från Essen i Tyskland. Till vardags arbetar han som universitetslärare i ekonomi.

Hur har då författarna tagit itu med uppgiften att skapa de ultimata pedagogiska problemen? Schlepütz och Emms upplägg med sina ställningar har varit att inte avslöja för läsaren någonting om tema, svårighetsgrad eller ens det mest viktiga – om det finns någon dold taktisk finess i ställningen. Uppdraget för läsaren är alltså att vara ett slags lösandets detektiv där man med hjälp av sitt imaginära förstoringsglas ska leta efter misstag och missade möjligheter för båda sidor, givetvis utan hjälp av en dator. Denna träningsmetod är den som mest påminner om turneringssituationens krav på spelaren då den är mer realistisk jämfört med att lösa kombinationer från traditionell litteratur efter tema eller svårighetsgrad

Författarna har vidare det upplägget att bara använda partier med lågrankade spelare eftersom det enligt deras åsikt är mer lämpligt. Orsaken är helt enkelt att kombinationerna uppstår därför att någon av de två spelarna har gjort ett eller flera misstag och därför passar denna kategori av partier just denna målgrupp som den är ämnad för mycket bättre. Partier med experter eller titelhållare håller en mycket högre nivå när det gäller förmågan att skapa sofistikerade taktiska möjligheter och undviks därmed.

Det är intressant att författarna erkänner att denna bok egentligen inte är nödvändig eftersom man själv kan plocka ut okommenterade partier från en databas och kommentera dem ur ett taktiskt perspektiv utan hjälp från dator. Enligt författarna är dock grundmotivationen till denna bok att hjälpa till med en struktur och ett beräkningssystem där man får poäng allt eftersom uppgifterna löses.

Bokens struktur är 120 fullständiga partier fördelade i tre delar med lösningar till alla partier. Första delen heter ”Partier med spelare rankade 1100-1300” sedan fortsätter andra delen med 1301-1500 och tredje delen med 1501-1700 och här tar det slut. Detta indikerar då också vilken målgrupp boken främst vänder sig till.

Det allra första partiet i boken är lite överraskande ett parti från Hallstahammar 2001. Det kan vara bra att belysa med detta parti så att läsaren får en fingervisning om upplägget i hela boken.

Svensson,D – Marttila,M [D05]
Hallstahammar, 2001

1.d4 e6 2.Nf3 d5 3.e3 Nf6 4.Bd3 b6 5.0-0 Ba6 6.c3 g6 7.Re1 Bg7 8.Bc2 0-0 9.Ng5 h6 10.Nf3 c5 11.Nbd2 c4 12.a4 Nc6 13.e4 Qb8 14.exd5 exd5 15.b3 cxb3 16.Bxb3 Re8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läsare/Detektiven ska spela igenom de första 16 dragen av partiet för att utröna var spelarna missade en avgörande taktisk vändning. Lösningen finns i slutet av denna recension.

Här följer för fullständighetens skull resten av partiet: 17.c4 dxc4 18.Bxc4 Bxc4 19.Nxc4 Ng4 20.h3 Rxe1+ 21.Qxe1 Nxd4 22.hxg4 Nc2 23.Qd1 Nxa1 24.Bxh6 Qf8 25.Bxg7 Qxg7 26.Nce5 f6 27.Qd5+ Kh7 28.Qxa8 fxe5 29.Qe8 Qc7 30.g5 Qc1+ 31.Kh2 Qf4+ 32.Kh1 Qc1+ 33.Ng1 Qxg5 34.Qf7+ Kh6 35.Qxa7 Qh5+ 36.Nh3 Qd1+ 1/2-1/2

Lösningar till partiet Svensson, D -Marttila, M,  Hallstahammar 2001

För vit:

(1) 7.Re1? Vit missade chansen att dra nytta av det hotet som uppstod efter att vit spelat 6.c3, nämligen 7.Bxa6! Nxa6 8. Qa4+! (2 poäng) som vinner en pjäs eftersom det är ett dubbelhot mot springaren och kungen.

(2) 8.Bc2? missade en andra chans att vinna en pjäs med samma taktik, alltså: 8.Bxa6! Nxa6 9.Qa4+! följt av Qxa6. (2 poäng)

För svart:

(3) 6…g6? Förbisåg hotet som uppstod med 6.c3 – alltså Bxa6 följt av Qa4+ (1 poäng) Det enklaste sättet att ta itu med hotet är 6…Bxd3 7.Qxd3 (1 poäng)

Du har uppnått ___poäng av 6 möjliga.

Taktiska teman

Dubbelangrepp

Boken rekommenderas till nybörjare och klubbspelare och till dem som ligger mellan dessa kategorier (intermediate). Den som börjar arbeta med denna boks koncept kommer garanterat att nå framgångar och att börja klättra på rankingstegen.