• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En av Frankrikes starkaste spelare GM Romain Eduoard, som bland annat vann Dubai open 2014, har gett sig i kast med uppgiften att skriva en utomordentlig bok (hans första) om sina erfarenheter som professionell schackspelare. Hans fokus ligger på att utifrån sina egna partier avslöja sin tankeprocess under de kritiska ögonblicken och visa läsaren hur man undviker de vanligaste misstagen. Titeln är just The Chess Manual of Avoidable Mistakes (Thinkers Publishing 2014). Det är just den här typen av böcker som för det mest lyser med sin frånvaro och som vi vill se mer av! Det finns ingenting man lär sig så mycket av som när en exceptionellt stark spelare berättar om sina tankeprocesser på ett underhållande, lättöverskådligt, strukturerat och pedagogiskt vis och denna bok gör det mer än väl.

Hela processen började när Edouard fick en förfrågan från det nybildade förlaget Thinkers Publishing om han ville skriva en bok. Han fick själv bestämma ämne och kom fram till att han ville skriva en bok som ännu inte existerade. Den övergripande principen var att det skulle vara en bok som kunde ha hjälpt honom att utvecklas snabbare från det att han själv var junior.

Edouards verk är som ett slags översikt över oundvikliga misstag och har fyra kapitel, saxat med tillhörande övningar. Temana för kapitlen är: hur man blir mer objektiv, hur man reducerar antalet feldrag, hur man bedömer konkreta drag  och eftergifter samt generella tips om hur man förbättrar sina resultat. Efter varje kapitel finns det en generell sammanfattning av de väsentligaste idéerna som har gåtts igenom. Edouard utgår för det mesta från sin egen karriär men kryddar anrättningen med andra partier också.

I det sista kapitlet  som bygger på att ge tips till schackspelaren för att han eller hon ska kunna förbättra sina resultat gör Edouard den intressanta jämförelsen att bygga upp sitt schack är som att bygga en pyramid. En strong bas är det viktigaste för att den ska understödja resten av fundamentet. Edouard nämner att inför alla schackpartier måste man ha en god grundläggande förståelse när det gäller spelöppningar, ambitioner och en minimal teknisk kunskap, inte minst i slutspel.

Ett viktigt råd när det gäller hur man ska förhålla sig till sina datorförberedelser är att en lyckad förberedelse är en förberedelse som innebär att din motståndare i praktiken kommer att ha svårt att hitta de bästa dragen även om slutresultatet av din analys inte var helt tillfredsställande. Det är tre kategorier av drag man ska titta på när man analyserar med en dator och alltså förbereder sig inför sitt parti. För det första ska man kunna dragen som alla schackspelare måste känna till. För det andra ska man veta vilket drag datorn föreslår i den specifika ställningen. För det tredje ska man inse vilket drag som datorn föreslagit och som i praktiken är svårt att hitta för den mänsklige schackspelaren. Det är alltså den tredje kategorin som är nyckeln till en god förberedelse. Följande exempel belyser det ovan sagda:

Topalov,Veselin (2780) – Kramnik,Vladimir (2795) [D43]
Corus Wijk aan Zee (9), 22.01.2008
[Romain Edouard]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Nf3 Nf6 4.Nc3 e6 5.Bg5 h6 6.Bh4 dxc4 7.e4 g5 8.Bg3 b5 9.Be2 Bb7 10.0-0 Nbd7 11.Ne5 Bg7

Vit vid draget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.Nxf7!? I denna välkända ställning av Moskvavarianten bestämde sig Topalov för en ny idé, ett pjäsoffer. Datorn lyckades lösa svarts problem här men frågan var om Kramnik skulle lyckas hitta dragen över brädan. Det var klart att han inte skulle känna till 12.Nxf7 eftersom det var en nyhet. 12…Kxf7 13.e5 Nd5 14.Ne4 Ke7 15.Nd6 Qb6 16.Bg4 Raf8 17.Qc2

Hur löser svart ställningsproblemen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alla drag fram tills nu var mer eller mindra normala.. Nu måste Kramnik hitta …Rhg8 med idén …Nc7 som är den enda vägen för att lösa svarts problem. Troligen kände Topalov till detta men har korrekt gissat att Kramnik inte skulle hitta lösningen på ställningsproblematiken.17…Qxd4? Naturligtvis upptäcktes senare den rätta metoden att spela, åtminstone för de fyra följande dragen: 17…Rhg8 18.Rad1 (18.Qg6 Nc7 med motspel) 18…c5 19.Qg6 Nc7 20.Nxb7 cxd4 21.Qe4 d3? (21…Nd5 22.Nd6 d3 med oklart spel) 22.Rxd3? (22.b3! med initiativ) 22…cxd3 23.Qb4+ Nc5 24.Nxc5 a5 25.Qa3 Rd8 med motspel 0-1 (28) Bromberger, S (2510) – Sandipan C (2585) SUI 2009 18.Qg6 Qxg4 19.Qxg7+ Kd8 20.Nxb7+ Kc8 21.a4!

Svart vid draget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vit står nu mycket bättre och vann efter ytterligare 24 drag. 21…b4 22.Rac1 c3 23.bxc3 b3 24.c4 Rfg8 25.Nd6+ Kc7 26.Qf7 Rf8 27.cxd5 Rxf7 28.Rxc6+ Kb8 29.Nxf7 Re8 30.Nd6 Rh8 31.Rc4 Qe2 32.dxe6 Nb6 33.Rb4 Ka8 34.e7 Nd5 35.Rxb3 Nxe7 36.Rfb1 Nd5 37.h3 h5 38.Nf7 Rc8 39.e6 a6 40.Nxg5 h4 41.Bd6 Rg8 42.R3b2 Qd3 43.e7 Nf6 44.Be5 Nd7 45.Ne6 1-0

GM Romain Edouard, har skrivit en genomtänkt bok som helhjärtat rekommenderas till alla som vill förbättra sitt spel. (Foto: Przemyslaw Jahr, 2013)