Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









feb 28

(Foto: Lars OA Hedlund)

Bilderna  är från Wasas utflykt som var ett evenemang lördagen den 7 februari. Fotografierna är tagna med ett 24 mm objektiv och detta kan man urskilja på bakgrundskärpan. Vi kallade utflykten ”Det stora skärgårdsäventyret”. I inbjudan skrev vi bland annat: Nu åker vi! Äntligen är det klart för vårt stora äventyr!  På lördag 7 februari lovar vi att det blir en oförglömlig dag för Wasas barn och föräldrar samt alla kurselever och föräldrar i schackskolan. Hålltiderna såg ut så här:

 

08.45 – 09.00   Välkommen utanför Matteuskolan
09.00 – 10.20   Schack på Musikskolan Lilla Akademin
10.30 – 11.20   Frukost på Time Hotell
11.20 – 11.45   Transport till Kajplats 16 vid Nybrokajen
12.00 – 13.30   Båtresa till Waxholm med M/S Stockholm
16.00 – 16.30   Vandring i Waxholm
14.20 – 14.30   Båt till Kastellet
14.30 – 16.30   Lagtävling på Kastellet
16.30 – 18.15   Middag på restaurang i Waxholm
18.15 – 19.30   Återfärd till Stockholm med M/S Sandhamn

Lars OA Hedlund
(Foto: Lars OA Hedlund)


feb 27

I den elfte och sista ronden i den tredje upplagan av FIDE Grand Prix i Tbilisi (24-28 februari 2015) slutade alla partier med remi. GM Evgenij Tomashevskij, Ryssland (2716) hade redan säkrat förstapriset i turneringen efter tio rondern. Tomashevskij hade då 7.5 poäng och låg en och en halv poäng före sin närmaste rival Dimitrij Jakovenko, Ryssland (2733). Slutresultatet blev att Tomashevskij vann med 8/11. Det mest frapperande resultatet var att förhandsfavoriten Alexander Grischuk, Ryssland (2810) stannade på, för honom, mediokra 5 poäng. Alla resultat finns på hemsidan där man också kan besöka fotogalleriet och spela igenom samtliga partier. Presskonferenserna finns tillgängliga i videogalleriet.



feb 27

Här nedan presenteras ett av de mest uppskattade videoklippen som ingick i den första kursen på Youtube under höstterminen 2011 och hade blandade teman som huvudämne. IM Thomas Engqvist intervjuade då Björn Knöppel och ställde några ledande frågor om hur man bäst förkovrar sig i schack. På klippet delar Björn med sig av sin livslånga erfarenhet som schackspelare och går bland annat igenom vilka  schackböcker man bör tillägna sig och vilken av de tre faserna i ett schackparti som är den viktigaste att studera.



feb 26

Den 31:a upplagan av International Open of Cappelle-la-Grande kommer att äga rum från 28 februari till 7 mars 2015. Flera svenskar har blivit inbjudna: 49. GM Erik Blomqvist (2521), 67. IM Axel Smith (2488), 104. IM Björn Ahlander (2389), 114. FM Martin Lokander (2361), 123. FM Sebastian Nilsson (2321), 124. FM Theodor Kenneskog (2320), 128. FM Tom Rydström (2314), 147. WIM Ellinor Frisk (2262) samt 179. Hans Frisk (2020) Högst rankad är 1. GM Li Chao B, Kina (2728). Hela deltagarlistan av de inbjudna spelarna finns på länken. Speltider är 28/2 16.00, 1/3 14.00, 2/3 09.00 och 16.00, 3/3-6/3 14.00, 7/3 10.00. Mer information finns på turneringshemsidan.



feb 26
Hejsan Schackvänner! 

Vårsäsongen har startat och vi är inne på den åttonde säsongen med en schackkurs på Youtube. Nyheterna för i år är tvåfaldiga. Den första nyheten är att kursen kommer att bestå av 12 klipp istället för 10 och därmed pågå under tre månader istället för två och en halv månad. Den andra nyheten är att programmet Camtasia Studio 8 kommer att användas istället för den traditionella demonstrationsbrädan. Detta kommer att underlätta produktionen och göra det lättare för åhöraren med både ljus- och ljudkvalité.

Kursen kommer att handla om hur man kan vinna partier med hjälp av en korrekt ställningsvärdering följt av dess drabant planläggning. Det är välkänt, för att hänvisa till Kotovs verk, att man måste behärska de tre fiskarna i schack för att nå framgångar inom schack. Dessa är ställningsvärdering, kombinationsförmåga och varianträkning. Denna kurs kommer alltså enbart att rikta in sig på den förstnämnda fisken och planeras att starta i mitten av mars och avslutas i mitten av juni. Grundböckerna kommer att vara följande sex: Assess Your Chess Fast av Alberic O’Kelly de Galway, Best Play – A New Method For Discovering The Strongest Move av Alexander Shashin, Chess Strategy for Club Players av Herman Grooten, Find The Right Plan av Anatolij Karpov/Anatolij Matsukevich, Judgment and Planning in Chess av Max Euwe och Spela som en stormästare av Alexander Kotov.

12 klipp på i snitt 25 minuter vardera kommer att skickas ut ca en gång i veckan, vanligtvis under en helg. Det som krävs är att deltagaren har ett konto registrerat på Youtube för att få tillgång till de privata klippen som kontinuerligt skickas ut till den registrerade mejladressen under våren.

Det kostar endast 500 kr att vara med och då ingår dessutom möjligheten att komma med återkoppling till mig via mejl och på det sättet få inflytande på kursen. Är det några oklarheter med något modellparti som förevisas alternativt något tekniskt problem med Youtube kan ni också höra av er.

Målsättningen med kursen är att ni ska bli bättre schackspelare och därför kommer jag regelbundet be er att trycka på pausknappen under klippets genomgång. När jag går igenom ett modellparti ställer jag alltid frågor för att enligt beprövad pedagogik aktivera er. Det anses inte vara bra att passivt sitta och lyssna på en föredragshållare, utan det är viktigt att man själv får tillfälle att tänka, räkna, bedöma och planlägga de olika nyckelställningarna som uppstår under partiets genomgång.

Metoden att höja er spelstyrka bygger alltså på att ni själva är aktiva. Min rekommendation är att ni lägger ner åtminstone en timme per klipp. Ni kan repetera klippet några veckor senare för att se hur mycket ni kommer ihåg av det ni lärt er. Det ni kommer ihåg är det som ni sedan kan tillämpa när ni spelar i turneringar och på det sättet höja er ranking sakta men säkert. Det kan gälla vissa strategiska knep eller förhållningssätt inom ställningsbedömningen och planläggningens område, allt beroende på hur mycket förkunskaper ni redan har. Knepet är alltså att titta flera gånger så att man får in idéerna i kroppen. Det är det som är det viktiga snarare än att försöka lära sig partier utantill utan någon förståelse.

Kursen vänder sig till alla seriöst intresserade schackspelare från rankingtal 1000-3000 då enkla frågor varvas med svåra frågor. Ni som har lust att ägna schacket en timme i veckan med denna undervisningsmetod som främst bygger på aktivering är välkomna att betala in kursavgiften senast 1 mars. Begränsat deltagarantal är dock max 50. Schackklubbar med minst fyra deltagare får kursavgiften betald enligt ett särskilt rabattsystem. Principen är att fyra deltagare från samma klubb betalar 1500 kr istället för 2000 kr  Om det är sex deltagare kostar det 2.250 kr istället för 3000 kr och så vidare.

Ni måste anmäla er till thomasengqvist@hotmail.com om ni vill vara med så meddelar jag samtidigt kontonumret.

Välkomna!

Schackhälsningar IM Thomas Engqvist

 

 



feb 25

GM och trefaldige amerikanske mästaren Joel Benjamin är kanske mest berömd för att ha varit schackonsult för IBM:s dataprogram Deep Blue. Deep Blue gjorde sensationellt historia genom att som första dator regelrätt besegra en världsmästare i en match. I det här fallet var det Garry Kasparov som fick ge sig, av många ansedd som den starkaste världsmästaren genom tiderna.

Denna gång har Benjamin gett sig i kast med ett annat ovanligt och originellt projekt. Den uppmärksammade läsaren kan skymta titeln till vänster på den uppförstorade bilden och notera att den rykande färska boken utgivits på kvalitetsförlaget New in Chess. Boken handlar alltså om avbytesmekanismen i inriktning mot bondeslutspel. Med ledning av detta tema förstår vi att detta är den enda boken i sitt slag och att den därmed täcker upp ett stort hål i världslitteraturen om schack. Boken kan rekommenderas enbart av denna orsak men det är också ingen tvekan om att Benjamin gjort ett stort och beundransvärt jobb som har klassificerat denna, till stora delar, bortglömda tematik. Benjamin vill visa oss en fascinerande värld av tempospel, triangulering, dragtvång, opposition, bondegenombrott, kungsaktivitet, fribondedynamik, bondekapplöpning, offer och motoffer. Inte nog med detta, det serveras också övningsuppgifter så att man verkligen kan lära sig något när man läser boken, eftersom man tvingas att tänka själv. Vi vill ju inte att andra ska tänka åt oss när vi läser en bok. En bra bok ska lägga grunden till egna kritiska reflektioner för att därmed per automatik öka spelförståelsen som sedan blir vår livsluft när vi spelar våra partier.

Hur kom Benjamin överhuvudtaget på tanken att producera en sådan här bok? I förordet skriver han att det var tack vare några fascinerande bondeslutspel, publicerade av GM Alex Baburin (för övrigt författaren till den förmodligen bästa boken om Isolanin – Winning Pawn Structures – The Isolated Queen’s Pawn and its Derivatives, Batsford 1998) på Chess Today, slutspelsavdelningen ”Endgame Kaleidoscope”, som Benjamin blev inspirerad av att förlänga några av slutspelsanalyserna.  Därmed påbörjades arbetet med Liquidation On The Chess Board – Mastering the Transition into the Pawn Endgame.

Bokens struktur avläses enklast genom kapitelrubrikerna som är följande: 1. Damslutspel, 2. Tornslutspel, 3. Löparslutspel, 4. Springarslutspel, 5. Löpare mot springare slutspel, 6. Slutspel med torn och lätta pjäser, 7. Slutspel med två lätta pjäser, 8. Slutspel med tunga pjäser, 9. Slutspel med dam och lätta pjäser, 10.Slutspel med tre pjäser eller mer, 11. Materiellt obalanserade slutspel. Ett avslutande avsnitt heter Tematiska ställningar men har inte fått någon kapitelrubrik då ställningarna belyser typiska koncept som läsaren ska ha förstått efter att ha läst ut denna bok. Det är intressant att notera att i vissa fall även praktiska slutspel på gränsen till mittspel behandlas då principen har varit att dela in kapitelrubrikerna efter materialförhållandet före själva avbytesmekanismen som då forcerat leder till ett bondeslutspel. Benjamin vill att vi ska ställa oss den fundamentala frågan: ”Att byta eller inte byta” och utifrån detta erbjuder han oss praktiska råd om dessa många gånger avgörande beslut. Alla exempel i boken kommer nästan enbart från praktiska partier. Många av partier är nya och återfinns inte i annan slutspelslitteratur. Ett instruktivt exempel är ett damslutspel som Ulf Andersson vann i Gibraltar förra året.

Andersson,U (2545) – Quintin Navarro,A (2320) [A13]
Gibraltar Masters 2014 Caleta ENG (7.39), 03.02.2014
[Benjamin, Joel]

1.Nf3 Nf6 2.c4 e6 3.g3 d5 4.d4 dxc4 5.Qa4+ c6 6.Qxc4 b5 7.Qd3 Bb7 8.Bg2 Nbd7 9.0-0 a6 10.Be3 c5 11.dxc5 Bxc5 12.Nbd2 0-0 13.Nb3 Bxe3 14.Qxe3 Rc8 15.Rfc1 Rxc1+ 16.Rxc1 Qa8 17.Nc5 Nxc5 18.Rxc5 Bd5 19.Ne1 Bxg2 20.Nxg2 Rc8 21.Nf4 Rxc5 22.Qxc5 h6 23.f3 Qd8 24.Nd3 Qa5 25.Qc8+ Kh7 26.Qc2 Kg8 27.b4 Qd8 28.Qc5 Nd5 29.Qd4 Qc7 30.Nc5 a5 31.a3 axb4 32.axb4 Nb6 33.Kf2 Nc4 34.Nd3 Qe7 35.h4 Qc7 36.Nc5 Nd6 37.Qe5 Qb6 38.Kg2 Nc4 39.Qd4 Qc7 40.Nd3 Qe7 41.Kf2 Qc7 42.Qc5 Qd7 43.Ne5 Nxe5 44.Qxe5 Qb7 45.Qc5 Qd7 46.g4 Qb7

Är det okej med väntespel för försvararen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Väntespel är okej här men det hade kunnat hjälpa att ta lite mer terräng med 46…f6 vilket skulle tillåta kungen att komma ut en bit. Om vit ska göra framsteg måste han byta ett par bönder vilket i sig skulle ge försvararen motspel. 47.Kg2 Qd7 48.g5 hxg5 49.hxg5 g6?!

Vad är avigsidorna med svarts senaste drag?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svart hoppas på en fästning men genom att offra flexibiliteten i sin struktur tillåter han vits kung att visa sina muskler och pressa ner svart mot stupet. 50.Kf2 Kh7 51.Ke3 Kg8 52.Ke4 Qb7+ 53.Ke5 Qb8+ 54.Qd6 Qc8 55.Kf6 Qf8 Svart måste gå in i bondeslutspelet. 55…Qa8 56.Ke7 förlorar snart b5-bonden medan 55…Qe8 56.Qe7 forcerar 56…Qf8 med övergång till partiet. 56.Qxf8+ Kxf8 57.f4 Ke8 58.Ke5 58.e4 Kf8 59.f5 exf5 60.exf5 gxf5 61.Kxf5 Kg7 leder till remi. 58…Kd7 59.e3 Ke7 60.e4

Hur håller svart remi?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

60…f6+?? Hotet är verkligen starkare än sitt utförande. Svart hade forcerad remi med 60…Kd7 61.Kf6 Ke8 62.f5 exf5 63.exf5 gxf5 64.Kxf5 och bara nu 64…Kf8! Nu är kapplöpningen på jämna villkor. (64…Ke7? förlorar ett viktigt tempo: 65.Ke5 Kf8 66.Kd6 Kg7 67.Kc6 Kg6 68.Kxb5 Kxg5 69.Kc5!! f5 (69…Kf6 70.Kd6) 70.b5 f4 71.Kd4! Kg4 72.b6 f3 73.Ke3 Kg3 74.b7 f2 75.b8Q+ Kg2 76.Qg8+) 65.Ke5 Kg7 66.Kd5 Kg6 67.Kc5 Kxg5 68.Kxb5 f5 69.Kc4 Kf6 med remi. 61.gxf6+ Kf7 62.Kd6 Kxf6 63.e5+ Kf5 64.Ke7 Kxf4 65.Kxe6 g5 66.Kd5 1-0 Vit vinner damen med 70.Qf8+ när båda promoverat sina bönder så svart gav upp.

Ulf Andersson visade med perfekt teknik hur slipstenen ska dras med terrängfördel i damslutspel. (Foto: Pawel Grochowalski, Barcelona 2010 - Wikimedia)

 

 




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här är en annan recension:



feb 24

Igår invigdes EM i Jerusalem, Israel, som pågår 23 februari – 9 mars med två vilodagar. Den 28 februari, då man besöker Döda havet, och den 7 mars då det blir en guidning i Jerusalem. 250 deltagare har anmält sig och ungefär 150 av dem är titelhållare, alltså, GM, IM eller FM. Högst rankade är GM David Navara från Tjeckien (2735) och Nikita Vitiugov, Ryssland (2735). Från Sverige deltar GM Nils Grandelius (2609). Han är rankad 57:a. Rond 1-3 börjar kl. 15.00 (IST) och kan följas genom att klicka på denna länk. Rond 4 börjar kl. 11.00 (IST), rond 5-9 kl. 15.00 (IST), rond 10 kl. 11.00 (IST) samt rond 11 kl. 13.00 (IST). Partierna finns också tillgängliga på chessbomb.com för livespel och genomspelning. Mer information om arrangemanget finns på arrangörernas hemsida.



feb 24

Lars OA Hedlund meddelar att fotoboken från Rilton Cup 2014/15 nu är tryckt och klar och därmed färdig för försäljning. Den har titeln  XLIV Rilton Cup 2014/2015 i bilder och är på 118 sidor. Den finns  att köpa på Schackhandeln hos Erik Geijer på Schacksalongerna i Stockholm. Priset är endast 960 Kr.

Snart, meddelar Lars OA Hedlund, kommer också en fotobok på temat ”Flick-SM 2015”.

Foto: (Lars OA Hedlund)



feb 24

Fysikern och IM Alexander Shashin har med sitt alster Best Play – A New Method For Discovering The strongest Move, 2013 (Moongoose Press) i det närmaste revolutionerat schackvärlden med sina orginella och banbrytande idéer. Shashin är inte bara fysiker, han är också en skicklig schackspelare som bland annat besegrade Viktor Kortnoj i ett seriöst parti i Leningrad 1973.

GM Matthew Sadler har skrivit en initierad recension i den holländska tidskriften New in Chess 1/14 där han bland annat framhåller bokens förtjänster. Det har sedan dess varit märkligt tyst om boken trots att det presenteras en helt ny metod som utgår från de fysiska företeelserna på brädan och därmed inbegriper en helt ny revolutionerande  formel för hur man ska hitta det bästa draget. Det har tagit Shashin hela 30 år att utveckla denna magiska formel som man kan använda som en kompass för att hitta rätt i schackets variantdjungel.

Shashin menar att man kan angripa ett ställningsproblem på tre fundamentala sätt. Man kan angripa, försvara sig eller spela strategiskt. För de här tre grundläggande verben har Shashin valt en representativ schematisk modell där Tal representerar angrepp, Petrosian försvar och Capablanca strategi. Det är därför vi kan skymta dessa spelare på framsidan av boken. Dessa modellspelare förutsätter dock att läsaren har tillräckligt mycket förförståelse om vilka koncept och spelstilar dessa giganter representerar så det är definitivt en bok för avancerade spelare. Om vi utgår ifrån att läsaren har dessa obligatoriska kunskaper (i annat fall kan en tänkbar genväg vara att plöja igenom de relevanta avsnitten från företrädesvis de banbrytande ”röda” böckerna av Kasparov) är nästa steg att veta när man ska tillämpa respektive modell.

Shashin menar att man i första hand ska använda sig av dessa tre ”starka” parametrar:

1. Material

2. Tid

3. Kungens säkerhet

När det gäller material är principen att om man ligger under på poäng i material spelar man som Tal (=angrepp) och ligger man över spelar man som Petrosian (=försvar).

Det finns många metoder att räkna tid eller utvecklingsförsprång men Shashin använder en originell metod som bygger på att man ska fokusera på pjäserna fysiska mobilitet. Om en springare står på g1 i utgångsställningen kan den gå till tre rutor. Man räknar alla pjäsernas mobilitet på detta sätt och om man får exempelvis 44 poäng för vit och 35 för svart så delar man dessa tal och får summan 1.26. Detta innebär att man ska spela som Tal och gå till angrepp! För att få djupare insikt i de olika gränsdragningarna för respektive spelmetod hänvisas till boken!

Den mest delikata parametern gäller kungens säkerhet och här är det viktigt att man visar gott omdöme eftersom denna faktor kan visa sig vara viktigare än de två andra. Trots allt är ju ursprungsidén i schack att sätta motståndarens kung matt. Shashin menar för det första att man ska undersöka hur väl garderade de näraliggande punkterna är hos kungen. En kung på exempelvis e8 har d7, d8, e7 f7 och f8 som de intilliggande punkterna. För det andra bör man undersöka hur de tunga pjäserna är placerade i förhållande till kungen. Man kan undersöka rektangeln gående från d1-d8-e8-e1-f1-f8 och räkna ut hur många tunga pjäser som finns inom den arean. Om vit har en dam på d2 och ett torn på d1 och svart inte har några tunga pjäser inom rektangeln så innebär det att vit har ett stort övertag inom detta laddade område med en extra dam och torn. Denna princip är ganska abstrakt när man förklarar den i ord så ännu en gång hänvisas till boken!

Om denna initiala bedömning med de tre väsentliga grundelementen visar sig otillräcklig kan man komplettera med två ”svagare” parametrar.

1. Kompakthet

2. Elevation

Dessa parametrar har att göra med själva kvalitén av ställningen, särskilt terrängfördelen. Det är mer sannolikt att man stöter på dessa faktorer i en utpräglad strategisk ställning, alltså när vi talar om en Capablanca-situation.

Den förstnämnda parametern handlar om att ju tätare en ställning är ju mindre hål finns det och detta resulterar i en mer latent energi vilket gör det möjligt att starta ett angrepp. Hur räknar man ut vilken ställning som är den tätaste? Först räknar man ner det totala numret av kung + bönder. Därefter drar man den minimala rektangeln som kan täcka respektive ställning av kung och bönder. Ju mindre rektangeln är ju mer kompakt är ställningen. Shashin menar att man ska eftersträva pjäsavbyten i denna situation. Anledningen är att ju fler pjäsavbyten som genomförs ju svårare blir det för den som har sämre täthet att försvara alla sina mer utspridda svagheter. Detta är alltså en typisk Capablanca-metod att sträva efter pjäsavbyten när man har den mer kompakta ställningen.

Den andra parametern anknyter till terrängfördel och därmed till modellspelaren Capablanca som var en mästare på att förstärka sin ställning genom att successivt utöka sitt territorium. Ett typiska modellparti för att illustrera parametrarna kompakthet och elevation är följande:

Nimzowitsch,Aaron – Capablanca,Jose Raul [B12]
New York (15), 12.03.1927

1.e4 c6 2.d4 d5 3.e5 Bf5 4.Bd3 Bxd3 5.Qxd3 e6 6.Nc3 Qb6 7.Nge2 c5 8.dxc5 Bxc5 9.0-0 Ne7 10.Na4 Qc6 11.Nxc5 Qxc5 12.Be3 Qc7 13.f4 Nf5 14.c3 Nc6 15.Rad1 g6 16.g4 Nxe3 17.Qxe3 h5 18.g5 0-0 19.Nd4 Qb6 20.Rf2 Rfc8 21.a3 Rc7 22.Rd3 Na5 23.Re2 Re8 24.Kg2 Nc6 25.Red2 Rec8 26.Re2 Ne7 27.Red2 Rc4 28.Qh3

Hur gör svart vid draget sin ställning mer kompakt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28…Kg7! Detta drag representerar inte bara kompakthet utan i viss mån också elevation även om fälten h6 och f6 för tillfället är under vits kontroll och svart inte kommer vidare. 29.Rf2 a5! Ett tydligare exempel på elevation där svart vinner terräng på damflygeln. 30.Re2 Nf5! Eftersom svarts ställning är mer kompakt vill Capablanca byta av springarna. Shashin skriver: ”Ju mindre pjäser som är kvar på brädan, ju mer chanser har svart att hoppa in i ”hålen” och etablera sig där”. 31.Nxf5+ gxf5 32.Qf3 Kg6 ”För säkerhets  försvarar svart sin h-bonde och ”transporterar upp” (elevates) sin ställning.” 33.Red2 Re4 ”Svart frigör fältet c4 för det andra tornet.” 34.Rd4 Rc4 35.Qf2 Qb5 Elevationen görs gradvis med alla svarts pjäser. 36.Kg3 Rcxd4 Även detta ”tunga” avbyte görs av skälet att svarts ställning är mer kompakt än vits. 37.cxd4 Qc4 38.Kg2 b5 Elevation, alltså ett terrängvinnande drag. 39.Kg1

Hur utökar svart sin terräng = elevation?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

39…b4 Elevation och ett viktigt avbyte för att isolera bondesvagheten på b2. 40.axb4 axb4 41.Kg2 Qc1 42.Kg3 Qh1 43.Rd3 Re1 44.Rf3 Rd1 45.b3 Rc1 46.Re3 Rf1 0-1

Det är ingen tvekan om att denna bok hör till en av schackhistoriens bästa och intressantaste böcker eftersom Shashins schackidéer som har för avsikt att presentera en algoritm för att finna det bästa draget aldrig tidigare presenterats på ett så djuplodande sett, i alla fall inte i västvärlden. Det ska nämnas att denna bok gjorde ett djupt intryck på GM Alexander Morozevich som för övrigt skrivit ett initierat förord till boken. Där nämner han bland annat att han år 2002 var med om den värsta motgången någonsin som professionell schackspelare. Han förlorade nästan 80 elopoäng och gick ner till, för honom, det genanta 2679 och han visste inte hur han skulle fortsätta för att nå framgångar på den högsta nivån inom schack. Morozevich hade därefter sin mest framgångsrika period period juli 2003 – juli 2004 då han praktiskt taget vann alla turneringarna och var rankad som en av de fem bästa schackspelarna i världen. Vad berodde detta på? Orsaken var att han år 2003 träffade, just det, coachen, fysikern och IM A. A. Shashin.


 

 

 

 


 



feb 23

Andra upplagan av Taste of Chess spelades söndagen den 22 februari på restaurang Taste of Vietnam, Folkungagatan 84.

I Ulf Anderssons frånvaro höll den tvåfaldiga europamästarinnan Pia Cramling ett underhållande och givande föredrag. I den första delen av föredraget hade hon valt ut två fina angreppspartier från hennes långa och framgångsrika karriär. Där visade hon hur man ska tampas med Grunfelds försvar.
Därefter avnjöts en vietnamesisk lunch innan Pia tog vid igen. Pia visade ett parti spelat av hennes man Juan Bellon mot Johnny Hector, ett mycket komplicerat parti.
Därefter var det dags för den tuffa blixt-uppgörelsen med inte mindre än 3 st stormästare och 2 st italienare från Florens i startfältet, som hade hört talas om tävlingen. Från att ha varit 30 st deltagare vid föreläsningen valde 27 st att spela blixten. Segrare blev en glad men trött Pia på 7 poäng av 9 och på andra plats kom Petter Lindborg på samma poäng. Trea blev Juan med 6,5 poäng. Bästa dam blev Lucia Åkerlund och bäste junior blev Felix Tuomainen. Rankingpriserna gick till David Douhan och Andy Fang.
Vi planerar nästa Taste of Chess den 24 maj. Tävlingen kommer att fortsätta bjuda på innovativa schackinslag.
Alla är hjärtligt välkomna!
Simon Marder och Mikael Sandberg




Tidigare artiklar