• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 24

Sveriges bästa kvinnliga spelare, GM Pia Cramling, besegrade i åttondelsfinalen Valentina Gunina, Ryssland, med matchsiffrorna 1.5-0.5. I det första partiet spelade hon vit mot, det nuförtiden populära, Slaviska försvaret och det var bondedraget 16.e4! som banade väg för vinsten. I det andra partiet, där Cramling hade svart, var det ännu en gång…e4! som spelade huvudrollen men denna gång för att skapa maximala förutsättningar för ett remispel.

Gunina,Valentina – Cramling,Pia
FIDE World Women’s Chess Championship (3), 24.03.2015

Vad är svarts starkaste fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32…e4! 33.fxe4

Titta noga och använd din kreativitet och fantasi för att hitta det bästa draget!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33…dxe4? Den rätta uppföljningen är det originella 33…f5!! för att omedelbart slå upp f-porten mot vits kung. 34.exf5 (34.exd5 f4 liksom 34.e5 f4 leder till ett farligt angrepp för svart.) 34…Qxf5 och svart har säkrat remin genom att tränga in med damen antingen på f3 eller f2. En talande variant är 35.Qb2 Rxb5! 36.Qxb5 Qf3+ 37.Kh3 Qh5+ (Däremot inte 37…Rf5?? 38.Rxh6!! och vit vinner efter 38…gxh6 39.Qe8+) 38.Kg2 Qf3+ med remischackar. 34.Rxe4 Rd8 34…Rxb5? stupar på finessen 35.Qxf8+! Kxf8?? (Bäst är 35…Kh7! 36.Rc2 Qd5 37.Rce2 f5 38.Qe7 fxe4 39.Qxe4+ Qxe4+ 40.Rxe4 och vit har bonde över i ett tornslutspel.) 36.Rc8# 35.Rc5 Qd1

Vad är vits optimala drag?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

36.d5? Vit tänkte förmodligen enligt tumregeln ”tung pjäs bakom fribonden” men den regeln gäller knappast här med tanke på vits öppna kungsställning. Det vackra gradvisa manövreringsdraget 36.Qc4! med planen Rc8 säkrar en liten fördel tack vare extrabonden. Det intressanta är att först hade svart chansen att bryta igenom på f-linjen och sedan fick vit en spegelvänd möjlighet på c-linjen. Ibland är schack oerhört geometriskt och logiskt. 36…Rbd7 37.Qd4 37.Rd4 går inte på grund av 37…Qe2+ 38.Kg1 Qe3+ och svart har möjlighet att ta ut remischackar. 37…Qb3! Kanske var det detta drag som förbisågs av vit. Den vita damen är mycket stark som påtagligt stör harmonin i vits ställning. Dessutom är det ett typiskt dubbelhot mot d5 och a3. Det är just detta damen är bra på. 38.Re5 Qxa3 Spelarna kämpade på i detta viktiga parti och först i drag 117 slutade partiet remi.  1/2-1/2 Grattis Pia!

Åtta spelare är nu kvar i kampen om att få spela en VM-match mot världens starkaste kvinna, Hou Yifan, Kina, och en av dessa är Pia Cramling. Presskonferensen med Pia Cramling kan ses här.

Rond 4 spelas på torsdag. Vi hänvisar till turneringshemsidan för mer information. Där finns också en intervju med Cramling där hon betygar sin kärlek till schacket.