• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jun 15

Välkommen till SS Manhems Schackvecka 10-17 augusti 2012 i Göteborgs Schackcentrum! Välkommen till Västerås Open samt Lilla Västerås Open 28-30 september 2012!

Det har kommit två nya klickbara inbjudningar, finns även i högerspalten.

Den som kommer först i tiden är SS Manhems Schackvecka i Göteborg med som huvudnummer en stormästareturnering. Arrangören återkommer med en deltagarelista.

André Nilsson har skickat med en hälsning.
Västerås Open: Sista helgen i september (28-30) spelas som vanligt Sveriges största weekendturnering, Västerås Open. I årets tävling har man tagit till ett känt knep och delat upp startfältet så att de under 1600 i rating, som så önskar, spelar i en egen grupp. Det betyder fler jämna, hårda partier för alla och arrangörernas förhoppning är att det kommer ge ännu fler deltagare och att rekordnoteringen 241 passeras.jun 15

Schacksnack har i dag tagit del av ett brev och en Revisionspromemoria avseende räkenskapsåret 2011 som sänts ut till klubbarna i Stockholm inför vårkongressen den 18 juni. Brevet är undertacknat av Sven-Gunnar Samuelsson och Lars-Erik Åberg.

Inför kongressen nästa vecka bifogas för kännedom PWC:s revisionsrapport så att en mer fullständig jämförelse kan göras med den rapport som framtagits av Grant Thornton. Det bör noteras att i revisionsarbetet har PWC gjort flera omfattande intervjuer med var och en av oss medan Grant Thornton inte vid något tillfälle valt att ta kontakt med oss. Även lekmannarevisorn har genomfört sitt arbete utan vi fått möjlighet att framföra våra synpunkter.

I sakfrågan vidhåller vi att alla redovisade kostnader för representation, resor, etc. är relaterade till förbundets verksamhet och har varit en förutsättning för det exceptionellt goda helhetsresultatet.

Mvh
Sven-Gunnar Samuelsson
Lars-Erik Åberg

 

Tidigare material i frågan: Här följer snabblänkar till de ”Öppna breven/Fundering” (med kommentarer) angående extra kongressen i Stockholms SF som hölls den 14 mars i Schacksalongerna. De är från Peter Hlawatsch – Robert UntStockholms SF:s styrelse – Webmaster (med dokument).jun 15

I rond sex i Tal Memorial 2012 var det åtminstone ett parti som stack ut från de övriga och det var mötet mellan GM Alexander Morozevich och GM Hikaru Nakamura. Moro satte igång en attack, som fick Schacksnack att associera till andra världskrigets kamikazeflygare och utgången blev den samma. Bägge kom i tidsnöd men blixtfantomen Nakamura var den som hade de bästa nerverna vilket gjorde att han kunde vända partiet och vinna för första gången i Moskva. Ytterligare två partier gick till avgörande och var att GM Fabiano Caruana vann mot GM Luke McShane och GM Vladimir Kramnik gav GM Evgeny Tomashevsky hans tredje förlust.

I dag är det spelledigt i Moskva. Upplösningen har alla möjligheter att bli dramatisk med fem spelare inom en halv poängs marginal och överst tronar Morozevich och den tidigare Världsmästaren Kramnik. Norska ”Nettavisen” skriver om turneringen och i dag är rubriken ”Superduell uten vinner” och Magnus skriver om gårdagens rond på sin blogg.

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 15


European Chess Union (ECU) delade vid sitt möte i Bastia i början på juni ut en godbit till Island! Den största schackevenemanget någonsin på sagoön kommer att gå av stapeln 2015 – EM för lag. Gunnar Björnsson (översättning Sverrir Thor): ”Det är ett fantastiskt tillfälle för schack på Island och en stort erkännande för den isländska schackrörelsen att få EM till Island. Det blir fantastiskt att se nästan alla världens starkaste spelare i november 2015.”jun 15

Partiet som ligger till grund för dagens partislut spelades i Dublin 1957 mellan Durao och Catozzi.

Samtliga 1294 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.